Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vanhustenhoito on saatava kuntoon - ei selityksiä!

  • Hoito ei tehonnut
    Hoito ei tehonnut

Vanhustenhoidon karmiva laatu puhuttaa kansaa niin Suomessa kuin muuallakin. Viime vuonna saimme kuulla, että ruotsalainen terveysyritys oli kieltänyt hoitajiaan vaihtamaan vanhusten vaippoja, ennen kuin niissä on punnittu olevan tarpeeksi ”DNA:ta” höysteenä.

 

Syynä tähän on, että hoivafirmojen omistajat haluavat saada suurempia osinkoja sijoituksilleen. Kun vaipoissa säästetään, omistajan tilille kilahtaa enemmän rahaa. Osakeyhtiön ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa, kuten Björn Wahlroos on todennut. Mikäli yhtiön toimialana sattuu olemaan vanhusten hoito, otetaan voitot silloin vanhusten selkänahasta. Yhtiöt on tyypillisesti rekisteröity paratiisisaarille, jotta harmillista yhteisöveroa ei jouduta maksamaan. Voitot siirretään myöhemmin sveitsiläisille pankkitileille, jotta pääomaverojakaan ei tarvitse murehtia.

 

Länsinaapurin porvarihallituksen yksityistämisvimmalle on helppo naureskella, mutta ei Suomen terveydenhoidon tilanne kovin paljon parempi ole. Yksityisiä terveyspalveluita tuottavat Suomen terveystalo ja Mehiläinen ”verosuunnittelevat” toimintansa niin huolellisesti, että verot voi käytännössä jättää maksamatta. Molemmat firmat tuottavat myös julkisia terveyspalveluita kilpailutuksissa pärjänneinä. Kilpailuttamisissa ei ole edes otettu huomioon verojen maksua, vaan on päädytty sokeasti halvimpaan tuottajaan. Kokonaisvaltaista edullisuutta määriteltäessä tulisi ottaa huomioon myös yrityksen Suomeen maksamat verot. Ala-arvoista hoitoa ei pitäisi hyväksyä alkuunkaan.

 

Hyvä kysymys on, sopivatko terveyspalvelut ollenkaan kilpailuttamisen piiriin. Haluammeko säästää veroissa muutaman kympin kuukaudessa, jos seurauksena vanhuksemme joutuvat kestämään epäinhimillisiä oloja vanhainkodeissa ja sairaaloissa? Mihin rajaan asti olemme valmiita hyväksymään hoidon laadun leikkaukset kustannussäästöjen aikaansaamiseksi?

 

Terveydenhoidon kaikki ongelmat eivät toki liity geriatriaan. Helsingin Lastenklinikka rapistuu käsiin ja jopa teho-osaston potilaita on jouduttu siirtämään muualle homekasvustojen vuoksi. Uuden lastensairaalan rakentaminen olisikin aloitettava mahdollisimman pian. Jos yhteiskunnalla ei ole halua tai kykyä hoitaa haavoittuvimpien jäsentensä sairaanhoitoa, kuinka mihinkään muuhunkaan voi olla varaa?

 

Vilpittömät kiitokset Maria Guzenina-Richardsonille, joka vähintäänkin yrittää saada vanhusten terveydenhoidon Suomessa kuntoon. Taloustilanne on tietysti tiukka ja rahat ovat kortilla, mutta ei peruskoulujärjestelmään tai Helsingin metroonkaan pitänyt alunperin olla varaa. Nyt molemmat toimivat kiitettävästi eikä kukaan muista alkukankeuksia. Hoitajien minimimäärästä ei tingitä!

 

 

Lisää kirjoituksiani on luettavissa kotisivuillani osoitteessa www.anttikoskela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Minimi 0,5 hoitajaa per potilas on kirjattava lakiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaikki puoluejohtajat vannoivat otsikkosi sanojen nimeen eduskuntavaalien 2007 suuressa TV-keskustelussa, Eero Heinäluoma mukaan lukien. Että sellaista se on ollut.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Meidän äiti ainakin tykkäisi koko hoitajasta enemmän kuin puolikkaasta. Mutta hän ei ole vanhus, vaan 90 vuodesta uupuu vielä vähän. Hän on aina sanonut, että hänestä ei koskaan tule vanhusta. Eikä hän oikein ole potilaskaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minkä ikäinen Sinusta on vanhus?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hei Katriina,
vanhustenhoitohan määritellään usein iäkkään potilaan "raihnaisuudesta" johtuvien sairauksien hoidoksi, joten tarkkaa ikärajaa ei ole mielekästä edes käyttää. Joissain kunnissa yli 65- tai yli 70-vuotiaat potilaat lähetetään rutiininomaisesti geriatrille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aika vanhoja siis. Keskikoululaikanani vanhuksia olivat 40-vuotiaat...

Leikki siksen. Olin oikeasti miettinyt, miten vanhus määritellään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin ja 65-70 vuotiaiden halutaan vielä tekevän työtä ja yhtä vilkkaasti kuin kaikkien muidenkin, jotta tämä maa pelastuisi ja enemmän rahaa löytyisi etelään karkaaville suomalaisille ja etelämaiden asukkaille tuhlattavaksi.

Jukka Mäkinen

Periaatteessa kaikki verovaroista maksettu ulkoistettu palvelu on väärin, on se sitten vanhustenhoitoa, päiväkotibisnestä, terveydenhuoltoa tai vaikka maahanmuuttajien kouluttamista.
Se on suoraa rosvousta yhteisistä varoista.

Jos jokin palvelu katsotaan sellaiseksi että se pitää julkisista varoista maksaa, ja sitä varten on säädetty laki, sellainen palvelu pitää julkisyhteisön itse tuottaa. Hyeenat ovat heti paikalla kun niitä aletaan ulkoistaa.

Tosin moni nykyisin julkiseksi palveluksi luokiteltu pitäisi poistaa. Yksi esimerkki on vanhusten huolto.
Jälkeläisten ja sukulaisten velvollisuus on pitää huolta vanhemmistaan kun nämä eivät enää siihen itse pysty. Vasta sitten kun ketään ei ole, tulee yhteiskunta apuun.

Tiedostamaton itsekkyys paistaa läpi tämänkin blogistin sosiaalisesta tunnosta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

"Ala-arvoista hoitoa ei pitäisi hyväksyä alkuunkaan." Olen tässä kirjoittajan kanssa aivan samaa mieltä.

Mutta kuka kunnalliset palvelut hoitaa niin, että ala-arvoista hoitoa ei anneta tai että ylipäätään annetaan hoitoa? Julkisen palveluntuottajan rinnalle on tullut yksityisiä toimijoita, koska niille on ollut kysyntää. Lääkäriä ei saa virkaan pikkukuntiin tai edes Espoon syrjäseuduille.

Itse en pidä periaatteellisesti pahana, että yritykset hoitavat ihmisten terveyttä tai sosiaalipuolen tehtäviä kunnissa, jos ne tekevät sen säädösten mukaan ja kunnolla sekä maksavat voitoistaan verot Suomeen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hei Markku,
mainitsemasi lääkäripula johtuu lääkärien liian vähäisistä koulutusmääristä, eikä siihen auta muu kuin lääkärien koulutusmäärien kasvattaminen.

Onneksi näin on jo tehtykin, mutta kasvaneet koulutusryhmät alkavat purra vasta myöhemmin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lääkäreitä meillä on melkoisesti, mutta ovatko oikeissa lääkärin töissä?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Irja,
riippuu lääkäreistä. Esimerkiksi tutkimustehtävissä ja työterveyshuollossa työskenteleviä lääkäreitä on tarpeeksi. Terveyskeskuslääkäreistä sen sijaan on pulaa ja siten Aimon yllä ehdottama pakollinen terveyskeskuspalvelu muutamaksi vuodeksi voisikin tulla kyseeseen.

Eila Jokimaa

Minusta pitäisi olla olemassa julkinen sähköinen "tietopankki", johon kaikkien yhteiskunnallisia palveluja tarjoavien palveluntarjoajien pitäisi kirjautua. Laatua pitäisi valvoa kuluttajalähtöisesti niin, että tuossa yrityksiä arvioitaisiin erilaisin kriteerein asiakkaiden, omaisten ja työntekjöiden toimesta. Jos voiton tavoittelu omistajille kielettäisiin näiltä yrityksiltä, niin veronkierto ja tehokkuusajattelu vähentyisi. Lisäksi jos verojärjestelmä saataisiin muutettua sellaiseksi, että olisi mahdollista eriyttää sosiaali -ja terveyspalvelujen budjetti itsenäiseksi hallintoalueekseen johon voisi äänestää suoraan päättäjiä, niin ei tarvitsisi tehdä jatkuvasti ikäviä kompromisseja guggenheimien ja terveyspalvelujen välillä vaan kansalaiset pystyisivät vaikuttamaan verojensa käyttöön ja tasoon suoremmin. Ajatus kuulostaa ehkä vähän utopistiselta, mutta minusta se lisäisi ja selkiyttäisi päättäjien vastuuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset