Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kolme syytä miksi SDP on saavuttanut Kokoomuksen

  • Kannatusluvut
    Kannatusluvut

Tänä aamuna saimme lukea Helsingin Sanomien uusimmista gallupluvuista, että demarit ovat saavuttaneet Jyrki Kataisen johtaman Kokoomuksen kannatuksen.  Kokoomus johti gallupeja suvereenisti vuodesta 2008 lähtien, paikoitellen yli kuuden prosenttiyksikön erolla haastajiin.

SDP:n kannatus kävi historiallisissa pohjalukemissa ja Jutta Urpilaisen henkilökohtainen asema vaikutti hataralta. Puolueessa olivat hajaannuksessa niin henkilöt kuin poliittinen linjakin. Tulevaisuus näytti epävarmalta, varsinkin kun puolueen vakikannattajat alkoivat olla iäkkäitä.

Vielä alkuvuonna 2012 SDP:n kannatus mateli 16 prosentissa Kokoomuksen porskuttaessa kaukana edellä. Mitä sen jälkeen on tapahtunut?

 

Esitän kolme syytä miksi SDP on saavuttanut Kokoomuksen:

 

1) Jutta Urpilainen on puolustanut Suomen etuja Euroopassa vaatimalla vakuudet kriisilainoille.

2) Maria Guzenina-Richardson on parantamassa heikoimmassa asemassa olevien vanhusten oloja inhimilliseksi.

3) Lauri Ihalainen on valmistelemassa yhteiskuntatakuuta, joka ehkäisee nuorten syrjäytymistä.

 

Toisin sanoen SDP on palannut omalle linjalleen pienen ihmisen turvaksi. Puolueen peruskannattajat edellyttävät demareiden pitävän huolta yhteiskunnan turvaverkoista, ja pitkästä aikaa SDP tekee juuri sitä. Puolue tekee mitä sen odotetaankin tekevän, siksi kannatus nousee.

 

Lisää kirjoituksiani on luettavissa kotisivuillani www.anttikoskela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Huomattavaa on, että perussuomalaisten viime kuukausien gallup-nousu ei ole laskenut demareiden lukemia. Heidän kannatuksensa on tullut muualta.

Väinö Hiltunen

Jutan vaatimat vakuudet (huom.blogin kirjoittaja: ei takuudet) ovat jo sulaneet ilmaan:

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/08/22/n...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä kun huomautit, korjasin typon.

Jari Jakonen

Laajahkosti Taloussanomien Jan Hurrin 'Näin Suomen kriisivakuudet haihtuvat jo ilmaan' 22.8.2012 analyysiä lainaten, http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/08/22/n...

Eduskunta on luvannut turvaavien vakuuksien uskossa yhteensä enimmillään yli neljän miljardin euron verran uusia pääoman takauksia ensin Kreikan ja viimeksi Espanjan rahoittamiseksi. Takausvastuuseen sisältyvät korkokulut mukaan luettuna Suomen takauspiikkiin on tänä vuonna kertynyt enimmillään pitkälti yli kuuden miljardin euron uudet takausvastuut.

Tuon verran Suomi on tänä vuonna luvannut tarvittaessa taata kriisimaita rahoittavan rahoitusvakausvälineen ERVV:n tai sitä seuraavan vakausvälineen EVM:n omaa rahoitusta Kreikalle ja Espanjalle luvattujen uusien tukiluottojen tarpeisiin. Luvattu takaus velvoittaa Suomen valtiota maksamaan ERVV:n tai EVM:n velkoja, elleivät nämä saa kriisimaille myöntämiään tukiluottoja perittyä ehtojen mukaan takaisin. Tämän takausriskin varalle Suomi on vaatinut ja saanut vakuuksia.

Suomen puolesta monimutkaisia vakuusjärjestelyjä valmistellut ja sopinut valtiovarainministeriö on määrännyt vakuusjärjestelyjen täsmällistä toteutusta kuvaavat asiakirjat keskeisiltä osin salaisiksi. Täsmällisten tietojen asemesta VM on julkaissut vakuuksista ylimalkaisia yhteenvetoja ja keskeisiltä osin peitettyjä ja käsittämättömiksi jääviä asiakirjoja.

Siksi lopulta viuluja maksavat veronmaksajat ja Taloussanomien kaltaiset tiedotusvälineet joutuvat ylimalkaisten kuvausten perusteella omin päin arvioimaan vakuusjärjestelyjen piirteitä. Juuri näin Taloussanomat teki Kreikka-vakuuksille viime lokakuussa ja joulukuussa.

Tarkasteluissa kävi ilmi, että Kreikka-vakuudet turvaavat vain osan Suomen antamasta pääoman takauksesta mutta eivät lainkaan Suomen takausvastuuseen sisältyvää korkojen takausta. Samoin on asian laita tänä kesänä sovituissa Espanja-vakuuksissa.

Suomen saamat vakuudet perustuvat vakuusjärjestelyn "pesämunaksi" ostettaviin euroalueen luottovaltioiden velkakirjoihin ja näistä järjestelyn kuluessa kertyviin korkotuottoihin. Vakuusjärjestelyn toteutuksessa käytettävä investointipankki ostaa vakuusjärjestelyä varten viiden parhaan luottoluokituksen eurovaltion velkakirjoja.

Sijoituskohteita lienevät tällä haavaa Saksan, Suomen, Hollannin, Itävallan ja Ranskan valtioiden velkakirjat, joita yhdistävät euroalueen parhaiden luottoluokitusten lisäksi mikroskooppisen matalat korot.

Luottovaltioiden markkinakorkojen painuminen historiallisen matalalle tarkoittaa, että niiden velkakirjat ovat nyt ostoja valmistelevalle sijoittajalle erittäin kalliita. Niinpä Suomen Kreikka- ja Espanja-vakuuksien perustaksi on tarkoitus ostaa poikkeuksellisen kalliita velkakirjoja, joista on odotettavissa mikroskooppisen pientä tuottoa.

Kreikan vakuusjärjestelyn aluksi vakuuspottiin on tarkoitus ostaa 880 miljoonan euron arvosta luottovaltioiden velkakirjoja. Niistä piti vakuusjärjestelyn kuvausten mukaan kertyä tuottoa kolme prosenttia vuodessa. Korkotuotot on vuosien varrella tarkoitus sijoittaa uusiin samanlaisiin velkakirjoihin ja kerryttää niidenkin avulla pottiin yhä enemmän korkotuottoa ja puskuria Suomea mahdollisesti uhkaavien takaustappioiden varalle.

Näin Kreikka-vakuuksien piti 30 vuoden kuluessa kasvaa 2,2 miljardiin euroon eli suurin piirtein samoihin mittoihin kuin Suomen piikissä on kyseisellä vakuudella turvattavaa pääoman takausvastuuta. Vakuuden lopullisesta tavoitearvosta 40 prosenttia on "pesämunaksi" ostettavia velkakirjoja. Loput 60 prosenttia vakuudelle kaavaillusta arvosta kertyy tulevaisuuden korkotuotoista.

Luottovaltioiden pitkäaikaisista velkakirjoista ei ole enää saatavilla kolmen prosentin tuottoa, vaan vallitsevien markkinakorkojen perusteella tuotto jää korkeintaan puolentoista prosentin ja kahden prosentin välille.

Espanja-vakuudet perustuvat vastaavaan "pesämunaan" kuin Kreikka-vakuudet, ja tälläkin kertaa aluksi hankittavia luottovaltioiden velkakirjoja on 40 prosenttia Suomen takaaman pääoman määrästä.

Suomi on luvannut takauksen 1,92 miljardin euron Espanja-rahoituksen pääomalle, joten 40 prosentin "pesämunalla" perustettava vakuuspotti alkaa 770 miljoonan euron velkakirjaostoin.

Espanja-vakuuden kasvaminen korkotuottojen avulla täyteen Suomen takaaman pääoman määrään edellyttäisi yli viiden prosentin vuotuista tuottoa, sillä "Espanja-paketin" kesto on 18 vuotta eikä suinkaan Kreikalle luvattu 30 vuotta. Samoista luottovaltioiden velkakirjoista ei ole kuitenkaan saatavilla hitustakaan enempää tuottoa kuin markkinoilta heltiää. Tuottoa on odotettavissa korkeintaan pari prosenttia eikä suinkaan kolmea tai varsinkaan viittä prosenttia.

Pienikin poikkeama tuotto-oletusten ja toteutuvan tuoton välillä voi pitkän ajan kuluessa muuttaa koko sijoitusajan kokonaistuoton tyystin muuksi kuin oli tarkoitus. Näin Suomen vakuusjärjestelyille näyttää käyvän jo ennen kuin niitä on kunnolla edes pantu alulle.

Valtiovarainministeriö ja hallitus perustelevat Kreikka- ja Espanja-vakuuksien alkupääoman mitoittamista 40 prosenttiin takauksen määrästä näihin takauksiin liittyvällä luottoriskillä. Eduskunnalla on mustaa valkoisella, että tämä 40 prosentin tappio-oletus on luottoluokitusyhtiö Standard & Poor'sin "yleisesti käyttämä arvio", että arvio perustuu "historialliseen tilastoaineistoon valtioiden maksukyvyttömyystilanteissa" – ja että tämä pätee yhtä lailla Kreikkaan kuin Espanjaan.

Moiset perustelut ovat vielä enemmän tyhjän päällä kuin vakuusjärjestelyjen tuotto-oletukset. Sattumoisin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tässä kuussa julkaisema varsin laajasti valtioiden maksukyvyttömyystilanteita ja velkajärjestelyjä käsittelevä tutkimusraportti osoittaa eduskunnan saamat tiedot vääriksi.

IMF:n tutkimusraportin mukaan S&P on jo vuonna 2010 arvioinut Kreikan valtion mahdollisessa maksuhäiriössä todennäköisten luottotappioiden määräksi 60 prosenttia uhanalaisten velkojen määrästä.

---

Suomen piti jatkaa euromaiden kriisirahoituksen takaamista vain sillä ehdolla, että uusille valtiontakauksille löytyy turvaavat vakuudet. Näin eduskunta ehkä uskookin käyneen. Arkitodellisuus on kuitenkin tyystin toisenlainen kuin eduskunta ehkä uskoo.

Vakuuksien alkuperäinen alimitoitus ja vakuusjärjestelylle alusta asti epäsuotuisa korkokehitys ovat lyhyen ajan kuluessa suistaneet Suomen saamat vakuudet suurelta osin tyhjän päälle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Yksi syy on sekin, että kokoomuksen käymä vaalikamppailu demariretoriikalla ei mene enää läpi.

Kokoomus ei uskalla käydä omalla agendallaan vaaleihin, koska se pudottaisi kannatuksen puoleen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Totta tuokin. Kokoomuksen esiintyminen "työväenpuolueena" ei enää uppoa kansaan.

Petri Haapa

Kokoomus on langennut omarakentamaansa ansaan. Nyt meillä on "työväen presidentti" ja päähallituspuolueena "työväen" puolue

Johan Lom

Ja mikäs puolue tuon gallupin mukaan on Suomen suurin?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Voitkin toki mainita SDP:n petetyt vaalilupaukset tältä hallituskaudelta. Lista ei ole pitkä, sen sanon.

Kokoomuksen vuonna 2007 lupaamaa 500 euron palkankorotusta sairaanhoitajille ei taideta nähdä.

Keskustan vuonna 2007 lupaamaa 500 euron korotusta eläkkeisiin ei myöskään taideta nähdä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ylen elävässä arkistossa on haeskeltu kokoomuksen lupaustakin:

Hoitajien palkankorotukset: Mitä puhuttiin vaalien alla?

Iltalehti lähetti kaikkien puolueiden vaalivastaaville eli lähinnä puoluesihteereille kyselyn, pitäisikö hoitajien palkkoja nostaa 500 eurolla. Iltelehden poliitikan toimituksen mukaan kaikki muut puolueet paitsi keskusta vastasivat kyselyyn myöntävästi. Kokoomuksesta asiaa hoiti puoluesihteeri Taru Tujunen.

Kokoomuksen vaalivoiton ja hallitusvastuun myötä asia nousi julkisuuteen, ja etenkin hoitajat alkoivat vaatia, että heille on luvattu 500 euron korotus.

Kesän ja syksyn 2007 aikana käydyissä keskusteluissa moni on saanut kuvan, että kokoomus on suoraan luvannut 500 euron korotuksen hoitajille. Ainakaan vaalikeskusteluissa asia ei käy näin selvästi ilmi.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hoitajien_pa...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Eikä myöskään nähty sitä, kuinka Perussuomalaiset laittavat maan ASIAT kuntoon, jos vaan saavat äänestäjiltä riittävän ison mandaatin.

Tuo oli Timo Soinin lupaus vaalin alla, mutta ei pitänyt sanaansa.

Anna-Leena Nieminen

Tarkoitinkin näitä blogissasi mainitsemiasi eli

Jutan vakuudet ei auta mitään.

Totalitaristiseen EU-sosiaaliliittovaltioon(tulonsiirtounioni) mennään vaikka kuinka vikistäisiin.

Miten Maria G-R parantaa vanhusten oloja ? Millä rahalla?

Ja Ihalaisen yhteiskuntatakuulla ei tulla työllisyyttä lisäämään, ainoastaan isoa liutaa virkamiehiä...

Työryhmän jäsenet
• Kirsi Kangaspunta (johtaja, Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto, OKM)
• Georg Henrik Wrede (johtaja, Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osasto OKM)
• Sinikka Vahvaselkä (vanhempi hallitussihteeri, puolustusministeriö)
• Kristina stenman (maahanmuuttojohtaja, sisäasiainministeriö)
• Kari Ilmonen (johtaja, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osasto, STM)
• Teija Felt (työmarkkinaneuvos, Työllisyys-, ja yrittäjyysosasto,TEM)
• Juha Majanen (Neuvotteleva virkamies, budjettiosasto, valtiovarainministeriö)
• Heikki Taulu (työvoimapoliittinen asiamies, Akava ry)
• Hanna-Mari Manninen (puheenjohtaja, Allianssi ry)
• Mikko Räsänen (asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto)
• Saana Siekkinen (koulutus- ja työvoima-asioiden päällikkö, SAK)
• Ulla Hyvönen (opiskelija- ja nuorisotoiminnan asiantuntija, STTK)
• Maarit Kallio-Savela (erityisasiantuntija, Suomen Kuntaliitto)
• Rauno Vanhanen (johtaja, Suomen Yrittäjät ry)
• Heidi Giss (lakimies, KELA)

...työllistetään ja pönkitetään. Saman tien voisitte heittää talutushihnan nuorten kaulaan. Menisitko muuten sinä mielelläsi ahertamaan johonkin valtion osoittamaan(omistamaan)ja valvomaan hikiseen työpajaan?...

Ihalaisen yhteiskuntatakuu on kupla, Ihalainen on vain valmistellut tuon edm. työryhmän joka kyselee mm. seuraavia:

A. Vailla ammatillista koulutusta olevalle nuorelle osaamista
Millä keinoin kaikki nuoret voivat lisätä työelämässä tarvittavaa osaamistaan?
Miten nuoren elämässä olevat siirtymät/nivelvaiheet saadaan sujumaan ilman
työttömyysjaksoja? Miten tunnistaa tuen tarve ja vastata siihen?
Miten työvoimapalvelut ja keinovalikoima saadaan kattamaan nuorten
yhteiskuntatakuun haasteet?

B. Koulutettu nuori töihin
Mitä tarvitaan, jotta tutkinnon jo suorittaneet nuoret sijoittuisivat työelämään
osaamistaan vastaaviin tehtäviin ripeämmin?
Miten työnantajat innostuisivat palkkaamaan nuoria ja sijoittamaan nuoren
osaamisen kehittämiseen työpaikalla?
C. Nuori yrittäjäksi: Mitä toimia tarvitaan? Mihin tilanteisiin?
D. Työelämän laatu ja kehittäminen
Millä tavoin työelämä houkuttelisi nuoria? Työmarkkinatoimijoiden vastuu?

http://www.tem.fi/files/30957/Nuoret_yhteiskuntata...

Aivan turhia kysymyksiä, sillä tuo valtion leivissä oleva työryhmä ei tule koskaan käsittelemään ainoita tepsiviä lääkkeitä nuorten(ja aikuisten) työllistämiseksi ja työttömyyden poistamiseksi jotka ovat

    työmarkkinasääntelyn, talouden sääntelyn ja ay-liikkeen laillisen erityisaseman purkaminen ja koulutusjärjestelmän vapauttaminen.

Eli mitään virkamiehiä pönkittävää ja työllistävää "yhteiskuntatakuuta" joka käytännössä on vain älytöntä, tehotonta ja holhoavaa tempputyöllistämistä ei todellakaan tarvita.

Se on vain paksusti voivien poliitikkojen (mm. Ihalaisen) silmänkääntötemppu sinisilmäisille kansalaisille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei olla nähty sitäkään että nykyisin Suomen Pankissa oleva SDP:n Erkki Liikanen olisi lupauksensa mukaan kolminkertaistanut lapsilisät.

Eero Tillanen

"Toisin sanoen SDP on palannut omalle linjalleen pienen ihmisen turvaksi."

Toisin sanoen, SDP on onnistunut jälleen kerran kusettamaan äänestäjiä, uskotellen olevansa heidän asiallaan. Urpilaisen vakuudet ovat vitsi jolle nauretaan ympäri Eurooppaa, Guzenina-Richardson hölisee hoitotakuista, vaikka Urpilainen jakaa rahamme Kataisen hallituksessa, vai pitäisikö sanoa jallituksessa, ulkomaille joten käytännössä hoitotakuuta ei voida toteuttaa. Sama on tilanne Ihalaisen yhteiskuntatakuun kanssa.

SDP osaa valehtelun, kieroilun ja populismin ja vielä kehtaa syyttää Perussuomalaisia populismista. SDP on kansainvälisten pankkihuijareiden marionetti ja takaa sen, että niiden tappiot sosialisoidaan suomalaisten veronmaksajien lompakoista ja kukkaroista.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela
Petri Haapa

SDP on onnistunut ainakin retoriikassaan ja niin on myös sanottava Perussuomalaisista. Käytännön asioiden hoitaminen on ollut SDP:n heiniä ja Perussuomalaisten heiniä on ollut arvostella tätä käytännön politiikkaa. Mitään muuta puolue ei voi oppositiossa tehdäkään, kun ei uskaltanut maamme asioita hallitukseen hoitamaan lähteä

Janne Hilden

Hieman enemmän takauksia etelänmaiden lainoihin - vähän vähemmän rahaa omaan hyvinvointiimme (homekoulut, vanhustenhuolto, poliisi"uudistus"...).

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Juurihan SDP on lisäämässä rahaa vanhustenhuoltoon. Etkö ole yhtään seurannut uutisia?

Janne Hilden

Olen lukenut uutisista joo. Ettei oikeastaan tiedetä, mistä kustannetaan tämäkin vaalilupaus. Kun kuntien määrärahoja leikataan huomattavasti.

Vaalien jälkeen saamme jälleen todeta, ettei oikein mitään olla oikeastaan tehtykään asian hyväksi. Tuttua huttua.

Jaakko-Matti Kaakinen

Paljonko hallitus leikkaa valtionosuuksia?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Ei peruskoulu-uudistukseen tai Helsingin metroonkaan pitänyt olla aikanaan varaa, ja nyt ne toimivat hyvin.

Eero Tillanen

Peruskoulun jäljet näkyvät suoranaisena uuslukutaidottomuutena ja metron korruptiokandaalissa sosialisteja oli häärimässä taustalla. Että sellaista rehellistä peliä. Toki sosialistit ovat onnistuneet syömään suurten ikäluokkien kovalla työllä tekemän pääoman "kaikkea kivaa kaikille"-politiikallaan ja vetäneet välistä, suosien omiaan, kuten STS-pankin johtajia.

Listaa voisi jatkaa.

Petri Haapa

"Peruskoulun jäljet näkyvät suoranaisena uuslukutaidottomuutena"

Voi, millaista tietämätöntä potaskaa syydät. Peruskoulu oli Suomen koulutuspolitiikan suurin edistysaskel viime vuosisadalla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kaikki muut syyt vaikuttavat hyvin todennäköisiltä ja olen samaa mieltä Urpilaisen ja Ihalaisen luomasta myönteisestä vaikutelmasta.

Mutta sitä en kyllä suostu uskomaan että Guzenina-Richardson olisi ollut puolueelleen _eduksi_. Todennäköisemmin SDP:n kohoamista ovat auttaneet vaikkapa jotkut Krista Kiurun tai Jukka Gustafssonin tekemät aloitteet, mikseipä myös Kristiina Salosen tapaisten rivikansanedustajien arkisempi mutta paikallisesti näkyvä työ.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä meille piakkoin paljastuu myös valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen työn tuloksia, kunhan salaisista kansioista tihkuu lisää tietoa ja EU-27:n sekä euro-17:n maiden todellisesta tilasta saadaan uudempaa tietoa. Nythän meillä on käytössämme lähinnä retorisia vakuutteluja siitä, että olemme oikealla tiellä.

Lisäbudjetti ja lisävelanotto tuovat sitten uutta, samoin Kreikan pyytämät joustot ja Kreikka III-tukipaketti, Espanjan lisäapu ja Italian tulossa oleva pyyntö... jne. Myös EVM odottaa Saksan perustuslakituomioistuimen ratkaisua. Paljon on siis vielä auki.

Vertailukelpoisten (Koskelan antama linkki) gallupien mukaan SDP:n huhtikuun ja heinäkuun lukemat näyttävät seuraavilta:

SDP huhtikuu: 19,1%; heinäkuu: 20,3%; kasvua +1,2%
PS huhtikuu: 14,1%; heinäkuu: 17,5%; kasvua +3,4%

Muuten olen iloinen asiallisesta alustuksesta.

Eero Tillanen

Urpilaisen vakuudet ovat tasan sitä mitä aiemmat ja mikä tiedettiinkin: Huuhaata, millä kusetetaan tyhmiä.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/08/22/n...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kyseisessä kirjoituksessa todetaan, että Kreikan ja Espanjan lainojen vakuuksista ei ole niin suurta hyötyä kuin mitä alunperin odotettiin.

Jan Hurri ei sen sijaan tuossa väitä, että vakuudet olisivat "huuhaata" tai ettei niistä olisi ollenkaan hyötyä.

Väinö Hiltunen

Niin ja ennen eduskuntavaaleja Urpilainen lupasi puolueestanne, että tukipaketteihin otetaan osaa vain TÄYSIMÄÄRÄISILLÄ vakuuksilla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Millään muulla maalla ei ole edes näin hyviä vakuuksia, vaan mikäpä ihmisille koskaan riittäisi..

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olkaa hyvä:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128849377627...

7.7. 2012 * 22.8. Muutos

Kok 21,7 * 20,4 muutos: -1,3 %-yksikköä
Sdp 20,4 * 20,3 muutos: -0,1 %-yksikköä
Kesk 15,9 * 16,4 muutos: +0,5 %-yksikköä
PerS 15,3 * 16,8 muutos: +1,5 %-yksikköä

Heikki Knookala

heinäkuusta elokuulle sdp:n kannatus on laskenut vähemmän kuin kokoomuksen, siksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tillanen,otahan nuo aurinkolasit silmiltäsi niin voi olla että näkisit mitä OIKEIN ympärilläsi tapahtuu.Sinulle ja niile jotka rutisevat olojamme Suomessa,suosittelen eilen teemalta tullutta tv-elokuvaa "Aliisa".todenperäinen kuvaus kansaneläkkeellä elävästä vanhuksesta 60-luvun lopun suomesta,ehkä ymmärät sitten,kuinka hyvää kehitys Suomessa on ollut viimeiset vuosikymmenet.Inhoamallasi demareilla on siinä myönteisessä kehityksessä ollut keskeinen rooli."Aliisa"on nähtävillä yle-areenalla.

Juha Kuittinen

Parempi pitää Tillasella lasit päässä kun tuo euroaurinko niin häikii...

Juha Kuittinen

Alunperin Kreikan lainapaketin koko oli
109 miljardia euroa ja Suomen osuus olisi ollut 1,94% euromaiden 73
miljardin osuudesta eli 1,4 miljardia. Vakuudet mitkä oli tulossa
880 miljoonaa.

Kuitenkin samaan aikaan kun
hehkutettiin Suomen saamia vakuuksia niin tuli tieto, että Suomen
osuus lainapaketista nousee 1,4 miljardista 2,2 miljardiin eikä
tuolloin ollut vielä tietoa myöhemmin päätetystä 130 miljardin
euron tukipaketista....(2,2mrd-1,4mrd= 800 miljoonaa).

Se väliin jäävä (880-800miljoonaa)
80 miljoonaa euroa tulee häipymään korkotappioina EVM
sopimuksessa. Suomi lupautui maksamaa 1,4 miljardin alkupääoman
kerralla kun muut maksaa summan 5 vuodessa.

Matias Härkönen

Katsoppa vaikka tämä video alkuun jossa SDP:n lupauksia:

http://www.youtube.com/watch?v=dgZGGRt_2II

- Ei lisää valtionvelkaa (oikein naljailee Kataiselle...)
- Ei energia- ja arvonlisäveroille - Sanomme tasaveroille JYRKÄN EI.

Tai tämä

http://www.youtube.com/watch?v=FI9qHASYvI4 (8 min kohdalla)

- Eu maiden ei tule auttaa vaikeuksissa olevia eu-maita
- SDP ei tule hyväksymään EVVR:ää, jos mukana ei ole sijottajavastuuta

Näin nyt alkuun. Yksikään lupaus ei ole kestänyt päivänvaloa.

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

Tuo Mgr:n vanhuspalvelu jollotus on ilmiselvä bluffi jolla on tarkoitus kääntää äänestäjien päät pois Jutan ja myös Jyrkin pöljäilyistä. Ihmiset puhuvat mielummin helposta ja tunteita nostattavasta aiheesta kuin esimerkiksi jonkinlaista asiaan paneutumista vaativasta talouspolitiikasta. Tämän kaltainen peli osataan vanhoissa puolueissa, eteenkin demarileirissä.

Netti joka on vahvasti tullut mukaan tiedonjakoon. On oiva tapa välittää tietoa, mutta tämä ei juurikaan iske demareihin tekivätpä he kuinka typerää poltiikkaa hyvänsä. Sillä valtaosa demareista on vanhuksia jotka eivät edes käytä internettiä. Ja vaikka käyttäisivätkin kynnys vaihtaa puoluetta on nuorempia suurempi. Puoluepoliitinen tausta on osa imagoa ja uskallan väittää, että vanhemmilla ihmisillä omakuva on tiukemmassa kuin nuoremmilla.

Kokoomuksen pöljäilyt taas vastaavasti näkyvät suoraan kannatuksen laskuna sillä, äänestäjäkunta on nuorempaa polvea, joka taitaa myös internetin käytön. Myös se tosiasia, että demarit ovat saaneet pelaamalla tilanteen näyttämään siltä, että he määrävät tahdin. On osaltaan syönyt kokoomuksen kannatusta. Valtamedia jonka tarjontaan suuri osa äänestäjistä -eteenkin vanhempi polvi- perustaa poliitisen ajattelunsa on nyt ja on aina ollut hyvin vasemmistolaista. Tosin niin kyllä on kokoomuskin, tätä ei vaan yleisellä tasolla mielletä. Ei mediassa eikä muutenkaan.

Mainittakoon vielä, että en missään tapauksessa ole kokoomuslainen.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Mielenkiintoista että ns. lilliputtipuolueiden (muut puolueet, en tarkoita RKP:tä tai KD:tä) suosio senkun laskee. Ihmiset eivät ilmeisesti ole lainkaan kiinnostuneita näistä marginaalipuolueista, kuten Piraateista tai Itsenäisyyspuolueesta. Niillä tuntuu olevan todella, todella kivistä tietä tämä toiminta, kun kannatusta ei saada vuosi toisensa jälkeen lainkaan nousuun vaikka ilmeisen hartiavoimin töitä paiskitaan. Harmi sinällään, sillä osassa näistä pikkupikkupuolueista on ihan hyviä ideoita ja aktiivisia innokkaita tekijöitä.

Jaakko-Matti Kaakinen

Eniten noissa mainitsemissasi puolueissa (ehkä pl. itsenäisyyspuolue) ilahduttaa se, että niiden aktiivit tuntuvat aidosti olevan yhteiskunnan asialla. Neljä suurinta puoluetta lähinnä ajavat omaa ja edustajiensa etua.

Pienpuolueista löytyy aitoja KANSANedustajia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ihmiset kai välttävät äänestämästä puolueita, joilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia saada ketään läpi. Äänet annetaan tutuille ja turvallisille vaihtoehdoille. Urheilussakin monet kannattavat aina ennakkosuosikkia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset