Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kiitos vaaliavusta Kokoomus!

  • Kiitos vaaliavusta Kokoomus!

Kiitos vaaliavusta Kokoomus

Kokoomuksen puoluevaltuusto ehdotti lauantaina Laura Rädyn johdolla ensimmäisen sairauspoissaolopäivän säätämistä palkattomaksi, kuten Ruotsissa on tehty.

Valtaosa poissaolopäivistä syntyy pitkistä poissaoloista, joihin karenssipäivä ei vaikuta mihinkään. Lyhyitä, yhden tai kahden päivän poissaoloja on kyllä jonkin verran, mutta niiden osuus kaikista poissaolopäivistä on vähäinen. Tehokkaampi keino saada säästöjä olisikin kuntouttaa pitkään työkyvyttömänä olevia nopeammin takaisin työelämään.

Suomessa - ja oletettavasti myös Ruotsissa - pinnaamista pahempi ongelma onkin se, että ylitunnolliset työntekijät tekevät sairaanakin töitä. Ammattiliitto Pro:n tutkimuksen mukaan sairastava suomalainen työntekijä on joka kolmantena sairauspäivänä töissä. Seurauksena tarkkuus laskee, laatu heikkenee ja pahimmassa tapauksessa tartutat vielä työkaveritkin.

Loppujen lopuksi Kokoomuksen ideana onkin vain vähentää työnantajien kustannuksia. Ei karenssipäivästä mitään muuta hyötyä kenellekään ole. Olen tyytyväinen että "työväenpuolue" Kokoomus nosti tämän asian esille juuri ennen vaaleja. Virinnyt keskustelu ehtii laskea
Kokoomuksen kannatusta juuri sopivasti.

 

Antti Koskela, kunnallisvaaliehdokas numerolla 419, Helsinki
www.anttikoskela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Karenssi ei ole toiminut Ruotsissakaan:

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2012/10/...

"Mutta on selvää, että se vaikuttaa myös ihmisten lompakoihin eli jotka pienellä marginaalilla elävät joutuvat tulemaan jopa sairaina töihin, mikäli heillä ei ole varaa ottaa karenssipäivää."

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Karenssipäivän kannattajat kai olettavat, että yhden päivän sairaaksi tekeytymiset kattavat kovinkin suuren osan kaikista sairauspoissaoloista.

Käyttäjän reijoruotsalainen kuva
Reijo Ruotsalainen

Nyt olisi syytä ottaa kiinni suomen yrittäjien tarjouksesta. Puhutaan nyt matalapalkkaisten toimeentulosta ja nostetaan minimipalkkoja vastikkeena karenssipäivistä. Myös toki yleinen palkankorotus on tarpeen.
Jos perusteet jäädä kotiin eivät ole se sairaus jota syynä käyetään on tarpeen selvittää miksi työ on niin vasten mielistä vai onko takana jokin toinen sairaus. Sillä saadaan kokonaistuttavuus kasvuun ja työnantajakin hyötyy. Yrittäjät ampuvat vahingossa nyt omaan jalkaansa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ei tuokaan poistaisi sitä, että varsinkin pienituloiset tulisivat sairaana töihin. Se on työnantajalle potentiaalisesti paljon kalliimpaa kuin lyhyet poissaolot.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Otanpa tällaisen kulman asiaan:

Sairauspoissaolot vähentyisivät silläkin (ja ilmaiseksi), kun ns. kuumerajaa nostettaisiin järkevämmälle tasolle. Niin kauan kuin itse muistan, kuumeen rajaa (kainalosta mitattuna) on pidetty 37°. Nykyään, kun digitaalimittarit ovat korvanneet epätarkemmat elohopeamittarit, tuo raja voitaisiin nostaa esimerkiksi 37,5°. Ihmisen normaali lämmönvaihtelu on 35,8–37,8 °C. Vasta yli 38° on selkeästi kuumeilua.

On paljon ihmisiä, jotka tekeytyvät sairaaksi välittömästi, kun "kuume" nousee 37,1°, vaikka tuo kuuluu vielä aivan normaaliin lämmönvaihteluun. Toisaalta, lintsari on aina lintsari, joka löytää nakkisuojan säännöistä riippumatta, valitettavasti. Tämäkin voitaisiin muuttaa sillä, että poistettaisiin sääntö, että 3 vrk voi olla omalla ilmoituksella pois. Pitäisi olla aina sairaanhoitajan/ lääkärin lausunto.

Tämä on tällainen yksinkertainen keino. Onko se helppo, en tiedä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Lääkärit ja sairaanhoitajat ainakin ruuhkautuisivat kiitettävästi. Paraneminenkin hidastuu jos sairaana pitää juosta lääkärissä.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Ei ole kovin pitkää aikaa siitä kun yksi minun ystäväni irtisanoi 40 työntekijää työllistävästä yrityksestä 20 henkeä lähes viikottaisten päivän poissaolojen tähden.
Tosin en tiedä olisiko päivän karenssista ollut niiden poissaolojen eliminoimiseksi.

Petri Haapa

Ehkä vähän kyseenalainen toimenpide. Mutta vähän erikoislaatuinen taisi olla yrityskin, jossa puolet työntekijöistä on viikottain sairauslomalla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ystäväsi firmassa lienee aika surkea työilmapiiri, jos puolet työntekijöistä saikuttaa koko ajan.

Tuossa tapauksessa kyse ei ole enää laiskuudesta, vaan huonosta esimiestyöstä, huonostä työn järjestelystä tai jostain muusta.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Tämä on loistava pointti. Kun sairaspoissaolot kasvavat räjähdysmäisesti, pitäisi esimiehellä hälytyskellot soida, koska se on yleensä merkki tulehtuneesta työilmapiiristä. Surkea esimies myrkyttää koko työpaikan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Juuri näin. Yleisin syy pilaantuneeseen työilmapiiriin on esimiehen käytös.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

"Lääkärit ja sairaanhoitajat ainakin ruuhkautuisivat kiitettävästi. Paraneminenkin hidastuu jos sairaana pitää juosta lääkärissä."

Totta. Mutta, kumpi tulee halvemmaksi? Se pitäisi jonkun viisaan taloustieteilijän laskea. Jos olen oikein ymmärtänyt, tällä lakiehdotuksella nimenomaa yritetään karsia ns. turhia (=lintsaus, vemppa, omaloma yms.) poissaoloja... Toivottavasti tämä on villakoiran ydin! Onhan aivan pöyristyttävän kamala ajatus, että nyt revitään sairaaltakin selkänahka.

Jos ajatuksen idea on vähentää tarpeettomia ja turhia sairaspoissaoloja, niin Kokoomuksen ehdottama keino on täysin väärä. Sairastamisesta EI pidä rangaista, koska eihän sairastaminen ole valinta. Olen täysin varma, että jokainen palkansaaja on samaa mieltä, että turhat sairaspoissaolot olisi syytä karsia, sillä se kuormittaa turhaan myös niitä, jotka joutuvat tekemään vemppakoneenkin työt, eikö? Ja kuten edellä mainitsit: "Se on työnantajalle potentiaalisesti paljon kalliimpaa kuin lyhyet poissaolot".

Nykyinen käytäntö on huono, mutta niin on Kokoomuksen ehdotuskin, koska se pakottaisi osan työssäkäyvistä ihmisistä sairaana töihin.

Kysymys on väärä, onko Kokoomuksen ehdotus hyvä vai huono. Oikea kysymys on, kuinka saada turhat sairaslomat karsittua.

Käyttäjän NikolaiTanhuanp kuva
Nikolai Tanhuanpää

Jos lääkärintodistus pitää hakea ensimmäisenä sairauspäivänä, ei se muuta mitään. Tämä on fakta. Menet yksityiselle ja sanot jotain, niin se on niin helppoa. Ja sitä ei saa kyseenalaistaa, ns. lääkärin määräys.

Itseasiassa sellanen 1-3 päivää omalla ilmotuksella on parempi. Sillon sun pitää selittää asia esimiehelle, jonka tapaat heti sairauslomasi jälkeen. Lääkäriä et tarvittaessa enään ikinä. Moni yritys siis pitää ihan tarkotuksella "1-3 päivää omalla ilmotuksella" koska se vaan toimii paremmin. Enemmänkin toivoisin tällästä 1-3 päivää tomintoa yleiseksi käytännöksi kaikille, varsinkin matalapalkaisille aloille.

Eli lisätään esimiehen vastuuta. Jos työntekijä tulee sairaana töihin se pitää lähettää kotiin. Mutta jos sairaspoissaoloja kertyy ja usko on vahva, että ne ei aina ole ihan tarkoituksen mukaisia siihen on puututtuva.

Nykyinen 1-3 on hyvä järjestely joka pitää lisääntyä yleiseksi kätännöksi. Esimiehet/työnantajat voivat kyllä korjata tilanteen jos ovat vaan tarpeeksi päteviä. Ja ne esimiespalkat mitä Suomessa maksetaan, niin soisikin niitten olevan. Tämä säästäisi selvästi terveysmaksuja kun ei aina tarvitse mennä lääkäriin.

Ei se kivaa ole sinne lääkäriin meneminen sairaana. Olisi kiva että työpaikka luottaisi työntekijään ja antaisin hänen levätä sairautensa kotono, eikä heti juosta lääkäriin sairaustodistusta hakemaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset