Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Lakialoite avioliittolaista kaatui 8-9

Eduskunnan lakivaliokunta äänesti tänään, otetaanko kansanedustaja Lasse Männistön alullepanema lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista käsittelyyn.

Ennakointien mukaan äänestyksen oletettiin päättyvän joko tulokseen 9-8 tai 8-9, eli tilanne oli äärimmäisen tasainen. Vaa'ankieliasemassa oli perussuomalaisten Arja Juvonen.

Lopulta Juvonen äänesti vastaan, joten lakialoite jäi pöydälle äänin 8-9. Kaikki valiokunnan sosialidemokraatit äänestivät aloitteen puolesta. Suurin osa kokoomuslaisista äänesti vastaan, vaikka aloitteen alullepanija Männistö edustaa kokoomusta.

Äänten tarkan jakautumisen näkee Iltalehdestä.

 

www.anttikoskela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Arja Juvonen on esiintynyt usein homojen oikeuksien puolustajana. Tällä kertaa hän esiintyi niiden vastustajana.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Juvosen saama paine puolueeltaan perussuomalaisilta oli varmaankin liian kova.

Markku Toivonen

Vaa'ankieliasemassa oleminen ei ole mukavaa.

Nyt äänestettiin siitä, otetaanko aloite käsittelyyn, ei siitä, muutetaanko avioliittolakia. Arja Juvosella samoin kuin kaikilla muilla on mahdollisuus pohtia kantaansa riippumatta tästä äänestyksestä sitten, kun kansalaisaloite tulee käsiteltäväksi. Aivan varmasti Juvonen tietää, että sellainen on tulossa. Hänen elämänsä perussuomalaisissa ja perussuomalaisena saattaisi olla nyt ikävää, jos olisi äänestänyt toisin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Juuri noin Arja on varmaankin ajatellut. On mielenkiintoista miten hän äänestää jos ja kun 50 000 ääntä tulee kansalaisaloitteeseen ja asia on uudestaan valiokunnan käsittelyssä.

Lobbaaminen Arjaa kohtaan lienee seuraavina kuukausina vallan hurjaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Älkäähän "poijjaat" Arjaa moittiko. Voisiko olla niin että Arja on katsonut oikeaksi äänestää vastaan kun lakiehdotuksen allekirjoittajina on alle 100 kansanedustajaa? Enpä usko että Arjaakaan voidaan, siis nainen kun on, painostaa. Taitaa olla ihan tuo järkiperäinen edellä kerrottu hänen omakantansa.

Mikäli vielä epäilys hiipii puseroonne, niin voisittehan lähestyä vaikkapa Arjaa sähköpostilla ja kysyä suoraan mistä hänen mielenmuutoksensa johtuu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä omatuntokin - sellainen kuulemma joillakin ihmisillä vielä on - voi vaikuttaa päätöksiin?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Yllättävän monen omatunto on "vaihtunut" vaalikoneiden jälkeen.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #28

Varsinkin demareissa europolitiikan suhteen.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Ei hänen mielensä ole muuttunut. Arja Juvonen on minusta yksi fiksuimmista Perussuomalaisten kansanedustajista. Toki sukupuolineutraaliin avioliittolakiin myönteisesti suhtautuvia Perussuomalaisten edustajia on muitakin, mutta kun on se puoluekuri...

"27.02.2013 Kansalta voimaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin
Lakivaliokunta äänesti tänään, ettei se ota tasa-arvoista avioliittolakia lakivaliokunnan käsittelyyn. Äänestystulos oli 9-8.

Lakivaliokunnan jäsenenä olen saanut lukuisia kysymyksiä kantaani äänestää lakialoitteen ottamista vastaan. Olen kannattanut asiaa vaalikoneissa ja kannattajana pysyn edelleen. Mutta asioilla on myös käsittelytapansa ja sääntöjen mukaan on mentävä.

Lainsäädäntötyössä kannatan myös tasapuolisia ja syrjimättömiä menettelytapoja. Lakialoitteessa on voimaa, kun siinä on yli sata allekirjoittajaa. Alle sadan allekirjoittaneen aloitteelle on valitettavasti jäänyt hattuhyllyn paikka. Ihanteellista olisi käsitellä kaikki saapuneet lakialoitteet. Mutta ei se niin mene. Eduskunnassa edetään normaalien menettelytapojen mukaisesti ja olisi väärin asettaa yksittäinen lakialoite erityisasemaan. Tasa-arvoisessa avioliittolaki aloitteessa on 76 allekirjoitusta, eikä se näin ollen täytä niitä kriteereitä, joita lakialoitteelta on tähän asti eduskunnassa odotettu. Puhun prosessista. En asiasta. Tämän kannan jaoimme yksimielisesti myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa.

Prosessina tasa-arvoisen avioliittolaki aloitteen eteenpäin vieminen ansaitsee myös mielestäni huomautettavaa. Se valmisteltiin uudelle eduskunnalle pikavauhdilla, kun huomattiin, että asiaa ei saatukaan kirjattua hallitusohjelmaan. Hallituspuolueet epäonnistuivat, marssijärjestys muuttui ja ryhdyttiin painostamaan oppositiota. Aloitteen ympärille kasaantui lobbareita ja puskeminen alkoi. Vaikka kannatinkin lakialoitteen ajatusta, en päätynyt aloitetta allekirjoittamaan. En ollut itse luvannut viedä asiaa eteenpäin eduskunnassa, enkä myöskään halunnut tässä vaiheessa toimia ryhmäni kantaa vastaan asiassa, jolla ei ollut hallitusohjelman kirjausta.

Asiassa edettiin mielestäni myös liian nopeasti. Voi, kun tasa-arvoisen avioliittolaki aloitteen laatimisen kanssa olisi hieman maltettu odottaa. Aiheen ylläpitäminen keskustelulla ja asiallisella julkisuudella olisi voinut olla se parempi linja. Juoneen olisivat voineet lähteä kaikki toimittajat yhdessä.

On kirjoitettu, että tällä hetkellä 57% suomalaisista kannattaa tasa-arvosta avioliittolakia. Siinä olisi hallitukselle mietittävää. Kansalaisaloitteen voima on valtava ja siinä missä hallitus epäonnistui, voi kansa kenties onnistua. Ja nyt en puhu prosessista. Puhun asiasta.

Tehkää se ja tuokaa asia kansalaisaloitteena eduskuntaan. Näyttäkää niille, jotka epäonnistuivat. Kansanedustajille, valiokunnan jäsenille ja ministereille.

Eduskunta on ehkä sittenkin jo valmis, se vaan odottaa!"

http://www.arjajuvonen.fi/blogi&tiedoteid=243

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Saa nähdä mitä käy kun 50 000 allekirjoitusta on kerätty kansalaisaloitteeseen. Äänestystulos voi olla sama 8-9 silloinkin.

Markku Toivonen

Se on tietenkin mahdollista, mutta toivotaan, että luvut ovat kuitenkin kansalaisaloitteen puolella.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Minä luulen, että asialla on enemmän painoarvoa, jos on enemmän allekirjoituksia, esim 300 000 nimee olis jo hyvä.

Heli Hämäläinen

Arjaa on turha moittia. Syy ei ole siinä etteikö asiassa voisi äänestää omantunnon mukaan, kunhan asiasta saataisiin hallituksen esitys.

Asiaa on siis turha pistää Perussuomalaisten niskoille. Aloitteella ei ole enemmistöä takanaan, jolloin sen käsittely ei ole kiireellinen. Mikäli sillä olisi ollut, äänestystulos olisi ollut toisenlainen. On huomattavaa myöskin, että aloitetta ei ole hallitusohjelmassa eikä hallitus ole tuonut asiaa lakiesityksenä Eduskuntaan. Uskon Perussuomalaistenkin äänestävän tämänkaltaisessa tilanteessa omantuntonsa mukaisesti.

Vihreät voivat tehdä johtopäätökset ja jättää tämän hallituksen, joka ei saa aikaiseksi esitystä Eduskunnalle. Kokoomus panttaa tämän lisäksi myös translain uudistamista.

Terveisin perussuomalainen ja sukupuolivähemmistön edustaja

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Itsetutkiskelun paikka lienee eritoten kokoomuslaisilla. Puolue kosiskelee liberaaleja äänestäjiä etenkin täällä Helsingissä ja Uudellamaalla. Puolueen imago on täällä hyvin uudistusmielinen.

Teot puhuvat enemmän kuin sanat.

Ukko Makkonen

Kyllähän tuossa moni liberaaliäänestäjä voi vähän ihmetellä kuinka uudistusmielinen Kokoomus onkaan, etenkin nuoremmalle sukupolvelle voi olla vaikeaa lukea itsensä "jarrujen" joukkoon. Olen itseasiassa tyytyväinen että jakolinjat ovat nyt hyvin jokaiselle nähtävillä. Lasse Männistöä ja Jaana Pelkosta lukuunottamatta kokoomuslaisten hyvä meininki asiaan liittyen on aika lailla silmänlumetta:(

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #19

Männistö ja Pelkonen lienevät syystä tuohtuneita lakivaliokunnassa oleville kollegoilleen. Sadat tai tuhannet äänet saattavat kasvattaa siivet selkäänsä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #23

Turhaa unelmaa. Ei tämä niin paljoa ihmisiä kiinnosta ja ne jotka tästä vaahtoaa eniten äänestävät jo vasemmistoa (vihreitä, demareita ja vasemmistoliitoa).

Ei tämän takia tule kuin aivan marginaalista äänestäjien siirtymistä.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Toivon minäkin tämän olevan omantuntokysymys. Myös muilla puolueilla.

Aki Mönkkönen

Hyvä juttu. Hyvä James ja kumpp. Ei maamme ole vielä toivoton.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Tsemppiä Arja ja kaikki muutkin. Tänään paistaa ihan syystäkin aurinko.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Hieno päätös!

Ilo voi tosin jäädä ennenaikaiseksi, koska hallituskauden lähestyessä loppuaan voi tulla piste, jossa Kristillisdemokraattien mukanaoloa ei enää pidettäisi niin välttämättömänä: http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1328... ja tilanne tämäntyyppisen lain läpimenon kannalta muuttuisi.

Joko Kristillisdemokraatit tai Vihreät ja Vasemmistoliitto yhdessä tulevat saamaan tästä hallituskaudesta lopussa Mustan Pekan käteen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Joko Kristillisdemokraatit tai Vihreät ja Vasemmistoliitto yhdessä tulevat saamaan tästä hallituskaudesta lopussa Mustan Pekan käteen."

Varmaankin juuri näin.

Maria Viljamaa

On se erikoista että ns. kristillisen lähimmäisenrakkauden omaavat ihmiset täällä riekkuu ja iloitsee epätasa-arvon puolesta.

Peri Ferio

Minusta siinä ei ole mitään erikoista.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Jeesus ei tuominnut ketään, mutta Jeesuksen kannattajat tuomitsevat.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Kuka tässä on tuominnut ketään? Paitsi tietenkin homoliiton ajajat, jotka ovat tuominneet toisella kannalla olevat suvaisemattomiksi, kylmäsydämisiksi, taantumuksellisiksi... ja ilmeisesti myös ikuiseen kadotukseen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #34

Ehkä tuomita on liian vahva sana, mutta kyllähän kristillisdemokraatit ovat yhtenä rintamana vastustaneet seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Kari Kuuva

Hyvä Arja tsemppiä toivoo hetero.

Reijo Tossavainen

Äänestyksessä oli kysymys ensisijaisesti siitä, että ovatko kaikki alle sadan allekirjoittajan aloitteet samanarvoisia, vai pitääkö jollakin yksittäisellä aloitteella olla ohituskaista. Arvelen, että perussuomalaiset lähtivät tästä tosiasiasta. Varsinainen äänestys on sitten eri asia.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Pitääkö tuo nyt varmasti paikkansa, kun mediassa ja blogeissa liikkuu tästä ristiriitaista tietoa? Toisin sanoen päätettiinkö tässä nyt siitä, ettei tämä lainkaan etene isoon saliin tällä vaalikaudella? Voisitko kansanedustajana valistaa meitä tyhmempiä tästä päätöksentekoprosessista?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Käytännössä päätettiin ettei tule valiokuntaan tällä vaalikaudella, koska pj. Holmlund ei halua asiaa käsitellä.

Avioliittolaki ei ole myöskään hallitusohjelmassa, joten hallituskaan ei tuo asiaa eduskunnan käsittelyyn.

Sen sijaan kansalaisaloitteen kautta asia tulee vielä vireille tämän vuoden aikana.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #52

"Haluttomuudellaan" Holmlund vain noudattaa Puhemiesneuvoston ohjeita. Asioilla on käsittelyjärjestyksensä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Teknisesti tuo on totta. Ei tosin liene sattumaa että äänestystulos mukailee täysin poliittisen kentän suhtautumista itse asiaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Jossain määrin mielenkiintoista tässä on sekin, että jokainen lakialoitteen puolesta äänestänyt oli syntynyt joko vuonna 67 tai sen jälkeen, kun taas jokainen sitä vastaan äänestänyt oli syntynyt joko vuonna 67 tai sitä ennen. Kun minulla on kolmekymppisenä vielä noita elinvuosia todennäköisesti jäljellä koko liuta, niin en malta odottaa, että tähän touhuun saadaan jotain halvatun järkeäkin joskus.

Painukaa eläkkeelle, jarruttajat.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ohhoh olet muuten oikeassa! Media ei ole keksinyt tuota.

Matti Laaksonen

Hyvä niin. Mikäköhän siinä on, että juuri tätä lakia pitää ajaa käärmeenä pyssyyn? Täyttä epätasa-arvoa muita asioita ja lakeja kohtaan.

Homoavioliitossa on ihmeellisiä kummallisuuksia: http://mattilaaksonen5.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13...

Tuula Saskia

Tässäkö on maamme ongelmien ydin?

Velkaannutaan vauhdilla, jota kansalainen ei jaksa tajuta.

Nuoret turhautuvat työttöminä.

Työpaikat katoavat.

Korporaatiot riitelevät.

Kansanedustajien olisi syytä miettiä, mitä varten heidät on parlamenttiin äänestetty.Eli tekemään asiallista työtä.

Nyt olisi aika todeta, että homojen asema maassamme ei ole kansallisesti kuristavin kysymys.

Ja kansanedustajilla on kanttia viettää aikaansa tällaisten kysymysten parissa.

Mikäs siinä, jos on työn puutetta.

Mutta maamme taloustilanne vaatii jokaisen edustajamme syventymistä asiaan.

Siis talouteen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Sitten me oltaisiin kyllä huomattavasti pahemmassa kusessa jos vain yhteen asiaan kerrallaan pystytään keskittymään. Joku tolkku.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

En oikein ymmärrä pointtiasi. Valtion talouteen ei vaikuta mitenkään hyväksytäänkö homoliitot vai ei.

Talousasioiden hoitamisen ohella eduskunnassa on 15 muuta valiokuntaa, jotka hoitavat oman alansa asioita.

Tuula Saskia

Kyse on asioiden tärkeysjärjestyksestä. Siis esimerkiksi hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, josta ilmoituksesi mukaan kannat huolta.

Puuhastelu epäolennaisuuksien kanssa on tässä vaiheessa lähinnä naurettavaa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #53

Ei talous- ja teollisuuspolitiikan hoitoa ole unohdettu, eikä avioliittolainkin kanssa "puuhastelu" sitä heikennä.

Jos yhtään lohduttaa, kolmen viikon kuluttua starttaa kehysriihi, jossa talouspäätöksiä tehdään olan takaa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Nämä "ihmisoikeuskysymykset" alkavat saada kummallisia piirteitä. Toisaalta käydään kiivasta sanasotaa siitä saako lääkäri kieltäytyä abortista ja toisaalta onko adoptio mahdollista miesparille!
Ei kait ole ihmisoikeuden menetystä se, ettei mies voi synnyttää lasta. Kuitenkin pitäisi sillä syntymättömällä lapsella olla ihmisoikeus syntyä tähän maailmaan eli kenellä on oikeus viedä lapselta, joka ei voi puolustaa itseään hänen ihmisoikeutensa?

Eero Tillanen

Hyvä, että Eduskunnassakin järki voitti edes jossain asiassa, muutenhan se onkin loistanut poissaolollaan. Tosin tätä kieroutumaa yritetään varmasti viedä läpi uudelleen, mutta toivottavasti järjen ääni ei katoa.

Jos homot haluavat itselleen liiton, niin nimetköön sen joksikin muuksi kuin avioliitoksi. Avioliitto on normaaleiden ihmisten, siis heteroparien liitto. Kun homojen perheistä käytetään nimitystä sateenkaariperhe, niin miksei niiden liitto voisi olla sateenkaariliitto? Miksi avioliittoinstituutiokin pitää päästä raiskaamaan?

Vaikka onhan vastaus tuohon tiedossa. Vasemmistoradikalismi pyrkii tuhoamaan kaikki perinteiset, hyvät porvarilliset arvot. Myös avioliiton.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kieroutumaa? "Normaalit ihmiset"? Vasemmistoradikalismi? Mistä teitä sikiää?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tillanen, kerroppa minulle minulle millainen "normaali" ihminen on. Itse olen hetero, aviossa lähes 37-vuotta. Omasta näkökulmastani sinun edustamasi näkökulma on todella "epänormaali," ihmisiä halveksivaa. Totean lopuksi, hyväksyn homojen avioliiton, en oikeutta adoptioon, mikäli se tapahtuu parisuhteen ulkopuolelta.

Eero Tillanen

Atte, sinun lienee syytä tutustua lähemmin siihen, miten nisäkkäät lisääntyvät.

Arto, minä olen siis pervojen puolustajien mielestä vastausvelvollinen, mutta itse eivät vastaa mihinkään kysymyksiini. Ei se noin mene.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hannele Koskinen:

Hyvä kirjoitus ja asiallinen kaiken kohkaamisen keskellä. "Puhun prosessista. En asiasta." Hyvin useat puhuvat ns. asiasta, vaikka eivät demokraattista käsittelyä otakaan huomioon, vaan täytyy saada omat rusinat pullasta ja heti.

Koko jupakan aloitti vihreiden ministeri Niinistö ala-arvoisella huutamisella, josta hän taisi pyytää jopa "anteeksi".

Markku Ollikainen

Ville Niinistö taisi ajatella myös seuraavia vaaleja, joiden edellä pitää saattaa samoista äänistä kisaavat, esimerkiksi Kokoomus jne vaikeaan, puoluetta ja siksi myös ääniä jakavaan tilanteeseen. Näin äänet saattavat saada siivet erikoisesti Helsingin seudulla. Ilmeisesti toiveena on niiden lentäminen vihreään kyyhkyslakkaan. Saattaa kuitenkin olla, että näiden haukkamaisia piirteitään näyttäneiden kyyhkysten hallinnoiminen voi olla vaikeaa myös Ville Niinistölle.

Keskustelusta tulee lähinnä mieleen aikuisten nuorten ristiretki - olennaisesti ei niin tärkeän asian puolesta. Ajan kanssa kertyvä elämänkokemus varmaan rauhoittaa - toivottavasti ajoissa.
Asiaa voisi myös kuvata automatkaksi, jonka aikana peräpenkin nuoriso huutelee vanhemmille kaikenlaista mielihaluistaan ja "tarpeistaan" ajattelematta sen enempää, että pitäisi ennen kaikkea pysyä tiellä. Onhan Suomen tilanne, jos muunkin maailman tilanne muuttumassa radikaalisti. Mutkaisella, kapealla tiellä ei saisi häiritä kuljettajaa. Pitäisi pystyä ajattelemaan nykyhetkeä pitemmälle, mutta kommenteista päätellen se ei onnistu. Keskustelu on siis vaikeaa 67 mallia olevan sukupolvien kuilun, kulttuuri-/arvomuutoksen kuilun ylitse. Toivottavasti keskustelukulttuuria ja asioiden tärkeysjärjestystä ei tarvitse opetella "metsähallituksen" puolella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset