Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Miksi SDP:llä menee muualla hyvin, Suomessa huonosti?

  • Tanskan sosialidemokraattinen pääministeri
    Tanskan sosialidemokraattinen pääministeri

Päivän Aftonbladetin mukaan Ruotsin demaripuoleen kannatus on nyt 33,7 prosenttia. Yhteensä vasemmistoblokin kannatus on yli 49 prosenttia. Näillä luvuilla saisi riksdag-vaaleissa ehdottoman enemmistön suhteellisen vaalitavan seurauksena.

Fredrik Reinfeldtin johtaman porvarikoalition kannatus on vain 37,8 prosenttia. Kaiken lisäksi pieni Kristillisdemokraatit on putoamassa äänikynnyksen alle ja pois parlamentista. Toisin sanoen vasemmistoblokin voitto ensi vuoden vaaleissa näyttää hyvin todennäköiseltä.

Muuallakin pohjoismaissa demareilla menee hyvin, vaan ei Suomessa.

Norjan vaaleissa Jens Stoltenbergin Työväenpuolue menetti pääministerin paikan, mutta sai 30,8 prosentin kannatuksen. Työväenpuolue (Arbeiderparti) on ylivoimaisesti Norjan suurin puolue.

Tanskassa sos.dem. puolue sai vuoden 2011 Folketinget-vaaleissa 24,8 prosenttia Helle Thorning-Schmidtin johdolla. Tuloksena pääministerin paikka.

 

Mitä tästä voi päätellä? Sosialidemokraattinen aate on kaukana kuolleesta. Saksankin vaaleissa demarit saivat kelpo vaalituloksen, ja uusliberalistinen FDP putosi kokonaan pois Bundestagilta. Suomi on oikeastaan ainoa maa, jossa demarit rämpivät syvässä suossa. Toisaalta voi lohduttautua, että tästä suosta päästäneen joskus poiskin.

Vaan missä on syy? Mitä Suomen demarit ovat tehneet väärin ja muualla on tehty oikein? Tai vaihtoehtoisesti mitä muiden maiden demarit ovat tehneet paremmin?

 

www.anttikoskela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Suomessa demariaate kärsii samasta kuin Saksan SPD: Talouden korjausliikkeet 90-luvun hallituksissa olivat rajuja ja jättivät kovat arvet. Kansalta loppui usko demareihin ja demareilta siihen että oikeudenmukainen yhteiskunta voi menestyä. Jos lähiöiden työttömät ja yksinhuoltajat saadaan uskomaan siihen, että SDP laittaa palvelut kuntoon ja tekee politiikkaa jonka avulla ihmiset pääsevät töihin, nousu takaisin 25 % puolueeksi ja ehdottomaan johtoon ei ole vain mahdollinen vaan myös varma.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Erinomainen vastaus, kiitos. Kansa on sosialidemokraattista, mutta SDP ei aina ole. Täytyy palauttaa kansan luottamus siihen, että demareita äänestämällä saa sosialidemokraattista yhteiskuntapolitiikkaa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Mitähän, jos SDP kokeilisi sosialidemokratiaa.

Oikeistolaisia on riittämiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Jos lähiöiden työttömät ja yksinhuoltajat saadaan uskomaan siihen, että SDP laittaa palvelut kuntoon ja tekee politiikkaa jonka avulla ihmiset pääsevät töihin."

Ensimmäinen kerta, kun kuulen/luen nuoren ihmisen kannustavan valehteluun, ja tällä kertaa valehteluun edun saamiseksi jollekin edustamalleen taholle. Ja olen sentään koko ikäni työskennellyt ihanien nuorten ihmisten kanssa.

Suomen SDP:n politiikka on tänään eriarvoistavaa, köyhdyttävää, työttömiä halveksivaa ja syrjäyttävää, ikärasistista jne. Se hyödyttää rikkaita öykkäreitä, kohtelee osaavia törkeän ikärasistisesti ja nostaa johtoon ihmisiä, joilta puuttuu kokemus, tieto, osaaminen, asenne ja oppimishalu.

Suomen SDP:n johto on hylännyt kaikki sosialidemokratian periaatteet eli vapauden, veljeyden ja yhdenvertaisuuden, täystyöllisyyden ja köyhien asian ajamisen.

Terveisiä riippumatosta.
http://kkajannesansiot2013.blogspot.fi/

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

En viitsi puolustautua, sen verran ala-arvoinen hyökkäys. Sanon vain, että jos voittaa kansan luottamuksen valehtelulla, sitä tuskin saa pidettyä kovinkaan pitkään. Siitä voi sitten päätellä, että olenko niin tyhmä että kehottaisin puoluettani lupailemaan asioita joita ei pystytä toteuttamaan. "Voit pettää kaikkia jonkin aikaa ja joitakuita kaiken aikaa, mutta et voi pettää kaikkia kaiken aikaa."

Lähiöiden ihmiset pitää saada uskomaan demareihin, ja se uskottavuus saavutetaan vain oikeilla teoilla. Siksi pitää miettiä, mitä olisivat ne teot joilla luottamus saavutetaan.

Martti Laines Vastaus kommenttiin #18

SDP voisi antaa kansalle lupauksen, jonka vakuutena voisi olla vaikka takuutukset.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ottaen huomioon että vihreät on Suomessa oikeistopuolue, vasemmiston yhteenlaskettu kannatus (noin 23 pros) on pienempi kuin mitä muissa pohjoismaissa on yksistään demareiden kannatus.

Matti Linnanvuori

Vihreät on Suomessakin vasemmistopuolue mutta se ei pidä kovaa ääntä siitä vaan kalastelee myös oikeistolaisten ääniä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mihin väitteesi perustat? esimerkiksi Heidi Hautalan mistajaohjaus Finnarissa ja Stora Ensossa on jotain aivan muuta. Samoin Ode Soinnvaaran työmarkkinakommentit.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Unohdit mainita Ranskan sosialistien ja presidentti Hollanden kannatuskehityksen
http://www.reuters.com/article/2013/09/22/us-franc...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ranskassa nousijana ovat olleet äärioikeisto ja vihreät. Sekä me demarit että te porvarit olemme menettäneet asemia.

Tosin tietänet että Ranskan vihreät ovat vasemmistopuolue, joten vasemmiston yhteiskannatus on ihan hyvällä tolalla maassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hollanden suosio on nyt 26 prosentissa.

Viime sunnuntaina käytiin Ranskassa sellaiset esivaalit. Sosialisti otti lukua jo heti ekassa erässä.

Toisen eränkin voitti Marine Le Penin oikeistolainen puolue, mikä varmasti ilahduttaa porvaripiirejäkin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

En tiedä ilahduttaako. Ei äärioikeiston nousu ole porvarin intresseissä.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #19

Mutta nousu ei kenties selity mitenkään "äärioikeistolaisuudella" vaan nimenomaan sosiaalisella agendalla:
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-...

"President Hollande's Socialists were knocked out in the first round, due to mass defection to the Front National by the working-class Socialist base. The Socialists thought the Front worked to their advantage by splitting the Right. They have at last woken up to the enormous political danger."

"Asked if she intended to pull France of the euro immediately, she hesitated for a second or two and then said: "Yes, because the euro blocks all economic decisions. France is not a country that can accept tutelage from Brussels."

"Their working assumption is that the eurozone's North-South imbalances have already gone beyond the point of no return. Attempts to reverse this by deflation and wage cuts must entail mass unemployment and loss of the industrial core."

Massatyöttömyys ja teollisen pohjan menettäminen, tämä on Suomellakin edessä eurotien päässä. Se että SDP:llä on jäljellä mitään kannatusta, on seurausta siitä etteivät sen äänestäjät ole perillä siitä mitä on meneillään. Tai ovat tietenkin jossain määrin, sen takiahan SDP valehteli korvat lepattaen ennen edellisiä eduskuntavaaleja.

ECU-putkisekoilu voidaan vielä laskea anteeksiannettavaksi ammattitaidottomuudeksi ainakin osittain. Se, että 90-laman todelliset syytä salattiin kansalaisilta, oli vakava rikos. Se osaltaan altisti meidät eurolle. Nytkään asioista ei puhuta niiden oikeilla nimillä, saavatko kansalaiset tälläkään kertaa tietää mikä meihin iski nykyisen systeemin romahdettua.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

1. Listaa noiden kyseisten valtioiden valuutat.
2. Mieti onko sosiaalidemokraattinen politiikka mahdollista yhteisvaluutassa. Mitkä ovat rajoitteet ilman omaa talouspolitiikkaa.

Jos SDP haluaa suomessa selviytyä yhteisvaluutan oloissa, sen on tehtävä pari muutosta:
1. Vaihtaa nimensä Sosiaali Darvinistiseksi Puolueeksi, logo voidaan säilyttää.
2. Kalastella vähän eri tyyppisiä äänestäjiä, kokoomuksesta saattaisi loikata joku hyvähampainen tyyppi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä SDP voisi myös tunnustaa virheensä. Sitä äänestäjät arvostaisivat.
Jos Karl Marx nousisi haudastaan, hän aloittaisi puheensa: "Kaikki maailman proletaarit - pyydän anteeksi!" (Vanha opiskelijamaailman sanonta...)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oikeille demareille työväenliikkeen solidaarisuus on kansainvälistä. Suomen demarit pyrkivät populistisilla heitoillaan persuiksi persujen paikalle, se on tuomittu epäonnistumaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Toisaalta monet demarit ovat todistetusti loikanneet nimenomaan persuihin. Toisesta päästä taas vuotaa vihreisiin. Molemmista päistä falskaa.

Muissakin pohjoismaissa on sekä vihreät että oikeistopopulistiset puolueet olemassa. Demarit ovat vain muualla onnistuneet paremmin estämään vuotoa näihin.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Antti Koskela, et tule pitämään vastauksestani, niinpä et sitä noteeraa, niinpä se tulee olemaan täysin hyödytön, mutta sanotaan nyt silti: olisikohan mahdollista, etteivät ole noissa muissa maissa ryhtyneet ajamaan äärioikeistolaista politiikkaa, niinkuin Suomessa. (Toinen mahdollinen selitys on tietysti se, etteivät ole yhtään sen parempia sielläkään, mutta äänestäjät vain ovat hidasälyisempiä.)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Helle Thorning-Schmidtiä on pidetty oikeistodemarina. Tosin hän on silti selkeästi _ideologinen_ ja perustelee asiat kansalle. Suomeksi sanottuna kansa tietää mihin arvoihin ja näkemyksiin perustuvaa politiikkaa saa, kun häntä äänestää. Suomessa pitäisi pyrkiä samaan. Äänestäjällä on oltava kuluttajansuoja.

Ehkä täälläkin pitäisi mennä blokki- tai listavaaleihin. Äänestäjä tietäisi etukäteen mitä saa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kun kerran tulit kysyneeksi. Ihmetteleppä tätä nyt vaikka hetken aikaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisessa ja entinen puoluesihteeri Mikael Jungnerissa on lihallistunut tämänpäivän sosialidemokraattinen aate tavalla, joka pilkkaa perinteistä SDP:n äänestäjää.

Soppatykeillä ei SDP:n rivejä enää saada ammutuksi suoraksi. Omien johtajien kapitalistinen elämäntapa ja löysä rahankäyttö ja olematon moraali eivät jää tavalliselta duunarilta huomaamatta.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Ja vielä Antti Koskinen, hedelmällinen näkökulma tuohon kysymykseesi voisi aueta pohtimalla, miksi juuri tuo on kysymyksesi, eikä "miksi suomalaisilla menee koko ajan huonommin?"

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Nimeni on Antti Koskela, ei Koskinen. Ja kyllä muissakin maissa menee taantuman aikana ihmisillä huonommin kuin ennen. Työpaikkoja on menetetty kaikkialla, ja on jouduttu säästämään kuluja.

Olavi Mansikka

se on monta kertaa sanottu vaihtakaa se johto niin jotain toiveita on noususta... ei itseään kannata hirttää puheenjohtajan sukkiin...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Aika monen vastaajan viesteissä on korostunut virkamiesvalta, tai siis ns. teknokratia. Suomeksi sanottuna ajatus siitä, että politiikka on kuollut ja virkamiehet valmistelevat asiat ilman poliittista ohjausta.

Usko teknokratiaan on tosiaan mennyt Suomessa liian pitkälle. Parhaiten sen näkee valtiovarainministeriössä, jossa valtaosa virkamiehistä ajattelee kokoomuslaisesti. Heidän esityksensä ja näkökulmansa ovat tosiasiassa poliittisia, mutta holahtavat läpi kun niitä esittää muka-puolueeton harmaa virkamies.

Absoluuttisesti "oikeita" ratkaisuja harvoin edes on. Melkein kaikki koostuu mielipidekysymyksistä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tällä kertaa absoluuttisesti oikea ratkaisu olisi olemassa. Linkkasin sinulle pienen videopätkän. Siinä vielä Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä oleva edustaja Mustajärvi luetteli keskieurooppalaisia pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, joilla oli miljardiluokan saatavat Kreikalta (ja/tai kreikkalaisilta yrityksiltä, jotka valtio oli taannut). Hän väitti, minusta aivan oikein, että tukirahat menevät näille keskieurooppalaisille finanssimafian yrityksille. Suomalaisten verovelvollisten, työväen, pussista.

Samoilla aluevesillä liikkui SDP:n pj. Urpilainen. Hänkin mainitsi nuo pankit.

Ja mitä te (SDP ja Vas.) nyt siellä hallituksessa huseeraatte? Voiko tuon enempää uskottavuuttaan enää menettää?

Älkää pitäkö kansalaisia niin tyhminä, että voitte ilman seuraamuksia lorotella suoraan linssiin. Ja jos vaikka lorotattekin, niin älkää nyt kuitenkaan samaan aikaan naurako, että voi että te olette yksiä pässinpäitä kaikki tyynni.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuossa pankkiasiassa olen kyllä samaa mieltä. Jos pelastaa pankit pulasta, pitää vastikkeeksi saada pankkien osakkeet itselleen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #28

Alamme löytää yhteistä säveltä. Minä tulen vastaan tähän siinä määrin, että jos kyse on ns. syteemin kannalta tärkeästä toimijasta niin omistusta vastaan tukea.

Mutta tässäkin yhteydessä haluan, että ensin putsataan moska pois. Eli: vanhat omistajathan nollataan. Sitten tarvittaessa nollataan debenturistit (subordinated, "juniorivelkojat"), ja vielä seniorivelkojatkin.

Joku voisi sanoa, että onhan markkinataloudellinen - oikeistolainen - näkemys. Se on antamassa silti paremman suojan suomalaisillekin duunareille, kun ei tarvitse roikottaa pakkolunastuksen yhteydessä kaikenmaailman vanhoja pelivelkoja.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #32

Oikeistolaisten näkemys kai tyypillisesti on se, että valtion pitää pelastaa pankit, mutta osakkeet jäävät omistajille. Voitot privatisoidaan, tappiot sosisalisoidaan. Kuitenkin valtion sekaantuminen talouteen on kuulemma yleensä pahasta, tämä on poikkeus..:)

Onneksi juuri kukaan ei enää usko pankkijärjestelmän sääntelemättömyyteen. Jopa kokoomuslaiset ovat huomanneet ettei vain toimi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #35

No tuota, jos tuo mainitsemasi skenaario on "oikeistolainen", niin miksi Suomen molemmat vasemmalle kallellaan olevat eduskuntapuolueet tätä toteuttavat mukisematta?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #45

Erinomainen kysymys. Sen minäkin haluaisin tietää. Nimenomaan pankki/finanssikysymyksissä koko Eurooppa tuntuu olevan hyvin markkinaliberaali. Asiaan on kyllä sinänsä herätty, mutta muutokset laihoja.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #47

Mielestäni tässä vastauksessasi voi olla jotakin. Olet yhden osaston puheenjohtaja ja ihmettelet toteutusta. Entä sitten tavalliset jäsenet ja ennen kaikkea äänestäjät? Olisiko koko puolue kuin pienen joukon piirileikki.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #51

Puolueen linjaa voi muuttaa puoluekokouksessa. Eiköhän jotain tapahdukin.

Olavi Mansikka

et sä muista löydä syytä. kyllä se demareiden alamäki on ihan itse aiheutettu. täälläkin julkidemareiden jatkuva haukkuminen esim persuja kohtaan ja niiden syyllistäminen. esim Katriina. tekee persut mitä tahansa niitä haukkuu. samoin vihreät saman syntiin menevät. Sinäkin kun pohdit miksi menee huonosti nousee kokoomus esiin. Väärin. kyllä se syy teissä itsessänne on. sinne pitää katsoa. Muu on selittelyä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Muiden maiden demarit ruopsuttavat oikeistopopulisteja ja uusoikeistolaisia ihan samoilla tavoilla.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #36

Edelleenkin vain selitys. Usko jo katso peilistä sieltä se vastaus löytyy. Hajuton mauton puolue. kuten kaikki persuja lukuunottamatta suomessa. ei edes intohimoa herätä. no ehkä vihreät ovat kanssa selalinen joka tunteita herättää... rikkomalla lakia. siihen en kehota menemään. tehkää hommat uusiksi ja vaikka naapuriss amiten haukkuvat toisia tekevät perusasiat paremmin. Lyhyt kysymys. KENEN ETUJA TÄNÄ PÄIVÄNÄ DEMARIT AJAA? Vastaus tämmöisen tavallisen hetore lihansyöjä miehen kannalta nähtynä. seksuaalivähemmistöt, maahamuuttaja, pakolaiset ja 35-55 v naiset. Meille miehille ei ole vuosiin mitään tarjottu... Noistakin ryhmistä on kaksi sellaista joissa äänestäjiä vähän.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tanska, Norja ja Ruotsi ovat pohjoismaisia hyvinvointivaltioita ja jokainen noista on Suomea rikkaampi. Lisäksi noissa maissa on oma valuutta. Itse en tiedä noiden demarijohtajia tunne persoonina, mutta hyvinvointia on paljon helpompi jakaa kun on mistä jakaa.

Suomen sosiaalidemokratian musta aukko on Lipposlaisuus joka edelleen hallitsee demareita. Suomen Euroon ohi kansanäänestyksen juntannut yksinvaltias (noissa muissa vissiin kansa äänesti?), joka loi uraa venäläisen kaasuyhtiön lobbarina pääministerivuosiensa jälkeen floppasi aika selvästi presidentinvaaleissa.

Ei hirveästi suomalainen työtätekevä tai työstä potkut saanut suomalainen mies voi samaistua demareiden ministerikaartiin. Noista äänestäjistä olette menettäneet monta persuihin. Kuka sosiaalidemokraatti voi samaistua energiseen Jungeriin joka hyvin äveriäs mies. Tai Liisa Jaakonsaareen joka federaatiokiima on käsin kosketeltava ja työtätekevän suomalaisen puolustaminen jää työehtosopimuksia kiertävän vuokratyöfirman hallituspalkkioihin.

Kenen asialla sosiaademokraatit ovat?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Tanska, Norja ja Ruotsi ovat pohjoismaisia hyvinvointivaltioita ja jokainen noista on Suomea rikkaampi."

Muualla on myös tehty aitoja poliittisia ratkaisuja hyvinvointivaltion säilyttämiseksi. Täällä vain nakerretaan.

Jouni Valkonen

Jep. Selittävä ero on siinä, että Sekä Tanskan, Ruotsin että Norjan vaihtotase on selkeästi positiivinen, kun taas Suomen vaihtotase on valunut negatiiviseksi, eli Suomessa velkaannutaan ulkomaille. Tämä pitäisi siitä, että vasemmistolainen talouspolitiikka on ajettu ahtaalle ja näkymättömiin Suomessa, koska Suomi ei ole enää houkutteleva maa teollisuudelle.

Demarien pitäisi lähteä kampanjoimaan vahvan teollisuuspolitiikan puolesta. koska vain tuottava työ luo talouskasvua ja hyvinvointia.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Antti, hieman ironisesti sanoen, teillähän oli ja on yhtä suuri kannatus kuin hallituspuolueilla yhteensä. Politiikkanne on niin mitäänsanomatonta Kokoomuksen köydessä kulkemista kuin vain voi olla.

Jutta on pettänyt suurinpiirtein kaikki vaalien alla antamansa lupaukset pankkien sijoittajanvastuusta ja riittävistä vakuuksista apupakettien yhteydessä. Siihen kun lisätään Jungerin möläytykset, ei tilannetta voi ihmetellä.

Eli SDP oli mielestäni ay-liikkeen leimasin. Nyt se on sekä ay-liikkeen, että Kokoomuksen leimasin. Ja teille on käymässä juuri samoin kuin Keskustalle kävi viime vaaleissa. Ellette tajua vaihtaa puheenjohtajaa ja osaa ministereistänne. Ja unohtakaa se "Lipposlaisuus".

Löytäkää juurenne ja puolustakaa niitä rohkeasti. Ei hallituksessa olokaan ole mikään autuuden täyttymys. Ainakaan pidemmällä tähtäyksellä.

Aikaisemmin arvostin SDP: tä, jopa äänestin. En enää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei "myyntilukujen" perusteella voi enää nykyään sanoa, tehdäänkö oikein vai väärin.

Suomessa vasemmistopuolueet ovat hallituksessa ja Ruotsissa eivät. Siinä yksi hyvä syy. En ota kantaa siihen kuka Ruotsissa tekee oikein ja kuka väärin.

Olen sen verran vanhakantainen että mielestäni trendikkäiden aallonharjojen päällä ei kannattaisi seilata ja juosta pelkkien myyntilukujen perässä, vaan tehdä se, mikä oikeaksi nähdään riippumatta siitä, meneekö se kaupaksi. Surullista kyllä, ratkaiseva osa vaalikarjasta äänestää ulkoisten seikkojen perusteella - ja muodostaa myös mielipiteensä yhtä heppoisilla perusteilla.

Oma kysymyksensä on se, mitä EU-oloissa voidaan tehdä. Ja toiseksi, kokoomus osaa myydä itseään siksi tehokkaasti että saa kaadettua kaiken loan naapurien, ennen kaikkea toiseksi suurimman hallituspuolueen niskaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuo hallituksessa oleminen on hyvä pointti, mutta toisaalta Norjan Arbeiderparti oli pääministeripuolue ja sai silti 30% tuloksen. Suomessa demareiden kannatus ei noussut oppositioaikana 2007-2011. Tähän tosin vaikutti merkittävästi persujen nousu.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Norjassa ei ole Persuja vastaavaa puoluetta, sellaista, joka pitäisi ovet auki kenelle tahansa mihin tahansa tyytymättömälle.

Eikä edes tiukasti äärioikeistolainen puolue menestynyt. Ei sellainen Suomessakaan saavuttaisi menestystä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #43

"Ei sellainen Suomessakaan saavuttaisi menestystä."

Etkö usko että tekemällä järkevää hallituspolitiikkaa voisi suosiota saada Suomessakin? Täällä puhutaan että vain oppositiossa saisi lisää kannatusta, ehkä tämä kertoo lähinnä typerästä konsensuspolitiikastamme.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #50

Äänestäjät rankaisisivat globaalista taloustilanteesta hallitusta, vaikka se koostuisi kenestä ja toimisi kuinka järkevästi.

En ota kantaa nykyisen hallituksen järkeen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #43

Eiköhän Siv Jensenin puolue kerää aika lailla samat äänestäjät, jotka Suomessa äänestäisivät persuja. Toisin sanoen kansallismielisiä konservatiiveja.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #71

Äänestäjäkuntaa ei poliitikko kenties kovin hyvin osaa aistia. Ihmiset liikkuvat nykyisin herkemmin, vaikka heillä olisi jonkunmoinen peruskäsitys siitä, mihin pitäisi pyrkiä ja miten.

Jos Persuja luonnehtii "kansallismielisiksi konservatiiveiksi", jää aika paljon sen määritelmän ulkopuolelle. Ei kai nyt sellaisia äänestäjiä yhtäkkiä ilmesty nelinkertainen määrä kuin tyhjästä.

Koska olen liikkuva äänestäjä, en ymmärrä sitä, että liikkuviakaan voisi panna yhteen nippuun. Joskus meitä kutsuttiin demokratian ritareiksi, nyt taidamme olla ongelma, josta on haittaa? Olemmeko nykytermein, liian ketteriä?

1) Kun Suomeen puuhattiin pres. Kekkoselle poikkeuslakia (1973), moni kokoomusta äänestänyt sanoi: nyt riitti sen sortin parlamentarismi.

2) Kun Suomi meni Kreikka I:een ja II:een ja piakkoin ilmeisesti III:eenkin, eikä euron ongelmista osata asiallisesti ja vapaasti keskustella, moni työttömäksi jäänyt demari sanoo: nyt riitti rahan kärrääminen.

3) Kun RKP pitää kiinni "saavutetuista" eduista kaikkialla, moni ihan luontevasti ruotsia käyttävä ihminen saattaa ajatella: taitaa olla aika siirtyä vapaavalintaiseen ruotsinkielen opiskeluun ja kansalaisten tasa-arvoon.

4) Tuo edellä (Myllyniemen linkki) ollut täysistunto 6.5.2010 kertoo paljon poliittisen luottamuspääoman kovasta romuttumisesta. Ei siinä mitään kansallismielistä konservativismia tarvita.

Ensimmäisiä oli turha haukkua neuvostovihamielisiksi, toisia on turha moittia Impivaaran rasisteiksi, kolmansia on turha sättiä svekofoobikoiksi ja neljänsiä turha syyttää: "Miksi te tunarit ette luota poliitikkoihin?!"

Lyhyesti sanoen: Todellista maailmaa ei kannata peittää näkyvistä puoluelehdillä eikä toivotaan-toivotaan ajattelulla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

"Tuote"

Pitkän linjan markkinointikonkarina lähestyn asiaa toisesta kulmasta:

1. Mikä on tuotelupaus
2. Mikä on kohderyhmä ja asiakkaat
3. Mitkä ovat myynnin avainargumentit
4. Mitkä ovat ne välineet, joilla tuotelupaus toteutetaan ( markkinointi )
5. Mikä on "hook"= se koukku, johon asiakkaat tarttuvat

Lisäksi miten tuo "myynti", markkinointijohtaja politiikassa henkilöityy: uskottavuus, karisma, väittelykyky, laaja politiikan osaaminen eikä vähiten kansan silmissä; poliitikon käyttäytyminen, ruumiin elekieli ja näin uskottavuus. Ulkoasullakin on tänään merkitystä.

veli niva

Ehkä suomalaiset ovat vihdoinkin hylkäämässä sosialismin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Eroja ja potentiaalisia selityksiä sille miksi Sosiaalidemokraattinen Puolue Suomessa pärjää huonommin kuin puolue muissa maissa:

1. Nokian haamu -> globalisaatiovisio ja teollisuusstrategia, deindustrialisaatio = ero Saksaan ja SPD:hen;
2. euroalueen vikojen ja pakettien pohjattomuuden paljastuminen, uskottavuuden menetys = ero Pohjoismaihin;
3. EU on Suomessa osaltaan lisännyt virkakunnan valtaa kehittää elämää hankaloittavia kieltoja tai kilpailutus- tai raportointivaatimuksia, vaikka muissa jäsenvaltioissa ei ole vastaavia säännöksiä havaittu;
4. monikulttuurisuuspolitiikan kritiikin vaiennusyritys eli tahallinen kanavointi persuihin ja Homma-Forumille = ero Saksaan ja Tanskaan;
5. otteen menetys kaupungeissa = ero Saksaan, jossa CDU on jatkuvasti menettänyt asemiaan suurissa kaupungeissa, vaikka nyt Merkelin henkilökohtainen suosio ja halu puolustaa kansleria tuotti hyvän tuloksen.

SPD:n vaaliohjelmassa 2013 todettiin, että liittokansleri Gerhard Schröderin (SPD) johdolla Saksassa vahvistettiin myös valmistavan teollisuuden ja käsityöläisyyden edellytyksiä Saksassa. Muut maat – andere europäische Länder – sen sijaan keskittyivät vain ns. „new economyn” finanssimarkkinoihin ja uusiin palveluihin ja ovat nyt tämän oman deindustrialisaatiopolitiikkansa vuoksi suunnattomissa taloudellisissa ja sosiaalisissa vaikeuksissa. (SPD, Das Regierungsprogramm 2013 – 2017, 7.)

Näinhän juuri Suomessa on tehty laajalla konsensuksella – demarit lakkauttavat oman perinteisen kannattajakuntansa ja kuvittelevat saavansa uusia kannattajia naisvaltaisilta palvelualoilta, mutta eiväthän ne riitä tai äänestä demareita.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuo teollisuuspointti on varmasti totta. Muualla on tehty väärä päätös panostaa finanssimarkkinoihin ja immateriaalitalouteen. Saksassa pidettiin huolta teollisuudesta, ja se toimi. Tästä on muiden länsimaiden otettava oppia.

Tosin haukut väärää puuta, jos oletat että teollisten työpaikkojen kato Kiinaan on jotenkin SDP:n syy. Tämä "finansialisaatio" on eritoten uusoikeiston heiniä, tosin SDP ei ole sitä tarpeeksi voimakkaasti vastustanut.

Reijo Tossavainen

Antti: "Suomi on oikeastaan ainoa maa, jossa demarit rämpivät syvässä suossa."

Katso vaikkapa Ranskaa. Tilanne on vielä Suomeakin pahempi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ranskassa ei varsinaisesti ole demareita. Paikallinen sosialistipuolue vastaa ideologisesti lähinnä vasemmistoliittoa. Ja onhan heidän kannatuksensa sentään noin 25 prosenttia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Alle 20 prosenttia.

Hollanden suosio (presidentin ominaisuudessa) nauttii koko kansan keskuudessa jämäkkää n. 25 prosentin vankkumatonta kannatusta.

Reijo Tossavainen

Urpilaisen ja Jungnerin aikana demarit ovat hyljänneet perinteisen kannattajakuntansa. Puolue yrittää nyt panostaa erityisesti toimihenkilönaisiin.

Lopputulema: Duunarikannattajat ovat siirtyneet perussuomalaisiin ja toimihenkilönaiset eivät ole innostuneet demareista.

Lopputulema 2: Perussuomalaiset on tällä hetkellä suurin työväenpuolue. Kannatus on jopa samaa luokkaa kuin demareilla ja vassareilla yhteensä!

Lopputulema 3: Sdp:n kannatus on noin 15 %. Siitä se vielä laskee 2-5 %-yksikköä, mikäli puolue ajaa kunta- ja sotesekoilua jääräpäisesti eteenpäin.

Lopputulema 4: Eläkeläisten keskuudessa demareiden kannatus on noin 30 %, nuorimpien keskuudessa alle 10 %. Tulevaisuus...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Allekirjoitan suurimman osan mitä kirjoitat, mutta eroan kohdassa neljä. Uusimman barometrin mukaan demareiden kannatus nuorissa on yli 13%, ei suinkaan alle 10. Vähän valoa sentään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lähtisitte vaan pois tuosta tuhoisasta sisäisen devalvaation hallituksesta. Antakaa Kokoomuksen keskenään (ja ehkä RKP:n hyvällä tuella) yrittää runnoa näitä järjenvastaisia ohjelmia ihan keskenään.

Lupaan tulla sinne Helsinkiin käymään kanssasi vaikka huurteisella, jos näin teette. :D

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #55

Linjan muutos vaatinee hallituspohjan muutoksen. Kokoomuksen aisapari saa aina kylmän kosketuksen. Kysykää Mari Kiviniemeltä, hän tietää. Näillä näkymin hallitusvastuussa ovat 2015 Kepu ja Persut. VM osunee persuille hallituksen kakkospuolueena. Oletettavasti sinä olet talouspolitiikasta ainakin osittain silloin vastuussa. Voimaa ja viisautta siihen. Tarjoan sitten kaljat.

Aulis Mäkitalo Vastaus kommenttiin #62

Olisiko tämä tulkittava siten että SDP ei olisi menossa mukaan tällaiseen hallituspohjaan.

Se olisi SDP:lta yhtä suuri virhe kuin oli mennä mukaan kokoomus/rkp:n ja takiaispuolueiden nykyhallitukseen.

Mikä SDP:tta oikein ajaa kokoomuksen kylkeen kaikissa tilanteissa? Illuusio hienosta kultapossukerhon jäsenyydestäkö? Toive että täten pintaan tarttuisi kultahilettä? Mistään taloudellisten etujen tavoittelusta siinä ei ole kysymys vaan mielikuvista ja imagosta.

Tällainen tarve ja pyrky puuttuu paremmin menestyvien eurooppalaisten - etenkin skandinaavisten - veljespuolueiden tavoitteista ja tarpeista. Ne uskovat aidosti omaan vasemmistolaisen työväenliikkeen olemukseensa vaihtoehtona ja vastavoimana porvarilliselle ylivallalle.

Aulis Mäkitalo

Hyvä ja kunnioitettava teko aktiivisosialidemokraatti Koskelalta avata tällainen blogiketju. Koskela vastaa ja kommentoi myös nopeasti esitettyihin kommenttipuheenvuoroihin. Hyvä!

Useissakin kommenteissa on vastauksena blogin kysymykseen Suomen sosialidemokraattien heikon menestyksen syistä esitetty kolme keskeistä henkilöä, Lipponen, Urpilainen ja Jungner. Aikaisemmin eivät SDP:ssa puheenjohtaja ja puoluesihteeri suuresta vaikutusvallastaan huolimatta todellakaan olleet yksinvaltiaita. Puolueessa oli erilaisia mielipiteitä ja ryhmäkuntiakin. Puolueen sisäinen keskustelu ja politiikkaan vaikuttaminen oli rikasta ja hedelmällistä ja tuloksellista.

Luen juuri Juhani Suomen uutta Mannerheim-kirjaa, joka nimihenkilönsä ohella on oiva kertaus maan politiikasta kriittisenä aikana siirryttäessä jatkosodasta rauhaan. Kirjan runsas asiasisältö näyttää jälleen miten ratkaisevasti maan politiikan suuntaviivoja vedettiin varsinkin sosialidemokraattisen puolueen sisällä vallinneilla erilaisilla näkemyksillä, tannerilainen virallinen linja (teesi) contra koko ajan voimistuva rauhanoppositio (antiteesi). Kumpikaan suuntaus ei ollut tuhoisa tai "väärässä" vaan tästä jännitteestä oli tuloksena onnistunut synteesi - maan selviytyminen kurimuksesta.

Nykyisessä SDP:ssa sen sijaan vallitsee täysin vaihtoehdoton hyytävä haudanhiljaisuus. Puolueen sisältä ei kritiikin sanaa nouse Urpilaista vastaan. Puolue on kaikista maamme puolueista kaikkein johtajavaltaisin yhden totuuden puolue. Lipponen aloitti tämän tuhoisan kehityksen puolueen sisällä ja Urpilainen teknokraatti-puoluesihteereineen on vienyt sen täydellisyyteen. Leninin oppi ns. demokraattisesta sentralismista on otettu käyttöön Siltasaaren puoluetoimistossa. Kenttä on onnistuttu ohjelmoimaan siihen uskoon että tiukka vallan keskitys puoluetoimistolle on voimaa. Yhtä vähän kuin Leninin bolsevikeillä toimii nyky-SDP:ssä demokraattisen sentralismin se toinen puoli että puolueen keskushallinto saisi ehdottoman valtansa demokraattisesti puolueen kentältä käsin.

Kaikenlainen Urpilaisen arvostelu ja toiminnan kyseenalaistaminen ja vaihtoehtojen rakentava esittäminen jota nyökyttelevän ja vaikenevan puolueen kentän ulkopuolelta sentään tulee, kuitataan Siltasaarella täydellisellä hiljaisuudella. Ei siis vasta-argumenteilla vaan täydellisellä hiljaisuudella. Kritiikki valuu pois Urpilaisen hallinnosta kuin vesi hanhen selästä.

On oikeastaan hätkähdyttävää ja samalla niin kuvaavaa miten tässäkin blogissa blogisti auliisti vastaa kommentointeihin ja myöntää SDP:n virheitä ja puutteita, mutta yhdellä edellytyksellä. HÄN EI LAINKAAN HUOMIOI EIKÄ VAHINGOSSAKAAN KOMMENTOI MIHINKÄÄN PUHEENJOHTAJA URPILAISEN HENKILÖÖN JA TÄMÄN HENKILÖKOHTAISEEN TOIMINTAAN KÄYVÄÄN KRITIIKKIIN. SE ASIA ON NYKY-SDP:SSA TABU. Kuihtuminen ja vaalitappioputki jatkuu.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Hollannin demaripuolueen eli PvdA:n kannatus on noin 11% (http://www.ipsos-nederland.nl/content.asp?targetid...), Irlannissa 6% (http://www.rte.ie/news/2013/1001/477458-politics-p...). Kreikan PASOK-puoluetta ei tarvinne edes mainita. Suomen demarit eivät ole läheskään ainoita vaikeuksissa olevia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitos linkeistä. Irlannin poliittisesta tilanteesta en oikeastaan tiedä mitään, mutta Hollannin tilanne yllätti. Vielä viime vaaleissa Diederik Samsonin joukot saivat noin 20% kannatuksen ja olivat toiseksi suurin puolue.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hollannissa pyyhkii Vapauspuolueen (Wilders) tuulet. Mark Rutten hallituksella on enemmistö alahuoneessa, muttei ylähuoneessa. Nyt siellä väännetään ensi vuoden budjetista raivona. Yksi puolue toisensa jälkeen on "irtisanoutunut" 6 miljardin lisäsäästöistä, ja senaatin puolella budjetti voikin kaatua.

Hollanti on jo tehnyt 16 miljardin euron sopeutustoimet, mutta raja on tulossa vastaan. Hollanti, EU:n perustajamaista ja pari vuotta sitten raju talouskurin puolustajamaa on yllättävissä ongelmissa, kun sen pitäisi ruveta noudattamaan omia teesejään.

Hollanti loihti monikymmenkohtaisen "doktriinin", listasi asioita, joiden pitäisi olla kansallisessa kontrollissa, eikä EU:lla. Tällä ajateltiin hillitä eurovastaisen Wildersin eteneminen. Ei ole tehonnut. Porukkaa on jo sumutettu liiaksi.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mark Andersson:

"Suomessa vasemmistopuolueet ovat hallituksessa ja Ruotsissa eivät"

Mark, olisikohan hallitusten noudattamassa politiikassa hieman eroa?

Suomessa hallitus kyntää jääräpäisesti eteenpäin kuin vesilastissa oleva vene. Tarkoitan nyt esim. EU-politiikkaa, Suomen sisäistä talouspolitiikkaa ja kunta- ja sote-uudistusta. Kuntauudistuksessa mennään jääräpäisesti "perse edellä" puuhun. Ja demarit on antaumuksella mukana hommassa.

Yhteisvaluutta ei anna Suomelle samaa liikkumavaraa kuin ruotsalaisilla ja tanskalaisilla on. Norjahan on vapaa myös EU: sta.

Jouni Haimi

Annti kysyt sitä miksi demareiden kannatus on suomessa alakantissa...

Yksikertaisesti siksi että demarit ja ihmisten tarpeet eivät enää kohtaa.siihen kun vielä lisätään puheiden ja tekojen ristiriita niin seon siinä.

Demareiden ehkä suurin ongelma tällä hetkelläon se että he eivät ehkä täysin tajua sitä että ei ole ebnää niitä suuria ryhmiä joien etua he voisivatajaa esin työväestökään ei enääole demareiden mandaatiapelkästään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ruotsin SDP ajaa pääosin samoja asioita, samankaltaisessa maassa. Miten heidän kannatuksensa voi olla 30+ pros jos aika on ajanut täysin ohi?

Jouni Haimi

Ehkä siksi että ovat onistuneet paremmin siinä että ruosin demarit eivät ole yhden sukupolven varassa kuten suomessa.

Suomessahan soiaalidemokraatit ovatsaaneet suurimman kanntuksen kuitenkin noisaa ns suurissa ikäluokissa ja sehän ei sinänsäole mikään salisuu että nuoikäluokat ovat siinäiässäettä niitäalkaa kohtaamaan luonolinen poistuma.ruotisiisa ilmeiseti täöämäkuilu onylitetty.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Miksi SDP:llä menee muualla hyvin, Suomessa huonosti?"

Olisikohan kyse siitä, että demarit pettivät äänestäjänsä mennessään hallitukseen, joka jatkoi tukipaketteja ja liittyi EVM:n???

Teiltä demareilta puuttuu näköjään itsekritiikki täysin, jos ette tällaista tajua. Vaihtoehto olisi ollut lempata käteinen ulos hallitusnauvotteluissa, tehdä Urpolaisesta pääministeri, muodostaa vaalivoittajan kanssa hallitus ja pitämällä vaalilupaukset äänestäjille.

Tällöin Suomi ei olisi tarvinnut mennä enää yhteenkään tukipakettiin, ei EVM:n ja demareilla olisi kannatus 40%:ssa.

Valinta oli TEIDÄN käsissänne.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Eli ihan tosissasi oletat että SDP:n kannatus olisi Suomessakin 25-35 prosenttia jos EVM:ssä ei oltaisi? Et voi olla tosissasi.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Tällainen asenne kiteyttää demarien ongelman aika hyvin. Se on kalteva pinta, jota pitkin on helppo liukua pois sosiaalidemokratiasta. Euro oli SDP:lle tärkeämpi kuin heidän äänestäjänsä. EVM on vain osa tätä tragediaa ja moraalista konkurssia, jossa SDP on. He vaativat "kannattajiaan" äänestämään itseään, mutta varaavat oikeuden tuhota näiden samojen ihmisten tulevaisuuden, koska tykkäävät oikeasti enemmän eurosta.

http://www.bis.org/review/r131011g.pdf
Tuolta kappale "Asymmetric shocks and wage divergence". Kaksi vaihtoehtoa sopeuttaa talous, toinen on tuhoisa työväelle. Katsotaan kumpi on SDP:n valinta.

Jonas Hellgren

Mikään noista ulkomaisista demaripuolueista ei aja pakkoruotsin ja virkamiesruotsin tapaista totalitaarista indoktrinointia.

Kun yli 70% kansasta vastustaa pakkoruotsitusta ja demarit sitä ajavat suurella mölyllä(PÖÖ), niin ei ole ihme että kansa juoksee karkuun.

Siihen kun vielä lisäät valehtelun, väärät lupaukset, takinkääntöpolitiikan ja kaikki karmeat femakkodemariämmät hallinnossa niin taitaa jo kuva selkiintyä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Uskon kyllä Nenosen olevan hyvin pitkälti oikeassa.

Siihen kun lisätään kuntauudistus ja Lipposeen yhdistetty pakkoruotsi, alkaa paketti olla kasassa. Ei tämä mitään "rakettitiedettä" ole. Ompahan vaan raadollista puoluepolitiikkaa.

Oma reseptini SDP: lle olisi puheenjohtajan vaihto ja hallituksesta lähteminen. Kokoomus on teillekin - kuten Keskustallekin - Juudaksen suudelma.

Kannatus suorastaan hyppäisi. Ja Keskusta saisi pelätä ykköspaikkansa puolesta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Täsmennys Tanskaan. Demareiden kannatus on laskenut ihan viime päiviin saakka ennätysalhaiseksi. Pieni nousu parin viime viikon aikana.Jos vaalit olisivat nyt, niin valta vaihtuisi kirkkaasti.
Tuoreimman gallupin mukaan ( EPN ) Venstre( = keskusta ) suurin vajaat 30 % , Danske Folkeparti ( = Persut ) toiseksi suurin n. 22% ja vasta 3. demarit. Lienee 1. kerta koko Tanskan poliittisessa historiassa, jolloin demarit ovat näin alhaalla. En sanoisi, että hyvin menee. Näyttää ,että heillä pallo on hukassa.
Eräs koomikko totesi kerran sketsissään imitoidessaan silloista sos.dem. pääministeriä:" Meillä työväen liikkeessä on kaksi ongelmaa, ei ole työtä eikä liikettä",

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Demareiden valtakausihan alkoi 95-vuonna Lipposen noustessa pääministeriksi ja jos katsoo mitä maallemme on sen jälkeen tapahtunut, on se aika surutonta kertomaa. Valtion tuottavia yrityksiä, kansallisvarallisuutta ja luonnonvaroja on myyty satojen miljardien edestä alle murto-osalla omaisuuden todellisesta arvosta. Samaan aikaan valtiomme on velkaannutettu ja olemme ottaneet vastuut myös muiden maiden veloista. Ja kukaan ei kansalaisille kerro mitkä ovat kaikenkaikkiaan kokonaisvastuumme muiden veloista.

Kun demareiden perinteinen jäsenkunta muodostuu tavallisesta suomalaisesta työläisestä ja samaan aikaan demareiden johtopaikoilla on suomenruotsalainen avoautolla ajava elitisti, jonka mielestä 10000 tulot kuukaudessa ja miljoona pankkitilillä takaavat hyvän elämän. Niin aivan varmasti tavallinen demariäänestäjä joka painaa räkäliksalla paskaduuneja, samaistuu tähän ja kannattaa esimerkiksi pakkoruotsia.

Eräs ikänsä demareita äänestänyt pienyrittäjä kiteytti viime vaalien jälkeen asian minulle hienosti. Sanoi ettei hän koko ikänsä demareita äänestäneenä, olisi ikinä uskonut minkälaiseen Urpilaisen miinaan astui ja sanoi ettei enää koskaan äänestä demareita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset