Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Miksi demokratia ei kelpaa PS:lle?

  • Suomen Perusta -ajatuspajan uusin tuotos
    Suomen Perusta -ajatuspajan uusin tuotos

Perussuomalaisten uusi ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi menneellä viikolla Kunnat Kuntoon -nimisen pamfletin, jossa käsitellään kuntapalveluiden ja -hallinnon järjestämistä uudelleen.

Teoksessa on listattu huomiota herättäviä uudistusehdotuksia, kuten nyt vaikkapa julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen poisto ja yli kolmilapsisten perheiden lapsilisien heikentäminen.

 

Eniten ihmetystä herättävä toimenpide-ehdotus on kuitenkin yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta luopuminen. Suomeksi sanottuna ikivanhasta mies ja ääni -periaatteesta luovuttaisiin. Kappaleen kirjoittanut oikeustieteiden maisteri Matias Forss tarjoaa ratkaisuksi mallia, jossa äänimäärä suhteutetaan maksettuihin veroihin tai kiinteään omaisuuteen.

Tällaisessa kunnassa esimerkiksi sairaat, vammautuneet, opiskelijat tai eläkeläiset eivät juuri pääsisi vaikuttamaan asioihin. Äänivaltaa keskittyisi voimakkaammin työikäisille hyväpalkkaisille kuntalaisille.

Perinteisesti länsimaisessa demokratiassa on uskottu siihen, että jokaisella täysikäisellä on yksi ääni käytössään. Jokainen kunnan asukas mökin mummosta kunnanjohtajaan antaa äänensä yhtä suurella painoarvolla. Soisi tämän jatkuvan tulevaisuudessakin. Sääli jos ei kelpaa perussuomalaisille.

 

www.anttikoskela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Miksi demokratia ei kelpaa PS:lle?'' Vähintäänkin outo kysymys puolueen edustajalta, jonka puolue on ainoana Suomessa ryhtynyt aseelliseen vallankumoukseen demokratiaa vastaan.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Annetaan armoa, oppia ikä kaikki - myös puolueilla. PS on myös nuori puolueena, joten ehkä heistäkin tulee vielä jonkain päivänä hovikelpoisia :)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Älä mene merta edemmäs kalaan. Vertaat sadan vuoden aikaisia tapahtumia viime viikolla julkaistuun teokseen.

Pekka Iiskonmaki

#8

Kaiketi me Antti voidaan sentään olla yhtä mieltä siitä, että Kalevi Sorsan hallitukset 1972 - 1987 loivat tukevan perustan Suomen talouden tuholle.

Nyt vain katsellaan, kun talo romahtaa perustusten pettäessä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #9

Voit toki luetella mitkä Sorsan-Virolaisen hallitusten päätöksistä ovat mielestäsi sellaisia, jotka romahduttavat Suomen talouden.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #10

#10
Et voi Antti olla noin tietämätön puolueenne Idolin teoista. Sen muistoakin vaalii Kalevi Sorsan säätiö. Haudalla ui kultainen sorsa.

https://www.google.fi/search?q=kalevi+sorsan+hauta...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #13

Toki tunnen Sorsan teot ja Kalevi Sorsa -säätiön. Merkittävä osa suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta luotiin Sorsan ja Virolaisen johtamissa hallituksissa 70- ja 80-luvuilla.

Esimerkiksi kansanterveyslain säätäminen tai kunnallisen päivähoidon luominen ovat mielestäni urotekoja, eivät suinkaan epäonnistumisia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #14

#14
Jokin meni pieleen, kun kolmannes kansasta piti valjastaa sen toteuttamiseen.
Tosin ne ovat lähes kaikki hallinnossa ja eivät häiritse sairaita ja lapsia.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Ihanko on PS-linjaus? Luitko julkaisun esipuhetta edes?

"Kunnat kuntoon! Puheenvuoroja kuntien ongelmista ja mahdollisuuksista -artikkelikokoelmassa kunta- ja sote-uudistusta, kunnallista hallintoa ja kuntien talousongelmia käsittelee arvovaltainen joukko asiantuntijoita. Kirjoituksissa analysoidaan kuntien nykytilaa, esitetään uusia toimintamalleja ja provosoidaan ajattelemaan asioita uusista näkökulmista."

Asiantuntijat ovat kirjoittaneet ajatuksiaan, sellaisia joita ei hallituksen samanmielisillä "valituilla" (yhdentotuuden) asiantuntijoilla ole.

Uusia toimintamaleja ja PROVOSOIDAAN ajattelemaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Iiskonmaki kirjoittaa:

"Vähintäänkin outo kysymys puolueen edustajalta, jonka puolue on ainoana Suomessa ryhtynyt aseelliseen vallankumoukseen demokratiaa vastaan."

Aikanaanhan punakapinaa edeltäneisiin lakkoihin ja levottomuuksiin vaikutti se, että kunnallinen äänioikeus oli rajoitettu tavalla, jota perussuomalaisten ajatuspaja nyt suosittelee.

Että mene tiedä, kumpikohan osapuoli tässä oikeastaan nyt on sitä mahdollista uutta vallankumousta petaamassa?

Pekka Iiskonmaki

#17
Ei siihen pyssypolitiikkaan tarvittu suurta ärsykettä. vaikka oli eduskunnassa yksinkertainen enemmistö demokratian tueksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pekka. Eikö olleet ainakin nämä kaksi sankaria, Tokoi ja Kuusinen. Kuusinen jäi Venäjälle Stalinin apupojaksi, Tokoi kaikkien mutkien kautta Yhdysvaltoihin.

Pekka Iiskonmaki

#18
Arvo Poika Tuominen loikkasi Ruotsiin, kun toverit ympäriltä olivat kadonneet oudosti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

SDP ei puolueea koskaan ole ryhtynyt aselliseen vallankumoukseen. Kirjastoon siitä Iiskonäki, ettet höpöjä kirjoittele.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Monilapsisten perheiden lapsilisien leikkaamisessa on varmaan tarkoituksena vähentää maahanmuuttajille meneviä tukia. Vähintään nelilapsisista perheistä valtaosa on kuitenkin kantasuomalaisia perheitä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

On melkoisen "mielenkiintoista" se, että yksittäisten, olkoon vaikka perussuomalaisen puolueen jäsenen kirjoitukset tulkitaan puolueen linjaksi ja kannaksi.

Samalla logiiikalla minkä tahansa SDP:n jäsenen mielipide voidaan ymmärtää koko puolueen kannaksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nyt alat vetämään päätä pensaaseen. Ei se ole yksityishenkilön yksittäisajattelua, jos se julkaistaan perussuomalaisten ajatuspajan toimesta. Itse olette soppanne keittäneet ja nyt syntynyt ihmettely on ihan oikeutettua.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Veikkaan kyllä että jos Kalevi Sorsa -säätiön tekstistä poimittaisiin jokin "raskauttava" niin se tuomittaisiin samalla tavalla demareitten linjaksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Eihän tässä ole kyse yksittäisen PS-jäsenen mielipiteistä, vaan puolueen oman ajatuspajan julkaisemasta teoksesta, jossa tätä uudistusta esitetään.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tästä on kyllä ihan turha yrittää Perussuomalaisten kiemurrella mihinkään. Ainakin sitten voidaan mekin irtisanoutua kaikista demareista jotka on sanonu tai tehny jotain tyhmää. "Sorsakin oli vain yksittäistapaus."

Itse kyllä seison Sorsan politiikan ja Sorsa-säätiön julkaisujen takana.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Itsekin seison Sorsa-säätiön julkaisujen takana. Jos säätiön julkaisuista löytyisi esim. vähäosaisen väestön äänioikeutta leikkaavia ehdotuksia, pitäisi varmaan harkita puolueen vaihtoa.

Demarina ei onneksi juurikaan joudu tilanteeseen, jossa oma puolue toimii ihmisoikeuksia tai demokratiaa vastaan.

Käyttäjän lamiikkula kuva
Lauri Miikkulainen

On toki hyvä, että voitte seisoa puolueeseen kytkeytyvän ajatuspajan heittojen takana, mutta vedätte noissa kommenteissa nyt hieman turhan suorat yhtäläisyysmerkit ajatuspajan ja puolueen kantojen välille.

Puolueiden ajatuspajojen julkaisuissa voi helposti nousta esiin vaikkapa puolueen sisällä vähemmistössä olevia kantoja. Suomen perustan esittämät ideat kuulostavat erittäin huolestuttavilta, ja tuolla tavalla julkaistuna niitä ei voi pitää minään yksittäisen perussuomalaisten jäsenen lohkaisuna, mutta on pamfletista vielä matkaa puolueen viralliseen kantaan.

Keijo Räävi

Joko demarit lähtee ajamaan Suomeen demokratiaa Sveitsin malliin? Vai eikö demokratia kelpaa?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Edustuksellinen demokratia on demokratian muoto siinä missä suora demokratiakin.

Keväällä taas päästään äänestämään. Toivottavasti sinäkin äänestät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Edustuksellinen demokratia on demokratian muoto siinä missä suora demokratiakin."

Lupaako SDP tulevaisuudessakin valehdella vaalien alla kuten tapahtui tukipakettien suhteen? Edustuksellinen demokratia ei toimi jos puolueen ja edustajien linjat kääntyvät vaalien jälkeen.

Elias Duerr

Toki ajatus äänioikeuden rajaamisesta tulotason perusteella on mieletön. Mutta jos lähtee keskustelemaan demokratiasta, ei kannata heti perään lähteä verhoutumaan tyhjään semantiikkaan oman kantansa osalta.

Nimittäin on myös melkoisen mieletöntä väittää, että ”Edustuksellinen demokratia on demokratian muoto siinä missä suora demokratiakin.” Eli kunhan liittää sanan ”demokratia” mihin tahansa hallintomuotoon, niin ihan yhtä hyvä tulee?

Demokratialla tarkoitetaan kansanvaltaa. On tietysti päivänselvää, että suora demokratia on merkittävän paljon kansanvaltaisempi hallintomuoto kuin edustuksellinen demokratia. Eikä ole mitenkään itsestään selvää, että edustuksellinen demokratia olisi käytännössä kovinkaan kansanvaltaista.

Tämä on tiedetty jo ainakin reilun parin tuhannen vuoden ajan. Vaikka olemmekin asian omakehuvimmassamme pitkälti unohtaneet, niin jo antiikin ateenalaiset tiesivät, että todellisen kansalaisvallan edellytys on jonkinlaisen arpavalinnan käyttö hallintotehtäviin ihmisiä nimitettäessä. Samoin he tiesivät, että valtaapitävien valitseminen äänestyksellä, kuten me nykyään teemme, on oligarkkinen käytäntö tai ainakin se käytännössä aina johtaa harvainvaltaiseen lopputulokseen. Se että harvainvalta perustuu äänestykseen esim. synnyinoikeuden sijaan voi hyvinkin olla parempi vaihtoehto, mutta harvainvallasta kuitenkin on kysymys.

Eli ihan syystä lähdit ajatuspajaa kritisoimaan, mutta voisi itsekin yrittää ajattelua harjoittaa tyhjän semantiikan sijaan.

Pekka Iiskonmaki

#15
Älä Keijo unta nää.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/66908-suomen-vaali...

Tosin minunkin on myönnettävä, että Antti Koskela on demari parhaasta päästä. Sellaisia puolue tarvitsisi lisää.

Reijo Tossavainen

Kirjoittajien mielipide ei ole puolueen mielipide.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Puolueella on vain yksi mielipide, Paavi Timon sellainen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Timo on paha pukki, joka rikkoo kaikki tonttujensa puuhapajassa kyhäämät paketit.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Pitääkö tämä tulkita niin, että PS irtisanoutuu oman ajatuspajansa tuotoksista?

Miksi PS rahoittaa ajatuspajaa, jonka ajatuksista on vain haittaa puolueelle?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Perussuomalaisen ajatuspajan nimen kuullessani mietteeni karkaavat joka kerran, ja tunnustan päätyväni epäolennaisuuksiin.

Mitä Timo Soinin puolue haki?

a) Juhanin Andeilta
b) Dosentin Etelä-Amerikasta
c) Kekkos-kirjailijan Limasta (yäk!)
d) Suomen Perusta

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Yksi iso vitsi on tämä puolue. Oliko tämä kannotto nyt aikuisen miehen vitsi, vakavasti otettava mielipide, ajatuspajan tuotanto, pieneltä vihreältä mieheltä hourupäissä kuultu viesti vai mikä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomi takaisin 1800-luvulle ja tsaariksi herra Putin! Tätähän kansanedustaja Tossavainenkin ajaa.

Pekka Iiskonmaki

#31
Onko linkkiä vai keksitkö ihan itse?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tätä ketjua kun lukee tulee mieleen:
"Perussuomalaiset vastustavat/vähättelevät perussuomalaisten ajatuksia" ;>)

Eli eikö perussuomalaisissa ole miestä seistä ajatuspajan ajatusten takana?
Ajatukset sinänsä ovat sellaisia, että kokkarinuoretkaan eivät tällaista voisi keksiä.

Pekka Iiskonmaki

Vapise sinä demarileiri Persujen varjossa. Joko kuuluu saappaiden rytmikästä marssiääntä kaikuna jostain historian hämystä?

Taitaa olla persuille tulossa jytkyjen Jytky. Niin on porukka vauhkona koko hallitusrintamassa.

Hei! Talous on lähtenyt jo 0,2% nousukiitoon! Ei syytä huoleen ja velkapiikki on auki.

Niko Sillanpää

Ajatus on itse asiassa mielenkiintoinen, jos äänten määrän skaalaustekijäksi otettaisiin kokonaistuloveroprosentti; Tämä asetelma voisi vaikuttaa verosuunnitteluun (tai veronkiertoon).

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Parempi mittari äänimanttaaleille voisi olla vapaaehtoistyöhön käytetty tuntimäärä vuodessa. Raha ja omaisuus ovat yhdentekeviä yhteiskuntavastuullisuuden rinnalla.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

SDP:n MEP Liisa Jaakonsaari: "Jaakonsaaren mukaan kriisistä voittajana selviytyvät ne valtiot, joille yhteinen etu on tällaisessa poikkeustilanteessa omaa etua tärkeämpää."

Tätä yhteistä etua siis ajetaan EU:ssa SDP:n toimesta, EI suinkaan Suomen etua. Tämä on siis SDP:n linja, joten miksipä siitä irtisanoutumaan?

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jaakon...

Yleistinkö? Tulkitsinko väärin? Kun siis kuulette seuraavan sanan: teollisuuspäästödirektiivi, muistakaa että se on yhteinen etu. Se tosin maksaa Suomelle 800 miljoonaa- 3 miljardia, mutta väliäkös tuolla, se on yhteinen etu.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Olisiko niin, että Suomen Perusta -ajatuspajan toiminnanjohtaja sekä hallitus puheenjohtaja Tossavaisiseen ei ole tehnyt töitänsä?

Ajatuspajoilla on hallitukset ja toiminnanjohtajat sitä varten, että ne lukeavat ja kommentoivat kriittisesti kirjoituksia osoittaen asiavirheitä ja tarkennuksia kirjoittajalle väärinymmärrysten välttämiseksi. Siitä heille maksetaan, ainakin vakiintuneimmissa piireissä, palkkaa ja siksi yleensä kyseisiin tehtäviin valitaan kokeneita akateemisia tutkijoita, joilla itsellä on julkaisuja takanaan. Lopuksi vielä toimitussihteeri stilisoi kirjoitukset ja poimii niistä kirjoitusvirheitä.

Tietenkin kokoomateosten kirjoittajat edustavat vain ja ainoastaan omia näkemyksiään. Mutta niin ikään olisi hyvä, jos teoksen toimittaja(t) kirjoittaisivat teokseen esipuheen, jossa he antavat vinkkejä, kuinka yksittäisten kirjoittajien näkemyksiä pitäisi tulkinta ja mikä on niiden suhde vaikkapa perussuomalaisten puolue- tai tavoiteohjelmaan. Pitäisi kyetä kertomaan, mikä teoksen punainen lanka, miksi juuri kyseiset esseet/artikkelit on päätetty julkaista eikä jotain muita. Myös tämä työ on jäänyt ohueksi Suomen Perusta -ajatuspajalla.

Eli seuraavaa vihkosta ajatellen kannattaa skarpata, ettei synny lisää väärinkäsityksiä tai perussuomalaiset anna itsestään älyllisesti laiskaa kuvaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jari,niin mitä nyt siis koitat sanoa? Liittyykö tuo juttu jotenkin ajatuspajanne tuotokseen vai miksi koitetaan tuoda jotakin muuta esille?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sosialidemokraattinen ajatuspaja Kalevi Sorsa Säätiö on julkaissut jonkin tekeleen, jonka mukaan ns. listavaali, jossa puolueet määräävät ehdokkaidensa läpimenojärjestyksen olisi parempi kuin nykyinen henkilövaali.
Tämähän edustaa lähinnä Venäjän ns. ohjattuun demokratiaan suuntautumista. Ruotsi, jolla on tälläinen vaalijärjestelmä, on alkanut luopua siitä antamalla äänestäjille mahdolisuuden muuttaa ko. listaa ns. henkilöäänien avulla.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Blogisti on tainnut ymmärtää pari perustavanlaatuista asiaa vähän väärin.

Mutta ei pidetä sitä suurena virheenä, koska samalle järjenkäytön tasolle on jämähtänyt myös esim. SDP:n "suurena lupauksena" (jostain ihmeen syystä) pidetty Antti Lindtman. Ehkä siis ongelma on demarius noin yleisemminkin?

1) Kirja yleensäkin on Suomen Perusta-ajatuspajan toimittama kokoelma vapaiden kirjoittajien mielipiteitä. Jotkut kirjoittajat eivät välttämättä edes ole perussuomalaisen puolueen jäseniä, eivätkä pääosin kirjoita poliitikon, vaan asiantuntijan roolissa.

Kirjoittivatpa missä roolissa tahansa ja kuuluivatpa mihin puolueeseen vaan, kirjoitukset eivät kuitenkaan edusta sellaisenaan perussuomalaisen puolueen ohjelmaa tai agendaa. Ne ovat ajatuksia ja keskustelunavauksia, joista voi olla monia eri mielipiteitä.

2) Tuo puutteellisesti siteerattu Matias Forssin kirjoituksen kohta menee seuraavasti; "Jos alueelliseen itsehallintoon halutaan omistuksellista elementtiä, voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi äänimäärän suhteuttaminen maksettuihin veroihin tai kiinteään omaisuuteen."

Kuka tahansa normaalin sisälukutaidon omaava ymmärtää, ettei tässä puhuta yksilöiden äänioikeudesta, vaan yhteisöjen. Esimerkiksi niin, että kunta saisi suhteessa maksuosuuteensa vaikutusvaltaa terveydenhoitopiiristä.

Nyt sitten voidaan kysyä, kenen mielestä tämä on lähtökohtaisesti huono asia? Pitäisikö vaikutusvaltaa saada enemmän, jos maksaa vähemmän?

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Öh, ei. Vaivauduitko sinä lukemaan sitä kirjoitusta kokonaisuudessaan? Kyllä se tekee aika selväksi että tässä ei puhuta mistään terveydenhoitopiirien vaikutusvallasta vaan nimenomaan siitä yksilöiden äänioikeudesta.

Myöhemmässä kohdassa johtopäätöksiä nimenomaan sanotaan, että valtakunnallisissa vaaleissa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus on eri pohjalla kuin kunnallisissa vaaleissa (perustelematta tätä mitenkään). Tässä siis nimenomaisesti sanotaan että omaisuuteen tai maksettuihin veroihin suhteutettu äänimäärä haluttaisiin käyttöön kunnallisiin vaaleihin, ei terveydenhoitopiireihin.

Timo Härtsi

"Matias Forss tarjoaa ratkaisuksi mallia, jossa äänimäärä suhteutetaan maksettuihin veroihin tai kiinteään omaisuuteen."

No johan on käsittämätöntä jorinaa, ihanko tosissaan tälläistä ehdotellaan. Huh, huh ei voi muuta sanoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset