Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kokoomuksen puheenjohtajapeli demarin näkökulmasta

  • Kerro kerro kuvastin
    Kerro kerro kuvastin

Pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti kuluneella viikolla vihdoin väistyvänsä kokoomuksen puheenjohtajan tehtävästä. Kataisen lähdöstä tiedettiin kyllä etukäteen, mutta puheenjohtajapeli pääsi kunnolla käyntiin vasta Kataisen ilmoituksen jälkeen.

Käyn läpi esillä olleet mahdolliset puheenjohtajat läpi demarin näkökulmasta.

 

Alex Stubb: kansainvälisesti suuntautunut, arvoliberaali, hyvästä julkisuuskuvasta nauttiva Stubb olisi ollut katastrofi demareille. Minä ja monet muut ehdimme jo hieman pelätä Stubbin valintaa, kun iltapäivälehtien gallupeissa valtaosa ilmoitti haluavansa Stubbin puheenjohtajaksi.

Stubb kuitenkin ilmoittautui jo Petteri Orpon kannattajaksi ja lähtee sitä paitsi europarlamenttiin toukokuussa.

 

Jan Vapaavuori: ennakkosuosikki puheenjohtajaksi. Hyvin porvarillinen ja rötöstaustainen Vapaavuori olisi demarin näkökulmasta hyvä valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi. Vapaavuori ei juuri kerää liikkuvia äänestäjiä ja reivaisi kokoomuksen linjaa pari piirua oikealle.

Karismaattinen ja lahjakas Vapaavuori kiistämättä on, mutta siitä joutuisivat nauttimaan lähinnä kepulaiset ja persujen oikean laidan kannattajat.

 

Petteri Orpo: toiseksi suosituin ehdokas näillä näkymin. Turkulainen Orpo on ehtinyt vakiinnuttaa asemansa eduskuntaryhmässä, mutta on valtakunnallisesti tuntemattomampi. Orpoa pidetään konservatiivisena ja on Kataista oikeistolaisempi ja vähemmän kansainvälisesti suuntautunut.

Orpo olisi melko neutraali valinta SDP:n ja muidenkin puolueiden näkökulmasta.

 

Paula Risikko: Risikon valinta olisi lottovoitto muille puolueille. Risikko on erittäin oikeistolainen ja hänen julkikuvansa on heikohko. Ministerinä Risikko on muun muassa ehdottanut julkisessa terveydenhoidon kulujen erittelemistä potilaille. Hänet tunnetaan myös äkkipikaisena ja tylynä persoonana.

Risikon konkreettiset mahdollisuudet päästä puheenjohtajaksi ovat pienet. Häntä tukevat lähinnä kokoomusnaisten johtohahmot, jotka haluavat seuraavaksi puheenjohtajaksi nimenomaan naisen.

 

Henna Virkkunen: jyväskyläläinen Virkunen on Jyrki Kataisen suojatti ja vanha ystävä. Katainen nosti Virkkusen ministeriksi ja sittemmin vielä korosti hänen salkkuaan lisäämällä liikenneministerin tehtävät Virkkuselle. Hän on kuitenkin ryvettynyt kuntauudistusta valmisteltaessa eikä ole kovin karismaattinen esiintyjä.

Virkkusta tuskin valitaan, ja kaiken lisäksi hän on ehdolla mepiksi toukokuun vaaleissa. Kotimaan politiikassa Virkkusen ura lähtenee laskuun, kun Katainen ei ole enää nostamassa häntä.

 

Summa summarum: valinta lienee Vapaavuori tai Orpo, ja näistä kahdesta todennäköisemmin Vapaavuori. Demarin kannalta molemmat ovat helpompia vaihtoehtoja kuin nykyinen puheenjohtaja Katainen.

Kokoomus on ottanut Kataisen kaudella poliittisen keskikentän haltuun samaan tapaan kuin SDP teki Paavo Lipposen kaudella. Katainen edustaa puolueensa vasenta ja arvoliberaalia laitaa, ollen siten hyvin lähellä poliittista keskikenttää, joka vielä Lipposen kaudella oli sosialidemokraattien vahvaa aluetta.  Kokoomus on myös ollut hyvin aloitteellinen ja pakottanut muut puolueet reagoivaan rooliin.

Joka tapauksessa onnea ja menestystä valituksi tulevalle puheenjohtajalle. Yhteistyö hyvässä hengessä jatkukoon.

 

Lisää kirjoituksia kotisivuillani www.anttikoskela.fi

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Esillä ovat olleet myös Lenita Toivakan ja Taru Tujusen nimet. Kumpikaan heistä ei kuitenkaan tule nousemaan puheenjohtajaksi. Tujunen on Suomen parhaimpia puoluesihteereitä ja viihtyy hommassaan ilmeisen hyvin. Lisäksi hän on kieltäytynyt puheenjohtajuudesta. Toivakka taas tukee Risikkoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Demarin kannalta molemmat ovat helpompia vaihtoehtoja kuin nykyinen puheenjohtaja Katainen."

Tuo on varsinkin poliitikolta kuultuna niin vaikeaselkoinen väite, ettei sillä ole oikeastaan edes viihdearvoa. Onko pohjana näiden kahden puolueen hallitusyhteistyö, vai katseletko politiikkaa jo nurkan takana odottavasta oppositioasemasta? Vai varaudutko siihen, että oppositio-Kokoomus hiillostaa hallitus-SDP:tä? Ja kuka johtaa demareita Kokoomuksen jälki-kataislaisella kaudella - silläkin on merkitystä.

Helppous jos mikä on suhteellista ja tapauskohtaista!

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Politiikka on maratonlaji, eikä kyse ole vain tästä hallituskaudesta. On pakko katsoa asioita myös seuraavien eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Koskela ilmeisesti on harkitsemassa kokoomuksen äänestämistä, kun hän on jo useita kertoja käsitellyt kokoomuksen puneejohtaja-asioita. Minulla ei ole muistikuvaa, onko hän viime aikoina käsitellyt SDP:n ensi kuussa pidettävää oman puolueensa puoluekokousta ja sen ratkaisua puolueen puheenjohta-asiassa.

Kovin ovat vähässä ehdokkaat SDP:n puheenjohtahaksi, jos kaksi vain on ehdolla.

Kokoomus ja SDP ovat pystyneet tekemään yhteistyötä (vrt. myös Saksa), että siinä suhteessa toivon puolueellenne oikeaa ratkaisua pj-valinnassa.

Psst., oman ehdokkaani Kokoomuksen puheenjohtajaksi tulen julkituomaan kyllä
aikanaan. Vuonna 2004 toimin Kataisen valinnan puolesta .

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tiedät hyvin, että istuvan puheenjohtajan haastaminen on tabu. Kuinkas monta ehdokasta kokoomuksella taas olikaan, ennen kuin Katainen ilmoitti väistyvänsä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaikken kuulu puolueisiin, ihmettelen sitä, miksi Stubb olisi demareille huono vaihtoehto? Eikö hän olisi ns. taivaan lahja demareille: Stubb Suomessa puoluejohtajana.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Stubb kerää liikkuvia äänestäjiä erittäin hyvin. Hän ei ole profiloitunut oikeistolaiseksi tai konservatiiviseksi kuten monet kokoomuslaiset, vaan ennemminkin arvoliberaaliksi ja kansainvälisesti suuntautuneeksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Demarille negatiivisia piirteitä ovat: kansainvälisesti suuntautunut, arvoliberaali, hyvä julkisuuskuva.

Demarille positiivisia piireitä ovat: Hyvin porvarillinen ja rötöstaustainen. Julkisuuskuva heikohko, äkkipikainen ja tyly.

Näillä eväillä rakennetaan varmasti hyvää tulevaisuutta Suomen kansalle ja varsinkin vähäosaisille. Ehkä hakusessa on sopiva hallitustoveri demarien uudelle puheenjohtajalle?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Varmasti olet samaa mieltä kanssani siitä, että Stubbin johdolla kokoomuksen suosio olisi korkeampi kuin Vapaavuoren tai Orpon?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Voisi olla hetken aikaa. Konservatiivisilla kokoomuslaisilla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin äänestää edelleen Kokoomusta. En usko, että Stubb pystyisi säilyttämään kansansuosiota kovin pitkään. Pystyisikö Stubb vetämään läpi uskottavasti edes tulevia eduskuntavaaleja edeltäviä vaalikeskusteluja?

On eri asia olla karismaattinen ja suosittu ehdokas vaaleissa kuin johtaa puoluetta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #10

Totta tuokin. Stubbin yksipuolisuuden vuoksi hän olisi riski, mutta pärjää Sipiläkin, vaikka on vielä yksipuolisempi ja tyhjempi kuin Stubb.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #10

Olen Ylitalon kanssa samaa mieltä, ettei Stubbista ole puheenjohtajaksi ei Kokoomukseen, eikä oikein mihinkään muuallekaan. Hän on nokkela tuuliviiri, linjaton hymypoika vailla mitään ideologiaa. Luotettavuutta ei ole oikeastaan missään mitattu.

SDP:n kannata suurin merkitys kuitenkin on siinä, vaikuttaako Kokoomuksen puheenjohtajan vaihdos ja miten. Miten moni Rinteen kannattajaksi lupautunut siirtyy Urpilaisen taakse? Epätasapaino on melkoinen, kun samassa hallituksessa on vaikkapa kokenut Vapaavuori ja kokematon Rinne.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #13

Hallituskausi on lopuillaan eikä suuria päätöksiä liene enää luvassa, paitsi Fennovoima. Siinä sekä Urpilainen että Rinne osaavat varmasti hommansa. En sitä kautta koe, että SDP:n puheenjohtajavalinnalla olisi suurta merkitystä lopulle hallituskaudelle.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Voisiko blogisti Koskela nähdä itsensä ehdokkaana Rinteen ja Urpilaisen rinnalla?

Minä ainakin äänestäisin parempana vaihtoehtona, vaikka demari en (juuri nyt) olekaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitos luottamuksestasi. En taida olla käytettävissä :)

Käyttäjän RainerRajaheimo kuva
Rainer Rajaheimo

Kiitos Antti!Taas kerran "Ajatuksenjuoksua"herättävää pohdiskelua tulevista näkymistä meidän Demareiden kannalta.

Sinunlaisiasi nuoria tarvitsemme herättäämään meidät liiasta uskosta
oman aatteemme täydellisyyteen.
Onneksi historia eri vaiheissaan on opettanut meitä sopeutumaan
kulloiseenkiin maailmantilanteeseen,unohtamatta syvintä ydintä aatteestamme.

Nuorta raikasta "Ajatuksenjuoksua" eduskuntaan"!Kannatukseni Antille.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitos ja kumarrus rohkaisevista sanoistasi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Antti Koskela kirjoitti:
"Summa summarum: valinta lienee Vapaavuori tai Orpo, ja näistä kahdesta todennäköisemmin Vapaavuori. Demarin kannalta molemmat ovat helpompia vaihtoehtoja kuin nykyinen puheenjohtaja Katainen."

"Kokoomus on ottanut Kataisen kaudella poliittisen keskikentän haltuun samaan tapaan kuin SDP teki Paavo Lipposen kaudella. Katainen edustaa puolueensa vasenta ja arvoliberaalia laitaa, ollen siten hyvin lähellä poliittista keskikenttää, joka vielä Lipposen kaudella oli sosialidemokraattien vahvaa aluetta. Kokoomus on myös ollut hyvin aloitteellinen ja pakottanut muut puolueet reagoivaan rooliin."

Suomen puolueet ovat "sekametelisoppahallituksessa" liudentuneet niin samankaltaisiksi, että jopa pääomapiirien etuja ajavalla Kokoomuksella ja työväenpuolue SDP:llä on laaja "harmaa alue", josta voidaan kivuttomasti siirtyä kumpaankin puolueeseen. Siksi kai Katainen tuntuu demareista niin "vaaralliselta vastustajalta".

Tällainen tilanne on perin juurin epäterve. Kyllä pääomapuolueen ja työväenpuolueen kuuluu olla niin erilaisia, että ne eivät mitenkään viihdy edes samassa hallituksessa.

Suomen sairas ja Skandinavian maista jyrkästi poikkeava kehityskausi alkoi vuonna 1995. Silloin SDP sai huomattavan vaalivoiton. Mutta Paavo Lipponen tärveli sen heti hallitusneuvotteluissa ottamalla kumppanikseen Kokoomuksen. Siitä alkoi demarien alamäki, jolle ei näy loppua.

Täydellisestä epäonnistumisestaan huolimatta Lipponen on säilyttänyt jostain käsittämättömästä syystä arvovaltansa SDP:n neuvonantajana ja "takapiruna". Noiden neuvojen perusteella SDP nyt taas istuu samassa hallituksessa Kokoomuksen kanssa.

Eivät puolueet saa olla yhtä mössöä niin kuin nykyään. SDP teki kardinaalivirheen, kun ei mennyt vuoden 2011 "pääministerivaaleihin" työväenpuolueiden hallitusblokkina. Jos niin olisi tehty, meillä olisi nyt demari pääministerinä eikä SDP:n tarvitsisi lainkaan miettiä, kenestä tulee Kokoomuksen puheenjohtaja.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Asia on vain niin, että SDP:n peruskannattajajoukko, tehdastyöläiset on supistunut vain osaan parhaista päivistään, vai olivatko ne parhaita? Ei ihmisten kannalta muutoin kuin, että silloin saatiin aikaan uudistuksia, joilla olosuhteita parannettiin. Nyt jaetaan puutetta. Vanhoin eväin SDP ei pärjää ja uudet keinot ovat vasta haussa. Tilanne peilautuu puolueen kannatusluvuissa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Suomen puolueet ovat "sekametelisoppahallituksessa" liudentuneet niin samankaltaisiksi, että jopa pääomapiirien etuja ajavalla Kokoomuksella ja työväenpuolue SDP:llä on laaja "harmaa alue", josta voidaan kivuttomasti siirtyä kumpaankin puolueeseen. Siksi kai Katainen tuntuu demareista niin "vaaralliselta vastustajalta"."

Olet tässä ihan oikeassa. Puolueet ovat lähentyneet toisiaan niin paljon, että kokoomuksen vasen laita ja SDP:n oikea laita ovat hyvin lähellä toisiaan. Jyrki Katainen kävisi ihan hyvin oikeistodemarista.

Äänten suuri massa on kentän keskellä, joten ottamalla keskikentän haltuun voittaa vaalit. Vapaavuorelta se ei onnistune yhtä hyvin kuin Kataiselta. Tosin kristallipallo on ennenkin ollut väärässä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Viljo Heinonen kirjoitti, kommentti 18:
"Asia on vain niin, että SDP:n peruskannattajajoukko, tehdastyöläiset on supistunut vain osaan parhaista päivistään, vai olivatko ne parhaita? Ei ihmisten kannalta muutoin kuin, että silloin saatiin aikaan uudistuksia, joilla olosuhteita parannettiin. Nyt jaetaan puutetta. Vanhoin eväin SDP ei pärjää ja uudet keinot ovat vasta haussa. Tilanne peilautuu puolueen kannatusluvuissa."

Kyllä kai tehdastyöläisten suhteellinen määrä on vähentynyt Ruotsissakin jokseenkin samaa tahtia. Mutta demarit ovat Ruotsissa jatkuvasti varteenotettava vaihtoehto porvaripuolueille. Nytkin he saattavat hyvin todennäköisesti kaataa seuraavissa vaaleissa nykyisen porvarihallituksen.

Suomen demarien alamäki alkoi siitä, kun ryhdyttiin tiiviiseen yhteistyöhön Kokoomuksen kanssa ja jopa alistuttiin nykyhallituksessa Kokoomuksen apupuolueeksi. Työväenpuolueen ohjelmaa kaipaavat kansalaiset ovat paenneet monelle taholle, Perussuomalaisiin, Vihreisiin, osa jopa Kokoomukseen, koska SDP:n ja Kokoomuksen rajalinja on täysin hämärtynyt viime vuosien kehityksessä.

Kannattaa ottaa oppia Skandinavian maiden työväenpuolueista tai Englannista - tai Australiasta. Missään työväenpuolueen linja ja mediakuva ei ole niin epämääräinen ja surkea kuin Suomessa.

Ja missä viipyy demarien tiedotusvälineissä keskustelu näistä perusasioista? Koko mielipiteidenvaihto on julistettu tabuksi. Missä luurailevat varteenotettavat ehdokkaat puolueen puheenjohtajaksi? Olisi jo kiire.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tehdastyöläisten joukko on kyllä supistunut, mutta on duunareita muuallakin. Esimerkiksi rakennusmiehet, rekkakuskit, sähkömiehet, putkimiehet ja autonkorjaajat eivät ole teollisuuden palveluksessa, mutta ovat duunareita ja usein demarimyönteisiä.

Teollisuuden väheneminen ei tarkoita duunareiden vähenemistä. Kasvavilla palvelualoillakin monet kokevat itsensä duunareiksi, samoin myös julkisella puolella.

"Kannattaa ottaa oppia Skandinavian maiden työväenpuolueista tai Englannista - tai Australiasta. Missään työväenpuolueen linja ja mediakuva ei ole niin epämääräinen ja surkea kuin Suomessa."

Tässä olet ihan oikeassa. Entinen ministeri Johannes Koskinenkin on todennut, että Suomessa on pohjoismaiden (ellei Euroopan) surkein demaripuolue. Aate, suunta ja toimintatavat ovat ihan hukassa.

Käyttäjän RainerRajaheimo kuva
Rainer Rajaheimo

Hei Antti,
itselleni mielenkiintoisinta tulee olemaan seurata näiden kolmen suurimman äärioikestolaisen puolueen kisailua johtopaikasta.
Vanhakantaisen Maalaisliiton perinnepuolueet:kepu-persut vai ent.työväenpuolue kokoomus?
Mikähän näiden puolueiden välinen ero on aatteellisesti?
Kepulla verosuunnittelija-Sipilän "visiot" ja kakkarat,Impivaaralaisen
populisti-Soinin melonit/omenat ja lippalakit tai Eekoon poliittisen-siiven Kokoomuksen hillitty charmi?Kas siinä pieni pulma.
Mahtuvatko samaan hallitukseen näin itseriittoiset kumppanukset?
Jos näin kävisi ja tämä äärioikeistolainen porukka muodostaisi hallituksen lähtisin itse pakolaiseksi Tahitille ja pyytäisin poliittista turvapaikkaa sieltä!
Kahden äärioikeistolaisen hallituksen jäljet pelottavat.
Molemmilla kerroilla maamme on ollut konkurssin partaalla niiden jäljiltä!JO RIITTÄÄ KOKEILUT!!!
Ainoa keino pelastaa maamme tältä kauhukuvalta on koota voimamme
tekemään kaikkemme,että puolueemme on suurin puolue vaalien jälkeen!
Tai sitten Tahitilla nähdään.ALOHA!

Antti eduskuntaan!

T.T.Rainer R.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Rainer Rajaheimo kirjoitti, kommentti 20:
"Ainoa keino pelastaa maamme tältä kauhukuvalta on koota voimamme
tekemään kaikkemme,että puolueemme on suurin puolue vaalien jälkeen!"

Ei ole enää varaa tehdä sitä virhettä, että vaaleihin mennään puolueiden välisenä pääministerikilpailuna. SDP:n olisi mentävä vaaleihin saman henkisten puolueiden hallitusblokkina, jolla olisi suuri mahdollisuus saada pääministerin paikka. Muuten SDP joutuu taas Kokoomuksen apupuolueeksi ja kannatus jatkaa laskuaan.

Olen yrittänyt saada tätä Antti Koskelaa keskustelemaan SDP:n peruslinjasta, joka olisi saatava samoille urille kuin Skandinavian maissa ja muualla demokraattisessa ja sivistyneessä maailmassa. Ei siellä työväenpuolue suostu konservatiivien apupuolueeksi hallitukseen.

Mutta Koskelalta ei ole herunut kommentteja. Hän ei myöskään suostu sanomaan, mistä saataisiin varteenotettavia ehdokkaita SDP:n puheenjohtajavaaliin. Olisi jo kiire.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Olen yrittänyt saada tätä Antti Koskelaa keskustelemaan SDP:n peruslinjasta, joka olisi saatava samoille urille kuin Skandinavian maissa ja muualla demokraattisessa ja sivistyneessä maailmassa. Ei siellä työväenpuolue suostu konservatiivien apupuolueeksi hallitukseen."

Kannatan blokkivaaleja mainitsemistasi syistä. Suomessa blokkien muodostaminen olisi vain vaikeampaa kuin muualla. Mihin sijoittuvat PS ja vihreät? Kumpikaan ei halua leimautua oikeistoon eikä vasemmistoon.
Kepussakin on myös punamultamiehiä mukana.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Antti Koskela kirjoitti, kommentti 25:
"Kannatan blokkivaaleja mainitsemistasi syistä. Suomessa blokkien muodostaminen olisi vain vaikeampaa kuin muualla. Mihin sijoittuvat PS ja vihreät? Kumpikaan ei halua leimautua oikeistoon eikä vasemmistoon.
Kepussakin on myös punamultamiehiä mukana."

Ruotsin ja muiden parlamentaaristen demokratioiden mallin mukaan SDP:n luonnollisimpia blokkikumppaneita olisivat Vasemmistoliitto ja Vihreät. Näiden kolmen puolueen yhteistyöllä olisi jo "pääministerivaalissa" mahdollista saada hallituksenmuodostajan paikka.

Itse hallituksessa Keskusta on SDP:lle paljon luonnollisempi yhteistyökumppani kuin Kokoomus. Myös Perussuomalaisiin olisi suhteet saatava kuntoon. Kerrotaan, että PS on nykyään "Suomen suurin työväenpuolue". On aivan primitiivistä propagandaa nimittää perussuomalaisia äärioikeistoksi. Äärioikeisto on siellä, missä ajetaan ennen kaikkea pääoman etuja.

SDP:lle olisi saatava puheenjohtaja, joka ymmärtää nämä perusasiat.

Toimituksen poiminnat