Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Anders Borg saapuu talousviisaaksi Suomeen

  • Anders Borg
    Anders Borg

Päivän yllättävin uutinen on, että Ruotsin entinen valtiovarainministeri - kokoomuslainen Anders Borg - saapuu Suomeen kirjoittamaan hallitukselle raportin siitä, mitä talouspolitiikassa pitäisi tehdä. Asia jostain syystä ensin kiistettiin, mutta tänään lopulta julkaistiin.

Borg toimi Ruotsin valtiovarainministerinä 2006-2014, siis molempien Reinfeldtin oikeistohallitusten ajan. Hän oli joukoissaan pidetty ministeri. Borgin politiikan keskiössä olivat ansioverojen alennukset ja erilaisten tukien leikkaukset. Toisin sanoen hän on linjoiltaan melko tyypillinen pohjoismaalainen oikeiston talouspoliitikko. Tulokset ovat olleet sitä mitä odotettiinkin, eli talous on kasvanut mutta sosiaaliset erot ja syrjäytyminen ovat lisääntyneet.

 

Borgin rekrytoinnin taustalla on pääministeri Alexander Stubb. Ei ole tietenkään sattumaa, että Stubb ja Borg ovat aatetovereita. Kotimaiset, tasapuolisemmiksi mielletyt nimet eivät kelvanneet. Tavoitteena lienee saada Borgin suusta Stubbia miellyttäviä talouspoliittisia linjauksia, jotka voidaan esitellä "ulkomaisen asiantuntijan" neuvoina. 

Jää nähtäväksi hyväksyyko kansa eri tyyppiset leikkaukset ja varallisuuserojen kasvun helpommin, jos äänitorvena on ulkomainen henkilö. Olettaisin että näin ei käy. Valtaosa politiikkaa seuraavista suomalaisista nimittäin tietää Borgin olevan Ruotsin oikeistohallitusten entinen valtiovarainministeri, joten puolueettoman asiantuntijan sädekehää hänelle tuskin syntyy.

Kaikesta huolimatta toivotan Borgille onnea työhönsä. Suomen taloudessa on paljon mielenkiintoista analysoitavaa. Eikä voida kiistää sitä, että kotimainen talouspoliittinen keskustelu on ajautunut umpikujaan.

 

www.anttikoskela.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

On myös mielenkiintoista ettei Borg saa työstään ilmeisesti mitään palkkiota. Lieneekö syynä Pekka Himasen saama 700.000 euron korvaus ja sen nostattama polemiikki?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Koskela

Sen verran, ettei Himanen saanut itse koko summaa, vaan se kv-tutkimusryhmä
sai myös samasta potista korvauksen.
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/himasen_tutkimusha...

Tunnettu demari puolustaa Himasta
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014031918138432_u...

Söderman uskoo, että Himanen nousee yhteiskunnallisena ajattelijana ajassamme samaan asemaan kuin Pekka Kuusi omana aikanaan

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Himanen ei saanut koko 700.000 mutta viittasin raportin kuluihin.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Suomettaminen on parhaassa vauhdissaan. Talousviisaat Ruotsista, energia Venäjältä, EU:ssa jo ollaan, vain Naton täysjäsenyys puuttuu.
Kuinka voisimme olla enemmän suomettuneita.

Borg on vain osoitus siitä(kuten kotiryssät ja Vartiainen), että emme osaa hallita itseämme.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Eihän sitä tiedä, jos vaikka ehdottaa meille itsenäistä rahapolitiikkaa ! No rehellistä analyysiä ei ollut mukana määrittelyissä vaan sitä samaa tuubaa mitä se mainostoimistokin kirjoittaa...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kaikki on mahdollista. Borg on käsittääkseni myöntänyt Ruotsin hyötyneen omasta valuutasta. Tosin yleisesti ottaen Borg on hyvin eu-myönteinen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tuli minullekin mieleen. Borg on tilattu esittämään Suomelle euroeroa ja devalvaatiota?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kaikki on mahdollista, mutta pidän todennäköisempänä että hän esittää melko tyypillisiä kokoomuslaisia keinoja. Siis leikkauksia tukiin ja palveluihin, sekä yritys- ja pääomaveron alentamista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #7

Lisäisin tuohon mainitsemaasi listaan palkkojen alentamiset, jotka ovat olleet kokoomuksen agendalla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sanoihan mm. Kimmo Sasikin Liberan kirjanjulkistamistilaisuudessa (euroon liittyen), että "olemme tehneet töppäyksiä, mutta ottaneet niistä opiksemme".
Ruotsalaisten ei ollut tarvis tehdä samoja virheitä, sillä he punnitsivat tarkoin vaihtoehtojaan jo ennen EMU-ratkaisuaan. Meillä mentiin ensin, nyt on sitten punnitsemisen aika.
Ehkä Borg valottaa tätäkin puolta. Se olisi mielenkiintoista.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Saa nähdä onko Borgin tarkoituksena saada raporttinsa valmiiksi ennen eduskuntavaaleja, vai onko kyseessä pidempi projekti.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Borg on vain osoitus siitä(kuten kotiryssät ja Vartiainen), että emme osaa hallita itseämme.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ruotsin kokoomuksen politiikka on ollut vasemmistolaisempaa kuin Suomen sosialidemokraattien.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Antti Rinne olisi mediatietojen mukaan toivonut tehtävään Sixten Korkmania, Jaakko Kianderia, Vesa Vihriälää tai Seija Ilmakunnasta. Päteviä nimiä kaikki.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Antti, juuri mainitsemiasi henkilöitä on kuunneltu + Erkki Liikanen ja Juhana Vartiainen... ja aina vain syvemmälle on Suomen kansantalous vajonnut.

Heidän neuvonsa ovat johtaneet vain ojasta allikkoon eli kysyntälamaan ja kaupan irtisanomisiin.

Suomessa on tuettu pääomaa, Ruotsissa ostovoimaa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Suomessa on tuettu pääomaa, Ruotsissa ostovoimaa."

Ruotsissa on vielä omaa teollisuutta ja Liikeketjuja, jotka jättävät ostovoiman sinne, tälläisiä ovat mm. autoteollisuus, Vattenfall ja ICA-ketju.

Ne yrittävät kynsin ja hampain pitää työpaikat. Suomessa S ja K sekä Fortum investoivat Suomesta ylihinnoittelulla repimänsä voitot Venäjän kansantalouden piristämiseksi.Vaikka ilman kotiin palautusta.

Esim. Fortumin paluun hintalappua ei vielä ole nähty, mutta miljardit eurot siinä tulevat pyörimään.

Mika Samuel Kiekkijev

Borg saapuu talousviisaaksi Suomeen ja ihan ilman palkkiota, jep jep.

Sitä kun pääsee tiettyyn ikään, niin hyväksyy tosiasian, ettei ilmaisia lounaita ole olemassa, niitä nimittäin ei todellakaan ole olemassa.

Arvoastan henkilöitä, jotka todettuaan kädettömyytensä osaavat ja uskaltavat pyytää ulkopuolista apua, ja niin tälläkin kertaa.

Hieman kuitenkin ihmettelen mihin niitä valtionvarainministeriön virkamiehiä yms. tarvitaan mikäli eivät osaa hoitaa tehtäviään?

Suomen taloudesta ollaan tehty viime vuosina lukuisia analyysejä, myös kansainvälisiä ja ehdotelmia vaihtoehtoisista etenemismalleista, joten jo pelkästään yhden lukutaitoisen palkkaaminen muutoin poliittisesti korrektien virkamiesten joukkoon olisi saattanut ennaltaehkäistä syntynyttä tilannetta.

Pelkään, että suurin ongelma on ollut valtapoliitikoiden kyvyttömyys myöntää tehdyt virheet, joita ollaan paikattu uusilla virheillä ja nyt asia yritetään korjata hieman epätoivoisella teatterilla uuden analyysin muodossa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minulle on syntynyt vaikutelma, että Anders Borg on talousnero ja todennäköisesti osasyyllinen siihen, ettei Ruotsi aikoinaan siirtynyt euroon (Ruotsissa keskusteltiin aiheesta vilkkaasti ja tultiin siihen tulokseen, ettei Ruotsin talous ole kypsä siihen). Ehkä hän pystyy antamaan viisaita neuvoja siitä, miten Niinistön/Lipposen euromöhläyksen vahingot voitaisiin pitää mahdollisimman pieninä.

Professori Vesa Kanniaisen tutkimusryhmä laski viime keväällä, että Suomen elintaso on laskenut karkeasti noin 10 % verrattuna Ruotsiin, pelkästään euroon siirtymisen ansiosta.....

Kiitos, Sauli ja Paavo!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Euromöhläys Aho ja elinkeinoelämä. Joka sinne halusi. Maastriitinsopimushan sisälsi Rahaliitto/Emu/euro.
Koko Eu historian on ollut tavoite yhteinen raha. Jo ETYK-Kekkosesta lähtien .
Kannattaisi lukea EMU-Suomi historia EU:n sivuilta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

En ole koskaan pitänyt Ahosta, mutta vuonna 1998 hän oli täysin oikeassa (etenkin näin jälkikäteen tarkasteltuna). Kaikki on onneksi dokumentoitu:

https://www.youtube.com/watch?v=Diu6dY6x6sM

Vielä kerran: kiitos Sauli ja Paavo!

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #19

Ruotsalaiset fiksu kansa, yes. Heidän valuuttaa ei heilutelleet Kourit ja muut todella ISON RAHAN pelurit USA lähtöisesti.

Pieni FMK olisi aina alttiina pelureille ja loputtomalle devalvaatiokierteelle ilman €-selkänojaa. Suomalaisten on vain itse ponnisteltava.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #36

€-selkänojaa? Vai tarkoititko €-etukenoa? Itse olisin mieluiten ollut uuden hansaliiton ja siihen liittyvän valuutan kannalla (Saksa, Hollanti, Baltian maat, Puola sekä muut Pohjoismaat). Pohjoinen Liitto olisi myös hyvä nimi tuolle järkiunionille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Totta.Teki itse sopimuksen allekirjoitti sen .Siitä äänestettiin. "Tulisiko EU:nliittyä SOPIMUKSEN mukaisesti?
Sopimus sisälsi rahaliiton,Emun euron.

Aivan kuten Kiviniemi teki EVM sooimuksen maaliskuussa 2011.Vastustioppositiossa kuten Aho omaa sopimustaan ?
Jos allekirjoittaessa ei tiedä mitä sopii on parempi pistää asialle joku muu kuin kepulainen. Etenkin jos tiedossa on oppositio niillä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Kepu pettää aina!

eurooppa-tiedotus.fi/public/default.aspx?contentid=92690
Suomen liittymisestä Euroopan yhteisön jäseneksi käynnistyi ... 1995 Suomi liittyi suoraan Euroopan talous- ja rahaliiton EMU.

Talous- ja rahaliitto EMU /Suomen Pankki
EMU-suunnitelma hyväksyttiin osana Maastrichtin sopimusta, joka allekirjoitettiin helmikuussa 1992 ja tuli voimaan 1.11.1993. Sopimuksen mukaan talous- ja rahaliittoon edetään kolmen vaiheen kautta.

1. vaihe
Ensimmäinen vaihe alkoi heinäkuun 1990 alussa. Siihen mennessä poistettiin lähes kaikki pääoman liikkeiden rajoitukset EY:n alueella.

2. vaihe
Toinen vaihe alkoi vuoden 1994 alussa. Vaiheen aikana syvennettiin jäsenmaiden talous- ja rahapoliittista yhteistyötä ja tehtiin talous- ja rahaliiton kolmannen vaiheen aloittamisen edellyttämät valmistelut.

Myös Euroopan rahapolittinen instituutti (EMI, European Monetary Institute) perustettiin toisen vaiheen alussa.

EMUn kolmanteen vaiheeseen 1.1.1999 alkaen osallistuvat maat valittiin 2.5.1998.
Euroopan keskuspankki (EKP) perustettiin 1.6.1998. EMI lakkautettiin.

Kauppalehti kirjoitti 17.7.1995 seuraavan uutisen:
”Komissaari Yves-Thibault de Silguy: ” Jäsenmaat eivät päätä EMU:n kolmannesta vaiheesta. ””

2. lähde:
Valtiovarainministeriö: Selvitys EU:n talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirtymisestä 13.6.1996:
”Perustamissopimus ei tunne menettelyä, jossa valtio ilmoittaisi osallistumisestaan III vaiheeseen, tai jossa valtioilta kysyttäisiin, aikovatko ne osallistua III vaiheeseen.”

Talouselämän eliitti johti Suomen harhaan
21.3.2014 US
Suuryritysten johtajilla ja elinkeinoelämän järjestöillä oli ratkaiseva rooli, kun Suomi liitettiin Euroopan unioniin ja euroalueeseen.
Väyrynen Paavo

Niin myös EMUUN . Yhteinen valuutta,säännöt ,kaupankäynti ym..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

AHON Maastritin sopimus. EMU!

-Nyt tulevat EFTA-maat eivät voi jäädä sen
ulkopuolelle. Uudet jäsenmaat joutuvat jo
jäsenyysneuvotteluissa tekemään sitoumuksia, jotka merkitsevät
niiden kansallisen talous- ja rahapolitiikan sopeuttamista EMUn
vaatimuksiin.
Maastrichtin huippukokous vahvisti talous- ja rahaliiton
EMUn perustamisen Rooman sopimukseen edellyttämät muutokset.
Huippukokous vahvisti myös talous- ja rahaliittoon siirtymisen
aikataulun, joka noudattaa komission puheenjohtaja Jacques
Delorsin johtaman komitean alkuperäistä suunnitelmaa
kolmivaiheisesta etenemistiestä.

- EMUn ensimmäiseen vaiheeseen siirryttiin itse asiassa jo
1.7.1990, jolloin poistettiin kaikki rajoitukset jäsenmaiden
välisiltä pääomaliikkeiltä. Vuoden 1994 alussa siirrytään EMUn
toiseen vaiheeseen, jonka tavoitteena on yhteisömaiden
keskuspankkien yhteistyön tiivistäminen ja talouspolitiikan
aikaisempaa läheisempi koordinointi. Ennen toisen vaiheen alkua
jäsenmaiden on tarvittaessa käynnistettävä monivuotinen
talousohjelma, jonka avulla pyritään varmistamaan EMUn
toteuttamisen kannalta välttämätön talouspoliittinen
yhdenmukaistuminen eli konvergenssi.
EMUn kolmosvaiheen käynnistyminen riippuu siitä, miten
EY-maat onnistuvat yhdenmukaistamaan talouspolitiikkaansa. Jos
enemmistö jäsenmaista täyttää talouspolitiikan
yhdenmukaistamiselle asetetut ns. konvergenssikriteerit vuoden
1996 loppuun mennessä,

- EMUn kolmosvaihe alkaa vuonna 1997.
Muussa tapauksessa kolmosvaihe alkaa automaattisesti vuoden
1999 alusta.

16.4.1998

Eduskunta hyväksyi Suomen liittymisen talous- ja rahaliitto EMU:un. Hallituksen EMU-linjaus sai eduskunnan tuen perjantaina äänin 135-61.

Lainaus:
"EMUn kolmosvaihe alkaa vuonna 1997.
Muussa tapauksessa kolmosvaihe alkaa automaattisesti vuoden
1999 alusta.
(alkaa -97 .Äänestys-98 alkaa automaattisesti,sano eduskunta mitä hyvänsä)

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/akxhref.sh?%7...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Kauppalehti kirjoitti 17.7.1995 seuraavan uutisen:

”Komissaari Yves-Thibault de Silguy: ” Jäsenmaat eivät päätä EMU:n kolmannesta vaiheesta. ””

2. lähde:
Valtiovarainministeriö: Selvitys EU:n talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirtymisestä 13.6.1996:

”Perustamissopimus ei tunne menettelyä, jossa valtio ilmoittaisi osallistumisestaan III vaiheeseen, tai jossa valtioilta kysyttäisiin, aikovatko ne osallistua III vaiheeseen.”

Kepu pettää aina."Nahkurinorilla tavataan"

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

MTK:la ja Kepulla oli myös omalehmä ojassa:

On välttämätöntä, että MTK:lla on Brysselissä edustusto

Sunnuntai 2.2.2014
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:lla on ollut edustusto Brysselissä 1.9.1991# alkaen eli runsaat kolme vuotta ennen kuin Suomi liittyi Euroopan unioniin.

Suomi haki Euroopan Unionin jäsenyyttä vuonna 1992 ja jäsenyys astui voimaan 1.1.1995.

EU-jäsenyys merkitsi Suomelle liittymistä osaksi EU:n yhteismarkkinoita ja maatalouden osalta yhteistä maatalouspolitiikkaa.
MTK/tiedote -12

Rehn nousi eduskuntaan vuonna 1991
silloisen pääministerin Esko Ahon poliittisena erityisavustajana. Erityisavustajana hän toimi toukokuusta 1992 maaliskuuhun 1993.

-Hän oli myös Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja vuodet #1991–1995 ja

- Euroopan parlamentin ja Suomen eduskunnan yhteiskomitean puheenjohtaja vuodet 1993–1994. .

-Vuoden 1994 lopussa eduskunta valitsi Rehnin Euroopan parlamentin jäseneksi. Rehn toimi parlamentissa muun muassa liberaaliryhmän varapuheenjohtajana.

Hän toimi talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina ja Euroopan komission varapuheenjohtajana José Manuel Barroson toisen komission toimikaudella 2010–2014.[1] Vuosina 2004–2009 Rehn toimi EU:n laajentumisasioista vastaavana komissaarina Barroson ensimmäisessä komissiossa.
Rehn edustaa keskustaa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Suosittelen sinullekin kyseisen eduskuntakeskustelun katsomista. Sillä oli Suomelle aivan ratkaiseva merkitys...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Näköjään, mutta maassa pidettiin sentään kansanäänestys näin tärkeästä asiasta. Folkomröstningen om införande av euron var en folkomröstning som ägde rum i Sverige den 14 september 2003. Frågan var ”Anser du att Sverige skall införa euron som valuta?”.

Tulos: 56 nej, 42 ja; fiksu kansa...

Käyttäjän ilkkatapani kuva
Ilkka Kantola

Jep näin muistelinkin. Tuskin Borgilta mitään eurokriittistä analyysiä tulee. Todennäköisemmin kokoomuslainen leikkauslista.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään" : sanoi vanha kansa.
Viisaus on siinä, että mitä meidän nyt pitäisi tehdä ? Hyvä Ilmari.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Minusta prof Vesa Kanniainen sekä tutkimusjohtaja Elina Lepomäki antoivat alkukesällä varsin hyviä neuvoja, euron suhteen. Tutustupa niihin.

(ja ei olisi pahitteeksi jos pressa myöntää olleensa väärässä, silloin vuonna 1998)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On se Anders Borg hirmuinen leikkaaja. Ruotsin julkiset menot kasvoivat Borgin aikana 2006-2014 huomattavan nopeasti ja selvästi yli EU-maiden keskiarvon.

Tosin on huomattavaa, että Suomen julkiset menot paisuivat Ruotsiin verraten vieläpä liki kaksinkertaisella nopeudella ja reilusti yli kaksinkertaisella nopeudella verraten EU:n keskitasoon.

Taloudenhoidossa Ruotsi on seuraillut melko tarkasti Saksaa - Suomi ei.

Ruotsissa toteutetuista leikkauksista on kuitenkin aivan turha puhua tilastoinnin perustein. Ruotsin julkiset menot ovat nousseet v. 2006 - 2013 n. 20 %.

Suomen julkiset menot kasvoivat 2001 -20013 välillä yli 70 % - Saksan vain 22 %.

Suomen julkisen sektorin palkkasumma kasvoi samalla aikaa 57 %, Saksassa vain. 21 %.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Borg on vain osoitus siitä(kuten kotiryssät ja Vartiainen), että emme osaa hallita itseämme.

Kai Hentilä

Tämä me nyt varmaan jo ymmärrämme. Kiitos kommentista.

Kai Hentilä

Tämä me nyt varmaan jo ymmärrämme. Kiitos kommentista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten tässä näin kävi? Ohjaimissa oli samat kuin -90 luvullakin ?

Myös Vanhasen II hallitusohjelma oli McKinseyn toimittama. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat 26.2.2007: ”Konsulttiyhtiö: Suomen menestys edellyttää tiukkoja toimia”

Helsingin Sanomat 26.2.2007

Ylen uutinen 18.2.2010
Sitaatti uutisesta:
”Valtioneuvoston kanslia luovutti kopion viime syksynä tehdystä sopimuksesta YLE Uutisille torstaina. McKinsey & Company on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kilpailupolitiikan uudistamisesta.”

http://yle.fi/uutiset/hallitus_pestasi_amerikkalai...

http://m.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-himanen-k...

Miksi vain porvarit tarvitsevat ulkopuolista apua?
Lipponen/Niinistö/Sailas nosti 2002 Suomen -90 velkojen jälkeen omin voimin korkeimpaan AAA-luokitukseen.IL

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Hinnoittelu on ainakin ihan sopiva Suomen taloustilanteeseen suhteutettuna.

Ihan hyvähän se on että pyydetään erilaisia näkökantoja ja ratkaisuehdotuksia. Saahan sitä tilata niitä tutkimuksia muualtakin?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikähän tässä Anders Borgin pyytämisessä antaamaan talousneuvoja Suomen hallitukselle taas rassaa. Ongelma on kai siinä, että Borg oli malttillista kokoomusta edustanut valtiovarainministeri Ruotsista.

Demareiden näkökulmasta kuitenkin enemmän taitaa hiertää, että Borgin valtiovarainministeri aikana Ruotsin hallitus kevensi verotusta huomattavasti.

Erityisesti työn verotusta kevennettiin. Tätä kulutusta ja työllisyyttä lisäävää toimenpidettä Suomen demaritkin pelkäävät. Meillä demarit ovat kiristämässä veroja entisestään ja laajentamassa veropohjaa. Tarkoitus on seurata Ruotsin vasemmistojohtoista demarihallitusta joka kiristää nyt veroja miljardeilla.

Mitä tulee taas suomalaisiin talousguruihin ja Antti Rinteen mielipiteestä heidän kykyihinsä, en näe mitään muuta perustetta, että valtaosa heistä on demaritaustaisia SAK:n politiikan tukiryhmästä. He ovat näyttönsä antaneet. Samaa jargonia orastavasta kasvusta, mutta vähän ehdotuksia vaikuttavista muutoksista rakenteisiin.

Anders Borgin raportti tullee olemaan samankaltainen kuin OECD, IMF, EU komission, yksittäisten vierailevien talousasiantuntijoiden tai luokituslaitosten raportit taloutemme tilasta.

Niissä kaikissa kerrotaan, että suuntaa pitää muuttaa, mutta suomalaiset eivät perinteisesti muiden neuvoja kuuntele.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Hyvin simppeliä. Siinä rassaa se, että Borgia brändätään "ulkopuoliseksi asiantuntijaksi, jolta pyydetään raportti", kun kyseessä tosiasiassa on pääministeri Stubbin aatetoveri, jolta Stubb pyystää apua kokoomuksen seuraavan hallitusohjelman kirjoittamiseen.

Jos oikeasti olisi haluttu asiantuntijaraportti, niin tarjolla olisi paljon todellisia asiantuntijoita (ei poliitikkoja). Mutta tällainen ei tietenkään taas Stubbille käy, koska sieltä voisi tullakin jotain muuta kuin mitä tilaaja haluaa.

Ei asioissa ole vikaa silloin, kun niistä puhutaan rehellisesti oikeilla nimillä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Viittaan vain tässä Antti Rinteen mainitsemiin kotimaisiin talousasinatuntijoihin.

Palkansaajien taloudellinen tutkimuslaitos (PT), samoin kuin Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA), Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) tai Pellervon taloustutkimus (PTT) pyrkivät tutkimustoiminnassaan sitoutumattomuuteen, on niiden toiminnassa myös poliittisia vivahteita.

PT saa rahoituksensa SAK:lta, Akavalta ja STTK:lta, PTT MTK:lta, ETLA saa rahoituksensa työnantajajärjestöiltä ja kun EVA:n hallitusta katsoo ei voi olla vaikea arvata mistä mielipiteet raportteihin tulevat.

On tietenkin itsestään selvää, että Anders Borg ei mitään merkittävää ehdotusta voi saada aikaan eikä luonnollisesti toimenpiteitä jonka demarit hyväksyisivät, mutta mielipide muiden mukana on piristävää.

Muistan kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pyysi talousneuvoja entisiltä valtiovarainministeriltä Koivistolta ja Niinistöltä sekä Suomen piispoilta. Ei kelvannut Jutalle kotimainen proosa, aina samaa näkemystä edustavilta tutkimuslaitoksilta. Katsokaa itse. Mitä merkittävää ennustettavuutta niistä on tullut. Yleensä arviot ova pahasti pielessä toteutuman kanssa.

Niin ja vielä lopuksi. Nyt te teette tästä poliittisen kysymyksen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Ei nuo porvareitakaan auttanut kun tilasivat USA:n konsulttifirman tekemään hallitusohjelman tälle hallituskaudelle. Ei myöskään Vanhasen,Walinin,Kataisen Himaselta tilaama Suomen tulevaisuus.
Harmi kun Aino Kassista ei enää ole.Kekkonenhan kävi hänen luonaan.Kuulemassa ennusteita.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #46

Kotimaiset talouden tutkimuslaitokset ovat poliittisia, mutta niin on Anders Borgkin. Ulkomainen professori tai Maailmanpankin/IMF:n kokenut tutkija olisi ollut parempi.

Käyttäjän ilkkatapani kuva
Ilkka Kantola

Hyvin kiteytetty Valtteri Aaltoselta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ilkka kirjoitti: "Niissä kaikissa kerrotaan, että suuntaa pitää muuttaa, mutta suomalaiset eivät perinteisesti muiden neuvoja kuuntele".

Tämä tosiasia kävi erinomaisesti ilmi eduskunnan eurokeskustelussa keväällä 1998: eivät Sauli eikä Paavo kuunnelleet viisaita varoituksia..

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Suomen talouskasvu ei siis vain ota käynnistyäkseen hymykampanjoista huolimatta. Mutta nyt valtioneuvoston kanslia hakee talousneuvoja jo Ruotsista – kokoomuksen veljespuolueen entiseltä valtiovarainministeriltä Anders Borgilta. Arvatenkin ”talousneuvot” valmistuvat juuri kevään eduskuntavaalien alla.

Mistähän näille vastuunkantajille muuten oikein maksetaan - niin kansanedustajille kuin virkamieskunnalle? Konsultteja häärää jo nyt nurkat väärällään tehden sitä ”ulkoistettua vastuunkantoa”.

Kyllä Suomesta löytyy riittävästi taloustietämystä, jos vain poliitikot uskaltaisivat sitä joskus miellyttävyyskampanjoidensa lomassa käyttää. Suu säkkiä myöten siis.

Mutta, kun tarttis ensin tehdä niitä päätöksiä ja myös pystyä toimeenpanemaan niitä.. Nykyinenkin hallituskausi on mennyt lähinnä tämän harjoitteluun. Kannattaisi sinne hallitukseen valikoitua muita kuin harjoittelijoita. Kalliiksi on tämäkin käynyt.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siis hetkinen..Suomen hallituksen PÄÄMINISTERI hakee apua ruotsalaiselta aatetoverilta( kaveriltaan)sössityn politiikan jälkeen?Veronmaksajat maksaa suut messingillä ja vielä uskottelee itselleen että tämä apu ukko eroaa kataisen himaspaketista,ennustajaeukon tulevaisuuskatsauksesta.

Himanen meni konkkaan,se oli muuten likimain miljoona se lasku tästäkin ja lopputulos?!Kertokaapa missä sen kirjan kristallipalloennustukset ovat nyt?Katainen katosi 40 000 euron lihapadan ääreen ja mitä jäi Suomelle?Yli kaksinkertaiset velat ja kreikalle(kin) lahjoitettiin leipä suomalaisten suusta,lahjoitettiin rahaa jota ei ikinä takaisin tule.

EU arvoyhteisö kokoomuksen kapitalistininen haave,on tuhonnut Suomen sekä muut euroopan maat.Se joka vielä siihen uskoo täytyy olla pikkasen hei,hei.Suomi rahastaa jo lapsilla ja muilla heikoilla,TÄMÄ on eun ja kokoomuksen linja.Rahamafisojen pyörittämä huijaus.Tosin se kokoomuslainen poliitikko syyttää aina muita, katainenkin tentissään surkutteli kuinka sdp takia joutui vaatimaan kreikalta takuita,vakuita mitä lie..eihän kokoomus mutta kun hallitusrauhan takia piti heidänkin,eihän hän olisi muuten mitään...

Ne eun esi isät ovatkin nyt siellä puikoissa sössimässä lopunkin euroopan talouden jakaessaan pöydän alta toisilleen "hyvää".Veroparatiisista tuli Juncker sieltähän ne kaverukset toisensa tuntevat jo vuosien takaa.On kuin kuninkaalliset, kaikki yhtä sukua keskenään loppupeleissä.

EU ei ole kansaa varten ,eu on rakennelma eliitin ja korruptoituneen vallan kahvassa roikkujien turvasatama,laillistettu kuppaus sumutuksen avulla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg pitää todennäköisenä, että Kreikka eroaa euroalueesta seuraavan puolen vuoden aikana. EU-johtajat ovat kilvan vakuutelleet euroalueen pysyvän koossa.

Kreikan pysyminen eurossa ei ole Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borgin mielestä realistista. Hän arvioi maan joutuvan irtautumaan yhteisvaluutasta puolen vuoden kuluessa.

– Todennäköisintä on, että Kreikka lähtee eurosta, Borg totesi Tokiossa, minne talouspäättäjät ovat kokoontuneet IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokoukseen"

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/10/14/...

Siinä on asiantuntija ennustusta tulevasta jo 14.10 .2012

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaa, tarkoittaakos tämä nyt sitten sitä, että pääministeri on palkannut selvityshommiin jonkun, jota pitää pölhöpopulistina?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vanhanen teki Kreikan velan 1,6 mrd maaliskuu-10. Samoin ERVV 6 mrd pankkien riskirahastoon.

Kiviniemen hallituspuolueiden äänillä nuo hyväksyttiin elokuussa-11. Laina aika Kreikalle 2018 saakka.

Kiviniemi sopi Portugalin lainan ja EVM maaliskuussa -11 Kataisen kanssa.
Rökäletappion jälkeen Kiviniemi väistyi ja Katainen sopi nuo lopullisesti.
Nyt ERVV/EVM olikin jo 11,2 mrd johon tuli korot 14,2 Mrd .Vanhasen tekemän valuvian takia .Korot oli unohtunut -10 sopimuksesta.

Syyt sai Urpilainen. Kiviniemi vastusti EVM jonka oli sopinut.
(oppositiopolitikointia)
Koska tiedote tuosta oli jo jaettu kunnille maaliskuussa-11.Äänestys oli -12

Kaikki 3 porvaria häipyi kun sopimukset oli sitovasti tehty.
Vastuunkanto oli missä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja kun nuo tuli tälle hallitukselle perintönä ,tuli vielä tämäkin.
Vanhasen I:tä jäi
Velkaa 53 mrd
Ylijäämää 3 mrd Vanhasen II:le

Miten 2 vuodessa siitä saa
Velkaa 80mrd
Alijäämää 8 mrd
-08 21mrd
-10 20mrd. 22.6-11 Kun Kataisen/Urpilaisen hallitus aloitti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Katainen/Urpilainen

Valtionvelka oli tammikuussa 2014 noin
- 89 488 miljoonaa euroa.
-alijäämä 6,5 mrd
-Velka laski kuukaudessa 250 miljoonalla eurolla eli 1 486 miljoonalla ... -

.. päivitetty 10.2.2014. Päivittäjä Suomen Rahatieto.

Stub/Rinne Juhannuksesta aloitti. Kesäloma. Eduskunta palasi 4 pv syyskuuta.
Eli Stubin hallitus tehnyt töitä 1kk 10pv.
Päätöksiähän ei ilman valiokuntia ,eduskunnan lupaa voi tehdä.

Jäi porvarihallitukselta pahempi savotta kuin porvareilta Lipposelle/Niinistölle. Niilläkin kesti 8 vuotta ennen kuin maan asiat oli jotenkin kuosissa.
Velkaa jäi vielä näille päivillekkin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #51

Ja PS vaalilupaus -03-07-11 -15?
Lähdetään EU:ta ja erotaaan eurosta.

US
Timo Soini: Sanoin sen ääneen"!
Ei sieltä voi lähteäkkän . Mitä Saksa ja Ranska sanoisi jne....

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja EU:ta,EMU:ta on turha syytellä ketään ,tai mitään puoluetta.
Koko EU:n historian on suunnitelma ollut yhteinen valuutta. Kekkonen/ETY:n kytkeytyy siihen kuvioon.
Jokainen joka eduskunnassa on istunut,on myös istunut valiokunnissa jossa tästä on puhuttu.
Eikä sitä aloitettua ketjua Yksi Suomi katkaise 3 vuotta1.1.1995 sopimuksen jälkeen 1998.Ei edes "Mooses"
Siksi Tuo nahkurinorsia Aholle tarjosi .

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miksi Herr Borg saisi tehdä ilmaiseksi työtä valtiolle: 1) Eikö se ole sdp-suomessa kielletty ja 2) sitä (vastikkeetonta aherrusta) kutsutaan jopa orjatyöksi?
http://www.google.fi/url?url=http://www.ts.fi/uuti...
:-D

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kaikessa Suomessa tehdyssä ilmaisen työn tekemisessä tai vastaanottamisessa on jotain hämärää. Salamyhkäistä ja epäilyttävää.

Arvellaan, että nyt on takana joku helkatin juoni jota en huomaa. Mikähän taka-ajatus sillä nyt on mielessä ja vielä ilmaiseksi.

Ei piru, minä en kyllä tästä ota vastuuta, tiedä vaikka potkut saan tai joudun oikeuteen. Verottaja varmaan on kimpussa. Parempi pysyä vaan erossa näistä "ketunhäntä" kainalossa tyypeistä. Vai ilmaista työtä, ei sellaista ole tai jos on niin johonkin rikokseen se liittyy.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Löysin mielenkiintoisen asian eduskunnan sivuilta. Koskien Ahon EU-sopimusta.
Oli muistaakseni lakivaliokunta -92. Siinä asiakirjassa kerrottiin kuinka systemaattisesti ajetaan sosiaalturvaa vasteekkeelliseksi ja ehtoja tiukennetaan . Niin että halvempikin työ on pakko ottaa vastaan .
Näin luodaan tulojako yhä suuremmaksi.

-Totesin että niinhän sitä on tehtykkin. -94 leikattiin ronskilla kädellä sosiaaliturvaa. Työttömiltä leikattiin päivärahasta.Vietiin lapsilisät ym. kelan tuet. (otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta)
-95 sama kiristys jatkui. -05 työssäkäynnin ehto tukea vastaan. -08 kiristettiin vielä 20%-40% pois toimeentulotuesta,ellei mene opiskelemaan tai ota vastiikkeellista työtä.

-08 Paltamokokeilu. Jota nyt käytetään . 9e/pv +toimeentulotuki on toimeentulotuen ehto.Vain työttömillä.
Toimeentulotuki erotettiin erilliseksi tueksi ,sosiaaliturvasta. Liekö perustuslain takia.Työn teettäminen kansan sosiaaliturvaa vastaan rikkoisi perustuslakia.

Tämä kaikki on sovittu EU:sa. Sama käytäntö on Briteissä ja Tanskassa.
Nähdäkseni se sinetöitiin vielä Kiviniemen Euro- Plus sopimuksella maaliskuu-11.
Osa EU-maista hylkäsi sopimuksen .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #62

Nyt kai on sitten niin että kun putoaa ansiosidonnaiselta peruspäivärahalle tuo astuu voimaan.
Voin ihmettellä vain miten palkansaajat suostuu tuohon ? Heidän verovaroilla työtön tekee yrittäjille ilmaiseksi työtä. Ammatti ihmiset joka alalta.
Jos ei rettelöitä synny ,voi vain ihmettellä jos irtisanottu telakkamieskin suostuu maatiloille menemään ilmaiseksi kottikärryjä hitsaileen. Tai työtön korkeasti koulutettu insinööri luo lantaa navetassa,tukeansa vastaan .
Mutta johan joku väläytteli insinööritason työttömille omaa työnvälitystoimistoa. Olisiko ne tuen ehdon ulkopuolella?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72704-palkkaa-9-eu...

Yksikään kansanedustaja ei tuosta ole puhunut.
"Kuntouttavaa" työta ikänsä töissä olleille irtisanotuille.Ilmaiseksi, niille jotka on veroja maksanut muidenkin tukiin joka tilistä,
Kok/Kepu/RKP.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Antti Koskela kirjoitti:
"Borg toimi Ruotsin valtiovarainministerinä 2006-2014, siis molempien Reinfeldtin oikeistohallitusten ajan. Hän oli joukoissaan pidetty ministeri. Borgin politiikan keskiössä olivat ansioverojen alennukset ja erilaisten tukien leikkaukset. Toisin sanoen hän on linjoiltaan melko tyypillinen pohjoismaalainen oikeiston talouspoliitikko. Tulokset ovat olleet sitä mitä odotettiinkin, eli talous on kasvanut mutta sosiaaliset erot ja syrjäytyminen ovat lisääntyneet."

Olen sanonut kaiken aikaa, että demarien ei pitäisi istua hallituksessa Kokoomuksen apupuolueena. Tämä oikeistolaisen Anders Borgin valitseminen hallituksen talousasioiden neuvonantajaksi on suoranainen märkä rätti, joka on heitetty valtiovarainministeri Antti Rinteen (Sdp) ja demarien kasvoille.

Olemme juuri nähneet, miten Ruotsin kansa on antanut vaaleissa epäluottamuslauseen hallitukselle, jossa tuo Borg on ohjaillut kehitystä suurrikkaiden eduksi. Rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät köyhtyneet. Juuri sitä vastaan ruotsalaiset esittivät vaaleissa protestinsa ja saivat aikaan suunnanmuutoksen. Ja sellainen mies siis kutsutaan mestaroimaan Suomen taloutta!

Kyllä tässä olisi jo demareille riittävä syy ja viimeinen pisara jättää Stubbin hallitus. Ruotsista olisikin etsittävä mallia mutta ei Borgilta. Mieluummin silloin demarien talousviisailta.

Ruotsista olisi myös otettava blokkivaalien malli. Se olisi oikea keino Sdp:n katastrofaalisen kannatuksen nostamiseksi Ruotsin tyyliin.

Siis heti tuumasta toimeen ja vaalikoalitiota muodostamaan meidän 99 prosentin puolesta. Tuo Anders Borg edustaa rikkaita eli "sitä yhtä prosenttia". Siksi Stubb haluaa juuri hänet tänne päsmäröimään.

Mitä pidät näistä toimintalinjoista, Antti Koskela??

Alexius Manfelt

Timo hyvä, ainakin minä pidän vastauksestasi ja olen hyvin samanmielinen kanssasi. Asiaa puhut Borgista ja hänen aatemaailmastaan, jonka ruotsalaiset juuri hylkäsivät ja tuomitsivat!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nythän meille avautuu oiva mahdollisuus verrata Ruotsin demareiden ja moderaattien eroja maan talouden ja yhteiskunnan kehittämisessä.

Näkyisikö jo vuoden sisällä jotain rakentavaa uutta, vai kääntyykö tilanne, esim. talous, maassa negatiiviseen suuntaan? Nouseeko koulutus ja paraneeko seniorien asema?

Ruotsin demarit ovat ilmoituksensa mukaan sulkeneet yhteistyönsä muutamien puolueiden kanssa, joten kenties odotettavissa on vaikeuksia. Miten toimivat äärivasemmisto ja miten Ruotsidemokraatit parlamentissa? Senkin havainnemme lähitulevaisuudessa. En povaa mitään.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ollee samanlainen höpöraportti, kuin Alex Stubbin tilaama maabrändityöryhmän paperi. Kun työryhmä sai ajatuksensa paperille, Alex päätti ettei sitä tarvitse ottaa huomioon tai yrittää toteuttaa. Kansion jossa on ideoita brändin luomiseksi Suomelle, on nyt Alexin määräyksestä mapissa Ö. Se tutkimus saattoi maksaa rahaakin.

asfalttikukka.blogspot.fi

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuohon Timo Uotilan kommenttiin...
Demarien(historiallisesti palkollisten puolue) ei tosiaan pidä toimia oikeistolaisen (päähallituspuolue) politiikan kumileimasimena. Eli kumileimasinhan ei itsessään ole mitään, vaan jonkun käden liikkeellä (hallituspuolue) päähallituspuolueen päätöksen hyväksymistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tässä on takana jotain muutakin kuin valtion talous?

Tällaiselta mieheltä Stubb pyytää talousneuvoja – pieleen menneitä ennusteita ja pimeää työtä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128875141397...

Hallitus turvautui jenkkikonsulttien apuun!

-Yksi maailman suurimmista konsulttiyrityksistä, yhdysvaltalainen McKinsey & Company, on avustanut pääministerin esikuntaa seuraavan hallitusohjelman teossa, uutisoi Yle Uutiset.
18.2.2010 07:27Taloussanomat
Sopimuksen McKinseyn kanssa on tehnyt Yle Uutisten mukaan valtioneuvoston kanslia. Se koskee pääministeri Matti Vanhasen ajatusriihtä, jossa on tarkoitus tuottaa sisältöä ensi vaalikauden hallitusohjelmaan.

Jyrki Katainen on Euroopan paras valtiovarainministeri

- Financial Timesin mielestä Jyrki Katainen osaa hommansa eurooppalaisia virkaveljiään paremmin. Financial Timesin mielestä Jyrki Katainen osaa hommansa eurooppalaisia virkaveljiään paremmin.

Julkaistu: 18.11.2008 8:51 IS

Arvostettu brittiläinen talouslehti Financial Times on nimennyt Jyrki Kataisen Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi.
Lehden mukaan Katainen suoriutui tehtävästään parhaiten talouskriisin vavisuttaessa koko maailmaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset