Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Perussuomalaiset hajoamassa kahtia?

  • Puheenjohtaja ainakin toistaiseksi
    Puheenjohtaja ainakin toistaiseksi

Perussuomalaisten jako kahteen leiriin on ollut pitkään tiedossa, mutta viime päivinä se on tullut yhä selvemmäksi. Puolueen kaksi tunnetuinta hahmoa, puheenjohtaja Timo Soini ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ovat ajautuneet julkiseen nokkapokkaan puolueen linjasta.

 

Halla-aho kritisoi voimakkaasti Soinia maahanmuuttopolitiikan unohtamisesta. Halla-aho myös linjaa perussuomalaiset vahvasti sverigedemokraattien kylkeen, todeten että Ruotsissa kannatus on noussut maahanmuuttovastaisemmalla politiikalla. Lisäksi Halla-aho syyttää Soinia homoavioliittoasian liiallisesta painottamisesta.

Soini vastasi tähän, ettei maahanmuutto ole suurikaan ongelma, ja ettei puolueen kannatus perustu maahanmuuton vastustamiseen.

 

Puolue on selvästi jakautunut kahteen fraktioon.

Halla-ahoon personoituva klikki pitää maahanmuuttoa keskeisimpänä politiikan teemana. Suurin osa heistä on talous- ja sosiaalipoliittisesti oikeistolaisia. Monet ovat arvoliberaaleja, eikä esimerkiksi avioliittolain muutos ole heille isokaan ongelma. Tämä väki äänestäisi kokoomusta, jos perussuomalaisia ei olisi olemassa. Kunnanvaltuustoissa he äänestävät kokoomuksen mukana. He ovat usein ateisteja eikä kristinusko ole heille tärkeä teema.

Soiniin personoituva fraktio taas sijoittuu talous- ja sosiaalipoliittisesti keskustan ja demareiden väliin, kuten Soini itse on kirjoissaan linjannut. Tälle porukalle keskeisintä on arvokonservatiivisuus, kansallismielisyys ja EU:n vastustaminen. Valtaosa äänesti kepua tai demareita ennen Soinin nousua. Maahanmuutto ei välttämättä ole heille kovin keskeinen kysymys, mutta avioliittolaki ja kristillisyys sitäkin enemmän.

 

Ristiriidat eivät ole jäänet pelkästään linjaerojen tasolle, vaan ne vaikuttavat jo henkilövalintoihinkin.

Soini ei päästänyt Halla-ahoa eurovaaleihin 2009 ehdolle, minkä seurauksena Halla-ahon tukiryhmä alkoi masinoida kasaan riittävästi allekirjoituksia uuden listan perustamiseksi. Tästä syntyi myöhemmin kokonainen puolue, Muutos 2011. Halla-aho tosin ei lopulta loikannut.
 

Lisäksi Soinin vallan heikentymisestä kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtajan vaihdos. Pirkko Ruohonen-Lerner vaihdettiin pois, vaikka Soini tuki häntä. Vielä muutama vuosi sitten puolueessa ei olisi tapahtunut mitään vastoin Soinin käskyä. Nyt halla-aholainen fraktio on tarpeeksi vahva jyrätäkseen Soinin joissain kysymyksissä.

 

Ilmeisesti ristiriidat saatiin vielä korkean kannatuksen aikana painettua pinnan alle, mutta heikon kannatuksen aikana tunteet kuumenevat ja erot nousevat vahvemmin esiin. Nythän perussuomalaisten kannatus on 13,3 prosenttia eli jytkystä on sulanut kolmannes pois.  Kannatuskriisi nostaa pinnan alla olleet nujakoinnit otsikoihin asti.

Mikäli perussuomalaiset saavat huhtikuun vaaleissa niin heikon tuloksen kuin miltä nyt näyttää, maahanmuuttokriittiset saattavat hyvinkin vaatia puheenjohtajan vaihdosta. Silloin nähdään, onko puolueessa niskan päällä maahanmuuttokriittinen oikeistosiipi vai Soinin arvokonservatiivit.

 

Lisää päivänpolitiikkaa osoitteessa www.anttikoskela.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran
Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Niin on. Hyvin sen huomaa yllä olevasta katkeran hupaisasta "Perusnillityksestä", jossa siirrytään keskustelemaan mukamas SDP:stä kun ei ole mitään annettavaa itse asiaan.

Äänestäjällehän Persut on painajainen. Ei yhtään tiedä mitä tilaa jos niitä äänestää. Selkeää ja yhtenäistä linjaa ei oikein ole kuin euron suhteen ja monissa asiassa täysin laidasta laitaan porukkaa. Siksi eivät pysty täälläkään keskustelemaan oman puolueen linjausta ja joutuvat yrittämään keskustelun siirtoa sivulinjoille. Erityisen huvittavaa tuo SDP:n syyttäminen on kun yleisimmät kaksi mielipidettä persuilla tuntuu olevan seuraavat:
1. Asiat eivät ole tarpeeksi sosialidemokraattisesti
2. Syynä on liika sosialidemokratia ja/tai liikaa mamuja
Se on aina yhtä hupaisaa luettavaa. Ehkä joskus Perussuomalaisetkin kykenevät keskustelemaan Perussuomalaisesta politiikasta, nyt se on ulkoistettu muille.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Minustakin analyysi oli ainakin pääpiirteittäin ihan hyvä. Ei se silti tarkoita, että puolue olisi hajoamassa. Kaikkiin isoihin puolueisiin mahtuu erilaisia linjoja. Vetihän Lipponenkin Suomen oikeistolaisinta linjaa ollessaan pääministerinä. Piti saada Suomi eurokuntoon ja Lipponen Pääkalifiksi (tämä sitten ei toteutunutkaan). Tuskin perusdemari tällaista oli tilannut. Siksi niin moni loikkasikin persuihin. Ei demarit kuitenkaan mihinkään hajonnut. Vajaa puolet kannatuksesta toki lähti, mutta hyvin porskuttaa vielä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suhtautuminen Putinismiin on myös aihe jossa ei persuja äänestävä tiedä mitä tilaa.

Jari Vuorinen

Oletko nyt aivan varma vai onko tää märkä uni ?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tuskin kovin moni tällaisesta märkiä unia näkee, mutta onhan se melkoisen suuri todennäköisyys että sellainen puolue jossa ei ole juuri mitään yhtenäistä linjaa ja selviä sisäisiä linjaeroja messiaan ja mestaroijan seurakuntien välillä, ei kauaa pystyssä pysy. Kun Perussuomalaisten omat edustajatkaan eivät osaa keskustella puolueensa linjasta, niin ollaan niin heikolla pohjalla, että se pettää ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ryhmänjohtaja Lindström on näköjään ilmoittautunut Halla-ahon linjalle:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/719159/Perussuoma...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#3 Siksihän hänet nuivat sinne laittoivat. Nuivat ovat vallanneet puolueen sisältäpäin mutta samalla puolue on muuttunut taviskansalaisille vieraaksi ja käsittämättömäksi. Halutaan niin kopioida Ruotsin SD'tä vaikka Ruotsissa on aivan eri perinteet. Esim Ruotsissa on ollut näitä kaikenkirjavia natsahtavia fraktioita joissa on jatkuvuutta ihan damals-ajoista asti, toisin kuin Suomessa. Mutta kun on tämä franchising aloitettu ulkomaiden rasismin levittämiseksi niin siitä eivät hommalaiset halua luopua kun heidät on ehdollistettu homman kammareihin ja eivät enää pärjää normaalielämässä.
Homman ompeluseura tuhoaa Vennamon puolueen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hommakin sai alkunsa tosiaan Jussi Halla-ahon blogista. Heillä on erittäin vahva asema puolueen sisällä. Ehkä niin vahva, että tietty raja on ylittynyt ja uskaltavat avoimemmin haastaa Soinin?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Huomasitko muuten, että ne jotka Sini sinulle ovat nuivia, ovat Antti Koskelalle ja muille, jotka tarkastelevat asiaa kiihkottomasti, arvoliberaaleja. Ehkä niitä nuivia onkin ne, jotka puhuvat aina mielikuvista (ei koskaan faktoista) ja pyrkivät sulkemaan erimieltä olevat keskustelun ulkopuolelle. Arvoliberaali kyllä hyväksyy muunkinlaisen ajattelun.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #56

Sini ajaa kaksilla vankkureilla. Vaikea uskoa tätä katkerankuuloista, piikittelevää kommentoijaa samaksi, joka omassa blogissaan peräänkuulutti muilta positiivis-asiallista tyylilajia.

Matias Härkönen

Kun puolueessa on eri mielipiteitä, ei se tarkoita hajoamista. Edustamassasi SDP:ssä jako on vielä selvempi. On feministejä, jotka haluaa kieltää ihan kaiken ja sitten muutamia, jotka ei halua kieltää kun lähes kaiken.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ei demareissa kukaan ole kerännyt omaa vaalilistaa jäätyään eurovaaleissa ilman ehdokkuutta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Demareissa ei olekaan todellisia taistelijoita, kaikki on ylempää jaettua konsensusta ja sidottua puoluekuria!

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #9

Mihin tuo väite perustuu? Kyllähän puolueessa on linjaeroja esim. ydinvoiman tai vaikka kirkon suhteen. Ei tosin niin pahoja, että kukaan keräisi omaa listaansa eurovaaleihin.

Mitä ylhäältä käskyttämiseen tulee, niin onneksi PS:ssä ei tapahdu sellaista vai mitä?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #10

Väitteeni perustuu siihen että olen ollut myös demarien jäsen, ennen Perussuomalaisten jäsenyyttä ja tiedän tasantarkkaan puolueiden eroavaisuudet käytännön tasolla! Olen myös todella tyytyväinen että ymmärsin vaihtaa puoluetta!

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran Vastaus kommenttiin #28

Minäkin olen tyytyväinen että lähdit

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #67

Oho, kirjoitin aikanaan demareiden omalle keskustelupalstalle ja olin aika suosittu sielläkin, samoin demarit ovat useaan otteeseen pyytäneet minua takaisin puolueeseensa jäseneksi, mutta juuri sinunkaltaistesi takia, en edes harkitsisi moista ja siksi olen kieltäytynyt takaisinpaluun kunniasta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #28

"tiedän tasantarkkaan puolueiden eroavaisuudet käytännön tasolla!"

Niin, persuissa käräjöidään rosiksessa useammallakin paikkakunnalla siitä kuka on piirin puheenjohtaja yms.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #129

Toki nuoressa puolueessa on omat ongelmansa, mutta toki tiedän demareiden ja perussuomalaisten eroavaisuudet paikallisyhdistystasolla ja mielestäni perussuomalaisten käytännöt ovat huomattavasti enemmän jäseniä kunnioittavampia ja demokraattisempia kuin demareiden käytännöt!

Jouni Nordman

Jos katsotaan Keskusta, niin Väyryslinjaset ja muiden välillä on aattelin eroja, mutta pääasia ovat niitä mitkä yhdistä. Eli talousasiat, jotka demareilla ei perustu yhtälöön, hyvin pärjäävät yrittäjä on hyvä työnantaja, joka pitää tuottavuus syistä työolot hyvinä. Sillä demarit uskoo ainoastaan sääntöjen ja lakien tuovan turvan työntekijöille, jossa he vastustavat kaikenlaista sopimista, sillä se vähentää byrokratia, joka 8n huonossa virkamiehille, jotka ovat pääsääntöisesti demarien äänestäjiä.

Eli puolueet jotka uskovat Suomen talouden nousevan, jos mahdollistamme yritysten paremman ympäristön, joka maksetaan tehostamalla hallintoa ja purkamalla byrokratia, joka on osoituksena vasemistolaisesta aikataulusta Suomen historia, jossa syyt ovat luottamus pulaan perustuvat.

Eli muilla puolueilla kestää puolueen sisäisen opposition olemisen, mutta demarit poikkeavat tästä, sillä eivät kestä puolueen sisäistä keskustelua, vaan haluavat näyttää kaikissa tilanteissa yhtäältä olevan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Onhan kepussakin eri talouslinjoja. Esim. Mika Lintilä on hyvin oikeistolainen ja monet muut taas punamultamiehiä. Sipilä ei ole oikein osoittanut vielä värejään.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Mitä oleellista eroa on kahtiajakautumisella ja puoluejohdon vaihtamisella? Jakautuivatko demarit kahtia, kun Urpilainen vaihdettiin Rinteeseen? Entä jakautuiko Kokoomus kahtia, kun ennakkosuosikki Vapaavuoren sijaan puolueen puheenjohtajaksi valittiin Alex Stubb? Mistä se johtuu, että persujen tapauksessa puhutaan kahtiajakautumisesta siinä missä muiden puolueiden tapauksessa puheenjohtajan vaihtaminen nähdään usein tarpeellisena toimenpiteenä, johon ei liity sen suurempaa dramatiikkaa?

Noin muuten olen sitä mieltä, että Soinin arvokonservatiiviset hengenheimolaiset ovat paras syy olla äänestämättä perussuomalaisia. Valitettavasti puoluekartalta puuttuu arvoliberaali ja talousoikeistolainen vaihtoehto.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuohon viimeiseen: kyllähän RKP on arvoliberaali + talousoikeistolainen. Monet suomenkieliset eivät toki halua äänestää heitä, kun eivät koe samaistuvansa.

Jonas Hellgren

Mistä lähtien rasismi ja apartheid-politiikka on ollut arvoliberaalia??

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Humanitäärisen maahanmuuton ylistäminen RKP:n tapaan ei ole kovinkaan oikeistolaista taloudenpitoa, sillä siitä aiheutuu valtavasti kustannuksia veronmaksajille. Niin tosin aiheutuu pakkoruotsistakin, jonka pystyssä pitäminen keinoja kaihtamatta on puolueen keskeisin tavoite.

Arvoliberaalia ei puolestaan ole maahanmuuttokritiikin tahallinen väärin ymmärtäminen ja rasistikortin viljely, joka oli männävuosina puolueessa kovinkin yleinen huvittelutapa. Siinä nimittäin sorretaan sananvapautta, joka on liberaalin yhteiskunnan perusedellytys.

Kokoomusnuoret olisivat todennäköisesti lähimpänä omaa ajatusmaailmaani, mutta heitä ei voi äänestää.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei RKP ole arvoliberaali. Siellä kannatetaan hyvin laajalti kannabiskieltolakia, sananvapauden rajoittamista ns. vihapuhekortin varjolla, alkoholijuomien myyntiaikojen rajoittamista, pakkoruotsia... vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #52

Niin, ja seksin ostamisen kieltoakin ajavat.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Alla on lyhyt blogi n. 3 vuoden takaa. Kannattaa lukea edesmenneen Markky Tyryn ansiokas kommentti ja "ennuste".

http://seppokalevi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83861-...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Onko Markku Tyry edesmennyt? Ikävä kuulla. Ennuste tosiaan on ansiokas.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomen varsinaiset ongelma-alueet, sellaiset missä on korkea nuorisotyöttömyys ja matala eliniän odote yms ovat häviäjiä kun PS ensin antavat toivoa ja sitten ovatkin kiinnostuneita vain homoista ja mamuista ja vielä mieluiten Ruotsin mamuista.

Reijo Tossavainen

Minä olen arvostanut Anttia suht´asiallisena kirjoittajana. Nyt kylläkin mopo keulii pahemman kerran. Ptrr takaasin...

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran

Se koira älähtää johon...

Kummalla puolella itse olet?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Kummalla puolella itse olet? "

Tossavaisesta en tiedä, mutta itse suhtaudun kaikkiin puolueisiin mahdollisimman ynseästi. Ehkä demarit kuitenkin ovat suosikkini ihmisvihamielisen politiikkansa takia.

Puoluepolitiikan sitoutumattomana häirikkönä arvioisin avauksen olevan täyttä kakkaa.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Keulii todella pahasti. Ei pidä mennä median, esim. Iltalehden halpaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Iltalehdenkö juoni tämä on? Masinoiko Iltalehti eduskuntaryhmän pj:n vaihdonkin?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #27

Vähän ylitulkinnan makua, mutta kyllähän IL takoo kun rauta on kuuma.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Valitettavan mustavalkoisen maailmankuvan kanssa tästä tulee varmastikin ehdoton joko-tai -asetelma. Vieläpä helposti.

Minun kantani maahanmuuttoon on se, että Suomen tulisi hankkia helposti suomalaiseen yhteiskuntaan integroituvia nuoria työperäisyys etusijalla. Sen sijaan humanitääriseen maahanmuuttoon keskittyminen tulee kalliiksi.

Eurojäsenyyden haitallisuudesta koen olevani kaikista lähimpänä puolueen linjaa.

Avioliittoasiat eivät minua kiinnosta puoleen jos toiseenkaan. Sen vuoksi siitä metelöinti on minulle kutakuinkin neutraalia. Sitä olisi toki voitu pitää hieman vähemmällä rummutuksella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"hieman vähemmällä rummutuksella"

Hieman? Siinä missä Sipilä keskittyi talouteen Soinin pääteema oli sukupuolineutraali avioliitto ja sekin näkyy oppositiopuolueiden välisessä kannatuserossa, yli 10 %-yksikköä keskustan eduksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, koska asia on minulle täysin väritön, niin olen tätä mieltä. Keskustan talousopeilla Suomi ei selviä, joten ehkäpä suomalaisten itsetuhovietillä on suurempi merkitys politiikassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Oli keskustan talousopeista mitä mieltä tahansa niin taloutta Sipilä on kuitenkin pitänyt esillä samaan aikaan kun Soini vouhkasi sukupuolineutraalista avioliitosta. Soini myös ennusti jossain haastattelussa saamaansa palautteeseen viitaten että PS:n kanta ko. asiaan nostaa kannatusta, toisin kävi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #39

Aivan kuten jo kerroin: suomalaisille on tärkeintä saada toimimaton talous. Tämä siis päätellen kannatusluvuista. Kokoomus, Keskusta ja SDP ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että Suomea tulee köyhdyttää lisää, ja että nollan prosentin kasvu olisi kertakaikkiaan toivottavaa ja fantastista.

Kyllä se kurjuus saadaan toteutettua kevään vaaleissa.

Hyvää yötä, Suomi. Viimeinen sammuttakoon valot.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi Vastaus kommenttiin #39

Minusta hän ei ole tehnyt juuri muuta kuin ehdottanut valtion omaisuuden myyntiä ja rahojen sijoittamista kasvurahastoon. Tässä oiva esimerkki miten kielikuvilla voidaan johtaa äänestäjiä ihan mihin vain mutta tiettyä taitavuutta tässä tietenkin on ääntenkalastelua ajatellen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #35

Ehkä kasvatustieteen maisteri Urpilainen ja valtiotieteen maisteri Soini voisivat keskustella TV:ssa sekä fraktioista että populismista ja väitellä Suomen EU-politiikan, europolitiikan ja Kreikka-vastuiden syvimmästä olemuksesta ja onnistumisista?
Katsojaennätykset kaatuisivat...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Minun kantani maahanmuuttoon on se, että Suomen tulisi hankkia helposti suomalaiseen yhteiskuntaan integroituvia nuoria työperäisyys etusijalla. Sen sijaan humanitääriseen maahanmuuttoon keskittyminen tulee kalliiksi.

Eurojäsenyyden haitallisuudesta koen olevani kaikista lähimpänä puolueen linjaa. "

Ruotsi pystyy oman valuuttansa avulla pitämään maahanmuuttoa korkeammalla tasolla työttömyyden kasvamatta. Euro hävittää meiltä kaiken matalan koulutustason työpaikat niin maahanmuuttajilta kuin kotoperäisiltä, sekä estää talouskasvun pakottamalla palkkakehityksen nollalinjalle. Ongelmaeuron vuoksi työperäinen maahanmuutto kasvattaa meillä vain työttömyyttä, ei kansantalouden kakkua kuten väite kuuluu.

Työväestön näkökulmasta sdp:n politiikka kokoomustakin mustempaa. SDP vaikenee kannastaan, mutta kannattaa maahanmuuton taakanjakoa EU-maiden välillä. Niin itse maahanmuuttajien kuin kustannustenkin osalta. Työntekijöiden ja erityisesti työttömien näkökulmasta sdp:n politiikka katastrofi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lisäksi sellaisia, jotka eivät pelkää susia, karhuja ja pimeää. ei olisi niin paljon ruuhkaa kehäkolmosen sisällä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hups, olin väärällä sivulla. :D Poistoon.

Mika Samuel Kiekkijev

Vai on Persut taas hajoamassa, eikös ne olleet juuri viime vaalienkin alla ja koko tämän vaalikauden ajan?

Kauanko se hajominen nyt siten voi ottaa, kun maan parhaat voimat ovat sitä neljä vuotta toistaneet?

Heli Hämäläinen

Kyllä perussuomalaisissa on kolmaskin vähemmistö, vennamolaiset kuten Arja Juvonen. Nämä vennamolaiset eivät ole arvokonservatiiveja, mutta eivät liioin maahanmuuttovastaisia. Kysymys on ollut unohdettujen huomioimisesta. Kristillisyys on edustettuna toisenlaisena, rakkauden kaksoiskäskynä eikä oikeistokristillisenä uskonnollisuutena. Tämä vähemmistö on saanut eniten monoa puolueesta ja on tällä hetkellä aika koditon.

Yksi edustaja on, joka ei sovi analyysiisi on edustaja Hirvisaaren Muutos 2011:n poliittinen enklaavi perussuomalaisten sisällä. Hirvisaareen liittyy paitsi maahanmuuttovastaisuus, myös natsitervehdykset heteropridessä, ja Hirvisaari on myös näitä oikeistokristillisiä arvokonservatiiveja, polvirukoilijoita Mika Niikon tapaan. Hajullisena ja mauttomana on kuitenkin ulostettu puolueesta.

Arvokonservatiivit ja maahanmuuttokriittiset voinevat tulla juttuun keskenäänkin, mutta vennamolaisille tuollainen puolue voi olla äärimmäisen vaikea olla. Oinonen tai Hakkarainen eivät ole vennamolaisia vaan maalaisia eksentrisiä änkyröitä. Sinällään ovat vaikeita sijoittaa mihinkään ryhmään, mutta ovat lähimpänä Soinin rehvakkaa linjaa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei muutos ole mikään poliittinen enklaavi, vaan oma puolueensa.

Hirvisaari ei ole tehnyt natsitervehdyksiä heteropridessä eikä muuallakaan.

Heli Hämäläinen

En väittänyt että Hirvisaari vaan hänen vieraansa. Tosin heteropridessä nähtiin myös Mika Niikko.

Tarkoitin muutoksesta enklaavina, että se on kuin Kauniainen Espoon sisällä. Nimittäin Hirvisaari on aika keskeisesti kytköksissä edelleenkin vanhaan verkostoonsa, vaikka onkin oma itsenäinen Muutos 2011:n edustaja.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #59

Ei Hirvisaarella ole ollut mitään vieraita Hetero Pridessä, enkä edes tiedä oliko hän itse läsnä. Mitä tervehdyksiin tulee niin kuten sanoitkin, niitä teki joku täysin eri henkilö ja ne eivät siis liity Hirvisaareen millään tavalla.

En edelleenkään ymmärrä enklaavivertausta. Muutoksessa on väkeä monesta eri puolueesta, tosin suurimmalle osalle jäsenistä puolue lienee ensimmäinen ylipäänsä.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #99

Tässä on tuosta Heteropridesta

http://hetero-pride-helsinki.blogspot.fi/

ja

Seppo Lehto teki natsitervehdyksen, josta Hirvisaari otti kuvan

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128860548906...

Voi olla, etteivät tapahtuneet samalla kertaa, mutta aika lailla samoina päivinä.

Tämä valaissee yhteyksiä:

http://ranneliike.net/teema/jalkiloylyja-ja-kuvia-...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #103

Ilmeisesti Hirvisaaren vika on siis se, että hänellä on vääriä ystäviä.

No, eksytään tässä vähän aiheesta joten jätän sikseen tämän haaran.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #99

Liittyy se Hirvisaareen siten että hän otti tervehdyksistä kuvia ja laittoi niitä nettiin.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #104

Kyllä ja ilmeisesti on ollut hauskaa

Jani Viinikainen kertoo ostaneensa kumisen Hitler-naamarin Thaimaasta:

- Se tuli Asikkalan kanavajatseja varten, kun James Hirvisaari pyysi käymään, Viinikainen selittää.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128860221483...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomessa ole yleensä, muutamaa kommunistia ja V Vennamoa lukuunottamatta puolueen hajottajien ja loikkareiden poliittinen ura jäänyt lyhyeksi. SMP:n esimerkit 70- ja 90-luvulta tuskin innostavat yrittämään SPD:n (Suomenperusdemokraatit) tms. perustamista.

Olavi Mansikka

samaa itsekkin pohtinut. voipi olla että niin käy. ja varmaan silloin saatas eduskuntaan taas uusi puolue jos halla-aho hyppäis nyt vaikka muutokseen...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Otsikkoa lukuunottamatta aika hyvä ja tarkka analyysi. Ei puolue tosin mihinkään ole hajoamassa. Linjanvetoa on muissakin puolueissa ollut aina ja tulee aina olemaan. Ei siitä nyt niin kauaa ole, kun demarit vetivät Lipposen johdolla oikeistolaisinta politiikka miesmuistiin, joten kyllähän isoihin puolueisiin näkemyseroja mahtuu.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kommentti itse asiaan: olisin ihan tyytyväinen, jos Soini vaihdettaisiin PS:n johdossa. Soini on yksi tärkeimmistä syistä sille, etten itse kannata sitä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kenet haluaisit mieluiten tilalle?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei ole mitään tiettyä henkilöä mielessä. Lähinnä Soinin "otteet" ovat niitä, joita paheksun.

Ei puolueen kuulu henkilöityä yhteen ihmiseen, ja jostain syystä tuntuu että Soinille tämä ei oikein uppoa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Soini voisi kyllä siirtyä sivuun, mutta sekin voi tapahtua monella tapaa.

Yleinen tietohan on, ettei sdp:tä äänestä kuin eläkeläiset. Mielikuva ps:stä sellainen kuin puoluetta johtaisivat eläkeläiset.

Uusien kannattajien haaliminen vaatii uutta verta kentältä eturiviin. Muutoin kannatus ei kohoa. Vanhojen äijien työntyminen julkisuuteen vieroksuttaa äänestäjiä kun eivät osaa tehdä sitä fiksusti ja uskottavasti asialinjalla.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Ei Perussuomalaiset ole mihinkään hajoamassa. Nyt syntynyttä "skismaa" Halla-ahon ja Soinin välillä kutsutaan kaksilla rattailla ratsastamiseksi, mitä muutkin puolueet ovat aina tehneet. Itse uskoisin tämän olevan lähennä vaalitaktista elämöintiä, jolla saadaan ilmaiseksi paljon mediahuomiota.

Äänestäjille voidaan viestiä, että molemmat "linjat" ovat voimissaan. Vanhoillinen homovastainen herravihalinja sekä ainakin ulkokuoreltaan modernimpi ja liberaalimpi maahanmuuttajavastainen linja ovat ristiriidassa keskenään vain näennäisesti. Molempia ruokkii kuitenkin tyytymättömyys ja vähehemmistöjen syyttäminen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Saatat olla oikeassa. Jos tarkoituksena on ollut mediahuomion saaminen, olen itsekin ollut mukana sitä lietsomassa.

Jaakko Häkkinen

Mietin vähän samaa kuin Antti Mikkola: niin kauan kuin puolueensisäiset "lahkot" eivät ole täysin ristiriidassa keskenään, kyse voi olla pikemminkin yrityksestä tarjota jokaiselle jotain.
- Maahanmuuttokriittisille Halla-aho tarjoaa jotain, ja maahanmuuttokriittisyyttä vieroksuvia Soini rauhoittelee.
- Homokriittisille raamattuveijareille Soini tarjoaa jotain, ja arvoliberaaleja homokriittisyyttä vieroksuvia Halla-aho rauhoittelee.

Aika näyttää, onko mahdollista syödä kakku mutta säästää rusinat pullassa... :-) Voi olla, että perussuomalaisten "linjattomuuslinja"-strategia toimii, jos ihmiset uskovat että "lahkot" ovat yhtä vahvoja. Jos taas Soini jyrää liikaa, halla-aholaiset jättävät äänestämättä puoluetta. Tarvitaan "kauhun tasapaino" maksimoimaan äänisaalis.

P.S. En ole perussuomalainen enkä heitä vastaan. Äänestän eri vaaleissa eri puolueita riippuen omista prioriteeteistani.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Voit olla oikeassakin. Kepussahan on sekä väyrysläinen että rehniläinen linja ja silti kannatus on yli 26%.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Keskustelu ei ole aina hajoamista. Puolue, joka hajoaa, hajoaa. Kuten SKP hajosi. Tai jos jostain puolueesta lähtee suhteessa suuri määrä kansanedustajia muualle, kuten Vasemmistoliitosta. Tässä mielessä vain vasemmistopuolueet tulevat mieleen.

Se mitä PS voisi tarvita, on myönteisiä ja yhteistyöhenkisiä avauksia erilaisen kritiikin rinnalle. Sama KD:lla.

Niko Sillanpää

Tällä hetkellä puolueiden kannatuksien muutoksista vähintään 80% selittyy Kepun band wagon effectin imusta; Muita syitä ei tarvitse hakea, kun sekä hallituspuolueet että oppositiossa muut häviävät tai polkevat olennaisesti paikallaan. Tuon imun kestävyys tulee ratkaisemaan mm. Ps:n kannatuksen kevään eduskuntavaaleissa.

Mitä tulee Ps:n ns. fraktioitumiseen, ymmärtääkseni puolueessa ei ole yleistä "maahanmuuttovastaista" fraktiota, vaan varsin laaja kehitysmaahyväntekeväisyyden (= kehitysmaamaahanmuutto, kehitysyhteistyö, ilmastotulonsiirrot) vastainen ethos. Tällainen on tietysti hurskaille kristityille, kuten Soini, kuuma peruna, kun Pyhä Augustinus pitäisi olla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Tällä hetkellä puolueiden kannatuksien muutoksista vähintään 80% selittyy Kepun band wagon effectin imusta;"

Sehän tässä hirvittääkin. Kannatus voi ehtiä nousta vaikka yli 30 prosenttiin.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

joopa joo!

kun tiukka paikka tulee, niin soini vie puoluekokouksen seinäjoelle ja nottalandian väki varmistaa sen, että soini jatkaa puheenjohtajana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja H-a perustaa oman virtaviivaisen puolueen.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Kyllähän tätä loan heittoa riittää, mikä oli Rinteen osuus esim. Levin hissi jupakassa, olisi mielenkiintoista tietää. Toisten rahojen väärinkäyttäjä valtion rahakirstun vartijana, ei hyvää päivää !!

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Blogisti Koskela olisi voinut viedä analyysiä vielä askeleen pidemmälle ja pohtia, mitä seurauksia hajoamisesta olisi esimerkiksi M11:n ja Demarien kannatusluvuille. Mihin suuntaan vuotaisi ja kuinka paljon?

On oletettavasti paljon ihmisiä, jotka eivät nykyistä PS:a voi kuvitella äänestävänsä, mutta puolikasta kylläkin. Vastakkaissuuntainen liikenne olisi todennäköisesti vähäisempää, herättäen kysymyksen, kannattaako kilpailevien puolueiden, erityisesti Demarien, oikeasti toivoa PS:n jakautuvan? Tällä tarkoitan sitä, että PS:n hajoaminen aiheuttaisi tilanteen, jossa olisi kaksi isoa, Kesk ja KoK, ja vaa'ankielipuolueina neljä 10% puoluetta: SDP, Vih, PS1, PS2+M11 ja kaksi 5% puoluetta: Vas, RKP. Hallitusneuvottelujen kannalta tämä olisi toki Sipilälle herkullinen tilanne.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Analyysisi on hyvä, mutta ota huomioon myös piilevät äänikynnykset.

Jos PS jakautuisi vaikkapa kahteen yhtä suureen osaan, eli molemmille noin 6,5 prosentin kannatus, niin kansanedustajamäärä jäisi hyvin matalaksi.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Äänikynnykset on otettava huomioon, olette oikeassa. Näkisin, että ne(kin) tässä voisivat hyödyttää erityisesti PS:ää. Koska KD jäänee marginaaliin, saattaa heidän ääniä mennä PS:n kristilliseen siipeen ja M11 saattaa mennä liittoon PS:n pragmaattisen siiven kanssa (sallittakoon tässä keinotekoinen "siipi"-jaottelu), juurikin äänikynnysasian vuoksi. Jos siihen päälle lisätään vuoto erityisesti Demareista, uskoisin, että 10% molemmille PS:n puoliskoille on mahdollinen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jussi itse sanoi fb.ssä ettei ole hajoittamassa puoluetta eikä ole etsimässä johtoon edes.

Oisko paren ettei demarit sotkeutuis muiden asioihin?
Teillä on Kreikka sotkujen kans vielä selittelemistä kaikille suomalaisille veronmaksajille, ei pelkästään demarikannattajille..

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Erinomainen yritys kääntää keskustelu pois aiheesta.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Ei minusta, sillä demarit saa pitkään selittää..

Mutta Jussin sanominen fb.ssä.
Eli saat Antti keksiä uuden jutun jossa yrität tietää mitä PS.ssä tapahtuu..
:D

""Kun Eero Lehti hetki sitten arvosteli oman puolueensa toimintamalleja, kukaan ei pohtinut, repeääkö kokoomus stubbilaisiin ja lehteläisiin, tai että mitä Lehti oikein meinaa ja tarkoittaa.

Pääkirjoituksissa pohditaan nyt otsat kipunoiden, mitä sanomisillani tarkoitin ja mitä mahdan suunnitella. Sitä vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole, että olisin vain sanonut, mitä mieltä olen.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten ennakko-oletukset ohjaavat havaintoa ja analyysiä. Ainakin vuodesta 2008 lähtien perussuomalaiset ovat toimittajien mielestä olleet aivan juuri hajoamassa soinilaisiin ja halla-aholaisiin. Tämän vuoksi kaikki, mitä puolueessa tapahtuu, liittyy tavalla tai toisella tähän hajoamisprosessiin.

Se, että kerta toisensa jälkeen kiistän tavoittelevani mitään johtotehtäviä puolueessa, tai edes se, että vuodesta ja puoluekokouksesta toiseen olen tavoittelematta tällaisia tehtäviä, ei horjuta uskoa siihen, että puolueessa on käynnissä armoton valtataistelu Soinin ja Halla-ahon välillä. Päin vastoin: se, että en pyri puheenjohtajaksi, todistaa vallankaappaussuunnitelmieni kieroudesta.""

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #127

Jos Halla-aho aikoo haastaa Soinin puheenjohtajuudesta, tuskin hän kertoisi siitä fb:ssä?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #130

Halla-aho on jo vuosia sitten sanonut ettei häntä edes kiinnosta asia.

Antti kumpaa mun pitäis uskoa enempi sinua ja niitä jotka on jo vuosia arvuutelleet vai sitten itse asianosaisia?

Samaa sontaa ollaan kuultu jo kauan,, siis vuosia..
Vuodelta 2010 esimerkkinä vain Jussin kirjoitus.

http://www.halla-aho.com/scripta/lista.html

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #131

Kristallipalloa tuskin on kenelläkään, tilanteen tietää loppujen lopuksi vain Halla-aho. Jos hän on haastamassa Soinia, hänen ei tietenkään kannata pitää siitä meteliä. Kukaan muu taas ei voi asiaa tietää.

Varmaa ainakin on, ettei Soini ole enää kymmeniä vuosia PS:n puheenjohtaja. Sekin on selvää, mikä porukka hänen lähtöään eniten odottaa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #132

Minä en eses usko että Jussi sitä paikkaa haluaa.
Miks edes haluais?

Soinihan saattaa lopettaa milloin hyvänsä, onhan se voimia vievä homma, mutta en usko siltikään Jussin hamuilevan siihen.

Onneks se on meidän perussuomalaisten päätettävissä kuka tilalle,, silloin demareilta ei kysytä yhtään mitään.
Demarit haluais sellaisen joka auliisti jakais veronmaksajain rahoja pitkin maailmaa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #133

En nyt halua masentaa, mutta tuskin perussuomalaisiltakaan aidosti kysytään. Todennäköisesti seuraaja päätetään pienissä kabineteissa ja tuodaan sitten puoluekokoukseen kruunattavaksi.

Lupaan tarjota konjakkipullon, jos toiseksi jäävä ehdokas saa yli 40% äänistä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #134

Mutta jos on hyvä ehdokas, niin miksei se sais saada sitten vaikka täysiä 100%.

Jussi Niinistökin sais suuren prosentin, jos Timo ei olis enään ehdokkaana, ja jos Niinistö lähtis kisaan.

Se paikka on sellainen, että pitää pystyä vetään monista naruista yhtaikaa.
Halla-aho taas tuskin haluaakaan olla sellainen.

Mutta itse hajoittamisesta ei ole kyse sama kuka sinne valitaan.

Ja kun puhuit kapineteissa tehyistä päätöksistä, kassos SDP.tä kuinka siellä jakkaroita jaellaan sisäpiiriläisille.
Niin että valtionvirkoja myöten on katsottu kuka saa minkäkin paikan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #132

" Varmaa ainakin on, ettei Soini ole enää kymmeniä vuosia PS:n puheenjohtaja. Sekin on selvää, mikä porukka hänen lähtöään eniten odottaa. "

Minun maailmani ei järkkyisi vaikka puolueensa puheenjohtajaksi tai Suomen pääministeriksi valittaisiin sellaisia henkilöitä kuin Erkki Tuomioja, Paavo Väyrynen, Ilkka Kanerva tai Timo Soini. Jokaiselle heistä on kertynyt tietoa ja kokemusta 40-50 vuoden ajan, riittävästi järkeä ja vastuullisuutta päätöksentekoon. Arvostan sellaista.

Sen sijaan Suomessa puheenjohtajana ja pääministerinä keikkuu sellaisia mannekiinejä kuin Katainen, Stubb, Arhinmäki, Urpilainen, Haglund, Niinistö, Rinne. Olen pahoillani jos loukkaan, mutta en pysty näkemään heistä ketään päteväksi Suomen pääministerin tehtävään. Koulutus ei oikein riitä, kun tietämättömyys, kokemattomuus, vastuuttomuus ja viisauden vähyys hallitsee. Siitä kärsii koko kansa.

Mitä sitten tulee Timo Soinin jatkoon, niin ei se mikään salaisuus ole, että häntä pidetään liian vanhana. Suomessa 55 vuotias ei ole äänestäjien eikä puolueiden jäsenten enemmistön näkökulmasta riittävän cool keulakuvaksi. Suomessa ei siis juuri kannata haaveilla näkevänsä pääministerinä henkilöä jonka johtamana suomalaiset voisivat nukkua yönsä huolista vapaana.

Olet ihan oikeassa, ettei Timo Soini pj:nä voi kovin pitkään jatkaa PS:n kannatuksen kärsimättä, mutta siitä huolimatta hän on nykyisistä pj:sta pätevin seuraavaksi pääministeriksi Räsäsen ohella.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

EI.

Kovasti itse keksitty ruohonkorsi mietityttää pääasiassa asianosattomia. PS:n sisällä vastaavaa debattia ei käydä. Hellyttävää ja samalla säälittävää tälläinen julkinen 'hyväsydämellsyys' ja antimainonta.

Varmaan SDP::llä on omia sisäisiäkin ongelmia , ainakin kannatuslukujen valossa. Ja erilaisia ajatuksia käytännön asioista, kuten puolueissa on tapana. Usein on parasta hoitaa omat asiat kunnialla.

Onko SDP kriisissä ja hajoamassa kun Urpilainen lopetti ? Tälläinen tyylilaji on "Oletko lakannut hakkaamasta vaimoasi".

Käyttäjän RainerRajaheimo kuva
Rainer Rajaheimo

Kiitos taas Super-Antti(K.)hienosta Ajatuksenjuoksusta!
Piristi kummasti lukea Perussoinilaisen populistipuolueen kannattajien
raivokkaita kommentteja aiheesta.

Tov.T. Rainer R.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset