Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 3: Uudenmaan vaalipiiri

  • Ylen helmikuun gallup, julkaistu 26.2.
    Ylen helmikuun gallup, julkaistu 26.2.

Uudenmaan vaalipiiri on ylivoimasesti suurin, ja usein sanotaankin että vaalit ratkaistaan Uudellamaalla. Väite ei ole kaukana totuudesta. Piilevä äänikynnys on vain 2.7-2.8 prosenttia ja muutaman prosentin heilahdukset voivat viedä tai tuoda kaksi paikkaa suurilta puolueilta.

Jos olisin tiennyt, että Vantaan Sanomat aikoo julkaista keskiviikkona oman Uusimaa-ennusteensa, olisin tehnyt oman Uudenmaan ennusteeni ennen sitä. Vantaan Sanomat oli tosin möhlännyt sanomalla että viimeksi Uudeltamaalta olisi valittu vain 33 edustajaa. 35 heitä on ja on jatkossakin.

 

Kokoomus:

Alexander Stubb ja Jyrki Katainen saivat viimeksi yhteensä huikeat 65.000 ääntä. Nyt Katainen ei ole ehdolla ja Stubb on suosionsa pohjalukemissa. Kataisen ja Stubbin ääniä voi kadota yhteensä peräti 40.000-45.000 (!) muille ehdokkaille, eikä suinkaan kaikki kokoomuslaisille. Viime kerran 11 paikkaa ei toistu mitenkään, mutta varsinaista romahdustakaan Kokoomus ei koe. Perinteisiä tapakokoomuslaisia on vaalipiirissä paljon, samoin kuin Helsingissä ja Varsinais-Suomessakin. Muutaman prosentin pudotus rankaisee suuressa vaalipiirissä 2 paikkaa. Saa nähdä kuinka paljon ääniä Hjallis Harkimo saa. Varma läpimenijä, mutta tuskin ääniharavien joukossa. Kokoomuksen masinoima Pisara-radan torppaaminen kepun kosiskelun toivossa saattaa laskea ääniä Espoon ja Vantaan alueella.

Ennuste: 9 paikkaa. Ykkösnimenä Stubb, jonka äänimäärä kuitenkin laskee huomattavasti.

 

SDP:

Lauri Ihalaisen, Mikael Jungnerin ja Matti Saarisen jäljiltä noin 28.000 ääntä jää ilman isäntää. Antti Rinne paikannee Ihalaista ja Matti Saarisen äänet ovat pääosin perinteisiä demariääniä. Sen sijaan puolueen oikeassa laidassa ammottavaa Mikael Jungnerin jättämää aukkoa on vaikea paikata. Kirkkonummelainen Michael Moberg edustaa samantyyppistä arvomaailmaa, muttei välttämättä ole tarpeeksi tunnettu. Antti Lindtman ja Maarit Feldt-Ranta tulevat kasvattamaan äänisaalistaan, Lindtman saanee yli 10.000. Nuori ja näkyvyyttä saanut Anette Karlsson saattaa yllättää Itä-Uudellamaalla.

Ennuste: 6 paikkaa. Kärkinimenä Antti Lindtman, seuraavina Maarit Feldt-Ranta, Antti Rinne ja Maria Guzenina.

 

Perussuomalaiset:

Timo Soini sai viimeksi yli 43.000 ääntä ja oli koko Suomen äänikuningas. Nyt Soinin veto on heikentynyt ja puolue on pahoissa riidoissa. Letkautukset eivät pure kuin ennen eikä protestiääniäkään tule entiseen malliin. Samaa protestia ei äänestetä kahdesti. Oletan Soinin äänisaaliiksi noin 30.000, eli pudotus ei ole yhtä paha kuin Stubbin. Muita varmoja läpimenijöitä Jussi Niinistö, Pirkko Ruohonen-Lerner, Mika Niikko.

Ennuste: 6 paikkaa, kärjessä tietenkin Soini

 

Keskusta:

Viimeksi kepu romahti kahteen paikkaan Uudellamaalla. Perinteisesti paikkoja on tullut kolme. Nousu on selviö. Lista on kova ja Juha Sipilän suosio on kova etelässäkin. Kokoomukselle ilkeän källin tehnyt Anne Berner, entinen pääministeri Matti Vanhanen ja naistenlehtijulkisuutta saanut Antti Kaikkonen ovat varmoja läpimenijöitä. Muiden paikkojen kohtalo on osin auki. Saa nähdä paljonko aiemmin vakoojaksi epäilty Alpo Rusi saa ääniä. Bernerin listallaolo nakertaa pahasti Kokoomusta.

Ennuste: 5 paikkaa, jääminen neljään mahdollista. Varmoja läpimenijöitä Anne Berner, Matti Vanhanen, Antti Kaikkonen

 

Vihreät:

Vihreillä on parhaimmillaan ollut neljä paikkaa Uudellamaalla, mutta viimeksi oli tyytyminen kolmeen. Niin käy oletettavasti nytkin. Puolueen tulokset kunta- ja eurovaaleissa viittaavat siihen suuntaan. Varmin läpimenijä on aiemmin luopumisesta ilmoittanut Jani Toivola. Muista paikoista kisaavat Johanna Karimäki, Jyrki Kasvi ja Timo Juurikkala. Kärkinimet ovat huomattavan miesvoittoisia ottaen huomioon vihreiden tyypillisen naisvaltaisuuden. Jos listalla ei olisi Toivolaa, pitäisi jäämistä kolmeen paikkaan varmana. Nyt kun Toivola pyörsi päätöksensä ja hakeekin jatkokautta, vihreillä on pieni mahdollisuus neljään paikkaan.

Ennuste: 3 paikkaa, pieni mahdollisuus neljään. Ainoa varma läpimenijä Jani Toivola. Kakkospaikasta kova kisa.

 

RKP:

3 paikkaa kuten ennenkin. Kannatus pysyy hyvin vakaana.

 

Vasemmistoliitto:

Viimeksi vassarit saivat vain yhden paikan Uudeltamaalta. Ei siitä niin kauan ole, kun vassareilla oli Suvi-Anne Siimeksen johdolla kolme paikkaa Uudellamaalla. Lasku on ollut romahdusmaista. Kunnallis- ja eurovaalien perusteella vasen laita on kuitenkin hieman vahvistunut, ja pidän nousua kahteen paikkaan todennäköisenä. Läpimenijöinä ainakin Kari Uotila.

Ennuste: 2 paikkaa, ykkösenä Kari Uotila, kakkosena ehkä Jussi Saramo.

 

KD:

Viimeksi kristilliset saivat juuri ja juuri yhden paikan Uudellamaalla. Reunalla paikka on nytkin. Viimeinen paikka kuitenkin säilyy, sillä listalla on pari riittävän kovaa nimeä. Yksi paikka tulee ja se menee joko Jouko Jääskeläiselle tai Markku Laukkaselle.

Ennuste: 1 paikka, putoaminen nollaan mahdollinen

 

Yhteenveto:

Kokoomus: 9 paikkaa

SDP: 6 paikkaa

PerusS: 6 paikkaa

Keskusta: 5 paikkaa, jääminen neljään mahdollista

Vihreät: 3 paikkaa, nousu neljään mahdollinen

RKP: 3 paikkaa

Vas: 2 paikkaa

KD: 1 paikka, putoaminen nollaan mahdollista

 

Lisää päivänpolitiikkaa sivuilla www.anttikoskela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Uusimaa on kokonsa puolesta vaikein ennustettava. Muutaman promillen muutokset vievät ja tuovat paikkoja, ja parin prosentin muutos vie kaksi. Tällä kuitenkin mennään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Se on ainakin varmaa, etten äänestä ketään istuvia puolueita vaan ulkopuolisia. Yritän omalta osaltani saada muut ymmärtämään, etteivät vanhat puolueet ikinä pidä lupauksiaan ja aina kierrellään hyväveli/sisko-verkoston avustuksella ja ääni pitää aina antaa ulkopuolisille puolueille.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mielenkiintoista. Yleensä ihmiset varovat äänestämästä promillepuolueita, ettei ääni menisi "hukkaan".

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Se on väärä luulo. Oikeasti asia on niin, että jos jättää äänestämättä niin se ääni menee sitten puolueiden käyttöön. Äänestämällä ulkopuolisia puolueita voi varmistaa, ettei ääni mene luvattomaan käyttöön.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Demaribloggaajalta luonnollista, ettei tullut linkattua Etelä-Suomen Median tilaamaa kyselyä, jossa Rinteen arveltiin jäävän SDP:n listalta kolmanneksi. Muuten Uudenmaan vaalipiiri ei ole niin tuttu että lähtisin arvuuttelemaan.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142485948559...

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/268332-tiuk...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Oletan itsekin Rinteen jäävän kärjen taakse. Ykkönen tulee olemaan Antti Lindtman, jonka äänisaalis tulee olemaan merkittävä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, yleistäen: puolueen kuin puolueen kohdalla yhden ehdokkaan äänisaalis on toisilta pois - poikkeuksena ehdokkaat, jotka keräävät ääniä yli puoluerajojen.

Reijo Tossavainen

Antin ennuste on melko pitkälle oikea tämänhetkisen kannatuksen perusteella.

Nyt on kuitenkin poikkeuksellisen paljon kansalaisia, jotka vielä pohtivat puoluevalintaansa. Muutokset puolueiden voimasuhteissa voivat olla huomattavia.

Puolueiden kannatuskäyrät aaltoilevat muutaman kuukauden jaksoissa. Perussuomalaisilla oli puolen vuoden alamäki. Se kääntyi melko selvään nousuun tämän vuoden alkupuolella. On hyvinkin mahdollista, että suunta kestää vaaleihin saakka.

Kokoomuksen, demareiden ja perussuomalaisten viimeisimmät gallupluvut mahtuvat virhemarginaalin sisään. Lopputulema vaaleissa järjestyksen osalta voi olla mikä tahansa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Trendi on tosiaan PS:llä nouseva, SDP:llä ja Keskustalla sahaava ja Kokoomuksella laskeva.

On mahdollista, että PS ohittaa vielä kokoomuksen, mutta en usko ohittavan demareita. Kepua tulee nostamaan bandwagon-ilmiö viimeisinä päivinä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Puuttumatta muuhun: miksi arvelet että bandwagon nostaisi keskustan kannatusta viimeisinä päivinä? Se kun toimii molempiin suuntiin ja keskustan kannatus on ollut laskeva.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #9

Kunhan kansan syville riveille iskostuu, että kepu on lähes varmasti voittamassa vaalit, monet epävarmat kallistuvat heidän puolelleen. Monet haluavat olla voittajan puolella.

Miksi ilmiö ei sitten näy vielä? Siksi että suurin osa ihmisistä ei vielä mieti vaaleja.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tossavainen: "jotka vielä pohtivat puoluevalintaansa".

Entä ne jotka eivät vieläkään pohdi. Minä kuulun heihin. Pari kertaa olen havahtunut siihen, että pitäisikö todellakin äänestää. Ketä ihmettä!! Ei pienintäkään aavistusta.

Tässä vaiheessa ei kiinnosta edes pohtia. On parempaakin tekemistä, vaikkapa blogien kommentointi.

Jussi Säntti

Demari on demari vaikka voissa paistaisi.

"Saa nähdä paljonko aiemmin vakoojaksi epäilty Alpo Rusi saa ääniä."

SDP häpeällisesti yritti vasten parempaa tietoaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Valaise ihmeessä miten SDP liittyy siihen että Suojelupoliisi epäili Rusia?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Koska Koivisto demarina määräsi Stasi-aineiston salaiseksi suojellakseen maanpettureita.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Eppäillä soppii Keskustan viiden paikan ja kolmen paikan voiton toteutumista.

Persujen tilanne ei ole Uudellamaalla välttämättä niin huono kuin Helsingissä tai pohjoisempana. Tuoreiden saksalaisuutisten mukaan Kreikalle tarvitaan kesällä taas uusi tukipaketti - eri asia kuin nyt hyväksytty toisen tukipaketin jatko. Jos tämäkin asia nousee vahvasti esille ennen vaaleja, Soinu pääsee pätemään omalla vahvuusaluellaan ja haastamaan Stubbia.

Aihe on vaikea myös demareille. Maarit Feld-Ranta on maakunnassa oikeasti suosittu.

Puheenjohtaja Carl Haglund on tällä kertaa ehdolla ja voi tuoda - viedä kokoomukselta - paljon ääniä. Riippuu vaalikeskusteluista.

Samoin vihreät voivat kasvattaa paikkamääräänsä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Persujen kannatus maanlaajuisesti on laskenut nelisen prosenttiyksikköä jytkystä. Uudellamaalla jo 2-3 prosentin lasku vie yhden paikan.

Sitä en osaa sanoa, nouseeko Kreikka vielä merkittäväksi puheenaiheeksi. Seuraavat neuvottelut tosiaan lienevät edessä vasta kesäkuussa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin. Tuohan oli sama ennuste kuin Suomen lehtiyhtymällä. Melko epärealistinen koska keskustalla ei ole tarpeeksi uskottavia ehdokkaita. Neljä edustajaa lienee maksimitulos varsinkin kun Keskustan kovimmat nimet ovat myös aiemman vaalirahakohun kärkinimiä, lautakasa-Vanhanen ja vippi-Kaikkonen. Sitten jää tunnetuista ehdokkaista jäljelle vain Bernerin kaltainen puolueshoppailija.

Hallituspuolueita äänestää viimeaikaisten munausten jälkeen enää vain niiden uskollisimmat kannattajat eli kokoomukselta ja demareilta lähtee ehkä vielä yksi paikka kiertoon kummaltakin eli kokoomus saa 8 ja demarit 5 paikkaa. Uudellamaalla perussuomalaiset välttävät pahimman romahduksen Soinin karisman rippeiden pitäessä rivit kasassa mutta tuskin saavat ainakaan lisää edustajia.

Koska jonkun pitää saada lisää paikkoja, vasemmistoliitto ja vihreät saavat kumpikin vähintään yhden lisäpaikan. Kristilliset säilyttävät hyvillä mielin paikkansa ja RKP säilyttää varmasti myös asemansa.

Uusimaa on väestönkasvualuetta, jossa uusilla äänestäjillä on merkittävä rooli vaaleissa. Siksi uskollisia äänestäjiä on vähemmän kuin muualla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ennusteesi on mahdollisuuksien rajoissa. Ihmettelen kyllä jos PS säilyttää 7 paikkaa. Se edellyttäisi että valtakunnallinen neljän prosenttiyksikön pudotus ei tuntuisi Uudellamaalla lähes yhtään.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Uudellamaalla Perussuomalaisilla on jokaiselle jotakin. Suviksille Arja Juvonen, uskonkiihkoilijoille Mika Niikko, Soini peruskannattajille, Jussi Niinistö turvallisuushakuisille, junioritason nuiville konservatiiveille Simon Elo. Luulen, että se on edelleen heille yksi parhaista vaalipiireistä. Lisäksi puolueen sisäiset sotkut ja kaaos eivät ole koskettaneet juurikaan Uuttamaata tietääkseni. Yksi paikka voi toki mennä mutta siihen se varmaan sitten jääkin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Hassua, kun Keskustan lista Uudellamaalla on todennäköisesti vahvin suhteessa puolueiden keskimääräisiin kannatuksiin. Kokoomus ja SDP ottavat turpaansa koska monta merkittävää ääntenkerääjää on poissa (ja Stubbin kannatus lienee romahtanut). Anne Berner, Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen etupäässä edustavat niin vahvaa listaa että kuusi paikkaakin on mahdollista saavuttaa nyt kun puolue nyt repii kannatusta joka suunnasta. Taustalta löytyy myös useita nuoria ja nousevia vaikuttajia, jotka nyt toivottavasti nousevat sankoin joukoin eduskuntaan.

Tekaistujen lautakasojen nostaminen tähän keskusteluun on lähinnä naurettavaa. Kyseessä on lähinnä suomalaisen journalismin mustin sivu tällä vuosituhannella.

Muuten olen itse asiassa paikkojen jakautumisesta aika pitkälle samaa mieltä. Vasemmistoliitto saa toisen paikkansa takaisin, Vihreät ovat kiikun-kaakun. SDP menettää paikan ja Kokoomuskin voi jäädä kahdeksaan, kun perälauta vuotaa ja puolueen uskottavuus romahtaa.

Jukka Mäkinen

"Anne Berner, Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen"

Siinähän ne ovat kuin Kasper, Jesper ja Joonatan. Kolme iloista rosvoa. :D

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Viimeksi kepu romahti kahteen paikkaan Uudellamaalla. Perinteisesti paikkoja on tullut kolme."

Tässä on selkeä virhe. 2007 paikkoja tuli 4, 2003 5. Paikkoja ei ole Keskustalle tullut Uudeltamaalta 3 kuin kerran koko vaalipiirissä. Oikeastaan mistään perinteisestä paikkaluvusta ei voi puhua, kun paikkamäärät ovat vuoden 1983 vaaleista lähtien vaihdelleet vuosittain.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Uudenmaan_vaalipiiri#...

Muuten ihan asiallinen ennuste. En tosin usko että SDP yltää mitenkään kuuteen paikkaan tällä kertaa pitkälle juuri sen takia että ehdokaslistalta lähti niin monta nimekästä ehdokasta. Myös Kokoomuksen yhdeksäs paikka voi hyvin mennä kun puolueen julkikuva on romahtanut, Katainen lähtenyt ja Berner + Vanhanen vievät ääniä Kokoomuksen ja Keskustan väliltä miettiviltä varmasti. Kovat nimet ovat Uudellamaalla todella tärkeitä, ja pidän Keskustalla mahdollisena nousta jopa kuuteen paikkaan koska lista ja puolueen noste on nyt niin kova. Myös Vihreiden neljännen paikan todennäköisyyttä pidän varsin suurena, sillä oppositiosta on helpompi räksyttää kun taas SDP ja Kokoomus tappelevat lähinnä keskenään toisiaan syytellen.

Joidenkin "varmojen läpimenijöiden" osalta olisin eri mieltä, esimerkiksi Niikko voi valtavasta homorummutuksestaan huolimatta jäädä rannalle kun Soinin äänipotti pienenee ja äänimäärät tasaantuvat (viimeksi meni läpi 2703 äänellä). Puolueen tilanne on muutenkin mielenkiintoinen, sillä viime vaaleissa Soini keräsi koko puolueen äänipotista Uudellamaalla lähes puolet ja toiseksi eniten ääniä saanut Jussi Niinistö keräsi vain noin tuhat ääntä enemmän kuin eduskunnasta pudonnut Risto Kuisma. Määrä varmasti jakaantuu nyt enemmän.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Katsopa Vihreiden listaa uudemman kerran ja erityisesti naisehdokkaita. Liikkuvat, aikuiset naisäänestäjät ovat tärkeä ryhmä Uudellamaalla ja siitä joukosta moni kääntää nyt Kokoomukselle - ja demareille selkänsä. Tuija Braxin ääniperintö on jaossa. Sitä keräävät talteen mm. hyvin verkostoitunut Mari Nevalainen ja arvostettu kulttuuritoimittaja Marketta Mattila. Opiskelijoiden ja nuorempien naisten ääniä haravoi varmaan tehokkaasti espoolainen Saara Hyrkkö, kampanja on hyvässä vauhdissa ja nimi tule vastaan muuallakin kuin kuplassa.

Valitettavasti asiantunteva Timo Juurikkala ei ole tullut valituksi ek-vaaleissa, hän pääsi varasijalta osaksi kautta nykyistä edeltävällä vaalikaudella. Ennustan, että yllämainituista naisista joku on se neljäs, tai kolmas yhtä todennäköisesti kuin Timo.

Perussuomalaisten osalta hauska vastakkainasettelu syntyy Espoossa: Timo Soini vs. Arja Juvonen, aviolittolakiäänestyksen yksinäinen rohkea.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kyllähän vihreiden listalla on paljon naisia, mutta Toivolan, Juurikkalan ja J.J. Kasvin äänimääriin heistä tuskin yltävät muut kuin Karimäki.

Arja Juvosen äänimäärä on minulle mysteeri. Hän on täysin uniikki profiililtaan, eikä ketään voi verrata häneen. Toisaalta kuka äänestäisi arvoliberaalia persua? Mahdollisesti moni, mutta ken tietää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minun veikkaus on, että jos vihreät saavat neljä paikkaa, kolme niistä menee todennäköisesti naisille. Hyviä naisehdokkaita on paljon ja siksi on vaikea arvioida, ketkä lopulta päätyvät eduskuntaan. Kannattaa tarkastella edellisten vaalien äänten jakautumisia uudelleen. Muutenkin vihreillä on tällä kertaa tasaisempi ehdokasjoukko ja yli kymmenen ehdokasta, joilla on mielestäni mahdollisuus päästä eduskuntaan eikä kenenkään paikka ole siksi varma. Jani Toivolakin sai vain hieman yli 4000 ääntä viimeksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #30

Hyviä ja tasaisia naisehdokkaita on paljon, mutta sehän tarkoittaa että myös vievät toistensa ääniä. Noista kärkimiehistä taas kaikilla on selvästi oma profiilinsa.

Tosin en väitä että olisit väärässä. Mielestäni ainoa varma läpimenijä on Toivola, joten on hyvin mahdollista että 2-3 naista nähdään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Uudenmaan vihreiden listalta puuttuu se helppo tunnettu konkari, jolle voi äänen antaa ilman perehtymistä. Kolme on selvästi realistisempi vaihtoehto kuon neljä. Tosin hartiavoimin yritetään se muuttaa neljäksi, koska peruskannatuksen pitäisi siihen riittää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jätit veikkaamatta RKP:n läpimenijät. Näköjään tosiaan Haglund on siellä vaalipiirissä ja on kyllä erittäin suosittu. Mietin, keitä muut mahtavat olla. Ehkä Nylander taas ja kolmanneksi Mannfolk? Tai Thomas Elfgren?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Haglund ja Nylander ovat mielestäni varmoja, kolmas voi olla tosiaan Elfgren.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hän tulee vähän ehkä turhan hiljaa ja vaatimattomasti puun takaa, mutta toisaalta vetää varmasti ääniä yli kielirajojen, toisin kuin Nylander. Kunhan huomataan, että on ehdolla.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #26

Entäs nykyinen kansanedustaja Thomas Blomqvist Raaseporista? Putoaako maalaismies, kun Haglund, Nylander ja Elfgren vetävät ruotsinkielisten ääniä?

(Keskustan fiksu nainen -kategoriaan kuuluva Outi Lankia voi olla yllättäjä, muuten.)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #29

Raaseporissa RKP:n ongelmana on demareiden Maarit Feldt-Ranta. Hän on muutenkin ääniharava, ja nyt vielä kasvattanee äänisaalistaan.

Outi Lankiasta en osaa sanoa juuri mitään. Hänhän on Porvoosta, jossa perinteisesti mellastavat RKP, Demarit ja Kokoomus. En osaa yhtään sanoa onko Lankian äänimäärä 2000 vai 4000, mutta en usko menevän läpi.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

LÖYTYYKÖ UUTTA VERTA? KEITÄ POISTUU?

Koskelan henkilöennuste on nykytilaa myötäilevä. Vantaan Sanomien ennuste oli lennokkaampi. Sen mukaan nyky-eduskunnasta jäisi pois kai seuraavat:

kokoomus: Sanna Lauslahti, Eero Lehti, Tapani Mäkinen
Ps: Mika Niikko
Sd: Merja Kuusisto
Vihreät: Johanna Karimäki, Brax luopuu

Tulisiko tilalle uutta iloista verta?

Perussuomalaisiin jos mihin uutta verta kaipaisi. Liekö tarjolla? Tuskin.

Kokoomuksessa Eero Lehti on yllättänyt myönteisesti alkaen Pisarasta ja pankkiunionin kyseenalaistamisesta. Lauslahdelta puuttuu kriittisyys eliitin hankkeita kohtaan, muuttunut uusvirkkuseksi. Sinänsä melko sama keitä menee läpi (paitsi ehkä Lehti).

Sd: pysähtyneen oloista tulipa keitä tahansa.

Vihreät: Inka Hopsu voisi piristää nukahtanutta ryhmää mutta olisiko siitä mitään hyötyä, epäilen. Juurikkala ja Kasvi ovat seisovaa vettä, ei mitään uutta. Ei hyvältä näytä, enpä Juurikkalaan uskokaan.

Keskustan ryhmästä tulisi, jos VS:n ennustetta uskomme, suurliike-elämän myötäilijä: Berner, Vanhanen, Kaikkonen. Hirvittää jo nyt.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Jos jossain puolueessa pääsee yllättäviä nimiä läpi, se lienee PS. Heillä nimittäin äänimäärät ovat Soinia lukuunottamatta niin pieniä, että 2.500-3000 äänellä voi hyvinkin päästä läpi.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran

UskoisinAnette Karlssonin nousevan eduskuntaan. Hän on tehnyt laajalla alueella näkyvää kampanjaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Et ollut sitten lukenut ihan tarkkaan juttua. Tai sitten et vain huomioinut Keskustan vantaalaista Johannes Hirvaskoskea. Kyselyn mukaan hän oli Keskustan viiden parhaan joukossa. Hän on kirjoittanut täälläkin aina väliin ja yleensä erittäin hyvää ja perusteltua asiaa.

Heikko puoli tietenkin on, että hän ei ole televisiosta eikä muualtakaan tuttu. Mutta jos eduskuntaan halutaan hyvin ajattelevia ihmisiä joilla on myös yksityistä työuraa, niin siinä on mies, jota kannattaa äänestää sekä keskustalaisten että niiden, jotka pitävät mahdollisena Keskustan äänestämistä.

Joten hän on mahdollinen Keskustan musta hevonen. Valintana hän olisi erinomainen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Johannes Hirvaskoskella tuskin on mitään mahdollisuuksia nousta eduskuntaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Saatat hyvinkin olla oikeassa. Hän on edelleen suurelle yleisölle tuntematon ehdokas.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Jumala meitä Saramolta suojelkoon, moista huuhaaheikkiä ei voi mihinkään vastuulliseen tehtävään laittaa..

Jukka Mäkinen

Eipäs nimitellä Heikkejä. Huuhaajussi se on.

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä taas, Antti!
Vasureista sen verran, että toinen paikka voi mennä Pia Lohikoskelle. Jussi Saramo ei ole kovin laajasti suosittu puolueen keskuudessa (niin arvelen puheiden perusteella) toisin kuin ihmisläheinen Lohikoski.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vasemmistoliiton kannatus on noussut Uudellamaalla niin paljon, että kolmaskaan paikka ei ole täysin mahdoton, jos nousu jatkuu edelleen. Viimeksi Vasemmistoliitto jäi muutaman äänen päähän kahdesta paikasta. Saramo ja Lohikoski olivat molemmat eurovaaleissa ehdokkaana ja Saramo sai hieman yli 2000 ääntä ja Lohikoski hieman alle. Vaikea arvioida, kumpi pärjää paremmin eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Mielestäni demareilla on jopa mielenkiintoisin tilanne puolueista Uudellamaalla. Kolmen vahvan nimen jääminen pois ja melko tasavahva kilpailuasetelma ehdokkaiden kesken tekee asetelmasta mielenkiintoisen. Nähtäväksi jää, palaako Kimmo Kiljunen välikauden jälkeen takaisin eduskuntaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kiljusella on kyllä melko haastava tilanne kun Vantaalta on kymmenkunta demaria ehdolla, joista ainakin Säde Tahvanainen ja Antti Lindtman keräävät luultavasti hyvin ääniä. Nostan hattua, jos palaa. En löisi vetoa sen puolesta.

Profiloituminen eläkeläisten ymmärtäjäksi varmasti auttaa koska demarien perusäänestäjäryhmä on nykyään eläkeiässä tai sen kynnyksellä.

Käyttäjän amgs kuva

Olisi mielenkiintoista lukea mitä mieltä Antti on Lohjan demareista. Matti Saarinen ei ole nyt ehdolla. Tarjolla on Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen, joka on ensimmäisellä kerralla ehdolla eduskuntaa. Räsänäen on Lohjan valtuuston puheenjohtaja.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Tuntuu eduskuntavaalit muuttuneen urheilutapahtumaksi. Ennustajaeukkoja piisaa, mutta puolet kansasta äänestää mieluummin maksullisesti Idolsissa ja tanssiohjelmissa kuin ilmaiseksi eduskuntavaaleissa. Vaalien tulosjulkistus on myös yhtä tositeeveetä, jossa tehdään live-veikkauksia vartin välein ääntenlaskennan edetessä hirveällä hosumisella.
Todellisesta tuloksestahan aletaan nähdä viitteitä vasta puolen vuoden päästä. Neljän vuoden päästä yleensä haukutaan osallistujat ja palkitaan sivulliset.

Käyttäjän RainerRajaheimo kuva
Rainer Rajaheimo

Hieno Ajatuksenjuoksu ja vaaliennuste Super-Antti(K.)!Onnnittelen!

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Mielenkiintoista arvuuttelua sinällään.

Täytyy kysyä blogistilta tarkennusta, että mitä hän tarkoittaa perussuomalaisten pahoilla riidoilla. Tai edes, vihjaileeko hän että puolueella on riitoja vai nimenomaan Uudellamaalla?

Näin Perussuomalaisten Uudenmaan piirihallituksen jäsenenä tiedustelen, kun en itse ole mitään pahoja riitoja havainnut piirin alueella tai toiminnassa muutenkaan. Oikeastaan päinvastoin, vaalityöt etenevät mukavasti ja vire on hyvä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset