Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Soinin vaikea asema

  • Peruspomo
    Peruspomo

Timo Soini on johtanut perussuomalaisia jo 18 vuotta. Puolue henkilöityy pitkälti häneen, ja osa puolueen suosiosta on puhtaasti Soinin henkilökohtaista suosiota. Aiemmin hänellä on ollut suvereeni päätösvalta puolueessaan. Siksi onkin mielenkiintoista, että Soini on joutunut ensi kertaa puristukseen.

 

Perussuomalaiset on sisäisesti ristiriitainen puolue, jossa vaikuttaa kaksi vahvaa ryhmittymää. Vanhan SMP:n perilliset, joiden poliittinen pohja on populismissa ja arvokonservatismissä. Tämä ryhmittymä on Soinin omien sanojen mukaan puoluekartalla SDP:n ja Keskustan välissä. Ei ihme, sillä SMP:hän syntyi keskustapuolueesta nimenomaan köyhemmän maaseudun väestönosan kannattamana.

Toinen ryhmittymä ovat maahanmuuttokriittiset, joiden poliittinen tausta on äärioikeistolaisuudessa ja islam-vastaisuudessa. Toimintamuotona ovat usein internetissä levitettävät kirjoitukset. Monet ovat samalla Suomen Sisun jäseniä.

Näillä kahdella ryhmittymällä ei ole juuri mitään yhteistä. Osa maahanmuuttokriittisista on eu-myönteisiä ja jopa arvoliberaaleja, kun taas osa SMP:läisistä suhtautuu rasismiin tuomitsevasti. Väljä liitto on kestänyt  lähinnä Timo Soinin henkilökohtaisen suosion nojalla. Aiemmin Soini on johtanut puoluetta suvereenisti, eikä fraktioista ole siksi ollut haittaa.

Nyt maahanmuuttokriittiset ovat miehittäneet puolueessa keskeisiä asemia, kuten puoluesihteerin, eduskuntaryhmän puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, eduskunnan puhemiehen sekä puoluelehden päätoimittajan paikat. Immos-kohussakin se nähtiin. Soini on aiemmin erottanut eduskuntaryhmästä äärioikeistolaiset, mikä nähtiin James Hirvisaaren kohdalla. Nyt Soini tyytyy toteamaan "ryhmä päättää", sillä hänellä ei enää ole suvereenia päätösvaltaa ryhmässään.

Soinilla ei ole enää varaa suututtaa maahanmuuttokriittistä siipeä, eikä hän voi enää sanella asioita heidän ylitseen. Kaiken lisäksi puoluekokous alkaa parin viikon päästä 8.8. Turussa, ja Soinin on pakko pitää puolue yhtenäisenä, jottei puoluekokouksessa tulisi komplikaatioita.

Pinnan alla kuohuu. Viime päivien aikana kohun silmään joutunut Olli Immonen totesi, että puolue on puheenjohtajastaan huolimatta maahanmuuttokriittinen. Soini on kritisoinut Immosta kirjassaan "Peruspomo" nimeltä mainiten.

 

Monet ovat toisaalta pettyneitä petettyihin vaalilupauksiin. Aiemmin Soini ei ole ollut hallituksessa, joten hän ei ole juuri joutunut syömään sanojaan. Siksi häntä on pidetty poliitikkojen joukossa luotettavana miehenä, joka ikään kuin eroaa muista poliitikoista. Kansanmiehenä, johon voi luottaa. Nyt tilanne on muuttunut, ja Soini on kääntänyt takkinsa muutamaan kertaan jo ensimmäisten kuukausien aikana.

 

Äänestäjiä hiertävät muun muassa seuraavat rikotut vaalilupaukset:

-Tuhannen euron verovapaita tuloja ei tullutkaan. Niitä ei ole kirjattu hallitusohjelmaan.

-Autovero ei poistunutkaan. Siihen tehtiin kevennys, mutta samaan aikaan ajoneuvoveroa nostetaan 100 miljoonalla eurolla.

-Maahanmuuttopolitiikka ei tiukennu, vaan Suomi ottaa noin 790 ylimääräistä pakolaista Välimereltä.

-Kreikkaan lähetetään rahaa. Soini suostui hallituksessa Kreikan kolmanteen tukipakettiin, vaikka oli vuosia luvannut ettei niin tee.

 

Soinin rikottujen vaalilupausten lista hakee vertaistaan Suomen poliittisessa historiassa. 2000-luvulla yksikään puolue ei ole syönyt sanojaan yhtä monessa keskeisessä asiassa heti ensimmäisinä viikkoina vaalien jälkeen.

Koko Soinin 18-vuotisen johtajakauden aikana hänen tilanteensa ei ole ollut näin tukala. Siksi hän ei kommentoi Immos-kohuakaan. Hänellä ei ole varaa suututtaa puolueen maahanmuuttokriittistä siipeä, koska petetyt vaalilupaukset ja Kreikkaan lähetettävät rahat närästäät äänestäjiä jo muutenkin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Viiltävä analyysi.

Vaalilupauksien syöminen ja vähäosaisten kurittaminen sattuu ainakin vanhojen SMP-veteraanien sieluun.

Tiukimmat valkoisen Suomen esitaistelijat ovat jo alkaneet kritisoida sitä, että puoluejohto ei yksiselitteisesti tue Immosen taistelukutsua monikulttuurisuutta vastaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Osut oikeaan. Molemmista päistä hiertää.

Reijo Tossavainen

Demareita näyttää veetuttavan, sillä sdp:n nykytilanne on vähintään surkea. Puolueen koko nuorisojärjestö taitaa mahtua jo samaan bussiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #48

Katsotaan nyt Tossavainen tulevat viikot ja seuraavat gallupitkin, ja puhutaan vasta sitten siitä minkä puolueen nykytilanne on vähintäänkin surkea.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #48

Kerrotko vielä miten Immosen aiheuttama kohu liittyy mitenkään demareihin?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #62

Eri puolueiden hajaannuksesta on hyvä keskustella. Totta kai sdp haluaa spekuloida ps:n sisään rakoa mieluummin kuin tunnustaa oman puolueen jakaantuminen 50/50 urpilaisiin ja rinteeläisiin. Jos sdp sietää hajaannusta omassa puolueessaan, miksi ei hyväksy sitä muilla?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #62

Ei kai Immosen aiheuttama kohu demareihin liitykään. Kyllähän blogitekstissäsi paistaa kilometrien päähän Sosiaalidemokraattien oppositiopolitiikan esille nostaminen Immoskohun siivellä. Et kai ihan vahingossa sattunut samaan blogiin nostamaan jo useissa blogeissasi esittelemiäsi "petettyjen vaalilupausten" listoja?

Jos haluat kommentoida Immoskohua, jätä oma agendasi sivuun. Muussa tapauksessa jätät itse oven auki puhua myös tästä "piilo"agendastasi.

Ihan vain reunahuomautuksena: Emme me äänestäjät vielä ole valmiita demareille anteeksi antamaan viime hallituksen edesottamuksia ja tekemättä jättämisiä. Hallituspuolueita syyttelemällä kannatuksenne ei ainakaan tule nousemaan. Tarvitaan myös Demareiden oman uskottavuuden osalle kohotusta.

Tämä kaikella ystävyydellä ihmiseltä, joka ei kuulu Perussuomalaisten kannattajiin.

Arttu Alila Vastaus kommenttiin #48

Säälittävää Reijo Tossavainen, säälittävää. Kommenttisi taso ei poikkea millään tavalla niistä persujen "Äitiskin on..."-heitoista, joita joka välissä tarjoatte silloin, kun puolueenne sisäistä tilaa pohditaan.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran Vastaus kommenttiin #63

Samaa mieltä. Ihme että entinen kansanedustaja Tossavainen alentuu moiseen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Antti - niin, ainakin kahdesta päästä hiertää... vaiko kolmesta..?

Mutta Persujen kannattaa nyt vetää viimeinkin peli seis tyylikkäästi ja sen voi tehdä hyvin yksinkertaisesti. En tiedä onko demareitten toivomuslistalla sekoilu vai ei mutta minä en ajakaan demareitten asiaa vaan ISÄNMAAN asiaa, jota emme saa ryssiä vääriin käsiin -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1990...

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tähän sekoiluun liittyy kyllä tosiaan myös ulkopoliittinen riski.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuo on totta. Varsinkin Norjassa kulmakarvat varmasti kohoavat, kun Breivik-tyyppistä tekstiä kirjoitetaan lähes Utöyan vuosipäivänä.

Liekö Immonen valinnut päivän tahallaan vai vahingossa?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kuten EU:n piirissä on nähtävissä ja sdp:n kannatus osoittaa, autoritäärinen yhteen hiileen puhaltamiseen pakottaminen vain rapauttaa yhtenäisyyden. Myös SDP:ssä vapauksien salliminen jäsenille hyödyttäisi, jolloin puolue ei kuristuisi hengiltä.

SDP osaa kyllä takinkäännökset ja käänteleekin nuttuaan vähän väliä. Yhdessä asiassa demarit ovat kuitenkin pitäneet rivinsä suorana hallituksessa ja oppositiossa.

Yksimielisyys tuloerojen kasvatuksesta yhdistää koko vasemmiston. Ääriköyhien maahantuonti sos.turvalla elämään vain lisää tuloeroja yhteiskunnassa. Se on aivan kiistaton asia, ja siitä on saatava olla huolestunut.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kerrotko vielä miten tämä liittyy SDP:hen?

Kari Ahveninen

Ei SDP:tä ja demareita kiinnosta suomen ja suomalaisten tila ja talous, demareita kiinnostaa vain demareiden tila ja talous. Siinä kaikki keinot ovat sallittuja. Ja niitä käytetään.

SDP on viimeiset vuodet koettanut tyrehdyttää jäsenistön pakoa ja saada äänestäjiä demonisoimalla persuja, mollaamalla kaikilla mahdollisilla tavoilla ja suoranaisesti valehtelemalla. Persujen hajoamistakin on demarileiristä esitetty ja toivottu monen monta kertaa, mutta kun ei...

Mutta tuollaista läpinäkyvää paskanjauhantaa, samalla kun suomen kansaa on muutaman edellisen hallituksen sdp-vetoisella politiikalla kurjistettu, on ilmeisesti kyllästytty katsomaan jo demarien omassakin leirissä, mutta ei vain oppi mene perille: Persuja parjaamalla ei demarit menesty.
Vain demarien politiikan muutos auttaisi, mutta sitä demarit eivät halua tehdä, koska syy on mainittu tuossa ensimmäisessä lauseessa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #9

Miten Immos-kohu liittyy demareihin?

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #10

Juuri siten että demarileirille tämä on ollut mehevä herkkupala reposteltavaksi, ja niin kahelia ajatusta ei ole etteikö sitä voisi esittää Immosen sanomaksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #12

Kiistätkö sitten Immosen sanat?

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #14

Minunko pitäisi kiistää Immosen sanomaa? Sinähän vasta pöhkö olet. Pitäisikö minun kiistää sinun sanojasi?

Immonen on sanonut mitä on sanonut, ja vaikka jossain kohtaa on oikeassa, niin retoriikka on väärä. Ymmärtääkseni kansanedustaja Immonen on valittu eduskuntaan sen takia mitä hän on luvannut siellä koettaa hoitaa, kuten kaikki muutkin kansanedustajat.

Vihervasemmistolainen leiri rkp:n avustuksella ja kokoomuksen suosiollisella myötäasenteella koettaa pakottaa kaikki suomalaiset elämään monikulttuurisen ideologian varjossa vaikka väkisin, ja siinä kohtaa Immonen on oikeassa että se on perseestä.

Koska nykyinen monikulttuurinen ideologia asettaa suomen kansalaiset ja maahanmuuttajat erilaiseen asemaan, niin siinä on kyllä silloin korjaamisen varaa. Mutta kun se sopii paremmin demarien ideologiaan että luodaan kurjalistoa (tai oikeastaan, demareille on yhdentekevää vaikka tuota kurjalistoa tuleekin siinä ohessa!), niin eihän se demareille käy että sitä korjattaisiin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #12

Edellistä hallitusta johti Kokoomus ja sitä edellistä Keskusta, SDP ei ollut siinä edes mukana.

SDP:kö on vastuussa Perussuomalaisten vaalilupauksista?

Eikö sinusta ole minkään sortin ongelma, että hallituspuolueen kansanedustaja hengailee uusnatsien kanssa ja kirjoittelee siihen suuntaan henkivää kamaa seinälleen, eikä Suomen ulkoministeri katso tämän olevan asia, jota hänen tarvitsisi kommentoida?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #9

Jos katsotaan historiallisesti, niin SDP-vetoiset hallitukset ovat ajaneet vastuullisinta talouspolitiikkaa ja olleet vastuussa Suomen tärkeimmistä uudistuksista kuten peruskoulusta. Viime hallituskin sai muuten enemmän aikaan kuin sen edeltäjä kaikesta sekoilusta huolimatta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Olet huolestunut ps:n hajaannuksesta. Sdp on malliesimerkki siitä mihin pakkomielteinen yhtenäisyyden vaatiminen johtaa. Tuppurainen jokin aika sitten vaati ajattelun vapautta oikealle laidalle sdp:ssä. Se viestii jonkin sortin sisäisestä totalitarismista. Fasadi teillä on kyllä kunnossa.

Käsittelet myös maahanmuuttoa ikäänkuin se olisi ps:ää jakava asia. Mielestäni sdp politiikka johtaa yhteiskunnassa tuloerojen kasvuun. Puolueena ps vastustaa tuota kehitystä yhtenäisenä. En ainakaan ole kuullut hajaääniä sieltä suunnasta.

Kyllä yhteiskunnallisen koheesion hajoamisesta pitäisi saada olla huolestunut. Huolestuneisuuden kitkeminen yhteiskunnasta on vasemmiston agendaa. Siksi vähän vaivaa kumpi harjoittaa ääriajattelua, Immonen flirttaamalla äärioikealla vai vasemmisto harjoittamalla ääriajattelu vasemmalla.

Aika näyttää vetääkö ps rivinsä suoraksi toiveesi mukaisesti, ja toisaalta aikooko demarit sallia jäsenistölleen ajattelun vapautta milloinkaan minun toiveeni mukaisesti. Tiukkaa tulkintaa harjoittamalla myös Rajamäen lausuntoja voi pitää rasistisina. Se paljastaa myös sdp:llä puolueessa olevan maahanmuuttovastainen siivunsa, mutta toistaiseksi vain Rajamäki on uskaltanut flirttailla tuolla aiheella.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #24

Useampaan demarien keskusteluryhmään kuuluvana ja aika monessa kokouksessakin käyneenä voin sanoa, että ajatteluvapautta SDP:ssä kyllä riittää. Toki siinä vaiheessa jos joku meikäläinen menisi käsi tanassa punaisten muistomerkille vaatimaan luokkasotaa niin siihen vedetään raja jonka jälkeen omia kansalaisvapauksiaan saa harjoittaa SDP:n ulkopuolella.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #24

Heikki: miten liittyy SDP:hen, että osa perussuomalaisista tuomitsee Immosen kirjoitukset ja osa kannustaa niitä?

Miten liittyy SDP:hen, että maahanmuuttokriittisten ja Soinin välit ovat hiertävät?

Miten liittyy SDP:hen, että Soini on rikkonut vaalilupauksensa?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #24

#24

Kansallista yhtenäisyyttä ja vahvaa yhtenäistä isänmaata on kyllä ollut vaatimassa viime aikoina pakkomielteisesti ihan toiset autoritääriset tahot. SDP, joka ei nyt sinänsä ole mulle kauhean läheinen, ei ole se taho.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #34

En mielestäni tuollaista sdp:stä esittänyt. Ennen vaaleja Rajamäen lausunnot eduskunnassa kuitenkin olivat aika kovia ja samoin myös Sasi oli maahanmuuttovastaisella linjalla.

Mitä tulee Immosen ajatteluun, en tiedä mitä hän ajattelee. Jos taustalla on vasemmiston väitteiden mukaisesti hengailu natsitouhun kanssa, niin eihän sitä voi hyväksyä. Kuitenkin aika kiistaton on ettei Immosen kommentista yhteyttä natsismiin löydy.

Enemmänkin kyse on äärikielen käytöstä kansallismielisyyden teeman yhteydessä. Kansallismielisyyden korostaminen oli muuten kokoomuksen kärkiteemoja kylmän sodan aikana. NL:n kaatumisen jälkeen kok omaksui sdp:n kansainvälisyyden korostamisen. Ps otti kokoomuksen teeman politiikakseen. Immonen lienee ps:n äärilaitaa tuolla linjalla.

Onko Soinilla tai ps:llä oikeasti ongelma Immosten kanssa niinkuin Koskela väittää, en pysty sanomaan. Aiemmat väitteet hajaannuksesta ovat osoittautuneet suutareiksi. Jos Immonen saa kenkää puolueesta kohun syntymisestä, se varmasti repii puolueen sisälle sdp:stä tuttua railoa. Jos ps omaksuu vapaamman suhtautumisen, nuhtelee Immosen joka lupaa parantaa tapansa, puolue viestii yhtenäisyyttä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #24

"Sosialidemokraattisessa puolueessa on katto korkealla ja seinät leveällä" totesi aikoinaan Rafael Paasio tultuaan valituksi -63 puoluekokouksessa puheenjohtajaksi ja puolueen yhdistäjäksi. SDP:a on aina, Paasion ajoista lähtien, ollut sijaa ajattelun vapaudelle, sen 50-luvulla tapahtunut puoluehajannus opetti ja juuri siksi, tuon vapaan ajattelun tuloksena mitään linja erimielisyyksiä ei ole pahemmin ollut eikä ole. Olen huomannut Aukeen luoneen oman mielikuvitusmaailmansa työelämän ongelmista ja nyt näköjään myös SDP:n toiminnasta, olisiko Aukeen syytä perehtyä molempiin hieman syvllisemmin, ettei nitä kuuluisia sammakoita karkailisi suusta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #56

Riippuu tarkasteltavasta asiasta. SDP on hengeltään konservatiivinen puolue mikä korostuu työelämän kysymyksissä. Urpilaisen linjan kannattajat ja ay-porukka ovat median mukaan olemassa. Häilyvää on Rinteen viestiminen. Välillä käydään sisäistä kilpailua ja välittömästi ollaankin yhtä pataa. Maahanmuutossa yhtenäisyys on silmiin pistävää.

Rafael oli varmasti oikeassa 60-luvulla. Myönnetään ettei sdp ole kovin ketterä uudistumaan, mutta ei sdp ole poliitisesti enää samalla tavoin ajatteleva puolue kuin tuolloin. Ajoivat sosialismiakin Suomeen vielä 80-luvulla.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tämä liittyy SDP:hen siten, että sillä yritetään saada keskustelu sivuraiteille. Koska nämä persut eivät pidä kirjoituksestasi, mutta eivät osaa tai kykene keskustelemaan blogin aiheesta, he yrittävät muuttaa keskustelun mölinäksi jostain muusta aiheesta.

Samalla se heijastelee perussuomalaiste politiikkaa muutenkin. Kun puolueella ei ole yhtenäistä kantaa juuri mihinkään ja sellaisesta ei heidän kovin monikulttuurisessa puolueessaan ole ilmeisesti mahdollistakaan saavuttaa yksimielisyyttä, pitää oman linjan sijasta linjata puolue ei Sosialidemokraattiseksi. Siten heidän ei tarvitse löytää puolueestaan mitään yhtenäistä poliittista linjaa juuri millekään, vaan voivat olla vapaasti monikulttuurisia. Käytännön politiikasta ei toki sillä meiningilä tule mitään, mutta ainakin liksa juoksee.

Immosen sota monikulttuurisuutta vastaan saattakin olla vain alkusoitto persujen sisällissodalle. Nuivat ovat tyytymätömiä siihen, ettei puolue olekaan yhtenäisesti avoimen rasistinen ja fasistinen ja kutsuvat siksi puoluekokouksen alla väkeään sotaan poliittisen monokulttuurin puolesta.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

" Nyt Soini tyytyy toteamaan "ryhmä päättää", sillä hänellä ei enää ole suvereenia päätösvaltaa ryhmässään."

No, eikös tämän pitäisi olla ihan normaali tilanne jokaisessa puolueessa.

Osittäin kyllä oikeaankin osunut kirjoitus. Soinilla ei ole tällä hetkellä hirveästi pelivaraa. Hallituskauden alku ei liene useimpien perussuomalaisten kannattajien mieleen ja aika moni pistää tämän Soinin piikkiin. Salkkujen jako "tämä oli mulle mukavampi" - periaatteella oli sekin aika iso munaus.
Eurokriitikot on aika hiilenä ja maahanmuuttokriitikot myös. Ja suurin osa persuista lukeutuu ainakin toiseen näistä ryhmistä.

Esim. Saarakkala olisi voinut saada aika paljon kannatusta jos olisi asettunut ehdolle puheenjohtajaksi.
Soinin pelastus on se, että maahanmuutto- ja eurokriittisillä ei tällä hetkellä ole oikein muutakaan vaihtoehtoa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Sepä se. Soini varoo aiheuttamasta mitään säröä, joka voisi johtaa siihen, että joku tunnetuista euro- tai maahanmuuttokriitikoista haastaa hänet.

Jos haastaja saisi edes 20-25% äänistä, se olisi kova isku Soinille.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ihan totta muuten, että maahanmuuttosiipi ei tällä hetkellä omaa ketään, joka voisi ottaa Soinin paikan. Halla-Ahokin on suosiostaan huolimatta liian vihattu, jotta hän voisi pitää kannatuksen lähelläkään nykytasoa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuosta tulee mieleen Vistbacka, joka ennen 2011 vaaleja toppuutteli Soinia sanoen että noin 20 kansanedustajaa riittäisi. Soini kuitenkin ahnehti kerralla liikaa ja tuli paitsi säätiö myös ristiriitainen eduskuntaryhmä.

Kari Ahveninen

Huvittavaa miten paljon yksi säätiö väärän puolueen hallussa on niin kova pala, kun muitten puolueitten säätiöt eivät ole. Ja vaikka syyt ovat kaikilla samat näiden säätiöden luomiseen, niin miksi vain yhden puolueen säätiö on paha.

Tarkoittaako se sitä että vain muitten puolueitten säätiöt ovat oikein ja kohtuullisia?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Milläs kaikilla puolueilla on säätiöitä ja mitä?

Käsittääkseni yhdenkään muun puolueen puoluetukia ei ole kanavoitu suoraan puoluehallituksen ja -valtuuston päätösvallan ulottumattomiin säätiöimällä, vaan ne palvelevat jotain muuta tarkoitusta, esim. urheilutoimintaa tai asuntotuotantoa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuohon on monta monessa:

Ensinnäkään muiden puolueiden säätiöt eivät ole puoluetukirahoilla hankittuja, vaan vanhoja ennen niitä.

Ja muiden puolueiden säätiöt eivät ole yhden miehen taskussa.

Syistä voisi mainita senkin, että muiden puolueiden säätiöt tukevat puoluetta, mutta PS päin vastoin tukee Perussuomalaisten tukisäätiötä mm. siirtämällä jäsenmaksuja säätiöön.

Ja jos niin kävisi että PS hajoaisi niin mikähän olisi säätiön kohtalo. Se kun vuokraa puolueelle toimistotilat, jonka vuokrilla lyhentää velkaansa puolueelle.

Mutta mikä ettei vuokralaistakin voisi vaihtaa, perussuomalaisten sijaan joku muu.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #22

Tuo Soinin ja kumppaneiden säätiökuppaus on yksi niistä syistä, joiden vuoksi persujen äänestäminen on aina tuskainen kokemus. Soinin "minä, minä, minä" alkaa saada jo liian röyhkeitä muotoja.
Ei tuo todellakaan ole mikään mikä tahansa puolueen lähellä oleva tai omistama säätiö. Tässa ei olisi mitään outoa, jos säätiön johdon valitsisi esim. persujen puoluekokous tms. - mutta nyt persuilla puolueena ei ole mitään sanomista säätiön hallinnossa tai sen valitsemisessa. Säätiö kuitenkin toimii kokonaan puolueen rahoituksen turvin.

En itse asiassa ymmärrä, miten tämä ei ole johtanut rikosseuraamuksiin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #59

Eivätköhän mahdolliset väärinkäytökset lopulta paljastu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #74

Juuri tällä samalla tavalla Tossavainen ja Persutkin ovat omia muka-totuuksia pumpanneet. Et edes yrittänyt hillitä kommentoijan heittämää laittomuusleimaa, vaan kerrot uskovasi hatusta vetäistyn laittomuusviittauksen.

Jos Persujen metodit ovat olleet halpamaisia, sama näyttää nyt vaivaavan myös Demarileiriä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Muutama irtoajatus Koskelan kirjoituksen pohjalta:

Koskela sanoo: "SMP syntyi keskustapuolueesta nimenomaan köyhemmän maaseudun väestönosan kannattamana".

- Jotakuinkin noin. Mutta miksi niin kävi? Silloinen SKDL, Keskustapuolue (maalaisliitto), demarit, ay-liike, Mauno Koivistot ja muut hylkäsivät ja unohtivat maaseudun köyhemmän väestön. Oli ymmärrettävää ja milteipä hyvä että tyhjiöön syntyi edes silloinen SMP. SMP edusti silloisissa oloissa ainoaa toivoa hylätylle ja väheksytylle maaseudun köyhemmälle väestönosalle (ehkä mm. Lea Mäkipää edustaa tänäkin päivänä tuota hyvyyttä). Silloisen SMP:n leimaaminen populismiksi ja arvokonservatismiksi on tässä mielessä väärin ja loukkaavaa.

"Timo Soinin henkilökohtainen suosio". Tuohon minä en usko. Ainakin tuo "suosio" on ollut ja on huteralla pohjalla, jos pohjaa lainkaan. Timo Soinilta on kautta aikain puuttunut syvällisempi, teoreettisempi, tieteellisempi, älyllisempi kyky hahmottaa nykymaailman ja politiikan kehityskuvia. Pelkkää tilannekohtaista huutelua. Minulle tuollainen satunnaishuutelu ei edusta pienintäkään poliittista johtajuutta.

Sattumoisin luin Olli Immosen kirjoitelman (16.7.) globaalikapitalismista. Immosella on esim. Soiniin verrattuna systemaattisempaa nykytilaan johtaneen kehityksen analyysiä, eikä kaikilta osin kovin huonoakaan. Mutta vikaan Immonen menee juuttuessaan vanhakantaisiin "kansan" ja "valtion" käsitteisiin ja vielä enemmän vikaan julistaessaan että "ei pidä antaa armoa...". Immosella ei ole kykyä nähdä erilaisten paikallisuuksien, elämäntapojen tai kulttuurien vuorovaikutuksen myönteisyyttä ja alati kehkeytyvien uussynteesien luonnollisuutta. Suomen "kansakin" on syntynyt eri suuntiin haarautuvan vuorovaikutuksen kautta ja jatkaa tätä uusrenessanssiaan koko ajan. Immonen takertuu ja käpertyy ja alkaa heluttaa armotonta ruoskaa. Olli Immosen ajattelusta pitäisi laatia tieteellis- ja teoreettisluonteinen kritiikki, käydä tieteellistä keskustelua hänen analyysistään ja päätelmistään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Jotakuinkin noin. Mutta miksi niin kävi? Silloinen SKDL, Keskustapuolue (maalaisliitto), demarit, ay-liike, Mauno Koivistot ja muut hylkäsivät ja unohtivat maaseudun köyhemmän väestön. Oli ymmärrettävää ja milteipä hyvä että tyhjiöön syntyi edes silloinen SMP"

Tuo on totta. SMP:lle tai vastaavalle maalaisvasemmistolaiselle puolueelle oli ja on aito kysyntä. Ristiriita nousee siitä, ettei SMP-läisyydellä ole mitään tekemistä äärioikeistolaisuuden kanssa, vaikka nyt ne toimivat samassa puolueessa. Ideologinen skitsofrenia odottaa purkautumistaan jollain tavoin.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Samaa mieltä tuosta Soinin suosiosta. Soinin suosio on lähinnä Soinin, median ja muiden puolueiden toiveajattelua. Sitten kun Soini väistyy, niin persut hajoavat, romahtavat ....
Soini alkaa olla jo lähes rasite puolueen kannatukselle.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Immonenhan mainitsi puolueen olevan Soinista huolimatta maahanmuuttokriittinen. Hän paljastaa sanavalinnallaan sen, että kokee Soinin rasitteeksi maahanmuuttokriittisyydelle.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin Vastaus kommenttiin #19

Panin merkille Immosen sanonnan "Soinista huolimatta". Se paljasti että Immosen-facebook päivityskin oli osa puolueen sisäistä sodankäyntiä.

Laitoin yllä olevan kommenttini myös erilliseksi jutuksi omaan blogiini, kun tämä kommenttikeskustelu katoaa niin nopeasti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #32

Immonen taisi tunnekuohuissaan paljastaa enemmän kuin mitä hänen oli tarkoitus.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran Vastaus kommenttiin #72

Perussuomalaisten virallinen linja on ettei linjaeroja ole. Immonen on vain niin pöhkö, että vahingossa paljasti.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Eiköhän Soinin keskeisiä huolia ole ns. yhteiskuntasopimus, ensi vuoden budjetti ja hallitusohjelmaan kirjatut onnettomat ehdolliset lisäleikkaukset ym. ukaasit. Hallitus voisi kaatua näihin, ja sitten olisi ikävää joutua mahdollisiin uusiin vaaleihin hajoavalla puolueella. Vaan jos hallitus tästä selviää, se jatkanee koko vaalikauden ja Soini voi keskittyä ulkoministerin tehtäviin Immonen & co toimista tai lähdöistä välittämättä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Soini on pahassa paikassa jo muutenkin, koska vaalilupaukset ja hallituksen toimet ovat ristiriidassa keskenään. Siksi Soini ei olisikaan kaivannut Kreikan tukia tai Immos-kohua juuri nyt.

Soinilla on kova työ selittää SMP-tyyppisille äänestäjilleen, miksi hallitus leikkaa eläkeläisiltä, työttömiltä ja sairailta.

Samaan aikaan hän joutuu selittämään maahanmuuttokriittisille, miksi Suomi ottaa 790 ylimääräistä pakolaista ja lähettää rahaa Kreikkaan.

Kynttilä palaa molemmista päistä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Palaa ja palaa vauhdilla. Ainoa toivo on, että kansa olisi sittenkin liian yksinkertaista ymmärtämään, mitä on tapahtunut.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran Vastaus kommenttiin #38

Niin voi hyvin käydä. Suurin osa suomalaisista ei ole seurannut kohua paitsi Ylen ja MTV:n uutisista, joissa asiaa on käyty vain pintapuolisesti läpi.

Kari Ahveninen

Viimeisin tieto Ruotsista kertoo että siellä vasemmistoleirin ja feministihallituksen toimista huolimatta, tai juuri siitä syystä on ruotsidemokraattien puolueen kannatus noussut toiseksi suurimmaksi, ja vain prosentin vähemmän kuin demareilla.

Suomessa kehitys on ollut samanlaista, ja riskinä on että jos Soini kaatuu, niin seuraavissa vaaleissa persujen tai perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven kannatus voi nousta jopa suurimmaksi.
Ai niin miksi? Juuri siksi että nytkin kannatusta oli paljon, oletettavasti yksi äänestäjien ajatus oli että perussuomalaiset saisivat suitsittua monikulttuuri-ideologian haittoja ja korjattua haitallista maahanmuuttoa.

Mutta mitä kurjemmaksi suomessa tilanne menee, niin esmes tämänpäiväiset uutiset Turusta kertovat että ollaan taas ylitetty turvapaikanhakijoiden edelliset ennätykset, eikä loppua näy.

Kun kansalaisilta leikataan, poistetaan ja kiristetään, samalla kun avokätisestä jaellaan ja turvataan ja vielä monikulttuurisen ideologian mukaan kumarretaan maahantulijoille vaikka he tulisivat vain sen takia että suomen sosiaaliturva antaa käytännössä "ilmaista rahaa", niin uskoisin että se edelleen kasvattaa tuota maahanmuuton kritiikkiä, ja sitä myöten sellaista puoluetta joka lupaa ja pystyy sille jotain tekemään.

Eihän siihen tarvita kuin 51 % kannatus, jonka jälkeen on mandaatti tehdä asialle jotain.

Eikö siis olisi järkevämpää demarienkin kannalta, samoin kuin muidenkin monikulttuurista ideologiaa kannattavien puolueiden tarkastella omaa politiikkaansa, ja korjata sitä äänestäjien tahdon mukaiseksi?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Eikö siis olisi järkevämpää demarienkin kannalta, samoin kuin muidenkin monikulttuurista ideologiaa kannattavien puolueiden tarkastella omaa politiikkaansa, ja korjata sitä äänestäjien tahdon mukaiseksi?"

Oletatko että äänestäjien tahto on Immosen kaltainen uusnatsismi?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tämä onkin mielenkiintoinen juttu. Nämä ilmeisesti oikeasti kuvittelevat että äänestäjien tahto on uusnatsismi ja siihen he vetoavat Perussuomalaisten suuren äänimäärän kautta. Kuitenkin nämä samat tahot pyrkivät kätkemään tämän natsisminsa äänestäjiltä. Oikeasti sen voisi mitata tekemällä puolueesta avoimesti uusnatsistisen, mutta eivät taida uskaltaa oikeasti mittauttaa linjansa kannatusta. Se ei toki estä unelmoimasta uusnatsismin suuresta kannatuksesta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #35

Noin se taitaa mennä. Ensin provosoidaan natsismilla, sitten paetaan perunakuoppaan ja syytetään ajojahdista ja noitavainosta.

Kari Ahveninen

En osaa Immosen mahdollisesta uusnatsismista tai muustakaan sanoa mitään, ja tietääkseni hän on hoitanut parlamentaariset tehtävänsä asiallisesti.
Enemmän luultavasti kuitenkin vaakakupissa painaa maahanmuuton kritiikki, koskien nimenomaan suomelle haitallista maahanmuuttoa kuin Immosen mahdolliset natsisympatiat.

Ja omasta mielestäni, niin natsit kuin uusnatsit tai yhtä lailla kommunistit ja kaikki muut totalitaarisen valtion tavoittelijat ovat idiootteja, enkä usko että suomalainen äänestäjä sellaista kannattaisikaan. Onhan meillä ollut itänaapurissa oikein hyvä esimerkki asiasta...

Mutta alkaa vaikuttamaan siltä että erityisesti vihreät, mutta myös vasemmisto on kannattamassa tuollaisen totalitaarisen valtion syntymistä, nimenomaan halulla rajoittaa keskustelua, vaatimalla "vastuuta" (lue: estämällä vapaan mielipiteen ilmaisua ja rajulla painostuksella jos mielipiteen ilmaisee) mielipiteen esittäjiltä, vaatimalla kontrollia mielipiteille ja haluamalla estää haitallisen politiikan arvostelua.
Onpa siellä väläytelty joittenkin yksittäisten henkilöitten taholta äänioikeuden pois ottamista, pakkomuuttamista jonnekin jne. äärimmäisiä keinoja omia kansalaisiaan kohtaan, kun on äänestetty väärin. Kai kaikkein äärimmäisimmät keinot on sitä retoriikkaa jolla nimenomaan "suvaitsevat" ovat kansalaisia suitsimassa.

Sekö ei muka ole mitenkään vaarallista?

Niin että olisi kyllä demareillakin peiliin katsomisen aika.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #40

Kerroppa joku henkilö, joka tuollaista muka ajaa? Ei ainakaan kukaan demari vastusta mitään ilmaisunvapautta niin kauan kuin kyseessä ei ole esim. kunnianloukkaus tai kiihoittaminen kansanryhmää vastaan. Toki itsekin kritisoin vahvasti pelkoa lietsovia ja valheita sisältäviä maahanmuuttokriitikoiden ulostuloja, mutta ei jonkun kritisoiminen tarkoita sitä, että olisi kieltämässä mielipiteen ilmaisun. Muutenhan voisin väittää, että persut yrittävät estää demareita puhumasta esim. sosiaalipolitiikasta.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #43

Tässäpä yksi suvaitseva kommentti, toisesta ketjusta malliksi:

http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

"Kuulut juuri siihen porukkaan väestöstä jolta täytyisi ottaa äänioikeus pois... puhelet mieluusti asioista ja otat niihin tiukan mielipiteen etkä viitsi kaivella faktaa esiin."

En tiedä puoluekantaansa, mutta suvaitseva herra kuitenkin. Tää nyt tuli ensimmäisenä mieleen helposti paikannettavana, mutta eiköhän tuolta jos alkaa kaivelemaan pelkästään US:n blogeja löytyne vastaavia myös demareitten sanomana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"jos Soini kaatuu, niin seuraavissa vaaleissa persujen tai perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven kannatus voi nousta jopa suurimmaksi."

Tuskinpa, sillä joskin se siipi on PS:ssä kuin käenpoikaset linnunpesässä niin kenttätyötä ovat tehneet vanhat SMP:läiset ja puolueeseen on liittynyt kannattajia muista puolueista. Sen siiven kannatus on vain osa perussuomalaisten kannatuksesta, ei muista.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tästä sananvapaudesta.

On kaksi tyystin eri asiaa vastustaa monikulttuurisuutta, ja kannustaa taisteluun sitä vastaan.

Otetaan kaksi esimerkkilausetta.

1. Vastustan monikulttuurisuutta.
2. Kannustan taisteluun monikulttuurisuutta vastaan.

Jälkimmäinen on lähes suora sitaatti Immosen postauksesta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

1. Vastustan kapitalismia
2. Kannustan taisteluun kapitalismia vastaan.

Et varmaan arvaa kenen tai keiden retoriikkaa?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ainakaan demarit ei kannata kumpaakaan. Meidän lippuhan on vastuullinen markkinatalous ja kapitalismi yhteisen hyvän palveluksessa.

Viljo Häggman

"On kaksi tyystin eri asiaa vastustaa monikulttuurisuutta, ja kannustaa taisteluun sitä vastaan."

Molemmat ovat kyllä täysin hyväksyttäviä, laillisia ja demokraattisia.
Jos taistelu jonkun mielestä tarkoittaa pelkästään väkivaltaa ja sotaa, niin silloin samoin perustein SDP on lopetettava rikollisena järjestönä.

Reijo Tossavainen

Antti väittää, että "Perussuomalaiset on sisäisesti ristiriitainen puolue, jossa vaikuttaa kaksi vahvaa ryhmittymää."

Tosiasiassa tuollainen väite pätee paremmin Antin omaan puolueeseen demareihin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Miten liittyy demareihin, että osa perussuomalaisista tuomitsee Immosen kirjoitukset ja osa kannattaa niitä?

Entä miten liittyy demareihin, että Soini on pettänyt vaalilupauksensa?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Populistipuolueitten elinkaari näyttäisi noudattavan samaa kaavaa. SMP:kin Vennamon ja Urpo Leppäsen johdolla elämöi, kunnes vaalivoiton jälkeen nousivat hallituksen kärkipaikoille. Lupaus täystyöllisyydestä murtui 6 kuukaudessa, Soinin lupaukset tätäkin nopeammin.

Peffan verran se maksoi, kuten todettiin kolumnissa Isän pikajuna.
http://seura.fi/isanpikajuna/2015/07/14/persut-per...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Totta. Populismi ja hallitusvastuu eivät oikein sovi yhteen.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran

Hyvä kirjoitus. On jo aikakin että perussuomalaisten kahtiajako tulee esiin.

SMP:läiset ja halla-aholaiset ovat kuin kaksi eri puoluetta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Tässä taitaa nyt olla hiukan sillä tavalla että on rikottu hiukan enämmänkin kuin vaan joitakin vaalilupauksia.

En ole mitenkään dosentti Johan Bäckmanin ihailija. Mutta aina välillä hänen blogikirjoituksensa tarttuu hakukoneistooni. Nyt hänellä taitaa ikävä kyllä olla pointtikin. Tässä ote hänen blogistaan:

"Perussuomalaiset-puolueen lakkauttamiseen velvoittaa Pariisin rauhansopimuksen artikla 8, joka on voimassaolevaa lainsäädäntöä:

Suomi, joka välirauhansopimuksen mukaisesti on ryhtynyt toimenpiteisiin hajoittaakseen kaikki Suomen alueella toimivat fascisminluontoiset poliittiset, sotilaalliset tai sotilaallisluontoiset järjestöt sekä muut järjestöt, jotka harjoittavat Neuvostoliitolle tai muille Yhdistyneille Kansakunnille vihamielistä propagandaa, sitoutuu olemaan vastaisuudessa sallimatta senluontoisten järjestöjen olemassaoloa ja toimintaa, joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet."

Mitä jos ulkomailta alkaisi tulla kysymyksiä siitä miten Suomi aikoo noudattaa rauhansopistusta? Mitä vastaa siihen ulkoministeri Timo Soini? Entäs Keskusta ja Kokoomus?

Terveisin.

Ingmar Forne

Kari Ahveninen

"hajoittaakseen kaikki Suomen alueella toimivat fascisminluontoiset poliittiset, sotilaalliset tai sotilaallisluontoiset järjestöt sekä muut järjestöt, jotka harjoittavat Neuvostoliitolle tai muille Yhdistyneille Kansakunnille vihamielistä propagandaa, sitoutuu olemaan vastaisuudessa sallimatta senluontoisten järjestöjen olemassaoloa ja toimintaa, joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet"

Pahus. Vielä se vanha kunnon Neuvostoliitto vaan kummittelee... mahtaako Putin muuttaa Venäjän taas neukkulaksi? Entäs sitten YK:lle vihamielinen agiteeraus?

Tuossa tarvittaisiin ihan oikeaa näyttöä siitä että persut olisivat fascistinen, sotilaallinen tai sotilaallisluonteinen järjestö, olisiko sitä tarjoilla?
Voiko Soini vastata kysymyksiin rauhansopimuksen noudattamisesta jos hän on fascistisen puolueen nokkamies?
Mites sitten kokoomuksen, demareitten ja kepun aikanaan toteuttamat rauhansopimuksen vastaiset toimet, kuten ohjusten hankinta, lentokaluston uusiminen ylittämään rauhansopimuksessa määritetyt määrät jne.? Pitäisikö niistäkin olla vastaamassa?

EIKÄ siihen riitä poliittisen vastustajan mielipide. Eikä dosentti Bätmänin lausunnoilla sitä todisteta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kommentti 86.

Eihän tässä nyt pelkästään Neuvostoliitto ole ajankohtainen. Olihan Pariisin rauhansopimusta solmimassa muitakin maita kun vaan Suomi ja Neuvostoliitto. Suomi oli silloin ollut sodassa myös Neuvostoliiton liittolaistan kanssa. Esimerkiksi Englanti ja Yhdysvallat. Näiden maiden mielipidettä tässä nyt sitten odotellaan.

Suomi sanoi aikoinaan yksipuolisesti irti sen ehdon Pariisin rauhansopimuksessa joka kielsi tiettyjen aseiden hankkimista. Tämä taisi tapahtua vuonna 1990. Syy tähän oli aseteknologian kehitys, joka oli johtanut siihen että ohjuksista oli tullut tärkeä asemuoto myös puolustuksessa, oltuaan alunperin enemmänkin pelkästään hyökkäysase.

Jos nyt odotellaan 25 vuotta Yhdysvaltojen ja Englannin mielipidettä siitä onko Perussuomalaiset fascisminluontoinen organisaatio, eikä mitään ala kuulua, niin ollaan kai selvillä vesillä sitten.

Terveisin

Ingmar Forne

Petteri Hiienkoski

Mielenkiintoinen analyysi!

Unohdat kuitenkin kaksi olennaista asiaa:
1) Soinilla ei varteenotettavaa haastajaa.
2) Immos-kohu vahvistaa puolueen kannatusta vaihtoehtona valtaeliitille.

Soinin kannattaa siis pitää suunsa kiinni ja pää kylmänä.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset