Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Tuli iso sätky - gallupanalyysi

  •  Remontissa oleva kamppailuareena
    Remontissa oleva kamppailuareena

Helsingin Sanomat julkaisi tänään kuukausittaisen gallupinsa. Tulokset olivat pitkälti samankaltaisia kuin kolme viikkoa sitten Yleisradiolla. Gallupin laatijana oli TNS Gallup.

Erityisen kiinnostava Hesarin gallup on siksi, että siinä on analysoitu minne eri puolueiden entiset äänestäjät ovat liikkuneet. Joukossa on yllätyksiäkin, ainakin minulle.

Perussuomalaisia viime keväänä äänestäneistä yli puolet (!) on nostanut kytkintä. Enää 47% keväällä puoluetta äänestäneistä kannattaa persuja nyt. Lähteneestä joukosta valtaosa on siirtynyt nukkuviin ja toiseksi eniten on mennyt demareihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että perussuomalaiset on saanut paljon uusiakin kannattajia, joska muuten kannatuksen pitäisi olla vain reilut kahdeksan prosenttia (0,47*17,7%).

Vaalien jälkeen nousussa ovat olleet erityisesti vihreät ja demarit, mutta jossain määrin myös keskusta ja vasemmistoliitto. Demareiden noususta valtaosa on tullut entisiltä persuilta, muiden puolueiden kohdalla useista eri puroista. Hämmentävää on, että persuja keväällä äänestäneistä 4% kannattaa nyt vihreitä (!) Äkkiseltään sitä luulisi, ettei vihreiden ja persujen välillä juuri ole trafiikkia. Huomiota herättää myös, että lähes joka kymmenes kevään vasemmistoliittolainen on siirtynyt vihreisiin.

Muille puolueille kiinnostava houkutin on 30% entisistä perussuomalaisten äänestäjistä, jotka eivät nyt kannata ketään. 0,30*17,7% = 5,31%, joten liikkeellä on nyt yli viiden prosenttiyksikön verran nukkuvia äänestäjiä, jotka ovat pettyneet perussuomalaisiin. Tämä ryhmä voi kallistua moneen suuntaan, vaikka demareilla lieneekin lievä etulyöntiasema. Kas siinä porkkanaa puoluetoimistoille.

 

Lisää päivänpolitiikkaa osoitteessa www.anttikoskela.com

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Gallupin keräysaika on päättynyt 16.10 eli viime perjantaina. Jää mysteeriksi miksi tulokset julkaistiin vasta nyt perjantaina. Datan prosessoinnissa ei paria työpäivää kauempaa mene.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siksi, että tällä kertaa uutisoinnin kärkenä oli se, kuka on siirtynyt mistä ja mihin. Siksi aikaa kului normaalia enemmän.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Gallupit eivät tosin äänestä,mutta kertovat otoksen suunnasta.
Mielenkiintoista taas on tulevien vaalien äänestysaktiivisuus, jääkö alle kuudenkymmene vai nouseeko yli seitsemäänkymmeneen prosentiin.

Voi olla, että uusi puoluekin ilmestyy rekisteriinkaikkien entisten kivitettäväksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #4

"Voi olla, että uusi puoluekin ilmestyy rekisteriinkaikkien entisten kivitettäväksi."

Tässä voit olla oikeassa. "Kantaperussuomalaiset" on jo kuulemma lässähtänyt, mutta uusia yrittäjiä voi tulla. Lisäksi joku promillepuolue voi pärjätä, jos saa houkuteltua entisiä persuja (Muutos 2011, Itsenäisyyspuolue?)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Älä sinä nyt kuitenkaan sorru Aarre Simosen sammakkoperspektiiviin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #6

Itsenäisyyspuolue voisi ehkä nousta hyvinkin ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mielenkiintoista, että persuista on siirtynyt äänestäjiä aika paljon myös vihreisiin. Demarisiirtymä on helpompi selittää työmiesten kotiinpaluulla. Varmaankin vihreiden aktiivisempi oppositiopolitiikka on syynä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Vihreiden kasvusta (tässä gallupissa vaaleihin nähden 3,0%) on tullut vajaa neljännes vasemmistoliitosta ja vähän yli viidennes sekä persuista että demareista. Jonkun verran myös kokoomuksesta ja kepusta. Tästä voi päätellä että vihreät ovat onnistuneet laajalla rintamalla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, yksi syy jota ei ole nostettu esille on uudistunut eduskuntaryhmä. Se voi olla yllättävän merkittävä tekijä. Nyt on monta uutta vihreää kansanedustajaa, joista osa on hyödyntänyt erittäin tehokkaasti asemansa tuoman näkyvyyden.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #11

Tämä on muuten totta. En ihan täysin niele tuota väitettä Vihreiden oppositiopolitiikan olemisesta aivan jollain toisella tasolla kuin meidän, mutta yksittäiset kansanedusatajat ovat kyllä heillä suorituneet meidän keskivertoa paremmin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Toisaalta persujen äänestäjäpohja on kuitenkin ilmeisesti ollut joiltain osin aika laaja, joten esim. Vihreät työläisten puolustajina kokevat saattaisivat liikkua siihen suuntaan.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Puolueohjelmia tutkimalla ja ihmisten arvomaailmaa tarkastelemalla ei voi välttää vaikutelmaa, että Vihreät ovat lähempänä PerSuja kuin Kokoomusta - mutta jostakin ihmeen syystä poliittisessa retoriikassa painopiste on toisaalla. Se ihmetyttää.

Onko Vihreille MaTu-agenda tärkempi kuin luonto? Kuinka monta iRakilaista Vihreät vaativat vaihdossa yhdestä Talvivaarasta? Miksi luonto on Vihreille kauppatavaraa?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Onhan tuossa kohtuullinen epäsymmetria. Monissa asioissa persut ja vihreät ovat tai ainakin voisivat olla läheisempiä kuin kokoomuslaiset. Sitä voi selittää sekin, että monet vihreät ovat normaalissa päivittäisessä elämässä enemmän kokoomuslaisten kuin persujen kanssa tekemisissä. Vihreät ovat jäsenistön profiililta kaikkein korkeakoulutetuimpia ja Kokoomuksessa on myös korkea koulutustaso. Erona on kokoomukseen on kannattajakunnan rahattomuus. Vihreiden kannattajista iso osa on akateemisia pätkätyöläisiä ja muita tyhjätaskuja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Muille puolueille kiinnostava houkutin on 30% entisistä perussuomalaisten äänestäjistä, jotka eivät nyt kannata ketään."

Arvatenkin suuri osa perussuomalaisten myötä politiikkaan pettyneitä, joita ei mikään puolue houkuta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Noinkin voi olla. Äänestysaktiivisuus kevään 2017 kuntavaaleissa voi olla hyvin matala, kun entisiä persuja jää ehkä satakin tuhatta nukkumaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on se huonoin vaihtoehto, toivottavasti äänestäisivät edes jotain, mutta mikäli persuja eivät äänestä, tuskin löytävät muita vaihtoehtoja. Siirtymä mikä nyt on tullut on varmaan aika lähellä totuutta.

Vasemmistoliitto se tuntuu nukkuvan ruususen untaan, vihreät ja demarit ovat hyötyneet, mutta olisi luullut ''köyhän asiaa'' ajavan vasemmistoliitonkin hyötyvän. Ei taida olla uskottavuutta enää yhtään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #13

"Vasemmistoliitto se tuntuu nukkuvan ruususen untaan, vihreät ja demarit ovat hyötyneet, mutta olisi luullut ''köyhän asiaa'' ajavan vasemmistoliitonkin hyötyvän."

Tätä minäkin olen ihmetellyt. Vas.liitto on ollut oudon hampaaton. Ehkä pinnana alla jo kupliva vuoden 2016 puheenjohtajakisa vie voimia.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #14

Puheenjohtajakisa on varmasti taustalla vaikuttamassa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen
Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Soinin mukaan hallituskriisiä ei tule. Sipilä ja Stubb pistävät tulokset silti varmasti merkille, sillä persujen käytös hallituskumppanina saattaa pidemmän päälle olla kysymysmerkki kannatuspohjan huvetessa.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/823895/Soini+HSll...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Millä keinoilla sdp nostaisi Suomen taloutta?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

No ainakaan kotimaisen ostovoiman romautus ei olisi kärjessä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"No ainakaan kotimaisen ostovoiman romautus ei olisi kärjessä."

No mihin se ostovoima yht'äkkiä katoaa? Kerro Eero.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #19

No pienemmät tulot aina pienentävät kulutusta sinänsä. Hallituksen lupaamat pakkolait ja -leikkaukset toimivat aivan konkreettisesti kulutuksen näivettämisen puolesta niin tosiasiallisesti kuin mielialatasolla. Sitä saa, mitä tilaa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #22

Taitaa kyllä palkkaleikkausten hyöty jäädä paljon haittaa pienemmäksi, jos ne nyt siis edes toteutuvat.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #26

Jep. hallitus veivaa kulmassa, eikä tiedä ulostuloa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #22

Kommentoija Pyykölä: "No pienemmät tulot aina pienentävät kulutusta"

Tottakai noin. Mikä se niitä tuloja pienentää?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #19

"No mihin se ostovoima yht'äkkiä katoaa? Kerro Eero."

Kyllähän satojen miljoonien leikkaukset mm. eläkeläisten ostovoimaan vievät ostovoimaa pois. Samoin palkkojen useiden prosenttien leikkaukset lisien heikentämisen myötä. Mistäs se raha tulee ellei palkoista ja eläkkeistä?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #28

Blogisti Koskela: "Mistäs se raha tulee ellei palkoista ja eläkkeistä?"

"Antti, älä viiti", kuten suomalaisessa sotaelokuvassa sanottaisiin.

Raha kenelle? Palkoista ja eläkkeistä liikenevä raha menee kauppaan, vakuutusyhtiöön, verottajalle, jne,

...mutta entäs sen jälkeen? Mihin se menee sieltä?

Typerää tuijottaa vain yhtä konsuumeriperiferian referenssipistettä rahaliikenteessä ja projisoida sinne koko kansantalouden menestys.

Laittakaa se referenssipiste sinne rajalle!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

"Kyllähän satojen miljoonien leikkaukset mm. eläkeläisten ostovoimaan vievät ostovoimaa pois. Samoin palkkojen useiden prosenttien leikkaukset lisien heikentämisen myötä. Mistäs se raha tulee ellei palkoista ja eläkkeistä?"

Valitettavasti se palkkojen ja eläkkeiden ostovoima vain kohdistuu liikaa ulkomailla tehtyihin tuotteisiin, jotka ovat paljon halvempia kuin kotimaassa tehdyt tuotteet, johtuen ilmeisesti siitä että Suomessa halutaan säilyttää ostovoima, joka kuitenkin kohdentuu pääasiassa ulkomaisiin tuotteisiin.

Ongelma on siitä että ostovoima pitäisi suunnata kotimaisiin ulkomaisten sijasta, mutta se edellyttää kotimaisten tuotteiden halpuuttamista. Tämä on se ydinjuttu joka ei tahdo näköjään millään valjeta suomalaiselle palkansaajalle tai kuluttajille.

Suosi suomalaista kamppanjat voivat auttaa hetken, mutta sillä vain vahvistetaan ja pitkitetään sitä kilpailukykyvääristymää joka vie kuluttajat suomalaisilta tuotteilta sekä Suomessa että ulkoailla.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Järkevästi sopeuttamalla ja samaan aikaan vahvasti investoimalla. Syömävelan määrää pitää vähentää, mutta ainoastaan järkevillä ja jaksotetuilla toimenpiteillä. Kasvua saadaan parantamalla yritysten kasvuedellytyksiä yleisesti (mm. koulutukseen panostaminen, jonkinlainen yhteiskuntasopimus johon kuuluu maltilliset palkkaratkaisut, T&K ym.) ja korjaamalla suhdannetta tekemällä merkittäviä investointeja infraan ja korjausvelkaan. Tässä näin lyhyesti tiivistettynä, jotain kyllä varmasti jäi puuttumaan, mutta ehkä tästä jotain kuvaa saa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Niin jytkyä kuin sytkyäkin selittänee ihmisten turhautuminen; persuja äänestäneet toivoivat muutosta politiikkaan ja 'maan tapaan' politiikassa - sitä ei tullut. Hallitus tai lähinnä pääministeri vaikuttaa puuhakkaalta mutta pallo vaikuttaa olevan hukassa eli voisi kysyä keskitytäänkö oikeisiin asioihin tai edes tekemään toissijaisiakaan asioita oikein. Liekö sitten syynä että liki kaikki puolueet (vasemmistoliitto pl) ryntäsivät hyväksymään leikkauksiin keskittyvän negatiivisen tilannekuvan tulevaisuuteen suuntaavan ja rakentavan vaihtoehdon sijaan jota jälkimmäistä kylläkin tunnustetut taloustieteilijät ympäri maailmaa näyttävät pitävän oikeana strategiana.

Itseäni kummastuttaa ettei Suomessa näytä nousevan minkäänlaista perinteistä puoluepolitiikkaa haastavaa liikettä - vaikka puoluekannatuksissa tapahtuu muutamien prosenttien siirtymiä kuvaavat ne vain hiekkalaatikon sisäpiirin omaa piirileikkiä - 'out of the box' ei näytä tapahtuvan mitään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Niin jytkyä kuin sytkyäkin selittänee ihmisten turhautuminen; persuja äänestäneet toivoivat muutosta politiikkaan ja 'maan tapaan' politiikassa - sitä ei tullut."

Sepä se. Perussuomalaisten äänestämisessä merkittävä osa on ollut protestiäänestämisellä ja muiden puolueiden näpäyttämisellä. "Soini-ilmiö" perustuu siihen, että perussuomalaiset olivat jonkinlainen antipuolue ennen hallitusvastuuta. Nyt politiikkaa vastaan kritisoiville PS ei ole enää vaihtoehto. Saa nähdä millainen syöksykierre lähtee liikkeelle, jos kannatus laskee alle kymmenen prosentin ja paniikki iskee.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Viime aikaisista bloggauksistaan päätellen paniikki on iskenyt ainakin Tossavaiseen, mutta iskenee nykyisiinkin kansanedustajiin - ketkä heistä pystyvät uusimaan seuraavissa EK-vaaleissa valtakirjansa, ja miten nousta ylitse muiden.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #33

Tuo on Suomen vaalijärjestelmän raadollisin piirre. Toveri on toverille susi.

Nykyisellä kannatustasolla perussuomalaisten edustajista jäisi jäljelle noin puolet. Selkäänpuukotus tai vähintäänkin kyräily lähtevät sellaisessa ilmapiirissä herkästi leviämään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nyt tarvitaan kyllä jäniskevennys.
Eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu hallituskauden loppuaikana (90%), jos Persujen kannatus laskee jo ensimmäisellä kymmenyksellä kolmanneksen verran. Mieluummin niin, kuin tasainen liuku alas koko hallituskauden ajan. :-)
Jäämme siis kärsivällisesti odottelemaan vielä 3,5 vuodeksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Jäämme siis kärsivällisesti odottelemaan vielä 3,5 vuodeksi?"

Juuri niin. Perussuomalaiset on edelleenkin eduskunnan 2. suurin puolue vaikka gallupeissa onkin vasta viides - viides ainakin toistaiseksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itse asiassa näillä gallup-lukemilla ei ole mitään merkitystä juuri tällä hetkellä Suomessa toteutettavaan parlamentariseen demokratiaan, joka perustuu viime eduskuntavaaleissa eri puolueiden saamiin ääniin ja niiden perusteella koottuun hallitukseen ja sitä tukevaan eduskuntaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yleisesti ottaen Hesarin gallupin lukemat ja tulkinnat ovat tietenkin lohduttavia. Verrattuina viimeiseen vuoteen pariin siis.

Mutta johan nyt on piru, jos joku pitää alle 20 prosentin tulosta pohjoiseurooppalaiselle sosialidemokraattiselle puolueelle jotenkin tyydyttävänä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mutta johan nyt on piru, jos joku pitää alle 20 prosentin tulosta pohjoiseurooppalaiselle sosialidemokraattiselle puolueelle jotenkin tyydyttävänä."

Eihän se mitenkään tyydyttävää voi olla, siksi veikkaan demareille vähintään 25%:n kannatuslukuja seuraavien vaalien tienoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset