Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kaksi jymy-yllätystä Suomen velkakierteessä

Vuoden 2016 budjetin käsittely alkoi tänään eduskunnassa. Asiasta käytiin kiivasta väittelyä, joka jatkuu vieläkin. Olen hyvilläni siitä, että yleensä melko laiskasti istuntosalissa viihtyvät päättäjät ovat nyt panostaneet väittelyyn seuraavan vuoden tuloista ja menoista.

Budjettikeskusteluissa on käynyt kaksi seikkaa, jotka ovat yllättäneet ainakin minut. Nykyhallitus kasvattaa velkaantumistahtia, vaikka kaikki hallituspuolueet - erityisesti kokoomus - ovat puhuneet velkaantumista vastaan. Hallituksen ministerit ovat myös perustelleet erilaisia leikkauksia ja lakkauttamisia velkaantumisen vähentämisellä.

Ellen olisi seurannut keskustelua, olisin varmasti luullut että hallitus hidastaa velkaantumistahtia, mutta toisin on.

Kuluvana vuonna Suomi velkaantuu noin 5,2 miljardia euroa. Asian voi tarkistaa vaikkapa valtiovarainministeriön sivuilta.

Seuraavalle vuodelle hallitus ottaa 5,3 miljardia euroa velkaa. Hallitus siis kasvattaa (!) velkaantumistahtia, vaikka erityisesti kokoomuksen puheista voisi luulla muuta. Tämän valossa on hullunkurista, että Arkadianmäen salissa kokoomuksen edustajat ovat vuosikausia valittaneet velanotosta erityisesti salin vasemmalle laidalle.

 

Toinen yllätys on, että sama on jatkunut jo pidempään. Iltasanomat on nimittäin selvittänyt, mitkä puolueet ovat velkaannuttaneet Suomea eniten viimeisen 30 vuoden aikana. Velkakuningas on yllättävästi kokoomus, jonka hallitukset ovat nostaneet 99 miljardia euroa velkaa. Toisella sijalla on keskusta noin 60 miljardilla eurolla.

Ainakin minulle on hämmentävää että tällainen kaksilla vankkureilla ajaminen on näin pitkään jäänyt huomaamatta.

 

Lisää päivänpolitiikkaa sivuillani www.anttikoskela.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tuttua Kokoomuspolitiikkaa. Puhutaan yhtä ja tehdään toista. Kannattaa tsekata Kokoomuksen vaaliohjelma, vm. 2007: http://web.archive.org/web/20070313191108/www.suom...

Kaikkea kivaa kaikille! Demarit ja kepu ei kuluta tarpeeksi!

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Nyt olen entistäkin yllättyneempi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

VM:n sivuilta: "Valtion nettolainanotoksi vuonna 2016 arvioidaan n. 5,3 mrd. euroa. Valtionvelan määrän vuoden 2016 lopussa arvioidaan olevan n. 106 mrd. euroa, mikä on n. 50 % suhteessa bruttokansantuotteeseen."

Aivan todellako tämän budjetin laatijat moralisoivat muita puolueita holtittomasta velkaantumisesta? Tällä hetkellä valtion velka on noin 100mrd ja velkaantumistahti tuota hitaampi.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ei näytä Sipilä jarruttavan, vaikka televisiossa vaatiikin kansalta vyönkiristyksiä tällä verukkeella.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Antti Koskela kuin Soinin populismi !

Kun tämän hallituksen toimet eivät ole vielä edes päässeet käyntiin, niin velka kasvaa jo edellisten hallitusten päätöksin.

Ay ja Demarit ovat tosi iso haaste koko yhteiskunnan sopeutumiseen silloin, kun on aika vyön kiristämiseen ja vähää jaettavana.

Moni kaipaisi jotain uuttta luovaa ja rakentavaa uuden työn luomiseksi vaikka osaltaan myös ay:n ym. varoin, jotka makaavat "veroparasiiteissa".

Velka kiertyy niin, että VVO ym. yhteiskunnalliset asuntotuottajat ajavat niin kovaa markkinaehtoista politiikkaa vuokralaisille, jotka joutuvat kiihtyvin määrin hakemaan asuntotukea ja muita tukia. Ja tämä vain ay:n hallinnassa olevien kiinteitöfirmojen välityksellä - minä häpeäisin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Millä selität sen, että Kokoomus väittää demaripolitiikan johtaneen yli varojen elämiseen, vaikka 2007 valitettiin ettei menoja lisätä tarpeeksi? Luvattiin 500 euron palkankorotuksia, lisärahaa palveluihin, opintotuen korottamista ja veronalennuksia.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eetu

Niin, opposition ääni kuuluu nyt; miten seuraaavat hallitukset alkaen vv. 2007 olivatkaan ?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #11

2007 valtaan nousi porvarihallitus. Kolme kautta oli tehty ylijäämäisiä budjetteja ja painettu velkaantumista. VM Katainen nosti velka-asteen takaisin Ahon hallituksen aikaisiin huippulukemiin ja ohi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #34

Kyllä ne velat maksoi duunia tekevät kansalaiset eikä ministerit. Ja ne velkarahat myös syötiin täällä tavan tallaajien ruokapöydässä.

Jos bkt:stä lähti yhdeltä istumalta toistakymmentä prosenttia niin mikäpä puolue sen budjetin olisi siinä hetkessä tasapainottanut kun nytkään ei saa edes muutamia euroja otettua keltään? Vaikka on kohta vuosikymmen jahkailtu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Vuoden 2008 lopussa rysähti maailmanlaajuisesti ja BKT syöksyi Suomessa(kin) jyrkemmin alaspäin kuin 90-luvun alussa. Ahon hallituksen velkaantumisasteeseen suhteessa BKT:hen ei kuitenkaan ole vieläkään ylletty.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran

"Kun tämän hallituksen toimet eivät ole vielä edes päässeet käyntiin, niin velka kasvaa jo edellisten hallitusten päätöksin."

Nyt kyse on siis seuraavan vuoden budjetista, 2016. Se ei perustu viime hallituksen työhön. Nykyinen hallitus kiihdyttää velkaantumistahtia 2015 -> 2016.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nelli

... koska edellisten hallitusten toimet ovat olleet riittämättömiä tai edes yrittää hillita velkaantumista tms.. Missäs demarit ovat olleet ?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #13

Et tainnut ymmärtää. Nykyinen hallitus siis _kiihdyttää_ velanottoa verrattuna viime kauden sinipunaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #15

Edellisen hallituksen toimet vaikuttavat vielä useita vuosia perisyntinä velanottopakkoon ennenkuin nykyisen hallituksen toimet alkavat purra- ymmärräkö Sinä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #13

Luulisin, että velkaantumisen kiihdyttäminen ei ole paras keino hillitä velkaantumista. Vähän niin kuin alkoholisti, joka päättää nopeuttaa raitistumista juomalla pullon tyhjäksi nopeammin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #16

Ehkä kyse on jonkinlaisesta hämäyksestä. Jos 100 hallituskansanedustajaa kertoo salissa että velkaantumista on vähennettävä ja syyttää oppositiopuolueita velkaantumisesta, niin ehkä osa kansasta ei huomaa tahdin kiihtyvän.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ben Zyskowicz syyttää nyt vihreiden Ozan Yanaria liiasta velkaantumisesta. Vihreiden vaihtoehtobudjetissa ja hallituksen budjettiesityksessä kokonaisvelkaantuminen on melko lailla samalla tasolla. Kaipa tämä on imagokamppailua?

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/zyskowicz%20ya...

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran

Ei yllätä että talousarvioissa yritetään sumuttaa. Suurin osa suomalaisista ei koskaan lue yhtäkään budjettipaperia läpi koko elämänsä aikana. Ei kukaan huomaa, jos joku syyttää muita velkaantumisesta ja ottaa itse lisää velkaa.

Ja jos huomaakin, niin kansan poliittinen muisti on lyhyt.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näinhän se on. Kokoomus on ylivoimaisesti kovin velanottaja mutta se velka otetaan aina eri kohteisiin kuin kansantalouden elvyttämisen kannalta olisi järkevää.

Pekka Pylkkönen

Ei toi nyt ollut aivan fiksuin väläys Antti, ja tiedät sen itsekin. Pitäisikö jonkun esimerkiksi ruveta julistamaan että oppositio olisi heittänyt pakolaiset kadulle palelemaan eikä olisi pannut puolta miljardia sinne?

Edit. Mutta kyllä minuakin kiinnostaa julkisten menojen toteutuma jatkossa. Tässäkin on vielä optimistisia odotuksia kuten bkt:n kasvu.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ai tähänkin löydettiin syylliseksi lopulta maahanmuuttajat.

On tietysti totta ettei 30.000 turvapaikanhakijan saapumista voitu ennakoida, mutta jos hallitus olisi niin huolissaan velkaantumisesta kuin se kertoo olevansa, varmasti velkaantuminen olisi saatu ainakin lievään laskuun.

Pekka Pylkkönen

No puoli miljardia on iso summa valtion budjetissa. Ilman sitä velkaantumistahti olisi sentään kääntynyt muutaman satamiljuunaisen alaspäin.

Ja melkein kaikki säästöt on toistaiseksi huudettu kumoon.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #18

Säästöjen tekeminen ei ole helppoa. Ainahan niitä kritisoidaa, sillä ei ole olemassakaan säästöjä jotka eivät kohdistu kehenkään.

Velkaa voi vähentää myös korottamalla veroja tai myymällä omaisuutta, mutta ei kiitosta tule siitäkään.

Sipilän, Stubbin ja Soinin tulisi myöntää ettei velan taittaminen heiltä onnistunut. Ei edellisen hallituksen syyttäminen vuoden 2016 budjetista ole oikein älyllistä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #20

Ei pidä syyttää. Jokainen hallitus on vastuussa omasta toiminnastaan. Sikäli kun nyt politiikassa vastuu mitään merkitsee.

Budjetin loppusumma on sama kuin viime vuonna jos sen ylimääräisen pakolaisille varatun potin laskee pois. Tietysti tämäkään ei kerro koko totuutta, kun valtio hoitaa vain osan julkisista menoista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Pekka, kummasti demarit näyttävät unohtavan oman osuutensa eli sen että tämä vuosi mennään demari ministerinä olleen Rinteen budjetilla. Ei voida vielä todeta että SSS-hallitus olisi vielä velkaannuttanut lisää muuten kuin todellakin maahanmuutosta johtuvista budjetoimattomista kustannuksista. Näin käy ensi vuodenkin kohdalla kustannusten lisäyksenä, joita ei ole voitu ennakoida hallitusohjelmaa laadittaessa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #18

Eikös se puolimiljardia ole mennyt jo tänä vuonna, hallitushan sai eduskunnalta valtuudet 425 miljoonan velan ottoon tämän vuoden kuluihin. Tuskin ensi vuodelle riittä edes miljardi sillä pakolaisia tulee jatkuvasti lisää ja keväällä tulo vain kiihtyy.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"jos hallitus olisi niin huolissaan velkaantumisesta kuin se kertoo olevansa, varmasti velkaantuminen olisi saatu ainakin lievään laskuun."

Kyllä siinä setti meni laakista sekaisin, kun kymmeniä tuhansia tuettavia tuli maahan. Sille ei voi mitään. Mahtoi viedä puhtia leikkauksilta, kun oli asennoiduttu, että menojen nykytaso on aivan liikaa ja sitten tuleekin läjä lisää päälle. Siinä joutuu jo miettimään, mikä on oikeasti liikaa. Se on vähän suhteellista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan valtionvarainministerikin keronut että velkaa pitää vielä otta lisää ja että velkaantuminen taittuu vasta vuosien päästä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos on vaivautunut hieman lueskelemaan menneitten hallitusten toimia sodan jälkeisiltä ajoilta niin huomaa kyllä, että porvarihallitukset missä kokoomus on ollut mukana ovat aina velkaannuttanut Suomea, näin oli -66 jolloin vasemmistoenemmistöinen eduskunta, pääministeri R. Paasion johdolla joutui korjaamaan Sukselaisen ja Virolaisen porvarihallitusten jäjet, samoin-95 jolloin tehtävä jäi Lipposelle ja porvarihallitusten kirsikkana kakun päällä on Vanhasen hallitus, VV-ministerinään Jyrki Katainen jonka "Sari Sairaanhoitajalle antaman vaalilupauksen lunastuksen ansiosta syntyi palkkakierros jolla kertaheitolla syötiin Suomen kilpailukyky.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kaikki tuo on totta. Silti olisin intuitiivisesti olettanut että SDP-hallitukset olisivat keskimäärin velkaantuneet enemmän. Aina joskus sitä yllättyy.

Hahmottavatkohan kokoomuslaiset ministerit ja kansanedustajat itse tuon tilanteen? Vai olettavatko he että kokoomus on pääsääntöisesti vähentänyt alijäämää.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kerrotko mikä puolue ei ollut valmis korottamaan Sari Sairaanhoitajan palkkaa? Ilmeisesti tätä korotusta eivät sairaanhoitajat ansainneet, kun tämä niin usein esille otetaan, jos noin on niin perutaan se pois.

Vuonna -95 oli talous kääntynyt jo nousu uralle, -91 se oli taasen sukelluksissa.

Itse tämä avaus siinä mielessä mielenkiintoinen että siitä tulee mieleen vain se että nykyisen hallituksen leikkaukset ovat täysin liian pieniä,koska valitetaan että velkaa otetaan liika. Kärjistäen voisi sanoa että julkisen sektorin pitää menojaa pienentää joko käsiä vähentäen tai palkkoja pienentäen. Mutta eihän noin saa tehdä

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kyllä sen on jo kapitalistinenkin tiedemies todistanut, että kun kokoomuksen vaalivoittoon tähdännyt "julkisten naisten" rahalla kosiskelu onnistui, joutui se hankalaan välikäteen lupaustensa kanssa. Porvarihallitus rustaili silloinkin pakkolakeja, mutta lopputulokseksi jäi julkisen sektorin palkkajohtajuus. Kausaliteettia kannattaisi ajatella vaalikampanjoissa (sopii erityisen hyvin kaikille hallituspuolueille).

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #26

Sitähän minäkin, ei niitä puolueita löydy yhtään joka ei ollut todennut etteikö Sari Sairaanhoitaja ansaitsisi sitä palkankorotusta.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Itse olen pettynyt, että velkaantumista ei pystytty taittamaan ensi vuonna. Toisaalta on ihan totta, että tuskin oli odotettavissa keskisuuren kaupungin verran elätettäviä, joka vetää budjetin uusiksi. Jos vaihtoehtoina olisi ollut verotuksen kiristäminen tai velan lisääminen, niin tässä tapauksessa velan ottaminen on oikea ratkaisu. Verotusta ei yksinkertaisesti enää saa kiristää. Jos hallitus saa maaliin soten ja vielä yhteiskuntasopimuksen ja edes jotain mikä etäisesti muistuttaa paikallista sopimista, niin seuraavana voisi pöllyttää verokartan uusiksi. Tosin se olisi jo liikaa yhdelle hallitukselle...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Velkaantumista ei ole edes yritetty taittaa. Hallitus asetti tavoitteekseen velkaantumisen taittamisen vuonna 2021, eli aikoo jatkaa koko kauden velkaantumista ja toivoo, ettei seuraava hallitus ole yhtä lepsu. Kataisen hallituksella oli sentään tavoitteena pysäyttää velkaantuminen vaikka se epäonnistuikin surkeasti. Turvapaikanhakijoista tulevat kulut ovat muutamia prosentteja velkaantumisen kokonaismäärästä, korkeintaan ehkä 10%. Missä ne loput 90% on? Turha siis vetää tähän pakolaisia syyllisiksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ville. miten mahtaa olla tuon laskuopin kanssa kun lasketaan ensi vuoden velkaantumisen asteen johtuvan maahanmuuton tuomista lisäkustannuksista? Asiantuntija taholta on jo kerrottu että ensi vuoden maahanmuuton aiheuttama lisäkustannus olisi 1-1,5 mrd euroa ja kun hallitusohjelman mukaan velan lisöys on 5,291 mrd euroa. http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2016&...

Ennakoimattoman velan lisäys on 18,9 prosenttia budjetoidusta velan lisäyksestä laskien. Ei laisinkaan vähän.

Tämän vuoden 2015 lisävelkaa, jonka SS-hallitus on joutunut ottamaan maahanmuuton lisäkustannuksina 500 milj.euroa, joka puolestaan on tämän vuoden budjetin lisävelan määrästä 5,241 mrd eurosta 0,1 prosenttia. http://budjetti.vm.fi/indox/download.jsp?lang=fi&f...

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #47

siitä laskuopista,

"500 milj.euroa, joka puolestaan on tämän vuoden budjetin lisävelan määrästä 5,241 mrd eurosta 0,1 prosenttia."

oops,...se pilkku on desimaalipilkku eikä tuhaterotin. Ei meillä sentään velkaa ole biljoonia niinkuin amerikkalaisilla, eli olisko noin 10% .

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #51

Jukka, totta maar pilkku on väärässä paikassa eli lähes 10 prosenttia on oikea luku. Kiitos oikaisusta Jukka.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #53

Niin, eli olet samaa mieltä, että turvapaikanhakijoihin menee ehkä se 10%. Miksi sitten otetaan se 90%? Minusta 90% on enemmän kuin 10%.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #56

Tuo kysymys sinun pitää tehdä ex-ministeri Rinteelle, sillä kysymys on 2105 budjetista, jonka laatimisesta Rinne on vastuullinen.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #56

Olisiko siksi koska valtiovarainministerinä on henkilö joka ei erota 10% ja 90% toisistaan, joten parempi ottaa ne molemmat.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #47

Budjetin loppusumma on noin 54 miljardia joten maahanmuuton kulut ovat siitä noin yhden prosentin. Siihenkö kaikki nyt kaatuu?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #61

Ilmeisesti se yksi prosentti ratkaisee kaiken. Matematiikasta ei tarvitse välittää kunhan on hyvä syntipukki.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minä en vaan koskaan lakkaa ihmettelemästä, että demarit aina oppositiossa löytävät sen viisauden, pitäisikö seuraavassa iltarukouksessa pyytää, että rakas jumala anna demareiden säilyttää tämä jumalallinen viisaus myös vaalien jälkeen, sehän on koko kansakunnan selviäimisen ehto.

Niin ja rakas jumala, nyt kun vielä runsas kolme vuotta koettelet meitä tällä halveksittavalla ja epäonnistuneella hallituksella, me lupaamme kestää sen, jos vain rakas jumala annat sitten meille pelastuksen ja järjestät seuraavien vaalien voittajaksi demarit ja vihreät, sillä sinun on valtakunta ja viisaus. Anna demareiden ja vihreiden johdattaa meidät kurjat pois tästä murheen ajasta.

Rakas jumala, rankaise nykyhallitusta valitsemallasi keinoilla, hyvä rankaisu olisi ehkä kaikille hallituspuolueille 10% kannatus seuraavissa vaaleissa.

Rakas jumala, jos sinulta yhtään liikenee, voisit jakaa demareilla olevaa suurta viisautta myös laajemmallekin, koko eurooppa odottaa pelstusta, ja niinkuin me kaikki tiedämme demareiden viisautta voisi jakaa myös hieman vääräuskoisillekin.

Ei minulla muuta, kiitos kuulemisesta.

Aamen.

Pekka Pylkkönen

Laittamattomasti rukoiltu. Tasapuolisuuden nimissä koskenee kuitenkin kaikkia :)

Viisaus asuu aina oppositiossa. Olisi ehkä järkevää antaa ministeriöt aina kulloisenkin opposition haltuun. Ja suurimman puolueen puheenjohtajasta tulisi aina oppositionmuodostaja sitten vaaleissa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Heh heh ;D Kannattaa myös muistaa, mihin liitoon Suomi taloudellisesti ja henkisesti nousi Lipposen monipuoluehallitusten aikana. Pääsivät myyrä ja Vanhanen hyvin paalutetulle perustalle, mikä sitten lopullisesti alkoi tuhoutua jo ennen Vanhasen jalan kipeytymistä.

Laman merkit olivat selvästi näkyvillä vuoden 2008 jälkimmäisellä puoliskolla, mutta kunnallisvaalit painoivat päälle. Taktisista syistä Vanhanen ja Katainen painoivat päänsä pensaaseen ja antoivat tärkeiden kuukausien valua.

Wikipediasta: "Pääkaupunkiseudulla keskusteltiin keskustan puheenjohtajan, pääministeri Matti Vanhasen väljää rakentamista kannattaneesta, kotikuntansa mukaan nimeämästä ”Nurmijärven mallista”, jota hän suositteli pääkaupunkiseudun kunnille. Vanhanen leimasi tiivistä kaupunkirakentamista kannattaneet SDP:n ja kokoomuksen ”betonipuolueiksi”. Toiseksi keskeiseksi vaaliteemaksi nousivat maahanmuuttajat, kun muut puolueet syyttivät perussuomalaisia muukalaisvihamielisyyden lietsomisesta. Perussuomalaiset kiistivät syytökset, vaikka moni puolueen ehdokkaista kampanjoikin avoimesti maahanmuuttajavastaisilla tunnuksilla."

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eero, minä en kyllä itse unohda sitä kuinka Kataisen hallituksen valtionvarainministerinä toiminut Jutta Urpilaisen budjetit perustuivat alusta alkaen täysin utopistiseen unelmoitiin noususuhdanteen olevan ihan nurkan takana. Niinpä budjetit laadittiin talouskasvun varaan, vaikka sellaista ei ollut edes näköpiirissä. Ei ole ollut vieläkään. Viisautta on toimia mahdollisimman negatiivisin edessä olevien näkymien varassa, eikä luoda liian positiivista kuvaa edes unelmissa.

Jos Kataisen hallitus olisi toiminut oikeiden näkymien mukaisin budjetein, niin taloustilanne saattaisi olla jo paremmalla tolalla.

Pekka Pylkkönen

Tässä voi olla semmoinen juttu että oppositiossa voi olla viisas yhden puolueen voimin. Ottaa sieltä eduskunnasta minkä tahansa puolueen, ihan vasenta laitaa myöten, se pystyisi ehkä yksinään tekemään loogisesti koherenttia politiikkaa. Sellainen kokonaisvaltainen ote, jossa yhtä ideaa ei tarvitse torpata hallituskumppanin toisella väläyksellä.

Nyt kun siellä on hallituksessa aina jos jonkinmoista porukkaa, monestakin hyvästä ideasta saadaan sotkettua surkea, laimea, osaoptimoiva kompromissipaketti.

Kaikilla niillä on sama tavoite, hyvinvoiva Suomi, niin vaikka meillä aina kuinka on kiusaus niitä halveerata, pitäisi muistaa olla kuitenkin asiallinen ja fiksu. Tee niinkuin haluaisit itsellesi, vai miten se meni.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Suomesta on vaikeaa saada kaksipuolueyhteiskuntaa, mutta kun saisi edes blokkiyhteiskunnan. Silloin vaaliohjelmat olisivat jo lähes hallitusohjelmia.

Sipilän kepu olisi luontevasti oikeistoblogissa (miten osa isännistä?). Persut olisivat siis?, Entä vihreät, oikeistodemarit?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #33

Jaa-a. Blokkeja jakaisi vielä erikseen liberaali-konservatiiviakseli. Esim kokoomus on ihan fifty-fifty tuolla. Demareillakin on merkittävä konservatiivivähemmistö. Aika sirpaleisia niistäkin ehkä tulisi.

Ehkä paras kuitenkin olisi se että äänestetään despootti ja puolen vuoden välein uusintaäänestys että katkotaanko kaula vai ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Liberalistinen talouspolitiikka se vasta konservatiivista onkin, ainakin parisata vuotta menneisyydestä.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #66
Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #35

Yes. Demokratia on vaikea laji, varsinkin kun suurempia puolueita rasittavat monet kuppikunnat (persuilla on helpompaa, nuivat liikkuvat).

Suora demokratia taas on työllistävää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Todellinen demokratia ei ole enemmistön diktatuuria.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #35

Suomea on vaikea jakaa blokkeihin koska keskusta, PS ja vihreät eivät asetu tai halua asettua vasemmisto-oikeistoakselille. Liberaali-konservatiiviakseli taas olisi vaikea kokoomukselle. Nykymuotoisilla vaaleilla mennään jatkossakin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #50

Tilanne on siinä mielessä outo, että ennen kuin PS kääntyi "thatcherilaiseksi työväenpuolueeksi" Vihreät ja PS olivat suunnilleen samalla kohdalla vasemmisto-oikeistoakselilla. Se taas kertoo, ettei tuolla akselilla ole juuri käytännön merkitystä politiikassa. Suomessa ei ole kuin Vasemmistoliitto selkeästi vasemmalla ja kaikki muut puolueet keskustassa pienin eroin. Puolueiden käytännön politiikassa on sitten eroja aivan eri tavalla kuin "ideologioissa".

Jukka Mäkinen

"Kaikilla niillä on sama tavoite, hyvinvoiva Suomi"

Kyllä se voi olla tavoitteena kaikilla, mutta tavoitteiden arvojärjestyksessä se jää kauas mitalisijoista. Kärkipaikat vie perinteiseen tapaan:
- oma tulevaisuus, ja omat taskut
- puolueen menestys seuraavissa vaaleissa
- virkapaikkojen kähmiminen aatetovereille
- julkisten varojen siirto omille äänestäjille

Petteri Hiienkoski

Monellako miljardilla Sipilän hallitus on sopeuttanut julkista taloutta? Entäpä edeltäjänsä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Viime hallitus sopeutti puolet veronkorotuksia/puolet säästöjä periaatteella demareiden vaatimuksesta. Säästöjä liian vähän. Veronkorotuksia liian paljon. Ihmisten ostovoima vietiin. Hintatasolle ei olla tehty mitään. On keksikitytty vain järkkäämään keskolle ja soklle tontteja. Ketkäs siellä häärää. Sok:ssa 10% alennuksen perässä valituksi tuleminen on haluttua ja taas kaavoituksessa kaupunkiseuduilla?

Eläkepäätöksiä viivytettiin viimeiseen asti Urpilainen oikein kehuskeli sillä. Eläkeiän- ja makusujen nostaminen olisi pitänyt tehdä jo 90 luvulla. Mutta ei jatkuvasti tehtiin päätöksiä, jotka vain lisäsivät meidän muiden taakkaa. Röyhkeimmät (demarit) ehdottelevat jo, että eläkerahastot pistetään lihoiksi. Voidaan jatkaa vielä vähän aikaa liian suuren julkisen sektorin elämää. Ei eläkepommia tule. Se oli demareiden ja ay-liikkeen viesti. Kiva olisi katsoa moniko noista nyt suutaan soittavista painaisi duunia 71 vuotiaksi. Demareiden ja ay-likkeen käsialaa tämäkin.

Ay-liikkeen annetaan ryöstää verottomasti edelleen suomalaisia. Aivan käsittämätöntä. Ja tämä jatkuu loputtomiin.

Kiviä heitetään rattaisiin ja maata ajetaan lakkotalkoisiin oppositiosta. Saadaanko velkaa todella loputtomasti? Eikä sitä tarvitse maksaa takaisin? Vaihtehtobudjettien perusteella on parempi pistää kädet rinnan päälle ja toivoa.

Omasta puolestani voin sanoa, että minä en koskaan enää tule äänestämään demareita. Ay-liikeellä voi pyyhkiä per...

Tuli sitä kuitenkin äänestettyä. Viime eduskuntavaalit olivat ensimmäinen kerta, kun en äänestänyt. Parit kunnallisvaalit tosin on tullut jo äänestettyä parempia vaihtoehtoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos ruikuttaa lisääntyvästä velkaantumisesta, niin pitää sitten ainakin pitää suu supussa kaikista leikkauksista ja päinvastoin, vaatia niitä lisää! Sinänsähän vasemmisto kyllä, ennen kaikkea vasemmistoliitto, on nimenomaan peräänkuuluttanut reippaampaa velkaantumista "koska korkotaso on alhainen".

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Vasemmistoliitto on ajautunut vasemmistopopulismin linjalle, mutta itsepä ovat valintansa tehneet. Suvi-Anne Siimeksen ja Martti Korhosen ajoista he ovat päätyneet aika kauas.

Ei velkaantumista voi ikinä perustella sillä että korkotaso on alhainen, koska ottamalla liikaa velkaa korkotaso nousee.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kyllä nyt on Antilla tyhmyys huipussaan miten vähennät velkaantumista jos ei säästetä ja tämä kaikki johtuu julkisesta sektorista eli sen suuruudesta ja se suuruus johtuu tehottomuudesta. Kun yli puolet kansasta elää verovaroista ja sen lisäksi melkoinen joukko elää tukien varassa niin ei tule valoa näkymään pitkään aikaan kun tämä porukka on enemmistö kansasta ja niitä jotka koko lystin maksaa on vähemmä. Olemme ajautuneet tosi pahaan tilanteeseen demokratia ei toimi enään . Olisi kyllä hyvä lopettaa velan otto ja tultava toimeen ommillaa ja katsoa kuinka kauvan rahat riittää KANNATAN

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Voit kertoa tuon hallitukselle. Sipilä, Soini ja Stubb kiihdyttävät velkaantumista ensi vuodelle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala
Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #57

Tuossa on määritelty velkaantuminen vaihtotaseen kautta. Yleensä velkaantumisella tarkoitetaan valtiontalouden alijäämää.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kun velkaa otetaan meniohin niin mitä menoja he ovat lisänneet?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Näitä yllätyksiä tulee vastaan kuten tämän päiväinen uutinen Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen twitter-viestistä kertoo. Suomen vaihtotase on kääntynyt ensimmäisen kerran neljään vuoteen plussalle. Toisin sanoen Suomi ei kansantaloutena enää velkaannu lisää vaan viivan alle kertyy säästöjä. Näin asian voi nähdä äkkiseltään tulkittuna. Mutta ko. kehityksen sisällä on tekijöitä, jotka on hyvä tunnistaa ja tunnustaa. Suomen yksityissektori ei tällä hetkellä velkaannu ja sen vaikutus vaihtotaseen lopputulemaan on suurempi kuin julkisen talouden velkaantumisvauhti. Siis huom. julkinen talous velkaantuu edelleenkin, kun yksityinen sektori on jo sopeuttanut kulutustaan ostovoimaansa.

Nämä molemmat tekijät valitettavasti surkastuttavat edelleenkin Suomen kansantaloutta. Yksityisen sektorin aleneva kulutus ja julkisen sektorin alati jatkuva velkaantuminen on sellainen aikapommi meille suomalaisille, että auta armias meitä!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Valtion velkaa voi hoitaa kahdella tavalla joko supistaa menoja tai nostaa BKT:a vientiteollisuuden kautta. Mikäli jälkimmäinen vaihtoehto vaatii korvamerkittyä lisävelkaa, se pitkällä tähtäimellä on kuitenkin kannattavampaa kuin menoleikkaukset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa valtion velasta puhuttaessa (siis "governmental debt") ei BKT:n nostaminen automaattisesti auta asiaa, ellei valtio hyödynnä sitä verotulojen generoimisessa. (Jonkin verran toki myös sosiaalikustannukset alenevat yleensä BKT:n kasvaessa.)

Toinen harhaluulo on se, että valtionvelkaa voisi alentaa ainoastaan vientiteollisuuden generoimien tuottojen kautta. Tosiasiassa julkishallinnollisen velan kannalta on oleellista ainoastaan se, että valtio saa jostain tuloja. Saapa se ne sitten kotimarkkinateollisuudesta tai vientiteollisuudesta. Kansantaloudellinen velkaantumisaste, joka on suoraan riippuvainen viennistä, on sitten aivan asia erikseen.

Jukka Mäkinen

Olisi mielenkiintoista saada selville miten nuo valtion budjetin 54mrd menot jakautuvat puolueittain. Minkä puolueen äänestäjät ja viranhaltijat nuo rahat saavat. Tosin rahan mennessä kiertoon, ongelma on mihin vetää raja kuka on lopullinen saaja. Ensi ajatuksena on, että pankit ja veroparatiisit lopulta imevät iteensä kaiken sen mitä Valtio velkana ottaa.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Tosi asia on että kaikki nämä ongelmat ovat lähtöisin julkisen sektorin liian isosta koosta se että vaihtotase on hyvä jottuu siitä että tuonti on kutistunut enemmän kuin vienti. Lasketaanko velan otto vaihtotaaseeseen tuontina niinkuin se on , ja onko vaihtotase silti kunnossa? Kaiken lisäksi meillä on valtavat määrät toimintoja jotka monessa maassa pärjäävät ilman tukia kuten elokuvat teatterit oopperat kirjallisuus metsäautotiet listtaa voisi jatkaa loputtomiin, eikö alat jotka tuottavat niin huonoa laatua että eivät eletä tekiöitään pitäisi lopettaa ja ottaa ostopalveluna sieltä missä homma hoituu.

Seppo Korva

Puuta heinää, näin on kokoomuksen propaganda jo uponnut suomalaisten mieleen! Suomi EI ole velkaa kenellekään yhtään mitään, päinvastoin, Suomella on yli 200 miljardin edestä saatavia kansainvälisillä rahamarkkinoilla, jo pelkät korot riittävät ns.kestävyysvajeeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset