Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Keskusta on tekemässä valtavan virheen - maaseutukuntien päätösvalta katoaa

Hallitus on erityisesti keskustan vaatimuksesta hyväksymässä maakuntauudistuksen, jossa kuntien tehtäviä siirtyy uusille vaaleilla valittaville maakuntahallinnoille. Näihin tehtäviin sisältyy muun muassa terveyspalveluiden järjestäminen.

Tämänhetkisen esityksen mukaan vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta 18 maakunnalle vuoden 2019 alussa.

Oletettavasti keskustan motivaationa on ollut maaseutualueiden vallan kasvattaminen. Maakuntien keskuskaupungithan ovat usein kokoomus- tai demarivetoisia, ja ympäröivät maalaisalueet taas keskustan johtamia. Kun asiat päätetään koko maakunnan tasolla, keskustan valta kasvaa. Vai kasvaako?

Itse asiassa on käymässä päinvastoin.

Kun maakunnan valtuusto valitaan jatkossa suoralla kansanvaalilla, esimerkiksi Pohjois-Karjalassa leijonanosa läpimenijöistä on joensuulaisia, Keski-Suomessa jyväskyläläisiä, Keski-Pohjanmaalla lähinnä kokkolalaisia ja niin edelleen.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa Päijät-Hämeessä 40 lahtelaista ehdokasta sai yli 300 ääntä. Muista Päijät-Hämeen kunnista yhteensä tämän tempun teki 6 ihmistä.  Pohjois-Karjalan kuntien suurimmista 30 ääniharavasta 25 oli Joensuulaisia.

Keski-Suomessa tilanne on samankaltainen. Jyväskylässä 30 ehdokasta sai yli 300 ääntä. Muista Keski-Suomen kunnista heitä oli yhteensä 6.

Maakuntavaaleissa äänestysalueena on koko kunta, mutta ei se tätä mittavasti muuta. Eduskuntavaaleissakin on nimittäin nähtävillä että ihmiset äänestävät oman kylän poikaa tai tyttöä. Oletettavasti maakuntavaaleissa käy samoin.

Jatkossa suurimpien kaupunkien edustajat pääsevät päättämään myös ympäröivän maaseudun asiat. Joensuulaiset päättävät miten Liperissä päästään lääkäriin ja tamperelaiset päättävät miten Urjalassa pääsee lääkäriin. Tätäkö keskusta halusi?

Keskusta on ampumassa itseään ja omia äänestäjiään pahasti nilkkaan maakuntauudistuksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kaikista maakunnista karuin tilanne taitaa olla Keski-Pohjanmaalla. Tulevista maakuntavaltuutetuista jopa 80-90% saattaa tulla Kokkolasta. Yritä siinä jatkossa päästä Vetelillä tai Perhossa lääkäriin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vetelillä pääsee siis lääkäriin vain, jos maakuntavaltuustossa istuu veteliläinen? Näillä periaatteillako toimii Helsingin kaupunginhallitus? Klientelismistä olen kuullut, mutta tuo menee jo inhorealismiksi : D

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Näin se maailma usein toimii. En tiedä onko se inhorealistista mutta ainakin ihmisluonnolle tyypillistä.

Alueet pitävät omaa puoltaan. Esimerkki: kysy Savonlinnan asukkailta mitä mieltä ovat OKL:n lakkauttamisesta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6

Onhan se nähty, että kaikessa "yhteistyössä" helsinkiläiset vetävät kotiinpäin eikä palveluiden karsiminen muualta tunnu missään. Matemaattisesti ison väkiluvun alueiden menestys on aika paljon julmempi leikkuri pienempiä kohtaan kuin mitä yleensä hahmotetaan. Jo pienikin ero saa aikaan hurjia muutoksia mutta kaipa kepulaiset haluavat kokea sen kantapään kautta. Ehkä tärkeintä on kuitenkin saada uusi virkamieporras maakuntiin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kepu tekee nyt itselleen sen, mitä muut ovat yrittäneet 50 vuotta. Siivoavat tämän poliittisen kentän muinaisjäänteen historian lehdille. Miksi meillä on agraaripuolue kun ei ole enää agraariväestöäkään?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

En osaa oikein päättää onko tässä kyse siitä, että keskustalaiset eivät ole kunnolla laskeneet läpi miten maakuntavaaleissa saattaa käydä, vaiko siitä että he siitä huolimatta haluavat maakuntien itsehallinnon. Vai onko kyse ehkä siitä, että heille riittää dominointi Pohjois-Suomessa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Keski-Pohjanmaalla muistaakseni Kokkolalla ja Kalajoella on yhteinen raja. Seuraavaksi sitten jo siirrytäänkin Pohjois-Pohjanmaalle, joten ei tilanne paljoa muutu. Kaiken lisäksi Keski-Pohjanmaa on jo nyt yksi parhaiten toimivia maakuntia siinä mielessä, että keskuskaupunki ymmärtää olevansa symbioottisessa suhteessa ympäröivään maakuntaan. Maakunta on niin pieni, että kaikki ovat keskipohjalaisia. Vaikka väliin riidelläänkin.

Mikäli Kokkola nyt yhtäkkiä maakuntavaltuustossa muuttaisikin strategiaansa ympäryskuntiin, ympäryskuntien voima kyllä riittäisi osoittamaan, että valittu toimintatapa on väärä. Eivät Kalajoki, Kannus, Kaustinen ja Kruunupyy ihan mitättömiä ole. Larsmo taitaa olla vientiteollisuudella mitattuna yksi elinvoimaisimmista kunnista Suomessa.

Ja tuleehan tästä sekin mieleen, että blogistin todistuksen mukaan keskustalaiset eivät tee politiikkaa valtapoliittisista syistä. Sen sijaan sosiaalidemokraatit laskevat valtapoliittiset vaikutukset aina ennen hyvinvointivaikutuksia.

JK. Enpäs tullutkaan tarkistaneeksi, mikä on Kruunupyyn ja Lasmon asema. Omassa ajattelussani ruotsinkieliset kunnat Uusikaarlepyystä lähtien ovat aina olleet samaa Keski-Pohjanmaata.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Niin kauan kun rahaa riittää, keskuskaupungit varmasti muistavat olevansa symbioosissa ympärillä olevan maakunnan kanssa. Mutta kun jostain tarvitseekin säästää ja rahat ovat lopussa, voi houkutus olla aika suuri.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oikeasti Kokkolan Lohtajalla ja Kalajoen Himangalla on yhteinen raja. Kalajoki kuuluu mielestäni Pohjois-Pohjanmaahan.

Kruunupyy ja Luodon kunta (Larsmo) kuuluvat Keski-Pohjanmaahan ainakin toistaiseksi. Kruunupyyn sosiaali- ja terveystoimi siirtyi vuoden 2009 alusta Kokkolan kaupungin hoidettavaksi isäntäkuntasopimuksen perustella. Hallinto hoidetaan pääasiallisesti Kokkolassa, noin kertoo kunnan nettisivusto.
Luodon kunnan ympäristöterveydenhuollosta vastaa Pietarsaaren sosiaali- ja terveydenhuoltoalueen ympäristövalvontayksikkö.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niinpä taitaa tosiaan olla. Siitä on sen verran aikaa, kun lähdin, että muistan edelleen Kalajoen osana Keski-Pohjanmaata. Ja kyllä se henkisesti minusta monessa suhteessa kuuluu sinne edelleen.

Nuo lisätiedothan vain korostavat sitä, että hallituksen maakuntauudistus on uudistus myönteiseen suuntaan. Jo nyt toimivaa yhteistyötä järkeistetään edelleen.

Kaiken kaikkiaan demarien huoli Keskustan kannatuksen kehityksestä kuulostaa jotenkin epätoivoiselta. Ei kai heillä vain ole pelko persauksessa, että uudistukset alkavat toimimaan ja osoittavat, että hajakeskittäminen on oikea toimenpide. Ja he ovat jäämässä viimeiseksi linnakkeeksi, joka pyrkii lujittamaan omaa valtaansa vielä siinä vaiheessa, kun muut ovat valmiit sitä järkevästi jakamaan.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Toiset ne tekee päätöksiä miettien itselleen mahdollisemman suurta valtaa, toiset miettivät sitä miten hommat saataisiin toimimaan yhteiskunnassa parhaiten. Kuinkahan paljon valtaa nykyään on pikkukunnalla sairaanhoitopiirin asioissa, muuta kuin maksajan rooli?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tarkoittaako tämä nyt sitä, että SDP kääntyy maakuntauudistuksen kannattajaksi?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Taitaa olla demareilla ambivalentti tilanne. Miten suhtautua siihen, että Keskusta näyttää tekevän SDP:n kannalta hyödyllistä politiikkaa. Ollako tyytyväinen siitä vai ollako huolissaan Keskustan tulevaisuudesta.

Sipilä näyttää sitten toimivan juuri, kuten yksi kaverini kertoi isänsä ja naapurin isännän konekimpan toimineen. Molemmat isännät pitivät ennen kaikkea huolen siitä, että naapurin vilja tulee puiduksi. Sipilän hallitus on jo noudattanut kokoomuslaisempaa politiikkaa kuin Kokoomus itse edes osaisi. Ja nyt jo toimitaan myös oppositiossa olevien demarienkin toiveiden mukaisesti. Ja joidenkin näkemysten mukaanhan Sipilä (Keskusta) sanelee ja muut tottelevat.

Kokoomuksen ja SDP:n voisi sitten lakkauttaa kokonaan, koska Keskusta hoitaa niidenkin tontit...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh Juho. Tuossa lopussa kun kirjoitata "Kokoomuksen ja SDP:n voisi sitten lakkauttaa kokonaan, koska Keskusta hoitaa niidenkin tontit..", niin tuohon lisään oman havaintoni ja täälläkin saitilla esille nostetun huomion persujen peesaamisesta keskustaa hallituksessa maakuntahallinnon toteutuksessa, joten ehdotuksesi on vallan mainio. Ei siis tarvita muita kuin keskusta ja persut, niin tontit tulee hoidetuksi. :D

Toimituksen poiminnat