Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

HS-gallupanalyysi

  • Lähde: TNS Gallup / HS
    Lähde: TNS Gallup / HS

Helsingin Sanomien kuukausittainen vaaligallup julkaistiin lauantaina. Tuloksissa ei ole tällä kertaa dramaattisia muutoksia eikä suuria yllätyksiä. Mielenkiintoisia havaintoja tuloksiin sisältyy, vaikka puolueiden keskinäiset järjestykset eivät nyt muuttuneet.

 

1. SDP - 22,0%

Demareiden kannatus jatkaa nousuaan. Nyt kannatus on tasan 22 prosenttia ja johto Keskustaan nähden 1,3 prosenttiyksikköä. Tulevaisuus näyttää valoisalta, varsinkin kun uusia ehdotuksia ja ohjelmatyötä on hiljaiselon jälkeen alkanut syntyä. Esimerkiksi tällä viikolla julkaistu kymmenen kohdan ohjelma sekä Lauri Ihalaisen sinivalkoisen omistamisen ohjelma valtionyhtiöille ovat saaneet positiivista vastakaikua. Puolueen ongelmana on pitkään ollut uusien ideoiden puute, mutta siitä on näillä näkymin pyristelty eroon.

 

2. Keskusta - 20,7%

Keskustan kannatus on pysynyt vakaana siitä huolimatta, että hallitus tekee puolueen peruskannattajien osalta  katastrofaalista politiikkaa. Syrjäseuduilta ollaan viemässä niin junapysäkkejä, postikonttoreita, käräjäoikeuksia kuin poliisiasemiakin. Kaiken kukkuraksi sairaalat ja tiet yhtiöitetään mikä johtanee tiemaksuihin (!) Keskustan kenttäväki ja peruskannattajat ovat huolissaan ja puoluetta kannattelee pitkälti Juha Sipilän henkilökohtainen suosio. Saattaa olla, että keskustan kannatus tulee reippaasti alas, jos Sipilän sädekehä jonain päivänä murtuu.

 

3. Kokoomus - 17,7%

Kykypuolueen kannatus on alamaissa, vaikka hallitus tekee kaikkien aikojen kokoomuslaisinta politiikkaa. Tai ehkä juuri siksi? Satojen miljoonien leikkaukset yliopistoihin ja tutkimukseen eivät ole sivistysporvareille mieleen. Puolueen oikeistosiipi on innoissaan, kun tiet ja sairaalat ollaan yhtiöittämässä ja julkisia menoja leikataan miljardikaupalla, mutta humaani sivistyssiipi vuotaa. Lisäksi puheenjohtaja Alexander Stubbiin kohdistuva antipatia on suurta. Vielä on liian aikaista sanoa miten pj-kisassa käy. Petteri Orpo on vahvoilla, mutta Kokoomuksen puoluekokousväki yllätti viimeksikin.

 

4. Vihreät - 11,4% 

Ville Niinistön innostus suurten puolueiden joukkoon nousemisesta on ainakin tällä haavaa katteetonta. Kannatus 11,4% on keskisuurten sarjassa ja paljon lähempänä PS:n ja Vas.liiton lukemia, kuin edellä olevaa Kokoomusta. Vihreät ovat onnistuneet erinomaisesti nappaamaan Kokoomukseen kyllästyneitä sivistysporvareita riveihinsä. On vaikea sanoa miten puolueen kannatus käyttäytyy, kun puheenjohtajan lähtö tulee akuutimmaksi. Niinistö on onnistunut hämmentävän hyvin. Seuraajalla on vaikeat saappaat täytettävänä. Ainakin puheet suureksi puolueeksi noususta kannattaa jättää vähemmälle, koska monet voivat tulkita sen ylimielisyydeksi 11,4 prosentin puolueelta.

 

5. Vas.liitto - 9,0%

Laitavasemman kannatuksessa näkyy vihdoinkin pientä nousua. Ilmeisesti käynnissä oleva puheenjohtajakisa on nousun syynä. Tällä haavaa vaikuttaa siltä, että uudeksi pj:ksi valitaan vihreän laidan ääniharava Li Andersson, joka on Suomen suosituimpia poliitikkoja. Puoluekartalle asemoituna Andersson on hyvin lähellä vihreiden vasenta siipeä, ja on mielenkiintoista nähdä, millaista liikehdintää vihreiden ja vas.liiton rajalla tullaan näkemään. Enää puolueella ei olisi varaa hävitä vaaleja, sillä kansanedustajia on vain kaksi enemmän kuin pikkupuolue RKP:llä (!)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Merkillepantavaa on, että epävarmojen osuus on laskenut 38 prosentista 33 prosenttiin. Alkaa olla lähellä normaalitasoa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Strategiana on nyt nähtävästi ignoroida persuja: Persut lakkaa olemasta kun ei niihin kiinnitä mitään huomiota.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Jätin pois PS, RKP ja KD kun ei ollut tarpeeksi kirjoitettavaa kuukauden ajalta.

Jukka Laine

Suomea vaivaa eläkepommi, investointilama, järkyttävä veroaste, työmarkkinoiden sääntely ja suuri julkistalous ja sen tuottavuutta heikentävä byrokratia. Tästä ei selvitä kuin valtavilla uudistuksilla jonkinlaisena länsimaana.

Sinivalkoinen omistuspohja ei muuta tosiasioita. Missä ovat rehelliset politiikot. Rinteen ehdottomuus ja valtiovarainministerinä änkyröinti ja riitaantuminen muiden kanssa eivät lupaa nykyistä parempaa.

Asioista pitäisi puhua oikeilla nimillä. Esimerkiksi Nesteen myynnin vastustaminen huoltovarmuussyistä hämmentää. Sehän on pörssiyhtiö. Mitä öljyn jalostamiselle on tekemistä huoltovarmuuden kanssa.

Harmaan talouden ja veronkierron torjuminen avoimessa taloudessa on eräs esimerkki. Tai korkea veroaste. Molemmat ovat toistensa johdannaisia. Harmaan talouden ja veronkierron torjunta on oman oksan sahaamista kun samaan aikaan Yhdysvallat sallii nimettömänä veroparatiisitoiminnan ja EU:n sisällä on omat veroparatiisit. Ovatko suomalaiset idiootteja?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Ovatko suomalaiset idiootteja?"

OVAT.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos gallupeita tutkii viime vaaleista alkaen, on havaittavissa vain kolme asiaa, jotka ylittävät niiden virhemarginaalin. Perussuomalaisten kannatus on romahtanut puoleen, SDP:n ja vihreiden kannatus puolestaan on kasvanut noin kolmasosalla. Muut ovat osapuilleen säilyttäneet kannatuksensa viime vaaleihin verrattuna.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hallituksen kokonaiskannatus on 47,7 prosenttia, mikä on hieman viimeaikaisia parempi tulos.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Jos nyt hallitus keikautettaisiin nurin ja uudet vaalit nostaisivat opposition (demarit ja vihervasurit) valtaan, miten Suomen taloutta hoidettaisiin?
Onko teillä muuta tarjottavaa kuin syömävelan lisääminen ja verojen korottaminen?
Miksi Kataisen hallitus, jossa olitte mukana, laski kansantalouden tähän syöksykierteeseen?

Oppositiossa on mukava huudella!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoitit luultavasti hallituspuolueiden kannatusta.

Jukka Laine

Jos ollaan rehellisiä ihmisiä kiinnostaa vain oma toimeentulo. Ja demareiden kannatuksen nousu perustuu heidän luomaan valheelliseen ja vastuuttomaan mielikuvaan ettei kansalta saa enää leikata.

Troikan leikkauslinja on vasta alussa. Katainen osti valheilla vaalivoiton. Elvytetään velaksi ja kaikki saavat rahansa.Grande katastrofi. Rinteen johdolla tehdään nyt samaa. Jo riittää leikkaukset. Jatetaan velkaelvytystä, valtio omistaa ja työpaikkoja syntyy. EU maksaa laskut.

Suomessa on tosiaan ELÄKEPOMMI. Väestö ikääntyy ja pitää säästää ja leikata jotta saadaan eläkkeet maksuun ja palveluita tuotettua. Valheille ei saa kuin vaalivoiton. Sitten seuraa iso riita.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Syrjäseuduilta ollaan viemässä niin junapysäkkejä, postikonttoreita, käräjäoikeuksia kuin poliisiasemiakin."

Niin tuota, noitahan oon mennyt pois syrjaseudulta jo aikoja sitten, taisi silloin olla demarit asialla.
Lupaavatko demarit palauttaa nuo palvelut syrjseudulle? Sen käsityksen ainakin tästä kirjoituksesta saa, vai ollaanko taas lupaamssa jotain mitä ei kuitenaan pidetä?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Niin tuota, noitahan oon mennyt pois syrjaseudulta jo aikoja sitten"

Ihmiset olettivat että keskusta toisi muutoksen syrjäseuduille. Mutta onkin mennyt pahempaan.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Pitääkö vastaustasi tulkita siten että demarit lupaavat palauttaa syrjäkylille postit, linja-autot ja mahdollisuuksien mukaan rautatieasemat?

Riittää ihan kyllä tai ei vastaus.

On toisaalta mielenkiintoista lueskella pääkapunkiseudun huolestuneita kirjoituksia syrjäkylien kohtalosta kun taustalla on kuitenkin se todellisuus jossa nämä syrjäkylät nähdään pelkkänä painolastina juuri pääkaupunkiseudulle, varsinkin maataloustuet. Jopa eläkkeitä halutaan siirtää demarien piirissä muualle

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/demarinuore...

Jukka Laine

Keskustassa tehdään rehniläistä EU-politiikkaa vastoin vaalilupauksia. Länsisuuntaus ja EU:n ytimen miellyttäminen ajavat kotimaan ohitse.

Hämmästytti suuresti maanviljelijöiden kyykyttäminen. Omien tukijoiden ydinporukka. Ehkä siellä oli poliittista virastopeliäkin. Muutoin on vaikea ymmärtää ihmisten ajamista ahdinkoon valtiovallan toimesta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Hämmästytti suuresti maanviljelijöiden kyykyttäminen. Omien tukijoiden ydinporukka. Ehkä siellä oli poliittista virastopeliäkin. Muutoin on vaikea ymmärtää ihmisten ajamista ahdinkoon valtiovallan toimesta."

Suurin piirtein samat sanat. Keskustan politiikka omien ydinkannattajien suhteen on ollut hämmästyttävää. Kannatuksessa on suuri romahtamisvaara.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

50 vuotta demarina: "Suomi toki säilytti länsimaiset vapaudet ja elämäntavat mutta siirtyi suomettumisen myötä henkisesti osaksi itäblokkia, eräänlaiseen aivojen kansandemokratiaan. Osa kansakunnasta elää samassa todellisuudessa edelleen."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000118288...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Onneksi 1970-luvusta on pitkä aika. Kekkosen poikkeusvalintaa ja muita Kekkoslovakian asioita tekee pahaa muistella.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kyllähän demareiden kelpaa paistatella gallupeilla, mutta jos haluaa pitää sen korkeana, niin pitää ruveta tekemäänkin jotain, eikä pidä mokailla. Demareiden täytyisi myös uudistua radikaalisti.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Pitäisikö lähteä romahtaneen persujen linjoille? Vai vähemmän laskussa olevien kokoomuksen ja kepun linjoille? Mitähän "radikaalisti uusiutuminen" voisi tarkoittaa?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielenkiintoista.

Missä Antti näet SDP:n saturaatiorajan? Meneeko yli 25% tällä EK-kaudella?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä kysymys. Historiallisesti SDP:n "maksimi" on ollut noin 30 prosentissa, mutta nyt se on alempana. Joku 25-26% saattaa olla potentiaalin maksimi.

Sen toteutuminen edellyttää kolmea asiaa:

1) PS ei onnistu enää työväestön kosiskelussa. Tämä lienee helpoin.
2) Keskiluokan äänet. Riippuu pitkälti Orpon/Stubbin tilanteesta.
3) Onnistuuko SDP saamaan vihreisiin siirtyneitä takaisin? 50-50

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Isoin haaste demareille on kuitenkin pitää ne äänestäjät, jotka on saannut. Puolueen kannattaisi ainakin ensi alkuun tulla 2000-luvulle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onnittelen kannatuksenne noususta. Valitettavasti näyttää suuresti siltä, että ainakin osa vahvuudestanne selittyy etenkin perussuomalaisten ja hivenen muiden hallituspuolueiden heikkoudella. Kovin monet heitä kannattaneet ovat huomanneet, ettei puolueen politiikka vastaa lainkaan heidän puheitaan ennen vaaleja.

Itse uskon, että valovoimaisemmalla puheenjohtajalla ja paremmin nykypäivään sopivalla linjalla voisitte edelleenkin tavoitella lähemmäs 30% kannatusta. Ilman noita voi tuo 25% olla tosiaan lähempänä maksimianne.

Niin demareilla kuin vihreillä on kuitenkin takanaan runsaasti kansalaisten myönteistä suhtautumista joka saattaa poikia molemmille vielä kannatuksen kasvua ja siinä suhteessa vihreiden tavoite suurten joukkoon nousemisesta ei välttämättä ole lainkaan epärealistinen, sillä piilevää potentiaalia näyttäisi olevan.

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/104...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Itse uskon, että valovoimaisemmalla puheenjohtajalla ja paremmin nykypäivään sopivalla linjalla voisitte edelleenkin tavoitella lähemmäs 30% kannatusta. Ilman noita voi tuo 25% olla tosiaan lähempänä maksimianne."

Nykyään puheenjohtajalla tosiaan on valtava merkitys, kuten Juha Sipilä ja Ville Niinistö ovat osoittaneet. Mitä mieltä olet, voiko Rinne kehittyä? Mielestäni hän esiintyy nyt paremmin kuin 2015 vaaleissa, mutta petrattavaa on vielä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyllähän nuo puheenjohtajat tuppaavat aina kehittymään jonkin verran, mutta valovoimaista johtajaa hänestä ei uskoakseni kuitenkaan tule. Hänen persoonansa ei taida olla siihen omiaan ja ammattiyhdistyspomon imagosta pois pääsy lienee hyvin vaikeaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #24

Ihan mielenkiinnosta. Millainen tausta ja imago on hyväksi vihreiden puheenjohtajalle?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #25

Ihannetaustaa en oikein osaa sanoa, sillä se ei ole erityisen tärkeässä osassa sillä vihreillä ei ole vanhaa vahvaa sidonnaisuutta mihinkään eturyhmän etujenajajaan. Mitä imagoon tulee, niin tärkeimpiä asioita taitaa olla taitavuus ja tietty maltillisuus.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ei Rinne kauheasti muutu enää tai ryhdy mitää uutta keksimään. Vanha koira ei uusia temppuja opi. SDP tarvitsisi radikaalia uudistajaa eikä mitään AY-änkyrää, joka vastustaa kaikkea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomalaisten poliitikkojen kannataisi mennä opintomatkalle Ruotsiin. Silloin he huomaisiavat, että Vihreiden ja Demareiden ei kannata kadehtia toistensa kannatuslukuja. Hehän ovat samaa Labour-blokkia. Edut ovat yhteiset.

Meidän lähihistoriamme on täynnä ”sekametelisoppahallituksia” ja mitä ihmeellisimpiä käänteitä. Meillä jopa demaripääministeri on ohittanut Kokoomuksen oikealta. Tuo pääministeri oli Paavo Lipponen. Sitä demarien virhesuuntausta ei ole saatu oikaistuksi. Antti Rinteen korjausliikettä olisi tarvittu jo kaksi vuotta sitten. Siten olisi voitu välttää vuoden 2015 katastrofaalinen vaalitulos ja demarien putoaminen kokonaan ulos ”palkintopallilta”. Kova vappupuhe olisi kuulunut pitää viimeistään vuonna 2014 eikä vasta vuonna 2016.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217283...

Toimituksen poiminnat