Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kokoomuksen pj-kisa meni likaiseksi

  • Lähde: Yleisradio
    Lähde: Yleisradio

Kokoomuksen puheenjohtajasta äänestetään Lappeenrannassa viikon kuluttua. Viime aikoihin asti kolmen ehdokkaan kisa on sujunut melko lailla herrasmiesmäisesti. Paineet kasvavat loppua kohden, ja nyt näkyy jo säröjäkin. 

Altavastaajana kisaan lähtevä pankkiiritaustainen Elina Lepomäki syyttää puoluetta EK:n juoksupoikana toimimisesta. Puolueella ei myöskään ole Lepomäen mielestä visiota tai strategiaa.

Tänään Kalevassa Lepomäki tylyttää kokoomustoimijoiden pyrkivän ripustautumaan tulevan PJ:n liepeeseen.

Kritiikki omaa puoluetta ja sen toimijoita kohtaan on kovempaa kuin mitä Kokoomuksessa tyypillisesti on tapana. Kykypuolueessa omien kritisoiminen hoidetaan yleensä hyvin epäsuorasti ja rivien välissä. Hymy pysyy huulilla.

 

Aiemmin maltillisena miehenä pidetty Petteri Orpokin on nostanut vaihdetta. Orpo totesi kampanjan avauksensa yhteydessä "Minun Kokoomustani johdetaan", joka on suora piikki Alexander Stubbille. 

 

Puolueen pj-kampanjaa käydään nyt oikeistolaisemmilla teemoilla ja tiukemmin äänenpainoin, kuin mitä Kokoomuksen sisäpiirissä toivottaisiin. Nyt keskustelun lähtökohtana ovat pitäisikö työmarkkinasopiminen lopettaa ja onko puolue liikaa EK:n juoksupoikana.

Suomalaisten äänestäjien - ja jopa kokoomuksen kannattajien - enemmistö kavahtaa jyrkän oikeistolaista  linjaa, jonka kannattaja Lepomäki tuo nyt ajatuksiaan päivittäin esille. Tavallisen työssä käyvän keskiluokan miellyttäminen, mihin varsinkin Petteri Orpo pyrkii, käy sen myötä vaikeammaksi. 

Puolueen oikeistolaidan ja perinteisemmän enemmistön välille on avautunut ideologinen kuilu, jota Lepomäki vahvistaa päivittäin medioissa. Jää nähtäväksi onko asialla pidempiaikaista vaikutusta Kokoomukseen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Minun mielestäni Kokoomuksen puhenjphtajapeli on valkopyykin valkoista verrattuna Ay-liikkeen masinoimaan Jutta Urpilaisen hyllyttämiselle. Onko se tervettä, että yhden puolueen sisäistä vallankaappausta rahoitetaan ammattiliittojen jäsenmaksuvaroin?

http://yle.fi/uutiset/urpilaisen_syrjayttamisopera...

Sekään ei Antti Rinteelle riittänyt vaan Urpilaiselta piti sulkea kaikki vähäisetkin mahdollisuudet olla puolueen tehtävissä mukana.

Vuonna 1999 Rinne pyrki eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä muttei tullut valituksi. Seuraavana vuonna hän pyrki Riihimäen kaupunginjohtajaksi.

Vuonna 2012 Rinne pyrki Sdp:n varapuheenjohtajaksi mutta ei pärjännyt lainkaan. Syyskuussa 2013 hänen kerrottiin silti mahdollisesti asettuvan myöhemmin ay-demarien ehdokkaaksi puheenjohtaja Jutta Urpilaista vastaan.

Yle kysyi aiheesta tammikuussa 2014 Sdp:n puoluevaltuutetuilta ja varavaltuutetuilta. Nämä toivoivat Urpilaiselle haastajia mutta Urpilainen sai eniten kannatusta (38 %), toisena Rinne (14 %), kun Lauri Ihalainen oli ilmoittanut tukevansa Urpilaista. Muut kuin Rinne eivät olleet ilmoittautuneet puheenjohtajapeliin.

Lappeenranassa demareiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa oli jäätävä tunnelma. Kokouspaikalla on selvästi havaittavissa, että sdp:n eduskuntaryhmä on yhä jakautunut Rinteen ja Urpilaisen leireihin.

Kun Rinne oli pitänyt poliittisen linjapuheensa, hän sai aplodit vain osalta kokousväkeä. Urpilaista aktiivisesti syrjäyttämässä ollut entinen opetusministeri Jukka Gustafsson taputti innostuneesti Rinteelle. Gustaffson ei älynnyt lopettaa ennekuin vierustoverit sitoivat hänen kätensä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin reaktio oli hillitympi. Backman tuki puheenjohtajan valinnassa voimakkaasti Urpilaista. Se olikin sitten Backmannin poliittisen uran loppu.

Osa kokousväestä ei taputtanut Rinteelle lainkaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

On muissakin puolueissa mennyt likaiseksi, usein vielä pahemmin. Yleensä Kokoomuksessa osataan hoitaa tyylikkäästi, mutta nyt ei.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Urpilaisen kohtaloksi koitui SDP:n pitkään jatkunut kannatuksen syöksykierre. Iso osa kenttää oli kyllästynyt pitkään jatkuneeseen oikeistodemarilinjaan, jossa oli unohdettu SDP:n rooli työväenpuolueena ja joka oli lahottanut SDP:tä pitkään. Antti Rinne toi SDP:n takaisin juurilleen ja ainakin tässä vaiheessa gallupkärkeen, joten jotakin järkeä näissä manöövereissä on kyllä ollut. Kannatuksen nousu yhdistettynä hallituksen tökeröön työvoimapolitiikkaan on myös kasvattanut SDP:tä yhtenäisemmäksi. Juhana Vartiaisesta SDP pääsi irti melko vaivattomasti ja mahdollisesti muutama muu saman linjan edustaja lähtee vähin äänin perässä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kokoomuseliitin sylttytehtaat eivät ole pitkään aikaan julkaisseet minkäänlaisia "kyselyjä." Siitä voi päätellä, että Orpon kampanja on vastatuulessa. Tuuli puhaltaa yhteiskunnassamme vasemmalta, mutta Orpo ei oikein pärjää vasemmistopopulistina. "Ahkera siivooja kuuluu keskiluokkaan" - niinpä tietysti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuo "ahkera siivooja" oli vähän outo veto Orpolta. Ihan fiksua yrittää olla keskiluokan puolella, mutta jos yrittää maalata kaikki keskiluokkaan, kenen puolella oikein on?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Orpo pelästyi, kun huomasi asettuneensa selvästi jonkin kannalle. Koitti sitten palata kaikkien kaveriksi, mutta tekikin itsestään naurunalaisen. Tuolla lausunnolla saattoi kaataa koko kampanjansa, eihän tuollaisen lausunnon jälkeen voi ottaa kaveria tosissaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #11

Tuossa lauseessa oli sentään subjekti.

"Minun kokoomustani johdetaan" - mutta kuka ja mistä, Luxemburgistako?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tänään tapahtui tosiaan merkillisiä. Kokoomuksen puheenjohtajakisaan altavastaajana lähtenyt Elina Lepomäki teki jotain, mitä en ole yhdenkään uusliberaalin oikeistolaisen kuullut tekevän koskaan aikaisemmin. Hän nimittäin myönsi avoimesti Helsingin Sanomien TV:ssä, että palkansaajien ostovoima on kehno. Yleensä tuolta suunntalta tulee pelkkää skeidaa, kun ostovoimasta puhutaan.

Lepomäki ilmeisesti ymmärtää sen, että yrittäjien tulot ja palkansaajien ostovoima korreloivat keskenään. Ilman toista ei ole toistakaan, ellei kyseessä sitten ole ulkomaanvientiin keskittynty yritys, joita on Suomessa aika harvakseen tänä päivänä. Lepomäki myös painotti sitä tosiasiaa, että kokoomus ei voi olla enää EK:n apupuolue. Panokset kovenevat, mutta mihin suuntaan?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Antti, jos tuo, mitä kuvailet on mielestäsi likaista, niin näet kyllä pöpöjä siellä missä niitä ei ole. SDP:n viimeisen puh.johtajataiston puhtautta voisit kommentoida täällä, kun olet sitä lähempänä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Vertaan kokoomuksen puheenjohtajakisaa aiempiin kokoomuksen kisoihin, en muihin puolueisiin.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Aika moni lukee varmaan näin: Kylläpä on Kokoomuksella mennyt pj-kisa likaiseksi. Melkein voisi luulla, että ovat demareita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En tiedä kuinka monen demarin kanssa ennen viime puoluekokousta Varsio tai Rautiainen keskusteli syystä miksi Urpilainen haluttiin vaihtaa Rinteeseen. Itse keskustelin n. 20-edustajan kanssa ja viesti heiltä oli sama, Urpilainen ei kuunnellut kentän ääntä ja ajautui kauaksi sosialidemokratian keskeisistä periaatteista ja hänen johdollaan hävittiin jokaiset vaalit. Itse olisin halunnut Urpilaisen jatkavan, vaikka ay-taustainen demari olenkin. Varsion näkemys SAK:n vaikutuksesta Rinteen valintaan on täyttä huuhaata.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Viime päivinä valokeilassa ovat olleet ehdokkaista Stubb ja Lepomäki. Sen sijaan Orpo on ollut taka-alalla. Saa nähdä vaikuttaako se ehdokkaiden kannatukseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Veikkaan että Stubb jatkaa, Orvon salkku kierrätetään säädyllisen odotusajan jälkeen ja Lepomäki loikkaa Liberaalipuolueen puheenjohtajaksi ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin joo, Lepomäkihän on esittänyt myös perustiliä perustulon toteutuksen vaihtoehtona. Siis erittäin liberaalipuoluelaista (tai keskustalaista).

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Suomalaisten äänestäjien - ja jopa kokoomuksen kannattajien - enemmistö kavahtaa jyrkän oikeistolaista linjaa, jonka kannattaja Lepomäki tuo nyt ajatuksiaan päivittäin esille."

Hmmmm??? Ymmärsinkö oikein? Jyrkän oikeistolainen Lepomäki arvostelee puoluettaan EK:n juoksupoikana olemisesta. Jyrkän oikeistolainen Lepomäki on huolissaan palkansaajan ostovoimasta.

Taitaa demareilla olla sama olo, kuin jos tamperelaiselle olisi kerrottu mustaa makkaraa olevan pyöreän salin nurkassa...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tossa taitaa olla kyse puoluepolitiikan "avautumisesta" yleisölle. Uudet sukupolvet tulevat puolueisiin ja vanha pulinat pois periaate ei oikein istu heidän maailmaansa.

SOME-kulttuuri on luonut tilanteen, jossa lähes kaikki on kaikkien ulottuvilla ja nähtävissä. Siitä syystä vanhanliiton poliitikot kavahtavat SOME:a. Tämä kulttuuri kuitenkin leviää puolueiden sisällä.

Sisäisestä valtataistelusta tulee "normaalia" arkipäiväistä ja siihen totutaan paremmin, kun suuri yleisö sitä näkee. Pallot aina siirtyvät jollekin, joka kokoaa oman klikkinsä niillä pelaamaan ja pitää toiset niistä erossa.

Se on aika erikoinen kulttuuri puolueissa, joissa valtaklikit eristäytyvät muista. Sekä kenttäväestä, että muista poliitikoista. Tämä lienee normaalia sosiaalista toimintaa kilpailutilanteessa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Peli on tosiaan koventunut. Sini Lappalainen syyttää blogissaan Lepomäkeä hänen toiminnastaan Hommafoorumissa. Eikä se ole kaunista luettavaa. MV -lehti ja ohjattu vihapuhe ovat suurelta osin sieltä kotoisin. Päätelkää itse. Näin Sini kirjoittaa bloginsa yhdessä kommentissa.

"Lepomäki viihtyi hommaforumilla ja kirjoitteli muusta kuin yksilönvapaudesta. Siinä yksinkertaisesti tämän blogin huolestuneisuuden aihe. Hommaforum toi Suomeen vihakirjoittelun ja paljon muuta vastuuttomuutta. Kaikkihan näkee kuinka MV kasvoi siitä maaperästä. Oletan että putinismi sentään on vierasta kokoomukselle."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Sini Lappalainen syyttää blogissaan Lepomäkeä hänen toiminnastaan Hommafoorumissa."

Totta kai. Tiedätkö sinä, Viljo, mistä todella on kysymys?
Minä tiedän, tarkistin juuri:

Hommaforumilla oli v. 2011 eduskuntavaalien alla ehdokkaiden haastattelusarja, jossa myös Lepomäki oli mukana. Hän tietenkin vastaili hommalaisten kysmyksiin omalla nimellään säikeeseen "Kysy Elina Lepomäeltä". Lepomäki ei ole ollut siellä 2011 jälkeen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saattaa olla paikallaan, että Lepomäki itse kertoo tai kirjoittaa, mitä tekemistä hänellä on ollut Hommafoorumin kanssa. Jos hän on osallistunut vain yhteen haastattelusarjaan, silloin Sini Lappalainen lukeutuu loan heittäjiin. Minulla ei asiasta sen tarkempaa tietoa ole kuin, mitä olen lehdistä ja joistakin some -kirjoituksista lukenut.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Uskoit kuitenkin heti Lappalaisen näkemyksen, joten ilmeisesti et kuitenkaan uskoisi Lepomäkeä. Rautiaisen tietoon perustuvan vastauksen jälkeen aloit vetoamaan siihen, että sinulla ei ole tarkempaa tietoa.

Yleensä syyttäjällä on todistustaakka, joten jospa tyytyisimme siihen, että Lepomäen ei tarvitse osoittaa lakanneensa osallistumasta aktiivisesti Hommaforumin toimintaan...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvin kiteytetty Juho. Olisi aika kornia lähteä argumentoimaan ettei Rauno Lintunen kuulu Kommunistiseen työväenpuolueeseen, koska hän on esiintynyt Uusi Suomi Puheenvuorossa, tai että se todistaisi hänen olevan kapitalistien asialla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Viljo,
varmemmaksi vakuudeksi Lepomäen profiilin yhteenvero Hommaforumista:

Elina Lepomäki
Nimellinen
Poissa Poissa
[Lisää kaverilistaan]
Lähetä YV
Näytä kirjoitukset
Näytä tilastot
Viestejä: 33 (0,017 viestiä per päivä)
Liked Posts: 2
Social Networks: Ikä:-
Rekisteröitynyt: 15.03.2011, 06:49:24
Viimeksi paikalla: 19.09.2011, 21:50:27

http://hommaforum.org/index.php?action=profile;u=6300

Toimituksen poiminnat