Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kuka Soinin jälkeen?

  • Timo Soini, lähde wikimedia commons
    Timo Soini, lähde wikimedia commons

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinin harkinnasta jättää paikkansa on tiedetty jo pitkään. Hän kertoo asiasta melko suoraviivaisesti kirjassaan Peruspomo. 

Muutama päivä sitten Soini totesi Plokissaan Pirkanmaan kiertueen jälkeen: "Ei helkkari. Taidan jatkaa näissä hommissa, ainakin ministerinä, vaalikauden loppuun." Toisin sanoen harkintaa luopumisesta on käyty. 

Ymmärrän Soinia asiassa ihan hyvin. Hän on ollut puheenjohtajana 19 vuotta putkeen. Se jää vain vuoden Veikko Vennamon kaudesta SMP:ssä. Puoluekaan ei ole helpoimmasta päästä. Sakkaava kannatuskin vaikuttaa.

 

Kun seuraaja lähivuosina ilmeisimmin valitaan, tarjolla on muutamia näkyviä nimiä. 

 

Jussi Niinistö

Istuva puolustusministeri on koulutettu, kokenut ja nauttii Soinin luottamusta. Äänisaalis Nurmijärveltäkin on arvostusta herättävä 11 767 viime vaaleista. Toisaalta Niinistö on ulosanniltaan aika kankea eikä selvästi nauti mediahuomiosta alkuunkaan. Vielä muutama vuosi sitten puolueen 1. varapuheenjohtaja Niinistöä oltaisi pidetty lähes varmana kruununprinssinä mutta tilanne on mutkistunut. 

Maria Lohela

Eduskunnan puhemies Lohela on koulutettu, kielitaitoinen, tunnettu ja poikkeuksellisesti pärjää mediassa joten kuten. Lisäksi hänellä on istuvana puhemiehenä vahva asema. Lohela nauttii puolueensa maahanmuuttokriittisen siiven luottamusta. Perussuomalaisilta olisi toisaalta todella yllättävä veto valita naispuheenjohtaja.

Sampo Terho

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Terho on entinen meppi ja hänellä on kansainväliset suhteet kunnossa. Lisäksi hän on puolueen parhaita esiintyjiä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja on puolueen puheenjohtajaan eniten rinnastettavissa oleva tehtävä, ja siinä hän on pärjännyt. Terhon puutteena taitaa olla vahva oikeistolaisuus - hän on monessa asiassa kokoomuksesta oikealla. Unohdetun ja vähäväkisen kansan ääneksi hänestä ei ehkä ole.

Jari Lindström

Paperimiestaustainen Lindström piipahti hänkin eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja on nyt työ- ja oikeusministeri. Lindström on perussuomalaisten suosituimpia poliitikkoja ja hänellä olisi parhaat mahdollisuudet saada duunarisiipeä takaisin. Miinuspuolina matala koulutustaso ja ministerinä saadut kolhut. Lindström ei myöskään vaikuta jyrämäiseltä, mitä puheenjohtajalta osittain vaaditaan. 

 

Nähtäväksi jää, pyrkiikö Soini vaikuttamaan seuraajansa valintaan, vai jättääkö hän pelikentän aidosti auki. Joka tapauksessa perussuomalaiset on luonteeltaan puolue, joka tarvitsee vahvan johtajan. Ensimmäisellä yrityksellä on pakko onnistua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mielenkiintoisin kysymys seuraajan nimen ohella taitaa olla se, siirtyykö puolue maahanmuuttokriittisempään suuntaan vai säilyykö unohdetun kansan ääni ja köyhä kansa mukana. Mahdoton sanoa. Varsinaisia vennamolaisia ei enää taida olla tarjolla.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Veikkaan Terhoa. Hyvän ulosannin lisäksi hän vaikuttaa määrätietoiselta ja valmiilta junttaamaan. Jarpan kannatus mahdollisesti horjuu omienkin keskuudessa? Lohelassa ja Niinistössä en näe tarvittavaa pyrkyä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oletteko jo vaihtamassa puoluetta, joko olette lähettäneet jäsenanomuksenne Persujen puoluehallitukselle ?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ainahan naapurin henkilövalinnat kiinnostavat! Soinia SDP:n ja meitä persujen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Niitä jäsenanomuksia ei taida erityisen paljon tulla. Saa nähdä saako PS kunnallisvaalilistansa täyteen monessakaan paikassa.

Toisaalta naapurille irvailu ei kuulu hyviin tapoihin. Aikamoisessa pinteessä ovat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #5

Ei käy kieltäminen, mutta siinä olet oikeassa ettei naapurille irvailu kuulu hyviin tapoihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Vuosi sitten puoluekokouksessa Soini tarjosi myös neljää nimeä. Lindströmin tilalla tosin oli Riikka Slunga-Poutsalo. Lisää täältä:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99194-timo-soini-v...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä huomio. Yllätyn kyllä kovasti jos valituksi tuleva on Riikka Slunga-Poutsalo. Ei hänessä mitään suurta vikaa ole, muttei vaikuta johtajatyypiltä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soini ei kuitenkaan kieltäytynyt itse jatkamasta puoluehallituksen ja puoluevaltuuston puheenjohtajana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Soinin jälkeen perussuomalaisten taru on lopussa.
Ei siis kukaan pysty Soinin isoihin saappaisiin,
jos joku yrittää, ei varmaan pysty niitä saamaan liilleelle.

En tiedä uskaltaako kukaan edes yrittää soinin saappaisiin.

Siellä on muutama ihan hyvä politikko, kuten Sampo Terho, mutta demagogiset kyvyt puuttuu ja ne on tässä puolueessa tarpeen, ne on elinehto.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Soinin seuraaja ei oikein voi edes yrittää olla "soinimainen" koska kukaan ei voisi olla hänen veroisensa. Kuten sanoit, saappaisiin ei kukaan pysty.

Seuraaja joutuu etsimään uutta tyyliä ja erilaista imagoa. Oletettavasti Soinia heikommalla menestyksellä, mutta senhän näkee sitten.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

US:ssa on joku ehdottanut Laura Huhtasaarta. Siinähän persuilla olisi kotimainen vastine Marie le Pennille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinistö tai Terho veikkaisin.

Siitä puolueen kuolemasta voi ollaa montaa mieltä, ennustaminen on vaikeaa, kukapa olisi uskonut, että Persuista tulee joskus Suomen toiseksi suurin puolue, eipä sellaista kukaan oikeasti uskonut, tuskin Soini itsekään.

Maailma muuttuu nyt nopeasti ja siinä voi olla se ydin, jolla Persutkin pärjäävät. Olen aina sanonut, että Persujen oikea kanntus pyörii joaain 8-10% hujakoilla, kaikki se mikä tuli vaaleissa lisää oli sitten äänestäjien hölmöyttä.

Ei n.10% kannatuksella elävä puolue ole mikään huono, onhan Suomessa samalla kannatuksella olevat puolueet päässeet hallitukseen ja vaikuttaneet politiikkaan muutenkin. Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat tuossa kannatuksessa olleet vuosikausia, eikä niitä minään jätepuolueina pidetä.

Persujen kannatuspiikki nyt vaan sokaisi heidät itsensä ja pilkkalaulanta on sitten kiihtynyt mediassa ja muissa puolueissa. Historiallinen saavutus Soinilta tuo kannatuspiikki, mutta totuus on sitten normaalimpi, ja sen Soinikin kokeneena tietää.

Terho tai Niinistä pystyvät varmaan johtamaan puoluetta ilman mitään suuria heilahduksia, mutta aika sen näyttää.

Jos maahanmuutto-ongelmat tulevaisuudessa lisääntyisivät, se on ainoa keino noilla esim. Halla-Aholaisilla päästä persuissa valtaan, en oikein siihen usko, taitaa kuitenkin pääosa olla hieman maltillisempia.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä pitkä matka, enkä usko, että Soini niissä vaaleissa enää puoluetta johtaa ja Persujen menestys on pitkälti siitä kiinni, miten Suomen talous tästä eteenpäin kehittyy.

Jos käykin niin, että työttömyys alenee ja elintaso ihmisillä paranee, se heikentää selvästi opposition arvostelulta pohjaa. Mutta se taas on tulevaisuutta ja siitä ei kukaan vielä osaa sanoa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olen pari vuotta sitten jo ennakoinut, että dosentti Arto Luukkasella taitaisi olla pyrkyä jopa puheenjohtajaksi. Ainakin raameiltaan ja puheiltaan sopiva.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Vaan onko kannatusta? Todennäköisesti istuvaa kansanedustajaa haetaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olen Seppo Turusen kanssa samaa mieltä, Luukkasen bloggien tyyli muuttui niihin aikoihin ja uumoilin samaa; yritystä näyttäisi olevan vieläkin. Viime EK-vaaleissa ei vielä onnistanut, mutta kenties.

http://tapanipollari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2213...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"Olen Seppo Turusen kanssa samaa mieltä, Luukkasen bloggien tyyli muuttui niihin aikoihin ja uumoilin samaa; yritystä näyttäisi olevan vieläkin. Viime EK-vaaleissa ei vielä onnistanut, mutta kenties."

Vastaavanlainen muutos tapahtui taannoin Toimi Kankaanniemen viestinnässä, eikä kauan tarvinnut odottaa kun kyseinen herra jo patsasteli persukansanedustajana.

On se niin merkillistä että helppotajuista lööperiä puhumalla pääsee kansanesustajaksi, mutta muuten ei, vaikka näillä lööperiläppää heittävillä olisi hyvin eväitä jutella asiaakin.

Tämäkin on niitä demokraattisen järjestelmän varjopuolia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Kankaanniemen aikeet huomasi jo kauan ennen kuin ilmoittautui perussuomalaiseksi, oli se viestintänsä vähitellen siihen suuntaan siirtymisessä niin läpinäkyvää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Samaa mieltä, kyllä se näin oli.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jussi Niinistön kohuttu vierailu ja kukkalaitteen lasku puolustusministerin ominaisuudessa sotasankari Lauri Törnin haudalla USA:ssa varmisti puheenjohtajapaikan Niinistölle jo viime heinäkuussa.

Jukka Mäkinen

Täh?? En ole moisesta kuullutkaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Näin tosiaan tapahtui, mutta millä logiikalla tämä varmistaa Niinistölle puheenjohtajapaikan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysymys on puhtaasti retorinen, sillä logiikka on sangen tuntematon käsite poliittisissa puolueissamme.

Olen kuitenkin havainnut, että kansan syvät rivit , joihin katson perussuomalaisten suurimmalta osin kuuluvan, arvostavat puolustusministerimme teon korkealle.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Kysymys pitäisi oikeastaan kuulua toisin: Kuka saattohoitajaksi Perussuomalaisille?

Heidän kannatusromahduksensa on sitä luokkaa, että oikeasti halukkaita voi olla todella vähän. Etenkin ensi kunnallisvaalien jälkeen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tällä hetkellä mielestäni vahvin olisi Sampo Terho.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin jäi vielä sanomati, että kiitos blogistille asiallisesta blogista asian tiimoilta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset