Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Syyskuun gallupanalyysi

  • Lähde: HS 24.9.
    Lähde: HS 24.9.

Helsingin Sanomien kuukausittainen puoluegallup on julkaistu. Politiikassa on viimeisen kuukauden aikana tapahtunut paljon, ja se näkyy mittauksessa. On kohistu ulkopolitiikasta, poliittisesta väkivallasta, työmarkkinoista ja monesta muusta asiasta.

Yksi järjestysmuutoskin syntyi. Perussuomalaiset ohitti vasemmistoliiton. Tai oikeammin sanottuna vas.liitto putosi perussuomalaisten taakse menetettyään prosentin kannatusta. Prosentuaalisesti suurimmat muutokset olivat SDP:n nousu 1,1 prosentilla ja vas.liiton lasku 1,0 prosentilla.

 

Keskusta - 20,9% - lievää nousua

Keskusta jaksaa kuin kivi. Tämä on osittain hämmentävää. Maanviljelijät ovat ahdingossa ja syrjäseutujen elämää on hallituskaudella monin keinoin kurjistettu. Keskustan melko vasemmalla oleva kenttä ihmettelee mitä oikein tapahtuu, mutta kannatuksessa se ei näy. Kepun kannatus on 20,9 kun eduskuntavaaleissa se oli 21,1%. Ehkä selityksenä on, ettei heillä ole mitään puoluetta minne mennä. Vuonna 2011 kepuun pettyneet siirtyivät massoittain perussuomalaisiin mutta hekään eivät houkuttele nyt - ovat samassa hallituksessa.

 

SDP - 20,2% - vankkaa nousua

Demareiden kannatus notkahti kevätkesällä kolme prosenttia alaspäin, mutta puolue on vähitellen noussut siitä. Viime kuussa SDP profiloitui lähinnä ulkopolitiikassa. Ehkä demareiden nousu ja vasemmistoliiton lasku selittyy osittain Venäjään myönteisesti suhtautuvien siirtymisellä vas.liitosta demareihin?

Seuraavina kuukausina seurataan SDP:n puoluekokokouksen lähestymistä. Helmikuussa Lahdessa nähdään.

 

Kokoomus - 17,9% - lievää nousua

Kokoomus on ollut viime kuukausina hieman hajuton ja mauton. Petteri Orpo ei ole saanut kummoista kuherruskuukautta omiltaan eikä medialta, ja on linjaltaan ollut toistaiseksi aika väritön. Osa kokoomuksen kannattajista on pettyneitä siihen, että valtion velkaantuminen jatkuu ensi vuonna samaa tahtia (5,5mrd) kuin tähänkin asti, vaikka kokoomuksen puheissa usein korostetaan tiukkaa linjaa.

 

Vihreät - 12,6% - pitkittynyttä loivaa laskua

Vihreiden kannatus on laskenut yhtäjaksoisesti kesäkuusta lähtien. Vihreiden kannatus näkyy vakiintuneen aiempaa 8-9% prosenttia huomattavasti korkeammalle tasolle, mutta korkein kärki taitaa olla taittunut. Saa nähdä jatkuuko loiva lasku tästä eteenpäin. Ulkopolitiikassa ja työmarkkinoilla vihreiden ote ei ole vahvimmillaan, ja viime kuukausina on keskustetu erityisesti juuri niistä.

Supersuosittu puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu ensi keväänä väistymään, ja spekulaatiot seuraajasta ovat jo alkaneet. Saappaita on vaikea täyttää. Niinistön selkeä vahvuus on ollut, että hän kykenee pitämään puolueen linjaa melko oikealla menettämättä´silti vasemmistolaiseksi itseään kokevia vihreitä äänestäjiä juuri ollenkaan.

 

Perussuomalaiset - 9,6% - vakiintunut kannatus

Perussuomalaisten kannatus on pyörinyt koko vuoden 9,5 prosentin tuntumassa. Sinänsä heillä on kasvupotentiaalia: hallituksen maahanmuuttolinja on ollut erittäin tiukka verrattuna aiempaan. Tulkinta lienee, että duunarit ja vähäosaiset eivät enää luota puolueeseen oikeistolaiseksi koetun hallituspolitiikan takia, eikä PS:n kannatus siksi nouse, vaikka potentiaaliset äänestäjät lienevät tyytyväisiä maahanmuuton tiukentumiseen.

Aivan mittausjakson lopussa PS hyväksyi Bernerin liikennekaaren, ja sen mukana taksilupien ja hintojen vapauttamisen. Taksikuskit ovat perinteisesti olleet yksi PS:n vahvimmista ryhmistä, joten sitä kautta voi tulla lievää laskua.

 

Vasemmistoliitto - 8,6% - vankkaa laskua

Kannatus putosi yhdellä prosenttiyksiköllä 9.6 prosentista 8.6 prosenttiin. Kymmenesosa kannattajista lähti. Yleinen käsitys on, että taustalla on teollisuus- ja duunarisiiven hankala tilanne puolueessa. Perinteisemmät vasemmistolaiset eivät enää tunne oloaan kotoisaksi "postmodernissa" vasemmistoliitossa. Parhaiten tätä kuvaa kahden entisen puoluesihteerin - Marko Varajärven ja Asko Mäen - loikat demareihin lyhyen ajan sisällä.

Vasemmistoliitolle on nostettava hattua lähes totaalisesta uusiutumisesta, mutta edelleen heillä on vanha ongelma: lähes kaikki puolueen kannattajat voisivat kuvitella äänestävänsä joko vihreitä tai demareita. Perinteisempi duunariväki on lähellä demareita ja nuoremmat yliopistokaupunkien lifestyle-vasemmistolaiset lähellä vihreitä.

 

Jatko:

Tulevina kuukausina poliittisen mielenkiinnon tulee varastamaan kuntavaaleihin 2017 valmistautuminen ja eri puolueiden lähestyvät henkilövalinnat. Tavallinen päivänpolitiikka saattaa jäädä vähemmälle huomiolle ehkä budjettikäsittelyjä lukuunottamatta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Osuvia huomioita. Etenkin tuo, ettei kepulaisilla oikein ole puoluetta johon vaihtaa, eikä perinteisempi vasemmistoväki välttämättä tunnista Anderssonin puoluetta omakseen.

Jännä nähdä, miten Vihreiden kannatus lähtee kehittymään kuntavaalien lähentyessä. Kannatus kuitenkin keskittyy muutamaan suureen kaupunkiin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Jännä nähdä, miten Vihreiden kannatus lähtee kehittymään kuntavaalien lähentyessä. Kannatus kuitenkin keskittyy muutamaan suureen kaupunkiin."

Tämä on totta. Eduskuntavaaleissa vihreiden kannatuksesta lähes 50% tuli Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta.

Toisin sanoen he ovat muihin verrattuna riippuvaisia hyvästä onnistumisesta neljässä (!) kunnassa. Toisaalta silloin kampanjakin on helpompi organisoida.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eetu Kinnunen

Hyvä huomio. Sensijaan demarit ovat puolue jossa on pyöröovi. Kannatus heittelee jaksottain 20%-13 % välillä. Demareiden kannattajissa on siis vähintään 7 % tuuliviirejä.

Eduskuntavaalien tulos kertoo aikavälillä 1991-2105 puolueiden kannatuksen hajonnasta seuraavaa:

Vaalituloksen perustuvan kannatuksen ero suurimman ja pienimmän välillä

Sdp 11,8 %

Keskusta 9%

Kokoomus 4,4 %

PS vuodelta (2011-2015) 1,4 %

Vihreät 1,2 %

Vas 4,1 %

RKP 1,2 %

jne.

Suurin kannatuksen vaihtelu näyttää olevan juuri demareissa. Myös nämä gallupit ovat viitanneet siihen, että demareissa kannatusluvuissa on suurin myrsky edelleen käynnissä. Olisiko populismilla ja katteettomilla lupauksilla joku merkitys. PerusSuomalaisilla on sama ongelma. Sopulilauma seuraa lupauksia, joita ei voi toteuttaa.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä kolmisen vuotta aikaa, että tuulet muuttavat vielä kovasti suuntaa. Vakaata kannatusta edustavat vuodesta toiseen Kokoomus, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja KD. Näiden puolueiden kannatuksen muutoksiin vaikuttaa vain hallitusvastuu.

PerusSuomalaiset ovat luku sinänsä ja heidän kannattajiensa äänestysaktiivisuus on merkittävä vain demareiden kannatuksen kannalta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kuntavaalien asetelma vaikuttaa tässä vaiheessa kepun ja demareiden kamppailulta, mutta aikaa on yli puoli vuotta. Mitä tahansa voi vielä käydä. Ja sitä ennen on myös SDP:n puoluekokous Lahdessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuntavaalien tuloskin poikkeaa yleensä EK-vaaleista, eikä ensimmäistä gallupiakaan julkaista ennen kuin lähempänä vuodenvaihdetta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ja minua kiinnostaa kytevä sukupolvien välinen sota demareissa, joka jollain tavalla laukeaa puoluekokouksessa. Sinnehän demareiden eläkeläiskaarti on tuomassa sen taitetun indeksin poiston, jotka nuoremmat ymmärrettävästi vastustavat.

Paha paikka demareille, kun saavat 24% eläkeläisten äänistä mutta 8% alle viisikymppisten äänistä.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran

Oleellisinta puoluekokouksessa on että kunnallisvaaleihin päästään yhtenäisenä. Kaikki tietävät tämän, myös vanha kaarti.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Miten Suomen talous nousisi, jos demarit saisivat murskavoiton?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Outo kysymys. Minkään puolueen voitto ei itsessään tuo talouskasvua. Juha Sipilä sen on oppinut viimeksi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#5
En minäkään olisi vastannut, mutta koska en ole poliitikko, niin tiedän miten talous saadaan buumiin.

Aluksi riittää vain yksi laki. Ei niitä tarvita 1000 -lakia per vuosi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"koska en ole poliitikko, niin tiedän miten talous saadaan buumiin."

Niin minäkin tiedän ja hallitus tietää.

Kysymys onkin vain siitä että miten se saataisiin aikaan ilman että puolueen kannatus romahtaa.

Yksikään puolue ei näytä olevan valmis vapaaehtoisesti uhraamaan kannatustaan, kuten Saksan demarit taannoin tekivät. Tekivät puolueena uhrauksen isänmaansa hyväksi.

Yksikään suomalainen puolue ei ole riittävän isänmaallinen uhratakseen kannatustaan isänmaan hyväksi.

Sipilä voisi varmaan oman kannatuksensa uhrata, mutta puolue-eliitti ei, eikä tietenkään myöskään puolueväki, joka ei edes ymmärrä ja on populistien ohjailtavissa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

Arto on aivan oikeassa.

Ei demareista ole valtionhoitajapuolueeksi. Niillä on niin herkkä hipiä ja mistään ei kanneta vastuuta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Ei demareista ole valtionhoitajapuolueeksi. Niillä on niin herkkä hipiä ja mistään ei kanneta vastuuta."

Tässä olet väärässä. Mistä tahansa puolueesta on valtionhoitajapuolueeksi, kunhan tekee ne oikeat päätökset ja uhraa kansansuosionsa.

Se on ainakin nähtävissä jo nyt ettei nykyisistä hallituspuolueista siihen ole.

Persut on tosin menettänyt jo kansansuosionsa, mutta ei ole tehnyt, eikä tule tekemään mitään oikeita isänmaallisia päätöksiä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #32

Hauska esimerkki on AY -demareiden vaatimus mm. virolaisille viiden vuoden siirtymäkausi Suomen työmarkkinoille laillisesti.

Virolaiset tulivat illegaalisesti ja luotiin monelle alalle harmaat markkinat, jotka tulivat jäädäkseen.

Tämä vain yksi esimerkki demarien puusilmäisyydestä. Puolue, jonka käyttövoima on kateus ja luokkaviha ei voi olla valtionhoitajapuolue.

Sen todisti mm. Koiviston konklaavi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #35

"Virolaiset tulivat illegaalisesti ja luotiin monelle alalle harmaat markkinat, jotka tulivat jäädäkseen."

Tämä harmaa tyämarkkinahan on piristänyt rakennusalaa varmasti enemmän kuin valkoinen, musta tai punainen työmarkkina. Ei pitäisi olla porvarilla mitään valittamista.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #37

#37
Moni vähäosainen palelisi torpassaan ilman harmaata taloutta. Tosin voisihan nuo asiat hoitaa toisinkin.

Esim. ALV paikalla rakentamisessa on älytön.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran Vastaus kommenttiin #35

Koivistoahan pidettiin yleisesti hyvänä presidenttinä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ehkä selityksenä on, ettei heillä (keskustalaisilla) ole mitään puoluetta minne mennä."

- Noin ajatteli varmasti myös tuskastunut Paavo Väyrynen kaivaessaan ikioman poteronsa Suomen Keskustan sisään. Onko kansalaispuolue edelleen organisaatio, johon vain politiikan ammattilaisilla on pääsy?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kansalaispuolue unohtunee historian kellariin. Kysymykseksi jää pääseekö/haluaako Väyrynen takaisin kepun kärkikastiin. Vastaukseksi veikkaan ei.

Niko Sillanpää

Vas osalta olisiko laskusuhdanteessa pikemminkin kyse feministipuoluehankkeesta? Vas julistautuminen feministipuolueeksi nimittäin kaatui täpärästi puoluekokouksessa juuri "rasvanahkojen" äänillä ja pian tämän jälkeen em. hanke julkistettiin. Kyseessä on kuitenkin äärivasemmistolainen kilpaileva hanke.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Olinkin unohtanut F! - eli feministipuolueen. Toistaiseksi taitavat olla niin marginaalinen ryhmä etteivät uhkaa edes vas.liittoa, mutta voi olla että tilanne myöhemmin muuttuu. Ruotsissahan F! on jo syönyt ison osan vihreiden ja VP:n kannatuksesta.

Tosin Ruotsinkin F! varmaan romahtaa Gudrun Schymanin väistyttyä.

Niko Sillanpää

Kieltämättä on ehkä marginaalisempi tekijä, kuin suuri, myötäsukainen mediakäsittelynsä antaisi ymmärtää.

Ruotsin M kompastui kyllä pääosin muihin asioihin, mutta kieltämättä FI on syönyt kaikkien punavihreän blokin muiden puolueiden kannatusta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #15

Ruotsin vihreät ovat surkeassa hapessa islam-kriisinsä ja siitä seuranneen Mehmet Kaplanin ministerieron vuoksi. Saattavat jopa jäädä vaalikynnyksen alle.

Kaplan on muuten tiikeri turkiksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Onkos yksikään puolue vielä ehdottanut, että näiden galluppien tulokset otettaisiin mukaan veikkauksen tulosvetokohteiksi? Veikkaan, että se kasvattaisi kansan kiinnostusta "politiikkaan" huomattavasti.

Niko Sillanpää

Eiköhän noihin saa esim. Betssonilta kertoimet, jos pyytää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten analysoit grafiikassa esille saatavien puoluekohtaisten varmojen prosenttiosuuksia? Kovin suurelta näyttää kunkin suuren puolueen kohdalla varmojen prosenttiosuudet verrattuna kerrottuihin kannatusprosentteihin. Muun muassa keskustan ja sdp:n kohdalla ero näyttäisi varmojen kohdalla olevan keskustan hyväksi n. 1 %.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä kysymys, vaikea sanoa. Nykyään ylipäätään "varmuus" tuntuu vähemmän varmalta kuin ennen. Esim. demareiden kannatus on heilunut viime vuosina 14-22 prosentin välillä vaikka "varmoja" piti olla aika paljon. Persuilla kannatus taas ollut 8-18 prosenttia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinpä. Tässä tullaankin siihen kuinka luotettavia on nuo kerrotut kannatusluvut prosentteina, kun epävarmojen osuus on varsinkin suurimpien puolueiden kohdalla noin suurta kuin grafiikassa on esitetty. Se, että kannatuslukuja esitetään jollain tavoin vanhoihin kannatuksiin suhteutettuina, ei kyllä ole kovin luotettavaa. Tämä siis omana mielipiteenäni. Mielipiteeni on aiemminkin ollut kriittinen noihin kuukausittaisiin mittaustuloksiin ja nyt se entisestään asettuu kriittisempään suuntaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #16

Seuraaviin vaaleihin on aikaa kuutisen kuukautta. Gallupit ovat mitä ovat mutta kauaa ei tarvitse olla niiden varassa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Uskoisin että useilla kansalaisilla alkaa olla mitta täynnä kaikkia nykyisiä puolueita, jotka aina vaalivoiton jälkeen kääntävät takkinsa ja pettävät äänestäjänsä.

Ennen seuraavia eduskuntavaaleja uskoisin tulevan uusia puolueita, joista joku saattaa olla todellinen yllättäjä. Koska uskoisin jokaisena päivänä joidenkin kansalaisten heräävän nykytilaan, jossa valtio on ajettu katastrofaaliseen tilaan. Ja onhan täysin selvää ettei rutto parane rutolla, eli nykypuolueet jotka valtion ovat tähän tilaan ajaneet, eivät kykene korjaamaan valtion tilannetta, vaan asiat menevät koko ajan vain huonompaan suuntaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Varmaan on noin, mutta uusistakin puolueista tulee ennen pitkään perinteisiä puolueita (vrt. persut, vihreät).

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Miten arvioisit, Antti, missä määrin maan talous (siis ei pelkästään valtionbudjetti) on eduskuntapuolueiden päätettävissä?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #24

Budjetti on ministereiden, erityisesti PMI:n ja VMI:n, päätettävissä. Eduskunta ei pääse vaikuttamaan siihen juuri ollenkaan. Niin kutsutun jakamattoman varauksen osuus koko budjetista on muutaman promillen luokkaa.

Muuhun talouteen kuin budjettin taas vaikuttavat eniten vuorineuvokset.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Aivan, siksi tarvitsisimmekin aivan uudet pelisäännöt politiikalle ja ensimmäinen asia olisi alkaa sanktioimaan valheelliset vaalilupaukset, koska nehän täyttävät täysin törkeän petoksen tunnusmerkit.

http://www.heikniemi.fi/rikoslaki/rl36.html

Samalla vaalilupausten pettäminen rapauttaa demokratian, koska äänestäminen menettää merkityksensä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #25

Toinen vaihtoehto olisi blokkivaali, mutta vaikea sekin on toteuttaa. Nykyään vaalituloksesta ei mitenkään näe sitä mitkä puolueet pääsevät hallitukseen, paitsi ehkä suurimman puolueen osalta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #28

Blokkivaalit eivät estä vaalilupausten pettämistä. Kun kansalainen menee äänestämään, hän antaa äänensä juuri puolueen tai poliitikon linjausten mukaan. Kun vaalien jälkeen valittu kansanedustaja kääntää takkinsa, on kyse huomattavasta taloudellisesta edusta niin puolueelle kuin poliitiikollekin, joka on saatu petoksella.

Tässä maassahan pahin ongelma on juuri se, ettei julkinen valta noudata itse laatimiaan lakeja. Pyyhitään takamusta jopa Perustuslailla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #33

Mutta blokkivaalissa blokki joutuu kertomaan etukäteen hallitusohjelman. Meillä näin ei tarvi tehdä - koska hallituskoalitiota ei tiedetä etukäteen.

Siksi vaalilupausten pettäminen on täällä helpompaa ja houkuttelevampaa kuin esim Ruotsissa.

En silti usko että blokkivaaleihin täällä mennään. On liikaa puolueita jotka eivät halua asettua kumpaankaan blokkiin.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran Vastaus kommenttiin #42

Ruotsissa on myös listavaali, joka ei menisi läpi täällä. Tuskin vaalit muuttuvat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Jos on blokkivaalit, ei se välttämättä tarkoita listavaaleja.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Hesarin gallupista en löytänyt kantansa ilmoittaneiden määrää?

Ylen gallupeissahan lähtökohtasesti 10 prosenttiyksikköä ja ylikin ovat jättäneet vastaamatta, jotka enivei äänestäisivät vaaleissa. Tuo nimittäin on jo sellainen määrä joka liikuttaa merkittävästi noita tuloksia kun vaalit tulee.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Viime kuukausina kantansa ilmoittaneita on ollut noin 60 prosenttia, kun taas vaaleissa äänestysaktiivisuus on 70 prosentin luokkaa. Eroa on juurikin se 10 prosenttiyksikköä mitkä mainitsit.

Jos kantansa ilmoittamattomat jakautuvat suht tasaisesti eri puolueiden kannatuksen mukaan, ei suurta vahinkoa pitäisi tulla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Nehän ei suht tasaisesti jakaudu... Ja jos eivät jakaudu tasaisesti, se samalla suhteellisesti pienentää niiden puolueiden kannatusta jotka saavat liikkuvista vähemmän. Muistutan esmes viimevaaleista, missä persut nousi melkoiselta takamatkalta vaalipäivän suurimmaksi puolueeksi.

Samalla on aina hyvä muistaa vihreiden aaveprosentit gallupeissa, vaalipäivänä tulee pakollinen pieni notkahdus.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #36

Nyrkkisääntö on, että ne puolueet, joilla on mahdollisuus nousta pääministeripuolueeksi hyötyvät liikkuvista eduskuntavaaleissa. Kunnallisvaaleissa ei pääministereitä valita, niin voi mennä miten vain.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ehkä demareiden nousu ja vasemmistoliiton lasku selittyy osittain Venäjään myönteisesti suhtautuvien siirtymisellä vas.liitosta demareihin?"

Mitä syytä Venäjän liehittelijöillä olisi lähteä Vasemmistoliitosta?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Huhujen mukaan Vasemmistoliiton uusi johtaja on kovasti Nato-myönteinen. Mutta en tiedä, suhtaudutaanko Sdp:ssä Natoon yhtään sen nihkeämmin kuin Vasemmistoliitossa. Tuntuisi oudolta, jos niin olisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Toivottavasti tietävät mitä tekevät.

Minä en luottaisi natoon minkään vertaa.

Naton lupaukset on heikolla pohjalla jos Trump tulee valtaan ja tekee amerikkalaisille edullisen sopimuksen Putinin kanssa.

Trumphan on luvannut äänestäjilleen ajaa heidän asiaansa, ei esim. Baltian maiden tai Suomen asiaa.

Kannattaisi vielä yrittää toppuutella sen Nato- kiiman kanssa.

==================

Jenkit pystyy kyllä puolustamaan omaa maataan Putinin agressioilta, mutta Balttian ja Suomen osalta jenkit olisi kyllä kusessa.

En usko että Trumpin tapainen isänmaanystävä lähtisi seikkailemaan Itämerelle, puolustaakseen liittolaisia joista sille itselleen ei ole pierun vertaa hyötyä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuohon Nato-kysymykseen liittyen: ainoa viimeaikainen muutos poliittisessa kompassissa on ollut vihreiden kääntyminen Nato-myönteiseksi. Muuten kaikkien puolueiden linja on ennallaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Antti Koskela

Vihreät näyttävät olevankin varsinainen NATO puolue. Haluavat muuttaa asevelvollisuuden vapaaehtoiseksi ja Suomen liittymisen NATO:on. Muutama NATO Base takaa Vihreiden mielestä nuorten miesten saavan oikeuden laistaa armeija ja jatkaa pyöräilyä baanoilla.

Käyttäjän NelliBaran kuva
Nelli Baran

Idealismi sopii huonosti turvallisuuspolitiikkaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen pitäisi vähitellen siirtyä Ruotsin ja muiden sivistyneiden demokratioiden tapaan blokkivaaleihin. Tuota kehitystä ajatellen on Suomen Labourin kannalta murheellista, jos demarit saavat kannatusta Vasemmistoliitolta ja Vihreiden kannatus laskee. Noiden Labour-puolueiden yhteinen kannatus on 41,4 prosenttia eli alempi kuin viime mittauksessa.

Länsimaiselle työväenpuolueelle Sdp:n 20,2 prosentin kannatus on hälyttävän matala.

Pitäisikö Suomen Labourin ottaa siipiensä suojaan Perussuomalaiset? Tuon puolueen kannattajista leijonanosa on vähävaraisia ja syrjäytyneitä.

Toimituksen poiminnat