Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Lokakuun gallupanalyysi - SDP nousi suurimmaksi, vihreät ja vas.liitto laskussa

  • Lähde: HS/TNS
    Lähde: HS/TNS

Helsingin Sanomain kuukausittainen gallup julkaistiin tänään. Järjestysmuutoksia saatiin yksi, kun SDP ohitti Keskustan ja nousi Suomen suurimmaksi puolueeksi 21,3 prosentin kannatuksella. 

Suurimmat pohjavirrat tuntuvat kuitenkin olevan punavihreän kentän sisällä, ei suinkaan SDP:n ja keskustan välillä. 

Suurimmat muutokset olivat SDP:n nousu 1,1 prosenttiyksiköllä ja vihreiden ja vas.liiton laskut -0,8% ja -0,7 prosentilla. Pidempään jatkuneita trendejä ovat olleet vihreiden lasku (heinäkuusta lähtien) ja SDP:n nousu (elokuusta lähtien). 

Vaikuttaakin siltä, että SDP on saanut haalittua äänestäjiä vihreistä ja vasemmistoliitosta. Ensimmäisen kerran puoleen vuoteen SDP:n kannatus ylittää vihreiden ja vas.liiton yhteenlasketun kannatuksen.

 

SDP: 21,3%,  nousussa 

Demarit ovat vakiinnuttaneet asemansa ainoana työväenpuolueena, kun perussuomalaiset ovat kääntyneet oikealle (ja romahtaneet) ja vasemmistoliitto on kääntynyt ennemminkin kohti vihreitä. Kun päivänpolitiikka pyörii nyt pitkälti talouden ja työmarkkinoiden ympärillä, on demareiden näissä olosuhteissa helppo iskeä. Tähdet ovat nyt SDP:n kannalta suotuisissa asennoissa. 

 

Keskusta: 20,9%, tasaista kannatusta

Keskustan kentällä kuplii pettymystä maaseudun ja syrjäseutujen kurjistumiseen tällä hallituskaudella. Esimerkiksi postikonttoreita, poliisiasemia, käräjäoikeuksia ja junavuoroja on karsittu, vaikka kepun pääministerikaudella luulisi käyvän toisin. Kepun kannatus on silti korkealla, koska sitä kannattelee pääministeri Juha Sipilän suosio sekä vaihtoehtojen puute. Maaseudun väki ei äidy äänestämään punaista eikä vihreää. Perussuomalaiset tai kokoomus eivät kykene haastamaan, sillä ovat samassa hallituksessa.

 

Kokoomus: 17,7%, lievää laskua

Kokoomus on ollut Jyrki Kataisen lähdön jälkeen enemmän tai vähemmän hukassa. Suunta puuttuu ja puolue on päätynyt jonkinlaiseksi hyväosaisen väen edunhoitajapuolueeksi tai valtionhoitajaksi. Kataisen huolella rakentama imago keskiluokan puolueesta on ropissut, ja aiempi imago hyväosaisen väen puolueena on palannut. Toisaalta Kokoomus on hyvin turvassa, sillä äänestäjäkunta on varmaa ja muistaa käydä uurnilla. Kokoomusta ei varsinaisesti uhkaa mikään, mutta ei heistä pääministeripuolueeksi nyt ole. 

 

Vihreät: 11,8%, pitkään kestänyttä lievää laskua

Vihreät ovat jumittuneet heinäkuusta asti kestäneeseen neljän kuukauden laskuun. Huippusuosittu puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu ensi keväänä väistymään, mikä voi vaikuttaa. Ehkä on niinkin, että vihreiden korkeimmassa nousussa oli mukana "kuplaa" joka on sittemmin sulanut. Silti puolueen kannatus on niin korkealla tasolla, että jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreät saisivat todennäköisesti historiansa parhaan tuloksen. 

Puolueen pitkällisenä ongelmana on, että vihreiden äänestäjistä vahva enemmistö kokee olevansa vasemmalla, mutta puolue välttää vasemmistolaisuuden tunnustamista loppuun asti. Puolueen jäsenistä 74 prosenttia kokee vasemmistoliiton tai Sdp:n olevan läheisin puolue (HS gallup), eli selvästi ainakin vihreiden äänestäjät ovat vasemmalla.

 

Perussuomalaiset: 9,7%, lievää nousua

Perussuomalaisten kannatus on sahannut 8-10 prosentin välillä jo vuoden. Viime aikoina Timo Soini on pyrkinyt profiloitumaan erityisesti kotiäitien puolustajana. En tiedä voiko perussuomalaisten rekeä saada ainakaan hallituksessa ollessa nousemaan. Populismi ja hallitusvastuu sopivat nimittäin huonosti yhteen. Saa nähdä minkälaiseen vaaliteemaan perussuomalaiset päätyvät kunnallisvaaleissa. Ehkä maahanmuuttokritiiikkiin? 

 

Vasemmistoliitto: 7,9%, jyrkkää laskua 

Li Anderssonin puheenjohtajaksi valitsemisen jälkeen puolueen kannatus nousi korkeimmillaan 9,6 prosenttiin, mikä oli korkeimpia tuloksia vuosikausiin. Sittemmin nousu on nopeasti sulanut. Nykyinen 7,9 prosentin taso taas ei merkittävästi ylitä eduskuntavaalien 2015 tasoa. Vasemmistoliitto on saanut runsaasti nuoria kannattajia, mutta ilmeisesti työikäisiä - ehkä duunareita - on karannut pois. Kaksi puolueen entistä puoluesihteeriä on kuluneen vuoden aikana siirtynyt demareihin. Ehkä vasemmistoliitto tietoisesti pyrkii pois ay-puolueen roolista, mutta äänestäjät eivät pysy perässä? 

 

RKP:n ja Kristillisten kannatusta en ota tässä huomioon,  sillä niiden kannattajakunta on hyvin vakiintunutta ja vaikutus muihin pientä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Unohdit persut, ilmeisesti kannatus nousussa tai ainkin lasku pysähtynyt. Ilmeisen älykäs veto demarilta, vaijetaan perusuomalaiset kuoliaaksi, ei onnistunut.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kiinnitin huomiota aivan samaan asiaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

En keksinyt persuista mitään kirjoitettavaa, sillä heidän kannatuksensa on sahannut samoilla lukemilla ja vuoden verran pienillä heilahteluilla. Ehkä silloin on paras vain kirjoittaa ettei keksi mitään kirjoitettavaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä sdp tekisi erilailla kuin nykyinen hallitus, Brysselistä ne toimintaohjeet tulevat sossuillekin?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

En voi puolueen puolesta vastata, mutta ainakaan sote-palveluiden yhtiöittämiseen ei pyrittäisi. Myöskään työelämän heikennykset jäisivät väliin, mitään pakkolakiesityksiä ei olisi koskaan tullut.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Antti Koskela

Mitä jos me kaikki 2 miljoona yksityisiä palveluja käyttävät, yksityisen työterveydenhoidon piirissä olevat mukaan lukien, tulisimme teidän demareiden seuraksi sinne kunnallisiin jonoihin ? Pääseekö siellä jäsenkortilla keulaan ?

Työelämäkin tulee muuttumaan, mutta teidän vastustuksenne takia muutos on vain pidempi ja lopputulos tuskallisempi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #12

Ei kukaan ole kunnallistamassa yksityisiä palveluita?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #25

Antti Koskela

En minä sitä edes väittänyt. Minä kysyin miten kunnalliset palvelut toimisivat, jos yksityinen terveydenhuolto rajataa korvausjärjestelmän ulkopuolelle ja kaikki yksityisiä käyttäneet siirtyvät kunnallisen terveyspalveluiden piiriin ?

Olet siis sulkemassa kansalaisten valinnanvapauden sote järjestelmästä. Siitä demarit ovat jaksaneet puhua, mutta kukaan demareista ei ole kertonut mitä kunnallisen terveyspalvelun kehittäminen maksaisi jotta se korvaisi nykyisen yksityisen tarjoaman vaihtoehdon kunnallisen palvelun rinnalla, jos kaikki siirtyvät kunnalliseen tereydenhoitoon korvausten poistuessa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #33

Yksityisestä terveydenhuollosta suurin osa rahoitetaan vakuutusmaksuilla (työterveyshuolto ja monella käyttäjällä on yksityinen terveysvakuutus). Jonkin verran subventoidaan Kela-korvauksen kautta, mielestäni turhaan.

Jos julkiseen terveydenhuoltoon panostettaisiin kaikki se raha jota nyt käytetään julkiseen + yksityiseen, todennäköisesti saataisiin parempi palvelutaso, tehokkaampi hoitoonohjaus, pienemmät kustannukset ja lyhemmät hoitojonot kuin nykyisessä järjestelmässä. Todennäköisesti siis järjestelmän tehokkuus paranisi ja kokonaismaksutaakka (verot+vakuutukset) ei enää kasvaisi vaikka väestö ikääntyykin.

Tästä on esimerkkejä kaikista maista, joissa yksikanavaisesti rahoitettu ja järjestetty malli on käytössä. Esim. Iso-Britannia, jossa myös Konservatiivit ovat perinteisesti tukeneet NHS:ää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #35

Turha tosiaan maksaa Kela-korvauksia yksityiselle puolelle. Jos ei pysty tai halua maksaa yksityisen pyytämää markkinahintaa, aina voi mennä julkiselle.

Elämä on valintoja käytössä olevien mahdollisuuksien joukosta.

Seuraavaksi subventioiden vähennyskohteeksi voisi ottaa vaikka ammattiyhdistysmaksujen verovähennysoikeuden. Ellei saatu palvelu vastaa hintaa, jäsenyyshän ei ole pakollista. Turha huonon palvelun myyntiä on subventoida verovaroista...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Enpä olisi uskonut SAK:n osalta noin kovaan gallup nousuun. Oli jo julistettu menneen maailman edesmenneeksi reliikiksi. Tosin viime vaaleissa persujen hinku 60-luvulle puri parhaiten. Nyt on 70-luku kuuminta hottia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

SAK:n? taitaa olla nk. freudilainen lipsahdus...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Aika mielenkiintoisia liikkeitä näyttäisi tapahtuvan. Pidemmän ajan trendinä näyttäisi virta käyvän perussuomalaisista demareihin. Se kuitenkin on tasaantunut. Tänä vuonna demarit ovat menettäneet kannatustaan vihreille, joka sekin vaikuttaa vähän palautuneen.

Miten sitten tästä eteenpäin. Vihreiden puheenjohtajavaali ratkaisee paljon ja saattaa ehkä tietää helpotusta demareille. Toinen mielenkiintoinen kuvio on kekustan kannatus. Trendi on alavireinen ja tyytymättömyys kasvaa hiljalleen kentällä.

Keskustan kannattajat eivät oikein löydä muita vaihtoehtoja, vaikka olisivat tyytymättömiä harjoitettuun politiikkaan. Ehkä toteutus onkin siitä syystä voinut olla jotain muuta kuin perinteiseksi tunnettua keskustan toimintaa.

On mielenkiintoista nähdä, mistä perussuomalaiset ryhtyvät hakemaan lisäkannatusta. Ne eivät ehkä onnistu saamaan sitä nykyisen mallisesta demareista. Olisivatko alkiolaiset heidän seuraava kohteensa. Se tosin vaatii taas kerran jonkin asteista takin kääntämista, mutta sehän ei ole ennenkään ollut este.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Keskustan kannattajat eivät oikein löydä muita vaihtoehtoja, vaikka olisivat tyytymättömiä harjoitettuun politiikkaan. Ehkä toteutus onkin siitä syystä voinut olla jotain muuta kuin perinteiseksi tunnettua keskustan toimintaa."

Näin juuri.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Tämä on niin hyvä.
Vaikka *mielestäni* demarit ovatkin syvältä sieltä en voi olla
tyytymätön.
Tämän luulisi hallituksen pistämään vauhtia rattaisiin.
Edessä kun voi taas olla taantumuksen ajat.

Onnea kuitenkin demareille gallupin johdosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On huomionarvoisaa, että kokoomus on ainoa puolue, jonka kannatus on koko tuon viisivuotisjakson ajan pysytellyt 15%:n yläpuolella. Auringonlaskunpuolueeksi on tuomittu ensin keskusta, sitten demarit ja nyt persut.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Huomionarvoista on myös, että kokoomuksen kannatus on jäänyt kahdesta muusta suuresta selvästi jälkeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kunnes ne taas rommaavat alhoonsa. Kokoomuksen kannatus on tasaista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pitäisi laskea jossain vaiheessa noita tasoiteltuja lukuja. Mutta jo silmämääräisestikin näkee, että olet oikeassa. Viimeinen puoli vuotta on lähinnä SDP vs Vihreät ja Vasemmistoliitto nollasummapeliä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Börje. miten entinen Vihreiden sisäpiiriin kuulunut kirjailija ja juristi Jarkko Tontti Vihreitä kuvailikaan, no siteraan häntä. "Vihreät ei ole vakavasti otettava aikuisten puolue. Se on nuorisoseura ja milloin mihinkin yksittäiseen asiaan keskittyvien opiskelija-aktivistien ja vaihtoehtoväen kokoontumisajot" Tämän ovat jo näköjään muutkin heräneet huomaamaan, koskas Börje?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Timo Soini hakenee tällä hetkellä erityisesti keskustan ääniä, sillä puhuu kotiäideistä ja kotihoidon tuesta.

Vuonna 2011 persut sai jytkyn nakertamalla keskustaa, 2015 oli demareiden vuoro ja nyt taas kepun?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivotaan kaikki demareiden voittoa, nii maailma pelastuu ja populismi loppuu :)

Kuka uskoo?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sitä en tiedä (maailman pelastuminen, populismin loppu) mutta olisihan se paluuta tuttuun ja turvalliseen. Esim hallitustyöskentelyssä luulen että ei olisi niin paljon edestakaisin veivausta ja lapsellista selänkääntöä asiantuntijoita päin eikä kiukuttelua tai valtaeleitä ministeriöihin päin a la J.Niinistö.
Putkosen ja Hakkaraisen naaman näkeminen ei aiheuttaisi hätääntyneisyttä jos olisivat vähän marginaalissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ai niinku viime halllituksessa kun demarit ja kokoomus äänesteli omia esityksiään vastaan :)

Lyhyt on ihmisen muisti, kun ei muista millaista suhmurointia ja rikkaiden etujen nostoa viime hallituskin ajoi.

Yhteisöveron lasku ihan päällimäisenä, ja siinä meidän rakas vasemmistoliittommekin mukana.

Populismi on huipussaan myös demareissa.

Sini se vaan näkee yksin persut päätäjinä, mutta kun nää muut on samanlaisia huijareita.

Sitten kun taas joutuvat yhdessä hyväksymään sotejutut ja maakuntahallinnon, niin yllättäen se haukkuminen loppuu.

Voisit Sini herätä tähän ihan oikeeseen maailmaan ja nähdä, että seon ihan sama mitkä kolmesta porvaripuolueesta ovat hallituksessa, Keskusta, kokoomus ja Demarit, porvareita kaikki, ja persut laukkaa kovaa perässä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä mä keskustastakin ja kokoomuksesta usein saan nyppylöitä ja monesta demaripiirteestä mutta ne on vanhoja vaivoja. Mähän olen fillarikommari ilman fillaria ja ilman kommunismia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Populismi ei ole koskan kuulunut SDP:n profiliin, eikä kuulu nytkään. No, Ritala voisi esittää, että mitä populismia on SDP:n vaihtoehtobudjetissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joo olihan Timo Harakka ryhdikäs Pressiklubissa. Populismi tekee jotain ihmisen olemukselle mikä ei vetoa ryhdikkyydestä pitävään. Trump on hyvä esimerkki. Jotenkin populistin kasvot muuttuvat ei läsnäolevan tuntuisiksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vaihtoehtobudjetteja opposition tekemänä on yhtä vakuuttava kuin persujen vaalilupaukset :)

Kun ei vastuuta, sinne voi populistisesti rustata ihan mitä sattuu.

Mä muista nämä sanat Granlund ja muistutan sitten sua eduskuntavaalien jälkeen, kun mitään ei tuosta vaihtoehtobudjetista toteudu, vai haluatko lyödä vetoa.

Kaikki mitä tämä hallitus tekee, sopii demareille vaalivoiton jälkeen, sopii maakuntahallinto, sopii pakolaispolitiikan kiristysket, sopii työttömien kiristys, sopii vapaavalinta sotessa, sopii koulutusleikkaukset, kaikki sopii.

Mikään, korosta mikään ei muutu, mitään ei peruta ja kiristykset jatkuvat entistä tiukempana, tottakai demarityyliin veroja korotetaan, se on se demarien tie, kun rakenteisiin ei uskalleta koskea,kun ay-kaveri vihastuu.

Sano nyt vielä se vakiolause,että hallituksessa joutuu tekemääm kompromisseja, just joo, kun valtaan pääsee, siinä ei ideologia mitään paina, kaikki on kaupan.

Ja siitä vaalivoitosta kannattaa hiukan olla varuillaa, kun Rinne pääsee vaalitenteissä televisiossa änkyttämään, niin se voi se kannatus hiukan laskeakin.

Eipä siinä mitään, minä toivon, että demarit ja vihreät voittavat vaalit, sittenpähän kansakin taas näkee ne populistipolitiikan oikeat kasvot. Totuus lävähtää Suomen tilanteesta päin naamaa ja säästettävä on enemmän koko ajan, siinäpä sitten sitä itkua riittää.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suomella ei todellakaan ole enää mitään toivoa. Viimeisten 30 vuoden osalta SDPn track record edellyttäisi tuollaisia 2,1 % kannatuslukemia vastatakseen saavutuksia.

Ainoa keino suomalaisessa demokratiassa vaikuttamiseen on näköjään äänestäminen jaloillaan. Vaihtoehtoja onneksi riittää, koska juuri missään muualla ei taannuta yhtä mykistävää tahtia kuin täällä.

Silläkään ei ole merkitystä, vaikka lähtökohdat olisivat heikommat, kunhan suunta on ylöspäin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista. Joko puolueesi on saanut promillen kannatuksen?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

En näe enää poliittisia ratkaisuja, joilla ongelmat korjattaisiin ajoissa. Tämä menee nyt synkimmän skenaarion kautta. Pienet eivät pärjää ja suuret eivät kykene uudistumaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vaaleihin on vielä aikaa, mutta sillävälin on mukava kelliskellä hyvässä "gallup-kannatuksessa". Mutta se todellinen kysymys onkin mitä demarit tekisivät hallituksessa talouden korjaamiseksi, jos sattuvat voittamaan seuraavissa vaaleissa. Antti Rinteen ja muiden demaripomojen lausunnot "otetaan lisää velkaa, kun se on nyt niin edullista" nostavat kylmän hien kenen tahansa asioita ymmärtävän otsalle.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Täytyy kyllä yhtyä muutamaan edelliseen kirjoittajaan - kovin on apaattinen ja näköalaton suomalaisen politiikan kuva tällä hetkellä. Sipilän hallitusohjelmankin monet (mielestäni sinänsä hyvät) tavoitteet näyttävät murenevan pala palalta erilaisten eturyhmien vastustukseen. Hallituspuolueiden poliitikoilla ei taaskaan kantti kestä tehdä niitä oikeita, mutta epäsuosittuja päätöksiä. Oppositiosta taas voi huudella mitä vaan, kun ei tarvitse niitä pilvilinnoja oikeasti rakentaa.

Onneksi raha on hyvä konsultti, joten kyllä ne ikävätkin päätökset sitten aikanaan joku joutuu tekemään. Sääli vaan, että ne kaikkein huonoimmassa asemassa olevat kansalaiset tulevat kärsimään eniten.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näin se Suomalainen oravanpyörä pyörii, ei täällä mistään muusta iloita niin paljon kuin kilpailevien puolueiden kannatuksen laskusta.

Se politiikka mitä nyt tehdään, ja mitä seuraava hallitus tekee, niiden ero on aivan mitätön. Se velka ja raha tulee ajamaan seuraavankin hallituksen tiukkoihin ja epämiellyttäviin leikkauksiin.

Nythän oppositiossa on hyvä huutaa, että ei saa leikata köyhiltä, ja työttömiä ei saa kiusata, se on tietenkin opposition tehtävä, mutta taas kerran säälin sitä tyhmää äänestäjää, joka näihin populistisiin lupauksiin uskoo.

Mä olen niin masokisti, että oikeesti odotam kun demarit, keskusta vihreät, vasemmitoliitto ja rkp, yhdessä säätävät hallitusohjelmaa, ja sitten se kylmä todellisuus iskee, että on säästettävä joka puolelta, heikommat tippuu varmaan pois, ja se on varmaan vasemmistoliitto, nämä muut jatkavata ja pahoittelevat heikkoa taloustilannetta ja pahoja säästökohteita.

Niin, eli muuttuuko mikään, ei mikään muu, kuin tavallisen kansalaisen verotus tiukkenee tavalla tai toisella ja leipäjonot kasvavat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tosi paljon muuttuu. Ainoastaan puhe siitä keltä leikataan jää samaksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #32

Lopputulos ratkaisee, ei se kuka leikkaa, ei se köyhä ole sen iloisempi leikkaako persu vai demari.

Se on sellaista kaunista kieltä, mikä sumentaa äänestäjän aivot. :)

Vasemmistoliittoa itsekin ajattelin jossain vaiheessa äänestää, mutta kun ovat nykyään pikkuvihreitä maailmanparantajia, eikä puolue ole lainkaan todellisuudesta ymmärtävä.

Pitää varmaan äänestää tyhjää :)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen Labourin kannalta ei ole vielä riemun aihetta, jos Sdp on noussut käytännössä Keskustan tasolle. Keskustaahan pidettiin 2011 vaalien jälkeen "auringonlaskun puolueena".
Suomen Labourin kannalta on huolestuttavaa, että Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat hävinneet kannatuksessa enemmän kuin demarit ovat voittaneet. Kaiken lisäksi persut taitavat olla nousussa. Jaa mutta PS onkin työväenpuolue...

Toimituksen poiminnat