Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Tammikuun gallupanalyysi

Helsingin Sanomien kuukausittainen TNS-Gallupin keräämä puoluegallup on julkaistu. Tällä kertaa ei nähty kovin dramaattisia muutoksia, mutta tendenssit kunnallisvaaleja kohti alkavat olla selvät. 

 

SDP: 21,7%   nousua +0,9%

Demarit ovat hyötyneet puheenjohtajakamppailun tuomasta mediahuomiosta. Eduskuntaryhmässä loppusyksystä nähty kuohuntakin on loppunut. Taitaa olla niin, että ainoastaan puheenjohtajakisassa tai sen jälkikuohuissa tapahtuva skandaali voisi pudottaa SDP:n ykköspaikalta ennen 2,5kk päässä olevia kunnallisvaaleja.

Keskusta: 19,9%   laskua -0,9%

Keskustan kannatusta arvioidessa kannattaa huomioida, että ministeri Anne Berneriin henkilöityvä liikenneverkon yhtiöittämishanke ei ollut vielä julkisuudessa tämän gallupin kyselyaikana. Keskustalle lienee tulossa seuraavassa gallupissa huomattavaa laskua, kun liikenneverkkohankkeen vaikutus näkyy tuloksissa. 

Kokoomus: 18,7%   nousua +0,3%

Kokoomus on ollut hallituspuolueista näkymättömin, mutta peruskannattajakunta on vahvaa uskossaan. Verojensa perään tarkasti katsovalle keskiluokkaiselle Kokoomus on helppo valinta, eikä pahoja uhkia ole. Kokoomuksella saattaa olla pienet mahdollisuudet tulla vaaleissa kakkosena maaliin, jos Sipilään ja Berneriin kohdistuu uusia kohuja tai Keskusta ei saa omiaan aktivoitua liikkeelle.

Vihreät: 12,1%   nousua +0,9%

Vihreiden kannatus oli laskussa puolen vuoden ajan, mutta nyt lasku on saatu loppumaan. Pidän tätä osin yllättävänäkin, ottaen huomioon joulun välipäivinä nähdyn puheenjohtajakiistan. Outi Alanko-Kahiluoto onnistui samalla mustaamaan itsensä, Emma Karin ja Ville Niinistön. Kuntavaaleissa kannatus lienee suurimmissa yliopistokaupungeissa erittäin korkeaa ja muualla matalaa.

PerusS: 8,6%  laskua -1,3%

Kulisseissa alkanut puheenjohtajakisa ei ole nähtävästi nostanut PS:n kannatusta, vaikka toisin olisi voinut kuvitella. Timo Soini on hiipunut taustalle ja hallitusvastuu on puolueelle raskas. Yleensä PS saa aina viimeisinä viikkoina mobilisoitua joukkonsa maagisella tavalla äänestämään, mutta nyt hallitusvastuussa se on monin verroin vaikeampaa. Hallitusvastuu ja populismi istuvat huonosti yhteen.

Vas.liitto: 8,5%   nousua 0,3%

Vasemmistoliiton kannatus on pyörinyt 8-9% tuntumassa jo vuoden päivät. Sipilän hallituksen epäsuosittuun politiikkaan kohdistuva kritiikki kanavoituu demareiden ja vihreiden kautta, eikä suosittu puheenjohtaja Li Andersson ole saanut tätä muuttumaan. Vasemmistoliiton ikuisuusongelmana on, ollako punavihreä puolue vai työväenpuolue. Näiden kahden yhdistäminen on hirveän vaikeaa kaikkialla paitsi juhlapuheissa.

 

Yleishavaintoja:

-Sekä demareiden, vihreiden että vas.liiton kannatus on nousussa samaan aikaan. Yhteensä jopa 2,1 prosenttiyksikön verran. En osaa selittää tätä. Usein nämä puolueet syövät äänestäjiä toisiltaan. Demareiden nousu saattaa selittyä siirtymällä persuista, mutta mistä uudet vihreät ja vas.liittolaiset tulivat?

-Oppositiopuolueiden yhteenlaskettu kannatu on 50,3% ja hallituksen 47,2%. Se kertoo Juha Sipilään kohdistuvista epäilyistä ja syytöksistä, mutta myös hallituksen epäsuositusta politiikasta yleensä. 

- Kannastaan epävarmojen osuutta ei tällä kertaa kerrottu. Viime kuukausina empivien osuus on ollut ennätyskorkealla. Tämän vuoksi gallupien ennustusvoima vaalitulokseen nähden on heikko.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Demareiden ja kokoomuksen välillä on jo 3%-yksikköä ja vaaleihin on aikaa 2,5 kuukautta. Mikään ei ole varmaa, mutta ilmeisesti kärkitaisto käydään demareiden ja keskustan välillä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Valtuustopaikoissa kepu säilyy suurimpana ja varmaan monissa maakunnissakin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kyllä. Suurin osa Suomea sisältää yhden puolueen. Tosin hyvä kysymys on, päätetäänkö näissä kunnissa mistään oleellista.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #5

Olikohan Antti tuo kommenttisi kovin kauniisti sanottu noita kuntia ja kuntalaisia kohtaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Demareiden perushuttua. Merkittävää elämää ei ole SDP:n kannatusalueiden ulkopuolella. Toisaalta tuolla asenteella yhteistyöneuvottelut ovat aina vaikeita.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #9

Niin tai näin, aina väärinpäin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #9

Tosiasia on kuienkin, että suuri osa näistä "kepukunnista" elää valtionavun varassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #9

Ihan asiallinen huomio.
EU-päättää.
Eduskunta antaa ohjeet kunnille ,miten toimitaan.
(Eli ne samat jotka istuu niin eduskunnassa kuin kuntien päättjien paikoilla.)
Vai vieläkö joku luulee ettei me olla EU-maa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Jos maakuntauudistus etenee aikataulun mukaan niin maakuntavaalit järjestetään ensi vuonna ja maakuntavaltuustoilla on enemmän päätäntävaltaa kuin kunnissa, mikä todennäköisesti vaikuttaa myös halukkuuteen asettua ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #5

Kyllä päätetään todella pleellistakin ainakin tähänsaakka, Kärsämäelläkin kepu yhdessä Persuloikkareiden kanssa yksityistivät soten Attendolle, nythän järjestämisvastuu siirtyy maakunnille, mutta tehdyt sopimukset pysynevät voimassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #5

Ei kai missään kunnissa päätetä mitään oleellista. Kuntavaalit eivät kerro puolueiden kannatuksesta yhtään mitään. Eihän puolueilla ole olemassa mitään yhtenäistä kuntapolitiikkaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #44

Viimeinen yhtenäisyyden näyttö taisi olla kun kepukunnat kielsivät keskioluen myynnin ja anniskelun,

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hyvät on havainnot. Voiko olla niin, että Persuista siirtyy porukkaa punavihreisiin, vai menevätkö kaikki katsomoon?

Jos PS-väkeä menee punavihreisiin niin siellä pitää miettiä tosissaan miten suhtaudutaan jatkossa lihaa syöviin töissäkäyviin valkoisiin miehiin. Jos taas porukka siirtyy katsomoon, niin siellä on ratkaisevan äänipotin kerääminen kuka sen jengin saa itsensä taakse liikkeelle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eetu, eikö demareihin siirtyminen olisi mielestäsi suotavaa ?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tarkoitin nyt "punavihreillä" etupäässä Vihreitä ja Vasemmistoliittoa. SDP:hen työmiehet ovat tervetulleita, siitä ei liene kysettäkään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mitä ilmeisimmin vuoto Persuista demareihin jatkuu edelleen. Ilmeisesti katsomon kautta kylläkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kunnallisvaaleja on ainakin aiemmin käyty pitkälti valtakunnallisilla teemoilla. Jos nytkin käy niin, ovat hallituspuolueet heikoilla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ai niin, RKP ja Kristilliset jätettiin tarkoituksella pois, koska heidän kannatuksensa on niin pientä ja vakiintunutta. Heidän kannatuksensa ei juuri vaihtele.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Luultavasti aiemmin "oikeistojohtoisesta" demareista pakoon lähteneet duunarit etsivät suojaa Soinin hunajaa ja mannaa luvanneista perussuomalaisista.
Nyttemmin ovat havainneet tolkkuihinsa tulleina, että keskustan ja kokoomuksen heihin suunnatun kurjistumispolitiikan käsikassarana ja takuumiehenä toimineet "persut" ovatkin ammattiyhdistysliikkeenkin hajottamispyrkimyksineen olleet vastustajia. Ja todenneet veikanneensa "väärää hevosta".

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Näin. Vielä muutama vuosi sitten persuissa puuhattiin puolivakavasti ay-liikkeen valtaamista. Muistaakseni jäivät metalliliiton vaaleissa yhteen paikkaan ja sitten menttivät senkin.

Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, duunarien houkutteleminen käy entistä vaikeammaksi. Toimiessaan Helsingin kaupunginhallituksessa Halla-aho ei tainnut kertaakaan äänestää eri tavalla Kokoomuksen kanssa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#10
Rohkenen olla ja olenkin jyrkästi eri mieltä ay-liikkeen hajottamispyrkimyksistä. Vai oletko kuullut meidän esittävän esim.yleissitovuudesta luopumista? Päinvastoin. Olemme sitä puolustaneet.

Se, että monet ovat pettyneet, on ymmärrettävää. Ei kukaan halua etujensa leikkauksia. Ei kukaan halua heikennyksiä. Mutta mikä olisi ollut vaihtoehto kiky-sopimukselle? Se ei tunnu olevan kaikille vieläkään selvää.

PS ei ole mikään "takuumies" vaan noudattaa yhdessä sovittua hallitusohjelmaa, myös meille vaikeiden asioiden osalta. Sitä kutsutaan rohkeudeksi ja selkärankaisuudeksi.
Lopuksi, muistutan että puolueemme päättävät elimet hyväksyivät hallitusohjelman ja hallitukseen menemisen. Tämä lähes yksimielisesti vain yhden henkilön ollessa eri mieltä.

Nyt toteutetaan YHDESSÄ SOVITTUA JA HYVÄKSYTTYÄ hallitusohjelmaa ja sen ei pitänyt olla kenellekään yllätys. Sitä se oli nähtävästi kuitenkin varsin monelle.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Onko Bernerin esitys hallitusohjelmassanne? Jos hallitus esittää sen hyväksyttäväksi eduskunnalle, tarkoittaako sitä, että olette hyväksymässä sen vaikka ei olisikaan ohjelmassanne?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #24

No ei ole. SELVITYS on kokonaan eri asia kuin esitys.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

VM-16
KIKY-sopimuksen vaikutus 35 000 työpaikkaa 2020 mennessä
(paljon epävarmuustekijöitä)

TEM
Työttömien määrä lisääntynyt.
"Aktiivitoimissa" 7 000 enemmän kuin -15.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onkos "päättävillä elimillä" sama puheennjohtaja ja nodattaako puheenjohtaja yhdistyslakia ja allekirjoitta kaikki johtamiensa hallituksenpöytäkirjat ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Oikeistojohtoinen" demari?
Ketkähän niitä on?

"porvarivasemmisto " kepu,kok noudattaa EU käskyjä ,sinä missä vas ja demaritkin.
Tarkistappa SDP hallituksissa olo ajan -95-03 ,03-07,-11-15 halllituksen kokoonpano.
Oliko demareita enemmistönä,vai porvaripuolueita?

Kyllä on pitkälti tehty kepu,kok,rkp politiikkaa+EU.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Puhuvat oikeisto- ja vasemmistodemareista. Oikeistodemarius liitettiin lähihistoriassa Urpilaisen kauteen? Ja nyt puhuvat vasemmistodemariuden liittyvän tähän Antti Rinteen kauteen?
On sitä meikäläisen yxinkertaisen kansalaismedianistin vaikea ihan kohdalleen sanoa, demarien seinät kun ovat levällään ja katto niin korkealla, ettei tahdo edes sitä nähdä.
Nämä k.o. ilmaisut ovat tarttuneet korviin tuolta tietävämmältä vallanvahtikoirien (valtamedia) taholta. Ja olen jäsennellyt sen mukaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #27

"Oikeistodemari" Urpilainen SDP-kok,Rkp,Krst,Vihr.
Oikeisto Urpilainen johti kokoomuksen hallitusta sdp 42 eduskuntaryhmällä,kokoomuksen hallitusta.

Lipponen päätti yksin kaikesta,199 muuta pelkäsi "nahkurinorsia"!

-Hallituksessa tehdään kompromisseja.
Kataisen "Taistolais-hallitus" kuten EK ilkkui ,johtui siitä kun
- Urpilainen pudotti 90 000e/v verottoman 65 000e/v.
Antoi ensimmäisen kerran -94 leikkausten jälkeen köyhimpien perusturvaan
Työttömille -94-11 419,11e/kk
-12 480e/kk
Yksinhuoltatyötön -94-11 419,11e/.
-12 560e/kk
Vastaveto porv.puolueilta ALV 25%
Urpi suostui vain 1% korotukseen 24%

Olis pitkä euro ollut pussista-12-17 ALV 25% kaikesta kulutuksesta.

Tais jäädä monelta huomaamatta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #29

JK.Perusturvaa/toimeentulotukea sai -13 250 000 kotitaloutta.
Työttömiä niistä oli 120 000.
Tuki nousi 60e
Yksinhuoltajilla 140e.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse entisenä metallimiehenä ja Putkosen kanssa yhtäaikaa nuorisoliitossa toimineena, niin huvittuneena seurasin Putkosen uhoa kuinka ay-liike vallataan, metalliliitto ensinmäisenä. Saadakseen kannatusta ay-liikkeessä teot ratkaisevat, eivät puheet.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kyllähän nuo muutokset mahtuu mittauksen virhemarginaaliin, eli mitään ei ole tapahtunut.

Jos "katsomo" otettaisiin yhdeksi vaihtoehdoksi, se taitaisi viedä suurimman osan koko potista. Asettuisivat nämä gallupitkin oikeisiin mittoihin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Koskela: -Sekä demareiden, vihreiden että vas.liiton kannatus on nousussa samaan aikaan. Yhteensä jopa 2,1 prosenttiyksikön verran. En osaa selittää tätä. Usein nämä puolueet syövät äänestäjiä toisiltaan. Demareiden nousu saattaa selittyä siirtymällä persuista, mutta mistä uudet vihreät ja vas.liittolaiset tulivat?

Samaa mieltä Isosaaren kaa, virhemarginaali selittää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Virhemarginallako" se Kepu istuu rökäletappion -11 jälkeen nyt pääministeripuolueena?

Historia toistaa itseään . Kepun/ Ahon tappion -95.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nämä menee suomessa aina samalla tavalla, poislukien persut.

Aina hallituksessa otetaan hiukan nokkiin, ainakain jos istutaan pari vaalikautta. Sitten taas oppositio esittää, että meillä on ratkaisu kaikkeen, tai ainakin parempi kuin nykyinen.

Nyt on demarien vuoro nousta ja sitten taas yhden tai kahden vaalikauden jälkeen tulee noutaja.

Jotenkin lapsellista tästä näkökannasata esittää, että äänestäjä on pettynyt tiettyyn hallitukseen, äänestäjä on kuin pässi narussa, joka aina kuuntelee vaalilupauksia ja yhdessä haukutaan hallitusta.

Samaa rataa mennään ja politiikan linja on ollut kuitenkin jo pitään sama.

Edellinen hallitus leikkasi ja säästi, tämä hallitus leikkaa ja säästää, seuraava hallitus leikkaa ja säästää......

Suomalaisilla on kaksi vakio inhokkia, riippumatta puolueista: Hallitus ja posti, niiden huonoudesta löytyy aina vakaa yhteisymmärrys.

Nämä gallup-luvut ovat ikävä kyllä ottaneet poliitikot ja puolueet täysin valtaansa, mitään pitkäjännitteistä ei uskalleta tehdä, kun on seurattava kannatuksen liikkeitä. Tällä gallup-politiikalla ei suomi koskaan nouse.

Paljonko lyödään vetoa, että ensi vuonna alkaa tämä hallituskin vähentämään leikkauksista puhumista ja keskittyminen alkaa eduskuntavaaleihin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tässä politiikan analyytikoille ja tutkijoille kysymys: onko joku raja, jonka jälkeen Sipilä vaihtaa Anne Bernerin? Turvaudutaanko syntipukkiin jos kannatus ja suosio laskee liian alas?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Siinä ei ainakaan perheyritykset hurraa jos Berner uhrataan .

-Perheyritykset (kone (Herliin (kesk),Hartwll,Pauling,Fazzer ym. kun on perustettu perintöveronpoistoa varten (kepun veroprof. mukaan Niskanen)
Nyt niitä on poistamassa edm.yritysten perillisiltä.Perheyritysten Ex-johtajat Berner ja Vanhanen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vaikka Jussi Halla-aho valittaisiin Perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesällä, ei Perussuomalaisilla ole mahdollisuutta paeta hallituksesta oppositioon ja lihoa siellä kuukausikaupalla, kuten Vihreät pääsi tekemään viime vaalikaudella. Perussuomalaisten lähtö hallituksesta johtaisi hallituksen kaatumiseen ja ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin hyvin pian.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Pitää paikkansa. PS ei voi tehdä "vihreitä", koska jos PS lähtisi, hallitus kaatuisi ja uudet vaalit tulisivat saman tien.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Halla-aho voi silti olla niin änkyrä että uudet vaalitkin ovat helpompi ratkaisu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #34

Mitä se auttaisi? PS yksi puolue 7 muuta puoluetta.
Aikooko Halla-Ahon PS saad 101 edustajaa?
Vai olisiko sen kiilattava joko porvarien tai vasemmiston kylkeen ja saada niiltä tukea lupauksilleen?
PS/vasem.ei riitä enemmistöksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #34

Voi olla että Halla-ahon valinta johtaisi uusiin vaaleihin, mutta en usko. Kaipa hänen olisi pakko sopeutua jonkin verran. Halunnee pitää ministerin paikkaa 1,5 vuotta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #36

Totta, tällaisesta ''roikkumisesta'' on teiläkin viime hallituskaudelta kokemusta.

Ei poliitikko ministerinpaikasta luovu, vaikka hallitus olisi toimintakyvytön, sehän on nähty, että valta on tärkeämpää kuin Suomen asioiden hoito.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #37

Mikään ei takaa sitä, että hallitus olisi kaikkien mielestä uusien vaalienkaan jälkeen "toimintakykyinen". Monipuoluejärjestelmässä joudutaan aina tekemään kompromisseja ja sekoittamaan useiden eri poliittisten aatteiden intressejä. Jos nykyinen gallupkannatus realisoituisi vaalitulokseksi, ei suurimmilla puolueilla, eli SDP:llä ja Keskustalla olisi RKP:lläkään täydennettynä enemmistöä, joten hallituksen muodostamisessa jouduttaisiin Kataisen hallituksen tapaan turvautumaan vihervasemmiston ja kristillisdemokraattien apuun.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Hesarin gallupit keskittyvät pääkaupunkiseutuun. Sitä nyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella lukevat "oikeistohenkiset"! SDP:läiset ovat kyllä jo ajat sitten siirtyneet kapitalistiluokkaan ja kansan kahtiajakautuminen tapahtuu siinä vaiheessa kun korporaatiot rikastuvat ja niiden jäsenet köyhtyvät.
Mikäli gallupit tehtäisiin pelkästään pääkaupunkiseudun ulkopuolella tulokset olisivat täysin erilaisia.
Tasavallassa kansalaiset äänestävät ei gallupit?
Ennakkoasenteiden ja luulojen (=gallupit) kasvattaminen on verrattavissa vanhan tätini ajatusmaailmaan.Hänen mielestään on synti pitää punaisia vaatteita. Pidän punaisesta ja uskallan jo pitää punaisia vaatteita vaikka joku kuvittelisikin että olen vasemmistolainen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Oletko Anita kaiken varalta ottanut Hesarilta selvää missä ja miten gallupit on suoritettu? Meinaan kun meitä epäluuloisia "persujenkin" ansiosta on siennyt pilvin pimein.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo nyt ei pidä paikkaansa. Silloin tulokset näyttäisivät ihan toisenlaisilta. Lisäksi tutkimusyritykseltä olisi itsemurha käyttää eri perusjoukkoa kuin väittää käyttävänsä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tehdäänkö politiikkaa gallupeita varten vai kansakunnan hyväksi?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Selvästi kova sosiaalipolitiikka edelleen lisää vasemmistopuolueiden kannatusta. Se on mielenkiintoinen kysymys kuinka paljon liikkuvissa äänestäjissä on niitä, jotka heittävät ideologiat sikseen ja katsovat minkälaista sosiaalipolitiikkaa puolueet toteuttavat?

Eli onko sillä kovin paljon väliä johtaako maata vasemmisto ja vihreät ja tuleeko maahan enemmän turvapaikanhakijoita, jos leipä on loppumassa pöydästä?

Tietenkin Kokoomus on oma luku sinänsä, niillä on tietty suhteellisen vakiintunut kannattajaporukka.

Toimituksen poiminnat