Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Taas vetäytyminen - mitä Helsingin vihreissä oikein tapahtuu?

Tänään Hesarissa on tieto 50-vuotisjuhliaan viettävän kaupunginvaltuutettu Jukka Relanderin vetäytymisestä kunnallisvaaleista.

Vetäytyminen johtunee henkilökohtaisista syistä eikä itsessään aiheuta hämmennystä. Ainahan isoissa valtuustoryhmissä on vaihtuvuutta ja on hienoa, että aktiivipoliitikot saavat työtarjouksia politiikan ulkopuolelta. Nyt Helsingin vihreissä on kuitenkin kasautunut niin monia nimekkäitä vetäytymisiä, että asia herättää jo huomiota.

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja kaupunginvaltuutettu Relander ovat kaikki jättämässä kunnallisvaalit väliin. Mitä Helsingin vihreissä on tapahtumassa? Onko pinnan alla kuohuntaa, josta ei ulos päin ole puhuttu?

Alanko-Kahiluoto hämmensi taannoin puolueen puheenjohtajuuteen liittyvällä ulostulollaan, jossa hän kertoi puolueen puheenjohtajan suosivan toista helsinkiläisehdokasta, Emma Karia. Voi olla että Helsingin vihreissä maa on alkanut polttaa jalkojen alla sen jälkeen.

Ainakaan kaupungin ykköspaikan tavoittelulle useat nimekkäät vetäytymiset eivät tee hyvää. Varsinkin kun he kaikki ovat laajalti arvostettuja ja keräävät ääniä yli puoluerajojen.

 

Kaikesta huolimatta toivotan vihreille kohtuullista menestystä kevään 2017 kunnallisvaaleissa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Taustalla voi olla ettei enää vihreissä ole kovin paljon mukana omia kannattajia ja puolue on muuttunut. Sauri sai muistaakseeni kohtuullisen äänimäärän vihreiden valitessa pormestariehdokasta.

Olen nähnyt sisältä päin miten yksi puolue muuttui rajusti. Puolueessa menestyneet sortuvat liian usein puolueen sisäisessä kilpailussa ratkaisevaan ja pahaan virheeseen. He unohtavat puolueen sisällä olevat kannattajansa. Se lopulta muuttaa puoluetta ainakin paikallistasolla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mainitsemassasi puolueessa taisi käydä niin, että kun mukaan tuli konkreettisesti raha ja valta, pakan pitäminen kasassa kävi vaikeaksi. Ymmärrän hyvin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuskinpa tuo käy selityksenä yhdenkään puolueista eronneen kohdalla. Enemmän kiinnittäisin itse huomiota eronneiden nettikirjoitteluun ja niistä välittyneeseen sanomaan. Usein taitaa olla niin, että onkin parempi eroaminen kuin roikkuminen puolueessa, jota ei kannata.

Jokaisen kussakin puolueessa olevan kun on miellettävä se, ettei kaikkea voi saavuttaa puolueohjelmasta hallituksessa. Hallitusohjelma kun on puolueiden keskinäinen sopimus hallituksessa toteutettavista ohjelmista, eikä niitä voi sormia napsauttamalla toteuttaa. Sekin tulisi ymmärtää, että joskus tulee eteen ennalta arvaamattomia tapahtumia, kuten vuoden 2015 lopussa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #3

Puolueet muuttuvat ja lopulta yleinen kannatus näyttää onko muutos ollut onnistunutta vaiko ei. Myös jäsenet ovat niitä samanlaisia äänestäjiä ja kannattajia, kuin muutkin ihmiset. Se demokratiassa onkin hyvä, että lopulta menestymättämät ideat ammutaan alas ja uusia voi tulla.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Sinnemäki luo ympärilleen tyhjiön. Muut lähtee lätkiin. Sinnemäki täynnä itseään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voi olla hyinkin totta vihreissä taustalla sykkivän eripuraisuuden. Taustatekijäjä, ainakin yhtenä, on mitä ilmeisimmin puheenjohtajan vaihtoon liittyvät erimielisyydet. Näin on ainakin Alanko-Kahiluoto antanut lausunnoissaan ymmärtää.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Outi Alanko-Kahiluodon taannoinen ulostulo oli tosiaan paljon kertova. Ei siinä asemassa oleva ihminen lähde suolaamaan pj:tä ellei mukana ole syvää turhautumista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pekka Sauri, miten niin " jättämässä väliin"? Eihän Sauri ole valtuutettuna nytkään!

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ei ole valtuutettu, mutta aikoi olla nyt ehdolla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ekös Sauri ollut lähdössä ehdolle pormestarikisan vuoksi. Kun hän ei ole enää siihen ehdolla, niin ratkaisu on ymmärrettävä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #8

Näin se saattaa olla. Toisaalta olisi hän voinut lähteä vaaleihin hakemaan apulaispormestarin paikkaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Myös minua pyydettiin ehdokkaaksi, mutta kuten Sauri, jätän väliin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #10

Minua ei ole pyydetty ehdokkaaksi, joten on erityisen helppoa jättää väliin. Tosin aika montaa olen itse pyytänyt lähtemään ehdolle ja onpa joku suostunutkin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin monia nimekkäitä vetäytymisiä kirjoittaja kertoo - siis kolme. Lisäksi mikä on sitten vetäytyminen?

HS kertoo Relanderista:
"Helsingin vihreiden valtuutettu Jukka Relander ei ole ehdolla kevään kuntavaaleissa. Relander kertoi jättävänsä politiikan ensisijaisesti nykyisen työnsä takia viestintäkonsulttina."
”Koen, että duuni, jota teen tällä hetkellä, voi olla ristiriidassa poliittisen vaikuttamisen kanssa. Siksi lopetan politiikassa”, Relander sanoi maanantaina HS:lle."
"Turhautuminen vihreisiin? Sellaista kytköstä ei ole. Politiikan teko on sellaista, että joskus vituttaa. Mutta niin se on varmaan kaikissa puolueissa. Kyllä vihreät on edelleen se jengi, jonka puolesta liputan"

Se että kansanedustaja kuten Alanko-Kahiluoto ei ole kunnallisvaltuutettuna on mielestäni lähinnä suotavaa kehitystä. Useimmiten kansanedustajat eivät noita kerkeä edes kunnolla hoitamaan.

Saurista taas kaikki on puhdasta arvailua. En tiedä monesko vastaavalla tavalla kirjoitettu blogi tämä oli sinulta Koskela kilpailevista puolueista vailla juuri mitään konkreettista. Ilmeisesti haluat herättää hämmennystä salaliittoteorioilla?

Oli kyllä Hesarin otsikkokin melkoinen: "Taas yksi uusi kärkinimi jättää politiikan" Menee iltapäivälehdistön puolelle tasoltaan. Jos johonkin tällä voi viitata, niin lähinnä Kokoomuksen terveysbisnekseen livenneisiin eikä erityisesti vihreisiin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Mielenkiintoinen kuvio Vihreillä menossa. Onko kyse isommasta valtataistelusta vai ainoastaan sukupolvenvaihdoksesta? No, kunhan Vihreät ehtivät ensimmäisen puoluehistoriikkinsa tekemisen ikään, nin kenties tätäkin asiaa vielä valotetaan!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eiköhän siellä ole ihan tarpeeksi erilaisia lobbareita jo ilman Relluakin? Fiksu mies. Kaikki eivät välittäisi vähän tai enemmänkään arvelluttavista sidonnaisuuksista, kuten hän teki jäädessään pois uuden työn vuoksi. Siksi varmaan demarit ovat ihmeissään kun tuollainen vaihtoehto ei kävisi heillä edes mielessä.

Toimituksen poiminnat