Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Helmikuun gallupanalyysi

  • Puolueiden kannatukset. Lähde: HS/Kantar TNS
    Puolueiden kannatukset. Lähde: HS/Kantar TNS

Helmikuun Helsingin Sanomien gallupit on julkaistu. Suurempia yllätyksiä gallup ei sisällä.

Järjestysmuutoksia ei tapahtunut, ellei lasketa Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten kannatusten päätymistä tasoihin. Suurin kannatusmuutos on vihreiden 1,0 prosenttiyksikön lasku 12,1 prosentista 11,1 prosenttiin. 

Ehkä yllättävimmät luvut saadaankin varmojen äänestäjien tuloksissa. Varmoja tai melko varmoja on peräti 89% vastaajista, joten aiemmin ah niin epävarmat äänestäjät ovat nyt vakuuttuneet kannattamistaan puolueista. Tämä ei tosin automaattisesti siirry äänestysaktiivisuudeksi, mutta antaa sille hyvät mahdollisuudet.

Suurin ongelma tällä mittarilla on vihreillä. Heillä varmojen osuus on vain 29% kannattajista. Toisin sanoen varmoja vihreiden äänestäjiä on vain kolme prosenttia (!) koko vastaajajoukosta. 

 

Lyhyet puoluekohtaiset tilanneanalyysit: 

Sosialidemokraatit 21,6% 

Puolue lähti Lahden puoluekokouksesta yllättävänkin yhtenäisenä. Niin henkilö- kuin linjaristiriidatkin on tällä kertaa vältetty. Demarit ovat hyvissä asemissa kentän kärjessä, varsinkin kun EK:n heikosti harkittu keskusjärjestösopimusten romuttaminen herättää närää. Jos suurta draamaa ei ilmesty jostain, SDP saa vaalivoiton huhtikuussa. 

Keskusta 19,8% 

Keskustalla ei mene varsinaisesti huonosti, mutta Juha Sipilän ja Anne Bernerin heikentyneet henkilökohtaiset kannatukset jättävät jälkensä. Vasen siipi punamultakaipuineen on hämmentynyt jyrkästä linjasta. Keskustalla on tosin tausta suojattuna, koska maaseudun isännillä ei ole tällä hetkellä oikein vaihtoehtoa. Aiemmin PS oli sellainen, mutta nyt persut ovat samassa hallituksessa samoilla linjoilla. 

Kokoomus 18,4%

Petteri Orpo on jäänyt päivittäisjulkisuudessa Juha Sipilän ja Antti Rinteen taakse, mutta on toisaalta vaalitenteissä varma suorittaja. Kokoomuksen kenttä on hallituksen linjaan kaikkein tyytyväisin, eikä suurempi skismoja ole. 18,4% on varma perustulos Kokoomukselle. Puolueen kannattajien vahva äänestysaktiivisuus nostanee Kokoomuksen toteutunutta vaalikannatusta gallupeja korkeammalle. 

Vihreät 11,1%

Vihreiden kannatus on sahannut kesästä 2015 alkaen todella kovaa. Ensin kannatus nousi vaalien 8,5 prosentista yli 14 prosenttiin ja on sittemmin laskenut 11 prosenttiin. Ongelmana on tosiaan varmojen kannattajien vähyys, reilusti alle kolmasosa kannattajista. Saa nähdä miten vihreät saavat linjansa suoriksi. Kesän puheenjohtajakamppailu voi tuoda lisäpotkua, mutta kärkiehdokkaat ovat joutuneet jo kohuun. 

Perussuomalaiset 9,1%

Persuille kunnallisvaalit ovat välivaalit ja "hillotolppa" on vuodessa 2019. Surkea kannatus on silti ongelma, koska alle kymmenen prosentin luvuista ei kärkikamppailuun helposti ponnisteta. Puheenjohtajakisassakaan ei ole hyviä vaihtoehtoja. Halla-aho on osalle kauhistus ja Soini on 20 vuoden jälkeen väsynyt. Toisaalta PS on yllättänyt ennenkin. 

Vasemmistoliitto 9,1%

Vasemmistoliiton kannatus on vakiintunut 8-9 prosenttiin ja varmojen kannattajien määrä neljään prosenttiin. Muutosta tähän ei olla kahteen vuoteen saatu. Ainoana jännitysmomenttina on suuri citykannattajien määrä, joka tuntee vetoa myös vihreisiin. Vihreiden ja vas.liiton kokonaiskannatukseen vaikuttaa suuresti, kumpi puolue onnistuu vakuuttamaan tämän äänestäjäryhmän. 

 

Ensi kuussa gallupanalyysissä luvassa myös ennusteet kunnallisvaaleihin. Ennakkoäänestys alkaakin jo pian sen jälkeen, 29.3. Varsinainen vaalipäivä on 9.4.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on noin 47%, mikä sekin on vakiintuneella tasollaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Olisit voinut rajata tuon käyräkuvan. Olisi selvempi lukea. Verkkokaupan mainos ei tuo lisäarvoa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela
Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tällaisiin tutkimukseen pyritään valitsemaan täysin satunnaisesti noin 1000 henkilöä. Otos antaa muutaman prosentin tarkkuudella todennäköisen tuloksen niin Suomen kuin vaikkapa Yhdysvaltojen tilanteesta mitattavasta asiasta.

On väärin että julkaistaan prosenttiluvuissa desimaaleja. Ne ovat varmasti vääriä. Jo yhdenkin vastaajan mielipide heittää prosentilla parilla. Kirjoittajan tyylinen kikkailu kannatuksien desimaalien muutoksilla on ehdottomasti väärin tilastollisesti. Pitäisi käyttää vain kokonaislukuja, niissäkin on todernnäköistä yhden tai kahden yksikön virhemarginaali.

Voidaan sanoa että demareiden kannatus on 21-22 prosenttia, Keskustan noin 20 prosenttia, tai 19-21 prosenttia jne.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Senhän voi omassa mielessään muuttaa noin, jos kokee tarkat desimaalit häiritseviksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Desimaalit ovat kaikki virheellisiä tilastotieteen mukaan. Sitä yritin sanoa. Niiden käyttäminen analyyseissä on silkkaa tietämättömyyttä!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Prosenttiluvut gallupeissa ei perussuomalaisten kohdalla muutu ääniksi, sillä harvalla lyhyellä verkollakaan ei paljon kaloja saada.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Vihreillä on kova työ kääntää suunta ennen kuntavaaleja, odotus arvot ovat kovat. Itseluottamus tulee saamaan kovan kolauksen, vaalivoitto on varmasti silti tulossa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vihreät saivat nyt oman vaalikahvimerkinkin T.o.F.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tällä hetkellä näyttää siltä, että vihreiden ja demareiden välillä harkitsevien joukko on kohtalaisen iso. Kun demareiden kannatus kasvaa, laskee vihreiden ja vähän päinvastoin. Kyseessä taitaa olla hallitukseen tyytymättömien puolueenetsimisprosessista. Demareilla yksi nostoa aiheuttaneista asioista saattaa olla puheenjohtajavalinta jonka ansiosta tuli lisää julkisuutta mm Rinteelle.

Ennusteiden perusteella kuitenkin sekä vihreille että demareille on helppoa veikata vaalivoittoa, mutta suuruus lienee vielä aika lailla arvoitus. Ja häviäjä taitaa olla perussuomalaiset ja kokoomus. Vaikka keskustakin ilmeisesti menettää hivenen kannatustaan, on muutos marginaalinen.

Vihreiden kannalta tilanne näyttää hyvältä, sillä jo 9% ylitys toisi vihreille kaikkien aikojen tuloksen kunnallisvaaleissa ja tällä hetkellä sekä gallupit että ehdokashankinta lupailee selvästi entistä parempia lukuja.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Totta. Paradoksaalinen tilanne että kaikkien aikojen paras tulos 9% tai jopa 10% olisi ilmeisesti nyt pettymys. Toisaalta noin 12-13% on sekin mahdollinen. Tosi vaikea sanoa.

Paljon riippuu siitä miten sdp-vihr-vas triangelin osaset saavat houkuteltua liikkuvia punavihreitä äänestäjiä omaan haaviin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Selkäpiitä karmii kun ajattelen "sdp-vihr-vas triangelin" istuvan hallituksessa. Jäljet pelottavat.

Risto Salonen

Vihreät ja vasemmistoliitto 20.2%. Siinäpä vaarallinen fuusio kaikille muille puolueille. Aatemaailmakin täysin yhteneväinen.
Vihreiden ei tarvitsisi edes valita puheenjohtajaa Li kelpaisi molemmille.
Anni Sinnemäki puolestaan olisi varma pormestari ilman vaaleja.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Matemaattisesti se menee ehkä noin, mutta sekä vihreissä että vas.liitossa on paljon äänestäjiä, joille tuo fuusio ei sopisi.

Vas.liitossa tarkoitan teollisuusväkeä ja monia eläkeläisiä, ja vihreissä taas soininvaaralaista nuorsuomalaissiipeä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Hyvä analyysi puolueiden kannatusluvuista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Onko pitkävetokertoimia saatavilla? Joka tapauksessa, vaalipäivänä sitten näemme, ketkä veikkasivat oikein eli äänestivät voittajaa.

Toimituksen poiminnat