Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Mitkä ihmeen pormestarivaalit?

Helsingin Sanomat ja muut tiedotusvälineet ovat viime aikoina uutisoineet usein Helsingissä järjestettävistä ”pormestarinvaaleista”. Tämä on aiheuttanut monissa kaupunkilaisissa hämmennystä.

Osa on saanut käsityksen, että perinteiset kunnallisvaalit olisi korvattu pormestarinvaalilla, tai että uurnilla äänestettäisiin erikseen pormestarista ja valtuustosta. Eräs rouva kysyi milloin pormestarivaalilaput tulevat postissa.

Keskustelu pormestarivaaleista on lähtenyt vähän käsistä. Huhtikuun 9. päivänä järjestettävä vaali ei nimittäin ole pormestarinvaali, vaan kunnallisvaali. Tuloksista näkee kuntien ja kaupunkien valtuustojen jäsenet, ei minkään kaupungin pormestaria.

Helsingin pormestarin valinta  tapahtuu vasta kesäkuussa. Silloinkaan asiasta ei järjestetä kansanäänestystä. Pormestarin valinta tapahtuu kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa valtuutetut valitsevat keskuudestaan pormestarin.

Toivonkin, että mediat kirjoittaisivat ”pormestarivaaleista” jatkossa lainausmerkeissä jotta sekaannusta ei syntyisi. Kunnallisvaalejahan nyt käydään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valtamediako vai valemedia tässä "pormestarivaalissa" on nyt sosialidemokraatin mielestä liikkeellä ?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tunnen tiettyä myötätuntoa, kun yrität pitää esillä samaa asiaa, joka minustakin pitäisi äänestäjien huomata.

Tämä on tavallaan suku pääministerivaalille, joka myöskin on virherinnastus. Eduskuntavaalissakaan ei valita pääministeriä vaan kansanedustajat, joiden jakaumalla on sitten vaikutusta hallituksen kokoonpanoon ja pääministerin henkilöön. Mutta siinäkin suurimman puolueen tehtävänä on vain aloittaa hallitusneuvottelut, ei koota hallitusta. Hallitus kootaan tai jätetään kokoamatta neuvottelujen tuloksen perusteella.

Pormestarinvaali on kuitenkin vielä virheellisempi ajatus, koska kunnissa ei ole hallitus-oppositio asetelmaa. (Vaikka käytännössä esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnissa kaksi suurinta puoluetta mielellään tekeekin eräänlaisen 'hallitussopimuksen' sulle-mulle periaatteella.

Kokoomus ja Vihreät hellivät nyt tätä 'pormestarivaalia', koska ne ilmeisestikin arvelevat hyötyvänsä asettelusta. Jos saadaan luoduksi mielikuva, että valtuustovaalissa ratkaistaan Kokoomuksen ja Vihreiden keskinäisellä järjestyksellä, tuleeko pormestariksi Vapaavuori vai Sinnemäki, niin tämä asetteluhan voi tuottaa muutaman ylimääräisen äänen. Kokoomuksen ja Vihreiden kannattajathan varmaan pysyvät kannassaan mutta muilta puolueilta voi riipaista muutaman äänen, jos saa aikaan mielikuvan, että ääni muille puolueille menee hukkaan pormestarivalinnan kannalta.

Toisaalta vaaleissa on aina kyse (myös) mielikuvista, joten ehkä Kokoomus ja Vihreät tässä tapauksessa käyvät taistoon todellakin parhailla aseillaan, kun mitään järkevää kaupungin kehittämiseen puolueilla ei ole tarjottavana.

Media taas tietenkin hellii pormestarivaalia, koska taistelupari asetelma on aina media-arvoltaan parempi kuin tylsä ja työtä vaativa asioihin monipuolisesti pureutuminen.

Toimituksen poiminnat