Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Miksei suomalaisissa kouluissa ole työmarkkinaopetusta?

Nykyään jo peruskoulutasolla opetetaan yrittäjyyttä, mikä on hieno asia.

Samaan aikaan kolikon toinen puoli, eli työmarkkinaopetus, puuttuu käytännössää kokonaan.

Esimerkiksi ammattioppilaitoksista valmistuvat eivät aina tunne edes oman alansa työehtosopimusta valmistuessaan - koska sitä ei käydä koulutuksessa kunnolla läpi. Miksi näin on?

Valtaosa Suomessa ammattioppilaitoksesta valmistuvista aloittaa uransa palkansaajana. He hyötyisivät työmarkkinaopetuksesta valtavasti enemmän kuin esimerkiksi yrittäjyysopetuksesta. Silti se puuttuu.

Asiaan onkin saatava muutos. Hienon yrittäjyysopetuksen lisäksi on lukioihin ja ammattioppilaitoksiin lisättävä työmarkkinaoppi. Lähes jokainen on elämänsä aikana vähintään jonkin aikaa palkansaajana, joten aihe on kaikille relevantti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Yrittäjyyttä ei voi opettaa. Työntekijän rooliin liittyvää voidaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin siis puhutaanko tässä opetuksesta, joka keskittyy (työ)markkinoiden mekanismien toimintaan, vai AY-ekonomistin propagandapläjäyksiin?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Minimissään oman alan TES ja työmarkkinoiden yleiset mekanismit.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, kuten täälläkin olemme huomanneet, niitä työmarkkinoiden yleisiä mekanismeja voi esitellä kovin eri tavoin. Ymmärtääkseni esimerkiksi sinun ja minun tulkinnoilla markkinamekanismin toiminnasta työmarkkinoilla ei ole juuri mitään yhteistä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #4

Luotan opettajien kykyyn opettaa suht neutraalisti myös polemisoitavissa olevat asiat.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #5

Juu, toimii ihan yhtä hyvin kuin tunnustukseton uskonnonopetus. Muutama vuosi viikoittaisia tarinoita Jeesuksesta, ja sitten lyhyt maininta siitä miten joillain on muita, hassuja uskomuksia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #8

TESsit ovat todellisuutta. Ei niissä "tunnustuksellisuutta" tarvita, kuten ei vaikka työlainsäädännössäkään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Missäs maailmalla muualla on kouluissa työmarkkinaopetusta ?

Ko. oppiaine olisi varmasti menestys jos sitä mitataan oppilaiden kiinnostukseen verraten, vaikkka se olisikin ay-liikkeen märkä päiväuni.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kävin ammattikoulun 65-66 silloin oli oppiaineena "kansalaistaito" jossa käsiteltiin mm. ay-liikkeen roolia yhteiskunnassa. Nuorelle, joka astuu ammattioppilaitoksesta työelämään on hyvä, ammatillisten tietojen lisäksi, ymmärtää myös miten työelämä oikein toimii. Työelämässä kun työlainsäädöksillä ja työehtosopimuksilla on keskeinen rooli ja nuoren kannalta olisi hyvä olla näistä perillä kun työelämään astuu.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Samaa mieltä. Nykyään työehtosopimukset ja työlainsäädäntö käydään hyvin lyhyesti yhteiskuntaopissa läpi. Tämän seurauksena monet eivät tunne edes oman alansa TESsiä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Voimassaolevan työehtosopimuksen voi lukea, kun menee töihin. Niitä on alasta riippuen kymmeniä erilaisia ja samaa työtä tekevilläkin voi olla eri TES. Onhan työntekijän vastuulla tietää, mihin nimensä kirjoittaa.

Sinällään opetus työhön, verotukseen, palkka- ja sopimusasioihin liittyen ei ole huono asia yleisellä tasolla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kyllä ne TESSIT opetataan ensimmäisen työpaikan sosiaalitiloissa. Se oppi menee perille vaikka itkun kanssa.

Mielensä pahoittamisesta ja mielenilmaisusta päättää työmaalla pari henkilöä ja kaikki marssivat ulos samaa tahtia. Se on sitä TESSIN yksipuolista tulkintaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Antti Koskela. Pitäisikö sinun perehtyä vähän Suomalaiseen työelämään kuplasi ulkopuolella. Voisi vähän selventyä mihin se Demarien kannatuskin on murentunut.

Hinta ratkaisee rakennusten urakoissa.. Halvin firma voittaa urakan. Suomalaiset palkat esim 16e/h+muut kulut. Puolaiset 7-10e/h+ sivukuluja, riippuen onko pysyvästi täällä vai lähetetty työntekijä. Samalla hinnalla 6 päivää viikossa.
No jossain vaiheessa varmaan palkat painuvat tälle tasolle, jos Suomalaiset haluavat työllistyä. Jotta tulisi toimeen pitäisi muuttaa sinne puolaan ja viedä perhe sinne.
Vielä halvempaa työvoimaa on tulossa Ukrainasta ja muualta.

Sama tilanne telakalla. Tiedän useita tuttuja yrittäjiä, jotka tarjouksia ovat jättäneet. Työt menevät ulkomaisille yrityksille, jotain pientä jää jäljelle.

Tuottava teollisuus on jo paljolti nostanut kytkintä ja vienyt tehtaat mennessään. Itse tullut paljon asennettua Hellan tuotteita. Sekin lähti itäeurooppaan.

Tätähän ei pitänyt tapahtua EU:n liittymisen yhteydessä. Asioita piti valvoa,jotta suomessa tehdään suomalaisten tessien mukaan töitä.

Ei näy Äijä eikä ämmä feministejä vaatimassa samaa palkkaa samasta työstä. Ei kiinosta, kun ei koske omia viiteryhmiä eikä itseä. Tässä tuo palkkaero on todellisuutta. Kysymys ei ole joistain valheellisista väitteistä eikä senteistä. Kysymys satojen ja tuhansien eurojen summista. Sekä sivukuluina/veroina yhteiskunnan menettämistä tuloista. Mutta Demari on Demari. Vain julkiset palvelut ja työntekijät, jokin lasikatto ehkä kiinnosta.

Kysymys on myös monenlaisesta syrjinnästä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mikä on ay-ekonomisti? Ay-liike maksaa siis palkkasi? Suojatyöuralla?

Toimituksen poiminnat