Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Suomen itsenäisyyden 100v juhlarahassa ammutaan kommunisteja - miksi?

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisuuden juhlaraha on julkaistu. Kolikon kuva esittää punaisten teloittamista 1918. 

Kun kuva alkoi levitä sosiaalisessa mediassa, oletin sitä aluksi vitsiksi. Kuva on kuitenkin Suomen rahapajan sivuilta, ja kolikko on aito. 

Jos mahdollista, juhlarahan saatesanat ovat vielä makaaberimmat: "Juhlarahan tunnuspuoli muistuttaa vuonna 1918 kansalaisia koetelleesta sisällissodasta, josta Suomi selvisi. "

"Nostalginen Itsenäisyyden vuosikymmenet 1917-1939 -juhlaraha avaa hienon, Suomen itsenäisyyden tarinan saavutusten ja voitettujen vaikeuksien kautta kertovan rahasarjan."

 

Nähtävästi Suomen satavuotista itsenäisyyttä on päätetty juhlia näin. Miksi?

Ymmärrän sisällissodan aihevalintana, mutta jokin sovittelevampi tapa kuvata teemaa olisi ollut asiallisempi. Teloitetut punaiset kuvataan saatesanoissa "voitetuiksi vaikeuksiksi", vaikka kyse on kuitenkin ihmisistä. Erittäin tahditon valinta.

Suomen rahapajalta olisi asianmukaista pahoitella virhearviointiaan ja suunnitella uusi juhlaraha, joka ei kuvaa joukkomurhaa. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (149 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Varsinkin, kun kuvassa olevista teloitettavista välttämättä kukaan ei edes ollut "kommunisti": punakaarteihin liityttiin mm. sen takia että kaartilaiset saivat ruokaa ja kun kaveritkin liittyivät. Vastaavasti teloituksia tehtiin täysin summittaisesti.

Sotavankien ampuminen on muutenkin sotarikos, en toivoisi että sellaisia juhlittaisiin osana Suomen historiaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ei punakaarteja silti voi ihan vain ruoanjakelu- ja kaveriverkostoksi kuvata valehtelematta melkein neuvostotyyliin. Tosin neuvostopravdan mukaan punakaartit olivat jonkinlainen legitiimi tai ainakin hyväksyttävä vapautusjärjestö samaan tapaan kuin Puna-armeijakin, joka hyökkäsi punakaartijohtaja O.W. Kuusinen-Quislingin ja Stalinin johdolla 'vapauttamaan työväestöämme valkoherrojen diktatuurista' - ja itse asiassa puuhasivat 1939-44 punaista Suur-Suomea, ks. http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Punakaartit olivat siis Stalinin ja Leninin liittolaisia ja luonteeltaan kaverikiltojen lisäksi rikollisia ääriväkivaltaisia kumoksellisia terrorijärjestöjä, jotka eivät onneksi onnistuneet voitttamaan aloittamaansa kapinaa 1918, eivätkä katkeroituneet johtohahmot itään loikattuaan onneksemme onnistuneet luomaan punaista Neuvosto-Suomea.

Muuten, Venäjäkin voisi toisen maailmansodan aloittajaliittolaisensa (Molotov-Ribbentrop) Saksan tavoin paitsi ottaa pakolaisia myös antaa pakolaisiksi karkottamilleen kansanryhmille kotiseutusa ja maansa ja kotiseutuoikeutensa takaisin. Esimerkiksi rauhannobelisti Martti Ahtisaari ei ole saanut, ei edes kylttiä kotitalonsa seinään synnyinkaupungissaan Viipurissa.

Stalinia esikuvanaan pitävä ja edelleen kansantasavaltapunakaarteja mm. Ukrainassa ylläpitävä kylmäverinen kaageebisti Putin tuskin juuri arvostaa rauhantyötä yleensäkään, eikä varsinkaan Jugoslavian sodan serbihegemonian lopettanutta karjalanpakolaista. Kahdeksankymppisiään Suomineidon 100-vuotisjuhlavuonna viettävää rauhannobelistiamme on ajateltu kyllä muistaa Suomessa edes joillain tavoin virallisesti ja epävirallisesti myös juhlamerkillä, joita Rahapajakin on valmistanut. Älä kerro Martille tästäkään, ks.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236090-a...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kun sotkumestari Savolainen ei pysty kirjoittamaan aloitetusta teemasta niin hän kirjoittaa mieliaiheestaan tuttuun tyyliinsä ns. vaihtoehtoisella totuudella.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #29

Mikä tuossa kommentissa on ns. vaihtoehtoista totuutta, ellei oikeana pidetä reijokallisstalinistien toveripraavdaa? ;)

Ja vielä lisää teemaan liittyen, väärää puuta ei pidä haukkua, koska itse asiassa valtiollinen Rahapajamme on lyönyt hyvin monenlaisia muistorahoja ja mitaleja, eikä useimmista ole juurikaan valittamista. Tuhatmäärin on maailmalla tällaisiakin Rahapajan tekemiä tuott... http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23612...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #36

Tyypillinen Savolaisen kirjoitus. Yhden asian miehenä hän saa sotketuksi historiasta juuri sen mitä katsoo itselleen sopivaksi "totuudeksi". Mutta mitä kirjoituksesi kertoi tapahtuneesta vuoden 1918 sisällissodasta. Miksi et voi pysyä asiassa?
Ehkä sinun tapasi yrittää ilkeillä nimittelemällä sinun kanssasi erimieltä olevia
tyylilläsi " reijokallisstalinistien toveripraavdaa? ;)" on ainoa johon pystyt. Jatka valitsemallasi tyylillä!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #37

Sinulla on Reijo hyvä täysi oikeus ja sanoisin nyt velvollisuuskin esittää se oma ""totuutesi"" siltä osin kuin se poikkeaa esittämästäni. Ole hyvä - pozhaluista :)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #51

Tuottaako sinulle vaikeuksia kirjoittaa siitä mitä on todella tapahtunut? En ole esittänyt mitään omaa totuuttani.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #37

"Sisällissota"? Työväen Laiton lakko vai 1 pv mielenilmaisu?

Työväestön ahdinkokin liittyi osittain I- maailmansotaan. Vaikka Suomen taloudessa oli lopulta alkanut mennä hyvinkin lujaa Venäjän sotatarviketilausten ansiosta,
-palkkatyön varassa elävät köyhtyivät silti. Palkat eivät nousseet hintojen mukana, koska työvoimasta oli ylitarjontaa ja
- lakot olivat kiellettyjä sotatilan vuoksi.

Työnantajien ja valtiovallan otteet olivat alkaneet koventua jo aiemmin.
-Haminan seudulla Valkealan välikäräjät oli tehnyt työlainsäädäntöhistoriaa vuonna 1910 kieltäessään kollektiivisten työsopimusten laillisuuden. Työntekijöiden puolella luottamus reformistiseen tiehen alkoi horjua tämän kaltaisten päätösten vuoksi. Tämäkin oli kansainvälinen ilmiö.

Korjus torjuu usein esitetyt väitteet siitä, että Suomessa olisi ollut loistavasti toimiva demokratia. Eduskunnan valta oli varsin rajallista, ja kansalaissodan jälkeen rajallisuus haluttiin sinetöidä siirtymällä monarkiaan. Erityisesti kunnallisella tasolla demokratiavaje oli huutava: äänioikeus perustui tuloveroon ja maanomistukseen. Jokaisesta veroäyristä sai yhden äänen, eivätkä kaikkein köyhimmät saaneet äänestää lainkaan.

Taisi olla "sisäällissodan" syyt nämä .Köyhimpien elannosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Moni kai oli sosiaalidemokraatti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #158

Kai niitäkin oli jotka eivät kuuluneet mihinkään yhdistykseen.
(Mirjam Parant julkaisi blogissaan teloiskuvan joka lienee aito.)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Teloituksia tehtiin kyllä molemmin puolin. Kuka tietää, kumman osapuolen suorittamasta teloituksessa kolikon kuvassa on kyse?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onhan tuo nyt kuitenkin aika outo juhlan aihe, oli ampuja kuka hyvänsä. Vähän sama kuin jos jenkit tekisivät kolikon sähkötuolissa kärventyvästä ihmisestä tai nostalgiakolikon vaikkapa orjia (laillisesti) ruoskivasta isännästä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tai venäläiset sotasankaripartisaanit tappaisivat suomalaissiviilejä lapsipainotteisesti inhorealistisin läjikuvin. Tai Putinin viherdesantit tekisivät Krimin anschluss-juhlarahassa niitä kauheuksia joista eivät hiisku. Tai punikit muistuttaisivat kylteissään aloittaneensa kapinan ja olevansa näin vastuussa...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Koska teloittajilla on saksalaismalliset kenttälakit ja univormutakit, niin voi heidän varmuudella sanoa olevan valkoisia.

Lisäksi rahan kuva on tehty valokuvan pohjalta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Kuka tietää, kumman osapuolen suorittamasta teloituksessa kolikon kuvassa on kyse?" Punaiset eivät toteuttaneet järjestelmällisiä teloituksia. Hyvin harvoilla oli kunnon sotilasvaatetustakaan, joten kyllä kolikon teloitettavat ovat punaisia. Kuuluu kaiketi nykyaikaan, että joka asiasta haetaan ylimääräista tramatiikkaa ja siihen liittyvää vähättelyä ja historian vääristelyä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Lukkala ei muka tiedä tai ymmärrä keitä tuossa kuvassa teloitetaan on kyllä silkkaa puppua. Huonoilla silmälaseillakin näkee teloittajien ns. osapuolen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin, sitä ei viitsinyt tämä mainosgraafikkomainen toteuttajakaan ottaa selville. Jo siinä on syy vetää pois kolikko. Toisaalta pitäisi kuitenkin aihetta käsitellä koska se vieläkin värittää suomalaisuutta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehdotin jossain aihetta käsittelevässä keskustelussa, että jos haluttiin käyttää valokuva olisi voinut valita joku missä aseet vastakkain tai sitten viittellisemmin esim. luodinreikiä tamperelaisessa tiilimuurissa. Vankileirin piikkilankaita olisi myös ollut sopimaton aihe.
Mielenkiintoista verrata käytetty valokuva ilmeisesti autenttiseen jota Parant julkaisi blogissaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä ainakin näin heti.
Teloituksia tehtiin molemmin puolin. Isoäitini kertoi minulle lapsena punakaartilaisten suorittamasta teloituksesta Mallasveden jäällä.
Kolikon kuva-aiheessa kyse saatta olla sodan päättymisen jälkeisestä kostotoimesta. Niihin syyllistyivät vain valkoiset.

Pekka Iiskonmaki

''Suomen itsenäisyyden 100v juhlarahassa ammutaan kommunisteja - miksi?''

Osallistuminen Punakapinaan laillista yhteikuntaa vastaan. Hävettääkö Anttia demarien historia?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Antautuneiden sotavankien teloittaminen on laitonta.
Rikoksesta epäiltyjen teloittaminen ilman oikeudenkäyntiä tai puutteellisen prosessin pohjalta on laitonta.
Ei-valtiollisista rikoksista kuolemantuomion langettaminen oli voimassaolevan lainsäädännön mukaan laitonta.

Hävettääkö Iiskonmäkeä valkoisen Suomen historia?

Pekka Iiskonmaki

#10
''Antautuneiden sotavankien teloittaminen on laitonta.'' Totta.

Kapinallisen osa on kova. He eivät ole sotavankeja.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #11

Itse asiassa kyllä ovat. Sotilaallisesti järjestäytyneen osapuolen tunnistettavat taistelijat ovat oikeutettuja kaikkiin sotavangin oikeuksiin. Tämä on vahvistettu jo Unkarin kansannousussa 1848-1849 ja Yhdysvaltain sisällissodassa 1861-1865.

Punakaartit muodostivat sotilaallisen organisaation ja yksittäinen kaartilainen oli käsivarsinauhan ja kokardin perusteella tunnistettavissa osapuolensa edustajaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ei-valtiollisista rikoksista kuolemantuomion langettaminen oli voimassaolevan lainsäädännön mukaan laitonta."

Kyseessä olivat kuitenkin silloisen lainsäädännön mukaiset maanpetos- ja valtiopetostuomiot.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #14

Hyvä, että Iiskonmäki ja Kuikka tuovat mielipiteensä näinkin selvästi esille.
Olisi kuitenkin luullut kun sisällissodassa ja sen jälkiselvittelyissä tapahtui niin suuria kauheuksia ja silmitöntä tappamista, että sillä ilakointi voisi jo jäädä historian roskatunkioon.
Kaikille tämä ei näytä sopivan.
Laittomien teloituksien muistomitalin julkaiseminen juuri ennen USA:sta alkaneen työväen Vapun juhlia ennen on jotain ennen kuulumatonta röyhkeyttä ja täydellistä moraalittomuutta.

Lainataan erästä kirjoitusta Aamulehdestä:
" https://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/s...
Sota Suomessa vuonna 1918 oli 1690 - ja 1860-lukujen suurten kuolonvuosien ia II.maailmansodan(1939–1945) ohella maan historian suuria katastrofeja. Sodan uhreina kotimaassa kuoli noin 37 000 ihmistä, joista 5 800–6 200 henkilöä eli noin 16 % oli alaikäisiä, 14–20-vuotiaita. Uhreista valtaosa kuoli joko terrorin uhreina tai menehtyi vankileireillä, taisteluissa surmansa sai n. 10 000 henkeä. Sodan seurauksena n.20 000 lasta jäi orvoksi,menetti joko toisen tai molemmat huoltajansa.
Sodan päätyttyä 5.5.1918 vangittuna oli 76 000 punavankia. Suurimmat vankileirit olivat Suomenlinna, Tampere, Viipuri ja Tammisaari .
Valkoisen terrorin huippuvaiheen mentyä ohi nousi toukokuussa 1918 esiin kysymys vankiongelman ratkaisusta. Toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa 1918 vapautettiin joko välittömästi tai kuulustelujen jälkeen (Aminoffin tutkintajärjestelmä) muutamia tuhansia vankeja, mutta heitä myös teloitettiin vielä kesäkuussa. Lopulta vankileireillä oli n. 74 000–76 000 punavankia.
Kaikkiaan kesän 1918 aikana vankileireissä arvioidaan menehtyneen nälkään ja tauteihin 11 000–13 500 suomalaista. Heistä noin 5 000 eli lähes 40 % oli 15–24-vuotiaita nuoria. Korkein vankileirikuolleisuus oli kuuluisalla Tammisaaren Luurankotehtaalla: lähes 34 prosenttia vangeista. Taudeista varsinkin espanjantautisekä mm. erilaiset suolistosairaudet aiheuttivat tuhoa leiriolojen heikentämissä vangeissa. Ainakin 600-700 vankia kuoli välittömästi vapautumisen jälkeen ylensyömisen seurauksiin. Sodan aikana ja välittömästi sen jälkeen suoranaiseen ravinnonpuutteeseen kuolleiden ns. siviilien lukumäärää ei tiedä kukaan. Punavankileirit ja niiden olosuhteet herättivät kansainvälistäkin huomiota.
Jos arvioidaan, että Stalinin vainoissa menehtyneistä suomalaisista n. 5000 henkeä oli aikoinaan Suomen valkoisten kostoa paenneita punaisia, nousee v. 1918 sisällissodan välittöminä tai välillisinä uhreina kuolleiden punaisten määrä lähelle lukua 30 000. Se on 20-25 % enemmän, kuin tähän asti on arvioitu."

Kuikka on totaalisen väärässä väitteessään tuomioistuimien laillisuudesta. Mitä laillisuutta edustivat nuo enemmän tai vähemmän sattumoisin kootut paikkakuntakohtaiset "oikeudet". Millä oikeudella isännät ja osa papistoa tuomitsi punaisia kuolemaan?
Mainittakoon, että myös teloittajiin, ainakin osaan heidän tuo toiminta jätti pysyvät jäljet. Pysyvät jäljet jäivät erityisen syvälle teloitettujen omaisille.
Tiedän erittäin hyvin erään kohtalon. Valkoisten teloituskomppaniaan kuulunut mies hirtti itsensä ja jätti kirjallisen selvityksen omaisilleen tekonsa syistä. Tragedia ei päättynyt tähän. Muutamaa vuotta myöhemmin poika seurasi isäänsä samasta syystä.
Korutonta, mutta valitettavasti todellisuutta.
Ilakoivien kirjoitukset ovat US:n blogien ehdotonta pohjanoteerausta!

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #27

#27
''Iiskonmäki ja Kuikka tuovat mielipiteensä näinkin selvästi esille.
Olisi kuitenkin luullut kun sisällissodassa''

Ei ollut mitään sisällissotaa. Se oli punakapina ja siinä oli osallisena viiden valtion kansalaisia.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #38

Vai niin, että kyseessä olikin eräänlainen viisottelu! Hyvä, että tietoviisas Iskonmäki istuu ns. ässänpäällä.
Kyseessä ei siis ollut mikään sisällissota.
Olet usarin parhaita humoristeja.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #44

Kerro Reijo mitkä maat osallistuivat Suomessa olleeseen kapinaan 1918?

Tässä vähän apuja.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_punakaartil...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #14

Suurin osa valkoisesta terrorista toteutettiin ilman minkään valtakunnan oikeudenkäyntejä ja loppujenkin kohdalla kyseessä oli samanlainen oikeudenkäyttö jota harjoitettiin puolalaisille ennen Katynin joukkomurhaa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #14

Ihan mielenkiinnon vuoksi voisit kertoa, että milloin eduskunta on hyväksynyt väitteesi mukaan "silloisen lainsäädännön mukaiset maanpetos- ja valtiopetostuomiot."

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #41

#41
Kapina on poikkeustila. Sen lopettaminen annettiin Valkoiselle armeijalle.

Kuka antoi mandaatin everstit Georgi Viktorovitš Bulatsel, Mihail Svetšnikov ja Boris Muhanov.

Kuka heille antoi valtuudet liittyä Punakapinallisiin? Kansanvaltuuskunta?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #46

Miksi et vastaa kysymykseeni?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #50

#50
Eduskunta oli maanpaossa Helsingistä. Muistaakseni Kauhajoella.

Ei olisi pitänyt ruveta pyssysille, kun oli puolet Eduskuntapaikosta. Olisitte kuunnelleet mm. Väinö Tanneria.

Keväällä 1918 Väinö Tanner teki "lähtölaukauksen valtavaan puoluetyöhön". kapinasta irti pysynyt Tanner nosti puolueen raunioista.

Punaisten rintamakarkuriksi nimittelemä Tanner haastoi heti sodan jälkeen valkoiset anteeksipyytämättä ja pelkäämättä.

Tanner sanoi: ''Aseisiin tarttuminen oli hänen ensimmäisen rajanvetonsa mukaan bolsevistinen ja ei-suomalainen teko.

Sdp puhdistaa jatkossa "tuholaiset yhteisestä pesästä." Tarkoitti Punakapinaan osallistuneet bolsevistisuomalaiset.

Esko Kotilainen Vastaus kommenttiin #14

Näin oli,ja useimmiten nämä teloitetut olivat monin kertaisia murhamiehiä ja jopa murhanaisia.Murhattuaan syyttömiä siviiliperheitä maalaistaloissa.
Kyllä tuomiot annettiin tekojen mukaan.
Kun tämä niin porua nyt kuitenkin nostattaa niin miksei Kekkonen näy kolikossa käskynantajana teloitusryhmälle.Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa,sitä ei tulisi unhoittaa nykyisinkään.
Turhaa huutoa,sen ajan lainsäädännöstä,se oli ajan henki ja välttämättömyys,ja jotenkin tuntuu että uusintaottelun aika lähestyy vääjäämättä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #106

#106
Minua on aina ihmettyttänyt punaisten ruikuttaminen kohtalostaan. He ryhtyivät kapinaan ja saivat selkäänsä.

Ei heissä ollut ainesta voittoon. Johtajat luikkivat ensimmäisinä Venäjälle karkuun.

Minä pitäisin turpani kiinni, jos olisin punainen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Tässä tapauksessa on kyseessä ilman oikeudenkäsittelyä tapahtunut laiton teloitus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täältä tulee taas yksi ''jälkiviisas'' joka taas ilmeisesti tietää, että kaikki punaiset olivat demareita.

Ei ole ihme, että historiaa ei nykylapsetkaan ymmärrä, kun aikusetkin ovat näin lapsellisia, ilmeisesti koko sisällissota oli Liskonmäen mielestä hauskaa ja oikein, että ihmisiä teloitettiin.

Joskus sentään sinäkin kirjoitat asiaa, mutta tuntuu pikkuhiljaa vähenevän koko ajan järjelliset ulostulot.

No ei siiinä mitään itsesi näillä kommenteilla teet naurunalaiseksi, joten anna palaa vaan.

Pekka Iiskonmaki

#15
Punainen lyhty nostettiin Paasitorniin kapinan alkamisen merkiksi. Eikös se ollut demarien päämaja?

Vielä 50 -luvulla punaiset ja valkoiset puhuivat punakapinasta. Muut nimet on sitten sievisteltyä totuutta.

KApinan jälkeen meni varmasti syyttömiä, mutta mikä olisi tulos, jos punaiset olisivat voittaneet?

Petteri Ritala haukkuu väärää puuta. Suomi oli melko lempeä kapinallisille.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #40

Tuohon aikaan maailmalla noudatettiin ns. Haagin sopimusta, joka kielsi sotavankien teloitukset – varsinkin ilman oikeudenkäyntiä, ja aselevon tultua oikeuskaan ei saanut tuomita kuolemaan. Tällä Haagin sopimuksella valkoiset pyyhkivät ahtereitaan mm. siksi että saksalaiset upseerit näyttivät siinä esimerkkiä – mikä johti muuten Suomen suurimpaan etniseen kansanmurhaan kun ulkomaalaisia kerättiin Viipurissa kokoon ja 200 ammuttiin ensin kerralla ja lähes saman verran vielä sen jälkeen, mukana naisia, lapsia, italialaisia, puolalaisia, saksalaisia ja valtaosin venäläisiä. Syynä pelkkä ulkomaalaisuus ja Suomi Ensin -asenne.

Valkoiset teloittivat sekä juhlarahan esittämällä tavalla että ainutlaatuisesti kiduttaen (nälkään näännyttäen) kymmeniätuhansia punaisia. Mannerheim ei saanut joukkojaan kuriin, sillä hän tiesi ja tunsi hyvin Haagin sopimuksen kv-velvoitteet, ja jätti paikkansa valkoisten päällikkönä, kun omien barbariaa ei saatu hallintaan.

Vasta kun mm. USA ja Britannia eivät suostuneet tunnustamaan Suomen itsenäisyyttä ellei silmitön teurastus ja kidutus lopu, hommaan saatiin jonkinlainen tolkku syksyllä 1918 kun pari-kolmekymmentätuhatta punaista oli jo tapettu ketkä armollisesti ampumalla, ketkä viikko-, jopa kuukausikaupalla kiduttamalla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #58

#58
Vaikka punaiset olisivat voittaneet olisi Stalin heidät tuhonnut.

Hän antoi siitä näytteen teloittamalla lähes kaikki sinne paenneet punakaartilaiset.

Mark. Punaiset aloittivat kapinan. Se oli syy.

Valkoisten teot oli vain seuraus kapinasta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #59

Iiskonmäki vahvistaa edelleen asemaansa Puheenvuoron ahkerimpana trollaajana.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #64

#64
Ihmisenä ymmärrän kiukkusi. Historiaan en voi vaikuttaa.

Vaalivoitto sentään pysäytti kevään tulon Suomeen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #59

Jälkiviisastelua.

Jälkiviisaana voi toki sanoa että jos punaiset olisivat voittaneet – missä eivät olleet lähelläkään – jälki olisi varmasti ollut vielä rumempaa. Niitä joukkoja ei hallinnut kukaan, valkoisia sentään jotenkin, vaikka heikonlaisesti.

Kiihkomielisimmät kummankin puolen olivat täydellisiä barbaareja, eikä alkoholinkaan osuus siinä ollut mitätön.

Se että noita vouhkaajia (kummallakin puolella) oli lopulta aika pieni osa kansasta, selittää osittain sen, että yllättävän nopeasti sodan jälkeen Suomessa kyettiin jotenkin toimimaan – työläisiähän valkoiset tarvitsivat tekemään työt. Kansainvälinen painostuskin auttoi osaltaan.

Mutta kyllä sota rankat varjonsa heitti, ja ne tuntuvat tänäkin päivänä. Vaikkapa tässäkin keskustelussa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #40

Humoristi Iiskonmäen mukaan ilmeisesti muutama kymmenentuhatta punaista teloitettiin ihan vaan lempeydestä!
Olet sinä aika veijari.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #68

#68
Älä ole höpö. 7370 teloitettiin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #73

Koska Iiskonmäen vahvimpiin puoliin ei kuulu luetun ymmärtäminen niin lainaa hänen tietopohjaansa lujittavaa kirjoitus siitä mitä todella on tapahtunut. Iiskomäen luvut ovat ilmeisesti syntyneet lottorivin mietinnässä. Mutta siinäkään ei ole nollaa mukana.

Lainataan erästä kirjoitusta Aamulehdestä:
" https://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/s...
Sota Suomessa vuonna 1918 oli 1690 - ja 1860-lukujen suurten kuolonvuosien ia II.maailmansodan(1939–1945) ohella maan historian suuria katastrofeja. Sodan uhreina kotimaassa kuoli noin 37 000 ihmistä, joista 5 800–6 200 henkilöä eli noin 16 % oli alaikäisiä, 14–20-vuotiaita. Uhreista valtaosa kuoli joko terrorin uhreina tai menehtyi vankileireillä, taisteluissa surmansa sai n. 10 000 henkeä. Sodan seurauksena n.20 000 lasta jäi orvoksi,menetti joko toisen tai molemmat huoltajansa.
Sodan päätyttyä 5.5.1918 vangittuna oli 76 000 punavankia. Suurimmat vankileirit olivat Suomenlinna, Tampere, Viipuri ja Tammisaari .
Valkoisen terrorin huippuvaiheen mentyä ohi nousi toukokuussa 1918 esiin kysymys vankiongelman ratkaisusta. Toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa 1918 vapautettiin joko välittömästi tai kuulustelujen jälkeen (Aminoffin tutkintajärjestelmä) muutamia tuhansia vankeja, mutta heitä myös teloitettiin vielä kesäkuussa. Lopulta vankileireillä oli n. 74 000–76 000 punavankia.
Kaikkiaan kesän 1918 aikana vankileireissä arvioidaan menehtyneen nälkään ja tauteihin 11 000–13 500 suomalaista. Heistä noin 5 000 eli lähes 40 % oli 15–24-vuotiaita nuoria. Korkein vankileirikuolleisuus oli kuuluisalla Tammisaaren Luurankotehtaalla: lähes 34 prosenttia vangeista. Taudeista varsinkin espanjantautisekä mm. erilaiset suolistosairaudet aiheuttivat tuhoa leiriolojen heikentämissä vangeissa. Ainakin 600-700 vankia kuoli välittömästi vapautumisen jälkeen ylensyömisen seurauksiin. Sodan aikana ja välittömästi sen jälkeen suoranaiseen ravinnonpuutteeseen kuolleiden ns. siviilien lukumäärää ei tiedä kukaan. Punavankileirit ja niiden olosuhteet herättivät kansainvälistäkin huomiota.
Jos arvioidaan, että Stalinin vainoissa menehtyneistä suomalaisista n. 5000 henkeä oli aikoinaan Suomen valkoisten kostoa paenneita punaisia, nousee v. 1918 sisällissodan välittöminä tai välillisinä uhreina kuolleiden punaisten määrä lähelle lukua 30 000. Se on 20-25 % enemmän, kuin tähän asti on arvioitu."

Tomi Vaalisto vetoaa teloituksien laillisuudesta Ruotsin lainsäädäntöön vuodelta 1734. Aika erikoista, että kun muuta ei keksitä niin puolustetaan teloituksia lähes kaksisataa vuotta aiemmin olleeseen lainsäädäntöön. Voisi kysyä, että mitä muita ”laillisuuksia” meillä oli Ruotsin vallan ajalta voimassa. Miten olisi tuo noituudesta polttaminen? Oliko Varkaudessa punaisten hukuttaminen jokeen laillista. Entä tunnetun murhamiehen ”urotyöt? (katso Hans Kalm Wikipedia).

Vaaliston mukaan yleissivistykseen kuuluu teloituksien ihannointi. Suosittelisin eilisen puoliseitsemän-nimisen tv-ykkösen ohjelman katsomista. Löytyy Areenasta. Tieto voi lisätä tuskaa, mutta pääsee edes totuuden jäljille.

Esko Kotilainen innostuu kuin hullu puurosta: Näin oli,ja useimmiten nämä teloitetut olivat monin kertaisia murhamiehiä ja jopa murhanaisia. ” Mutta Kotilaisen mielestä jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Hän kaipaa, että: ” Turhaa huutoa,sen ajan lainsäädännöstä,se oli ajan henki ja välttämättömyys,ja jotenkin tuntuu että uusintaottelun aika lähestyy vääjäämättä.”
Tulipa sekin ilmi, että uusintaottelua jotkut kaipaavat.

Kotilainen on vailla ymmärrystä väitteessään, että suomalaiset vihaavat ruotsalaisia! Vihansa vuoksiko 430tuhatta suomalaista muutti sodan jälkeen Ruotsiin töihin?

Lähes kolmekymmentätuhatta punaista kuoli sisällissodan aikana ja sen jälkiselvittelyissä. Nyt näyttää siltä, että tuokaan määrä ei kaikkille senttareille riitä. Iiskonmäen luku teloitettujen määrästä 7370 ei ole totuuden mukaista. Ihmisiä tapettiin myös muilla tavoin kuin ampumalla.

Matti Loikkanen on aivan harhassa vaatimuksineen:” Osa tämän päivän vasemmistosta ei vieläkään halua ottaa minkäänläaista vastuuta sisälissodasta. ”
Mitä vastuuta minun pitää ottaa sisällissodasta? Onko vuoden 1945 syntyneiden saksalaisten vastuulla Hitlerin hirmuteot? Ovatko Stalinin Neuvostoliiton raakuuksista vastuussa viime vuosikymmeninä syntyneet venäläiset? Miten on, ovatko Vietnamin sodan jälkeen syntyneet vastuussa USA:n suorittamista sotarikoksista. Tätä luetteloa voisi jatkaa monta palstametriä. Aloittaa voisi vaikka Hammurabin laista. Kelpaako?

Juhani Turpeinen väittää, että ” Juutalaisten tappaminen taisi lisäksi olla laillisen järjestyksen mukaista, mitä punavankien summittaiset teloitukset eivät olleet.” Juutalaisten tappamisen kaunistelu on outoa sosiaalidemokraatiksi itseään tituleeraavaksi kirjoittajalta.

Janne Kejo on ainakin yhdessä asiassa erinomaisen oikeassa. ” Tuohon aikaan lietsottiin ryssäviha osittain juuri sisällissodan tarpeisiin: Ryssävihan kulta-aika ”

Tomi Vaalisto jatkaa historiattomuuttaan yrityksen ja erehdyksen metodilla. ”Valkoiset taistelivat venäläisiä vastaan, joita ilman Punakaarti olisi romahtanut saman tien.” Venäläisten sotilaiden osuus punaisten joukoissa oli aivan minimaalinen ja täysin merkityksetön. Sen sijaan saksalaisten osuus valkoisella puolella oli aivan ratkaisevaa. Voitonparaatikin piti järjestää kahteen kertaan. Ensin saksalaisten ja sitten myöhemmin suomalaisten valkoisten paraati Mannerheimin johdolla.

Vilpitön humoristi Esko Kotilainen on saanut moskeijatkin sotketuksi sisällissotamme selvittelyyn. Kyseessä on kuitenkin ns. kelvoton yritys.
Pekka Toivosen viittaamasta Suinulan tragediasta on hyvä kirjoitus https://fi.wikipedia.org/wiki/Suinulan_veril%C3%B6yly

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #131

#131
Tuo kaikki oli seurausta Punakapinasta.

Punaiset olivat vaihtaneet aseet elintarvikkeisiin Pietarissa ja ryöstäneet talollisten aitat tyhjiksi.

Miten Kallinen voi odottaa leireille puffeepöytiä vangeille, jotka ovat itse aiheuttaneet elintarvikepulan?

Valkoista Armeijaa on turha syyttää. Heidän tehtävä oli itsenäisyyden takaaminen kapinan keskellä ja järjestyksen palauttaminen.

Viha punaisia kohtaan johtui heidän hirmuteoistaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #68

Osa tämän päivän vasemmistosta ei vieläkään halua ottaa minkäänläaista vastuuta sisälissodasta. Tosiasia kuitenkin on, että punaiset aloitti kapinan ja valkoiset kukisti sen - liian raasti!

Artikkelissä väiteään sisällisodassa amuttavan kommunisteja. Halloo!

60- ja 70-luvuilla, vasemmiston kulta-aikana Suomessa, julkisessa keskustelussa vastuu sisällisodasta lykättiin aina "lahtareille" ja tämä historian vääristely näyttää olevan vieläkin jonkin verran vallalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #81

Pitäisikö nykyisten vasemmistolaisten ottaa jokin vastuu sisällisodasta ja jos pitää niin millainen?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #95

#95
Ottakaa Vellu poliittinen vastuu asiasta. Muuhun ei vasemmiston rahkeet ja emmeet riitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #98

Jaaha..rahkeeton mukaporvari alkaa taas jutustelemaan pehmeitä emmeiden puutteessa.

Kerro nyt samalla höpinällä miten se poliittinen vastuu.vasemmiston pitäisi ottaa,konkreettisesti?

Ihan vain siksi,että tiedän miten oikeiston pitää ottaa poliittinen vastuu tekemistään murhista.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #116

#116
Vasuri menee henkilöön, kun asiatieto loppuu. Vasemmistoa ei ole turhalla sivistyksellä silattu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #129

Itse aloitat aina sen henkilöön menemisen..lopeta sellainen,niin ei olisi aina pakko huomauttaa vastineen muodossa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #95

Esimerkiksi vasemmisto voisi avoimesti myöntää alottaneensa turhan kapinan. Kapinan oli suuri virhe. Tammikussa 1918 ei ollut enää syytä kapinoida. Senaatti oli myöntynyt kaikkiin suuriin työväen vaatimuksiin, kuten esimerkiksi 8 tuntinen työpäivä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #120

Turhan kapinan elantonsa puolesta? Johon yhtyi torpparit ,nykyisten useammankin maatilayrittäjän sukulainen . Joka sai tuolla "kapinalla yhdessä työväestön ja vasemmiston kanssa ajettua itselleen tilkun maata torpparilailla.
Ei pidä unohtaa sitäkään historian kohtaa tuolta ajalta.
Tuota aikaa muisteli omalta kohdaltaan nykyinen 2 suurtilan omistaja kepusta.Kepun omilla sivuilla.

JK. Eikös se ollut se Urho Kaleva Kekkonenkin torpparin poika ?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #120

#120
Punakaartin johto olisi venäläisten toimesta ammuttu, jos kapina olisi keskeytetty.

Punakapina oli masinoitu ja aseistettu Pietarista.

Ps. Venäjälle paenneiden punaisten johto ammuttiin myöhemmin 30 -luvulla.
Heidän määränsä oli suurempi kuin Suomessa ammuttujen määrä. Venäläiset ampuivat lähes kaikki kapinaan osallistuneet.

Omat koirat purivat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #120

Eli Lin pitäisi nyt kertoa kuinka hän aloitti kapinan?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #40

50-luvulla ja sen jälkeenkin puhuttiin vapaussodasta.
Lempeät vankileirit, joissa kuoltiin nälkään ellei joutunut teloitettavaksi?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #142

#142
Ilman syytä ei joutunut vankileirille. On syy ja seuraus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #145

Niille kuskattiin paljon syyttömiäkin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #146

#146
Niin siinä varmasti aluksi kävi, kun oli vaikea erotella suurimmat roistot porukasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsinkaan 30-luvun Suomessa, mihin saatesanoissa, viitataan ei ole mitään ihailtavaa.

Pekka Iiskonmaki

#5
Suomessa alkoi 30 -luvulla valtava nousukausi ja sama elintaso saavutettiin vasta vuonna 1965.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän vain nuo rahassa poseeranneet ammuttavat olleet ihan vain sosialidemokraatteja?

SKP:n perustivat myöhemmin Venäjälle luikkineet punakaartin johtajat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rohkea valinta rahapajalta. Suomessa on vain totuttu hyssyttelyyn. Toisaalta sinänsä huono kolikon nimi, että nimenomaan satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi siinä pitäisi lukea Vapaussota. Silloin kyseisen kuvankin käyttäminen olisi luontunut aiheeseen saumattomasti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vuoden 1918 Suomen sisäinen sota ei ollut vapaussota. Suomi itsenäistyi jo vuoden 2017 lopulla. Kansalaissota on oikeampi nimitys.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mutta kun maassa oli venäläisiä joukkoja...ja punaiset olivat olivat liitossa Neuvostovenäjän kanssa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #39

Tiedätkö miksi maassa oli punaisia joukkoja?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #80

Historian kirjojen mukaan Tsaarin armeijan sotilaita oli vielä paljon Suomessa. Siksi Saksasta oli pyydetty apua niiden poistamiseksi. Joten kyse oli vapaussodasta. Väänsi porvarit sen miten tahansa.
Tehdastyöläiset taisteli 8t työpäivästä joka oli jo muualla käytössä. Mukaan liittyi torpparit . Aikaan saatiin torpparilaki ja 8t työpäivät .
Ne "punikit" kun myös kannatti tasavaltaa eikä kuningaskuntaa Saksasta kuningas.Ne "punikit" tappeli myös itsenäisyydestä kotimaansa puolesta sodassa. Ilman heitä asioista päättäisi nyt Putin .
-95 porvarit sai Saksasta "Kuningattaren" johtamaan Suomea.Merkkelin EU myötä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #82

8 tunnin työpäivä säädettiin ennen punakapinaa vuoden 1917 lopussa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6aika#Historia

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #82

Itseasiassa muistaisin jostain lukeneeni,että punikkien ehdotukset olisi muutenkin ollut paljon kehittyneemmät kuin sitten toteutuneet. Syy miksi niitä ei voinut toteuttaa,koska muuallakaan ei ollut toteutettu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #80

Koska Neuvostovenäjä aseisti niitä. Ilman Neuvostovenäjän johdon harjoittamaa kiihotusta ja sen tyrkyttämiä aseita, punaisia joukkoja olisi tuskin ollut edes olemassakaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #91

Eli mielestäsi venäläisiä oli maassa, koska Venäjä aseisti niitä?

Kallinen kirjoitti kirjassaan miten Oulussa Venäläiset luovutti aseet ja lähti junalla kulkemaan pois. Valkoiset pysäytti junan ja teurasti venäläiset. Auttaako siinä itku tuollaisten tekojen jälkeen,jos Venäjä sitten alkaakin puolustamaan omiaan?

Ymmärtääkseni Venäläisiä oli maassa WW1 jäljiltä ja rintamilta vetäytyminen tapahtui melko hitaasti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä sisällissotakin muistelua ansaitsee. Mutta taiteilijaa ei kiinnostanut tehdä niin perusteltua työtä mitali ja rahataiteen keinoin että voisi puolustaa työtään. Jos vaan tulostaa kuvia jonkun netin reliefiohjelman kautta on aikamoinen rimanalittaja.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ehkä tarkoitus on saada keskustelua aikaan. Sanotaanhan, että asia on monin osin laajemmin käsittelemättä.

Käyttäjän amgs kuva

Uskomatonta! Tuo kolikko satuttaa ihmisiä ja avaa arpia. Tuo kolikko on kiusanteko ja se on väärin. Sodassa elänenä tiedän sen. Ihmisten raadollisuus ei ole koskaan juhlakolikon arvoinen. Varmasti olisi ollut muita kuvia valittavissa.

Esko Kotilainen

Et varmaan ainoa ole ainoa ihminen joka sodan on kokenut.Jotenkin tuntuu ettet ole vieläkään oikein intergroitunut suomalaisuuteen.
Suomalainen on piiitkävihainen ja hautoo asioita aina seitsemänteen polveen saakka.
Etkö tiedä ,miksi suomalaiset yhä vihaa ruotsalaisia? Siksi kun Ruotsin kuninkaan huovit verottivat,ryöstivät ja hävittivät suomalaisia talonpoikia 1600 luvulla.
Eikä piispa Henrikin ristiretketkään,liki tuhannenvuotta sitten, ole oikein anteeksiantoa ja unohdusta saaneet.
Niimpä hän menetti päänsä Lallin vaimon raiskaudesta.Aivan Lallin omasta kädestä.
Tutustu suomalaisuuteen muutakin kautta kuin tämän punavihreän parikymmentä vuotta kestäneen hapatuksen pohjalta,niin ehkä ymmärrät ketä me olemme.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Höpöhöpö..suomalaiset vihaa ruotsalaisia tavan vuoksi ja sekin kumpuaa jääkiekosta. Ei täällä monikaan tiedä historiallisista asioista,vaikka kärsimmekin vielä sen vuoksi alemmuuskompleksista. Kannattaisi ottaa sinun selvää enemmän suomalaisten ajatuksista ja irroittaa nokka kirjoista.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Suomen itsenäisyyden 100v juhlarahassa ammutaan kommunisteja - miksi?"

Yhtähyvin ne voivat olla sosiaalidemokraattejakin..
Tuohon aikaan SDP oli vielä työväenpuolue.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja Kepulaiset torpparit aina Kekkosen ajan vasemmistopuolue .Kuten myös Vennamon MSP .Nythän ne kumpikin on porvaripuolueita . Kekkosen ja sitä ennen vain RKP ja kokoomus oli porvareita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suomen itsenäisyyden 100v juhlarahassa ammutaan kommunisteja - miksi?"

Siksi, että elämme valkoisessa Suomessa.

Sisällissodan jälkeisenä aikana suomalainen vasemmisto ei ole pystynyt seisomaan omilla jaloillaan - niin perusteellisesti se nujerrettiin sisällissodassa.

Ainoa ajanjakso, jolloin Suomessa on tehty jossain määrin vasemmistolaista politiikkaa, oli toisen maailmansodan loppumisen ja Neuvostoliiton romahtamisen välinen noin 45 vuoden pituinen aika.

On päivänselvää, että tuolloinkin vasemmistolaista politiikkaa tehtiin pelkästään Neuvostoliiton ansiosta ja sen suojeluksessa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kejon kommentissa on paljon perää. Neuvostoliitto tarvisi Suomea näyttövaltioksi muulle Euroopalle ja myös Amerikalle, että se hyväksyy kainaloonsa kapitalistisen pikkuvaltion, jos tämä ei ole sille minkään sortin uhka.

Ystävyyttä vaalittiin monen tason vierailuin ja juhlapuhein rauhasta ja ystävyydestä Toisalta puolin ja toisin tarkkaan tiedettiin ystävyyden aitous hyvin pinnalliseksi. Kauppa kävi ja sen myötä Suomi vaurastui ja suomettui. Se oli sitä aikaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ystävyyttä on monenlaista. Mm. Keijo Korhonen kirjoittaa, että Kekkonen pelkäsi neukkuja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Kekkosen ja Neuvostoliiton tukemana .Vasemmistopuolueet multa-kepu,MSP,krst,Kommun. oli enemmistönä koko Kekkosen ajan aina -87 asti.
Kunnes kepu,MSP(Ps),krst vaihtoi liituraitaan ja liitty rkp,kok kanssa porvaripuolueiksi. Lisäksi -95 uusi porvaripuolue vihreät tuli eduskuntaan . Kommunistit putosi pois.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Koko Suomi100 juhlinta vaikuttaa pelkältä hurraa-oikeiston omalta itseonnittelulta. Muut pysykööt poissa herrasväen yksityisjuhlista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tottakai. Tämähän on tähänkin asti nähty kerran vuodessa itsenäisyyspäivänä Linnan juhlien merkeissä. Tavallisella kansalla on juhlapäivänä pelkkä sivustakatsojan rooli, ja arkipäivänä työjuhdan rooli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rahapaja markkinoi tuoretta juhlarahaansa "nostalgisena", joka avaa sellaisenaan hienon itsenäisyyden tarinan. Kansalaissodan teloitukset ilman oikeudenkäyntiä eivät näyttäydy kuitenkaan kaikille nostalgisina, vaikka valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) niitä sellaisina pitäisikin. Vuoden 1918 tapahtumat vaikuttivat taisteluun osallistuneiden ihmisten elämään vielä pitkään sodan jälkeenkin. Osittain vielä tänäkin päivänä.

Kansalaissota ja siitä seurannut sukupolvien ylitse kestänyt hiljaisuus, eivät varsinaisesti ole historiamme ylpeimpiä hetkiä. Tämän vuoksi ihmettelenkin, että kuinka Rahapaja edes kehtaa valmistautua Suomen 100-vuotisjuhlaan tällaisilla kolikoilla, kun kaappimme ovat vieläkin pullollaan luurankoja, joille ei ole koskaan annettu rauhaa?

Tamperelainen vasemmistoaktiivi Wilma Karikko muistutti osuvasti Facebook-sivullaan, että Kielitoimiston sanakirjan mukaan nostalgia tarkoittaa menneen ikävöintiä, kaihoa ja haikeutta. Nostalgiaan liittyy usein menneen aikakauden ihannointia. Sananmukainen merkitys sanalla nostalgia on koti-ikävä tai kotimaan kaipuu.

Harvemmin sillä teloituksiin on viitattu.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ampujalla vaikuttaisi olevan sukset jalassa, joten kyse on tiettävästi sotilaspartiohiihtokilpailusta, jossa katsastettiin valmenettavia vuoden -24 olympialaisiin.

Oikeanpuolimmaisella henkilöllä on selvästi komposiittikypärä ja moderni rynnäkköase. Liekö joku vihje nykypäivään, vaikka alla vuosiluku 1939?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Itse asiassa valtiollinen Rahapajamme on lyönyt hyvin monenlaisia muistorahoja ja mitaleja, eikä useimmista ole juurikaan valittamista. Tuhatmäärin on maailmalla tällaisiakin Rahapajan tekemiä Kokonainen/Alkuperäinen Suomineito -rintamerkki/riipustuotteita (Tarton rauhan 1920 rajoin). Niitä on tilattu mm. Mäntyniemeen, ja kaiketi tullaan lahjoittamaan erityisversiona rauhannobelisti Ahtisaarelle hänen 80-vuotissynttärinsä ja Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi: https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/shop/?rt=19

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ja vielä ihmetellään miksi Suomessa vaikuttaa ilmapiiri jota syystä negatiiviseksi voi kutsua. Juhlakolikkoon olisi voinut laittaa vaikka kuvaelmä pienestä vauvasta neuvolassa taikka lapsista reput selässä koulutiellä, molemmat asioita joita voimme olla ylpeitä, emme mielivaltaisista, oman maan kansalaisten teloituksista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juhlaraha Suomi100 on käsittääkseni tehty tämän kuvan perusteella:

http://www15.uta.fi/yky/arkisto/suomi80/v18v11.htm

En ainakaan suoralta kädeltä muista, missä tapahtunut, mutta tuskin feikkikuva.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Juuri uutisissa esiintynyt Petteri Orpo vaati rahapajaa vetämään mauttoman juhlarahan pois. Tässä asiassa tolkun mies.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä samainen kuva hieman vähemmän rakeisena:

Leikkaa; http://www.havaintoja.net/wp-content/uploads/2010/12/ör341.jpg

Myöskään tähän kuvaan ei ole liitetty kuvan tilannetietoja.

PS. tosiaan tuntematta juuri nyt lähemmin kuvan lähdetietoja, sanoisin tämän paremman kuvan perusteella pikemminkin, että voisi vaikkapa olla fake.

toimisiko tämä linkki ko. kuvaan: http://www.havaintoja.net/?m=201012
saat isommaksi nikkaamalla kuvaa.

Kuva on julkaistu myös 2008 Suomen Kuvalehdessä, jossa oli Osmo Pekosen juttu Hjalmar Linderistä ja hänen Jo riittää teloitukset -viestistään. https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/hjalmar-l...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aamulehden mukaan kuvassa on "punakaartilaisten teloitus Uotilan talon pihassa".

Rahapaja taas ei kertomansa mukaan tiedä, ammutaanko kuvassa punaisia vai valkoisia.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/juhlakolikossa-ai...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksahan voisi painaa sellaisen juhlarahan, jossa juutalaisia kaasutetaan. Sekin olisi tosi hauska ja nostalginen. :D

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

No, juutalaiset eivät kapinoineet valtakunnan lakia ja järjestystä vastaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen
Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #48

En toki kaipaa - eikä tuollaisen teloitustilanteen painaminen Suomen 100-vuotisjuhlarahaan ole mielestäni millään muotoa perusteltua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kapinoivatpas.

Olemassaolollaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #61

Juutalaisten tappaminen taisi lisäksi olla laillisen järjestyksen mukaista, mitä punavankien summittaiset teloitukset eivät olleet. Joten ehkä lailliseen järjestykseen vetoaminen ei ole kovin fiksua.

Samoin venäjämielisyyteen vetoaminen ei ole järinfiskua kun valkoiet olivat kansan sijasta laittamassa valtaan Saksalaista kuningasta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #72

Totta on se, että vapaussota on aika mahdoton nimi tuolle sodalle. Näin kuitenkin valkoiseen armeijaan värvätyille uskoteltiin, ja useat heistä ällistyivät että ne "ryssät" joita Suomesta oltiin karkottamassa osoittautuivatkin enimmäkseen suomalaisiksi. Mutta tuota tietoista harhautusta valkoinen puoli on jatkanut jo sata vuotta, vaikka Suomen "vapautus" olikin jotain aivan muuta – varsinkin kun valkoinen Suomi tuolloin (ja myöhemminkin) halusi kiinnittyä Saksaan yhtä innokkaasti kuin nykyään länsimaihin, kuten Natoon ja EU:iin.

Kummallinen ilmiö tämä suomettuminen: YYA-aikana Suomen oli pakko suomettua, mutta sekä itsenäisyyden alkuaikoina että NL:n kaaduttua haluttiin/halutaan suomettua vapaaehtoisesti...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #89

Tuohon aikaan lietsottiin ryssäviha osittain juuri sisällissodan tarpeisiin: Ryssävihan kulta-aika

Esko Kotilainen

Evät niin,ja talvi,sekä jatkosodassa suomen oma juutalaispataljoona taisteli suomalaisten ja saksalaisten rinnalla venäläisiä vastaan.
Kyllähän se olisi ainakin yhden euron kolikon painamisen aihe.
Aihetta on tuonut esiin holokaustisen museon johtaja amerikoissa,ainutlaatuisena juttuna tapauksessa,aiheuttaen huutomyrskyn,vaikka asia on tosi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #110

Painetaanko toiselle puolelle laivat jotka kuljettivat juutalaisia Suomesta Saksaan?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #117

Kahdeksan juutalaisen luovutus natseille on toki historiallisesti tärkeä ja törkeä tapaus, mutta 30000 suomalaisen tappaminen kv-sopimusten vastaisella tavalla on historiamme merkkipaalu, joka on määritellyt koko Suomen itsenäisyyden ajan henkisen ilmapiirin – ja määrittelee edelleen. Suomea on aina määritellyt ne kolikon kaksi puolta.

Tuo juhlaraha on ainakin siinä täyttänyt tehtävänsä, että se aloitti sen keskustelun, jota aina on pidetty pinnan alla. Tokihan se keskustelu käytäisiin muutenkin tämän ja ensi vuoden aikana. Ja jo on aikakin.

Se, johtaako keskustelu vihdoinkin luontevaan historiankäsittelyyn suomalaisilta, jotka ovat perustaneet kansallisen identiteettinsä historian salailuun, on sitten eri asia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #125

Eikös tähän päde se,että ketä kovemmin huutaa nasevimman argumentin, niin sen on oltava totta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #132

Niinhän se taitaa olla, ja nykyään vissiin vielä selkeämmin noin.

Nasevuus ja totuus vaan ei ole synonyymeja, vaikka niin yleisesti kuvitellaan...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuvassa teloitusryhmä ampuu vankeja. Se on todellakin osa sisällissotamme historiaa eikä sitä pidä peitellä eikä kaunistella. Rehellisyys on paikallaan. Siinä suhteessa kyseinen mukaelma teloituksesta on silmiä avaava.

Nyt sellainen valtion julkaisemassa muistelu- ja juhlistamisrahassa paljastaa hallituksemme asenteet paljaimmillaan, valtiovarainministerin allekirjoittamana. Eihän tuo kuva poikkea mitenkään oleellisesti nykyisen ja sitä edeltävien hallitusten politiikista. Erimieltä olevat olkoot hiljaa. Pitäisikö siis tuo kolikon kuva ottaa varoituksena tulevasta jos ei olla riittävän nöyriä?

Jos siis kyseessä oli lipsahdus tai "inhimillinen erehdys" kuten Rinne on todennut, niin pikemminkin kyseessä lienee n.s. freudilainen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

En ole hallitusmyönteinen mutta että erimieliset hiljennettäisiin on hassu väite ja pelkkää demagogista sumutusta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Meillä on nykyään aikamoinen "yhden totuuden" yhteiskunta. Tämän hegemonian vallitessa ei juurikaan erimieltä olevat saa ääntään kuuluviin. Tekniikkana on yhtäältä tiedotusvälineiden julma keskitys likipitäen kolmeen joiden erona on vain taustalla voitot keräävän joukon henkilöt. Yhteiskunnalliselta olemukseltaan ja ideologioiltaan he ovat samanmoista joukkoa. Toisaalla ne jotka yrittävät olla julkean julkisesti erimieltä, trollitetaan marginaaliin. Tähän kun liittää valtaapitävän taloudellisen ja poliittisen eliitin hyväveli- ja siskoverkostot onkin yhteiskuntamme päällysrakenne kasassa.

Otteita erimieltä olevia vastaan on kovennettu viime aikoina. Jopa itse itsensä pelleinä esittäviä vastaan hyökätään juristerian keinoin. Puhumattakaan siitä, ettäpääministeriä myöten katsotaan asialliseksi pomottaa sallitusta totuudesta lipsuvia toimittajia. Samaan aikaan rakennetaan ylikansallisia joukkoja taistelemaan valtaapitävien kannalta epämiellyttäviä uutisia levittäviä vastaan.

Kolikkoon kuvattu, sinällään rehellinen kuva sisällissosta, saattaa siis nostalgiassaan (Pienehkö sivistyssanakirja: "kaiho, (menneen) kaipuu ¶ Alkujaan sana tarkoittaa koti-ikävää, mutta tämä merkitys tuskin on enää käytössä. Usein nostalgiaksi kutsutaan etenkin ihannoidun lapsuus- tai nuoruusajan muistelua.") kuvata liikkeellelaskijan eli valtiovallan halua palata noiden aikojen menettelytapoihin erimieltä olevia kohtaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Länsiväylä 25.4.2017:

Kolikko kuvaa punavankien teloitusta Tammisaaren lähellä. Alkuperäinen kuva on osa Museoviraston kokoelmaa. Se kuvaa valkoiseksi terroriksi nimettyä punavankien laajaa teloittamista sodan aikana ja sen jälkeen.

Museovirasto:
Punaisten joukkoteloitus Tammisaaren lähellä 1918
https://www.kuvakokoelmat.fi/pictures/view/HK19730...
*

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itsenäisyyssodassa ei ollut mitään kaunista kuvattavasti mutta silti se on merkittävä osa itsenäisyyttämme. Mikäli punaisia ei olisi pysäytetty niin suomessa puhuttaisiin tänä päivänäkin venäjää.

Valtaosa punaisista oli oikeasti isänmaallisia ihmisiä joista tuli sen ajan populistien uhreja. Valtaosa punaisista ei edes itse tiennyt miksi kapinoitiin, jokaisella oli eri syy miksi kapinoi ja tätä punaisten johdolla oli helppo käyttää hyväksi kerätäkseen armeijan jonka suuriin tarkoitus oli saattaa suomi osaksi neuvostoliittoa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuomas Heikkilälle tiedoksi, että Suomi itsenäistyi joulukuussa 1917. Kansalaissota sodittiin keväällä 1918. Itsenäisyydestä siinä ei ollut kysymys, vaan siitä, että torpparit ja muukin köyhälistö nousivat aseelliseen taisteluun heitä sortaneita vastaan. Huonosti heille kävi.

Historiaa ei voi laittaa koeputkeen ja kokeilla, mitä punaisten voitosta olisi seurannut.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kuitenkin tuon onnettoman sodan alkamisen syyt on etsittävissä siitä valtataistelussa jota käytiin myöhään syksyllä loka-marraskuussa 1917 kun eduskunnassa ei pystytty päättämään vallanjaosta ja valtionjohdosta sekä siitä sekasorrosta joka syntyi kun tsaarinvalta romahti ja Kerenskin hallitus yritti pitää vallan käsissään neuvotellessaan suomalaisten kanssa. Bolsheviikkien vallankaappauksen pyhkiessä Venäjän heikonväliaikaisen hallituksen pois nuokin neuvottelut loppuivat. Suomessa työläiset olivat jo täydessä kapinassa syksyllä. Mutta kyllä kyseessä oli ihan puhdas vallasta taistelu vaikka siinä työläisten huonoja olosuhteita käytettiin hyväksi heidän saamiseksi tykinruuaksi. Marraskuussa maassa oli laajat lakot ja monessa paikassa punakaartit olivat ryhtyneet toimiin riisuakseen suojeluskunnat aseista ja takavarikoimaan elintarvikkeita ( joita ei kuitenkaan löytynyt kovin paljon) ja mm. Karjalassa murhattiin Käkisalmen pormestari. Historioitsija B. Estlander on kirjoittanut varsin yksityiskohtaisen kirjasarjan nimeltään "Yksitoista vuosikymmentä" julkaistu 1930 joissa hän kuvaa tapahtumat vuosina 1809-1918. Kirjoja täytyy lukea suodattamalla pois hänen valkoisia puoltava kantansa ja lukea vain kiistattomat faktat mitä tapahtui eduskunnassa ja eri puolella maata. Vapaus/Veljes/kansalaissodan syttymiselle ei ole ihan niin yksinkertaista löytää syyllisiä. Ennen taistelujen puhkeamista tapahtumia edelsi arvoton poliittinen kotiinpäinveto kaikkien puolueiden kesken ja äänestyksissä ei saavutettu yhtenäistä kantaa mihinkään. Aika tuttu tilanne edelleen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinpä. Kun Suomen itsenäisyys oli kiinni kommunistista Leniinistä.

Jonka jälkeen vasta muut maat tunnusti itsenäisyyden.Vasta Neuvostoliiton jälkeen .

Toimeenpanevan keskuskomitean hyväksyntä Suomen itsenäistymiselle saatiin 4. Tammikuuta 1918.
Itsenäisyys tunnustetaan

Muiden valtioiden antamat Suomen itsenäistymisen tunnustamiset tulivat nopeasti tammikuun alussa. Venäjä tunnusti Suomen virallisesti siis 4.1.1918 ja samana päivänä Ranskan ja Ruotsin hallitukset tunnustivat Suomen itsenäisyyden. Ranska tunnusti Suomen itsenäisyyden odottamatta Venäjän hallituksen lopullista ratkaisua. Saksan tunnustus julkaistiin 6.1., Tanska ja Norja julkaisivat omat tunnustamisensa 10. tammikuuta. Tunnustamisen osalta Englanti ja Yhdysvallat halusivat odottaa (Venäjän) tilanteen kehittymistä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ylen mukaan teloitusta ei päästä juhlimaan, eli kolikko on peruttu. Ihan hyvä niin, kyllä varmasti parempiakin juhlanaiheita löytyy. Huonompia voi olla vaikea löytää, mutta jäämme odottelemaan.

http://yle.fi/uutiset/3-9581187

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtiovarainministeriö on käynnistänyt prosessin Itsenäisyyden vuosikymmenet vuoden 2017, 2018 ja 2019 juhlarahoista annetun asetuksen (194/2017) kumoamiseksi.

http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valtiovar...

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Vaikuttaa vahvasti siltä, että ministeristason henkilöillä on muutakin tekemistä kuin lukea eteensä saamiaan papereita ennen niiden allekirjoittamista. Orpo on nyt niin pöyristynyt, mutta tämä pääsi häneltä lipsahtamaan:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170194

Muita Rahapajan suunnittelemia merkkitapahtumia vuosien varrelta ovat:
1940-59: Sotalapset ja Merikosken voimalaitos
1960-79: Pakettipelto ja Otaniemen Teknillinen korkeakoulu
1980-99: Rakennemuutos ja Huvilateltta
2000-17: Globaali oikeudenmukaisuus ja Helsingin keskustakirjasto

Ilkka Huotari

Nykyään media on niin nopea, että tästäkin on jo uutinen:

Juhlarahaskandaali: Orpo oli itse hyväksymässä kohua herättänyttä teloituskolikkoa

Petteri Orpo piti juhlarahaa mauttomana

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005184881.html?re...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ei ole vielä vedetty pois. Vielä ehtii muuttaa mieltä moneen kertaan, sen mukaan, mistä tuuli kulloinkin puhaltaa...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tuolloin sorrettu kansa nousi asein taistelemaan vapautensa ja tasa-arvonsa puolesta, Rinne kirjoittaa"

Antti Rinne menee liian pitkälle. Kapina oli virhe vuonna 1918 ja kyllä sen monet demarit silloinkin hyvin tajusivat.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219338-antti-rinn...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Retrospektiivisesti se satooi olla virhe, mutta virhe on myös arvioida tekoja puhtaasti retrospektiivisstä näkökulmasta. Sen aikainen yhteiskunta oli siinä mallissa, että kapina oli ihan looginen seuraus. Ja voi olla, että ilman kapinan esiin tuomaa pelkoa, oikeisto ei olisi myöskään taipunut niihin myönnytyksiin joihin positiivinen yhteiskuntakehitksemme perustuu. Melko monessa maassa eivät taipuneet. Sisällissota oli todella suuri katasrofi, mutta sen luoma kapinan pelko varmasti edesauttoi suotuisia yhteiskunnallisia uudistuksia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Suurimmat uudistukset olivat 8 tunnin työaika ja torpparivapautus. Se oli isännillekin helpotus, sillä talo maksoi torpparien verot ja peri niitä takaisin torppareilta taksvärkkityönä. Kun torpparit itsenäistyvät, vapautuivat talot näistä veroista ja torpparit taksvärkistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #79

Niin valkoinen voittanut osapuoli toimi torpparien kohdalla. Punaisten voittaessa heidät olisi pakotettu kolhooseihin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #99

Tai sitten ei olisi pakotettu. Voittanut osapuoli taas varmasti pelkäsi kapinan uusiutuvan, joten heidän oli pakko tehdä myönnytyksiä. Torpparilailla saatiin suurin osa kaltoin kohdelluista osaksi omistavaa luokkaa ja pienennettyä uuden kapinan syntyä.

Olivia Kärkkäinen

Onneksi punaiset hävisivät sisällissodan. Muuten olisivat Suomen liittäneet Neuvostoliittoon ja puolet suomalaisista viety Siperiaan ja tilalle tuotu venäläisiä kuten näin tehtiin Baltian maissa, Itä-Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Moldovassa jne..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Miksi niin monet lähtivät kapinaan, mutta esim. 1906 SDP:n liittynyt iso-isäni ei. Eräs tekijä oli asunpaikkakunta. Kaupunkeissa työväestöä, joka työskenteli 10-12-tuntisia työpäiviä, kärsivät elintarvikepulasta ja joiden asumisolosuhteet olivat sietämättömät, oli varsin helppoa saada kapinaan mukaan. Maaseudun torppareiden ja mäkitupalaisten vaikeaa asemaa sen ajan Suomessa Väinö Linna pohjantähti trilogiassa varsin osuvasti kuvaa. Itselläni on tallessa alkuperäinen kaupakirja, joka on päivätty 01.05-20, tuolloin mäkitupalainen, iso-isäni Bärnt, lunasti -10 rakentamansa tilan itselleen, nyt tuo tila toimii kesäpaikkanamme, voimaan tullut "torpparilaki" joka oli seurausta sisällisodasta tuon lunastuksen teki iso-isälleni mahdolliseksi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Näin ulkopuolisena tuo liittyy melko olennaisesti suomen synnytystuskiin, sitä vastoin pakolaispojan hukkuminen Turkissa ei liity suomeen mitenkään.

Kenties joku tahdikkaampi ja neutraali kuva olisi ollut parempi kuvaamaan haparoiva itsenäisyyden alkuaikoja.

Voisi tuonkin muistaa, tuskin herättää tunteita.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Karl

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuossahan olisi ollut oiva kuva muistorahaan kuvaamaan suomalaista monarkismia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pakolaispojan hukkuminen Turkissa saattaa liittyä itsenäisen Suomen olemassaolon loppuun.

Esko Kotilainen

Toden totta,ja seuraavassa komeileekin jo moskeija.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Hyvä kiteytys asiasta.

Sadan vuoden takainen jako punaiseen ja valkoiseen Suomeen, punaisiin ja valkoisiin, oli tragedia jo aiemmin syntyessään ja muodostui todelliseksi tragediaksi sisällissodan ja etenkin joukkoteloitusten muodossa.

Sitä miettii, että onko tuo edelleen tänäkin päivänä jossain määrin ilmenevä jakolinja täysin sovittamaton vai onko kenties jo nyt ulottuvillamme järjestelmä, jossa intressiristiriidat likipitäen tyystin haalistuisivat pois?

Käytämme huikean paljon resursseja yhteiskuntina ja ihmiskuntana kovin tarpeettomalta vaikuttavan vastakkainasettelun turnajaisiin. Sata vuotta sitten nuo resurssien menetykset saivat vielä monta astetta karmaisevamman ilmenemismuodon.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Käytämme huikean paljon resursseja yhteiskuntina ja ihmiskuntana kovin tarpeettomalta vaikuttavan vastakkainasettelun turnajaisiin."

Itse asiassa nykyään käytetään paljon resursseja tuon vastakkainasettelun tukahduttamiseen, ja siinä on onnistuttu siinä mielessä hyvin, että suuri osa kansaa kuvittelee ihan tosissaan, että on olemassa jokin sellainen asia kuin "Suomen etu" tai kansan yhteinen etu. Toisin sanoen suuri osa kansasta ei näe, että mitään vastakkainasettelua olisi oikeasti olemassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuitenkin tämän sotkun pahin urpo taitaa olla ministeri Orpo. Katsokaa alla olevasta linkistä avautuvaa juttua, jossa on kuva Orposta ko. muistorahojen kanssa.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/juhlaraha...

"Valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) on esitetty tarkat kuvat juhlarahan molemmista puolista, sanoo juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, emeritusprofessori Tapio Yli-Viikari.
Hänen mukaansa Orpon aiemmin keväällä hyväksymä asetusehdotus juhlarahasta sisältää kuvat ja tarkat kuvaukset siitä, mistä kolikossa on kyse."

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Orpon aiemmin keväällä hyväksymä asetusehdotus juhlarahasta sisältää kuvat ja tarkat kuvaukset siitä, mistä kolikossa on kyse."

Niin varmaan sisältää. Se on jo toinen asia, paneutuiko Orpo tuossa vaiheessa asiaan lainkaan, vaan ainoastaan luottaen toimikuntaan hyväntahtoisesti hyväksyi esityksen siihen tutustumatta. No, antaa sekin kuvan ministerin toiminnasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Punainen terrori alkoi jo vuonna 1917.

Sen rinnalle vuonna 1918 syntyneen valkoisen terrorin sytykkeenä on pidetty punaisten toteuttamaa joukkoteloitusta Kangasalan Suinulassa 31.1.1918.

Tuolloin Markkulan talon pihassa 17 suojeluskuntaan kuulunutta antautunutta,aseetonta sotavankia teloitettiin navetan seinää vasten.

Teloittajina toimivat Tampereen ja Turun punakaartilaiset sekä venäläiset vallankumoussotilaat.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Haluan huomauttaa ketjun aloittajalle, että hänen otsikointinsa on täysin väärä.
Sisällissodan toisena osapuolena oli Sosiaalidemokraattinen puolue SDP. Kommunistinen puolue SKP perustettiin Neuvosto-Venäjällä perustettiin 29. elokuuta 1918.
Valkoisten puolella ei ollut selkeätä puoluepoliittista organisaattoria. Joskin ns. valkoisella puolella oli sodan alkaessa oli eduskunnassa enemmistö. Eduskunnan voimasuhteet saatiin suhteilla ja vetoamalla tuolloiseen Venäjällä valtaa pitäviin erityisesti ns. väliaikaiseen Kerenskin hallitukseen. Ei siis bolsevikkeihin.
Saksalaisten valkoisten apu oli kuitenkin valkoisten voittoon erittäin merkittävä.
Myös professori Heikki Ylikankaan hyvään kirjoitukseen Tampereen valtauksesta kannattaa tutustua.
http://blogs.helsinki.fi/hylikang/2015/06/01/tampe...

Myös Kerenskistä löytyy Yleltä hyvää aineistoa mm. haastattelu.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/02/kerenski-o...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tästäkin keskustelusta käy ilmi,että aihe vieläkin jakaa kansalaisia aika jyrkkiin vastakkaisiin näkemyksiin.
Kimmo Kaivanto on kuvannut muistomaalauksessaan kuvannut Tampereen taisteluja tyylikkään hienovaraisesti raadollisuutta kaihtamatta

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sepä se. Vaikea ja raskas aihe vaatii jonkinlaisen työstön. Muuten se on helppo sysätä syrjään kuten tässä kävi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Varsinkin kun kyseessä on kolikko. Teloitusaiheinen Goyan maalaus on ihan eri juttu kuin juhlaraha.
Sisällisota olisi sinänsä ollut ihan sopiva aihe. Sillähän Suomen itsenäisyys alkoi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #149

Blåfieldille tiedoksi, että itsenäisyys oli jo alkanut kun sisällissota alkoi. Ja olisi alkanut n. 1/2 vuotta aiemmin jolleivät porvarit olisi Venäjän "väiaikaisen hallituksen" kanssa muuta vehkeilleet.

Sisällissota on toki ihan sopiva aihe tuollaiseen historiaa peilaavaan rahasarjaan. Nyt taiteilijan valitsema kuva taisi olla joillekin liian rehellinen kun mauttomaksi tuomittiin sellaisen toimesta jonka puolue oli aikoinaan mitä innokkaimmin teloittajina toimineella puolella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #153

Ilmaisin huolimattomasti; tarkoitin että sisällisota käytiin itsenäisyyden alussa.
Minusta "mauton" ei ole sopiva sana tässä yhteydessä.
Ymmärrän, että teloitettujen jälkeläiset saattavat kokea aihetta loukkaavana juhlarahan koristuksena.
Orpo oli kuitenkin nähnyt valmiin rahan aikaisemmin rahan juhlistamistilaisuudessa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Floppina poisvedetyn Suomi 100 -teloituskolikon parempi kääntöpuoliskokaan ei riitä tekemään siitä kelvollista muistuttamaan ja juhlistamaan kokonaisosuvasti itsenäisyytemme ajan alkuvuosista, kansalaissodasta selviytymisestä sekä Suomen kansakunnan ja demokraattisen valtion rakentamisesta ja muotoutumisesta.

Millaisella kuvastolla sitten kerrottaisiin maltillisen objektiivisesti Suomi-neidon vuosista 1917-1939, sortumatta syyllistyttämään jälkijättöisesti muitakaan kuin rahaministeriä ja oppositiopäällikköä? Miksi toistella enää tunnustuksellisia luokkasotamottoja tai lapualaisten "ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki". Keskisuuren pääoman ja jälkiproletariaatin edustajilla soisi jo 2017 olevan yhteisesti hyväksytty juhlaraha, oli valuutta mikä on. Ks. Saako Suomi 100 -juhlakuvasto lyödä mynttiä 'lahtarit aloitti!' -narratiivilla? http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Veikko Savolainen on innostunut käytyyn keskusteluun viitaten monilla saiteilla mainostamaan teettämiään Alkuperäinen Suomineito -pinssi/riipus Tarton rauhan 1920 rajoin -pinssiä.
Hyvin uutterasti jaksat mainostaa tätä ilmeisesti omaa bisnestäsi tämänkin lehden palstoilla. No, jos näin on niin ymmärrän, että jostain sitä pitää leipänsä hankkia.
Mitä tulee sisällissodan aloittajiin ja sen tapahtumiin jälkiselvittely mukaan lukien niin syyttömien löytäminen lienee varsin vaikeata.

Lauri Nurro

Jos vain vaivautuu oikeasti vilkaisemaan kolikon kuvaa, eikä vain toistele miten se on useimmissa medioissa tulkittu, huomaa ettei siitä voi päätellä kumman osapuolen teloituksesta siinä on kyse. Uhrit ovat työväestön edustajiksi varsin hyvin puettuja. Valkoisesta terrorista olisi saanut paljon järkyttävämpiä kuvia, kuten tästä blogista selviää:
https://irc-galleria.net/user/Lateksis/blog/559003...

Lauri Nurro

Kaikki tuntuvat ottavan itsestäänselvyytenä, että kolikossa kuvataan punaisten teloitusta. Mutta ei kuvasta voi oikeasti varmuudella sanoa, ammutaanko siinä puna- vai valkokaartilaisia. Näkymä voisi olla paljon provosoivampikin, tuossa kuvassa kaikki ammuttavat vaikuttavat aikuisilta miehiltä. Mm. tästä linkistä löytyvässä blogissa kerrotaan paljon laajamittaisemmista ja raaemmista tapauksista, joita moni ei uskoisi voineen edes tapahtua itsenäisessä Suomessa.
https://irc-galleria.net/user/Lateksis/blog/559003...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset