Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Heinäkuun gallupanalyysi

  • Lähde: Peter Valve HS / Kantar TNS
    Lähde: Peter Valve HS / Kantar TNS

Yleensä kesällä ei tapahdu poliittisesti mitään. Tämä kesä taitaa olla normista dramaattisin poikkeus kymmeniin vuosiin. Erityisesti Timo Soinin poliittisen perinnön sulaminen muutamassa viikossa kuohuttaa. 

Toinen havainto on Keskustan kova hätä. 16,4 prosenttia on pääministeripuolueelle surkea tulos. Jotain heidän on ennen seuraavia eduskuntavaaleja keksittävä, mutta pääministeripuolueen paikalta on vaikea joustaa mihinkään.

Hallituksen yhteiskannatus 39,9% on lähihistorian huonoin. Luvussa näkyy erityisesti perussuomalaisten sirpaloituminen ja romahtaminen, mutta myös keskustan romahdus viidellä prosentilla eduskuntavaaleista. Kokoomuksen käänteinen Midaan kosketus on ollut tällä vaalikaudella erityisen vahva. Viimeksi siitä pääsi nauttimaan SDP ja sitä edellisellä kaudella Mari Kiviniemen keskusta, jotka romahtivat.

 

Kokoomus: 21,0%

Ruiskukat ovat suurella todennäköisyydellä seuraava pääministeripuolue. Samalla kokoomus on ainoa hallituspuolue, jolle uudet vaalit eivät olisi katastrofi. Kokoomuksen selusta on turvattu ainoana hallituspuolueena, jonka äänestäjien enemmistö hyväksyy hallituksen kovan kuripolitiikan, poikkeuksena ehkä yliopistoleikkaukset. Kokoomuksen äänestäjät kun eivät sosiaalipalveluja juuri kaipaa, mutta yliopistoa kyllä.

 

SDP: 19,6%

Yleensä heinäkuun gallupit ovat demareille tuhoisia, mutta nyt kävi toisin. Lähes 20 prosentin tulos selittynee presidentinvaaleihin liittyvällä positiivisella liikehdinnällä. Erityisesti Maarit Feldt-Ranta on esiintynyt näkyvästi ja vahvan ideologisesti ja demareiden uskottavuus akateemisen sivistyneistön joukossa paranee. Perussuomalaisten ja uuvattien sirpaloituminen ja romahdus suojaa duunarisiiven selustan.

 

Keskusta: 16,4%

Keskusta on kauheassa suossa, kuten alussa mainitsin. Syvän maaseudun väki, joka yleensä kannattaa punamultaa, ei oikein pääse jyvälle miksi syrjäseuduilta lakkautetaan poliisiasemia, käräjäoikeuksia, junapysäkkejä, lipunmyyntipisteitä ja postikonttoreita. Keskustan sipiläläis-berneriläinen politiikka on ajautunut erittäin jyrkkään ristiriitaan peruskannattajien arvomaailman kanssa. Konkari Seppo Kääriäinen on kirjoittanut aiheesta hyvin.

 

Vihreät: 15,5%

Vihreät on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa nuoren kaupunkilaisväestön ja humanistis-yhteiskuntatieteellisesti koulutetun väestön ykköspuolueena eikä sitä asemaa taida kukaan uhata. Puolueen tulevaisuuden kannalta oleellista on, kykenevätkö vihreät kantamaan nopeasti kasvaneen vastuun kaupunginvaltuustoissa ja seuraavien eduskuntavaalien jälkeen myös hallituksessa. Vihreät nauttii yhä uuden tulijan edusta, vaikka puolue on yli 30 vuotta vanha. Kun hallitusvuosia ja vastuunkantoa kertyy, saatetaan nähdä vihreiden pitkän aikavälin kannatustaso. Se voi ollakin 15 prosentin luokkaa, jos puolue kestää merivettä.

 

Vasemmistoliitto: 8,9%

Vasen laita oli aiemmin vahvimmillaan duunareiden keskuudessa ja Pohjois-Suomessa. Nyt vasemmistoliitto on luonut nahkansa suurkaupunkien akateemisen (julkisen sektorin) äänestäjäväestön puolueeksi. Vihreät ovat samoilla apajilla, ja toistaiseksi menestyneet siellä paremmin. Vasemmistoliiton ongelmana taitaa olla, että monelle Li Anderssonista pitävälle Vihreät näyttäytyy kuitenkin houkuttelevampana ja historiallisesesti vähemmän painolastia kantavana puolueena.

 

Persut ja Uuvatit: 6,3 ja 2,5%

Timo Soinin poliittinen perintö romahti muutamassa viikossa. Yritys vallata puoluekoneisto ja rahat loikkauksen kautta ei onnistunut, ja nyt vaikuttaa siltä ettei soinilaisilla ole mitään poliittista tulevaisuutta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Puoluekoneisto ja rahat jäivät halla-aholaisille. "Nuivapersuilla" sen sijaan on maata jalkojen alla. Kannatus ei ole 6,3 prosentilla kummoinen, mutta puolue jää seuraavien eduskuntavaalien jälkeen eloon ja uuvattien / sinisen tulevaisuuden äänestäjät valuvat takaisin. Jos maahanmuuttotilanne esim. Turkin myötä vielä tiukkenee, voi nuivapersuilla olla kolmanteen jytkyyn pienet mahdollisuudet.

 

Pienpuolueita en tällä kertaa analysoi, koska niiden kannattajakunta on niin vakiintunutta ja poliittinen vaikutus pieni.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Koskela puhuu järkeviä:

"Ruiskukat ovat suurella todennäköisyydellä seuraava pääministeripuolue."

P.s. Mutta eihän A Rinteestä tule VM-ministeriä ja tekemään
taas uutta verovähennystä kuin kesällä 2014.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kokoomuksen johtamaa sinipunaa kokeiltiin 2011-2015 eikä sitä varmaan kukaan halua kokeilla vähään aikaan uudestaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ruiskukat ovat suurella todennäköisyydellä seuraava pääministeripuolue."

Merkitsee sitä että suurituloiset ovat tyytyväisiä hallituksen harjoittamaan köyhien kyykyttämiseen ja haluavat että linja jatkuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Monesta asiasta ole analyysisi kanssa samaa mieltä, mutta SDP:n lähes 29%:n kannatuksen tulkitsen aivan toisin. Presidentinvaaleihin liittyvällä positiivisella liikehdinnällä ei sen kanssa ole mitään tekemistä. Puolueen presidenttiehdokkaan etsimenen "kissojen ja koiorien" kanssa ei varmasti ole niitä 0,2 lisäprosenttiyksikköä tuonut. Päinvastoin. SDP:tä on auttanut vain Perussuomalaisten hajoamisen aiheuttama epävarmuus.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"SDP:tä on auttanut vain Perussuomalaisten hajoamisen aiheuttama epävarmuus."

Noin asia ei liene, koska PS + Uuvattien yhteenlaskettu kannatus on 9% luokkaa, eli sillä tasolla missä persujen kannatus oli jo vuoden päivät.

Demareiden nousu viime kuukausina parilla prosentilla ylöspäin ei johtune siis sieltä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

O,2 %-yksikköä tällaisessa mielipidekyselyssä on mitätön muutos. SDP:n presidenttiehdokkaan etsiminen kaikkine kiemuroineen on tuskin kannatuksen nousuun vaikuttanut, ainakaan positiivisesti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #5

En viittaakaan 0,2 nousuun, vaan muutaman kuukauden sisällä tapahtuneeseen yli 2 prosentin nousuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Eli viittaat juuri siihen aikaan, kun kaikki SDP:n kärkipolitiikot yksi toisensa jälkeen kieltäytyi presidenttiehdokkuudesta?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #7

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista. Jostain kannatuksen nousu on tullut. Tosin trendi on jatkunut vasta pari kuukautta, joten ei vielä aihetta riemuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Pihlajamarjat eivät minulle tässä tapauksessa ole mitenkään happamia. En vain usko anaalyysisi siltä osin, kun selität SDP:n kannatuksen nousseen presidentinvaalien aiheuttaneen positiivista pöhinää SDP:n ympärille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään julkaistu Ylen gallup tukee ajatustani siitä, että SDP:n kannatuksen nousu johtuu perussuomalaisten hajoamisen aiheuttamasta epävarmuudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

Mitenniin????

Eivät demarit ole lainkaan *mamukriittisiä*, mutta keskustassa ja kokoomuksessa sitä henkeä kyllä löytyy.

Myöskään vihreiden suosion kasvua ei voi selittää mamukriittisten paolla persuista.

Nykypersut on sama kuin mamukriittisyys ja se kyllä pitää mamukriittiset siinä puolueessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Nämä demareille kannatuksensa antaneet ovatkin entisiä Perussuomalaisia, jotka eivät usko entiseen puolueeseensa Halla.ahon johdolla mutta eivät uuvattien poliittiseen tulevaisuuteenkaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Lukkalalle tuli lyöntivirhe. SDP:n kannatus ei ole lähes 29 vaan 19 prosenttia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lyöntivirhe tosiaan, kiitos tarkkasilmäisyydestä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minusta Kekkonen oli aikoinaan viisas mies, kun ei päästänyt Kokoomusta hallitukseen sähläämään. Vaan äänestäjäthän sen nyt sitten päättävät.

Muuten tykkään, että Koskelan mielipiteet ovat vääriä, mutta analyysit oikeita (-;

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hesarin uutisessa muuten mainitaan uuvattien kannatuskorttien määräksi 2000. Se on todella surkea määrä, eikä tuostakaan voi olla ihan varma, koska heillähän on motivaatio liioitella määrää.

Uuvateilla näyttää olevan vaikeaa edes päästä puoluerekisteriin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Perussuomalaisten jytkyn saivat aikoinaan aikaan demareihin pettyneet duunarit. Nyt he ovat palanneet takaisin demareihin. Vuoto persuista demareihin on vielä suurempi kuin vuoto demareista vihreisiin. Vihreillä ei välttämättä ole valtavasti kasvupotentiaalia vasemmistossa, mutta Touko Aallon johdolla se saattaa hyvinkin voittaa äänestäjiä myös keskusta-oikeistosta. Voi olla että melko piankin vihreät menee keskustapuolueen ohi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Voi olla että melko piankin vihreät menee keskustapuolueen ohi."

Tässä minäkin näen tämän tutkimuksen näyttämän trendin olevan.

Touko Aalto on puheenjohtajana vakuuttavampi kuin edeltäjänsä ja se tietää että vihreät voivat vielä roimasti kasvaa.

Hyvä olisi jos vihreät kasvaa, jos demarit ei siihen kykene.

Jonkun pitäisi päästä pistämään hanttiin kokoomuksen köyhienkyykyttämiskamppanjalle, mikä tässä hallituksessa on saanut vapaasti rehottaa, mikä tietenkin on tuonut nyt kokoomukselle rikkaiden luottamiksen ja äänet.

Tästä kokoomuksen köyhänkyykyttämislinjasta ovat vain muut hallituspuolueet kärsineet, koska heidän äänestäjäkuntansa koostuu osin myös köyhistä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Vihreiden kannatuksen kasvun selittää käytännössä täysin se, että meillä istuu historiallisen epäsuosittu hallitus, ja suurinta oppositiopuoluetta ei erota betoniseinästä.

Kun Kokoomuksen puisto-osasto seuraavien eduskuntavaalien jälkeen istuu hallituksessa pääministeripuolueen puudelina, vihreiden kannatus palaa takaisin luonnolliselle tasolleen, ja rajoittuu niihin joille kaarnannävertäjäkuoriaisten sukupuolisen monimuotoisuuden mainitseminen hallitusohjelmassa on riittävä saavutus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Vihreiden kannatuksen kasvu liityy lähinnä siihen, että ihmisten ekologinen tietoisuus on kasvanut. Toisaalta ihmiset myös mieltävät Vihreät persujen vastavoimaksi. Halla-ahon valinta persujen puheenjohtajaksi sataa siis sekin vihreitten laariin aivan kuten omassa blogissani ennustin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #21

Palataan asiaan parin vuoden päästä, kun Vihreät on apupuolueena Kokoomuksen vetämässä hallituksessa. Veikkaisin, että silloin Lamminpää selittelee laskevaa kannatusta raskaalla hallitusvastuulla. Tai no, voithan toki järkyttyä siitä, miten ihmisten ekologinen tietoisuus on romahtanut lyhyessä ajassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Ei tule mitään laskevaa kannatusta seliteltäväksi. Silmittömään voitontavoitteluun pohjaava luonnon riisto ja maailman tärkeimpien resurssien muuttaminen jättiläismäiseksi kaatopaikaksi eivät lopu luomuvalintoihin kaupan tiskillä ja kotitalousjätteiden kierätykseen. Ikävintä onkin, että suuren luokan ympäristörikolliset hämäävät yleisöä argumenteilla "meidän kaikkien vastuusta". Ei ole syytä vähätellä ihmisten ekologisia valintoja jokapäiväisessä elämässään. On hyvä, että sellaisiin on herätty. Silti tarvitaan aivan toisen suuruusluokan keinoja, jos mieli pysäyttää ilmastonmuutos ja ylipäätään ympäristökatastrofi - tai edes hidastaa sitä. Tarvitaan määrätietoista poliittista voimaa, joka kääntää maailmantalouden suunnan kokonaisuudessaan. Se on vihreiden perustehtävä, josta kaikki muu kumpuaa: sosiaalinen oikeudenmukaisuus, humanismi, seksuaalinen vapautuminen ja niin edelleen. On tiedostettava selkeästi tavoitteiden tärkeysjärjestys ja toimittava sen mukaisesti.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #29

Kuten totesin, palataan asiaan parin vuoden päästä, kun Vihreät on ollut jonkin aikaa hallitusvastuussa. Uskallatko lyödä asiasta vetoa? Taloudellisesta hyödystä vedon lyöminen taitaa olla laitonta, mutta jos vaikka sellaisella panoksella, että kirjoitat blogin jossa myönnät Vihreiden kannatuksen perustuneen pelkkään populistiseen oppositioräksytykseen, ei ihmisten ekologiseen heräämiseen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Olen pahoillani, mutta en voi kirjoittaa valheellisia blogeja. Omatuntoni ei veny sellaiseen. Tiedän kyllä että on sellaisiakin poliitikkoja, joiden mielestä moraalia pitää venytellä jotta se pysyy joustavana, mutta minä en kuulu heihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toivottavasti Sipilän hermo pitää myös tämän 16% kannatuksen, kun se piti silloinkin, kun oltiin 25%:ssa. Ei alkiolainen köyhän asialla olo ole sitä, että jaetaan almuja, vaan sitä, että annetaan itsellisen toimeentulemisen mahdollisuus.

Siinä niin perustulokokeilu, rakenteellisten muutosten tekeminen kuin mukanaolo EU:n kehittämisessä ovat oleellisia osia. Sitä Sipilän hallitus pyrkii tekemään, vaikka näköjään vain kokoomuslaiset sen ymmärtävät. Kuitenkin Sipilä on määrätietoisuudessaan paras pääministeri aikoihin eikä toimi taktisesti keskustan kannatuksen turvaamiseksi.

No, jokainen puolue on kannatuksensa ansainnut, kuten myös kansa on hallituksensa ansainnut. Noilla nykylukemilla saataisiin Kok + Kesk + Vih + RKP, mikä voisikin olla ihan hyvä. Touko Aalto on hyvinkin vihreiden vastine Sipilälle - henkilö, joka tekee oikeita ratkaisuja puolueen kannatuksesta välittämättä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #16

"Ei alkiolainen köyhän asialla olo ole sitä, että jaetaan almuja, vaan sitä, että annetaan itsellisen toimeentulemisen mahdollisuus."

Tuossa olet harvinaisen oikeassa. Syrjäseutujen kurjistamista sen sijaan keskustan äänestäjät eivät anna anteeksi, koska olettivat saavansa päinvastaista.

Kok+Kesk+Vihr on hyvin todennäköinen seuraava hallituskokoonpano, paitsi jos keskusta romahtaa liian pahasti. 16,4% kannatuksella ei hallitukseen kannata mennä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #17

Tuossa voi olla vielä pitkä tie käytävänä, jotta syrjäseutujen asukkaille palaisi oikea itsekunnioitus. Se mikä siellä on ollut nuorisoseurojen aikaan. Syrjäseuduilla pärjäävät vain parhaat, jotka pitävät itse huolen itsestään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Joo, luultavammin seuraavassa hallituksessa on demarit kuin keskusta. Tosin punavihreäkin hallitus on mahdollinen, siis vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto. Vielä kun saadaan siihen RKP mukaan niin persuilla riittää parkumista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vain osa on palannut demareihin. Taitaa olla niin, että suurin osa on siirtynyt vihreisiin. Se on toinen asia, miten pitkäksi aikaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Touko Aalto on edeltäjäänsä karismaattisempi, mutta silti tuntuu kummalta jos persut olisivat nyt pakenemassa täysin vastakkaista ideologiaa edustavien leiriin.

Arvelen että Vihreisiin on tullut väkeä sekä vasemmalta että oikealta, muttei persuista.

Sitäpaitsi näyttäisi siltä että nykypäivän persut ovat pesunkestäviä "maahanmuuttokriitikoita", joihin ei muut aatteet juuri vaikuta. EU- kriittisyys on menettänyt merkitystään myös persujen sieluissa.

Jos persut persuista jonnekin lähtee, niin nukkuvien puolueeseen, sillä heidän aatemaailmaansa vastaavaa "maahanmuuttokritiikkiä" ei musta puolueista löydy.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Se persujen "maahanmuuttokriittinen" siipi ei varman vihreisiin päin vuoda, mutta se toinen vuotaa varmaan joka suuntaan. Tutustuin vuosi sitten yhteen kaveriin, joka vakavissaan harkitsi persuista vihreisiin loikkaamista, mutta ei tehnyt sitä silloin. Saa nähdä miten seuraavissa vaaleissa. Mikäpä persuissa enää ketään pidättelisi.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Koskela tykkää normaaliin, valitettavan usein ilmenevään ylimieliseen demaritapaan väheksyä Vasemmistoliittoa ja kehuskella omaa puoluettaan.

Samalla unohtuu tuoreimpien vaalien kannatuksesta vaikkapa se, että Vasemmistoliitto on koko Pohjois-Suomessa toiseksi suurin puolue. Kainuun maakunnassa Vasemmistoliiton kannatus (18,8, +1,8% edellisistä kuntavaaleissa) oli esimerkiksi kaksi kertaa suurempi kuin SDP:lla. Kainuu on hieno maakunta ja juuri sitä Vasemmistoliiton perinteistä kannatusaluetta.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla Vasemmistoliitto oli suurempi kuin SDP ja maakunnan toiseksi suurin. Sama homma Lapissa. Kaikissa maakunnissa voittoja otettiin myös pienemmissä kunnissa (toki paikallisia tappioita), eikä missään kannatus taantunut kuntavaaleihin verrattuna.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sipilän hallituksen asema on kerta kaikkiaan sekasortoinen. Tällaisessa tilanteessa demareilla pitäisi olla kaikkien aikojen mahdollisuus kerätä tyytymättömien kannatus taakseen. Se ei kuitenkaan tunnu onnistuvan.

Miten on kuitenkin mahdollista, että hallituspuolue Kokoomus on kaikesta huolimatta suosituin? Syynä on johtavan Labour-puolueen Sdp:n löperö oppositiopolitiikka.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Tällaisessa tilanteessa demareilla pitäisi olla kaikkien aikojen mahdollisuus kerätä tyytymättömien kannatus taakseen. Se ei kuitenkaan tunnu onnistuvan."

Tästä olen valitettavasti samaa mieltä. Demareiden kannatuksen pitäisi olla 22-24 prosenttia, mutta hallituskritiikki kanavoituu vihreisiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Demarien ongelma taitaa olla siinä että kaikki ne asiat, joita he ovat ajaneet, ovat jo toteutuneet. Demareilla oli historiallinen tehtävä hyvinvointivaltion rakentamisessa, mutta riittääkö sen puolustaminen ainoaksi agendaksi (niin tärkeää kuin se onkin)?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

Vaikeinta tässä hyvinvointivaltion puolustamisessa on se etteivät vanhat poliittiset iskulauseen, ne jotka kävivät silloin kuin hyvinvointivaltiota luotiin, ole enää oikein relevantteja.

Köyhien puolustaminenkaan ei ole enää oikein kilpailuvaltti, kun köyhiä on hyvinvointivaltiossa loppujen lopuksi varsin vähän, työläiset ovat hyvinvointivaltiossa kohtalaisen vaurasta väkeä, ja toisaalta retoriikassahan kaikkien puolueiden aina kannattaa puhua köyhän asiasta, vaikka ajavatkin käytännössä hyvinvoivan tai rikkaan enemmistön etua köyhien kustannuksella.

Politiikka on kieroa peliä, jossa pelissä voiton vie se joka onnistuu parhaiten näyttämään rehtiä naamaa. Todellisuudessa rehtiys ei vie politiikassa pitkälle. Pääministerikin sen jo toi esiin tunnusti omien lestediolaistensa parissa ollessaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

UV:n ongelma on siinä ettei sillä ole agendaa millä erottua muista puolueista.

Nykypersuille erottautuminen muista on helppoa. Suhtautunisellaan maahanmuuttajiin persut erottuu muista ja saa kannatusta.

Persujen ongelma on siinä että saadakseen jotain aikaan sen pitäisi tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, mikä edellyttää "katumista", kompromisseja ja asenteiden lieventymistä. Katumus, kompromissit ja asenteiden lieventyminen puolestaan rapauttaa nopeasti kannatuspohjaa.

Ei siis ole kovin helppoa persuillakaan. Kannatuksen säilyminen edellyttää pysymistä politiikan takapenkeillä, eikä ministeriydestä kannata haaveilla.

Toimituksen poiminnat