Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Elokuun gallupanalyysi - mannerlaatat liikkuvat

  • Lähde: YLE / Taloustutkimus
    Lähde: YLE / Taloustutkimus

Yle julkaisi tänään kuukausittaisen puoluegallupinsa. Tällä kertaa tulokset ovat harvinaisen merkittävät. Vihreät on noussut neljänneltä sijalta toiseksi ja vasemmiston yhteiskannatus on laskenut peräti 4,1 prosenttia. 

Huomio on kiinnitettävä ainakin seuraaviin asioihin.

 

1. Vihreiden nousulle ei tunnu löytyvän kattoa 

Viimeisen kuukauden aikana merkittävin vihreitä koskeva uutinen on ollut puheenjohtaja Aallon henkilökohtaisen elämän tragedia, joka ei näy vaikuttaneen puolueen kannatukseen mitenkään. Tätä vauhtia vihreät kolkuttelee parin kolmen kuukauden päästä jo suurimman puolueen portteja. Puheet pääministeripaikasta eivät sittenkään olleet haihattelua. Toisaalta vihreiden kannattajista noin puolet (!) on ollut puolueen kannattajia vasta pari vuotta tai vähemmän. Se mikä laulaen tulee voi viheltäen mennä.

2. Vasemmiston yhteiskannatus romahti

Demareille -2,6% ja vas.liitolle -1,5% ovat musertavia lukuja. Viimeisen kuukauden aikana SDP on näkynyt lähinnä presidenttiehdokkaiden kautta ja vassarit eivät oikein mitenkään. Mitään kovin negatiivista ei ole tapahtunut. Siihen nähden näin kovat pudotukset ovat yllättäviä. Ylen datasta käy ilmi että yli 50-vuotiaita naisia on siirtynyt demareista vihreisiin, mutta se tuskin selittää koko -2,6. Tilanne on koko vasemmistolle hyvin kriittinen. Hyviä peruspalveluja,  arvoliberaaliutta ja tasaista tulonjakoa kannattava massa on siirtynyt vihreisiin. Vasemmiston yhteiskannatuksen lasku -4,1%-yksikköä kuussa on kaikkien aikojen suurimpia.

3. Kaikkien hallituspuolueiden kannatus on noussut

Elokuun gallup on hallituksen kannalta myönteinen. Kokoomuksen kannatus on noussut +0,4% , keskustan 0,6% ja Uuden vaihtoehdon 0,9%. Luvut ovat aika pieniä ja mahtuvat virhemarginaaliin, mutta hallituksen yhteiskannatus on noussut 1,9 prosenttiyksikköä. Se on merkittävä luku. VR:n pilkkomisen ja siitä seuranneen lakon vaikutus ei ilmeisesti näy kannatuksissa vielä täysimääräisesti. Kokoomuksella on nyt hallituksessa henkinen niskalenkki, koska uudet eduskuntavaalit tarkoittaisivat lähes varmuudella Petteri Orpon pääministeriyttä ja Uuden vaihtoehdon katoamista.

4. Kannastaan varmoja on vain 59,2%

Äänestäjien epävarmuus on jo pitkään ollut korkeaa, mutta tämä taitaa olla kaikkien aikojen heikoimpia lukuja. Suuret kannatusmuutokset suuntaan ja toiseen ovat silloin mahdollisia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Jos uudet eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreät saisivat noin 35 kansanedustajaa ja uuvatit katoasivat kokonaan. Kokoomus nousisi pääministeripuolueeksi lähes 50 paikalla.

Vihreiden kannalta tämä gallup tuli harmillisen aikaisin. Vaaleihin on oletettavasti vielä yli 1,5 vuotta ja ennakkosuosikin tai jymymenestyjän viittaa on sinne asti kannettava.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On totta, että vielä ehtii tapahtua paljon ennen vaaleja, mutta tosiasia lienee, että vihreät ovat nousseet suurten joukkoon. Mikään iso yllätys tämän ei kuitenkaan pitäisi olla, sillä kun viimeisten vuosien aikana on tutkittu puolueiden potentiaalista kannatusta ja vaikutelmia puolueista on vihreät ollut miltei poikkeuksetta top 2:ssa näissä kyselyissä. Nyt näyttää siltä, että tämä potentiaalinen kannatus on muuttumassa reaaliseksi kannatukseksi. Mutta mistään tyhjästä ei vihreiden kannatus ole ilmaantunut.

Itse jossain määrin suren demareiden heikkoutta, mutta pidän sitäkin odotettuna, sillä demareiden tulisi uudistua merkittävästi jos haluatte pysäyttää kannatuksenne laskun. Nykymaailmassa vanhahtava politiikka ja vahva sidonnaisuus ammattiyhdistysliikkeisiin on muuttunut painolastiksi. Kuitenkin tarvitsisimme suhteellisen vahvan vastavoiman kovalle oikeistolaiselle politiikalle ja tähän ei vihreätkään yksin pysty.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Olen monesta samaa mieltä kanssasi, mutta en usko että SDP:n ongelma on ammattiyhdistyskytkös, vaan se ettei ole tulevaisuuslinjaa. Emme osaa vastata kysymykseen, mitä SDP tekisi, jos saisi 51% kannatuksen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #3

Jakaisi yhteistä kakku oikeudenmukaisemmin ?
Jakaisi Yritysten nyt 10% verotaakaa oikeudenmukaisemmin 90% jotka nyt maksaa veronmaksajat?
Vielä ennen luku oli yrityksillä 40% ennen EU.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Kuitenkin tarvitsisimme suhteellisen vahvan vastavoiman kovalle oikeistolaiselle politiikalle ja tähän ei vihreätkään yksin pysty."

Onhan tuokin määritelmä. Mikä vastavoima Vihreät muka kokoomukselle ovat? Yksittäisissä asioissa, kuten koulutusleikkauksissa he kyllä haastavat kokoomusta, mutta kun menään talouteen, joka on kaiken perusta, kokoomuslaista talousliberalismia Vihreiltäkin vain on tarjolla ja tietysti sitä ammattiyhdistysvastaisuutta.

Kuitenkin asia on niin, että en minä ainakaan tiedä, mikä muu taho kuin ay-liike on pystynyt puolustamaan työntekijöiden ja myös eläkeläisten oikeuksia. Ei se aivan putkeen ole mennyt, mutta ei myöskään ihan EK:n, Kokoomuksen ja Keskustan, etenkin Sipilän saneluhalujen mukaan.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Suuri osa vihreistä menee vasemmistosta vasemmalta ohi. Siellä on kourallinen äänekkäitä liberaaleja toki joukossa, mutta kokonaisuutena Vihreät on hyvin äärivasemmistolainen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #9

Jos olisit oikeassa, niin minä en toimisi vihreissä. Minä tiedän ja toimin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Vihreät on niinkuin muodikkaampi, ympäristöllisempi, päivitetty versio vasemmistosta, myös vähän liberaaleimmilla mausteilla. En kuitenkaan usko että vaalit tulevat tukemaan näitä prosentteja. Vihreät lupaavat kaikkea kaikille, kukapa ei nyt kaikkea haluaisi - mutta mistä rahat? Ilmainen varhaiskasvatus, rajaton maahanmuutto, opiskelu ilmaista kaikille...Vihreät on tehneet hyvää oppositiopolitiikkaa - melko populistista. Näitä lupauksia ei vain voi helposti toteuttaa normaalin budjetin puitteissa, kun velkaa on jo ennestään.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

SDP on parhaat päivänsä nähnyt. Työläisammatissa olevia on jatkossa yhä vähemmän ja vähemmän.
Tilalle tulee entistä enemmän nykyaikaisia työpaikkoja, ja niiden työntekijät eivät tunnusta enää ay ja vasemmistoaatetta.
Vihreät on tällä hetkellä ns trendipuolue, joka sulaa sekin jossain vaiheessa 10-15 % kerhoon.
Eikös Saksassa ja Ruotsissa viereät ole jo hiipuneet. Keskustalla olisi reserviä kaupungeissa, mutta miten päästä maaseudun imagosta irti on vaikeampi juttu.

Puolueista Kokoomuksella on helpoin hengittää. Sen kannatus tulee vakiintumaan yli 20 %.
En kannata muuten vihreitä, mutta iloitsen siitä, että räksyttäjä Niinistöä ei tarvitse enää sietää kun Touko Aalto tuli tilalle.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Olipas meillä samanlaiset pointit, kuin samasta kynästä. :D

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tarkoitatko Kinnunen kohtaa 5

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tarkoittanee blogitekstiä, kun mulemmat kirjoittivat sekä mannerlaatoista, että laulaen tulemisesta ja viheltäen menemisestä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nyt alkaa olla demareiden viimeisen hengenvedon aika, jolle mitään tehdä. Teillä on nuoria kykyä, Sanna Marin, Näkkäläjävi ym. ja silti te valitsitte Rinteen jatkamaan vaikka kaikki merkit osoittivat valinnan olevan väärä.

Nyt on jonkun herättävä ja tehtävä muutos puolueessanne, sillä kohta se on liian myöhäistä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Minusta tuntuu ettei nousu tai lasku ole henkilöriippuvaista, vaan ongelman juuri on ettei SDP:llä ole mitään linjaa. Kukaan ei osa vastata mitä puolue vaalivoitolla tekisi. Hopeareunus on, että tuohan voi korjaantua koska tahansa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kokonaan, mutta kyllä sillä valtava merkitys on nykyaikana. Karsima ja esiintymiskyky ovat sellaiset asiat, joihin äänestäjät koko ajan ottavat kantaa.

Mietippä nyt Timo Soinia, ihastuttaa tai vihastuttaa, mutta mielenkiintoa on.

Totta on se, että linja on tärkeä, mutta siitä linjasta ei voi tehdä liian kryptistä, on niin kulunutta hokea, että köyhyys pois, ja rikkaat riistävät.

Uskottavuus on se tekijä, joka on vienyt demareilta paljon kannatusta, olette olleet hallituksessa kokoomuksen ja keskusta kanssa, ja sillonkin on tehty vastaavaa politiikkaa kuin nyt, äänestäjä ei enää usko, että mikään muuttuu, vaikka teitä äänestäisi, olette menettäneet otteen tavalliseen tallaajaan.

Vihreillä on asiallinen linja, ja uusia ideoita, eihän kukaan tiedä tuleeko niistä mitään, mutta kun uusi puolue esittää järjestelmllisesti uusia asioita, niin pikkuhiljaa se uppoaa kansaan.

Ensimmäinen tie uudistumiseen on puheenjohtajan vaihto, sillä tällä tavoin tulos on selvä. Minua tämä ei koske, mutta on se jotenkin huvittavaa, kun valtaosa tietää miten tulisi toimia, mutta mitään ei tapahdu.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sen verran korjaan Koskelaa nimenomaan vasemmistoliiton osalta, että oma vahva mielikuva on se, että Li Andersson on saanut tavattomasti julkisuutta puolueensa kokoon nähden. Sekään ei auta.

Tänäänkin hesarissa iso juttu jossa vasemmistoliitto vaatii kaikille vähintään 1000€ eläkettä ja taitetun indeksin muuttamista puoliväli-indeksiksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mietin mitä vas.liitto tekee Li Anderssonin jälkeen. Puoluejohtajien kierto on yleensä aika nopeaa, eikä vas.liitolta löyty toista samassa mittakaavassa julkisuutta ja huomiota saavaa henkilöä.

Seuraava pj lienee Sarkkinen tai Pesonen, mutta ei heitä kutsuta joka ikiseen A-studioon ja Ajankohtaiseen kakkoseen kuten Anderssonia.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ei helvetti, miten voi olla että vassaritkin lähtee tähän indeksikusetukseen mukaan?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sanoppa muuta.
Nythän on niin että EK maksaa yksityisenpuolen eläkkeitä.Valtio julkisenpuolen.
1)-91 Alkoi EK/Hallituksen eläkeuudistus .Johon kuului myös eläkeindeksi leikkaus.
2)- Vanhasen II-hallitus jatkoi eläkeiän pidennyksellä ym.
3)- Nyt proffat pähkäilee eläkkeiden leikkausta.(ja taatusti ei ilman edm.tahojen pyyntöä)

Vai miksi Vanhasen II-hallituksen tilaaman USA konsulttifirman muistiossa-10 lukee:
Muokattava mielikuvia,hankkimaan eläkevakuutus.

JK."Lipposenhan" leikkaama -96,jatkoi Ahon hallituksen VM Viinanen/Sale.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

ST/UV on varsinainen demokratian irvikuva. Jos nimi pitää olla esillä, niin silloin on pakko olla Muut-otsakkeen alla näkyvissä kaikki loputkin.

Sitä paitsi ST/UV ei ole edes puoluerekisterissä ja silti ne rohmuaa rahaa, jolloin jää kysymykseksi, pitäisikö ulkopuolisten puolueiden saada samalla tukirahoja?

Minä en luota pätkääkään istuviin puolueisiin. Toivon, että mahdollisimman moni äänestäjä tajuaa, ettei mikään muutu vaikka äänestäisi miten tahansa.

Ainoa keino politiikan muuttumiseen on äänestää ulkopuolisia puolueita ja syöstää kaikki vanhat puolueet alas niin kuin esimerkiksi Ranskassa.

Ei täällä Puheenvuorossa tarvitse tehtailla monen monta gallup-asiaa vaan 1-2 mutta monta on jo liikaa ja jos on asiaa, menkää niihin jo perustettuihin blogeihin. Muuten täytyy ruveta tehtailemaan asiattomia ilmoituksia kaikkiin turhiin jankkausblogeihin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta SDP:n ongelmana on Rinne, sitten on Rinne ja sitten on SDP:n linja. Oikeammin kai kyse on tuon linjan ja puolueen potentiaalisen kannattajakunnan välisestä ristiriidasta.

Ay-politikointi on osoittautunut sekä kannattajien että koko kansakunnan kannalta tuhoisaksi. Suuri yleisö ei varmaankaan tätä allekirjoita, mutta ammattiyhdistykset mokasivat maan talouden 2008 eivätkä ole pystyneet ilman hallituksen näyttävää väliintuloa hoitamaan tekemäänsä virhettä kuntoon.

Mutta vaikkei ay:stä syntipukkia synnytettäisikään, ay:n ongelmia ei voi mitenkään kiistää. Ay-liike ei ole osannut uudistua. Enää emme elä 1970-lukua. Ay toimii edelleen tuossa ajassa, vaikka toimijoiden tähtäimen pitäisi olla tuosta 60-80 vuotta edempänä.

SDP:n tukijoukko on keskiluokassa. Paperimies ei hevin luovuta ansioitaan pienituloisen eduksi. Insinööri vielä vähemmän. Ylintä desiiliä ei sitäkään enää voi kupata, se on ajautunut surkean pieneksi. Sieltä ei löydy kuin muutamia miljoonia, progressio on kokonaisuudessaan jo käytetty. SDP:n liikkumavara on liki olematon.

SDP käyttää koko energiansa ay-liikkeen johtoa miellyttääkseen, se unohtaa kokonaan ay-liikkeen jäsenistön. Veturimiesten lakko oli hyvä esimerkki. Jokaisen työssäkäyvän keskituloisen etu on, että rautatieliikennettä hoitaa useita yhtiöitä nykyisen yhden sijasta. Kilpailu on palvelun käyttäjän etu. Se on myös veturimiehen etu: ammattitaitoiselle veturimiehelle on enemmän kysyntää. Kun SDP antoi tukensa veturimiesten liitolle, se voimakkaasti näytti p----että niille, jotka joutuivat työmatkallaan vaikeuksiin ymmärtämättä miksi.

Kun SDP on jättänyt potentiaalisen kannattajakuntansa heitteille, apuun ovat tulleet Kokoomus, Keskusta ja Vihreät. Nyt Sininen Tulevaisuuskin on ottanut kohderyhmäkseen keskituloiset. SDP luopui pelikentästä taistelutta.

SDP:n kannattajat tai oikeastaan potentiaaliset kannattajat tai oikeastaan nykyiset entiset kannattajat ovat löytäneet uskottavasti heidän etujaan ajavat puolueet. SDP:stä aika ajoi ohi.

Rinne on tämän linjan takuumies. Ilman Rinteen vaihtamista SDP ei voi uudistaa toimintalinjaansa eikä tietenkään kasvojaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomemn talouden tuhosi Vanhasen hallitus ja eritoten oppositiossa ollut Jyrki Katainen lupailessaan vaalivoiton toivossa "Sari Sairaanhoitajille" ylisuurta palkankorotusta, joka myös toteutettiinja ja kun vielä ministerinä olellessaa hän suhteutui jenkeistä alkanutta finassikriisiin totemalla "ei koske meitä" Kun vielä hyvätuloiselle jaettiin verohelpotuksia velkarahalla niin talouden syöksykierre sai lähtölaukauksensa, keskeisenä arkkitehtinä vv-ministeri Katainen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Vai, että oikein sairaanhoitajat veivät Suomen talouden perikatoon !!!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #23

Sairaanhoitajille luvatut ja toteutetut palkankorotukset vetivät perässään ensin koko julkisen sektorin ja myöhemmin myös vientivaltaiset alat ja näin kilpailukyky oli menetetty. Kataisen löysät puheet tulivat kalliiksi ja jota nyt kikyllä koitetaan korjata ja ketkä ne suurimmat "menettäjät" ovatkaan kikyssä, lomarahan leikkauksen muodossa, juuri julkisen sektorin naisvaltaiset alat, johon kuuluvat myös "Sari Sairaanhoitajat"

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #24

Arto Granlund

Kaikki teille demareille pitää rautalangasta vääntää. Sairaanhoitajan ansio ei huimaa edes 25 vuoden työkokemuksen jälkeen.

Sairaanhoitajien plkka on 2 000- 2600 € kuukaudessa. Liksa tekee sitten sellaisen 12-13 €/h. He tekevät pitkän koulutuksen jälkeen vastuunalaista työtä. Sinunkin henkesi voi olla sairaanhoitajan osaamisesta kiinni.

Esim. ahtaajan liksa on yli 20 € tunti. Ahtaajalla ei tarvitse olla muuta koulutusta kuin 6 h tutustimisjakso joka liittyy lähinnä työturvallisuuten. Siinä kaikki.

Miten ihmeessä pääset logiikallasi siihen, että jos sairaanhoitajat saavat palkankorotuksen koko ay-änkyräryhmä on vaatimassa itselleen palkankorotusta. Ja niissä vaatimustaso on moninkertainen sairaanhoitajien korotukseen. Jos ei tule niin lakko pystyyn.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

Sari-sairaanhoitajat
- joille järjestettiin reilu palkankorotus 2008.
-Tuo korotus aiheutti palkkaliukuman
-ja tuli vähitellen muillekin.
Korotus tuli maalle kalliiksi, sillä palkkaliukuma vei kilpailukyvyn.

Kuka maksaa julkisenpuolen palkat johon tuli myös ne korotukset? Valtio/kunnat verovaroista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Älä unohda että lupa Sari-Sairaanhoitajille tuli myös Kepu,Rkp,vihreiltä.
Jotka hyväksyi sen hallituspuolueina .
Ei yksi VM valtion kirstusta mitään jaa ilman eduskunnan enemmistön lupaa .Hallituspuolueiden eduskuntaryhmäthän on se enemmistö.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:n oppositiopolitiikka ei ole mennyt kuten Stromsössä. SDP:n oppositiotaival on ollut suurin osin tyhjän räksytystä ja epäuskottavia esiintuloja, jotka nyt näkyvät puolueen kannatuksessa. Kaiken järjen mukaan oppositiojohtaja SDP:n tulisi olla nyt selvästi maan ykkönen, kaiken nykyhallituksen päälle heitetyn loan ja negatiivisen julkisuuden tukemana.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
on ollut suurin osin tyhjän räksytystä ja epäuskottavia esiintuloja

Miten se eroo nyt hallituksessa: Kepu 49 ,PS/UV 39 oppositio räksytyksestä-11-15?

you tubessa voit virkistää muistoja T.Sonin muiden Ps ja Tiilikaisen,Pekkarisen räksytksiä oppositiossa.
Tai kun kepu,Ps vastusti-12 Kreikan II-tukipakettia 56 mrd.
Mutta ei enää hallituksessa-15 Kreikan III-tukipakettia 86 Mrd.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Vihreät on populismin seuraava aalto. Kokeillaan nyt sitä kun Persujen jytky tyssäsi.
Lupaahan ne, hyvää ja kaunista kaikille. Mikään ei maksa mitään ja jos maksaa niin otetaan lisää velkaa.

Niin ja populismin aallonharja hajoaa hallitusvastuuseen.

Käyttäjän TuomoHaavisto kuva
Tuomo Haavisto

Ettei vaan Turun tapahtumat pohjusta "uutta jytkyä" Persuille.

Toimituksen poiminnat