Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Syyskuun gallupanalyysi - Vihreiden kannatus laskuun, Keskusta pulassa

Helsingin Sanomat on julkaissut syyskuun gallupinsa. Tällä kertaa nähtiin suuria muutoksia. Kovimpana nousijana perussuomalaiset peräti +2,2 prosentin nousullaan. Suurimpia laskijoita olivat keskusta ja vihreät. 

Seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen Kokoomuksen asema on ylivoimaisen vahva. Keskusta ja Vasemmistoliitto taas ovat vaikeuksissa.

 

1. Kokoomus 21,1%. 

Kokoomukselle ei tällä hetkellä ole haastajaa puoluekentällä. Ero kakkoseen eli demareihin on 3,3 prosenttiyksikköä. Lisäksi puheenjohtaja Orpo on erittäin suosittu ja puolue toimii yhtenäisenä. Suurempia miinoja ei ole nähtävillä. Ehkä kokoomuksen potentiaalisin kompastuskivi voisi olla ylimielisyyteen sortuminen?

2. SDP 17,8%

Demareiden lukema on olosuhteisiin nähden sietämättömän huono, mutta kuitenkin nousussa aiemmasta.  Ainakin kannatuksen valossa pääoppositiopuolueen asema on vallattu takaisin. Jos puolueen sisäiset ristiriidat saadaan soviteltua, on nousun jatkuminen mahdollista. Syksyllä politiikan ilmatilaa valtaavat työmarkkina-aiheet, mikä suosinee demareita. 

3. Vihreät 16,7% 

Vihreiden pitkä nousukiito taittui lopulta. Puolueen haasteena onkin kannatuksen vakauttaminen. Noin puolet vihreiden kannattajista on ollut puolueen kannattajia 0-2 vuotta. Mikä laulaen tulee, voi viheltäen mennä. Touko Aallon paineensietävyyttä tullaan lähikuukausina mittaamaan. 

4. Keskusta 16,1% 

Keskustan kannatus on tullut eduskuntavaaleista alas viisi prosenttiyksikköä. Pääministeri Sipilän henkilökohtainen suosio on riekaleina. Ministeri Bernerin toimia ei syvällä maaseudulla ymmärrä kukaan. Puolueen tilanne on seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen hyvin vaikea. Edessä lienee oppositiokausi ja puheenjohtajan vaihtaminen. Peruskannattajakunnan ja johtoportaan ajatusmaailmojen syvä ristiriita näkyy kannatuksessa.

5. Perussuomalaiset 9,2%

Gallupin kovin nousija on Perussuomalaiset 2,2 prosenttiyksikön nousullaan. Samalla puolue on noussut Vas.liiton ohi viidenneksi. Suurimpana syynä lienee Laura Huhtasaaren presidenttiehdokkuuden saama huomio ja Turun terrori-isku. Saksan parlamenttivaalit ovat potentiaalinen nousun paikka, jos maahanmuutto- ja islamkriittinen AfD saa odotettua korkeamman kannatuksen.

6. Vas.liitto 7,9%

Laitavasemmiston kannatus on pyörinyt kahdeksan tai yhdeksän prosentin tuntumassa viimeiset vuodet. Nousupotentiaalia ei tunnu olevan. Suurimpana syynä on vihreiden imu vasemman laidan äänestäjiin, vaikka vihreät ei edes ole vasemmistolainen puolue. Seuraavissa eduskuntavaaleissa ja hallitusneuvotteluissa puolueen asema on vaikea, kun äänestäjät karkaavat vihreisiin eikä potentiaalisia hallituskumppaneita juuri ole.

 

Pikkupuolueet jätän tarkastelun ulkopuolelle kannattajakunnan vakiintuneisuuden ja pienuuden vuoksi. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Teetkö analyysin sitten ylen gallupista, kun tää hesarin on mitä on ja sotkee kuntavaaleja tulokseen. Yle on aina ollut tarkempi ja eduskuntavaaleihin sopivampi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Teen toki, kunhan se ilmestyy.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

"Saksan parlamenttivaalit ovat potentiaalinen nousun paikka, jos maahanmuutto- ja islamkriittinen AfD saa odotettua korkeamman kannatuksen."

Mihin logiikkaan (tai empiriaan) perustuu tämä usein toistuva mutta outo ajatus, että yhden maan vaalitulokset vaikuttaisivat puolueiden kannatukseen toisessa maassa?

Kuinka moni suomalainen on oikeasti kärryillä edes siitä, että Saksassa on vaalit, puhumattakaan niiden tuloksesta?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ihan yhtä hyvin voisi väittää että Saksan vihreiden huono tulos vaaleissa heijastuu varmasti suomalaisen vihreän puolueen kannatukseen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Perustuu siihen mitkä aiheet ovat keskustelussa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kuten Saksan yksi kärkiaiheista - Eläkkeelle vasta 70-kymppisenä?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Hyvä analyysi, vaikka ei sillä demareita vaivaat ongelmat korjaannu. Demarit voisivat nostaa kannatusta helposti kertomalla äänestyspäätöstään empiville ja mahdollisesti nukkuville huono-osaisille äänestäjille konkreettisesti sen, että mitä demarit tekisivät köyhyyden poistamiseksi!

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Köyhyyden poistaminen taitaa olla helpommin sanottu kuin tehty :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Köyhyyden poistuminen olisi samalla myös SDP:n loppu.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #7

Kyllä taidat olla oikeassa Pekka ja tämän voi tulkita myös perusdemaria näyttelevän Antti Koskelan vastauksesta. Muodollinen köyhien etujen ajaminen on ollut demareille tuttua jo Paavo Lipposen ajoista alkaen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #10

Jos demarien perimmäisenä ongelmana olisi köyhien unohtaminen, eikö voisi olettaa Vas.liiton kasvaneen? Näin ei ole käynyt.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #13

Joo, kyllä minä uskon enemmän demarien politiikkaan kuin vasemmistoliiton, joka on vastapainona nyt lähinnä nähdäkseni kokoomuslaiselle melko liberalistiselle markkinataloudelle. Tuntui vaan ikävältä, kun ette edes yritä ideoida asioita, jotka auttaisivat ravintoköyhyydessä elävien suomalaisten asiaa!

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Kannattaisiko edes yrittää vaikka siinä menisi joitakin bemaridemarien ääniä?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan kannatuksen laskun syynä painaa nyt Sipilän kesäkuussa toteuttama demokratiaa halveksiva hallituspohjan uudistaminen. Keskustan kannattajat eivätkä muutkaan suomalaiset ole sitä vielä syöneet.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Keskusta on vetänyt raskaan reen suon läpi ja nyt kansakunta on taas pääsemässä jaloilleen.

Seuraaviin vaaleihin on vielä aikaa ja Keskustan kannatus ennättää nousta. Seuraava hallitus voi olla minkä värinen tahansa, kunha vihreät ja punaiset pidetään poissa. Alkanutta talouskasvua ei saa tappaa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"Seuraaviin vaaleihin on vielä aikaa ja Keskustan kannatus ennättää nousta."

Voi olla mutta ei se itsestään nouse. Saa nähdä ryhtyykö Kepu vaihtamaan ministereitä tai muuta. Samalla linjalla jatkaen ei nouse.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Miksei nouse samalla linjalla? Jos talous kasvaa, kaikki on hyvin.

Talouden vaikein aika on jo toivottavasti ohi. Jos hallitus jatkaa samalla linjalla, talous nousee ja samalla pääministeripuolueeen kannatus nousee, - edellyttäen ettei maailmantalous romahda alta pois. Hallituksen täytyy tietysti tehdä piniä sisäisiä korjauksia, mutta ei muuta.

Linjan pitäminen on kyllä vaikea mille tahansa hallitukselle. Jo nyt näkyy mediassa kuinka isot liitot hamuavat isoja korotuksia ym etuja - varmin tapa tappaa hyvin alkanut kehitys.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #25

"Miksei nouse samalla linjalla? Jos talous kasvaa, kaikki on hyvin"

Nythän talous juuri kasvaa, mutta kepun kannatus mataa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tällä hetkellä meillä on varmaan 2000-luvun paras pääministeri. Hän uskaltaa yrittää viedä taloutta nousuun jopa senkin kustannuksella, että oma puolue kärsii kannatuksen osalta. Ensimmäinen, joka edes yrittää hakea rakennemuutoksia. Jos on valittava Suomen ja keskustan välillä, Sipilä valitsee Suomen. Niin minäkin.

Saattaahan siinä hyvinkin käydä niin, että keskustalle käy tässä leikissä kalpaten. Mutta silloin ns. keskustalaiset ovat kyllä kohtalonsa ansainneet. Jos Sipilä heitetään 2018 susille huonojen kannatuslukujen takia, niin minä ainakin taidan lähteä samassa kaupassa. Pitää sitten miettiä, kumpi on parempi vaihtoehto, kokoomus vai vihreät.

Olisi aika heittää romukoppaan jo koko 'pidä koko Suomi asuttuna'. Se pysyy asuttuna, jos kaikkialla on mielekästä tekemistä, jolla voi tulla toimeen. Mutta ei se valtio voi joka paikkaan toimeentuloa järjestää. Kyllä se on itse tehtävä. Siinä mielessä maakunta- ja soteuudistuksetkin ovat pakkoja, joita on viivytelty jo nyt liian pitkään.

Jaakko Paasonen

Sipiläkö paras pääministeri? Uskotko tuota itsekään? Velkaa velan päälle
ottamalla,Sipilän hallitus
noususuhdannetta kehuu omaksi aikaansaannokseen ja lisävelalla tämän maahantuotuodun muslimiongelman, kotoutus ym.kulut,jatkossakin rahoittaa.

Jos/kun em.kustannukset ovat n.30℅ ensi vuoden lisävelamotosta,joka lienee 5000 000 000 € eli näillä näkymillä,jossa piikki on auki kaikille hyväveli bisneksen tekijöille..niin,Siitähän leivotaan miljardiluokan diili vuosikausiksi eteenpäin,yli vaalikausien
Sillä tullaan perustelemaan myös jatkossakin kansalaisten köyhdyttämistä leikkauksilla mm.vanhusten hoidosta ja koulutuksesta,pienistä eläkkeistä,ym. jne.
Siis jälleen kaikista pienituloisimmilta kansalaisilta.

Heitä ei lainkaan lohduta se,että Saman tulee tietysti kokemaan myös,nyk.ns kravattiköyhälistö eli ns töissä käyvä keskiluokkakin.

Heillä ja heidän jälkeläisilään Sipilän hallitus,Orponja Soinin virhemarginaali kannatusryhmineen,hyväksymänä ja omaksi hyväkseen lukemansa talouskasvun (velanoton) kustannukset maksattaa.

ps.J jokaiselle on tietysti selvää se,että kaiken tuon siunaa ja hyväksyy,
Kokoomuksen kannatuksen tukipilari..
Presidentti..Sauli Niinistö.

Kuten myös sekin,että hänen johdollaan Suomi tullaan viemään EUroopan liittovaltioon.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Oletat että punavihreä hallitus "tappaisi" talouskasvun. Millasia päätöksiä se vaatisi? Mitä oletat ko. hallituspohjan tekevän kun noin sitä pelkäät.

Tämä talouden nousu on enemmän euroopassa ja maailmalla virinneenn kysynnän ansiota, ei niinkään nykysen hallituksen aikaansaannoksia.

Ja jos katsotaan ketkä tämän reen on suosta vetänyt niin se on kyllä työläiset eikä tää hallitus.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Blogisti Koskelan Antti osaa vetää niin hienosti kotiinpäin, etten minäkään huomaa mitään. Oli suositeltava (-;

Suomennos savoa ymmärtämättömille: tasapuolinen analyysi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös tuossa muka hämmentävintä ole demareiden ansioton arvonnousu. Se ei yllätä, että persupositiiviset haluavat tulla kolmannen kerran kusetetuiksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hämmentävintä on vihreiden ansioton, älyttömän korkea kannatusprosentti.

Ilmeisesti puheenjohtaja Touko Aalto on viime aikoina pidetty poissa julkisuudesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Viimeksi tänä aamuna näin sen lehdessä.

Jaakko Paasonen

Vihreiden kannatus℅sta voi aivan hyvin vähentää sen +/-3℅ virhemarginaalin ,joka lisättynä perusSuomalaisten kannatus℅in, ja.oltaisiin todennäköisesti lähempänä totuutta

Usottako työ?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Näillä kannatusluvuilla seuraava hallitus olisi mitä ilmeisimmit Kok+SDP+Vihr(+RKP) mutta aikaa vaaleihin on toki vielä 1,5 vuotta.

Viimeksi Kokoomuksen johtama sinipuna ei ollut mikään menestys.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Pääministeriyskiimassa alistuu helposi alttiiksi kiristykselle.Katainenhan oli pääministerinä viherpunaenemmistöisessä hallituksessa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näin oli siihen asti kunnes vasemmistoliitto lähti hallituksesta ja kaikki alkoi mennä pieleen eikä aiemmista sopimuksista enää välitetty. Katainenhan sitten aika nopeasti liukeni paikalta.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oliko? Että vihreät muuttu yks kaks Vanhasen Porvarihallituksen jälkeen vasemmisto vihreäksi Kataisen hallituksessa?
Millä ilveellä ne vastusti omia tekemiään aloituksia edellisestä hallituksessa?
Vihreät on aina ollut porvaripuolue.
Jos persujen taktiikka oppositiossa vasuri politiikkaa niin hallituksissa ajetaankin porvaripolitiikkaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Vihreät oli ensimmäinen puolue Suomessa joka kyseenalaisti perinteisen oikeisto/vasemmisto -kahtiajaon, perussuomalaiset toinen (sehän julisti olevansa työväenpuolue ilman sosialismia, ja veikin paljon duunariäänestäjiä demareilta). Tosin kesäkuun puoluekokouksen jälkeen persut on ollut ihan tavallinen äärioikeistolainen puolue.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Jos katsot aikaa taaksepäin vuoteen 87 jolloin kokoomus pääsi hallituspaitsiostaan ulos on se siitä lähtien istunut 4v. lukuunottamatta hallituksessa kokoajan ja jälki nyt ei hirveesti mairittele.

Mistä luulet kokoomuksen suosion johtuvan. Onko suomalaiset jotenkin masokistista ihmislaatua kun haluavat heidän olevan johtamassa tätä maata vaikka tulokset on luvallasanoen aika heikot.
Vai johtuuko se vain hyvästä viestinnästä?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Voisiko Kokoomuksen suosio johtua ihan vaan siitä että se on selkein vaihtoehto vasemmistolaiselle menolle.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #30

Mitähän on se vasemmistolainen meno. Katsoppas mitkä puolueet olleet vallassa 1987 asti. Kokoomus ollut miltei kokoajan vallassa. Että jos tämä 30v. on näyte oikeistolaisesta politiikasta niin ei se vasemmistolainen varmaan paljoo huonommaks tätä maata ois saanu:). Velkaa yli 100 mrd työttömiä sajojatuhansia ym. ym.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #42

Ihan kuvittelen että vasemmistolainen meno hillitsemättömänä olisi tasapäistämistä, verojen nousua, valtionvelan vahvaa kasvua, yrittäjyyden tekemistä vaikeaksi, byrokratian kasvua ja yksilön lisääntyvää holhoamista muutamia äkkiä mieleen tulevia piirteitä vasemmiston suosimassa politiikassa mainitakseni.
Ja tietysti on heitä joille kommunismi, sen käytännön ilmentymien myötä on synkeä mörkö.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #43

Nuohan ne yleensä luetellaan vasemmiston tavoitteiksi tai vasemmistolaisesta politiikasta johtuviksi. Nyt tuon luettelemasi on saanut etupäässä aikaiseksi suomen oikeisto vuodesta 87 lähtien. Toki kaikki eivät pidä edes kokoomusta oikeistolaisena.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #30

Mikä vaihtoehto se on,jos molemmat ovat tämän EUn/Merkkel,järjestämän muslimi ongelman maahantuonnin kannattajia?
Samoin se että Saksassa sos.demarit hävisivät melkein puoluekartalta on asia josta vaietaan. Miksi?
Onko se aate sittenkin hukassa?

Meillähän YLE ym.mediat ovat Tästä kokolailla eli täysin hiljaa..

Se taas,että Kokoomuksen puh,johtaja,
Petteri Orpo ne 35000 paperitonta muslimia Saksasta v2015, Huom! Ruotsin kautta Suomeen päästi.Se om asia jota voi kutsua epäisänmaalliseksi teoksi,
sekä viher.vasemmiston kaksois standardi/oppositio
politiikan tukemiseksi,hallituksesta käsin..
Joka vaan ei näy gallupeissa.

Merkkeillistä?

No,ainoan todellisen oppositiopuolueen,
perusSuomalaisten laariinhan tuokin,
tulevissa vaaleissa ropisee.

Sitä odotellessa toivotan onnea ja menestystä.heille,kuten myös kaikille muillekin kanta ja perusSuomalaisille.

Suvakeista ei ole niin väliä.;)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kokoomus on parhaiten "tuulensuojassa" koska heidän äänestäjilleen ei yleensä ole vaihtoehtoa. Verojensa perään katsova (ylempi) keskiluokka on lisäksi erittäin aktiivista äänestäjäkuntaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #31

Antti Koskela

"Verojensa perään katsova (ylempi) keskiluokka on lisäksi erittäin aktiivista äänestäjäkuntaa."

Eikös se ole just sen keskiluokan äänestämisen pointti, että äänestetään omien tavoitteiden puolesta. Demarit ajattelevat just päinvastoin. Demarit haluavat muiden maksavan yhteiskunnan palvelut.

Verohallituksen tilastosta käy ilmi, että 27,4 prosenttia tulonsaajista maksoi 70,6 prosenttia kaikista tulo- ja pääomaveroista. Nämä jokseenkin tavalliset ihmiset tienaavat tyypillisesti kuitenkin 35 000-50 000 euroa. Ryhmään kuuluu myös sellainen 0,6 prosenttia väestöstä, joka tienaa yli 150 000 euroa vuodessa.

Samasta tilastosta ilmenee, että tarkalleen kolmannes (30%)suomalaisista tulonsaajista ei maksa veroja käytännössä lainkaan. Heidän osuutensa yhteisestä tulo- ja pääomaveropotista oli 3 prosenttia.

Demarit Antti Rinteen johdolla ovat menettäneet täysin suhteellisuudentajunsa. Se nosti eduskunnassa hirveän äläkän siitä, että pienimmässä tuloluokassa (tulot keskimäärin 12 691,11 euroa vuodessa) tulot putoavat vuodessa 35,58 euroa (0,29 %) ja toiseksi pienimmässä tuloluokassa (tulot keskimäärin 18 210,55 euroa vuodessa) vastaava 17,21 euroa (0,09 %) vuodessa hallituksen esitysten seurauksena.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201709242200413...

Luopumalla tupakoinnista ja/tai alkoholista voi säästää 5 000 euroa vuodessa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #34

"Eikös se ole just sen keskiluokan äänestämisen pointti, että äänestetään omien tavoitteiden puolesta. Demarit ajattelevat just päinvastoin. Demarit haluavat muiden maksavan yhteiskunnan palvelut."

Outo väite. Kyllä työväenluokka veroja maksaa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #34

Mitä ajat takaa tuolla 27,4% väestöosuudella? Antaako se heille jonkun erityisaseman suhteessa 62,6% veronmaksajista. Toisekseen otit huomioon vain tulo ja pääomaverot. On olemassa myös muita veroja, jos tarkastelee koko verokertymää prosenttiosuudet saattavat muuttua.

Ketä on nämä muut jotka demarit haluaa palvelujen maksumiehiksi?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jälleen voisi muistuttaa virhemarginaaleista. Kuten Noin Viikon Uutisissakin vitsailtiin, niin virhemarginaalin ollessa plus miinus 2,5 prosenttia, Sinisen Tulevaisuuden kannatus voisi olla pakkasen puolella. Ja täten nuo keulapaikkojen heilahtelut menevät saman marginaalin sisään.

Mutta poliitikot ja journalistitkin rakastavat tätä spekulointia. Kyllähän siinä aika kuluu ja varjo venyy, mutta tuoko se vastauksia sisältökysymyksiin, ratkaisuista puhumattakaan. Nytkin pitäisi tehdä asioita Suomen hyväksi, eikä vain pedata vaaliasetelmia.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Harmillista että Liberaalipuolue ei vielä ole tavoittanut vanhoja kokoomuslaisia. Se olisi mielestäni järkevin vaihtoehto kokoomukselle.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kokoomus pysynyt korkealla, koska ovat onnistuneet hyvin olemaan mahdollisimman hiljaa ja samalla laittaneet Sipilän kertomaan kaikki huonot uutiset.

Samaan aikaan on puuttunut euro ja eu kritiikki täysin, kun Soini veti Persuja. Soini on auttanut Kokoomusta viemään Suomea kohti liittovaltiota alistumalla täysin kokoomuksen kynnysmatoksi.

Nyt on uusi puheenjohtaja ja persujen äänestäjien ääni kuuluu taas kovaa ja korkealta ja lisää höökää tulee, kun Laura haastaa muut presidenttiehdokkaat kysymyksillään, että miten euron meille tuomiin haittoihin jatkossa reagoidaan ja minkä takia kaikki muut puolueet vievät Suomea kohti yhteisvastuullista liittovaltiota.

Kun kokoomuslaisetkin joutuvat taas ääneen sanomaan, että liittovaltio on hyvä, niin eiköhän se kannatus sieltä laske ja Persujen nouse.

Ensikesänä, kun tämä hetkellinen talouden nousu on ohi ja Kepun sukellus kiihtyy, niin vaihtunee Keskustan pj ja jos toi uusavuttomien kannattajakorttien keräys ja puolueen muodostaminen kestää joulutauolle, niin meillä voi olla vielä ennenaikaiset eduskuntavaalitkin tiedossa, joka olisi paras vaihtoehto kaikelle. Saataisiin tämä naurettava epädemokraattinen teatteri päätökseen nykyisen hallituksen osalta.

Jaakko Paasonen

Jep. juuri noin on asiat, kuten sekin, että Kokoomuksen kannatus on TÄYSIN Presidentti,Sauli Niinistön kannatuksen varassa.
Ilman sitä tilanne olisikin todella mielenkiintoinen,koska Petteri Orpo, Kokoomuksen puheenjohtajana,ei yllä lähellekään Sauli Niinistön kannatusta.

Se kun ei todellakaan ole sama asia,,kuin Kokoomuksen oikea kannatus,Orpon hallituksessa ajamilla asioilla,.kuten mamumyönteisyydellä mitattuna..

Fakta,joka meidän kaikkien kansalaisten
on hyvä pitää mielessä,kun äänetämään lähiaikoina menemme,
Niin tulevissa presidentin kuin eduskuntavaaleissakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miten kokoomuslaisia veronmaksajia auttaa kokoomuspuolueen vaatimukset maahanmuuton lisäämisestä? Miksi kokoomuksen äänestäjät eivät vaadi hallitusta julkaisemaan maahanmuuton kustannuksia? Tuskin kokoomuslaisia todellisuudessa lämmittää Talvivaaran tai tuulimyllyjen pyörittäminenkään.

Toimituksen poiminnat