Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Lokakuun gallupanalyysi - Vihreiden kannatus kääntynyt laskuun, Keskusta hädässä

  • Lähde: Yle Uutiset / Taloustutkimus
    Lähde: Yle Uutiset / Taloustutkimus

Yle on julkaissut kuukausittaisen puoluegallupinsa. Tällä kertaa ilmassa on suuria muutoksia sekä puolueiden järjestyksessä että prosentuaalisissa kannatuksissa. Demarit nousivat nelossijalta kakkoseksi ja vihreät ja kepu putosivat pykälän alaspäin. Varsinkin keskustalla alamäki alkaa olla jo aika pitkä ja syvä.

 

1) Kokoomuksen keula kakkospuolueeseen on 4,4 prosenttiyksikköä. Näin vankkaa ykköspaikkaa ei olekaan vähään aikaan nähty. Juuri nyt mikään ei näytä uhkaavan tulevaa pääministerinpaikkaa, mutta vaaleihin on vielä pitkä aika. Tilannetta helpottaa se, ettei Petteri Orpolla vaikuta olevan minkäänlaista sisäistä oppositiota puolueessa. Nopea talouskasvu ja julkisen talouden parantuminen vaikuttaa profiloituvan Kokoomukseen.

 

2) SDP on noussut nelossijalta kakkoseksi ja kannatus on noussut 1,7 prosenttiyksikköä. Tilanne helpottaa Antti Rinteen asemaa ja vähentänee puolueen sisäistä skismaa. Kannatuksen taso on kuitenkin heikko pääoppositiopuolueelle. Viime eduskuntavaalien 16,5 prosentista kannatus ei ole noussut kuin vajaan prosentin, mutta suunta on ylöspäin.

 

3) Vihreiden pitkään jatkunut nousu on lähtenyt laskuun. Puolue voi olla 16,6 prosentin kannatukseen ja kolmospaikkaan erittäin tyytyväinen, mutta 1,2 prosenttiyksikön lasku on suuri. Touko Aallon kuherruskuukausi jäi lyhyeksi ja nopeasti kasvaneessa kannatuksessa näyttää olleen ilmaa. Saa nähdä jatkuuko vihreiden rivakka lasku seuraavina kuukausina. Puolueen kannattajista joka toinen on viimeisen kahden vuoden aikana mukaan tullut. Verrattuna muihin suuriin puolueisiin vihreiden kannatus seisoo edelleen savijaloilla. 

 

4) Keskusta on kriisissä. 15,8% on aivan surkea tulos pääministeripuolueelle nousukauden aikana. Pidän yllättävänä, jos Juha Sipilää ei yritetä vaihtaa vuoden 2018 puoluekokouksessa. Sijaiskärsijäksi saattaa joutua Anne Berner. Keskusta ei voi mitenkään mennä tällä tiimillä eduskuntavaaleihin, tai edessä on vuoden 2011 kaltainen katastrofi. 

 

5) ja 6) Perussuomalaisissa ja Vasemmistoliitossa ei tällä kertaa juuri mitään uutta. Kannatus pyörii samalla tasolla kuin ennenkin. Erona lähinnä se, että presidentinvaaleissa Merja Kyllönen ei näy mitenkään ja jäänee parin prosentin kannatukseen, kun taas Laura Huhtasaari näkyy ja kuuluu. 

 

Aiemmin en ole analysoinut RKP:tä ja Kristillisiä juuri mitenkään, mutta nyt tulee poikkeus. Kristilliset ovat ensimmäisen kerran minun muistini aikana ohittaneet kannatuksessa RKP:n. Vaikutusta kotimaan politiikkaan tällä ei tosin ole. 

 

Siniset eivät 1,5 prosentin kannatuksellaan tule selviämään seuraavista eduskuntavaaleista. Eduskuntaryhmässä mukana olevat vajaat parikymmentä kansanedustajaa uhraavat oman poliittisen uransa varmistaakseen viiden ministerinpaikan säilymisen vuoteen 2019 asti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Demareissa ei kannata vielä nuolaista. Naisten pähkäily demareiden ja vihreiden välimaastossa tulee jatkumaan, eikä demareilla ole siinä kisassa mitään uutta annettavaa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mielenkiinnosta: mitä vihreillä on heille annettavaa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Älä edes kysy, ellet halua kuulla vastausta...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos raportista!

Virhemarginaali näkyy olevan 2,3%-yksikköä, jonka sisällä kaikki muutokset ovat. Vaan kyllähän 1%-yksikköön asti sitä muutosta voi pitää suunnaltaan todennäköisenä. Toinen asia, että jos muutos on samansuuntainen kuin edellisen mittauksen muutos, niin silloin se on uskottavampaa.

RKP:n pieni heilahdus alas on siis todennäköisesti totta. Samaan aikaan KD:n heilahdus ylös voinee olla vain mittausepätarkkuutta.

PeSun nousu ei näyttäisi olevan jatkuvaa, kun taas KePun lasku näyttäisi olevan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tilanne näyttää tosiaan keskustan kannalta pahalta. Onneksi sentään Suomen kannalta paremmalta.

Vaikeat ne seuraavat hallitusneuvottelut tulevat olemaan Orvollekin. SDP ei varmaan tunne oloaan kotoisaksi kokoomuksen ottopoikana. Vihreiden kanssa tulee nokitusta monestakin asiasta. Halla-ahon PS närästää pahasti vielä vuodenkin päästä. Vasemmistoliitto on jo kokeiltu. RKP on tietenkin tuttu ja turvallinen lisä, joka ei paljoa vaadi. KD taas ei oikein istu liberaalisiivelle. Lisäksi Orvon johtajaominaisuuksia erilaisia näkemyksiä omaavien yhdessä pitäjänä ei ole kokeiltu. Kokoomus on varsin yhtenäinen joukko. Sipilä on tämän hallituksen koossa pitäjä.

Jos taas talous nousee niin kohisten, että SDP ja vihreät voivat aloittaa rahanjaon, niin siinä on sitten rakenneuudistukset syöty ennen kuin niitä on tehtykään. Tietenkin voi olla, että yhteinen Kepulandian kurittaminen tuntuu mukavalta mutta ei siitäkään mitään hyötyä ole.

Jos huonosti käy, Orpo joutuu vielä kysymään keskustaa mukaan. Jos Sipilä on silloin puheenjohtajana, se voi onnistuakin. Jos taas Sipilä vaihdetaan ajolähdöllä, seuraava puheenjohtaja on pahassa pakkoraossa.

Niin, kuten huomaat, en minäkään paljon sinisten tulevaisuuteen usko.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olet oikeassa. Vihreiden ja demarien kannatuserot mahtuvat virhemarginaalin sisään. Oikeampaa olisi kertoa, että puolueiden kannatukset näyttävät yhtä suurilta.

Toimituksen poiminnat