Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Presidentinvaalianalyysi

Mitä presidentinvaaleissa 2018 oikein tapahtui? 

Sunnuntain tulokset ovat monella tapaa hämmästyttävät. Vastaavaa murskavoittoa ei tulla pitkään aikaan näkemään. Mutta minkälaisia numeerisia havaintoja kätkeytyy tuloksen taakse?

 

1)Sauli Niinistö oli ylivoimainen koko maassa

Niinistö voitti kaikki 311 kuntaa, mukaanlukien Ahvenanmaan kaikki kunnat. Vieläpä suurella marginaalilla. Heikoimmassakin kunnassaan - Lapin Tervolassa - Niinistö sai 44 prosenttia ja kepitti toiseksi sijoittuneen Paavo Väyrysen reilusti yli 20 prosenttiyksiköllä. Niinistö on Suomen historian suosituimpia poliitikkoja.

 

2) Ennakkoäänet ja varsinaisen vaalipäivän äänet eivät juuri eronneet

Niinistön kannatus oli ennakkoäänissä 64,4% ja kokonaistulos oli 62,7%. Monen kyselyn ennustamaa rajua pudostusta istuvan presidentin kannatuksessa ei juuri näkynyt. Oikeastaan kaikki ennustelaitokset olivat suurin piirtein kartalla noin 58-63% Niinistö-ennusteineen. Muidenkaan ehdokkaiden äänissä ei näkynyt huimia eroja ennakkoäänten ja sunnuntain välillä.

 

3) Keskustan, demareiden ja vas.liiton kyky masinoida oman äänestäjänsä oman presidenttiehdokkaan taakse oli olematon.

Sen sijaan vihreillä ja perussuomalaisilla tämä kyky tuntuu vielä olevan. Haaviston 12% ja Huhtasaaren 7% vastaavat melko hyvin näiden puolueiden yleisiä kannatustasoja.

 

4) Paavo Väyrynen voitti ylivoimaisesti Matti Vanhasen

Paavo Väyrysen 6,2% on reippaasti yli Matti Vanhasen 4,2% tuloksen. Keskustan aktiiviväelle tämä on karmea isku. Ilmeisesti kenttäväki ja puolue-elimet ovat eri paria kuten oli vuonna 2011 eduskuntavaaleissa. Saas nähdä kuka kepusta uskaltaa olla ehdolla 2024 kun Väyrynen joka tapauksessa masinoi itsensä ehdolle jotain kautta.

 

5) Äänestysaktiivisuus laski ensimmäisen kerran alle 70 prosentin presidentinvaaleissa

Vaaleissa äänesti 69,9% äänioikeutetuista, kun kuusi vuotta sitten lukema oli ensimmäisellä kierroksella 72,8%. Äänestysaktiivisuus on ollut jatkuvassa laskussa koko nykyisen presidentinvaalisysteemin ajan, eli vuodesta 1994. Sama ilmiö näkyy muissakin vaaleissa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muuten ei ole demareissa tilanne yhtään Keskustaa parempi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikä Väyryselläkään, täyttää 78 vuotta 2024.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Demareilla ja keskustalla aikalisän paikka. Tässä oma analyysini keskustan 2018 presidentinvaalikampanjasta. http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomus ei tässä tilanteessa edes asettanut omaa ehdokasta ottamaan puolueelle imagotappiota.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, olisihan sitä pitänyt asettaa ehdokas kisaamaan entistä puheenjohtajaa vastaan;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotkut kuitenkin takivät tämän jo varhaoin ja tarkoituksella.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TP: "Kokoomus ei tässä tilanteessa edes asettanut omaa ehdokasta ottamaan puolueelle imagotappiota."

Sauli Niinistö ei ole erityisesti ottanut pesäeroa (entiseen?) puolueeseensa Kokoomukseen (ja tässä rinnastuksena Tarja Halonen teki paremmin oman puolueensa suhteen).

Kymppiuutisissa Maiju Lehmusvirta kertoi Kokoomuksen vaalivalvojaisista, vaikka lipsahduksensa sitten korjasikin. On niin ilmeistä Sauli Niinistön läheinen suhde puolueensa suhteen

Seitsemän kykenevää, joista yksi jatkuvuuden vuoksi valittiin
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250026...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Presidenttikausiensa jälkeen Halonen otti heti SDP:n jäsenkirjan takaisin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #8

Mitäpä jos olisit älyllisesti rehellinen itsellesi, ole hyvä. Presidenttikauden jälkeiset asiat ovat omia eivätkä kuulu muille. Mitä tapahtuu kauden/kausien aikana, on merkityksellistä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Tuo on tahallista pöljäilyä. Kirjan luovuttaminen on muodollinen ele, ei se taikatemppu ihmisestä toista tee.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän kokoomuksen mukana olo minkäänlainen salaisuus ollut. Heti alkuun julkistettiin että valitsijayhdistyksen primus motor oli entinen kansanedustaja Heikki A. Ollila, Helsingin piiriä veti Zysse jne. Kojulla en käynyt, mutta niissäkin taisi olla kokoomuksen logo.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005232387.html

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jouni, olen toki sisäistänyt sen asian että valitsijayhdistys oli lumeliike ehkä kokoomuksen vuonna 2016 ottaman selkeän myönteisen natokannan vuoksi. Nyt sillä ei päästy natovastaisessa maassamme lyömään Niinistöä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #12

Tiedän kyllä, Tuure, että tiedät ja että tiedät minun tietävän, että sinä tiedät.

Kun oveluutta jaettiin Kokoomus oli saapuvilla ja kähmi sitä toistenkin edestä (ideologiansa mukaan: minulle, minulle, minulle...). Peli tuossa laitaoikeistolaisessa puolueessa todella hallitaan.

Edesmennyt sukulaismies totesi varhain edellisellä vuosituhannella, että sossut ei osaa ja porvareihin hän ei luota. Olin tuolloin kymmenvuotias ja siinä heräsi poliittinen tietoisuuteni. Tosiasiassa tuon jälkeen meillä oli vielä lukuisia hyviä hallituksia (jälkikäteen arvioiden), jolloin SDP ja Keskusta löysivät toisensa ja rakensivat kestävää ja ansiokasta. Sitten tulivat pahat vuodet, jolloin laitaoikean Kokoomus päästettiin vahingoittamaan valtakuntaamme ja monet ovat ne hallitukset, joissa vuoroin SDP, vuoroin Keskusta ovat molemmat hukanneet itsensä ja siten myös kannattajansa tehdessään Kokoomuksen kanssa kokoomuslaista politiikkaa, ja tuo laitaoikean liike on kerta kerran perään luikkinut koirana veräjästä. Paljon pahaa on tehty ja aiotaan tehdä.

Kuka pysäyttäisi Kokoomuksen ja herättäisi sekä SDP:n että Keskustan omaan itseensä. Siten saattaisi nousta jopa fiksuja ja uskottavia presidenttejä valtakuntaamme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös Vanhanen sentään Haataisen peitonnut tuloksellaan näissä vaaleissa?

Mutta lämpimät onnittelut demareille kutenkin yli kolmen prosentin kannatuksesta! Kyllä siitä on hyvä ponnistaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Poskilihaksiini sattuu luettuani viime päivien Ilta-Sanomien verbaalivirtuoosien kommentteja ehdokkaista ja vaalista. Kiitos Tuomas Manninen, Seppo Varjus, Timo Haapala ja Bisquit!

Sitaatti viimemainitun Laura Huhtasaari -osuudesta: "Se on raakaa peliä kun valkyriat ratsastaa, siinä tanner jyskää ja faktaa kaatuu."

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vanhasta ja Haataista on turha verrata keskenään. , Vanhanen, entinen puolueensa puheenjohtaja, entinen pääministeri, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja joka on profiloitunut itsensä ulkopolitiikan asiantuntujaksi. Haatainen taas on leimallisesti sosiaalipolitiikko ja siinä kyllä ehdotonta eliittiä, mutta puolueen sisällä ulkopolitiikan harrastajat ovat toiset henkilöt, En ole kovin huolissani SDP:n tilasta, koska tulos oli varsin odotettu. Niinistö, Haavisto, Vanhanen sekä Haatainen puhuivat kuin yhdestä suusta mitä tulee Suomessa harjoitettavaan ulkopolitiikkaan. Arvoissa näiden neljän ehdokkaan erot sitten tulevat esille ja ne taas punnitaan eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Vakaan demaripariskunnan lapsenlapsena suren mainion presidenttiehdokkaan surkeaa tulosta. Kuuntelin Tuula Haataista ihaillen median lisäksi muutamassa livetilaisuudessakin. Olisin kuvitellut upeiden muiden ehdokkaiden kirivän vaalipäivää kohti kiinni Sauli Niinistön etumatkaa, mutta ero ennakkoääniin jäi todella marginaaliseksi.

Vuonna 2012 odotin jostakin kömpivän vanhoja kunnon demareita vaaliuurnille nostamaan Paavo Lipposen kannatusta sentään toiselle kymmenelle prosentille, mutta niin ei käynyt. Suomenlahden vesien läpi väräjävä kuva sen pohjalle lasketusta kaasuputkesta selittänee entisen pääministerin lukemia aika pitkälle. Silloinen veikkaukseni, että vuonna 2018 ei kukaan SDP:n ehdokas voisi saada vähempää kuin nuo 6,7 %, meni valitettavasti pieleen.

Erityisen koskettavaa oli olla KokoTeatterissa kuuntelemassa Tuula Haataisen, Merja Kyllösen ja presidentti Tarja Halosen keskustelua. Sydämeni presidentti, äänestämäni Pekka Haavisto, olisi minusta kaikkein pätevin feministisen ulkopolitiikan toteuttaja. Sen ihmisläheisen politiikan arvoja omivat itselleen muutkin ehdokkaat, vaikka ehkä vieroksuivat feminismi-sanaa. Joka tapauksessa tärkeistä asioista puhuttiin paljon, jokaisen ehdokkaan suusta kuultiin hyvää ja kaunista liturgiaa – ja siihen voi vedota, kun vallankahvoja pitelevät toimivat toisin. Kiitos hienosta kampanjasta, Tuula Haatainen!

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Eilinen oli historiallinen poliittinen voitto kokoomukselle.

En aivan heti muista, milloin länsimaisen demokratian puitteissa minkään yksittäisen poliittisen puolueen puheenjohtaja olisi presidenttiehdokkaana kerännyt taakseen liki 65% äänistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset