Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Huhtikuun gallupanalyysi - kolme taisteluparia

  • Huhtikuun kannatukset, lähde HS
    Huhtikuun kannatukset, lähde HS

Kuukausittainen Helsingin Sanomien puoluegallup julkaistiin tänään. Mitään erityisen yllättävää gallup ei pidä sisällään. Suurin yksittäinen prosentuaalinen muutos on demareiden 0,6 prosenttiyksikön nousu. Ykkössijan vaihtuminen sentään nähtiin, kun demarit ohitti kokoomuksen. 

Sen sijaan luvuista tehtävät havainnot ovat mielenkiintoisia. Puolueiden kesken löytyy selkeästi kolme taisteluparia. Oikeastaan neljäskin, jos RKP:n ja kristilliset laskee sellaiseksi. 

 

1. Kultakamppailu - SDP vs Kokoomus

Arkkiviholliset SDP ja Kokoomus asettuvat 21 prosentin molemmin puolin. Kansanedustajien määrässä se tarkoittaisi noin 45 paikkaa kummallekin.  SDP on hyötynyt valtavasti siitä, että työmarkkina-asiat ovat olleet politiikan keskiössä jo puoli vuotta putkeen. Aiheen käsittely jatkuu, koska hallitus päätyi heikentämään alle 30-vuotiaiden työmarkkina-asemaa.

Kun eduskuntavaalit lähestyvät, Petteri Orpo ja Antti Rinne alkavat mitellä suomalaisen politiikan suunnasta. Aseman tekee huvittavaksi se, että todennäköisesti puolueet ovat seuraavassa hallituksessa keskenään. 

 

2. Pronssitaistelu - Keskusta vs Vihreät

Vihreät kävivät vuosi sitten kesällä jo hopeasijalla, mutta pj Touko Aallon täydellinen katoaminen mediasta ja aihepiirin keskittyminen työmarkkina-asioihin ovat syösseet vihreät lähes vuoden kestäneeseen laskuun.

Keskustan kannatus on pysytellyt 15-17% haarukassa jo lähes vuoden, ja puolue on hävinnyt kahdet vaalit. Tähän keskusta pyrkii kontraamaan uhraamalla puoluesihteeri Jouni Ovaskan. Jää nähtäväksi onko siitä hyötyä. Keskustan asema hallituksessa on vaikea, koska toteutettu hallituspolitiikka ei miellytä suurta osaa puolueen rivijäsenistä. Toisaalta parantunut taloussuhdanne saattaa sataa pääministeri Sipilän laariin. 

 

3. Lohdutussijat - Vas.liitto vs Persut 

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat jumittuneet 8-9 prosentin tietämille eikä mikään tunnu auttavan. Vas.liitolla on huippusuosittu puheenjohtaja Li Andersson ja hallitusasetelma on otollinen, mutta hallituksen epäsuosio (yhteiskannatus 37,9% !) sataa demareiden ja vihreiden laariin. En sanalla sanoen tiedä mitä puolue tekee Anderssonin jälkeen, kun puolueen nykyinenkin kannatus tuntuu olevan hänen varassaan.

Perussuomalaiset ovat puolueen hajoamisesta lähtien pyörineet alle kymmenessä prosentissa. Puolueen tilannetta eivät helpota kansanedustajaTom Packalénin Putin-myönteiset kannanotot. Suomalaiset isänmaalliset kun eivät yleensä kumarra itään päin. Tosin voi olla että vaikutus kannatukseen jää marginaaliseksi. Puolueen oljenkortena on pureva eduskuntavaalikampanja 2019. 

 

(4. Kärpässarja - RKP vs Kristilliset. Kannatukset 3-4% kuten viimeiset parikymmentä vuotta putkeen)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Hyvä analyysi. Nuo ovat nyt taisteluparit, kepu tuskin Sipilän johdolla tuosta kuopasta ainakaan ihan äkkiä nousee. "Sipilöinti" on kansan keskuudessa tullut liian tutuksi, vaikka toki sillä on jotain aikaankin saatu, joskin ainoa syy miksi tämä hallitus näyttää hyvältä kenekään silmissä on edellisen hallituksen mahalasku. Mitä luulet Antti, mitä vaadittaisiin siihen että kepu nousisi kisaamaan ykkössijasta?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Mitä luulet Antti, mitä vaadittaisiin siihen että kepu nousisi kisaamaan ykkössijasta?"

Vaikket minulta kysykään, niin huutelen silti sivusta: sen, että kepu jättäytyy seuraavien vaalien jälkeen hallituksen ulkopuolelle, ja antaa demarien ja vihreiden olla seuraavat neljä vuotta kokoomuksen puudeleina.

Käyttäjän amgs kuva

Oletko siis sitä mieltä, että keskusta ei nyt nouse?

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Tämä demareissa varsin usein vallitseva ylimielisyys näkyy oikein hyvin Koskelankin kirjoituksissa. Ei siinä mitään, kullakin saa olla mielipiteensä.

Hän tietää ihan hyvin, että demareilla on takana loistava menneisyys, kun kannattajakunnasta valtaosa on eläkeläisiä. Jos siihen rakentaa tulevaisuutta kuten Koskela vaikuttaa tekevän, ei oikein tulevaisuudessa hyvä heilu.

Ja saattaa olla, että Andersson tovin vielä puheenjohtajana jatkaa, taitaa olla hivenen vähemmän ikävuosiakin kuin Rinteellä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Eipä unohdeta viidettä taisteluparia: siniset vastaan virhemarginaali. Tästä otatuksesta saattaa tulla kovin kiihkeä. Minä veikkaan virhemarginaalin voittoa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kyllä Suomessakin olisi korkea aika siirtyä pohjoismaiden ja demokraattisten sivistysvaltioiden poliittiseen kulttuuriin eli puolueblokkijärjestelmään. On naurettavaa ja suorastaan traagista, että Labour-blokin puolueet demarit, vasurit ja vihreät keskittyvät kiistelemään ja nokittelemaan keskenään. Niiden olisi aloitettava yhteistoiminta tulevia vaaleja ajatellen. Niiden olisi ymmärrettävä, että vasurien tai vihreiden äänet eivät ole demareilta poissa vaan kaikille eduksi yhteisessä potissa.

Vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut olisi käytävä blokkien eikä sirpalepuolueiden johdolla.

Keskustassakin on selvästi näkyvillä kyllästymistä Sipilän hyvätuloisia hyödyttävään oikeistolaiseen linjaan. Jos siellä "alkiolaisuus" pääsee voitolle, uudenlainen Keskusta voisi olla mahdollinen Labourin liittolainen seuraavaan hallitukseen...

Joka tapauksessa Kataisen ja Stubbin ministeristöt olivat karmea esimerkki suomalaisesta pähkähullusta "sekametelisoppahallituskulttuurista". Siitä olisi päästävä ensi tilassa eroon ja sivistyneen demokratian linjoille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset