Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Joulukuun gallupanalyysi

Mannerlaatoissa näkyy pitkästä aikaa liikettä joulukuun Ylen puoluegallupissa. Vihreiden kannatus nousi 2,6 prosenttia ja perussuomalaisten laski 1,7 prosenttia. (Tai oikeasti ne ovat prosenttiyksiköitä, mutta laitetaan nyt näin). Muut muutokset mahtuvat selvästi virhemarginaaliin. Hallituksen kokonaiskannatus on 37,6% mutta sen tarkasteleminen taitaa olla jo merkityksetöntä.

 

SDP:  21,5% , -1,2% 

Demarit ovat pysytelleet alkukesästä lähtien paalupaikalla. Ero kokoomukseen säilyy noin 2,5 prosentissa, koska kokoomuksen kannatus laski lähes saman verran. Viime aikoina työmarkkina-asiat ovat olleet keskeisessä roolissa kotimaan politiikassa, mikä suosii kaikista puolueista eniten demareita. Keskeisenä kysymyksenä Antti Rinteen  pääministeritiellä on, kuinka paljon vihreiden kannatus ehtii vielä nousta alkuvuoden aikana. 

 

Kokoomus: 19,1%, -1,1%

Kokoomus painui alle 20 prosentin rajan, ja ero keskustaan supistui selvästi. Kokoomuksen kannatus on nyt lähempänä keskustaa kuin demareita, mikä herättänee lievää huolta Kansakoulukujalla. Nähtävästi vihreiden nousu on syönyt kokoomusta yhtä paljon kuin demareita. Kevään kampanjassa on onnistuttava hyvin, jos Petteri Orpo mielii kuroa lähes 2,5 prosenttiyksikön kaulan kiinni. 

 

Keskusta: 17,0%, 0,5% 

Keskusta kirii kohti kokoomusta, mutta muutos on hyvin lievä. Viime aikoina Juha Sipilä on selkeyttänyt keskustan eroja muihin puolueisiin, mikä on voinut herättää omaa kannattajakuntaa. Ykköspaikalle on pitkä matka ja talouden nousuvire vuosina 2016-2018 on satanut enemmän kokoomuksen laariin kuin pääministeripuolueen. Kansa ei palkitse menneisyydestä, vaan jotain uutta on keksittävä. Vaalikampanjassa on onnistuttava hyvin, jotta oppositio ei kutsu keväällä. 

 

Vihreät: 13,9%, +2,6%

Vihreät vaihtoi puheenjohtajaa syksyllä kaoottisissa tunnelmissa. Olisin odottanut kasvun käynnistyvän hitaammin. Ilmeisesti Pekka Haavisto kuitenkin kerää ääniä niin kokoomuksesta, demareista kuin vasemmistoliitostakin. On vaikea selittää näiden puolueiden yhtäaikaista laskua millään muulla. Keskeinen kysymys onkin, miten paljon vihreiden kannatus voi vielä kasvaa ennen vaaleja. Neljä kuukautta on pitkä aika. Kärkikolmikkoon vihreillä tuskin on asiaa, mutta on valtava ero sillä, onko vaali-iltana tolpassa 12% vai 15%. 

 

Vas.liitto: 8,5%, -0,7%

Vasemman laidan 8,5% ja -0,7% on puolueen kokoon nähden paha takapakki. Syynä on mitä ilmeisimmin vihreiden nousu. Tämänhetkinen kannatustaso on alle eduskuntavaalien 2007 tason. Li Anderssonin tuoman kannatusparannuksen heikkoutena taitaa olla, että uusista kannattajista merkittävä osa voisi äänestää myös vihreitä. Nykyisellä kannatustasolla puolue saisi lisäpaikat ilmeisesti Oulun, Uudenmaan ja Keski-Suomen vaalipiireissä. Vas.liiton joukoissa toivottaneen sormet ristissä, että Antti Rinne voittaa vaalit, koska muuten hallitusovet eivät aukea vasemmistoliitolle. 

 

Perussuomalaiset: 8,1%, -1,7%

Perussuomalaiset ovat palloilleet 8 ja 10 prosentin välillä puolueen hajoamisesta lähtien. Tämän kuun pudotus on yllättävänkin raju. On vaikea analysoida minne äänestäjät ovat menneet, koska suurin nousija vihreät ei heitä ainakaan ole houkutellut. Viime aikaiset tapahtumat Oulussa ja Uuraisissa voivat jonkin verran nostaa puolueen kannatusta seuraavaan gallupiin. Hallitukseen puolueella ei taida olla asiaa, joten suurimmaksi kysymykseksi taitaa edelleen jäädä, onko perussuomalaiset vaaleissa vasemmistoliittoa suurempi.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen tykännyt, että blogisti Koskelan analyysit ovat asiallisia, ehkä jopa osuvia.
Eipä tuolle PeSun heilahdukselle löydy oikein hyvää selitystä, kun kantaansa ilmoittamattomienkaan määrä ei ole kohonnut, eli siirtyminen porstuaan ei ole selitys tässä. Olisiko ryhmästä Muut yllätystä tulossa?
Toki vain vihreiden muutos on yli virherajan, mutta...

Me perussuomalaiset teemme tietenkin vaalityötä mielipidemittauksista välittämättä tai niiden nurin menoon tähdäten.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Täysin luotettavasti mielipiteiden vaihtuminen olisi indikoitavissa vain silloin, jos gallup-kysely tehtäisiin joka kerta samoille vastaajille.

By the way

Minulta ei ole koskaan kysytty yhdessäkään gallupissa mitään.

Kertooko se siitä, ettei nobodyn mielipide kiinnosta ketään?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä selitys on, että edellinen tulos osui luottamusvälin ylämarginaaliin ja nyt alamarginaaliin. On ihan kohtuullisen todennäköistä, että perusjoukon oikea kannatus oli molemmilla kerroilla 8,9.

Normaalijakauman kertymäfunktiosta noin 15% kuuluu yhden keskihajonnan ylä- ja 15% alapuolelle. En nyt katsonut, mikä Taloustutkimuksen otoksen varmuusväli oli mutta yleensä se on ollut 2%-yksikön luokkaa ja tavallisesti se ilmoitetaan kahden keskihajonnan, siis 95% varmuusvälinä. Silloin keskihajonta olisi noin 1%-yksikkö.

Kahden riippumattoman, noin 15% todennäköisen tapahtuman yhtäaikainen todennäköisyys on enää 2% luokkaa. Mutta kyllä 2% todennäköisiä tapahtumiakin tapahtuu…

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kieltämättä hyvä analyysi.

Nähtäväksi jää, laantuuko työmarkkinakysymysten esilläolo demareiden kannalta liiaksi ja tuliko huippuvire liian aikaisin. Päälle vielä vihreiden nousu, joka kuitenkin vaikuttaa myös kokoomuksen kannatukseen, voisi olettaa karkeasti samassa määrin.

Kokoomukselta ei ole vähään aikaan tullut mitään uutta, jos ei oikeusministerin perheenlisäystä lasketa. Mikäli kyse on taktiikasta ajoituksen muodossa, tulee Orpo silloin osoittaneeksi kylmähermoisuutensa.

Keskusta lienee ainoa voittaja vihreiden nousussa, sillä keskustan kantaan vihreät tuskin ehtivät. Alla toki myös Sipilän varoituspuheiden merkitys, mutta keskustan ja vihreiden välillä keikkuvaa äänestäjää on kieltämättä liki yhtä vaikea kuvitella kuin Soinia tukholmalaisella h-klubilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Minä voin kyllä kuvitella, mutta varoitan muita; se kuva saattaa syöpyä aivojen hermoverkkoihin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Esitän toiveen, ettet avaa kuvittelemaasi yhtään tuon tarkemmin :)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kiinnostava muutos demareiden ja vihreiden kohtalonyhteydestä. Suurimman osan tätä vaalikautta on demareiden nousu merkinnyt vastaavaa laskua vihreiden kannatuksessa ja päin vastoin. Nyt kuitenkin vihreiden kannatuksen nousu näyttää rokottaneen paljon laajempaa puoluejoukkoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuten jo Jääskeläisellekin totesin, noissa luvuissa on satunnaisuutta. Joten ei siitä, että demarien ja vihreiden nousut eivät näytä nollasummapeliltä, voi päätellä, että se ei ole nollasummapeliä.

JK. Tosin ihan muista syistä ihmettelisin, jos se olisi pelkästään nollasummapeliä...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreiden kannatus lähti nousuun – SDP, kokoomus ja perussuomalaiset menettivät kannattajia. Jo on aikoihin eletty, kun yhdessä otsikossa on neljä hyvää uutista!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Voin kyllä toivoa Vihreille kontuullista lisämenestystä, koska se kaikki kyllä pienentää Rinteen pääministerimahdollisuutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viimeisen kahden vuoden aikana v. 2017 alusta tarkastellen demarien gallupkannatukset ovat eläneet varsin voimakkaasti vaihdellen 15,6 prosentista liki 23 prosenttiin. Tällainen yli 7 % vaihteluväli lyhyellä aikaa vain kuukausien välein kielii kyllä äänestäjien sitoutumisen sijasta enemmänkin epävarmuudesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomukselle on tietysti tuon Liike-nytin uhka myös olemassa. Eiväthän he mitään ihmeitä aikaan saa, mutta Harkimo menee varmasti läpi, ja lähes jokainen ääni heille on silloin tappiota kokoomukselle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Italiassa on viiden tähden liike ja Suomessa yhden.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Väyrynen tosin on toiveikas, kuten aina.

Väyrynen: Seitsemän tähden liikkeen kannattajakortit saadaan kasaan parissa viikossa – ehdokkaita asetetaan eduskunta- ja eurovaaleihin

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14
    "Paavo Väyrynen kutsuu Seitsemän tähden liikkeen vaaliehdokkaiksi niin sitoutumattomia kuin muiden puolueiden jäseniä."

Eikö se samalla estä lähtemistä oman puolueensa ehdokkaaksi?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Liike Nyt saa muutoksia Uudellamaalla.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Pitää muistaa, että aktiivisimpia äänestäjiä ovat vanhemmat ihmiset. Myös sairaaloissa ja vanhainkodeissa äänestetään aktiivisesti. Meistä yli 70-kymppisistäkin vain osalla on mahdollisuus tai halua osallistua otantoihin. Sitä voi viisastella kesihajonnalla ja varmuusväleillä kun otantaa koko äänestäjäporukalle ei millään keinolla voi suorittaa absoluuttisen tarkasti! Mielestäni tämä äänestäjien gallupeilla manipulointi pitäisi lailla kieltää! Ei näitä missään muissa maissa ole huomannut käytettävän.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Mielestäni useinkin gallupanalyyseissa tehdään tilastollisesta satunnaisvaihtelusta liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä puoluekannatuksen muutoksista. Pitäisi katsoa pitempiaikaisia trendejä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, pitempiaikainen trendi on selvä: jo puolentoista vuoden ajan neljä suurinta puoluetta ovat olleet SDP, kokoomus, keskusta ja vihreät. Näiden keskinäinen järjestys on tilapäisesti hiukan heitellyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset