Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Helmikuun gallupanalyysi

  • Helmikuun kannatukset. Lähde: YLE/Taloustutkimus
    Helmikuun kannatukset. Lähde: YLE/Taloustutkimus

Helmikuun Ylen gallupeissa nähtiin merkittäviä muutoksi. Mannerlaattojen liikkumisen taustalla ovat oletettavasti Oulun seksuaalirikokset ja Esperi Caren hoitoasiat. Seurauksena ovat perussuomalaisten 1,8 prosenttiyksikön nousu ja Kokoomuksen 2,3 prosenttiyksikön lasku. 

Huomattavaa on, että kolmen suurimman puolueen kannatukset kaikki laskivat.

RKP:n kannatus notkahti edellisessä Ylen mittauksessa 2,5 prosenttiin, mikä lienee mittausvirhe. Nyt kannatus on noussut normaalille tasolleen neljään prosenttiin. 

Lähiaikoina alan tehdä vaalipiirikohtaisia ennusteita paikkajakoon. Tämän gallupin pohjalta en vielä rohkene, koska ilmassa on tiettyjen keskiössä olevien aiheiden tuomia heilahduksia. 

 

 

SDP: 20,1%  -1,1%

Demareille tulos on etumatkan kasvusta huolimatta karvas. Esperi Caren ja Ankkalampi-päiväkotien kriittinen uutisuus eivät ole saaneet kannatusta nousuun.  Ilmeisesti sekä vihreät että perussuomalaiset ovat onnistuneet syömään demareiden kannatusta. Antti Rinteen sairasloma verottanee osansa, mutta Sanna Marin on paikannut häntä hyvin. Toisaalta etumatkan kasvu 2,8 prosenttiyksikköön on erittäin myönteinen uutinen demareille. Demareiden täytyy varoa perisyntiään eli kuntopiikin ajoittamista liian varhaiseen. 

 

Kokoomus: 17,3%  -2,3%

Kokoomuksen lasku on suurin mitä gallupeissa on pitkään aikaan nähty. Taustalla on yksityisten palveluiden saama kritiikki, kun useissa terveydenhoito- ja päiväkotiyksiköissä on havaittu selkeitä virhemenettelyitä voitonmaksimoinnin seurauksena. Kokoomuslaisten selittelyt julkisuudessa olivat piinaavaa katsottavaa - ilmeisesti yhteistä linjaa asiaan ei ole. Seuraava gallup on kokoomukselle kohtalon paikka. Jotta Kokoomus pääsisi loppukiriin tasaisista lähtökohdista, täytyy Esperi-kuopasta päästä nopeasti pois. Ainakin yksityisten terveyspalveluiden aseman laajentaminen voidaan unohtaa tältä erää. 

 

Keskusta: 15,6% -0,5%

Keskustan lievä lasku mahtuu helposti virhemarginaaliin. Keskiössä olevat puheenaiheet eivät profiloidu kepuun. Päätellen tehdyistä linjauksista - panostaminen mm. metsänomistajien asemaan ja kilpailijapuolueiden kritisointiin - Keskusta tavoittelee omien kannattajiensa aktivointia ja on vähentänyt panostustaan liikkuviin äänestäjiin. Se kielii luovuttamisesta kärkikamppailun suhteen. Kolmossijaltakin voi päästä hallitukseen, jos vaalien tulos ei ole aivan karmea. 

 

Vihreät: 14,6% +1,0%

Vihreille prosenttiyksikön nousu tulee hyvään saumaan. Ville Niinistön taksikuittikohu ja Pekka Haaviston Caruna-kohu jäävät osin taustalle, kun kannatukseen on tullut yllättävä piikki. On oikeastaan vaikea sanoa mistä se johtuu. Ilmeisimmin kyse on siitä, että Kokoomuksen korkeasti koulutetuista (ehkä nais-)äänestäjistä osa on valunut Vihreisiin hoitopalvelukeskustelun tuoksinassa.

 

PerusS: 12,0% +1,8%

Oulussa tapahtuneet turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset ja niistä seurannut keskustelu ovat valuneet perussuomalaisten laariin. 12 prosentin kannatus myös tarkoittaa sitä, että perussuomalaiset voivat hyvällä loppukirillä nousta vihreiden ja ehkä jopa keskustan tuntumaan. Toisaalta sairaanhoitokeskustelussa perussuomalaisilla ei ole juuri mitään sanottavaa. Jos ykkösaiheeksi nousee yksityinen versus julkinen terveydenhoito, saattaa PS jäädä pahasti jalkoihin. 

 

Vas.liitto: 8,6% -0,9%

Vasemmistoliiton lähes prosenttiyksikön lasku tulee pahaan saumaan. Vielä edellisessä gallupissa PS ja Vas olivat lähes tasoissa. Nyt perussuomalaiset ovat kiihdyttäneet kolmen ja puolen pros.yksikön kaulan. Vasemmistoliiton mahdollisuudet perustuvat Li Anderssonin suursuosioon, mutta hän on jäänyt viime kuukausina vähän taustalle. Toisaalta tälläkin kannatuksella "vassi" saisi ilmeisesti lisäpaikat Pirkanmaan ja Oulun vaalipiireissä ja se olisi ensimmäinen nousu heille 1995 jälkeen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Sori , asian - tärkeän sellaisen - vierestä :

"Oulussa tapahtuneet turvapaikanhakijoiden raiskaukset" ??

Tämä oli ainakin minulle uutinen...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Korjattu. Keskeinen sana oli jäänyt välistä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sellainen tarkennus vielä, että kyse on tässä vaiheessa rikosepäilyistä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #7

On Oulussa jo tullut tuomioitakin, mutta voihan aina epäillä niiden oikeutusta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #12

Jos me puhumme niistä viime joulukuun ja tammikuun aikana julkisuuteen kerrotuista rikosepäilyistä, joihin esimerkiksi tasavallan presidentti on viitannut, kyse on epäilyistä.

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2511642

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

Blogisti kyllä kirjoitti Oulusta yleisesti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Vallan erikoiseksi tilanteen tekee se, että jopa pääministeri Sipilä ja sisäministeri Mykkänen vierailivat Oulussa näiden rikosepäilyjen vuoksi puhuen tragediasta ja luvaten valtiovallalta Oululle avustusta seksuaalirikosten ehkäisyyn näiden rikosepäilyjen vuoksi.

Kyse on todellakin rikosepäilyistä tässä vaiheessa, joten kyseisten ministerien toiminta oli harkitsematonta ja turvapaikanhakijoita syyllistävää.

On ihme, jos kyseiset ministerit selviävät ilman juridisia seuraamuksia vierailustaan Oulussa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #29

Aivan oikein, mitään tragediaa ei olekaan, paitsi yhden raiskatun tytön itsemurha. Ja sitäkin voi epäillä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Huomattavaa on, että kolmen suurimman puolueen kannatukset kaikki laskivat."
Yhteensä melkein neljä prosenttiyksikköä. Tätä ei ole kovin usein sattunut, vaan pääsääntöisesti vähintään yksi kolmesta on ollut nousussakin, jos kaksi olisikin laskussa.
Samaan aikaan Muut-ryhmässä on vielä virhmarginaaliin hukkuvaa nousua, mutta kuitenkin tuplasti kannatusta hallituspuolue Sinisiin verrattuna. Ei ole kovin usein tämmöistäkään nähty aiempina vaalikausina.

Meidän perussuomalaisten kannatuskohoamista voinee pitää todellisena, kun siinä on kaksi mittausta samaan suuntaan kohtalaisen reippailla nousuprosenteilla. Jos toiveita saa esittää, niin Vihreiden kannatuksessa toivoisin olevan vanhaan malliin ilmaa ja Keskustan luisuvan vielä vaaliuurnille mennessä yhden prosenttiyksikön.

Muutoin blogisti Koskelan analyysit ovat niin uskottavia, ettei edes kotiinpäin vetoa oikein erota.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Olisi mielenkiintoista nähdä erittely ryhmän muut sisällä. Piraatit poikkeuksellisen pj:nsa Petrus Pennasen johdolla laajentanevat voimakkaasti kannatuspohjaansa kuntavaalien tapaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ryhmälle Muut ennustetaan yhtä eduskuntapaikkaa, mutta kuka sen saisi?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Pekka Haavisto on omissa prosenttilukemissaan saavuttanut presidentti Niinistöön verrattavissa olevan suosion, jota on vaikea kohuilla horjuttaa.

V. Niinistön taksikohu ei ilmeisestikään ole ehtinyt tähän vaikuttaa. Pidänkin tulkintaasi painottuneesti koulutettujen naisäänestäjien siirtymisestä kokoomuksesta vihreisiin oikeana. Kokoomus menettänyt kannatusta paljon myös perussuomalaisille.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Välikysymyskäsittely keskeytettiin...hallituksella edelleen luottamus?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Joitakin huomioita:

SDP. Marinin onnistumisesta voi toki olla montaa mieltä, mutta dynamiikka näyttäisi nyt vähän siltä, että sijaisen on aika lailla mahdotonta onnistua kunnolla, sillä epävarmuus puolueen johtajan kunnosta painaa vääjäämättä. Näin kävi aiemmin myös vihreille.

Kok.Kokoomuksella on tietty vahvuus siinä, että onnistuvat yleensä venymään vaalipäivänä. Ero on puolesta prosentista prosenttiin verrattuna demareihin. Juuri tämänhetkinen tilanne siis tiputti kokoomuksen pääministerikisasta ainakin hetkeksi. Jos sote-asiat nousevat isoon osaan vaalien aikaisessa keskustelussa ei kokoomuksella ole kuin hävittävää.

Kesk. Paniikia pukkaa. Keskusta on luopumassa leikkauspolitiikasta, lupailee paljon leikattua takaisin ja esittää perustulomallin irvikuvan. Aktiivisuutta siis riittää, mutta suunta on vähintäänkin epämääräinen.

Vihr. Puoluekentässä ei ole juuri nyt yhtään vahvaa toimijaa vaan kaikki sekoilevat omiaan. Vihreät ehkä vähiten joten saamme nauttia muiden heikkoudesta. Mielenkiintoista, että otetaan yhä vakavasti tämä taksimatkajournalistiikka jossa ei huomata edes niin itsestäänselvää asiaa kuin sitä, että autottomat tarvitsevat enemmän muita kyytejä kuin omalla autollaan huristelevat.

PS. Perussuomalaisten heikkous on, että heillä ei ole mitään erityistä poliittista sanomaa maahanmuuton lisäksi. Tämä tulee olemaan pysyvä heikkous puolueen kampanjassa. Juuri nyt näyttäisi siltä, että yleiset keskustelunaiheet vaihtuvat poikkeuksellisen nopeasti, mutta perussuomalaisten toivo lisäkasvusta nojaa maahanmuuttokeskustelun noususta uudelleen keskiöön. Iltapäivälehdet auttanevat perussuomalaisia tässä mutta riittäneekö.

Vas. Vassareiden ongelma on siinä, ettei heidän poliittinen elintilansa oikeasti ole kovin leveä, joten hyvätkään puheenjohtajat eivät pysty nostamaan puoluetta juurikaan. Vaikka puolue ei ole oikeasti mitenkään radikaalin vasemmistolainen, on menneisyyden painolasti kova.

KD Kristillisillä kutistuminen eduskunnan ulkopuolelle näyttää kasvavalta uhalta. Sitä ei välttämättä tapahdu näissä vaaleissa, mutta puolue näyttää liian usein noudattavan äärikristillistä tai lahkolaista politiikaa joka pitää sen politiikan supistuvassa marginaalissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Toisaalta sairaanhoitokeskustelussa perussuomalaisilla ei ole juuri mitään sanottavaa. Jos ykkösaiheeksi nousee yksityinen versus julkinen terveydenhoito, saattaa PS jäädä pahasti jalkoihin."

Miten niin ei ole? Vai näinkö tämä asia koetaan? Vanhusten asiaa ja sairaanhoitokysymyksiä on perussuomalaissa ajettu samalla linjalla vuosikausia ja Arja Juvonen sekä Ritva Elomaa ovat erityisesti olleet aiheessa aktiivisia. Juvosen aloitteista (80) voit käydä tarkistamassa että sairaanhoito ja vanhusten asiat ovat pitkään olleet agendalla. https://bit.ly/2UNcR9G

Mutta eipä noita uutisoida kun median tehtävä on ollut tehdä persuista yhden asian liike. Ja vissiin ovat onnistuneetkin kun sellaiset henkilöt kuin Koskela noin halvasti kuittaa asian.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut ja siniset ovat samaa sakkia samoin epädemokraattisin ideologiahurahduksineen, mitä nyt riitaantuivat, kuten nyt ekstremistit yleensä riitaantuvat, ja tarjoavat yhteiskyvyttömille sooloilijoille ponnahduslautoja. Eli persujen vanhuslinjaukset ovat hallituksen vanhuslinjaukset ovat sinisten linjaukset. Toripropagandassa voit uskotella jengille muuta mutta et täällä Puheenvuorossa. Täällä kaikki tuntee teidät ja seuraavat jonkinverran politiikkaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä persut teki itse itsestään yhden asian liikkeen uusimmassa PS-lehdessä. 12 sivua pelkkää Oulua (kannessa julkaistu epäiltyjen nimet) ja sitten neljä sivua vanhaa väsynyttä EU-vikinää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@31. Kannessa kyllä, 7 sivua Oulua, EU-vikinästä en näe, että mihin viittailet?

Lainasin tämän lehden yhdeltä tuskastuneelta henkilöltä, joka kiroilee, että millä voi lopettaa tämän lehden, kun on irtisanoutunut jo kolme vuotta sitten ja edelleen puolue lähettelee kera laskun.

Hän heitti aiheellisesti sen, että pitääkö kaikki puolueet jäsenensä väkisin listoillaan ns. haamujäseneinä vaikka he ovat irtisanoutuneet?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Eivät. Jos jättää vihreitten jäsenmaksun maksamatta, lakkaa Vihreä Lanka tulemasta. Ja sekös harmittaa, se kun on oikeasti hyvä lehti. PS on kyllä sellaista paskaa että sitä silmäiltyään tekee mieli desinfioida kädet.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #35

@35. Ai eivät? Lue nyt uudestaan: Jos tämä kaveri on yrittänyt irtisanoutua koko ajan ja silti tämä PS-puolue lähettelee lehtisiäänsä sekä vielä laskun mukana, niin tämä tuskastunut kaveri heittää ilmoille, että pitääkö tämä puolue hänet väkisin listoillaan haamujäsenenä?

Herää siinä kysymys, että onko muilla puolueilla samanlaista haamujäseniä listoillaan, koska siinähän istuvilla puolueilla on puoluetuet jaettavinaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

No en osaa puhua kuin vihreitten puolesta, koska en muiden puolueiden jäsen ole koskaan ollut. Kiitos muuten kun muistutit, minulla oli vielä jäsenmaksu maksamatta, hoidin asian eilen. En halua jäädä ilman Vihreää lankaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Ai niin, se EU-vikinä: sillähän persut aikoinaan vaalivoittonsa hankki. Se ratsasti enimmäisiin jytkyihin Kreikan kriisillä. Taisi olla Ohukainen joka silloin laukaisi sen pöljimmän kommentin että toivoo Kreikkaan sotilasdiktaruuria. Paksukainen tuli hyvänä kakkosena puhki siteeratulla sutkauksellaan "Missä EU, siellä ongelma". Se oli tyypillinen soinismi: mahtuu näppärästi otsikkoon ja kuulostaa hauskalta, eikä siihen aikaan persujen kädestä syövä media osannut kysyä mitä se tarkoittaa vai tarkoittaako mitään. Tätä samaa vitsiä persut yrittää edelleen venyttää mutta ei vanha vitsi venyttämällä parane.

Petri Lavonen

Kokoomuksen gallup lasku oli jollain tavalla odotettua. Ei samasta syystä mitä kirjoittaja vaan massiivisen vasemmistomedian myllyttäminen vanhuspalveluista jotka sysättiin ns porvarillisen kokoomuksen syyksi vaikka syylliset edustavat enimmäkseen SDP:tä. Liikkuvilla äänestäjillä on laaki herkässä ja uskoo mitä syötetään.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kyllä Vasemmistoliitto saisi lisäpaikat tällä kannatuksella myös ainakin Keski-Suomessa, koska viimeksi siellä jäätiin 30 äänen päähän paikasta. Tästä nyt tuskin tarvitsee edes poliittista peitseä taittaa. Lisäksi Ylen mukaan tulisi 16 paikkaa, joten lisäpaikkaa tulisi myös Helsingistä tai Uudeltamaalta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Keski-Suomi jäi viimeksi tosi lähelle, mutta istuvan kansanedustajan puuttuminen on paha isku.

Vertaa esim. Kymi.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Nyt kun vielä kepu toipuisi Sipilän ajasta jollekin järjelliselle tasolle, pääsisimme punamulta-yhteistyöllä rakentamaan parempaa Suomea, kuten niin usein aikaisemminkin. Näyttää vain valitettavasti siltä, että kepu vajoaa entisestään.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kolmen suuren puolueen yhteiskannatus on tuossa gallupissa 53.0%. Matkaa on vielä tärkeään psykologiseen välitavoitteeseen 50.0%. Olisi hienoa päästä sanomaan, että nuo kolme suurta ovat yhdessäkin vähemmistö. Uskon edelleen, että sellainen aika koittaa ensi vuosikymmenellä, sillä ilmeisesti pulueet eivät pysty oppimaan paljoakaan ajan muutoksista, eivätkä sopeutumaan.

Ainoastaan kahden puolueen vaalijärjestelmissä puolueet voivat joskus vaihtaa yleislinjauksiaan. Ei sekään mikään mieltäylentävä tapahtuma ole.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mitä ihmettä se tutkimusfirmaa edustanut Tuomo Turja aamu-tv:ssä höpisi? Ettäkö perussuomalaisten kannatusnousu ei olisi kilpailijoilta pois, vaan kasvu johtuisi tähän asti vaienneiden kansalaisten tulemisesta esiin persulippua heilutellen?

Ainahan gallupin osuudet ovat yhteensä sata prosenttia, ja pelissä jokaista menetettyä prosenttiyksikköä kohti on jossain muualla vastaavankokoinen plussa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Jäikö ilmastonmuutos hömppä verotus pois kokonaan.
Kieltäkää polttomoottoorit ja pitäkää siitä meteliä niin katsotaan miten kannatus syöksyy.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kun demareiden ja vasemmiston kannatus laskee, niin vihreiden vähäisellä nousulla ei ole niiden hallituskiimalle apua...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun lehmät lentää.
Ihan konservatiivisyyttämme ja turvallisuushakuisuuttamme me suomalaiset tulemme äänestämään vasemmistoa, sd ja vas, sekä vihreitä. Mahdollisesti kokoomuslaisten vuoto rkp'hen jatkuu.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ps nousee entisestään, koska monessa vaalipiirissä on sellaisia ehdokkaita jotka ei suoraan ole kytköksissä puolueen kokonaiskannatukseen. En nyt rupea tarkempaa perkaamaan, mutta monen kannatus ei perustu esim. maahanmuuttoon. Nämä ehdokkaat ei kuitenkaan vielä vaikuta galluppeihin, kun vaalityö on vasta alkanut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuohan olisi ihan hyvä tulos, muutama paikka lisää ja saataisiin vihervasemmistohallitus rkp:llä lisättynä, tämän hetken mukaan olisi jo 98 paikkaa.

Siinä saisi sitten oikeisto kitua oppositiossa, no onneksi siellä on persujen olkapää, johon nojata. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eihän tuossa oikeastaan mitään uutista ollut. Neljä suurinta puoluetta ovat vuodesta 2017 olleet sdp, kokoomus, keskusta ja vihreät. Niin ne tulevat vaaleissakin olemaan, sillä se kannatuksen nousu mikä persuille Oulusta ropisi, ehtii kyllä hiipua. Vanhusten hoito on asia jolle poliitikot voivat tehdäkin jotain. Vihreillä on siitäkin jotain sanottavaa. Ja koulutuksesta, työstä ja köyhyydestä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Se sivujuonne tässä vielä on, että jos tämä kannatuskehitys jatkuu, niin joko Sipilä tai Orpo joutuu etsimään seuraajaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset