Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 1: Helsingin vaalipiiri

  • Helmikuun kannatukset, lähde: HS
    Helmikuun kannatukset, lähde: HS

Vaalikausi alkaa lähestyä ja vaalipäivään 14.4. on alle kaksi kuukautta. Usein vaaleihin asti jatkuvat "tendenssit" ovat tässä vaiheessa jo alkaneet. Keskeiset aiheet tulevat olemaan terveyspalvelut, ilmasto ja maahanmuutto ellei ihmeitä tapahdu. 

Vaaleihin lähdetään täysin erilaisissa asetelmissa kuin viimeksi. Neljä vuotta sitten vastaavaan aikaan Keskustan kannatus oli yli 25 prosenttia eikä vaalien voittajasta tai pääministeristä ollut epäselvyyttä. Nyt tilanne on toisenlainen. Demareiden johto Kokoomukseen on eri mittaajien mukaan 2-3 prosenttiyksikön luokkaa ja muut ovat kaukana takana. Pääministeripuolue Keskusta on pahassa suossa.

Puoluekenttä on myös sirpaloitunut, kun niin Kokoomuksesta, Keskustasta kuin Perussuomalaisistakin on irtautuneet omat ryhmittynet. Helsingissä mikään pienryhmittymä ei tosin saa paikkoja. 

Teen edelliskerran tapaan jokaisesta vaalipiiristä ennusteen, aloittaen Helsingistä. 

 

Vihreät: 7 paikkaa, kärkenä Pekka Haavisto 

Vihreiden kannatus on valtakunnallisesti yli 1,5-kertaistunut ja heillä on Helsingissä tällä hetkellä 5 kansanedustajaa. Vihreät noussevat siten ensimmäisen kerran Helsingin suurimmaksi puolueeksi ohi Kokoomuksen. Pekka Haaviston tulo ehdolle Helsingin vaalipiiriin on mielestäni outo veto, koska Uudellamaalla hän vaikuttaisi kokonaistulokseen enemmän, mutta tulossa oleva äänisaalis voi ratkaista Helsingin ykköspaikan.  Muita varmoja läpimenijöitä ovat ainakin Emma Kari, Outi Alanko-Kahiluoto ja Maria Ohisalo. Vihreiden heikkoutena on tyypillinen notkahdus viime metreillä johtuen siitä, etteivät vihreät ole pääministerikisan puolue. 

 

Kokoomus: 6 paikkaa, kärkenä Ben Zyskowicz 

Kokoomuksen seitsemäs paikka näytti vielä syksyllä melko varmalta. Lista on timanttia ja ainoa poistuva kuudesta istuvasta kansanedustajasta on Pertti Salolainen. Kokoomus kuitenkin tarvitsisi selkeän ykköskärjen kontratakseen Vihreiden Haavistoa. Kärki lienee Ben Zyskowicz, Jaana Pelkonen, Juhana Vartiainen, Wille Rydman, Sari Sarkomaa ja viimeisestä paikasta kamppailee moni.  Kokoomuksen toivona kamppailussa Helsingin ykkössijasta on potentiaalinen pääministerikamppailu SDP:n kanssa, jolloin ääniä voi tulla "lainaan" ainakin keskustalaisilta ja oikeistovihreiltä.

 

SDP: 4 paikkaa, kärkenä Erkki Tuomioja

Demareille Helsinki on muuttunut vaikeaksi vaalipiiriksi. Vielä 1990-luvulla pääkaupunki oli demareiden vahvaa aluetta. Neljä vuotta sitten SDP oli vaarassa pudota Helsingissä kolmeen paikkaan, mutta timanttinen lista pelasti. Nyt poissa ovat Eero Heinäluoma, Nasima Razmyar, Päivi Lipponen, Jape Loven ja Sara Paavolainen jotka saivat yhteensä pitkälti yli 20 000 ääntä. Nähtäväksi jää, kompensoiko yleisesti noussut kannatustaso heikomman listan. Läpimenijät tulevat kaikella järjellä olemaan Erkki Tuomioja, Tuula Haatainen, Eve Heinäluoma ja Pilvi Torsti.  Demareillekin tyypillistä on ollut notkahdus loppuvaiheessa, mutta neljä paikkaa lienee silti turvassa.

 

Perussuomalaiset: 2 paikkaa, kärkenä Jussi Halla-aho

Perussuomalaisilla on ollut ilmiömäinen kyky voittaa ennusteet. Kolmatta jytkyä tuskin tulee, mutta eivät persut neuvottomiksi jää. Oulussa tapahtuneet seksuaalirikokset ja Euroopan tiukentunut maahanmuuttopolitiikka satavat persujen laariin. Helsinki on heidän heikoimpia vaalipiirejään, mutta kahteen paikkaan on hyvinkin eväät, kun puolueen pj tulee ehdolle Helsinkiin. Kärkenä on Jussi Halla-aho ja kakkospaikasta kilpailevat Tom Packalen ja Mari Rantanen.  Muita listan tunnettuja nimiä ovat istuva kansanedustaja Mika Raatikainen, päätoimittaja Matias Turkkila ja Julma-Juha Väätäinen. Helsingissä persujen etuna on, että lähes kaikki tunnetut nimet jäivät PS:ään eivätkä lähteneet Sinisiin, toisin kuin Uudellamaalla.

 

Vasemmistoliitto: 2 paikkaa, ei selvää kärkeä

Helsingin Vas.liitto oli jo kuihtumassa pois 2000-luvun alkupuolella, kunnes Paavo Arhinmäen ilmiömäinen 17 000 ääntä vuonna 2011 nosti heidät takaisin kahteen paikkaan. Sittemmin Arhinmäen tähti on laskenut ja viime vaaleissa äänisaalis putosi alle kahdeksaan tuhanteen. Vas.liiton pelastaa listan kärjen suhteellinen leveys. Silvia Modig ja Veronika Honkasalo keräävät hyvät äänisaaliit ja puolueen yleinen kannatustaso on elpynyt, joten kaksi paikkaa tulee. Itse veikkaisin Honkasalon ohittavan Modigin, mutta on sitä oltu väärässä ennenkin.

 

RKP: yksi paikka, Eva Biaudet

Ruotsalaisen kannatuspuolueen kannatus on kaikkein vakainta, eikä ihmeempiä tapahdu nytkään. Ainoa paikka menee Eva Biaudet'lle kuten viimeksikin. 

 

Keskusta: nolla paikkaa, kärkenä Kimmo Tiilikainen

Keskustan tilanne Helsingissä on vakava. Viime vaaleissa kärkinä olivat Olli Rehn, Paula Lehtomäki ja Pekka Puska. Nyt he ovat kaikki poissa. Listan kärkenä on ministeri Kimmo Tiilikainen, joka ei Helsingissä ole kovin tunnettu. Jotta keskusta saisi pelastettua ainoan paikkansa, he tarvitsevat listalle merkittävästi täytettä. Vuoden 2011 murskavaaleissa Keskusta sai säilytettyä ainoan paikkansa, mutta silloin listan kärkenä oli istuva pääministeri Mari Kiviniemi.  Nyt heikon listan ja matalan yleisen kannatuksen yhteisvaikutus on vakava. 

 

Pienpuolueet: nolla paikkaa. Siniset, Liike Nyt, Feministit, Piraatit ja Seitsemän tähden liike ovat kiinnostavia kuriositeetteja ja tuovat väriä politiikkaan, mutta Helsingin vaalipiirin noin 4 prosentin piilevän äänikynnyksen yli he eivät kyllä pääse. 

 

Yhteenveto:

Vihreät 7

Kokoomus 6

SDP 4 

PerusS 2

Vas.liitto 2

RKP 1 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kiitos, mielenkiintoinen ennuste ja analysointi. Itse mietin piraattien Petrus Pennasta, eli olisiko tuoreella miljonäärillä mahdollisuudet läpimenoon Helsingissä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Piraatit ja liberaalit syövät vaaliliitossa toistensa ääniä ja jos joku listalta läpi pääsee, se on Femakkojen Katju Aro.

SE vaaliliitto oli stragesesti piraateilta järkyttävä moka.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Voi olla noin. Nuo vaaliliitot ovat siinä mielessä ongelmallisia, että äänestämällä omaa ehdokastasi, voi äänesi mennä ihan toisaalle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Jos asuisin edelleen Stadissa, olisin ollut hyvin potentiaalinen Petruksen äänestäjä. Tuin häntä pikkasen rahallisesti ja äänestinkin yksissä eurovaaleissa. Vaaliliiton jälkeen en varmästi äänestäisi.

En usko olevani ainoa joka näin ajattelee, vaikka eivät itse myönnä ymmärtävänsä vaaliliiton ongelmallisuutta. Tai no, liberaalien Amos Ahola myönsi kun näytti että liitto olisi kariutunut mutta muutti sitten taas mieltään kun se toteutuikin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

Piraateilla on usein ihan ok ajatuksia. Vaaliliitot he kai näkevät välttämättömiksi nyt, mutta kyllä pahasti itsekin moisia karsastan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #31

#31

En karsastaisi piraattien ja liberaalien vaaliliittoa, ei niitä muutenkaan erota edes sorkkaraudalla. Sen sijaan "tekninen vaaliliitto" femakkojen ja eläinoikeuspuolueen kanssa on jotain jossa puolue kyykkää syvään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Helsingissä äänikynnys on yleensä neljän prosentin luokkaa (teoriassa korkeintaan 100/n+1 eli 100/23). Siten promillepuolueilla ja myös sinisillä on vuori kiivettävänään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ilmeisesti juuri sen takia näitä vaaliliittoja on tehty, jotta saataisiin äänikynnys rikottua. Kuitenkin ne voivat kääntyä itseään vastaan, kuten tuossa ylempänä Janne Salonen totesikin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta Pennasella tai Arolla on realistiset mahdollisuudet tulla valituksi. Molemmat ovat tosi hyviä ehdokkaita. Aika vaikea arvioida kumpi nousee listalla kärkeen. Itse toivon feministien menestystä, koska feministien poliittiset tavoitteet ovat järkevämpiä. Piraateista Pennanen on aatemaailmaltaan ja tavoitteiltaan yksi minulle vieraimmista, mutta ihmisenä hän on kiistämättä hieno persoona ja saisi varmasti kansanedustajana paljon hyvää aikaiseksi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Vaaliennustetekstiesi vahvuus on kriittinen etäisyys (myös omiin mahdollisiin toiveisiisi), perusteellinen taustatyö ja historioitsijoille ominainen pidempienkin syklien huomioiminen.

Viime kausien äänestysaktiivisuus on ollut, mitä on ollut. Koska vanhuspalvelut ja lastenhoito koskettavat jokaista, ennemmin tai myöhemmin, äänestysaktiivisuus saattaa nousta. Jos äänestysprosentti olisi valtakunnallisesti vaikkapa kymmenisen prosenttia totuttua korkeampi, miten näet sellaisen vaikuttavan toisaalta käsillä olevan tekstisi paikkajakaumaan ja yleisemmin eli valtakunnallisesti? Itse olen tuon mahdollisuuden suhteen vain sen yleisen olettaman varassa, että vanhat oikeistopuolueet, joiden äänestäjät ovat aina liikkeellä, olisivat suhteellisia häviäjiä ja vastaavasti SDP, Vasemmistoliitto ja kenties väyrysläiset, harkimolaiset, piraatit, libertaarit jne. voisivat hyötyä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Todellisuus on murheeellista luettavaa. Nimekkäät, jo aiemmin edustajina tunnetut, ovat läpimenijöitä.

Tämähän tarkoittaa, että ehdokkaiksi ilmoittautuneet, tuntemattomammat, ovat häviäjiä ja toimivat lähinnä äänien kalastajina puolueille.

Tarttis tehdä jotain!

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Näinhän se on. Olympiakisoissakin suurimman osan kohtalona on olla täytekilpailijana.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kuitenkin, jokainen osallistuja uskoo omiin mahdollisuuksiinsa.

Onkin tärkeää pohdintaa, miksi lähteä ehdokkaaksi.

Ehdokkaaksi lähteville tulisi ilmoittaa, että tuskin tulet valituksi, mutta kiitos, kun kannatat puoluettamme!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tosin olympialaisissa voittavat parhaat. Samaa ei voi sanoa eduskuntavaaleista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vaihtuvuus on tosiaan aika pientä loppujen lopuksi. Vanhat edustajat pitävät kiinni paikoistaan kynsin hampain tai ehkä ajattelevat, että heillä on vielä annettavaa politiikassa. Eipä taida suosiolla juuri kukaan luopua omasta ehdokkuudestaan antamalla tilaa uusille tulokkaille.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suosiolla ei luovuta, sillä onhan kyse hyvästä 'leivästä'!

Olisikin tarpeen pyöräyttää rulettia toisinpäin ja antaa uusille ehdokkaille mahdollisuus.

Kansanedustajuuden, ei pitäisi olla 'loppuelämän duuni', kuten se on ollut mm. Ben Zysckovitsille ja monelle muulle.

Toinen seikka, joka meikäläistä hiertää, on julkisuuden kautta pärjäävät.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Eiköhän jokainen ehdokas ja tukiryhmissä puurtava ymmärrä, että ääniä kerätään koko listalle. Kukaan, joitakin kärkinimiä lukuunottamatta, ei pääse eduskuntaan yksin, vain omilla äänillään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Antti Koskela, kysyin kommentissani (nro 2) käsitystäsi, mutta et vastannut. Kysyn siis uudestaan:

Jos äänestysprosentti olisi valtakunnallisesti vaikkapa kymmenisen prosenttia totuttua korkeampi, miten näet sellaisen vaikuttavan toisaalta käsillä olevan tekstisi paikkajakaumaan ja yleisemmin eli valtakunnallisesti?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tosiaan, tyypillisimmin nukkumaan jäävät matalamman sosioekonomisen taustan ihmiset. Suurimmat hyötyjät olisivat varmaan vasliitto, demarit, persut ja erilaiset pienpuolueet.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Kyllä PS 3 paikkaa ainakin ottaa helsingistä, siltä tuntuu noin ruohonjuuri tasolta kuultuna. Uudeltamaaltakin odotettavissa menestystä. Myönnän että vaikea arvioida lopullista tulosta PS:n osalta tai Vihreiden. Molemmat saa jos saa vaalipäivänä suurimman kannatuksensa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kyllä persuilla on aivan hyvät mahdollisuudet saada kolme paikkaa Helsingistä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tyypillisesti Helsinki on ollut PS:n heikoin piiri. Noin 60-70 prosenttia valtakunnallisesta kannatuksesta. Nyt tilanne voi muuttua kun ykköskärki JHa on Helsingissä ehdolla, mutta kolme on kovan työn takana.

Jos tuo 60-70 prosentin taso verrattuna valtakunnalliseen säilyy, niin kolme paikkaa vaatinee 15-16 prosentin valtakunnallisen tason.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

15&-20% olis mun arvio. Vihreillä 13-15%. Muut helpommin arvioitavissa. Vihreiden kannattajat ehkä laiskimpia "et mun piti äänestää mut mut tulikin jotain muuta puuhaa" eli äänestäminen ei oo semmonen ykkösjuttu monelle vihreä henkiselle. PS:n kannattajilla yleensä saattaa mennä ihan päivä ennen vaaleja päätös äänestämisestä yleensä. Eduskuntavaalit kuitenkin ne kiinnostavimmat kannattajille. Päätös että tulen äänestämään tuli noin kuukausi sitten. Nukkuviin mä yleensä olen kuulunut.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Hieman on aistittavissa se että n. 15% persuilla on ihan mahdollinen. Silläkin voi näissä vaaleissa olla jo kolmannella sijalla. Oppositioon toki luultavasti, mutta kannatuksen nostaminen siellä seuraavan hallituksen aikana persuilla lienee odotettua. Hallitukseen meno siis olisi perussuomalaisilla nyt virhe IMHO, mutta sitähän ei tapahtune, kun juuri kukaan ei sellaista edes halua. Jos ja ehkäpä kun seuraava hallitus hoitaa asiat päin sitä itseään, niin seuraavaa jytkyä pedataan aikaisempaa korkeammilla luvuilla.
Veikkaisin nyt kolmea paikkaa persuille hesasta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #29

Persut ovat kahdella viime kerralla yllättäneet, mutta nyt takamatka on paljon pidempi. Neljä vuotta sitten PS:llä oli tässä vaiheessa jo lähes 15% kannatus.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kun katselee noita potentiaalisia läpimenijöitä voidaan todeta, että mikään ei tule muuttumaan.

Korporaatiopuolueita äänestetään ja ne tekevät surkeaa veronmaksajan vastaista politiikkaa.

Hyötyjinä korporaatiot joiden etuja ajetaan tulevalla hallituskaudellakin.

Ay-liike saa harjoittaa verotonta asuntobusinesta mistä kaikki muut maksavat verot (tosin SAK ekonomisteilla on liuta ideoita miten lypsää veronmaksajat ja yrittäjät kuiviksi), vasemmistolaisten keksimä pyramidipeli nimeltä eläkejärjestelmä tarvitsee myös verovapauden, samoin pankkijärjestestöjen lobbaamat rahastot ja kaikkien rakastamat säätiöt.

Aivan ensimmäisenä Suomesta olisi lopettava verorälssit. Katsotaan sitten asioita eteenpäin.

Yllättävää tässä on se, että ainoa henkilö joka tästä on puhunut on ollut Timo Harakka (demarit). Siitä hänelle pisteet.

Harmi vain, että 70-luvulle juuttuneilla tuomiojalla ja rinteellä on niin paljon painoarvoa tuossa täydellisen brezhneviläisen pysähtyneessä liikkeessä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Se keskeisin rahanreikä, joka on tietämämme valossa tehotonta, jopa haitallista ja kilpailua vääristävää, on yritystuki: suorat ja epäsuorat, kuten verohelpotukset, mukaan lukien kyse on useista miljardeista euroista vuodessa. Ketkä tätä sitten haluavat: Kokoomus ja Keskusta. Itse ymmärrän sellaisen yritystuen, jonka perusteena on valtakunnan huoltovarmuuden kannalta elintärkeät toimet, vaikeuksiin joutuneen yrityksen henkilöstön uudelleen kouluttaminen, ja tuki joka kiistatta sekä suoraan ja täysimääräisenä koituu kuluttajan hyväksi. Muu, kaikki muu, kansallinen yritystuki on syytä poistaa.

Mainitset työntekijäjärjestöt edunsaajina, et sitten työnantajajärjestöjä. Jos haluat yhtä, miksi tasapuolisuuden vuoksi ei sitten samaa kohtelua toiselle osapuolelle?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Puhuin veropolitiikasta. En yritystuista.

Kaikki maksamaan veroja, reilu peli. Ei onnistu jos samat kansanedustajat ja korporaatioiden sätkynuket valitaan vuodesta toiseen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #38

ML: "Puhuin veropolitiikasta. En yritystuista."

Vai niin. Minä puhuin yritystuista ja samalla veropolitiikasta, koska niillä varoilla nuo syöttiläät elätetään.

ML: "Kaikki maksamaan veroja, reilu peli."

Juuri niin: suuret kansalliset ja etenkin ylikansalliset yritykset maksamaan veronsa. Ei ole oikein, että keskituloiset - ja varattomat kulutusveroissaan - maksavat sen, minkä osa vauraista yksilöistä ja yrityskentässä kynnelle kykenevät suuret jättävät maksamatta, samalla kun yksinyrittäjät ja mikroyrittäjät pyrkivät saamaan elannon.

Konsernien sisäiset lainat ja siten tappion näyttäminen, missä tilanne on voittoisa: tällainen kikkailu on tavalla tai toisella poistettava. Hallintarekisteri kuuluu samaan poistettavien ryhmään.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Vihreät eivät ole saaneet mitään selkeästi uutta aikaan Helsingissä. Kivihiili palaa yhä. Seitsemään paikkaan ei ole mahdollisuuksia pätkäpuheenjohtaja Haavistosta huolimatta. Vai meneekö peräti uudellemaalle? Kuusi on hyvä tulos ja sekin tekee tiukkaa.

Vasemmistoliitto menettää toisen paikkansa, kun Arhinmäki ei enää ole puolueen puheenjohtaja ja kannatus hiipuu.

Sdp säilyttää nykymäärän, vaikka puolue näyttää Helsingissä menneisyyteen jämähtäneeltä.

Perussuomalaisten kolme paikkaa on varma ja neljäs erittäin todennäköinen. Puheenjohtaja Halla-aho vetää hyvin ja ehdokasjoukko on tunnettu ja vahva, myös erinomaisia naisia listalla.

Kokoomus säilyttää niukasti nykyisen määrän, vaikka Liike Nyt rokottaa äänimäärää.

Kepu menettää ainoan paikkansa, kun Olli Rehn, Paula Lehtomäki ja Pekka Puska ovat poissa.

Rkp säilyttää yhden.

Pienpuolueiden vaaliliitto saattaa saada yhden paikan femmoille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ja sitte sä heräsit.

Blogistin analyysi on varmasti lähellä, Kankaanniemen höpötykset sitten taas ovat sitä normaalia persuhöpinää, ei mitään todellisuuteen viittaavaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Sie se sitten aina jaksat mainostaa persuja omalla vienolla tyylilläsi :D Käänteispsykologiakin on taitolaji.
Tuosta kun on tullut jo Usarin klassikko, niin jatka vaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kankaanniemi jaksaa olla positiivinen. Muistutan tästä ennusteestasi sitten loppukeväästä! Minä nauran sinulle jo nyt, josko sinäkin sitten hersyttäisit naurun kyyneleiden kera myöhemmin...

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Pieni ongelma:
Ei löydy sopivaa.

Täytynee tehä kuten muutama professori.

Sitä paitsi: kun lukee talouselämän lehtiä ja liikemiesten haastatteluja - eilen luin Timo Kokkilan haastattelun - koko vaalitouhu näyttäytyy merkityksettömänä.

"Yhteiskunta kehittyy yritysten ympärillä, ja me voimme vaikuttaa siihen, minkälaiseksi se muuttuu", sanoi Timo Kokkila (Arvopaperi elokuu 1918).

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tarkentaa vielä vosi, että viimeisestä paikasta käydään taistelu näiden välillä:

Vihreiden 7. paikka
Kokoomuksen 7. paikka
Keskustan 1. paikka

Ja noista siis vain yksi toteutunee. Pidän todennäköisimpänä ylintä.

Eli vaihtoehdot ovat Vihr7 Kok6 Kesk0, Kok7 Vihr6 Kesk0, Vihr6 Kok6 Kesk1.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvää ja hyvin perusteltua pohdintaa!

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Kiitos veikkauksesta. Itse uskon, että Ps säilyttää 3 paikkaansa, mutta myös neljäs paikka on mahdollinen.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hallis tulee olemaan ylivoimainen äänikuningas Hesassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Äänestäjiä kannattaisi muistuttaa siitä, että Helsingissä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Malmin lentoaseman haluavat tuhota erityisesti vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto.
Varmemmaksi vakuudeksi alueelle, joka on rakennusteknisesti kelvotonta maapohjaa, halutaan rakentaa raskaasti kerrostaloja. Joten ei niistäkään taloista ainakaan köyhien asuntoja tule.
Lisäksi rakentaminen voi tuhota Longinojan latvaosan.
Tulee taas mieleen sanojen ja tekojen johdonmukaisuus...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Helsinkiläisiä on paljon puhuttanut Malmin hangaarin vuokra skandaali ja vielä siihen keskustelut "Jopo tiet" pidetään kuin kesä kunnossa, mutta viereistä jalankulkioitten väylää ei. Olen nähnyt näitä ihmisten ottamia kuvia ja ihmettelyä jopa vihaakin.

Aika paljon on vellonut sosiaalisessa mediassa Yritysten voimakas kritiikki liikennejärjetelyihin ja remontteihin. Aika merkittävä Firma kyllästyi piiperlandiaan ja muutti toimintansa Espooseen.

Tällä voi olla merkittäväkin vaikutus Vihreiden tulokseen ja negatiivisessa mielessä, osumaa myös saa varmasti SDP ja vassarit.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Itkupotkun Malmista voisi jo lopettaa. Asia on loppuunkäsitelty. 2016 valtuustossa äänestettiin yleiskaavan yhteydessä Jaana Pelkosen (kok) esityksestä Malmin lentokenttätoiminnan säilyttämisestä. Nurin meni, myös kokoomuslaisten äänin: 12 vastusti Pelkosen aloitetta, 5 kannatti, 4 äänesti tyhjää. On virheellistä mielikuvapolitiikkaa olla mainitsematta tätä ja syyttää vain vihreitä ja vasemmistoa. Tuon päätöksen jälkeen käytiin kuntavaalit 2017 ja silloin malmimaanikoiden jatkuvaa huutoa kyllä riitti, mutta eipä se mitään vaalimenestystä tuonut. Se ei kiinnostanut helsinkiläisiä äänestäjiä ihmeemmin.
Valitukset yleiskaavasta eivät nekään muuttaneet mitään.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mitä olen itse seurannut asiaa, niin asia ei ole noin yksinkertainen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Malmin lentoaseman haluavat tuhota erityisesti vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto..."
Kiinnitän huomiota sanaan erityisesti. Sillä en sulkenut pois myöskään kokoomuksen tosin nimeltä mainittuja pienempää syyllisyyttä...
On pelkästään hauskaa muistuttaa siitä, että myös vihervasemmiston (anteeksi sanavalintani mutta tuo on sopiva lyömäase) moraalitalebanit taipuvat sujuvasti idioottimaisiin päätöksiin.
Erityisen hauskaa on se myäärä betonipaaluja, mitä sinne isketään...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Malmin lentokentän tuhoaa ennenkaikkea sen sijainti. Ei harrastekenttä ole rakentamista tärkeämpää.

Perustamiskustannuksista: Perustamiskustannukset paalutuksineen ovat kentän hankalimmilla paikoilla jopa nelinkertaiset verrattuna ideaalisiin rakentamispaikkoihin. Hiekkamaahan perustettaessa perustamiskustannukset ovat noin 80 euroa/kerrosneliömetri ja pahimmillaan Malmilla ne tulevat olemaan jopa 320 euroa/k-m2. Kuulostaa hurjalta erolta, eikö?

Kerrosneliömetrin rakentaminen kerrostalon osalta kustantaa Helsingissä 2500-2700 euroa ilman perustamiskustannuksia. Malmin heikon maaperän aiheuttama kerrosneliömetrikohtainen kustannusvaikutus on siis 1,08-1,09% ideaaliseen rakennuspaikkaan verrattuna.

Vieläkö perustamiskustannukset kannattaa erikseen mainita?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Osaan tietenkin helposti laskea väärin mutta minusta tuo on kyllä 5-10% luokkaa. Missä teen virheen?
(Muutettu kustannusvaikutus alueeksi)

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Rakentaminen ei taida olla sinulle tuttua.. Pohjarakennuskustannukset talojen osalta ovat yleensä 10% luokkaa. Hankalissa olsuhteissa ne ainakin kaksinkertaistuu. Malmin kenttäalueen kustannuksia maaperän suhteen ei pidä tarkastella näin suppeasta näkökulmasta. Talojen lisäksi paalutuksia tarvitsevat pihat, kadut ja muut vastaavat alueet. Lisäksi kunnallistekniikan putket pitää perustaa paalutetulle arinalle tai stabilointia käyttäen. Kaivannot on tehtävä tuettuina. Alueella oleva korkea pohjaveden pinta aiheuttaa kustannuksia. Joku nekin maksaa. Ilmeisesti veronmaksaja. Pohjamaan kaikki lisäkustannukset tulee huomioida. On huijausta puhua pelkästään taloista.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Malmin kenttä on tarkoitus rakentaa tulijoille. Siitä tulee kansainvälisyyden mallikaupunginosa, kuten Rosengård Ruotsissa. Ja Longinoja tuhoutuu, sääli kun monet ovat tehneet sen eteen paljon työtä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Täytyi katsoa historiaa, tri Halla-aho sai 2011 n. 15 000 ääntä, vaikkei muistaakseni panostanut rahallisesti kampanjaansa. Nyt hän on paljon tunnetumpi ja vaikea uskoa, etteikö pj. panisi rahaakin palamaan. Ja näkyvyyttähän tulee ilman rahaakin aseman ja tv-esiintymisien vuoksi.

Eli blogisti Koskelan tarkka analyysi taitaa mennä tässä kohtaa vähän pieleen. Kun tri Halla-aho saa yli 26 000 ääntä, sillä menee samasta puolueesta jo yksi muukin eduskuntaan. Eli vaikea sitä PS-kannatusta on saada painettua alle kolmen edustajan Helsingissä.
Huhtikuun loppupuolella olemme sitten viisaampia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

26 000 ääntä olisi yksi kaikkien aikojen ennätyksiä Helsingissä. Varmaan tuo 15 000 tulee olemaan lähempänä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kyllä se 26.000 on jo ylitetty kolme kertaa aiemmin. Ei se mahdoton ole.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

#41

Taidat muistaa väärin, Halla-aho keräsi yksityisiltä lahjoittajilta 60.000 ja rapiat.

http://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaali...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olet oikeassa. Muistissa pyöri vaan tri Halla-ahon lausunto, missä hän toi esille sen, että muiden ehdokkaiden naamat ovat kadunvarsilla, mutta hänellä ei. Olisikohan ollut nämä eu-parlamenttivaalit:
https://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaal...

Asettamani yli 26 000 äänen saalis on siis entistä haasteellisempi tavoite meidän pj:lle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Myönnän olleeni väärässä: tri Halla-aho ei pannut rahaa palamaan.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Erinomaisen analyyttistä veikkailua Koskelalta. Demariksi epätyypillisesti hän ei lähde povailemaan omilleen mahdottomia, vaan vaikuttaa ihan oikeasti pohtineen tilannetta. Demarius pilkahtaa vain siinä, että toive nykyisen pääministeripuolueen ja demarien ikivastustajan keskustan nollasta kansanedustajasta on siirtynyt myös veikkaukseen - joka toki voi olla oikeakin.

Itse veikkaisin paljolti samaan suuntaan kuin Koskela. Persujen tulos voi olla vähän parempikin, jos äänetysprosentti on korkea. Menettäjä on siinä tapauksessa joko kokoomus tai demarit. RKP:n sijasta yhden paikan veikkaan kepulle.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Olen tätä sarjaa mielenkiinolla odottanutki ja tietysti sitä omaa vaalipiiriäni. Täällä kun on käänteiden takia aika paljon uusia nimiä. Mielenkiinnolla odotan, miten ulkopuolinen pystyy tulkitsemaan spekulaatiota jossa jotuu aika paljon nojaamaan tilastoihin.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Oma ennusteeni ihan puhtaasti tuoreimpien gallup-kannatusten ja viime vaalien tulosten perusteella.
VIHR 7
KOK 6
SDP 4
PS 1
VAS 2
RKP 1
KESK 1

Viimeisestä paikasta kilpailisivat Vasemmisto ja Vihreät.

Jukka Ryhänen

Aivan sama, Suomi uppoaa suohon joka tapauksessa. Jos akkapuolueesta pääsee yksikin läpi niin upotus on vaan paljon nopeampi.

Käyttäjän AapoHeinonen kuva
Aapo Heinonen

MIelenkiintoinen analyysi! Myös Mai Kivelä voi olla vahvasti kiinni Vasemmiston toisessa paikassa, koska keräsi kuntavaaleissa mojovan potin. Onko kolmas paikka mielestäsi täysin epärealistinen, jos istuvat kansanedustajat Arhinmäki ja Modig säilyttävät suosionsa ja keräävät edes 6000-7000 äänen potin kummatkin? Silloin paikka olisi pois todennäköisimmin vihreiltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset