Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 2: Varsinais-Suomen vaalipiiri

  • Helmikuun kannatukset, lähde: HS
    Helmikuun kannatukset, lähde: HS

Vaaliennusteiden sarja etenee toiseen osaan. Varsinais-Suomen vaalipiirissä on jaossa 17 paikkaa, joten piilevä äänikynnys asettunee noin 5 prosentin tienoille. Perinteisesti vaalipiirin valtapuolueena on Kokoomus ja niin tulee käymään nytkin. 

Vaalipiirissä on usein nähty vaaliliittoja eikä 2019 ole poikkeus. Usein asialla ovat olleet Kokoomus ja RKP, tällä kertaa Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset. Tällä vaaliliitolla on potentiaalisesti vaikutus paikkajakoon, sillä KD ei yksinään ylittäisi vaalikynnystä.

Viimeksi vaalipiirin ääniharavana oli Vas.liiton Li Andersson yli 15 000 äänellä, mutta nyt hän saa hyvän haastajan Petteri Orpon noustua Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja ykköskärjeksi. 

 

 

Kokoomus: 4 paikkaa, kärkenä Petteri Orpo

Kokoomuksella on Varsinais-Suomesta vahva lista. Lähes varmoja läpimenijöitä ovat Orpon lisäksi istuvat kansanedustajat Anni-Mari Virolainen ja Ilkka Kanerva. Sen sijaan viimeistä paikkaa pitävä Saara-Sofia Siren (ent.Sutela) joutuu kamppailemaan paikastaan, sillä Kokoomuksen lista on kadehdittavalla tavalla täynnä nuoria. Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus ja salolais-turkulainen kokoomusopiskelijoiden pj Janika Takatalo ovat hyvin potentiaalisia kumpikin. Orpon äänisaalista nostaa entisestään pääministerikamppailu demareiden kanssa. 

 

SDP: 4 paikkaa, tasainen kärki

Demareilla on ollut viime vuosina Turun seudulla hankaluuksia Heli Paasion jätettyä politiikan 14 000 äänensä kanssa. Kuntavaaleissa demarit jäivät jopa vihreiden taakse 2017, mutta niin tuskin käy eduskuntavaaleissa. Listan kärki on leveä. Istuvat kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Ilkka Kantola ja Katja Taimela ovat kaikki ehdolla, samoin kuin 1.varakansanedustaja Mika Maaskola ja lisäksi vielä HUS:n emeritus toimitusjohtaja Aki Linden. Toisin sanoen neljää paikkaa hakee viisi hyvää ehdokasta, jolloin kaikilla on tulta hännän alla. Eniten saletissa mainituista on salolainen Taimela, joka ei kilpaile samoista äänistä. Muista mainituista neljästä yksi joutuu pettymään. 

 

Keskusta: 2 paikkaa, kärkenä Annika Saarikko

Varsinais-Suomen kepu sai viimeksi lisäpaikan nykyisen ministeri Annika Saarikon kerättyä yli 10 000 ääntä ja Olavi Ala-Nissilän tehtyä paluun EU-hommista eduskuntaan. Nyt yleisen kannatuksen laskettua tuloksena lienee paluu tyypilliseen kahteen paikkaan. Annika Saarikko on ilmiselvä läpimenijä ja Keskustan ääniharava. Kakkospaikasta kilpailevat Ala-Nissilä ja sauvolainen maanviljelijä Esko Kiviranta. Viimeksi mainittu sai viimeksi noin 1000 ääntä Ala-Nissilää enemmän, joten hän lienee vahvemmilla nytkin. 

 

Vihreät: 2 paikkaa, tasainen kärki

Vihreillä on Varsinais-Suomessa haasteellinen tilanne Ville Niinistön jätettyä eduskuntavaalit väliin ja tähdättyä mepiksi. Viime kerralla Niinistö keräsi Vihreiden reilun 22.000 äänen potista noin 40 prosenttia.  Kukaan muu ei päässyt edes 3000 ääneen. Yleinen kannatustason nousu on kuitenkin vihreillä kovaa ja he olivat jo viimeksi vain muutaman tuhannen äänen päässä toisesta paikasta. Aiemmin vihreillä jopa oli kaksi paikkaa Varsinais-Suomessa, mutta sittemmin  ääniharava Janina Andersson jätti politiikan ja toisen puolueen Andersson on vienyt puolueen ääniä tuhansittain. Yleisen kannatustason nousun takia Vihreät kuitenkin saanevat kaksi paikkaa Varsinais-Suomessa, mutta on vaikea arvioida keitä he voisivat olla. Vahvimmilla on ehkä Turun kaupunginvaltuuston pj Elina Rantanen, joka on useasti jäänyt varasijalle. 

 

Vasemmistoliitto: 2 paikkaa, kärkenä Li Andersson

Viimeksi Li Andersson oli vaalipiirin ääniharava, vaikkei ollut puolueensa puheenjohtaja. Nyt äänisaalis tulee tuosta 15 000:sta edelleen nousemaan. Puolue onkin täysin pj:nsä varassa, koska kakkosedustaja Annika Lapintie jää eläkkeelle. Se on Vas.liitolle kova isku, koska Lapintie on saanut perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana paljon julkisuutta. Selvää kakkosnimeä ei edes ole, mutta Andersson saa yksissään niin suuren äänisaaliin, että loppulistan äänillä joku pääsee läpi. Vuonna 2011 laitavasemmistolainen Jyrki Yrttiaho pääsi pienehköllä äänimäärällä läpi ja hänen poikansa Johannes on nyt ehdolla. 

 

Perussuomalaiset: 2 paikkaa, kärkenä Kike Elomaa

Viimeksi perussuomalaiset saivat kolme paikkaa vaalipiiristä, ja neljäs jäi niukasti saamatta. Sittemmin eduskunnan puhemiehenäkin toiminut Maria Lohela loikkasi ensin Sinisiin ja myöhemmin Liike Nytiin. Toinen kaksoisloikkarihan oli Kokoomukseen lopulta päätynyt Kaj Turunen mutta hän on eri vaalipiiristä. Varsinais-Suomen persujen kohdalla Elomaa on varma läpimenijä ja vahvana kakkosnimenä on ensimmäisen kauden kansanedustaja Ville Tavio, joka puolueen tyypilliseen tapaan on profiloitunut maahanmuuttokysymyksiin. Persujen kohdalla jännitysmomenttina on vaaliliitto Kristillisdemokraattien kanssa, jota käsittelen kirjoituksen lopussa. Periaatteessa kolme paikkaa on vaaliliitolle täysin mahdollinen.

 

RKP: 1 paikka, ei selvää kärkeä

Viimeksi RKP oli vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa, kuten usein ennenkin. Läpimenijänä oli entinen pj Stefan Wallin kunnioitettavalla lähes 10 000 äänen saaliilla. Nyt RKP lähtee kisoihin ilman vaaliliittoa, mutta yksi paikka on tulossa nytkin. RKP:llä on kaikkein uskollisimmat äänestäjät ja listalta löytyy suomenruotsalaisten keskuudessa tunnettuja nimiä. Viimeksi yli 3000 ääntä kerännyt Ida Schauman voi olla vahvoilla. 

 

Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vaaliliitto: 

aiemmissa vaaleissa KD on jäänyt noin 2-3 prosentin kannatuksella vaalipiirissä tukevasti äänikynnyksen alle. Nyt tilanne voi muuttua, koska he ovat vaaliliitossa perussuomalaisten kanssa. Ehdokasasettelussa kristillisillä tapahtui kuitenkin outo kömmähdys. Listan selvänä ykkösnimenä on entinen juoksija Annemari Kiekara (ent. Sandell) jota kuitenkin yritettiin kammeta pois listalta piirin päätettyä ykköskärjeksi täysin tuntemattoman Pertti Vallitun. Torailu syö aina ääniä, ja äänimassan jakautuessa näiden kahden välille voi vaaliliiton kärjessä olla pelkkiä persujakin. 

Jos perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan ja KD saa rivinsä kasaan, voi vaaliliitto periaatteessa saada kolmekin paikkaa. Paikka olisi pois todennäköisimmin pois vihreiltä. 

 

Kokoomus: 4 

SDP: 4

PS ja KD vaaliliitto: 2 (mahdollisuuksien rajoissa 3)

Keskusta: 2

Vas.liitto: 2

Vihreät: 2 (mahdollisesti vain 1)

RKP: 1

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Saarikon poikkeuksellisen suuri suosio omiensa keskuudessa tuo lisäpaikan keskustalle. Menettäjänä on RKP, sillä SDP:n ja kokoomuksen tiukan taiston takia ruåtsalaiset äänestävät nyt kokoomusta - ja Petteri Orpoa pääministeriksi.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Veikkaisin vihreiden toiseksi läpimenijäksi Elina Rantasen lisäksi jotakuta seuraavista kolmesta: valtuustoryhmän pj Niina Ratilainen, puoluesihteeri Lasse Miettinen tai pienenä yllättäjänä opettaja Helena Särkijärvi, jolla on pitkä historia Turussa ja varsin kova noste Paraisilla.

Käyttäjän KimmoKitola kuva
Kimmo Kitola

Hyvää settiä. Itse laskin kylmän matemaattisesti kolmen tuoreimman gallupin keskiarvoista ja ek-2015 tuloksista kertoimet, joilla kerroin Varsinais-Suomen viime vaalien ääniosuudet. Sen perusteella päädyin muuten samaan tulokseen, mutta RKP:n ainoa paikka karkaisi vihreille. Eri asia sitten paljonko viime vaalien tuloksessa oli "Ville Niinistö -lisää", jota tämä laskelma ei huomioi. Lista kokonaisuudessaan näyttäisi tältä (vertailulukujen siemenlukuina kannatusprosentit 10-kertaisina:
Kok 202
SDP 199
PS/KD 167
Vihr 139
Vas 129
Kesk 109
Kok 101
SDP 100
PS/KD 84
Vihr 70
Kok 67
SDP 66
Vas 65
PS/KD 56
Kesk 55
Kok 50
SDP 50
----------
Vihr 46
RKP 45
Vas 43
Kok 40
SDP 40

Gallupeissa RKP:lle on ennustettu muutaman kymmenyksen alamäkeä, mikä korkean puolueuskollisuuden takia tuskin toteutuu, mutta ilman pudotustakin paikka on suuressa vaarassa. Viime vaaleissa viimeinen paikka meni juuri RKP:lle, ja kun nyt ehdokaslistalta ei löydy Wallinin tasoista nimeä, pidän RKP:n paikkaa epätodennäköisenä. PS/KD näyttäisi hyötyvän vaaliliitosta yhden paikan verran, ja sen viimeisen paikan veikkaan menevän Vilhelm Junnilalle (PS). Eli PS:lle 3 paikkaa, KD:lle 0.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Luultavasti RKP menettää ainoan paikkansa. Demarit voi saada viisikin paikkaa ja mennä kokoomuksen ohi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset