Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 3: Satakunta

  • Helmikuun kannatukset. Lähde: YLE/Taloustutkimus
    Helmikuun kannatukset. Lähde: YLE/Taloustutkimus

Vaaliennusteiden sarja etenee kolmanteen osaan eli Satakuntaan.

Entisessä Turun ja Porin läänin pohjoisessa vaalipiirissä on jaossa vain kahdeksan paikkaa, ja se onkin vaalipiireistä toijoten piilevä äänikynnys nousee korkealle, lähes kymmeneen prosenttiin.  Viimeksi viimeisen paikan sai Vas.liitto noin yhdeksän prosentin kannatuksella ja niin käynee nytkin. 

Satakunta on perinteisesti demareiden vahvaa aluetta, ja se korostuu nyt kun perussuomalaisten kannatus on jakautumisen myötä laskenut. Vihreiden nousu taas ei haittaa Satakunnassa (ja Lapissa) demareita lainkaan, toisin kuin kaikkialla muualla.

Vaalipiirin erikoisuutena on tällä kertaa Sinisten Ari Jalosen ja Kokoomuksen käsittämätön vaaliliittojärjestely, jossa Jalonen lähtee Kokoomuksen ehdokkaaksi, mutta läpi päästessään edustaa Sinisiä. Eräänlainen kaksoisloikkaus siis. 

Vaalipiirin äänikuningattaruudesta kisaillevat SDP:n Kristiina Salonen Raumalta ja Perussuomalaisten Laura Huhtasaari Porista.

 

SDP: 3 paikkaa, kärkinä Kristiina Salonen ja Krista Kiuru

Demareiden tilanne Satakunnassa on todella vahva. Molemmat istuvat kansanedustajat ovat ehdolla, eikä vihreiden nousu - joka muualla nakertaa demareita - tunnu Satakunnassa lainkaan. Yliopistokaupunki nimittäin puuttuu. Sen sijaan perussuomalaisten lasku ja kahtiajakautuminen auttaa demareita. Rauman ääniharava Kristiina Salonen ja Porin kaupunginvaltuuston pj Krista Kiuru ovat varmoja läpimenijöitä isoilla äänimäärillä. Kolmas paikka onkin mysteeri, koska viime vaaleissa 3000 ääntä kerännyt pääluottamusmies Tommi Raunela lähti Tampereelle töihin eikä ole ehdolla.  Vahvimmilla kolmannen paikan suhteen ovat ehkä Euralainen Ari Reunanen ja porilainen entinen kansanedustaja Antti Vuolanne.

 

Perussuomalaiset: 2 paikkaa, kärkenä Laura Huhtasaari

Satakunta on perussuomalaisten vahvimpia alueita. Viimeksi he olivatkin vaalipiirin suurin puolue (!). Heidän listansa on ehkä liikaa Huhtasaaren varassa, mutta Keskustan ehdokaslistan heikkous pitänee persut kahdessa paikassa. Listalla on myös pohjois-satakuntalainen Jari Koskela, joka sai viimeksi 4300 ääntä ja varapaikan. Hän saattaa olla listan kakkonen ja toinen läpimenijä, sillä suurin osa muista ehdokkaista on tuntemattomia. Huhtasaari saattaa olla vaalipiirin äänikuningatar. Perussuomalaisia haittaa jossain määrin kansanedustaja Ari Jalosen loikkaaminen ensin Sinisiin ja sitten Kokoomuksen listalle, mutta kaksi paikkaa pysynee silti. Tätä vahvistaa viime aikainen Keskustan lasku ja PS:n nousu mittauksissa.

 

Keskusta: 1 paikka, kärkenä ehkä Eeva Kalli

Keskustalla on vaalipiirissä vaikea paikka, sillä molemmat istuvat kansanedustajat ovat jäämässä eläkkeelle. Timo Kallin ja Kauko Juhantalon lisäksi varasijalle viimeksi yltänyt Juha Korkeaoja jättää nämä kisat väliin. Viime vaalien noin 25 000 äänestä puolet jää heidän mukanaan eläkkeelle. Keskustan lista on viime kertaan nähden umpiheikko ja ainoa läpimenijä lienee Timo Kallin tytär Eeva Kalli

 

Kokoomus: 1 paikka, kärkenä Samppa Kataja

Satakunta on perinteisesti kykypuolueelle vaikea apaja. Nytkin tarjolla on vain yksi paikka. Se menee vuorenvarmasti paluun tekevälle asianajaja Samppa Katajalle, joka taannoin oli Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja nouseva kyky. Hänen uransa otti takapakkia varomattomien lausuntojen ja päihtyneenä esiintymisen takia, mutta äänestävät ovat unohtaneet nämä jo.  Entinen ministeri Anne Holmlund sijoittunee hopeasijalle mutta joutuu tyytymään varaedustajan paikkaan. 

 

Vasemmistoliitto: 1 paikka, läpimenijänä Jari Myllykoski

Vas.liitto on ollut jatkuvasti supistumaan päin Satakunnassa, mutta vajaan kymmenen prosentin kannatus riittää yhteen paikkaan. Pääluottamusmies Myllykoski on edustanut Satakunnan vasemmistoliittolaisia vuodesta 2011 lähtien ja jatkanee nytkin. Vahvin haastaja lienee ay-mies Erno Välimäki, mutta tunnettavuudessa istuvalla kansanedustajalla on aina etulyöntiasema. 

 

Koska vaalipiirissä piilevä äänikynnys on niin suuri, ei pienemmillä puolueilla ole jakoja paikkaan. Esimerkiksi Vihreät ja Kristillisdemokraatit eivät saa paikkoja. 

Paikkojen jakautuminen:

SDP 3

PerusS 2

Keskusta 1

Kokoomus 1

Vas.liitto 1 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Piilevän äänikynnyksen taso voi korkeimmillaan olla 100%/(n+1) eli Satakunnan tapauksessa 100/9 ~11% mutta eivät äänet koskaan noin tasan jakaudu. Noin 9-10 prosentilla saa vielä paikan ja se lienee lähellä Vas.liiton kannatustasoa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Mitä luulet Antti, tulevatko hallituksen yritykset kaataa sote Krista Kiurun niskaan vaikuttamaan hänen vaalimenestykseensä ja jos niin millä tavalla? Todella mielenkiintoista nähdä, miten likaiseksi tilanne etenee, vaikka toki tilanne on erittäin surullinen kun perustuslaillekkin viitataan jo kintaalla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Sote/maakuntauudistuksen kaatuminen profiloituu hallituksen tappioksi. Siten aiheeseen liittyvä julkisuus voi jopa nostaa Kiurua, joka joka tapauksessa hän saa media-aikaa josta hyötyy.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tämä tuli itselläkin mieleen, todella mielenkiintoista nähdä että millaisen vaalituloksen Kiuru saa jos hänestä yritetään leipoa "sotentappaja". Elämme hyvin mielenkiintoisia aikoja tämän soten osalta.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

On kyllä hämmentävää tuo, miten tyhjä maali Satakunnassa on. Voisiko jopa olla, että SDP:llä mahdollisuus neljänteen paikkaan? Tosin istuvien takana sielläkin kärki ohenee ehkä liikaa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Se vaatisi käytännössä että SDP/4 > PS/2 eli reilusti yli 30 prosentin kannatusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kankaanpääläisenä Koskela saanee merkittävän osan Juhantalon entisistä äänedtäjistä taakseen. Pesujen ehdokaslista on melko Pori-painotteinen mikä ainakin vähän hajottaa huhtasaarelaisia.

En olisi kauhean yllättynyt jos Huhtasaari jäisi listallaan toiseksi. Se toki riittää jos persut saavat kaksi läpimenijää, oma veikkaukseni Satakunnasta on heille yksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

"En olisi kauhean yllättynyt jos Huhtasaari jäisi listallaan toiseksi."

Tuo olisi kyllä erittäin kova yllätys. Huhtasaari voi yltää 10 000 ääneen tai lähelle sitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei juuri sanomista Koskelan Antin ennusteeseen, koska seutukunta on minulle täysin tuntematonta. Mutta ihan kuin yleisenä ihmettelynä, että Keskusta on jäämässä maakunnassa yhteen edustajaan. Noin niinkuin mielikuvatasolla ja muistellen kuntavaalien karttaa, kaikki maakunnathan ovat KePun valtakuntaa, poislukien tietenkin Helsinki ja ehkä vielä Uusimaakin. Vika siis minun mielikuvassani, Keskustan alhainen gallup-kannatus tukee tehtyä ennustetta.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Satakunnassa Laura Huhtasaaresta tulee äänikuningatar, sillä etenkin Pohjois-Satakunta on lähes kokonaan persujen kynsissä. Kiurun kohtalona sen sijaan lienee eduskunnasta putoaminen, sillä sote-venkoilu ei vakaita satakuntalaisia miellytä. SDP:n miinus yksi menee kepulle.

Käyttäjän HeliRty kuva
Heli Räty

Kommenttina - eikö Satakunnasta valita vain 7 kansanedustajaa? Keneltä tuo yksi paikka siis on pois? Jos kepusta, demareista ja perussuomalaisista valitaan varmuudella 4 naiskansanedustajaa, ovatko loput miehiä? Miten hyvin kirjoittaja on perillä Kokoomuksen eri ehdokkaiden takana olevien tukiryhmien kokoonpanosta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset