Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 4: Pirkanmaan vaalipiiri

  • Helmikuun kannatukset. Lähde: YLE/Taloustutkimus
    Helmikuun kannatukset. Lähde: YLE/Taloustutkimus

Vaaliennusteiden sarja etenee maan kolmanneksi suurimpaan vaalipiiriin eli Pirkanmaahan.

Perinteisesti alue on teollisuusvoittoista ja vasemmiston vahvaa aluetta. Vaalipiiri on niin suuri, että pienemmilläkin puolueilla on yleensä mahdollisuus paikkaan alueella. Piilevä äänikynnys on yleensä vain reilut neljä prosenttia. 

Sekä SDP:n että Kokoomuksen listat ovat nyt leveitä ja ahdettuja. Osa suosituista ehdokkaista joutuu pettymään. Sen sijaan Perussuomalaisilla ja Vasemmistoliitolla listat voisivat olla vahvempiakin alueelliseen potentiaaliin nähden. 

Äänikuningatar tulee oletettavasti olemaan SDP:n Sanna Marin kuten viimeksikin. 

 

SDP: 5 paikkaa, kärkenä Sanna Marin

Pirkanmaa ja erityisesti Tampere on SDP:n vahvaa seutua. Vuosina 2011 ja 2015 demarit joutuivat tyytymään neljään paikkaan mutta nousua lienee tulossa. Selvin kärki on puolueensa 1.vpj Sanna Marin. Muita vahvoja nimiä ovat ex-ministerit Jukka Gustafsson ja Pia Viitanen, istuva 1. kauden kansanedustaja Ilmari Nurminen Sastamalasta, olympiapainija Marko Asell Nokialta sekä apulaispormestari Johanna Loukaskorpi. Lista on ihailtavan täysi ja kärkiehdokkaita on Tampereen lisäksi Nokialta ja Sastamalasta. Loukaskorpi oli Tampereen tunnelin kannattajia, joten hän perinee viimeksi pudonneen lääkäri Hanna Tainion ääniä. Perussuomalaisten kannatuksen lasku duunariväestössä taas palvelee Asellia. 

 

Kokoomus: 4 paikkaa, kärkenä Sofia Vikman

SDP:n tapaan Kokoomuksella on vahva ja alueellisesti monipuolinen lista. Kokoomuksen äänikuningattarena jatkanee tamperelainen Vikman. Muita vahvoja nimiä ovat valkeakoskelainen Pauli Kiuru, sastamalalainen ex-ryhmäpuheenjohtaja Arto Satonen sekä entinen puoluesihteeri, tamperelainen Harri Jaskari.  Viimeksi pudonneen Kimmo Sasin menetys ei välttämättä tunnu, koska oikean laidan kulkijana hänen äänensä kanavoitunevat muille kokoomuslaisille.  Lisäksi hänen poikansa on ehdolla. Pauli Kiurun asema lienee vahva, koska Valkeakoskelta ei ole muilla puolueilla kärkikastin nimiä. Vuonna 2007 Kokoomus ylti Pirkanmaalla viiteen paikkaan, mutta tuolloin heidän valtakunnallinen kannatuksensa olikin reilusti yli 20%. 

 

Vihreät: 3 paikkaa, kärkenä Satu Hassi

Vihreiden kova valtakunnallinen kannatusnousu näkynee Pirkanmaallakin. Jo kunnallisvaaleissa 2017 heidän tuloksensa viittaisi kolmeen paikkaan Pirkanmaalla. Pienenä puutteena on listan kovien nimien Tampere-keskeisyys. Listan tunnetuimmat nimet ovat istuvat kansanedustajat Satu Hassi ja Olli-Poika Parviainen, entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen sekä Vihreiden nuorten entinen pj Iiris Suomela. Listalla on siis vahvoja nimiä, mutta kaikki Tampereelta. Toisaalta oletus on, että sieltä kannatuskin tulee. 

 

Keskusta: 2 paikkaa, kärkenä ehkä Jouni Ovaska

Keskusta nousi viimeksi Pirkanmaalla kolmeen paikkaan ja oli hyvin lähellä saada neljännen. Nyt yleinen kannatustason lasku ja Mikko Alatalon eläköityminen yli 6700 äänensä kanssa syövät kannatusta.  Tuloksena on melko varmasti kaksi paikkaa. Listan kärkiniminiä ovat istuvat kansanedustajat Pertti Hakanen Sastamalasta ja Arto Pirttilahti Mäntästä. Kovin nimi lienee kuitenkin entinen puoluesihteeri Jouni Ovaska Hämeenkyröstä. Joku kolmesta joutuu pettymään. Tunnetun naisehdokkaan puute voi rasittaa kepun listaa jossain määrin, ellei lasketa yllättäen kisaan lähtenyttä ex-missi Tarja Smuraa. Hänen äänisaaliinsa on minulle arvoitus. 

 

Perussuomalaiset: 2 paikkaa, kärkenä Sami Savio

Viimeksi PS sai Pirkanmaalta 4 kansanedustajaa, mutta heistä peräti 3 loikkasi sinisiin. Se rasittaa perussuomalaisten listaa huomattavasti. Istuvista kansanedustajista vain Ylöjärven Sami Savio jäi jäljelle, ja hän lieneekin listan kärkinimiä. Tamperelainen Heikki Luoto on myös tunnettu omiensa keskuudessa. Hän taitaa olla alkuperäisiä Halla-ahon listalaisia. Puolueen kannatuksen yleinen lasku ja loikkaukset sinisiin kuitenkin pudottanevat paikkamäärän kahteen. Vahvemmalla listalla kolme paikkaa olisi otettavissa.

 

Vasemmistoliitto: 2 paikkaa, kärkenä Anna Kontula

Tampere ja Pirkanmaa olivat pitkään vassareiden vahvaa aluetta. Sittemmin puolueen punavihertyminen ja Perussuomalaisten nousu ovat syöneet kannatusta. Vuodesta 2011 alkaen puolueen ainoa edustaja on ollut tutkija Anna Kontula. Yleisen kannatusnousun myötä puolueella on eväät kahteen paikkaan, mutta lista on Kontulan takana hyvin ohut.  Esimerkiksi viime kerralla varalle sijoittunut Kalle Hyötynen ja aiemmin isoja äänimääriä kerännyt Minna Sirnö eivät ole ehdolla. Tampereen entinen apulaispormestari Mikko Aaltonen lienee tunnetuimpia.

 

Kristillisdemokraatit: 1 paikka, Sari Tanus

Viimeksi kristilliset ylsivät juuri ja juuri viivan yläpuolelle. Puolueen yleinen kannatus on lievästi elpynyt, joten paikka tulee nytkin. Istuvalla kansanedustajalla, lääkäri Sari Tanuksella ei oikein ole uskottavia haastajia. 

 

 

Paikkojen jakautuminen: 

SDP 5

Kokoomus 4

Vihreät 3

Keskusta 2 

Perussuomalaiset 2 

Vasemmistoliitto 2 

Kristilliset 1

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Veikkaisin Veikko Vallinin persuista pääsevän läpi .

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kannattaa Koskelan ottaa selvää tarkemmin vaaliasetelmista.

Kyllä Vasemmistoliitolla on hyviä ehdokkaita, mainittakoon esimerkiksi Nokian kaupungissa selkeästi eniten ääniä (531) kaikista puolueista (yksikään demarikaan ei saanut enemmän ääniä kuin hän) kuntavaaleissa kerännyt Anne Nyman, joka on saanut paikallista, mutta myös valtakunnallista tunnettavuutta palvelualojen duunareiden puolustajana ollen myös A-Studiossa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pirkanmaalaisena tämä prognoosi kiinnostaa.

Tampere versus maakunta tulokseksi tulisi blogistin ennustaa toteutuessa 12 - 7 Tampereen hyväksi. Tai vaihtoehtoisesti jopa 13 - 6. Mutta jos Nokialta tärppäisi kaksi vasemmistolaista (demarien Asellin lisäksi Vasemmistoliiton Nyman) niin voimasuhteet voisivat olla myös 11 - 8.

Siihen nähden että Pikanmaalla on noin 515 000 asukasta ja Tampereella "vain" 235 000 edustajien keskittyminen noinkin vahvasti keskuskaupunkiin, merkitsee että edustajien demografinen edustavuus on tässä(kin) suhteessa melko kaukana tavoiteltavissa olevasta ideaalista.

Asuinpaikan mukaan tarkasteltuna edustavin jakautuma olisi Tampere 9 - Maakunta 10.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tätä mietin. Toisaalta niillä puolueilla, joilla on vain 1-2 paikkaa, on ihan loogista että läpi menee tamperelaisia. 3-5 läpimenijän puolueissa mahtuu muitakin.

Poikkeuksena Vihreät, joiden koko kärki on Tampereelta.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Toisaalta Nokialla Vihreät on yksi Nokian suurimmista puolueista.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Kimmo Sasin poika ehdolla? Ei ole. Sama sukunimi Ilkan kanssa taisi aiheuttaa kömmähdyksen, vai?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja puuttuu Tampereen edellinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, joka todennäköisesti menee läpi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sari Tanus saa kyllä pysyä kotonaan eikä mennä mihinkään muualle.

SDP:n pitää selittää enemmän sitä, että miten sosiaaliturva aiotaan tehdä uudella kaudella vai aiotaanko siinä suositella ihan komppaamalla, että lähdetään Universal Creditin suuntaan?

SDP väittää, että ei mennä, mutta SDP:n materiaaleissa on kuitenkin tullut esille, että vastikkeellista korvausta varten on tehtävä osoitettua työtä ja jos sitä ei tee, niin toimeentuloturvasta vähennetään 20% ja se on vastoin perustuslakia, sillä siinä seisoo, että kansalaisen on saatava välttämätön toimeentulo ja SDP:n materiaaleissa seisoo siinä, että voidaan vähentää 20%, joka on paljon kovempi kuin mitä aktiivimalli leikkasi 4,5% työmarkkinatuesta.

Teidän SDP:läisten tarvitsee vain irtautua tästä suunnitelmasta, niin en enää liitä teitä UC:n kannattajiksi:

Kannattajia on tällä hetkellä:

- Kokoomus
- Keskusta
- Kristillisdemokraatit
- Siniset
- SDP, vaikka muuta väittävät

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Perinteisesti alue on teollisuusvoittoista ja vasemmiston vahvaa aluetta."
------------------------

Mahtaakohan porukalla olla suurikin tarve päästä työpaikoistaan eroon.

Neljä vuotta sitten rekat lähtivät liikkeelle, kun vaalitulos selvisi. Jos demarit voittavat, niin aletaan ensin miettiä, mitkä tehtaat puretaan ja mihin suuntaan viedään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset