Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 7: Hämeen vaalipiiri

  • Maaliskuun kannatukset. Lähde: Yle/Taloustutkimus
    Maaliskuun kannatukset. Lähde: Yle/Taloustutkimus

Vaaliennuste etenee seitsemänteen osaan eli Hämeeseen. Entinen Hämeen läänin eteläinen vaalipiiri on kooltaan keskisuuri ja jaossa on 14 kansanedustajan mandaattia.

Perinteisesti alue on ollut teollisuusvaltaista ja vasemmistolle suotuisaa. Viimeksi vaali oli kuitenkin erittäin tasainen ja peräti neljä puoluetta pääsi kolmeen paikkaan. Ne olivat SDP, Kokoomus, PerusS ja Keskusta.

Piilevä äänikynnys asettuu tyypillisesti noin kuuden prosentin tasolle, ja viimeksi sen uhriksi jäivät vihreät, jotka eivät reilun viiden prosentin kannatuksella saaneet paikkaa ja äänet menivät "hukkaan". 

Häme on ollut demareiden ohella perussuomalaisten vahvaa aluetta, ja puolue on saanut molemmissa jytkyissä kolme paikkaa Hämeestä valtakunnallista tasoa kovemmalla kannatuksella. 

 

SDP: 4 paikkaa, kärkiä useita

Demarit olisivat viimeksi mahdollisesti pysyneet neljässä paikassa, jos entinen ministeri Johannes Koskinen ei olisi lähtenyt Lontooseen pankkihommiin yllättäen hieman ennen vaaleja. Nyt Koskinen tekee paluun, ja lista on muutenkin vahva. Istuvien kansanedustajien eli lahtelaisten Mika Karin ja Ville Skinnarin sekä hämeenlinnalaisen Tarja Filatovin lisäksi ehdolla on Riihimäen kaupunginhallituksen pj Miia Nahkuri ja Forssasta sekä Kaisa Lepola että Emmi Lintonen. Lista on vahva ja monipuolinen, mutta muut kaupungit taitavat olla Lahteen ja Hämeenlinnaan nähden sen verran pieniä, että läpimenijät ovat jossain järjestyksessä Kari, Skinnari, Filatov ja Koskinen. Piirissä puhutaan viidennenkin paikan mahdollisuudesta, mutta se ei ole toteutunut sitten vuoden 2003 eikä taida olla realismia nytkään. 

 

Kokoomus: 3 paikkaa, kärkenä Sanni Grahn-Laasonen

Kokoomus sai vuoden 2007 vaaleissa neljä paikkaa Hämeestä. Sen jälkeen tyytyminen on ollut kolmeen paikkaan, joka on todennäköistä nytkin. Forssalaisen ministeri Sanni Grahn-Laasonen on listan tunnetuin valtakunnan tason nimi, ja äänisaalis lienee erittäin hyvä. Myös loppilainen Timo Heinonen on lähes varma läpimenijä. Kolmannen paikan lunastanee orimattilalainen istuva kansanedustaja Kalle Jokinen, sillä toinen Päijät-Hämeen kova nimi Ilkka Viljanen ei ole tällä kertaa ehdolla. Virallisesti tavoitteena on neljä paikkaa, mutta se edellyttäisi lähes 25 prosentin äänisaalista ja jäänee haaveeksi. Pienenä miinuksena Kokoomuksen listalla on suurimman kaupungin eli Lahden suhteellinen heikkous ehdokasasettelussa. 

 

Perussuomalaiset: 2 paikkaa, kärkenä Rami Lehto

Viimeksi persut saivat puolustettua kolmea paikkaansa menestyksekkäästi. Tällä kertaa kannatuksen lasku ja ääniharava Anne Louhelaisen loikkaaminen sinisiin tekevät asiat vaikeammiksi ja paikkamäärä pudonnee kahteen.  Lahden persujen ääniharava Rami Lehto on varmahko läpimenijä.  Toisen paikan kohtalo onkin Hämeen vaalipiirin mielenkiintoisimpia kamppailuja. Vahvimmilla ovat hämeenlinnalainen kokoomustaustainen Lulu Ranne ja lahtelainen istuva kansanedustaja Jari Ronkainen. Jotta PS saisi puolustettua kolmea paikkaansa, heidän pitäisi käytännössä saada estettyä demareiden neljäs paikka. Pitäisi tulla PS/3 > SDP/4 eli persujen pitäisi saada yli 75% demareiden äänisaaliista onnistuakseen.

 

Keskusta: 2 paikkaa, kärkenä Juha Rehula

Keskustan Hämeen valtakunnallisen tason nimiä ovat pitkään olleet hollolalainen Juha Rehula ja forssalainen Sirkka-Liisa Anttila. Nyt viimeksi mainittu jää eläkkeelle ja jättää ammottavan loven Etelä-Hämeen Keskustaan. Rehula Hollolasta sen sijaan on varma läpimenijä. Kakkospaikka menee joko paluuta yrittävälle Timo Kaunistolle tai istuvalle (ja aika näkymättömälle) lääkäritaustaiselle kansanedustaja Martti Taljalle. Myös keskustanuorten entinen puheenjohtaja Hilkka Hilu Kemppi saanee hyvän äänisaaliin. Listalla on muuten myös kiinteistökuningatar Kaisa Liski, mutta tunnettavuus ei aina kuoriudu ääniksi. 

 

Vasemmistoliitto: 1 paikka, Aino-Kaisa Pekonen

Hämeen Vas.liitto on jo pitkään profiloitunut puolueen puheenjohtajaksi yrittäneeseen Aino-Kaisa Pekoseen. Viimeksi putoaminen eduskunnan ulkopuolelle kävi yllättävän (?) lähellä, kun puolueen kannatus putosi kuuteen prosenttiin. Nyt vassin kannatus on vähän elpynyt, ja se näkynee Hämeessäkin. Pekosella ei ole uskottavaa haastajaa, joten Riihimäen Vas.liitto pääsee juhlimaan omaa kansanedustajaa nytkin. 

 

Kristillisdemokraatit: 1 paikka, Päivi Räsänen 

Häme on Pohjanmaan ohella Kristillisten vahvinta aluetta ja se on yksinomaan Päivi Räsäsen ja hänen perheensä ansiota. Viime kerralla saatu ~7500 ääntä on pienpuolueen ehdokkaalle keskisuuressa vaalipiirissä huikea tulos. Kristillisten kannatus on Vas.liiton tapaan hieman elpynyt, joten Räsäsenkin paikka on aika varma. Puolueen sisällä hänellä ei ole ollut haastajaa vuosikymmeneen kuten ei vassin Pekosellakaan. Molemmat ovat lisäksi Riihimäeltä. 

 

Vihreät: 1 paikka, ehkä Kirsi Ojansuu-Kaunisto

Vihreät saivat 2007 vaaleissa kansanedustajan paikan Hämeestä. Sen sai Kirsi Ojansuu, joka meni sittemmin naimisiin Keskustan Timo Kauniston kanssa. Äänestäjät eivät tätä palkinneet, koska molemmat putosivat eduskunnasta. Nyt Ojansuu-Kaunisto yrittää miehensä tapaan paluuta Arkadianmäelle. Puolueen yleinen kannatus on noussut sen verran paljon viime vaaleista, että yksi paikka on todennäköinen.  

 

 

Mahdolliset virheet ovat omiani ja varmasti olen jonkun unohtanutkin. Mea culpa!

 

Paikkojen jakautuminen:

SDP:  4

Kokoomus:  3

PerusS:   2

Keskusta:   2

Vas.liitto:   1

Kristilliset:  1

Vihreät:  1

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Ihan humpuukia koko ennuste. Tähtiliike nappaa vähintään yhden paikan.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tähtiliikkeen kannatusta lienee vaikea tarkasti ennustaa, mutta todennäköisyydet eivät taida puhua kansanedustajapaikan puolesta Hämeen vaalipiirissä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tähtiliike hävinnee jopa Sinisille mutta jonkinlainen mielenkiinto siinäkin.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Puoltaako ehdokaslistat tätä lottokuponkia jotenkin?

Käyttäjän alasanen kuva
Antti Lasanen

Olen itse Lapista Tähtiliikeen ehdokkaana, missä läpimeno on vaikein.
Missä vaalipiireissä tähtiliike mielestäsi olisi helpoin saada ehdokas läpi?
Mitkä ovat Tähtiliikkeen heikkoudet?

Minusta tähtiliikkeen vahvuus on melko suora demokraattinen vaikuttaminen, kattavat ehdokaslistat sekä ehdokkaiden lähteminen "samalta viivalta".

Esimerkiksi Suomenmaahan kirjoiteltu Tähtiehdokkaiden vähättely nimenomaan korostaa keskustaliikeen äänivuotoa. Keskustan ehdokkaiden päätökset on erit valtiopäivilliä kuin puheviestintä kentällä.
Myös perussuomalaisia äänestäneissä on Tähtiliikkeen kannattajia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #11

"Missä vaalipiireissä tähtiliike mielestäsi olisi helpoin saada ehdokas läpi?"

Vakiintumattomille puolueille helpointa on siellä, missä piilevä äänikynnys on matalin, eli Uudellamaalla.

Se on myös syy, miksi Siniset ovat lastanneet kaikki kärkinimensä sinne.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ei millään pahalla, mutta Kaution olisi hyvä vilkaista kahden aikaisemman eduskuntavaalien tulospalvelun tuloksia vuosilta 2011 ja 2015 Hämeestä:

Vuoden 2011 tulokset Hämeestä: http://www4.vaalikone.fi/eduskuntavaalit2011/tulos...

Vuoden 2015 tulokset Hämeestä:
https://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/tulos/0/06

Koskela puhuu 6% äänikynnyksestä Hämeen vaalipiirissä ja nuo vaalien tulokset kyllä näyttävät vahvistavan hänen näkemystään. Jopa vihreille, jotka ovat paljon tunnetumpia kuin tähtiliike, niin on ollut vaikeata saada edustaja läpi Hämeestä. Sen perusteella ennustan, että tähtiliike ei saa yhtään kansanedustajapaikkaa Hämeestä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Mitäs luulet Antti, saakoos Koskinen yli 10.000 ääntä?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hän sai vuonna 2007 noin 9000 ääntä ja silloin Demareiden valtakunnallinen kannatus oli nykyistä tasoa. Ainakin yli 8.000 ääntä on todennäköistä, samoin kuin vaalipiirin äänikuninkuus.

Antero Lehto

Hämeessä Timo Heinonen o yhtä kovassa suosiossa kuin Grahn-Laasonen. Mitä tulee Päivi Räsäseen, niin Ismo Portin on kova haastaja. Portin tulee viemään aika paljon äänin Räsäseltä. Etelä-Hämeen äänikuningatar saattaa olla Aku Hirviniemen sisko Aino-Kaisa Pekonen. Demareiden suhteen esitetyt läpimenijät ovat hyvin pitkälti ehdokkaat. Kepuista menee Kaunisto voi hyvin mennä läpi, mutta Talja on todella tuntematon nimi. Noh siihen voi päättyä Kauniston pariskunnan yhteiselo, kun poliittiset näkemykset eroavat kuin yö ja päivä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Portin on varmasti omiensa keskuudessa tunnettu, mutta vaalipiirin laajuisessa julkisuudessa jää kyllä ex-pj Räsäsen jalkoihin.

Pekonen varmaan voisi ollakin äänikuningatar, mutta pienehköstä puolueesta ponnistaminen tekee sen vaikeaksi. Viimeksi hän jäi 5.500 ääneen joten kärkipaikalle on matkaa.

Matias Granlund

Taisit Hämeen Perussuomalaisten kahden paikan arvioida vedonlyöntisivustoilta?
Hämeen gallupin mukaan tammikuussa Hämeen Perussuomalaiset kärkkyivät melkein kolmea paikkaa ja kannatuskin sittemmin noussut. Hämeessä PS saa varmat 3.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Voivathan he taas yllättää, mutta pitäisin toistaiseksi kolmea melko yllättävänä. Jos kannatus vielä nousee niin toki kolme voi tulla.

Jani Aaltonen

Toivottavasti Hämeessäkin Duunarit olis järkevämpiä ei Ruuan hinnan nostolle, ei polttoaineiden hinnan nostolle, Ei Sdp:lle, Vasemmistoliitolle ja Vihreille. Sipilän Hallitus mielestäni kuritti riittävästi pienituloisimpia joten ei tarvita enään Rinteen hallitusta kurittamaan.

Matti Simonaho

Horo-skooppeja pakkaa olemaan präntissä ennätyksellinen määrä aina ennen vaaleja. Jokainen horo huutaa skoopistaan mitä milloinkin. =)

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Ei nappaa. Yle toimii nyt niin, että "Väyrysen väki" ei esille pääse. Kaikki muut edusukunnassa olevat puolueet on otettu mukaan eduskuntapuolueiden vaalitentteihin Ylessä, mutta kun 7 tähden liike jätettiin ulos, nimikin on nyt "yhdeksän puolueen vaalitentti". Yhden poisjättämisen syytä on maallikon vaikea ymmärtää, mutta suunnitelmalliselta vaikuttaa. Ainakin jokin selitys tällaiselle pitäisi Ylen nyt antaa.

Kari Aaltonen

Keskustan kannatus yllättävän korkee, oisko joku virhe tässä tutkimuksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset