Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 8: Lapin vaalipiiri

  • Maaliskuun kannatukset. Lähde: Yle/Taloustutkimus
    Maaliskuun kannatukset. Lähde: Yle/Taloustutkimus

Lappi on vuodesta 2015 alkaen pienin vaalipiiri, kun Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo katosivat itsenäisinä vaalipiireinä. Edustajan paikkoja on jaossa vain seitsemän, ja piilevä äänikynnys on peräti kymmenen prosentin tuntumassa. 

Viimeksi kuilun reunalla kamppailivat SDP ja Kokoomus, kummatkin noin kymmenen prosentin kannatuksella. SDP vei pidemmän korren ja sai 10,8 prosentin kannatuksella Johanna Ojala-Niemelän läpi, kun Kokoomus sai 10,1 prosenttia ja Heikki Autto putosi.  Nyt molemmat ovat aika turvassa, koska Keskustan kannatus on laskenut niin paljon, ettei neljä paikkaa pysy.

Keskusta on läpi historian ollut Lapin vallitseva puolue, eikä puoluetta ole voitettu sotien jälkeen koskaan Lapissa lukuun ottamatta presidentinvaaleja. Tähän ei tule muutosta nytkään, vaikka Keskustan kannatus tuleekin laskemaan edellisten vaalien 42,9 prosentista ja neljä paikkaa vähennee kolmeen.

Lapissa on myös yksi laajempi vaaliliitto.  Kokoomus, KD ja RKP ovat yhdistäneet voimansa, mutta tällä tuskin on vaikutusta paikkajakoon, koska kaksi viimeksi mainittua ovat Lapissa olemattoman pieniä. 

Koska vaalipiiri on pieni ja paikkoja jaossa vain seitsemän, on paikkojen jakauma helpohko arvioida. Ainoat suuremmat jännitysmomentit ovat, kuka on Keskustan kolmas läpimenijä ja saako PS heikolla ehdokasasettelullaan paikkaa.

 

Keskusta: 3 paikkaa, kärkenä Katri Kulmuni 

Keskusta on Lapissa siinä onnellisessa asemassa, että vahvoja läpimenijäehdokkaita on neljä, ja paikkoja tulossa vain kolme. Se tarkoittaa kiritystä kaikille ehdokkaille, paitsi ehkä Tornion Katri Kulmunille, joka voi olla suht varma läpimenostaan. Yleinen kannatus on kuitenkin sen verran laskenut, että edellisten vaalien neljästä paikasta Keskusta putoaa kolmeen. Kakkossijalle sijoittunee lestadiolaistaustainen rovaniemeläinen Markus Lohi, ja kolmannesta paikasta käyvät tiukan kamppailun entinen ammattiupseeri Mikko Kärnä ja itälappilainen Eeva-Maria Maijala. Kärnä on saanut huomattavasti enemmän julkisuutta, joten kamppailu voi kääntyä hänen hyväkseen.

 

Vasemmistoliitto: 1 paikka, Markus Mustajärvi

Vas.liitolla on Pohjois-Suomessa takanaan loistava menneisyys. Ei siitä niin kauan ole, kun Esko-Juhani Tennilän johdolla "Vassi" sai kaksi paikkaa Lapista. Sittemmin itälappilainen Mustajärvi on edustanut puoluettaan yksin. Nytkään hänellä ei ole merkittävää uhkaajaa, mutta kannatusnousun myötä puolueella on lievä mahdollisuus kahteen paikkaan. Todennäköisesti tuloksena on kuitenkin noin 16-18 prosentin kannatuksella yksi paikka ja läpimenijänä Mustajärvi. Puolueen vahvuutena Lapissa on alueellisesti laaja kannatus. Rovaniemen seudun lisäksi Vas.liitto on erityisen vahva Kemissä ja saa kannatusta myös Lapin harvaan asuituilla alueilla. 

 

SDP: 1 paikka, Johanna Ojala-Niemelä

Demarit olivat viimeksi kuilun reunalla Lapissa. Monessa ennusteessa oli demareilla nollat taulussa, ja Johanna Ojala-Niemelän paikka säilyi alle tuhannen äänen turvin. Nyt tilanne ei ole kannatusnousun myötä niin täpärä. Ojala-Niemelän takana hyvää tulosta tehnee rovaniemeläinen Maria-Riitta Mällinen, jonka näkyvyys on noussut viime vaaleista runsaasti. Myös viime vaalien kakkonen Pekka Tiitinen Kemistä on ehdolla ja kerännee Meri-Lapista kohtuullisen äänisaaliin.

 

Kokoomus: 1 paikka, Heikki Autto

Viimeksi Kokoomus jäi piilevän äänikynnyksen uhriksi. Nyt Keskustan kannatus on laskenut niin paljon, etteivät he saa neljää paikkaa, ja Heikki Autto Rovaniemeltä tekee paluun eduskuntaan. Listan kakkoseksi sijoittuu hyvin todennäköisesti rovaniemeläinen opettaja Sara Tuisku. Kokoomuksen suurimpana haasteena Lapissa on kannatuksen keskittyminen Rovaniemen seudulle. Kemi-Tornion alueella ja Kemijärvellä Kokoomuksen kannatus on heikkoa. Kokoomus on vaaliliitossa KD:n ja RKP:n kanssa, mikä auttaa 1-2 prosentin verran.

 

Perussuomalaiset: 1 paikka, ei selvää kärkeä

Perussuomalaisten ongelmana Lapissa on ehdokasasettelu. Ainoat valtakunnallisesti tunnetut nimet ovat/olivat Hanna Mäntylä ja Matti Torvinen, jotka ovat nykyään molemmat sinisiä. Puolueen kannatus on kuitenkin Lapissa sen verran laajaa, että paikka pysynee. Ainoa realistinen uhka on Vas.liiton nousu kahteen paikkaan, mikä edellyttäisi sitä, että Vassin kannatus olisi yli tuplasti PerusS:n kannatus. Omalla tutkalla näkyvin persuehdokas on ollut rovaniemeläinen Kalervo Björkbacka, mutta Lappiin on pitkä matka.

 

 

 

 

Paikkojen jakautuminen:

Keskusta  3

Vas.liitto 1 (pieni mahdollisuus kahteen)

Kokoomus 1

SDP   1 

PerusS  1 (pieni mahdollisuus nollaan) 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Lapissa näkyy nyt muutakin kuin revontulia ja turisteja. Kommunistit tulevat. Olen Ktp:n ehdokkaana Lapin vaalipiirissä.

Väyrynen meni, Lintunen tuli, ja Antti Koskelan ennustukset joutuvat häpeään.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Toivon sinulle kohtuullista menestystä vaaleissa. Onko KTP:llä muuten tällä hetkellä kaupunginvaltuutettua jossain päin?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kielletään lakkauttamasta kannattamatonta hienopaperituotantoa. Lintusen linjalla Venezuelan tielle: leviävään taloudelliseen kurjuuteen ja sosiaaliseen romahdukseen.

Mutta Marxismi-Leninismin aate ei kuolla voi, ei koskaan kuolla saa. Jos tosiasiat ovat ristiriidassa ideologian kanssa, tosiasiat pannaan leirille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sdp siis vankkumattomasti kapitalistien asialla. No, eihän tämä ketään yllätä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #8

Noh, voipa olla, mutta ainakin demokratian asialla päinvastoin kuin Lintunen ja kai sinäkin :-)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ai niin: koko vaalipiirin ääniharava lienee Keskustan Kulmuni. Unohdin mainita.

Käyttäjän TimoSuhonen kuva
Timo Suhonen

Hyvä Antti. Savo-Karjalaa odotellessa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitos. Savo-Karjala on vaikeimpia vaalipiirejä, mutta kyllä se piakkoin tulee.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Lappi hyvin veikattu. Kaikki muut tulokset on yllätys.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Vasemmistoliitolla on nyt kyllä muitakin kovia nimiä kuin Markus, mainittakoon nyt vaikka yhtenä Sari Moisanen, joka veti viime ek-vaaleissa 4000 ääntä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Pitää paikkansa, muttei kukaan uhkaa realistisesti Mustajärven ykkössijaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset