Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 9: Vaasan vaalipiiri

  • Maaliskuun kannatukset. Lähde: Yle/Taloustutkimus
    Maaliskuun kannatukset. Lähde: Yle/Taloustutkimus

Vaaliennuste etenee yhdeksänteen osaan eli Pohjanmaalle. Tai oikastaan virallinen nimi on Vaasan vaalipiiri, vaikka alue kattaa myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaan.  

Alue on Suomen valkoisin. Vasemmistoliitolla tai Vihreillä ei ole Pohjanmaalta yhtään kansanedustajaa. Demareitakin on  vuodesta 2007 lähtien enää kaksi. Toisin sanoen alueen 16 kansanedustajasta 14 edustaa oikeistoa tai "porvaristoa" laajasti määritellen. 

Paikkoja on jaossa 16 eli piilevä äänikynnys asettunee reilun viiden prosentin tuntumaan. 

Vaasa kuuluu niihin vaalipiireihin, joissa kaikki Perussuomalaisten istuvat kansanedustajat ovat loikanneet pois. Vesa-Matti Saarakkala ja Reijo Hongisto Sinisiin ja Maria Tolppanen demareihin. Tolppanen on muuten aiemmin ollut pitkän linjan demari, mutta kävi harharetkillä Perussuomalaisissa noin 10 vuoden ajan. 

Alueen kuumin paikalliskysymys on Vaasan sairaala - tai oikeastaan sen laaja päivystys - joka tämänhetkisen tiedon nojassa tulee lakkaamaan äänin 92-91. Etenkin Kokoomus, joka on Vaasan kaupungin vahvoja puolueita, tulee oletettavasti kärsimään tästä. Hyötyjinä ovat RKP ja jossain määrin ehkä SDP. 

Tyypillisesti Keskusta on ollut alueen valtapuolue. Poikkeus oli 2011 jolloin ensimmäinen Jytky pudotti Keskustaa niin paljon, että RKP pääsi lähelle. Näin saattaa käydä nytkin, kun Keskustan kannatus on alamaissa. 

 

 

Keskusta: 4 paikkaa, ei selvää kärkeä

Keskustan kannatus on huikean vahvaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Alueelta on ihan viime aikoina tullut kaksi kepulaista pääministeriäkin, eli Anneli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi. Keskustalla on vahva kattaus nytkin. Listalla on elinkeinoministeri Mika Lintilä ja nuoremmat mutta suositut Mikko Savola, Tuomo Puumala ja Antti Kurvinen. Lisäksi oman alueensa ulkopuolella vähemmän tunnettu kansanedustaja Lasse Hautala Kauhajoelta on ehdolla. Keskustan lista on alueellisesti hyvin kattava ja kaikki kansanedustajat ja 1.varakansanedustaja ovat ehdolla. Ainoa heikkous on puolueen yleisesti laskenut kannatus, joka vie yhden paikan. On mielenkiintoista nähdä, mahtuvatko sekä Lintilä että Puumala läpi pienestä Keski-Pohjanmaan maakunnasta, nyt kun kannatus on laskenut. 

 

RKP: 4 paikkaa, kärkenä Anna-Maja Henriksson

RKP on tasapainoillut kolmen ja neljän paikan välillä Vaasassa. Viimeksi oli vuorossa kolmen paikan vaali-ilta, kun Perussuomalaiset napsaisivat aivan illan lopulla vaalipiirin viimeisen paikan RKP:ltä. Päivänsankarina oli tuolloin Maria Tolppanen ja karvasta kalkkia joi maalahtelainen RKP:n Mikko Ollikainen. Nyt RKP:llä on pitkästä aika lastata Pohjanmaalle istuva puheenjohtaja,  eli Anna-Maja Henriksson, mikä näkynee jonkin verran kannatuksessa. Carl Haglundhan oli Uudeltamaalta ja Stefan Wallin Varsinais-Suomesta.  Lisäksi Keskustan ja Perussuomalaisten laskenut kannatus tarkoittaa, että vaalipiirissä "on tilaa".  Henrikssonin lisäksi Vaasan valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand tulee tekemään todella hyvän tuloksen. Vaasan sairaalan laajan päivystyksen puolustaminen nimittäin kulminoituu kaikista yksittäisistä poliitikoista eniten varmaan Strandiin.

 

SDP: 3 paikkaa, kärkenä Jutta Urpilainen

Pohjanmaan SDP on pitkään profiloitunut entiseen puheenjohtajaan Jutta Urpilaiseen. Hän onkin saanut kahdella edellisellä kerralla yli 10 000 ääntä Pohjanmaalta. Kokkolassa hänen suosiotaan ei horjuta mikään nytkään. Seinäjoen seudulla taas SDP kärsii veturimies Harry Wallinin eläkkeelle jäämisestä. Häntä paikannee eniten entinen missi Tarja Tenkula, mutta äänimäärää on vaikea arvioida. Vaasassa taas kovaa tulosta tekevät sairaalan pääluottamusmies Kim Berg ja valtuustoryhmän pj Matias Mäkynen. Merkille on myös pantava FSD:n eli suomenruotsalaisten demareiden puheenjohtaja Viktor Kock, joka on ruotsinkielisen väestön keskuudessa tunnettu. Yleensähän on niin, että FSD:n puheenjohtaja näkyy ruotsinkielisessä mediassa melkein enemmän kuin puolueen pj. Yleinen kannatustason nousu ja hyvä lista nostanevat demareiden paikkamäärän kolmeen. Urpilainen on varma läpimenijä, kaksi muuta ovat todennäköisimmin vaasalaiset Kim Berg ja Matias Mäkynen.

 

Kokoomus: 2 paikkaa, kärkenä Paula Risikko

Pohjanmaa on Kokoomukselle yllättävän heikko piiri. Alue on niin oikeistolainen ja konservatiivinen kuin Suomen oloissa olla ja voi, mutta se kohdistuu RKP:hen ja Keskustaan. 2010-luvulla myös Perussuomalaisiin. Kokoomuksen on tyytyminen kahteen paikkaan, joista toinen menee varmuudella puhemies Paula Risikolle. Tällä hetkellä istuva toinen kansanedustaja on äärioikeistolainen (?) vaasalainen Susanna Koski, joka kohahdutti erityisesti toimiessaan Kokoomusnuorten puheenjohtajana joitakin vuosia sitten. Hänet voisi periaatteessa pudottaa etäläpohjalainen Janne Sankelo, joka viimeksikin jäi vain muutaman kymmenen äänen päähän.  

 

Perussuomalaiset: 2 paikkaa, ei selvää kärkeä

Perussuomalaiset on Pohjanmaalla hieman samankaltaisessa tilanteessa kuin Lapissa. Kaikki hiemankin enemmän silmäätekevät persut loikkasivat Sinisiin. Poikkeuksena Maria Tolppanen, joka loikkasi demareihin. Eipä silti, perussuomalaisilla on vankka kannatus alueella, ja kaksi paikkaa on tulossa. On sitäkin vaikeampi arvioida keitä he voisivat olla. Tällaisessa tilanteessa tuloksena on usein melko tasainen jakauma, josta voidaan nousta läpi melko pienelläkin äänimäärällä. Näin on muinoin käynyt Vihreillä esim. Kymessä ja Hämeessä, kun tuntemattomalta - mutta kannatusta keräävältä - listalta tultiin läpi. 

 

Kristilliset: 1 paikka, Peter Östman

Östman on omalla seudullaan Luodossa suvereeni poliitikko. Lisäksi etuna on kaksikielisyys. Pohjanmaa on siitä poikkeuksellista seutua, että KD:n kannatuksesta laaja osa on ruotsinkielistä. KD:n paikka on aika tiukilla, mutta heidän äänestäjänsä ovat poikkeuksellisen lojaaleja. 

 

 

Vas.liiton ja Vihreiden kohtalo on Vaasassa kurja. Muutaman prosentin kannatuksella ei paikkaa heru. Ihmettelen, mikseivät nämä puolueet ole koskaan vaaliliitossa Pohjanmaalla. 

Kuriositeettina mainittakoon, että Pohjanmaan turkisteollisuudessa oli muinoin tuhansia kommunisteja töissä. Kun puolue alkoi 1990-luvulla (?) vastustaa turkistarhausta, oli tuloksena putoaminen eduskunnasta Vaasassa. Kuvaa hyvin Vas.liiton muuntautumista puolueena. 

 

Paikkajako:

Keskusta  4

RKP    4

SDP    3

Kokoomus  2 

PerusS.   2

KD     1

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Oliko niin, että Maria Tolppanen ei enää lähtenyt ehdolle? Todella jännää olisi ollut nähdä miten hän olisi pärjännyt.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Pitää paikkansa. Tolppanen on syntynyt 1952, joten eläkepäivät ovat ansaitut.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Erkki Valtamäki saattaa ps:ta mennä läpi v.2011 vaaleissa jäi 500 äänen päähän

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 124 100 äänioikeutettua ei äänestänyt Vaasan vaalipiirissä.

Keskusta sai vaalivoiton 67 333 äänellä.

Nyt SDP nähtävästi tekee kovan tuloksen, kun nousee 5. sijalta 3. sijalle.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Taitaa olla niin, että vain Lapin Kepu, Oulun Kepu ja Helsingin Kokoomus ovat suurempia kuin nukkuvat omilla alueillaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ei muuten pidä paikkaansa vuoden 2015 kohdalla. http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26113...

Enkä usko niin tapahtuvan vuonna 2019.

Käyttäjän HenriNieminen kuva
Henri Nieminen

Mä veikkaan kyl Tähtiliikkeelle yhtä paikkaa Vaasan vaalipiiristä. Tapahtumat toreilla yms. on ollut erittäin kovia ja äänestäjät ovat olleet samoilla linjoilla että Tähtiliike saa täältä edustajan läpi. Väyrysellä on muutenkin kova kannatus ja tulemme saamaan paljon Keskustan ja Persujen ääniä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mukava lukea tämmöisiä kiihkottomia juttuja.
Maria Tolppasen äänet ovat sitten uudelleen jaossa. Menisikö 1/4 SDP:lle ja 3/4 PS:lle, kun katsoo kuntavaalien potteja?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvin havaittu. Tolppanen sai 2012 kuntavaaleissa (persuna) noin neljä kertaa enemmän ääniä kuin 2017 kuntavaaleissa demarina.

Todennäköisesti enemmistö Tolppasen äänistä jakautuu muille persuille tai nukkuviin.

Käyttäjän JormaViitamki kuva
Jorma Viitamäki

Mikäs entinen Missi Tenkulan Tarja on...

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Näin etelämmästä olevaa RKP:läistä kiinnostaa, että minkä vuoksi keskusta ja kokoomus ajoivat alas Vaasan sairaalan päivystystä niin kiihkeästi? Vaasan vaalipiiri on Helsingin, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ohella hyvin selvästi kaksikielinen vaalipiiri. Noissa kolmessa kuitenkin on täysin kaksikielinen palvelu, mutta Vaasasta se olisi poistunut.

Kovin oudolta tuntuu tuollainen kiihko.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Varmuudella ei voi tietää, mutta voi liittyä persujen/sinisten kielipolitiikkaan. Nythän päivystys siirtynee Seinäjoelle, joka on suomenkielinen.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Se on aika erikoinen ratkaisu, Turku ja Helsinki pystyvät tarjoamaan kaksikielisen palvelun, mutta Seinäjoki ei.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyseisellä seudulla koko ikäni asuneena voin vain hämmästellä Antin analyysin tarkkuutta.

Joku paikallinen on avustanut sua? Sen verran osuvaa tekstiä.

Kallis aikaisemmin ja nyt Östman vievät RKP:lta 1-2 paikkaa. Varsinkin suhteellisessa laskennassa olisivat rauhansanalaisten ja vapaiden liikkeiden ruotsinkielisten äänet tärkeitä RKP:lle.

Puolue on liian liberaali hengellisille piireille.

Isäni kertoi hauskan tarinan (on kotoisin Lappajärveltä). Ennen sotia joku Lappajärvellä oli eduskuntavaaleissa äänestänyt demaria ja isännät uhosivat, että syyllinen selvitetään.

Pohjanmaan oikeistolaisuus perustuu siihen, että torpparit puuttuivat pohjanmaalta. Sen sijaan oli tilattomia isäntiä, jotka purkivat pahaa oloa puukkojunkkareina.

Myöhemmin tilattomat muuttivat sankoin joukoin amerikan ihmemaahan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitos viestistäsi. En varsinaisesti saanut apua, mutta olen seurannut muutaman pohjalaisen tuttavan poliittisen uran kehittymistä ja siitä on ollut hyötyä.

Käyttäjän JormaViitamki kuva
Jorma Viitamäki
Mauno Hautala

Ompas kumma ku Väyrysen Tähtiliike unohdettiin.
No äänestäjät ei unohda:)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

En ole tiennytkään, että Tarja Tenkula on ollut missi? Oikeesti?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset