Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Vaaliennuste osa 12: Uusimaa

  • Maaliskuun kannatuslukemat, lähde: YLE/Taloustutkimus
    Maaliskuun kannatuslukemat, lähde: YLE/Taloustutkimus

Vaaliennuste etenee viimeiseen osaansa - eli suurimpaan vaalipiiriin Uuteenmaahan. Tarjolla on peräti 36 edustajan paikkaa eli yksi enemmän kuin neljä vuotta sitten (menettäjänä Savo-Karjala). 

Vaalipiirin koosta johtuen piilevä äänikynnys on vain  ~2,5 prosenttia ja pienet heilahdukset muuttavat vaalitulosta joskus merkittävästi. Kokoomuksessa sanottiin Jyrki Kataisen (vai pitäisikö sanoa Taru Tujusen?) aikana, että Uudellamaalla ratkaistaan vaalit. 

Uusimaa on tästä johtuen pienpuolueille mielenkiintoisin vaalipiiri. Se on oikeastaan ainoa mahdollisuus saada kansanedustajan paikkoja prosenttiryhmille. Ei ole sattumaa, että esimerkiksi Siniset ovat keskittäneet koko arsenaalinsa Uudellemaalle. Sinisten lisäksi pienet mahdollisuudet on Liike Nytillä eli käytännössä Harry Harkimolla.

Koska pienetkin muutokset heilauttavat paikkoja, ennusteeseen sisältyy selkeästi eniten epävarmuutta kaikista vaalipiireistä. 

Perinteisesti alueen mahtipuolue on ollut Kokoomus. Viimeksi puolue "alisuoritti" 9 paikkaan ja sitä edellisellä kahdella kerralla Uudenmaan Kokoomus juhli 11 mandaatilla. 

Yleensä puolueiden johtajat lähtevät ehdolle Uudellamaalla. Tavoitteena on käyttää yleistä tunnettuuta äänipotin haravoimiseen suurimmassa vaalipiirissä. 2019 on tähän mielenkiintoinen poikkeus. Haavisto ja Halla-aho kisaavat Helsingissä, Orpo ja Andersson Varsinais-Suomessa ja Sipilä Oulussa. Vain Antti Rinne on suurten tai keskisuurten puolueiden puheenjohtajista ehdolla Uudellamaalla. 

 

 

Kokoomus: 9 paikkaa, kärkenä Elina Lepomäki ja Kai Mykkänen

Uudenmaan Kokoomus on ehdokasasettelultaan vaikeassa paikassa. Alexander Stubb, Hjallis Harkimo, Outi Mäkelä ja Sanna Lauslahti ovat kaikki poissa. Kukin eri syistä. Poistujat vievät mykistävät 40% Kokoomuksen viime kerran äänisaaliista. Uudenmaan Kokoomus on väkivahva - erityisesti Espoossa - mutta näin merkittävää poistumaa ei voi sivuuttaa.

Uusia kykyjä on tarjolla erityisesti Mervi Kataisen voimin.  Ministeri Kai Mykkänen ja kansanedustaja Elina Lepomäki tulevat varmasti nostamaan äänisaalistaan huomattavasti. Lisäksi ehdolla on mm. kansanedustajat Pia Kauma, Eero Lehti ja kolmannelta varasijalta (!) noussut Raija Vahasalo. Viimeksi mainittu lienee Suomen ennätys tai lähellä sitä.

Lisäksi merkille voidaan laittaa tienvarsitolpat erittäin hyvin miehittäneet Ruut Sjöblom ja Pihla Keto-Huovinen sekä Kokoomusnuorten Henrik Vuornos. 

Kannatuksen suhteen mielenkiintoisinta on mahdollinen siirtymä Vihreisiin. Uudellamaalla asuu paljon "sivistysporvareita" joita mm. koulutusleikkaukset kirpaisevat. Samaan aikaan Vihreiden kannatus on noussut. Siirtymää miettiessä on hyvä muistaa, että Uudellamaala jo prosenttiyksikön muutos voi tuoda tai viedä paikan.

 

SDP: 8 paikkaa, kärkinä Antti Rinne ja Antti Lindtman

Demarit otti viimeksi kuokkaan Uudellamaalla ja menetti seitsemännen paikan. Demareiden lista on kuitenkin tällä kertaa muihin kilpailijoihin nähden melko vahva. 

Antti Rinteen ja Antti Lindtmanin lisäksi melko varmoja läpimenijöitä ovat Espoon Maria Guzenina, toimittajataustainen Timo Harakka ja Lohjan Joona Räsänen.

Tämän jälkeen onkin tasaista. Demareiden hyvä lista ja noussut kannatus tuovat nousunvaraa. Vähintään seitsemäs paikka on selviö, mutta kahdeksanneskin on todennäköinen. Sijoista 6-12 kamppailevat muun muassa Kimmo Kiljunen, Hussein al-Taee, Säde Tahvanainen, Sirkka-Liisa Kähärä, Porvoon nouseva Anette Karlsson, hyvinkääläinen Irma Pahlman, Järvenpään valtuuston pj Eemeli Peltonen ja ehkä muutama muu. Asetelma ruokkii kilpailua.

SDP:llä on Uudellamaalla kaksi vakavaa ongelmaa. Ensimmäinen on Maarit Feldt-Rannan sairastuminen. Hän on kerännyt useita kertoja peräkkäin umpi-RKP:läiseltä Karjaan-Tammisaaren alueelta huikean äänisaaliin. Maaritille ei ole korvaajaa, vaikka Johan Kvarnström tekee Västra Nylandilla vahvaa kampanjaa. 

Toinen ongelma on Espoo. Viimeksi SDP sai Espoossa vain 11,4 prosenttia häviten Kokoomukselle noin 34 000 (!) äänellä. Vaalipiirin muissa osissa SDP keskimäärin kepittää Kokoomuksen, muttei tuollaista äänimäärää kiritä kiinni muualla. Siksi Kokoomus säilyy lähes varmasti suurimpana puolueena Uudellamaalla.

 

Perussuomalaiset: 6 paikkaa, ei selvää kärkeä

Uusimaa kuuluu niihin vaalipiireihin, joissa Perussuomalaisten hajoaminen tuntuu. Ääniharavat Timo Soini ja Jussi Niinistö ovat lähteneet 40 000 äänensä kanssa Sinisiin. Paikkaamaan ovat tulleet puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja "työmies" Matti Putkonen, mutta jokin kertoo minulle, etteivät he riitä korvaamaan Soinin ja Niinistön äänimäärää. 

Istuvista kansanedustajista ovat ehdolla hoitaja Arja Juvonen, uskontokysymyksissä profiloitunut Mika Niikko sekä Hyvinkään ainoa kansanedustaja Leena Meri. Lisäksi listalla mielenkiintoa herättävät Brother Christmas Ari Koponen, dosentti Arto Luukkanen ja Masa Saarikankaan poika Markku. 

Koska PS:n kannatus on noussut nopeaan tahtiin ja "varmoja" läpimenijöitä on vähän, herättää PS:n ehdokasasettelu suurta mielenkiintoa. Yllättäviäkin nimiä voi nousta läpi, kuten kävi 2011. Silloin PS sai Uudeltamaalta 7 edustajaa, joista enemmistö oli suurelle yleisölle täysin tuntemattomia. 

Sivusta on helppo huudella, mutta miksi Jussi Halla-aho ei lähtenyt ehdolle Uudeltamaalta? Äänimäärä ja vaikutus puolueen kokonaispaikkamäärään olisivat melko varmasti olleet suurempia.

 

Vihreät: 5 paikkaa, ei selvää kärkeä

Vihreillä on 2019 näytön paikka Uudellamaalla. Viimeksi puolue jäi riipaisevasti kolmeen paikkaan, vaikka tavoitteet olivat korkeammalla. Vaalipiirin viivan alle jäi ensimmäisenä vihreiden Inka Hopsu. Kuntavaaleissa 2017 Vihreät suoriutuivat loistavasti, ja ohittivat Uudenmaan maakunnassa (Helsinki mukaanlukien) demarit, nousten maakunnan kakkoseksi (!) Seurauksena maakuntavaltuuston nuijaa heiluttaa Mari Holopainen.

Vihreillä on hyvä mahdollisuus nipistää Kokoomuksen (heikohkolta) listalta ääniä, ja varmasti myös demareilta. Ehdokasasettelu on Perussuomalaisten tapaan mysteeri. Miksi Pekka Haavisto ei ole ehdolla Uudellamaalla? Vaikutus olisi paljon suurempi, ja Helsingin Vihreiden lista on joka tapauksessa niin vahva, etteivät he tarvitsisi Haavistoa. 

Ehdokkaiden joukossa ovat istuvat kansanedustajat JJ Kasvi ja Johanna Karimäki, molemmat Espoosta. Sen sijaan taksiajeluilla ja asuinkuvioilla kohua herättänyt Jani Toivola väistyy. Muita kärkiehdokkaita ovat yllättäen ehdolle lähtenyt näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius sekä Espoon kunnallispolitiika kärkinimiin kuuluvat Tiina Elo ja Inka Hopsu. Lisäksi julkkiskiintiötä täyttää vaihtoehtolääketieteellisillä lausunnoilla närää herättänyt Katariina Souri. Yleensä Vihreät korostaa tieteellisyyttään, joten Souri voi tuoda tai viedä ääniä.

Vihreiden selkeä heikkous ehdokasasettelun lisäksi on selvä Espoo-keskeisyys. Kärkinimet ovat oikeastaan kaikki espoolaisia lukuunottamatta Peteliusta, joka itse asiassa asuu Helsingissä. Aiemmin Vantaan Vihreät profiloitui Timo Juurikkalaan, mutta hän ei ole enää ehdolla. Kuntavaaleissa Vihreät onnistuivat breikkaamaan yllättävissäkin paikoissa, kuten Nokialla (!) ja saa nähdä käykö Uudenmaan pienemmissä kunnissa niin nyt. 

 

RKP: 3 paikkaa, ei selvää kärkeä

RKP:n kannatus ei yleensä heilahtele, mutta nyt asetelma on mielenkiintoinen. Carl Haglund on poissa yli 21 000 äänesä kanssa. Toisaalta muista puolueista Alexander Stubbin ja Maarit Feldt-Rannan poissaolo tuo varmasti tuhansia ääniä RKP:lle. 

Tuttujen ääniharavien eli Porvoon Mikaela Nylanderin, Länsi-Uudenmaan Thomas Blomqvistin ja uuden kärkinimen Anders Adlercreutzin lisäksi listalla huomiota herättävät missi Janina Fry ja jääkiekkoilija Sean Bergenheim.

Viimeksi RKP sai koko vaalipiirin viimeisen paikan. Kolmen ja neljän paikan rajalla puolue on nytkin. 

 

Keskusta: 2 paikkaa - Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen

Viimeksi Keskusta yllätti saamalla listalleen Uudellemaalle Anne Bernerin, joka oli jo ehtinyt lupautua Kokoomuksen ehdokkaaksi. Bernerin, entisen pääministeri Matti Vanhasen ja tuusulalaisen Antti Kaikkosen lisäksi läpi meni täysin tuntemattomaksi jäänyt Eerikki Viljanen.

Nyt puolueen kannatus on romahtanut ja lähes 10.000 ääntä saanut Berner on poistunut. Tuloksena on Keskusta putoaminen kahteen paikkaan - eli eduskuntavaalien 2011 tasolle.

Läpimenijät ovat varmuudella Kaikkonen ja Vanhanen. Keskinäinen järjestys onkin tiukka kisa :-) 

 

Vasemmistoliitto: 1 paikka, kärkenä Esko Seppänen

Uusimaa on ollut Vas.liitolle heikko alue pitkään. Viimeisellä kahdella kerralla puoluetta on edustanut vain espoolainen pääluottamusmies Kari Uotila. Nyt hän on eläköitymässä perhettä kohdanneen murheen vuoksi. Tämä vie puolueelta nousun kahteen paikkaan. 

Tilaisuuden on haistanut eläkkeeltä paluuta yrittävä Esko Seppänen, joka lienee listan ykkönen. Muita vahvoja nimiä ovat varakansanedustaja Jussi Saramo sekä keravalainen Pia Lohikoski. 

Uudenmaan vassilaiset ovat varmoja toisesta paikasta, mutta puolueella on tapana alisuoriutua. Lisäksi Uotilan eläköityminen on paha paikka listalle. Hyvällä onnistumisella kaksi paikkaa on mahdollinen, mutta todennäköisempi on yksi.

 

Kristilliset: 1 paikka, Antero Laukkanen

Kristilliset saivat viimeksi juuri ja juuri Uudeltamaalta yhden paikan. Nyt puolueen kannatus on hieman noussut ja listalla on muutama tuttu nimi. Yhden paikan säilyminen näyttää vahvalta.

Vahvin tarjokas eduskuntaan on istuva kansanedustaja Antero Laukkanen. Listalla on myös Laukkaselle viimeksi niukasti hävinnyt Jouko Jääskeläinen sekä erittäin laadukkaan sosiaaliturvaohjelman laatinut puoluesihteeri Asmo Maanselkä. 

 

Siniset: 1 paikka, joko Sampo Terho tai Jussi Niinistö

Sinisten loikkaus pois Perussuomalaisista kulminoituu Uuteenmaahan. Siniset keskittävät alueelle kaikki voimansa. Tulossa on mitä ilmeisimmin yksi paikka, ja sen saa joko pj Sampo Terho tai puolustusministeri (vai sotaministeri?) Jussi Niinistö. 

Timo Soini panttasi ehdolle lähtöään viimeisen päivään - eli 5.3.2019 - asti. Lopulta hän ei lähtenyt ehdolle. Se vie uskottavuuden Sinisiltä, mutta nimivahva lista ja olematon äänikynnys tarjoavat Uudemaan Sinisille yhtä paikkaa. 

 

 

- - - - - 

Ennusteurakka on finaalissa ja olo on haikea. Myönnän jättäneeni Uudenmaan viimekseksi siksi, että paikkojen ennustaminen siellä on ylivoimaisesti vaikeinta. Pienet heilahdukset voivat tuoda tai viedä +-2 paikkaa. Uusimaa on eduskuntavaalien kuningasravit :-) 

Pientä epävarmuutta on oikeastaan kaikkien puolueiden paikkamäärissä. Kokoomus saa 8-9 paikkaa, Persut 5-6, Vihreät 5-6, RKP 3-4 ja Vasemmistoliitto 1-2 paikkaa. Vain Keskustan 2 ja Kristillisten 1 ovat melko saletissa. 

Mielenkiintoisinta tulee olemaan Vihreiden ja Perussuomalaisten keskinäisen järjestys ja suurten puolueiden viimeisten läpimenevien seuranta. 

 

Paikkojen jakautuminen:

Kokoomus   9

SDP   8 

PerusS   6

Vihreät   5

RKP   3

Keskusta    2

Vas.liitto  1

Kristilliset   1

Siniset   1 

 

 

edit: muokattu Timo Harakkaa ja Arto Luukkasta koskevat kohdat ja pari typoa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Vaalipiirin äänikuningas tai -kuningatar lienee joko Kokoomuksen Elina Lepomäki tai SDP:n Antti Rinne.

Kuninkuus tulee ratkeamaan huomattavan paljon pienemmällä äänimäärällä kuin vuoden 2011 Timo Soinin ja Alex Stubbin ~40.000 saati vuoden 2007 Sauli Niinistön 60.000 :-)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Pitäisi Pirkka-Pekka Peteliusta jonkinnäköisenä villinä korttina jopa äänikuninkaaksi. Oikeasti siis villinä korttina siinä mielessä, etten pysty yhtään arvioimaan äänimäärää edes sillä tasolla, tuleeko 1000 vai 20000 ääntä. Supertähtiä ei Uudellamaalla tällä kertaa tunnu oikein olevan samalla tapaa kuin viimeksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Sanasta sanaan sama. Peteliuksen äänimäärä on mysteeri.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Antti on äänikuningas, mutta se ei tule olemaan Rinne vaan Lindtman.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Tuleeko valtakunnan ääniharava Uudeltamaalta vai Helsingistä-kuka?
- Kelpaisiko sellaiseksi esim. Antti Rinne tai Pekka Haavisto?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos tästä. Maltillinen tyyli piti loppuun asti.
Muutoin Sampon sukupuoli ja -nimi kiinnostavat. Kahdessa kohdassa Terhinä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tänks. Korjasin. Hämmentävä typo.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Ja persu Arto Luukkasen titteli väärin. Hän on TEOLOGIAN tohtori ja PAPPI. Papiksi vihitty. Miten vihkiytynyt lie Jeesuksen Kultaisen käskyn noudattamiseen politiikassaan?!

YliopistoLEHTORI, EI suinkaan professori.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hyvä analyysi taas kerran ja huikea suoritus kahlata kaikki vaalipiirit näin analyyttisesti läpi!

Vihreillä ja kokoomuksella vissiin mainitsemiesi nimien sijaan Mikko Kiesiläinen (vihr) ja Heikki Vestmanin (kok) tai Tere Sammallahden (kok) läpimeno voisi olla mahdollista.

Itse veikkaan ihan hihasta että top 3 on:
1. Elina Lepomäki (kok)
2. Antti Rinne (SDP)
3. Pirkka-Pekka Petelius (vihr)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitos. Mietin Kiesiläistä ja Sammallahtea mutta yleinen tunnettuus ei välttämättä vielä riitä. Kiesiläinen erottuu listallaan. Samaan profiiliin menevä Pursiainen ei Helsingissä päässyt ehdolle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vähän samaa profiilia on myös vihreiden Räty joka on kuitenkin pykälän heikommin tunnettu.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Olen samaa mieltä. Sivumennen sanoen Heikki Pursiaisen epäreilu(?) hylkäys Helsingin listalta on minusta ärsyttävä ja väärä päätös vihreiltä. Olen toki hiukan jäävi kun olen osallistunut kahteen Liberan kirjaan ;)

https://www.libera.fi/julkaisut/raportit/miten-suo...

https://www.libera.fi/julkaisut/raportit/euron-tul...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Joitain hajahuomioita:
- Kun itse olen noita vaalikenttiä kierrellyt on minulle jäänyt vaikutelma, että tämä on neljän kauppa, eli aktiivisia ja itseensä luottavia puolueita alueella on neljä, Kokoomus, Vihreät, PS ja Demarit. Espoossa demarit kolmikosta heikoimpana, mutta ero perussuomalaisiin on aika vähäinen. Siniset ovat yllättäneet sekä passiivisuudellaan että heikolla näkyvyydellä - itse odotin enemmän. RKP on näkynyt jopa himpun paremmin kuin siniset. Vasemmistoliitto taas on ainakin vaalikentillä ollut aika näkymätön. Mitä keskustaan tulee, niin miltei tuntuu, että ovat jättäneet Espoon väliin.

- Kokoomukselle tämä on vahva vaalipiiri, mutta kokoomuksen kärkinimien poistuminen, kokoomuksen isot tappiot kunnallisvaaleissa ja Orpon vaisuus luultavasti pudottavat heitä vielä lisää, eli en yllättyisi jos jäisivät kahdeksaan paikkaan. Mykkänen toiminee kärkinimenä.

- Vihreillä jo kunnallisvaalien tulos nostaisi meidät lähemmäs seitsemättä paikkaa ja pitäisin kuuden paikan saamista varsin todennäköisenä - varsinkin kun meidän kannatuksemme on itse asiassa yhä korkeammalla kuin kunnallisvaalien aikana. Lista on myös itse asiassa suhteellisen vahva vaikka se maanlaajuisen julkisuuden omaava kärkinimi puuttuukin. Myös kampanjoinnissa vihreät ovat varsin aktiivisesti, ehdokkaiden tukiryhmät ja henkilökohtaiset budjetit ovat uudenmaan vihreiden mittakaavassa poikkeuksellisen suuria.

- Kuten totesin, on demarit olleet varsin aktiivisesti kampanjoimassa. Itse asiassa en ole nähnyt noita näin pirteänä sen aikana kun itse olen kampanjointiin osallistunut, eli vajaaseen vuosikymmeneen. Demareilla on ainakin itsellä usko toimintaansa ja se varmasti vaikuttaa myös tulokseen. En kuitenkaan ihan jaksa uskoa kahdeksaan paikkaan.

- Myös Perussuomalaiset ovat selvästi piristyneet viimeisten viikkojen aikana. Mutta kaikista neljästä isosta uudellamaalla on heidän listansa oikeastaan heikoin ja riskinä on ehdokkaan henkilön perusteella annettujen äänien valuminen kuitenkin joiltain osin sinisille jossa on tuon aatesuunnan nimekkäimmät poliitikot. Itse veikkaan pikemminkin viittä paikkaa.

RKP:n tulos on pidemmällä tähtäimellä koko ajan heikentynyt ja nyt taidetaakin taas palata kolmeen paikkaan, Haglundin menestys viimeiksi oli varsin poikkeuksellista eikä vastaavaa varmaankaan enää tapahdu.

Harkimon poppoo saattaa yllättää, mutta ovat kyllä olleet niin näkymättömiä, etten paljoa odottaisi, sama pätee Väyryseen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Vihreiden henkilökohtaisten budjettien nousu oli minulle uusi tieto. Kiitos tästä. Lepomäkeä veikkaisin ohi Mykkäsen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vihreillä on ikuisena ongelmana se, että keskeisiin kilpailijoihin verrattuna käytettävissä on huomattavan paljon vähemmän rahaa kampanjointiin. Puoluetukea saamme noin kolmanneksen kokoomuksen, keskustan, demareiden ja perussuomalaisten saamasta, ja meiltä puuttuu ammattiyhdistysliikkeiden ja liike-elämän tuki, suurista ruotsinkielisistä säätiöistä puhumattakaan. Tätä sitten koitetaan korvata innokkaalla kampanjoinnilla ja aktiivisuudella.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Lisäisin Markon pohdiskeluun sen, että kannattaa seurata Vihreiden listan puoluetta koskevien ennakkoluulojen vastaista, uutta piirrettä: nyt on mukana hyvä joukko varttuneempia ehdokkaita, joista Petelius on tietysti kärkinimi. Muita aina äänestävien yli viisikymppisten tuntemia ja arvostamia ehdokkaita listalla ovat Marketta Mattila ja Rauli Virtanen, molemmilla toimittajatausta. He kaikki ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton vaalikentillä ja veikkaisin, että se tulee näkymään tuloksissa.

Mitä Katariina Souriin tulee, niin on syytä ymmärtää, että hänellä on oma vankka kannattajajoukkonsa (osittain) Vihreiden peruskannatuksen ulkopuolella. Hänen äänimääränsä saattaa sekin olla yllätys spekulanteille.

Yksi näkökulma Vihreden listaan vielä: neljän vuoden takaiseen verrattuna sillä on nyt enemmän kaikkialta Uudeltamaalta ääniä kerääviä ehdokkaita. Kärjen ja läpimenijöiden listan rinnalla tämäkin on kiinnostava seuraamisen kohde.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Virtasella on taustalla hyvä kunnallisvaalitulos ja Mattila olikin ehdolla myös edellisissä eduskuntavaaleissa ollen suhteellisen lähellä kärkeä muistaakseni noin parin tuhannen äänen tuloksella, kummallakin on hyvät mahdollisuudet jatkoon. Hyvää keskikastia on myös Siru Kauppinen, Saara Hyrkkö ja Henna Partanen. Potentiaalisia yllättäjiä Mikki Kauste, Eve Rämö tai Eva Tavasoli miksei muutama muukin.

Peteliuksen kannatus on tosiaan arvoitus ja vielä isompi sellainen on Sourin kannatus. Ne jäävät nähtäväksi, toisaalta molemmat saanevat suuren osan äänistään tahoilta jotka eivät välttämättä muuten äänestäisi vihreitä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Lohjalta on myös hyvä ehdokas, Jussi Patinen (kok). Mielipiteet ok, hiukan vähemmän oikealla kuin Lepomäki. Sääli että ihmiset valitsevat vain julkkiksia ja ennestään tunnettuja ihmisiä. Kunnissa löytyy varmasti muitakin varteenotettavia ja kokeneita tyyppejä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meillä oli ennen vaaleja iso aukko Espoossa, koska Soini vei sieltä omaan tulevaisuuteensa ison osan aiemmista ehdokkaistamme. Tämä aukko on täytetty uusilla ehdokkailla Espoosta ja arvatenkin Espoossa käy muutenkin ehdokkaiden kuhina.
Vaikkei valtakunnan kuuluisuuksia runsaasti näykään listoillamme, niin ehdokkaamme kattavat hyvin eri ammattialat ja kiinnostuksen kohteet, jopa moottoriurheilun.
Yllätyksiä odotan tulevaksi. Esimerkiksi Sipoo saattaa olla meille vahva alue, verrattuna edellisiin vaaleihin. Viikon päästä olemme viisaampia.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Minulta on kysytty paljon, miksi en ole ehdolla Uudeltamaalta. Vastaus on hyvin yksinkertainen, mutta koska kommentaattorit osaavat tarkastella politiikkaa vain peliteoreettisesta kehyksestä, vastaus ei kelpaa: Olen helsinkiläinen, enkä pidä kikkailusta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Älä sure, samaan ratkaisuun päätyi Haavistokin. Yleisellä tasolla voisi olla hyvä, että ehdokkaaksi vaalipiiriin pääsisi vain vaalipiirin alueella kirjoilla oleva, vähentäisi tarpeetonta kikkailua.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olisihan se hienoa, jos selviäisi mistä Väyrynen on oikeastaan kotoisin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Huono idea pakottaa ihminen ehdokkaaksi verotuskuntansa vaalipiiriin. Ehdokkaaksi pitää pystyä asettumaan siellä, missä toimeliaisuutesi vuoksi olet tunnettu ja kiinnostava ehdokas. Nykyinen systeemi on varsin hyvä. Jos espoolaista ahdistaa se, että helsinkiläinen tulee ehdolle Uudellemaalle, niin se ei ole mikään peruste. Teidän pitää vaan löytää parempia ja tunnetumpia espoolaisia jos espoolaisuus nyt olisi edes mikään kriteeri eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #31

Kyse on enemmänkin siitä, että onko edustavuus tärkeää vaiko ei. Jos se on sivuseikka, niin yhtä hyvin voitaisiin siirtyä yhden vaalipiirin malliin, jos sillä on merkitystä, niin miksi tällaisia reikiä systeemissä?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #32

Pk-seutu on yksi parhaita esimerkkejä. Elämäsi voi olla täysin Helsinki-keskeistä, vaikka maksaisit verosi Vantaalle. Tai juuri päinvastoin kuten minulla on ollut. Ymmärrän, että kuntapoliitikon näkövinkkelistä alueellinen edustavuus on tärkeää. Esimerkiksi Pirkka-Pekka Petelius ei ole pätkääkään kuntapoliitikko, joten miksi luontoihmisen pitäisi olla ehdolla juuri Helsingissä kun ei edusta Helsinkiä millään tavalla. Ehkä sinua sapettaa kun vie espoolaiselta kansanedustajan paikan, mutta oman näkemykseni mukaan kansanedustajan pitäisi edustaa hiukan laajempaa näkemystä kuin omaa kotikuntaansa. Eikä yksikään espoolainen kuitenkaan pohdi Pukkilan hyvinvointia, joten se siitä edustavuudesta Uudellamaalla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #32

Itse asiassa nyky-yhteiskunnassa voisi olla fiksua, että äänestäjäkin voisi rekisteröityä mihin vaalipiiriin haluaa. Ei olisi kovin vaikea toteuttaa. Lisäksi vaalipiirejä olisi syytä vähän suurentaa, jottei tuollaisia 10% äänikynnyksiä olisi. Jonkinlainen alueellisuus on toki syytä säilyttää.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Persu Arto Luukkanen on TEOLOGIAN tohtori ja papiksi vihitty.

Hän EI OLE PROFESSORI. Hän on yliopistoLEHTORI. Helsingin yliopistossa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kiitoksia Koskelalle mielenkiintoisista ja varsin hyvin aikajanalla esitettyjä ennusteita.

Tilanteet tietenkin ovat muuttuneet ennustuksien julkaisujen mukana ja ehkäpä tuo alkupään ennustelu tulee eniten muuttumaan.

Uusimaa tosiaankin on sellainen heiluri, ettei koskaan voi varmaksi mitään sanoa, mutta täältä kaukaa lähinnä PerusSuomalaisten esiintymistä tarkkaan seuranneena voisin olla samaa mieltä, eli 6 paikkaa. Tosin viime viikkojen järkyttävä kannatuksen nousu voi merkitä sitä, että PerusSuomalaisille napsahtaa jopa 7 paikkaa.

Varmat PS = Leena Meri, Mika Niikko, Arja Juvonen, Riikka Slunga-Poutsalo, Matti Putkonen. Arto Luukkanen ja Riikka Purra taistelee kuudennesta varmasta paikasta ja jos napsahtaa 7 paikkaa, niin tuossa taistossa on mukana myös Maiju Tapolinna.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Siis Helsingin yliopiston Arto Luukkanen on LEHTORI, hän EI ole professori.

Varsinkin näissä yhteyksissän tittelit ja arvot perusteltua olla oikein ja totuudenmukaisesti.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Öööö... enhän minä ole tuollaista väittänytkään???

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Hän on TEOLOGIAN tohtori ja vihitty papiksi. Kovasti tuo hengellisyyttään esiin blogikirjoituksissaan. Tietysti siksikin, että usko ja uskonto korostetusti esissä näissä oikeistolaisissa, kansallisnationalistisissa puolueissa niin USA:ssa kuin täällä meidänkin maanosassa.

Meikäläisestä tuntuu kyllä joskus makaaberilta. Vrt. Jeesuksen kultainen käsky. Minusta ne uskon asiat saisi pysyä henkiläkohtaisena asiana. Teot, sanateotkin, puhukoot puolestaan! Niissä mielestäni hengellisyys mitataan oikeasti ja aidosti. #ulkokultaistafarisealaisuuttako

Luukkanen siis LEHTORI, ei proffa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #36

Mutta kun näillä kekenäänkin kilpailevilla seurakunnailla ja suuntauksilla-muillakin kuin vanhalestoilla on "lähetystehtävä" levittäytyä yhteiskunnan kaikille sektoreille, jotta ei Suomi maallistuisi-ja vieraantuisi kokonaan isiemme uskosta ja raamatun totuuksista?
- Räsänen, Soini ja Niikko käyvät näkyvästi omaa taisteluaan tuulimyllyjä vastaan, mutta monet muut pitävät viisaasti uskonnollista kynttiläänsä vakan alla eivätkä ole ryhtyneet hihhuloimaan em. poliitikoiden lailla, koska maallistuneessa, tieto-ja järkiyhteiskunnassa nousisi heti voimakas vastustus, mikä haittaisi mm. politiikan sektorilla.

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Mitenkäs Väyrynen? Hän toki putosi nimen omaan Uudellamaalla 2011 eduskunnasta, mutta presidentinvaaleissa Väyrynen sai uusmaalaisia ääniä 22 tuhatta.

2015 eduskuntavaaleissa alin vertausluku, jolla pääsi Uudeltamaalta Arkadianmäelle, oli 13,3 tuhatta.

Väyrysen tähtiehdokkaat tuskin saavat juurikaan ääniä, mutta voisiko osa noista 22 tuhannesta äänestää Paavoa edelleen?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sinisten paikan vie Väyrynen.

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Toivotaan ettei näin kävisi.

Väyrynen yrittää todennäköisesti myös Brysseliin. Sinne päästyään hänet eduskunnassa korvaisi joku Uudenmaan tähtiehdokkaista, joista yhdestäkään tuskin on ainesta kansanedustajaksi.

Maria Virtanen

Melkoinen horoskooppi. Nesteen Porvoon pääluottamusmies Sami Ryynänen tekee varmasti kovemman tuloksen kuin osa tässä mainituista täyte-ehdokkaista. Antti Lindtmanin, Antti Rinteen, Timo Harakan, Maria Guzeninan ja Joona Räsäsen lisäksi läpi menevät Hussein al-Taee, jolle maahanmuuttajat keskittävät ääniä, ja Kimmo Kiljunen, jolle eläkeläiset keskittävät ääniä. Järvenpään ja Tuusulan demarien nuori ehdokas Eemeli Peltonen on kiinni kahdeksannessa paikassa, jos sellainen tulee. Perussuomalaisista jäi kokonaan mainitsematta Riikka Purra, joka on takuuvarmasti tuleva kansanedustaja. Hyvinkään Leena Meri on yhtä varmasti koko puolueen ääniharava. Vasemmistoliiton Antero Eerola voi yllättää.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Antti Koskela, nyt sitten laita ennustajaeukkokisa pystyyn. Sopii jatkoksi kuin nyrkki silmään.

TJ Juhani

Arto Luukkanen on dosentti, on vetänyt televisiossa monta vuotta Dosentti-nimistä keskusteluohjelmaa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Muokkaus-nappi käyttöön. Ynnäilin sitten itse nämä ennusteet yhteen ja tuollainen siitä sitten tuli (Ahvenanmaan edustajan lisäsin RKP:lle).

SDP 46
KOK 38
KESK 33
PS 29
VIHR 23
VAS 15
RKP 10
KD 5
SIN 1

Vaalipiireittäin:
https://i.imgur.com/MnOnyGX.jpg

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kohtahan tuon tiedämme, mutta sanoisin, ettei Keskustan loppuromahdus useissa maakunnissa ja meidän loppukirimme täysin näy pitemmälle ajalle sijoittuvassa ennustesarjassa. Kiitos kuitenkin koosteesta, josta saa pohjan ennustajaeukkokisaan, mikäli se järjestyy.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitokset Heikki Turuselle koonnista.

Risto Jääskeläisen arvio on oikea. Analayysin jotkin osat on tehty viikkoja sitten, joten uusimmat muutokset eivät näy. Nykyisellään sanoisin että SDP saa pari paikkaa vähemmän ja PerusS pari paikkaa enemmän, kuin mitä koonti näyttää.

Esim. 43 SDP, 38 KOK, 35 PS, 32KESK voisi nyt olla uskottavampi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Antti Koskela kirjoitti yllätysuutisen: "Tallinnassa (?) asuva Timo Harakka"..

SDP:n "verovastaava" asuu siis Tallinnassa. No, sovitaanpa, että sekin paikkakunta sijaitsee Uudellamaalla (viimeistään junatunnelin valmistumisen jälkeen).

P.S. veikkaan, että Väyrynen sittenkin tekee yllärin, varsin pätevästä ennustuksestasi huolimatta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuo oli minulta väärää tietoa. Hänen perheensä asuu ilmeisesti Tallinnassa työn vuoksi mutta Timo itse Helsingissä. Kävin editoimassa.

Käyttäjän PetriPuustinen kuva
Petri Puustinen

Jännä nähdä kuinka hyvin osui ja upposi. Persujen kova ja keskustan pieni nousu ei tässä vielä näy. Voi olla, että kokoomuskin vielä elpyy ja sdp.n johtopaikka vaarassa neljän kisassa. Vihreät ovat jääneet ja niskaan puhaltaa persujen vaihtoehto vasemmistoliitto. Siniset tekee historiaa, kun Sampo Terho nostaa itsensä ja siniset ensimmäisenä uutena ryhmänä 2000 luvulla eduskuntaa. Yksi paikka, kuten remonttiryhmä 1999. Harmikon tai tähtiliikkeen äänet ei riitä eduskuntaan ja haluaako Hjallis edes olla siellä, kun ei kiinnosta...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mites Väyrysen kävi viimeksi kun oli uudellamaalla ehdolla eduskuntavaaleissa?

Taisi olla vuosi 2011, eikä mennyt läpi, mutta tosin hänellä on nyt taas eri meininki ja näkyvyys.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Olen lähes varma, että Harkimo menee läpi. Somessa ovat paljon esillä.

Käyttäjän PetriPuustinen kuva
Petri Puustinen

Harkimon (liikenytin) tv- ja nettimainos on oikein hauska. Politiikko Harkimo ja liike nyt haukkuu kansanedustajia ja politiikkoja :D On siinä vaihtoehto... Aiemminkin HH on kunnostautunut haukkumaan työtä, jonne nyt pyrkii. Vakuuttavaa. Koko kaudella yksi aloite neljässä vuodessa ja ensi kaudella varmaan ei koko saliin meno kiinnosta, jos sinne pääsee. En usko Liike Nyt/Harkimon saavan 2,5% Uudenmaan äänistä, että pääsisi äänikynnyksen yli. Väyrysen seuraksi rannalle valittamaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Juu, melkein myötähäpeän puolelle heittää ko mainokset-vallankin kun tulevat peräkkäin. -Politiikan "uudistus" ei tule alkamaan näistäkään "liikkeistä", mutta osallistuvathan pienpuolueiden-ja liikkeiden-yhteensä korkeinataan 2-3:n paikan "arvontaan." -Saa nähdä kenen kohdalle nalli napsahtaa ja voitto osuu...?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Varmasti moni haluu nähdä Pirkka Peteliusta ilmeilemäs eduskunnassa .

Vähän joittenkin puolueitten ehdokas asettelussa ihmetyttää semmonen kun kansanedustaja on esikuva kumminkin .
Mielipiteiltään Ja ulkoiselta olemukseltaan/elämäntavoiltaan .

Niin miksi ei tämänpäivän huippuurheilijoita tms otettu ehdokki riveihin ?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Editoin muutamankin kohdan. Arto Luukkanen ei ole proffa vaan dosentti, Timo Harakka ei asu Tallinnassa ja Sampo Terhon nimi oli kirjoitettu väärin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset