*

Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kaikki blogit puheenaiheesta Asuminen Helsingissä

Vihreät: tavoitteletteko kiinteistöveroon jopa 11-kertaista korotusta?

Kuntavaaleille tyypillistä alhaista äänestysaktiivisuutta on selitetty mm. sillä, että ihmiset ovat pettyneitä politiikkaan ja yleisesti koetaan, ettei päätöksiin voi vaikuttaa. Tai, että puolueiden lupausten välillä on vaikea havaita eroja ja vaaliohjelmat ovat kuin yhdestä puusta veistettyjä.

Vai ovatko? Eivät todellakaan. Näissä vaaleissa on kyse ideologiasta. Erityisesti Helsingissä  pitää olla hereillä ja äänestää. Vihreät haastavat Kokoomusta vaaliohjelmalla, jossa on rajuja mittakaavavirheitä ja valtavia ideologisia suunnanmuutoksia.

Ahneus ja hintojen alenemisen pelko estävät asumisen kustannusten laskemista?

Kaikki Helsingin ehdokkaat - minä mukaan luettuna - huutelevat, kuinka asumisen hintaa Helsingissä pitää saada alennettua ja aivan syystä. Asuminen kalleus aiheuttaa jo nyt suuria ongelmia Helsingin asukkaille ja täällä toimiville yhtiöille. Olemme tulleet tilanteeseen, jossa kaikilla Helsingissä tai Helsingille työskenteleville ei ole enää varaa asua Stadissa (itse en hyväksy vastaukseksi, että esim. kaupunginsairaalan sairaala-apulaisen tulisi asua jossain muualla radanvarressa - ei osoita arvostusta, eikä myöskään verotuksellisesti järkevää). 

Viisi keinoa alentaa asumisen hintaa

Helsingissä asuminen on aivan liian kallista.

Korkeat vuokrat haittaavat Helsinkiä ja helsinkiläisiä monilla tavoin. Mitä enemmän käytämme rahaa asumiseen, sitä vähemmän voimme käyttää esimerkiksi palveluita. Vuokranmaksu menee ravintola- tai hierojakäynnin edelle. Tämä vie kaupungista työpaikkoja ja verotuloja.

Tekeekö Helsinki taloyhtiöstäsi torpparin?

Länsi-Helsingin Lehtisaaressa on paljon asuntoja myytävänä. Syynä ovat maanomistajan, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien, kaavailemat tonttivuokrien korotukset, jotka voivat nostaa vastiketta jopa 4,6€ asuinneliöltä. 65m2 asunnon kohdalla se tarkoittaa 300€/kk.  Mieleen tulee väistämättä Rovasti Salpakari, joka ajoi seurakunnan torpparin, Koskelan, perhettä ahtaalle toistuvilla vuokrankorotuksilla Väinö Linnan romaanissa ”Täällä pohjantähden alla”.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä