*

Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolueiden kannatukset

Kokoomus ja muut hallituspuolueet?

Runsas viikko sitten Yle julkaisi tuoreimman mielipidetutkimuksen puolueiden kannatuksesta ajatellen eduskuntavaaleja.

http://yle.fi/uutiset/3-9604997

Sen mukaan Kokoomus on tempaissut kuntavaalien jälkeen selkeän kaulan kilpailijapuolueisiin nähden. Tätä sitten asiantuntijat ovat koettaneet selittää parhaan taitonsa mukaan.

Kunnallisvaalien tulosveikkaus - kokeile itse!

Kunnallisvaaleihin on nyt aikaa tasan viikko. Tuloksilla on jo lähdetty laajalti spekuloimaan, joten laitan omankin lusikkani soppaan.

Kolme suurinta puoluetta tulevat käytännössä varmuudella olemaan SDP, Kokoomus ja Keskusta, mutta keskinäinen järjestys on täysin auki. Siksi tilanne onkin niin mielenkiintoinen.

Vaaliennuste - voittaako Perussuomalaiset?

Tuoreet kyselyt kertovat hentoisista käänteistä puolueiden kannatuksissa. Ennakoivatko ne yllätyksiä toukokuun vaaleissa?

 

Varsinainen uutinen syyskuun kannatuksista on, että Perussuomalaisten kannatus nousi toista kuukautta 10 % vauhdilla. Kaksi kuukautta on sangen epävarma todiste käänteestä, mutta koska haluamme leikitellä asioilla, teemme niin.

 

Toinen uutinen oli demareiden nousun jatkuminen kolmatta kuuta. Oliko se vain edeltäneen notkahduksen korjaus?

 

Puolueiden kannatusten muutokset viime vaalien jälkeen

Puolueiden kannatusten muutosta tulisi aina tarkastella yhden gallup-tuloksen sijaan pitemmällä aikavälillä samalla tavalla tehtyjen tutkimusten aikajanassa. Yle julkaisi tänään omista kyselyistään  graafisen käyrästön puolueiden kannatuksien kehityksestä viime vaalien jälkeen.

http://yle.fi/uutiset/puoluekannatusmittari/8518374#start=252

Kolmet maapäivävaalit Saksassa maaliskuussa

Saksassa järjestetään 13. maaliskuuta kolmessa osavaltiossa maapäivävaalit. Viimeisten mielipidetutkimusten mukaan puolueiden kannatukset ovat muuttumassa radikaalisti.

1. Baden-Württenbergissä Vihreät ohittaisivat ensimmäisen kerran CDU:n niukasti nousemalla suurimmaksi ryhmäksi. AfD nousisi osavaltioparlamenttiin 10%:n kannatuksella.

2. Saksi-Anhaltissa, entisessä DDR:n osassa, AfD ohittaisi 17%:n kannatuksella SPD:n kannatuksen ja olisi kolmanneksi suurin puolue heti CDU:n, die Linken jälkeen. Saksi-Anhaltissa on historiastaan johtuva korkea die Linken kannatus.

Ei näin, kokoomus!

Ylen tuoreen gallupin mukaan kokoomuksen kannatus laskee:

http://yle.fi/uutiset/sdpn_suosion_kasvu_taittui_ja_kokoomus_notkahti/8647361

Kelju sanoa, mutta tuo on hyvä uutinen. Keljua siksi, että olen pitkään yrittänyt ymmärtää kokoomuksen toimintaa parhain päin - varsinkin silloin, kun on tullut istuttua punavihreissä porukoissa, joissa kokoomukselle lankeaa automaattisesti pääkonnan rooli.

Ylen uusin puoluegallup

Yle:n tänään julkaisemassa tammikuun puoluegallupissa ei ole mitään järisyttäviä muutoksia. Sdp:n kannatuksen kasvu näyttäisi pysähtyneen ja puolestaan Kokoomuksen kannatus notkahti hiukan. Perussuomalaisten kannatus näyttää vakiintuvan 10%:n tuntumaan.

http://yle.fi/uutiset/sdpn_suosion_kasvu_taittui_ja_kokoomus_notkahti/86...

Demokratian tämän hetkinen jako

Täytyy taas muistuttaa, että eduskunnan suurimmallakin puolueella keskustalla on vain 14,0 prosenttia äänioikeutettujen äänistä takanaan. Opposition suurimmalla sosialidemokraateilla on 10,9 prosenttia. 

Hallituksella on 37,9 prosenttia ja koko oppositiolla yhteensä 27,0 prosenttia.

33,7 prosenttia ei ole antanut mandaattia kenellekään. 

Ylimielisyyteen ei rehellisyyden nimissä ole lupaa annettu yhdellekään puolueista, niin pieniä ovat kaikkien kannatukset. 

HS:n puoluegallup

Helsingin Sanomien tänään julkaisema puoluegallup vahvistaa viimeaikaisten mielipidemittausten trendiä. Sekä Yle:n että HS:n gallupit kertovat Perussuomalaisten kannatuksen romahtamisesta ja vastaavasti SDP:n kannatuksen usean %-yksikön kasvusta. Molemmat jo kahteen kertaan peräkkäin.

Mielipidemittaukset Saksin osavaltiossa (entinen DDR:n osa)

Saksassa puolueiden kannatuksista tehdään mielipidetutkimuksia myös osavaltioittain. Saksin osavaltion uusin mittaus kertoo seuraavaa. CDU 38%, die Linke 17%, sekä SPD ja AfD molemmat 13%, vihreät 7%, FDP 3% ja uusnatsipuolue NPD 5%. Saksassa on 5%:n äänikynnys, näin myös NPD nousisi osavaltioparlamenttiin, jos vaalit pidettäisiin nyt. Tämä tarkoittaa sitä, että  hajoamisensa jälkeen muukalaisvastaisuuteen siirtyneen AfD:n ja NPD:n kannatus on yhteensä 18%, eli lähes joka viides Saksissa äänestäisi äärioikeistoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä