*

Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kaikki blogit puheenaiheesta Rakennusala

Avoimen lähdekoodin periaate myös rakennusalalle

Olin eilen vierailemassa eräässä rakennussuunnittelun parissa toimivassa yrityksessä, ja sain tilaisuuden kysyä mikä alallaheidän mielestään mättää. Osasivat kertoa, että valtaosa rakennuttajista tekee päätökset excelissä, ja liian usein sen excelin viimeinen solu on kymmenen vuoden päässä kun kiinteistö myydään, eikä sadan vuoden päässä jota kunnollinen elinkaarisuunnittelu vaatisi.

Käytännössä tämä johtaa siihen, että rakennussuunnittelun painotus on halvassa rakentamisessa, eikä edullisissa elinkaarikustannuksissa.

Näkökulma: Lukematta paskaa

Suomalaisissa lehdissä julkaistaan tasaisin väliajoin juttuja, joiden voi todeta pelkän otsikon perusteella olevan täyttä potaskaa. Törmäsin aamukahvillani jälleen yhteen tällaiseen artikkeliin. Siinä käsiteltiin erään yrittäjän mielipiteitä.

Juttu on Ilta-Sanomien uutispäällikkö Tero Karjalaisen käsialaa, joka julkaisi eilen kokonaisen artikkelin tuntemattomaksi jääneen lähteen kokemuksista rakennusalan yrittäjänä.

Väestönsiirtoja Afrikasta, Kiinasta ja ties mistä muualta

Media on tuonut viime aikoina uutisia useista alkavista väestönsiirroista.

Breitbart London on uutisoinut 13.3.2017, että EU on avaamassa Afrikan mantereelle turvapaikanhakukeskuksia (asylum processing centres). Tarkoituksena on ilmeisesti jonkinlainen taistelu ihmissalakuljettajia vastaan tarjoamalla “laillinen palvelu” laittoman sijaan. Samassa uutisessa kerrotaan, että EU tarvitsisi 6 miljoonaa maahanmuuttajaa tulevaisuudessa.

Rakennusliitto ymmärsi miten ala pidetään elinvoimaisena.

Nyt on alkanut kuulua Rakennusliitostakin sellaista puhetta, että tässähän voi jo alkaa harkitsemaan takaisin liittymistä. Rakennusliitossa on ymmärretty, että turha byrokratia ei johda mihinkään hyödylliseen. Tarjoamalla lisää matalamman kynnyksen työmahdollisuuksia varmistetaan parhaiten työvoiman tarjonta, alan kasvu ja elinvoimaisuus. Tässä tarjotaan aitoa ratkaisua myös työttömyyteen omalta pieneltä osaltaan. Tämän suuntaisia ratkaisuja tarvitaan enemmän, jotka eivät sisällä turhaa byrokratiaa ja tukihimmeleitä, eivätkä sitä kautta minkäänlaisia paineita verojen korotuksiin.

Palkka ja talousviisastelu

Juhana Vartiainen herätteli Twitterissä keskustelua siitä, kuinka Suomessa on töitä, vaikka yleisestä keskustelusta voisi toisin ymmärtää. "Kuulin tänään: vaikka täällä on toisteltu "työpaikkoja ei ole", 15000 itäeurooppalaista maahanmuuttajaa on vallannut maatilojen aputyöt."

Googlaamalla löytyy, että Vartiaisen heitto on luultavimmin tullut ajatuspaja Liberalta. Minulla ei ole mitään henkilökohtaista Liberan tai Vartiaisen ajattelua vastaan, mutta silti pidän Vartiaisen heittoa puhtaasti populistisena läppänä.

Julkinen rekisteri tarpeen (vanhuksia) huijaavista (rakennus)yrityksistä

Korjaus- ja kuluttajaneuvoja ovat ylityöllistettyjä, koska yritykset huijaavat mm. vanhuksia. Professori Panu Kaila muistuttaakin HSssa rakennusfirmojen moraalittomuudesta.

Vanhusten törkeä huijaaminen on helppoa, sillä he ovat tottuneet luottamaan ihmisiin. Jokaiselle vanhukselle tarvitaan apuri suojelemaan häntä röyhkeiltä rahastajilta. Lisäksi tarvitaan julkinen rekisteri firmojen koijauksista. Tilaajien on kyettävä erotettamaan luotettavat yritykset epäluotettavista.

Miksi arkkitehti ei kelpaa?

Rakennusteollisuuden koulutuskeskus RATEKO hakee koulutuskoordinaattoria. Yhtenä kriteerinä on rakennusalan tutkinto:

"sinulla on rakennusalan tutkinnon (DI, rakennusinsinööri tai -arkkitehti) lisäksi pedagoginen pätevyys"

Ratekon ilmoituksessa huomioni kiinnittyi sanomatta jätettyyn.

Kysymys rakennusalan ongelmista

Koskapa kansanedustajilla on mahdollisuus ja oikeus kysyä ministereiltä sekä suullisesti että kirjallisesti, niin käytin tänään tätä oikeuttani. 

Kirjallinen kysymys: Rakennusalan toimintatavat ja osallisuus suomalaisten rakennusalan ammattilaisten työttömyydessä

Eduskunnan puhemiehelle

Vapaavuori jälleen normiviidakon kimpussa

30.05.2014 pitämässään kokoomuksen puheenjohtajakampanjansa avauksessa Jan VAPAAVUORI korosti, että hän haluaa purkaa elinkeinoelämän normiviidakkoa. Tähän hänellä onkin jo vanhaa kokemusta. Rakennusala on Suomen säännellyin toimiala: kymmeniä lakeja, satoja asetuksia, satoja määräyksiä, satoja ohjeita ja satoja standardeja. Ollessaan asuntoministerinä 2007-10 Vapaavuori käynnisti suurilla fanfaareilla "Normitalkoot", jonka piti radikaalisti vähentää rakennusalan tarpeetonta ja kalliiksi tulevaa sääntelyä. Lopputulos oli zero, ja hanke haudattiin hiljaisuudessa.

Aloite sunnuntaityön rajoittamisesta rakennusalalla

Rakennusalalla koettiin suuri muutos 1990-luvun laman jälkeen, kun baltian maiden kansalaisten viisumivelvollisuus poistui, alkoi eteläisten kaupunginosien miesten invaasio suomalaisille rakennustyömaille. Harmaata työvoimaa oli toki jo aikaisemmin, mutta silloin sen määrä räjähti käsiin. Kun suomalaiset työmiehet lähtivät työmaalta puolineljän aikoihin, tulivat toiset kaverit jatkamaan töitä, ilman mitään valvontaa - totta kai.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä