*

Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomi 100 vuotta

Sota ja rauha Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden aikana

Sota ja rauha Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden aikana

 - Kvantitatiivinen selvitys -

*

Suomi julistautui itsenäiseksi tasavallaksi torstaina 6.12.1917.  -  Keskiviikkona 6.12.2017 Suomi juhli näyttävästi valtiollisen itsenäisyytensä 100-vuotispäivää.

Meillä on toistuvasti juhlittu sotiemme sankareita, niin kaatuneita kuin pystyssä pysyneitä.  Joskus on kehoteltu muistamaan myös rauhan askareet.

*

Putin muisti Suomea

Putin muisti Suomea

Presidentti Putinin tervehdys presidentti Sauli Niinistölle itsenäisyyspäivänä

*

Kirje 100-vuotiaalle

96-vuotias vaarini syntyi aikoinaan maahan, joka oli vasta kolmivuotias ja yritti toipua verisen sisällissodan jättämistä haavoista. Ennen kuin vaari ehti täysi-ikäiseksi (siihen maailmanaikaan siis 21-vuotiaaksi), maa oli jälleen sodassa. Sotaan kävi myös vaarin tie, tykistöön ja toinen toistaan tiukempiin paikkoihin, joista hän nipin napin selvisi hengissä.

Itsenäisen Suomen alkutaival oli repaleinen ja sotaisa. Mutta aivan kuten vaarinikaan pitkää elämää ei määritä vain sota, Suomen ensimmäisen vuosisadan tarina on rankan alun jälkeen ollut kaunis ja ylväs.

Saa juhlia

Suomi 100 vuotta

 

Joskus on ollut vaikea juhlia Itsenäisyyspäivää.

Tänään ymmärsin, että ei ole mitään syytä olla juhlimatta.

Syy miksi on ollut vaikea juhlia, on tietenkin Eu, jolle itsenäisyyttämme alettiin siirtää 20v sitten. Ja sitä kautta globaaleille markkinavoimille, joiden edustajat  Itsenäisyyttämme hallituksessa nakertavat.

Joskus jopa itsekin toivotin hyvää itsenäisyyden muistopäivää, ikään kuin se olisi menetetty EU:lle. Nyt tuota häpeän.

 

Ei se ole. Voimme täysin rinnoin juhlia 100v Suomeamme!

 

- Onnea Suomi-neidolle, ikinuorelle 100-vuotiaalle sydänkäpysellemme!

Suomen Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 huipentuu tänään. Tämän onnittelukorttini kuva kertoo noin viisi ja puoli miljoonaa sanaa, jotka kiteytän kirjaimin hieman fraasinomaisesti mutta ajatuksen kanssa näin:

- Hyvää Itsenäisyyspäivää, suomalaiset!

 

Onnea Suomi 100v!

Suomi 100 vuotta

Minä rakastan Suomea. Itsenäistä Suomea.

Näin totesi presidenttiehdokas Laura Huhtasaari. Hänen sanoihinsa on helppo yhtyä.

Koitin kerätä ajatuksiani, kuinka ilmaista rakkauttani omaa isänmaatani kohtaan. Yritetään siis  verbaliikan keinoin.

Minun Suomeni

…maistuu kotiruualta, karjalanpaistilta ja -piirakoilta

…tuoksuu saunavastalta, tervalta, metsältä, kieloilta

…kuulostaa laululta ja soitolta, suomen kieleltä, lasten naurulta

…näyttää sinivalkoiselta, niin kuin taivas, järvet ja lumivalkea hanki pakkasessa

Miten sotahistoriaa tulee kirjoittaa?

kuin Miten sotahistoriaa tulee kirjoittaa?

Me elämme elämäämme eteenpäin, mutta me ymmärrämme sitä taaksepäin.”

*

Sisäntö*

George Herbert Mead sanoo, että vain nykyisyyttä on olemassa.  Tulevaisuutta tai menneisyyttä on olemassa vain nykyisyyden rakennustarpeina.  Itsenäistä, nykyisyyden ulkopuolella tapahtuvaa olemista ei menneisyydellä sen enempää kuin tulevaisuudellakaan milloinkaan ole.  ….

612 kulkue ja lastentapahtuma -case näyttää saavan onnellisen lopun

Mediassa vellonut kalabaliikki lasten alpakka- ja pupujuhlien peruuntumisesta 612-soihtukulkueen tieltä on saamassa onnellisen lopun. HJK on tarjonnut lastentapahtuman käyttöön Telia 5 G-areenaa.

 

HJK:n tarjoamat puitteet olisivat lastentapahtumalle mielettömän hyvät ja toivonkin että juhlien tapahtumajärjestäjät tarttuvat tilaisuuteen. Mistä sitä tietäisi vaikka HJK:n pelaajia olisi tilaisuudessa mukana nostattamassa yhteishenkeä ja tuomassa joukkueurheilun ilosanomaa mukanaan.

 

Itsenäinen Suomi pärjää globaalitaloudessa

Globaalitalouden keskeinen tunnusmerkki ovat verkostoituneet ja ajassa aktiivisesti verkostoituvat kansantaloudet. Globalisaatio on ”pakottanut” menestystä hakevat alueet erikoistumaan. Erikoistuminen edellyttää, että alueen; yritystoiminta, hallinto, koulutus ja alueeseen integroitunut tutkimus- ja kehitys kulkevat yhtä jalkaa samaan suuntaan. Alueen, joka pienimmillään on työssäkäyntialue mutta suurimmillaan se on valtion rajat ylittävä ja käsittävä valtioitten liitto tai ehkä paremmin sanottuna valtioitten välinen kehittämissopimus.

100-vuotiaalle Suomelle vanhukset ovat liian suuri taakka

Tutkijan mielestä poliitikot ja virkamiehet ovat onnistuneet myymään meille ajatuksen, että vanhustenhoito maksaa liikaa ja siitä on leikattava.  Olen tästä tutkijan kanssa eri mieltä. Mielestäni kansa on halunnutkin ostaa sen ajatuksen. Se tehdään karmeimmalla tavalla, jossa pidetään yllä illuusiota kotihoidosta ja avohoidosta. Todellisuudessa niihinkään ei ole varoja, eikä resursseja. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä