*

Ajatuksenjuoksuja - Antti Koskela

Kaikki blogit puheenaiheesta Työehtosopimus

Tulevaisuuden työelämä ja alustatalous

Päivän teemaksi voisi kutsua yleistä keskustelua tulevaisuuden työelämästä, robotisaatiosta ja alustataloudesta. Nämä eivät sinänsä ole asioina uusia, mutta teknologia näiden asioiden tiimoilta kehittyy nopeammin kuin ennen. Näistä asioista kirjoitan hieman ajatuksiani alustataloudesta, koska se huolestuttaa minua.

Harjoittaako EK Kremlin logiikkaa?

Käytän tässä kirjoituksessa "Kreml-korttia" vertaillessani Kremlin ja EK:n argumentaatioita

Kreml näyttää pyrkivän toteuttamaan antiikista tuttua hajoita ja hallitse -logiikka, jolla se pyrkii hajoittamaan EU:n yhtenäisyyden voidakseen sopia paikallisesti kunkin maan kanssa kahdenvälisistä suhteistaan. Venäjä on iso maa, ja hajottaminen antaisi sille merkittävää valtaa yksittäisiin Euroopan maihin verrattuna. 

Ammattiyhdistysliike takaa reilut pelisäännöt kaikille

Työehtosopimus eli TES on Suomessa työntekijäjärjestön ja työnantajan tai työnantajien järjestön välinen sopimus alakohtaisista työehdoista kuten palkoista (ylityökorvauksineen), työajoista, lomista ja muista eduista, joita sopimuksen soveltamisalalla noudatetaan. 

Puhuttaessa ammattiyhdistysliikeestä, usein tuntuu unohtuvan sen tärkein tehtävä. Ammattiyhdistysliike neuvottelee koko alaa koskevan työehtosopimuksen. Näissä sopimuksissa määritellään kyseisen alan vähimmäispalkat, työajat, sosiaaliset etuudet, lomat jne.

Veronkevennykset ovat hyödyttömiä pienipalkkaisten alojen työntekijöille

Uusi Suomi julkaisi artikkelin kansanedustaja Harri Jaskarin (kok) blogikirjoituksen pohjalta, jossa ihmetellään sitä, miksi ammattiyhdistysliike haluaa niin jyrkästi palkankorotuksia mieluummin kuin veronkevennyksiä työntekijöiden aseman parantamiseksi.

Älä maksa hyväosaisen työttömyysturvaa

Kesä saapuu ja niin saapuvat myös kesätyöntekijät työpaikoille. Pääluottamusmiehenä on pakko muistuttaa ajankohtaisesta aiheesta, nimittäin ammattiliitosta ja siihen kuulumisen tärkeydestä.

Pohjoismaat ovat paratiisi ja muu maailma on ”se normaali” työelämäkysymyksissä. Näin minulle kuvasi maailmaa eräs Ruotsin pitkäaikainen kansainvälisiin työelämän oikeuksiin erikoistunut henkilö. Mikä nyt sitten esimerkiksi Suomesta tekee ”paratiisin”, sillä palkankorotuksia ei näy ja työaikakin pitenee?

Naisen euro on euro

Tässä kun on julkista keskustelua viime aikoina seurannut, niin jälleen väitetään naisen euron olevan 80 senttiä. Se on valhe. Jos siis puhutaan samasta työstä samoilla ehdoilla. Suomessa lähes alalla kuin alalla on olemassa TES. Näyttäkää minulle yhdenkin alan TES, jossa määritellään naisen palkka pienemmäksi kuin miehen?

 

Suomi ei tarvitse lisää työntekijöitä, jotka eivät tule liksalla toimeen

A2 illassa 19.10 keskusteltiin palkkaeroista. Ihmettelen, miksi Suomeen pitäisi saada lisää duunareita, jotka eivät tule palkallaan toimeen, kun nykyisilläkään matalapalkka-alojen liksoilla ei tule toimeen.

Palkalla pitäisi aina tulla toimeen, ei rakentaa työpaikkoja köyhyyteen.

Samaan aikaan vuokra-asumisen kustannusten  ennustetaan kasvavan seuraavien vuosien aikana yli 3 prosenttia vuodessa. Olisi siis vihdoinkin puututtava rakentamisen ahneuteen ja keinotteluun ihmisen perusoikeuden kustannuksella.

"Kisälli-TES" osoitus vajavaisesta TES-ymmärryksestä

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on julkaissut 20.1.2015 kannanoton koskien ns. "Kisälli-TES:n" käyttöönottoa (http://www.kd.fi/2016/01/20/essayah-yhteiskuntasopimusneuvottelut-vauhtiin-kisalli-teslla/). Tiivistettynä Essayahin esitys tarkoittaa työehtosopimusta alempia palkkoja oppisopimuskoulutukseen, jota hän perustelee väitteellä "Aluksi opiskelija ei vielä tuota työllään firmaan täyden palkan tulosta".

Postin johtoportaan tulisi hävetä

Tätä kirjoittaessa postissa käydään työtaisteluja. Vaikka monesti olenkin vastustanut työtaisteluja niin nyt kyllä kannatan. Postin johdon tulisi mennä katsomaan peiliin. Peilistä löytyy helposti syy miksi tässä tilanteessa ollaan.

 

Posti sanelee henkilöstöpolitiikkansa

Kirjoitin jokin aika sitten, kuinka Posti onnistui hukkaamaan lähes miljardi euroa kannattamattomiin liiketoimintakokeiluihinsa. Rahallisten menetysten lisäksi Posti kävi lävitse myös suuria rakenteellisia uudistuksia. Tuhannet suomalaiset ovat menettäneet työnsä yrityksen logistiikkapelleilyn myötä. Samaan aikaan palveluiden taso on romahtanut dramaattisesti, kun työntekijöiden vastuualueet ovat kasvaneet liian suuriksi henkilöstövähennyksien myötä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä