Politiikan erikoistoimittajan tittelillä kirjoittavalla IS:n Timo Haapalalla vaikuttaa olevan omalla panoksellaan vahva missio puolustaa Kokoomusta ja saada Soteuudistus toteutettua. Viime päivinä hän on tehnyt kaikkensa kampittaakseen Harkimon ja Jungnerin hanketta. Harvakseen näkökulmistaan kirjoittava toimittaja on parantanut tahtiaan ennennäkemättömään vauhtiin kyseenalaistaakseen nämä herrat ja liikkeen oikeutuksen. Onko kyseessä puhdas Kokoomuksen juoksupoikana toimiminen vai katkeruus jostain - vaikea sanoa.
Populismille on ominaista esittää väitteitä, joiden todenperäisyys on vähän sinne päin, ja antaa sitten ymmärtää väitteen esittäjällä olevan ratkaisu ongelmaan. Menetelmä on osoittanut tehokkuutensa kautta maailmanhistorian. Suomessa uusin populistinen kehitelmä on kokoomuksesta suuren mediakohun saattelema eronneen Hjallis Harkimon kumppaneineen perustama Liike Nyt. Sen nettisivulla esitetään väite: "Ihmiset ovat kyllästyneitä politiikkaan. Ei ihme. Poliitikot eivät pidä lupauksiaan. Keskustelu on sekavaa ja päätöksenteko on vaikeaa.
Yhteisten asioiden ajassa reformin aloitti europarlamentaarikko Paavo Väyrynen [1 tuotekehittämällä kansanliike Kansalaispuolueen – innostuneena opistaan mitä EU' ssa merkitsevät edunvalvontajärjestöt – kuten ALDE, jossa Suomen keskustalaiset ovat mukana kymmenien muiden kanssa. Paavo halusi jotain uutta, kun ei päässyt muutoin vaikuttamaan väärään suuntaan ajelehtivassa Keskustassa.
Useimpien puolueiden jakaessa huolen politiikan tilasta Liike Nyt -hankkeen yhteydessä on Sipilän reaktio toista maata. Hän toivottaa muut tervetulleiksi ottamaan mallia Keskustasta, jonka puolueen toimintatapa on hänen mukaansa päinvastoin malliesimerkki kansanliikkeestä. Yle kertoo kuinka Sipilä hehkutti Lahden kansalaistapaamisessa puolueen toimintatapaa:
"Mitä uudessa kansanliikkeessä haikaillaan, me ollaan 112 vuotta keskustassa tehty. Tänne saa tulla katsomaan miten kansanliike toimii."
Hjallis Harkimo on taitava liikemies, mutta huono politiikan tiimipelaaja. Hän ei saanut hankkeeseensa lainkaan muita kansanedustajia, vain pari kaikkialle itsensä änkeävää huomiohaukkaa. Uuden projektin mahdollisuudet päästä seuraavaan eduskuntaan ovat heikot, ainoa vaalipiiri jossa heitä voi onnistaa on Uusimaa, jossa piilotettu äänikynnys on matalin ja eduskuntaan pääsemiseen riittää 3% äänistä. Tuskin onnistaa sielläkään.
# Siinä olen Hjallis Harkimon ja Nyt Liikkeen kanssa samaa mieltä, että Suomen nykyinen "sekametelisoppahallitusmalli" ei toimi hyvin. Harkimo tarjoaa tilalle vaikka Ruotsin ja Tanskan nykyisiä vähemmistöhallituksia, jotka joutuisivat kaiken matkaa ottamaan huomioon myös opposition näkemykset. Silloin ei sorruttaisi sellaisiin typeryyksiin kuin nykyinen Sote-malli. Harkimon mukaan sitä kannattaa vain puolet Kokoomuksen eduskuntaryhmästä - jos he voisivat kertoa vapaasti mielipiteensä.
Harry ”Hjallis” Harkimon ero Kokoomuksesta kirvoitti entisen puolueensa ja lehdistön puntaroimaan hänen persoonaansa siinä määrin, että varsinainen asia on vaarassa unohtua. Harkimon pääviesti oli, etteivät ihmiset enää tunne voivansa vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Uskon, että enemmistö kansalaisista jakaa tämän huolenaiheen.
Noin kyselin kirjoituksessani 16.62016. Silloin Hjallis "nosti " Petterin kokoomuksen puheenjohtajaksi.
Aavistus oli, mutta enpä arvannut että se tapahtuisi näin.
Liikemiehenä hän on tottunut "junailemaan" eikä sivusta seuraamaan. Kun siellä eduskunnassa istuu takarivissä ja tuumailee se alkaa risoa miestä, jonka pitäisi omasta mielestään olla esillä ja eturivissä.
Mitä siinä liikemis muuta kuin "oma firma pystyyn", silloin voi toteutaa visioitaa.
Harkimon ja Jungnerin uudesta poliittisesta liikkeestä riittää pöhinää. Kohu näyttää olevan jälleen kerran henkilöihin menevää mutu-spekulointia jota julkisuus tosin rakastaa. Päällimmäisiä spekuloitavia taitaa olla tulevan pääministerin puolue ja nimi. Aivan kuin tulevat Eduskuntavaalit olisivat pelkkä muodollisuus tässä pelissä. Ehkä ovatkin?
Yksinpurjehtija Harry Harkimo erosi puolueesta, kun turhautui vaikutusmahdollisuuksien puutteeseen. Luoviminen kokoomuksen puoluealuksessa ei tyydyttänyt ja niinpä hän hyppäsi tyyrpuurin puolelta vapaaseen kuviokelluntaan. Seuraan saattavat liittyä demareista myös tyyrpuurin puolelta loikannut Mikael Jungner, sekä koko elämänsä edellä mainittua kuviokelluntaa harrastanut Tuomas Enbuske.